НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:16


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Славчо Славчев: Използването на новите технологии никога не бива да е за сметка на съня

Д-р Славчо Славчев: Използването на новите технологии никога не бива да е за сметка на съня

14 Март 2018 | 21:35 | Агенция "Фокус"
София. Използването на новите технологии никога не бива да е за сметка на съня. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ д-р Славчо Славчев – специалист по медицина на съня от Фондация „Сън и здраве“, по повод Световния ден на съня – 14 март. „Тук влизаме в т. нар. хигиена на съня, колко часа трябва да спим и как да се настройваме за съня. Поначало трябва да спим толкова, колкото ни е необходимо, за да поддържаме свежо и бодро състояние през деня в тези 16 часа, за които говорихме. Редица нови технологии представляват голямо предизвикателство и много от хората се лишават от сън само и само да могат да се радват на привилегията да ги ползват“, коментира д-р Славчев. По думите му това малко или много разстройва нормалния сън и редуване на сън и бодърстване. „За да спим, трябва да се настройваме към съня и да имаме ежедневно редуване на едни и същи условия за заспиване, за да имаме здрав сън. Това е и начинът, по който се лекува безсънието. Понякога тези нарушения на нормалното редуване на сън-бодърстване причиняват тежки разстройства на съня ни, които водят до безсъния и понякога се налага да бъдат лекувани“, добави той. „Каквото и да ползвате, каквито и нови технологии да въвеждате във вашето ежедневие, никога не го правете за сметка на съня си. Винаги отделяйте нормалното време, което ви е необходимо, за да се наспите и да бъдете свежи, бодри и работоспособни“, препоръча д-р Славчев и добави, че най-подходящите условия за сън обикновено са тиха и затъмнена стаята, проветрена с добро легло и матрак, прохладна, понякога с приятна музика.
Попитан към колко часа е най-добре да си лягаме, той отговори, че това трябва да се случва, когато ни се приспи. „Обикновено сме устроени така, че да спим на тъмно, но има работа на смени, която изисква понякога да се промени режимът. Всичко това се съобразява, за да може да се поддържа нормален цикъл на сън и бодърстване. Сънят, когато и да бъде, и през деня, и през нощта, е сън. Той е полезно нещо. Разбира се, ние сме устроени така като биологичен вид да бъдем бодри и свежи през деня по светло и да спим на тъмно. Има някои животни, които имат точно обратния цикъл. Котката например не обича да спи през нощта, тя лови мишки тогава“, каза още д-р Славчо Славчев.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Славчо Славчев: Докато сънуваме мускулите ни са блокирани, това предпазва от „проиграването“ на сънищата

Д-р Славчо Славчев: Докато сънуваме мускулите ни са блокирани, това предпазва от „проиграването“ на сънищата

14 Март 2018 | 20:40 | Агенция "Фокус"
София. Докато сънуваме мускулите ни са блокирани, това предпазва от „проиграването“ на сънищата. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ д-р Славчо Славчев – специалист по медицина на съня от Фондация „Сън и здраве“, по повод Световния ден на съня – 14 март. „Нормалният сън е изграден от различни стадии. Не включваме и изключваме компютъра в началото и края на съня си. Той работи в различни стадии и фази на съня и така през нощта прекарваме около 6-8 цикъла на редуване на различните стадии. Като по една стълбичка слизаме от лекия повърхностен към дълбокия сън. През 1953 година е открита една особена фаза на съня, наречена REM сън или фаза на бързите очни движения“, коментира той. По думите му в тази фаза на съня целият ни организъм променя своята физиологична нагласа. „Като че ли сме изключително възбудени, има бързи движения на очните ябълки под затворените клепачи, дишането е променено и кръвното налягане също варира. Някои описват тази фаза все едно, че сме се качили на спортен автомобил и шофираме с бясна скорост, но не можем да помръднем. В REM съня мускулатурата, която поддържа позата, е блокирана“, допълни той и уточни, че в тази фаза се сънува, произвеждат се сънищата.
„В този момент не важат никакви закони, всичко е възможно. Сънищата са „царският път към подсъзнателното“. Липсата на тонус на мускулите предпазва човек от това да „проиграе“ съдържанието на сънищата. Неговите движения са блокирани. Ако вземем ръката на човек, който е в такава фаза, повдигнем я и я пуснем, тя пада като отсечена, защото липсва тонусът на мускулите. Нормално, през нощта редуването на отделните фази на съня става циклично, като отделните цикли се повтарят около 7-8 пъти“, каза още д-р Славчо Славчев.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Славчо Славчев: 1/3 от живота си прекарваме в сън

