НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:15


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Бюджетът за отбрана трябва да достигне 2% от БВП до 2024 година според приетата от парламента Стратегия за национална сигурност

Бюджетът за отбрана трябва да достигне 2% от БВП до 2024 година според приетата от парламента Стратегия за национална сигурност

14 Март 2018 | 14:49 | Агенция "Фокус"
София. Народните представители приеха актуализираната Стратегия за национална сигурност с времеви хоризонт до 2025 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ гласуваха 118 народни представители, 4 бяха „против“, а 35 се въздържаха. Стратегията бе подкрепена от всички парламентарни групи, с изключение на БСП, които гласуваха с „въздържал се“.
Министърът на вътрешните работи Валентин Радев изтъкна, че Стратегията е внесена след КСНС и по нея е постигнато съгласие. „Не приемам забележките за липса на капацитет. Ако някой няма капацитет- това не е ГЕРБ“, заяви той. „Целият пакет документи за националната сигурност и отбраната е с автор ГЕРБ“, посочи той.
Зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев се обърна към министър Радев: „Не разбирам удовлетвореността ви от Стратегията- проблемите са много и очевидни“. „Нямаме една машина, която да може да литне, но трябва да сме спокойни. Имаме ограда по границата, която всеки момент може да падне, но трябва да сме спокойни“, коментира той. „Прегръщайте си се, правете каквото искате, но благодарение на опозицията все пак Стратегията има някакъв вид“, заяви Драгомир Стойнев.
Стратегията е разгледана от 15 парламентарни комисии. Предвидено е, че до 2024 година бюджетът за отбрана трябва да достигне 2% от БВП. В Стратегията са включени нови политики - киберсигурност, транспортна сигурност, управление при кризи и защита на националните архиви като част от културно-историческото наследство. Текстовете за управлението на кризи са изцяло нови. В документа е включено изграждането на Национална система за управление при кризи със Национален ситуационен център и областни центрове.
В Стратегията е констатирано, че пълномащабен военен конфликт срещу България е малко вероятен, но расте заплахата от хибридни действия и кибератаки. Посочва се, че радикализацията и тероризмът ще продължат да генерират заплахи за глобалната и националната сигурност.
Според Стратегията българските национални малцинства се нуждаят от по-голямо внимание от държавата, а в отделни страни те са подложени на икономически, политически и асимилационен натиск. Налице е опасност от подобни тенденции и в държави, в които към настоящия момент българските общности се ползват от сравнително широки права.
В Стратегията приоритет остава диверсификацията на доставчиците и на пътищата за доставка на природен газ. Изтъква се, че корупцията, в частност тази по високите етажи, остава един от основните проблеми в обществото. Основни заплахи за страната ни са организираната престъпност и трансграничната престъпност, основно трафикът на наркотици и на хора. Престъпленията със „сивата икономика“ намаляват, но остават сравнително широко разпространени.
Според документа конвенционалната престъпност продължава да заплашва гражданите, възникват зони на повишен риск, нараства несигурността в обезлюдяващите райони. Броят на катастрофите говори за „война по пътищата“, загиват стотици, а ранените са хиляди. Съществува риск от ограничаване на водните ресурси, от все повече горски пожари, свлачища и наводнения.
Биляна ИВАНОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът удължи работното си време до приключване на дебатите и гласуването по актуализираната стратегия за национална сигурност

Парламентът удължи работното си време до приключване на дебатите и гласуването по актуализираната стратегия за национална сигурност

14 Март 2018 | 13:30 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът удължи работното си време до приключване на дебатите и гласуването по актуализираната стратегия за национална сигурност, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Предложението направи председателят на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов. „За“ предложението му гласуваха 101 народни представители, „против“ - 25 и „въздържали се“ - 9 , с което то бе прието.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще разгледа актуализираната Стратегия за национална сигурност

Парламентът ще разгледа актуализираната Стратегия за национална сигурност

14 Март 2018 | 07:19 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще разгледа актуализираната Стратегия за национална сигурност. Това предвижда седмичната проектопрограма за работа на Народното събрание. Времевият хоризонт на стратегията е до 2025 г. Стратегията създава условия за преодоляване на сериозните проблеми, свързани с ресурсното осигуряване и окомплектоване на ведомствата от системата за защита на националната сигурност. В проекта изрично се посочва поетапното увеличаване на бюджета за отбрана до 2 % от брутния вътрешен продукт на страната. Отчетена е необходимостта от реализиране на инвестиционни проекти за придобиване на нови основни бойни платформи и цялостна модернизация на въоръжените сили и от създаване на система за подбор и кариерно развитие. Актуализираната стратегия дава възможност за включване на неправителствения сектор и стопански субекти при реализиране на целите на политиката за национална сигурност. В стратегията са включени нови политики като киберсигурност, транспортна сигурност, управление при кризи и други. Депутатите ще продължат работа и по второто четене на законопроекта за мерките срещу изпирането на пари.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер Себастиан Курц. 21 юни 2018 година
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.