Д-р Славчо Славчев: 1/3 от живота си прекарваме в сън

14 Март 2018 | 20:04 | Агенция "Фокус"
София. 1/3 от живота си прекарваме в сън. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ д-р Славчо Славчев – специалист по медицина на съня от Фондация „Сън и здраве“, по повод Световния ден на съня – 14 март. „Ако живеем средно 70-80 години, може да се изчислят над 20 години, които прекарваме в сън. Защо си губим времето, за да спим? Този въпрос проф. Уилям Демент от университета в Станфорд, Калифорния, задал на студентите си. Един от тях най-неочаквано отговорил най-правилно – за да се наспим. Ако действително погледнем така, ние спим, за да се наспим. Защо обаче ни е необходимо това? В 24 часа от денонощие, ние прекарваме 16 часа в будно състояние и 8 часа средно в сън“, обясни д-р Славчев. По думите му осемте часа сън са необходими, за да можем пълноценно да живеем останалите 16 часа. „Те дават живеца на нашия живот. Нашият организъм работи на два режима – режим „буден“ и режим „сън“. В съня, особено нашата централна нервна система, мозъкът ни, работи изключително интензивно. Той обработва информацията, която се получава през деня, класифицира я като важна и неважна и консолидира паметта. Подреждаме нашите емоции и вземаме важни решения. Ако нямаме достатъчните 8 часа, нашият мозъчен компютър не може да завърши работата си в режим „сън“, допълни той. Според него, включвайки го в режим „буден“, ние го оставяме в отворен режим с незавършени програми и той работи по много програми едновременно без да ги е завършил. „По този начин се намалява неговата скорост и капацитет. Установено е, че хора, които не са спали достатъчно, по-трудно вземат правилни решения и имат неадекватни реакции. Затова се казва, че неспалият мозък е глупав, трудно се обучава, трудно запомня“, каза още д-р Славчо Славчев.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Славчо Славчев: Хъркането е вик за помощ за това, че не дишате както трябва

Д-р Славчо Славчев: Хъркането е вик за помощ за това, че не дишате както трябва

14 Март 2018 | 15:30 | Агенция "Фокус"
София. Хъркането е вик за помощ за това, че не дишате както трябва. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ д-р Славчо Славчев – специалист по медицина на съня от Фондация „Сън и здраве“, по повод Световния ден на съня – 14 март. „Този вик остава неразпознат. В някои случаи се тълкува погрешно, но ако погледнете действително много хора, голям процент от мъжете, но и от жените, хъркат. Не всички обаче, които хъркат, са опасно застрашени. Има проучвания, които показват, че даже само факторът хъркане, е опасност за нашето здраве и особено за сърдечно-съдовата система“, обясни д-р Славчев. По думите му хъркането при сънната апнея обаче, е накъсано, силно, редуващо се със спиране на дишането, отново прохъркване, това е опасно. „Касае ли се за сънна апнея, това вече е заболяване, което е сериозно за здравето и живота понякога. За щастие е много ефективно лечимо с апарати, които се ползват нощно време. Чрез въздушна струя под постоянно налягане, която се подава в носоглътката през маска, се поддържа нормалното дишане“, допълни д-р Славчев.
Според него преминаването към лятно часово време е стара болка, която е измислена, за да може да се икономиса електричество. „Оказва се всъщност, че икономиите са толкова малки, че не могат да покрият загубите от това, че нарушаваме нашия нормален баланс на сън и бодърстване. Когато изместим часовото време с един час, това означава, че открадваме един час време сън. Тази кражба, за да се възстанови и компенсира, трябва да минат най-малко от 5 до 7 дни, за да може организмът да се напасва на новото часово време“, коментира той. По думите му това е свързано с редица неудобства, които се дискутират много дълго и нашироко и въпреки големите разисквания по този въпрос, не може да се стигне до връщане на нормалното часово астрономическо време. Д-р Славчев добави, че има някои страни, които не са въвели тази мярка за икономии и всъщност са постъпили по-правилно.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Славчо Славчев: Тонизиращите и енергийните напитки могат да ви разсънят и събудят, но само ако имате нормалния запас от сън

Д-р Славчо Славчев: Тонизиращите и енергийните напитки могат да ви разсънят и събудят, но само ако имате нормалния запас от сън

14 Март 2018 | 14:25 | Агенция "Фокус"
София. Тонизиращите и енергийните напитки имат своето действие и могат да ви разсънят и събудят, но само ако имате нормалния запас от сън. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ д-р Славчо Славчев – специалист по медицина на съня от Фондация „Сън и здраве“, по повод Световния ден на съня – 14 март. „Ако сте спали нормален физиологичен сън. Ако имате събран дефицит на съня, това е все едно да удряте уморен кон, за да бяга бързо. Той рано или късно ще се строполи на земята, защото няма енергията и възстановителния процес на почивката. По същия начин са и нещата с тонизиращите напитки и медикаменти, които се вземат. Има такива, които дават възможност 48 часа да не спите и да работите без почивка, но след това трябва да си отспите часовете, които се пропуснали“, обясни д-р Славчев. По думите му възстановяването става бързо. „Ако не сте спали 2-3 денонощия, световният рекорд е 7, можете да си отспите в рамките на 14-20 часа и да възстановите бодрото си състояние. В този смисъл препоръката е да не допускате натрупването на този сънен дълг, за който преди малко обясних. Когато се пътува, винаги трябва да сядате на волана добре наспали се. Неслучайно в някои народи първата работа сутрин е хората да се попитат „Как спа снощи?“. Това не е случайно измислен въпрос от любезност, а въпрос какво е настроението ви днес, какъв сте вие – добър ли сте или сте малко опасен“, допълни той и подчерта, че неспалият човек е неадекватен. „Такъв пример има в живота на президента Кенеди. На събиране с журналисти, за да ги награди, той започва да ги ругае. На следващия ден се извинява, като обяснява, че предишната нощ не е спал добре“, каза още д-р Славчо Славчев.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер Себастиан Курц. 21 юни 2018 година
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.