НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:21


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Тодор Алексиев, кмет на община Хайредин: Бедственото положение остава в сила

Тодор Алексиев, кмет на община Хайредин: Бедственото положение остава в сила

19 Март 2018 | 15:31 | Агенция "Фокус"
Хайредин. Бедственото положение остава в сила. Това съобщи за Агенция „Фокус“ кметът на община Хайредин Тодор Алексиев. „Съществува реална опасност стените на язовира да се срутят. Предполагам, че до дни ще отменим бедственото положение, но искаме язовира да се изтече на едно безопасно ниво. Има подпочвени води, които изтичат от язовира и създават предпоставки да разрушат дори временното укрепление. Нивото на язовира е 60% към момента“ добави още той. Мерките които са взети включват изтегляне на водата от язовира със сифонни устройства, но по думите на кмета на общината, бързото изтегляне и сваляне на нивото на водата е противопоказно, защото може да бъде разрушена стената. Към този момент няма информация за потърпевши от обявеното бедствено положение.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на община Хайредин Тодор Алексиев: Единен държавен орган, следящ язовирите, ще бъде по-добра гаранция за сигурността на хората

Кметът на община Хайредин Тодор Алексиев: Единен държавен орган, следящ язовирите, ще бъде по-добра гаранция за сигурността на хората

15 Март 2018 | 09:55 | Агенция "Фокус"
София. Единен държавен орган, следящ язовирите, ще бъде по-добра гаранция за сигурността на хората. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ кметът на община Хайредин Тодор Алексиев във връзка с идеята за създаване на търговско предприятие, което да бъде собственик на язовирите, с които общините не могат да се справят. По думите му общините нямат нито достатъчно специалисти, нито необходимия ресурс, за да изпълняват тази функция. Преминавайки под контрола на държавата, ще има по-добра координация и ще се избегнат злоупотреби с отпуснати средства за язовирните съоръжения, добави градоначалникът. „Има формула да се отпуснат допълнителни финансови средства на общините, за да стопанисват по-добре язовирите, но явно самите общини в момента нямат идеи как тези обекти да генерират приходи. Дори да се отпуснат такива средства и в резултат общините да се грижат добре за язовирите, все пак е добре държавата да прави това. Дори да има средства, мисля, че някои общини няма да бъдат лоялни и да използват тези средства по предназначение“, коментира кметът на община Хайредин. Тодор Алексиев каза още, че нивото на язовир "Рогозен 1" се нормализира, но докато не спадне до нормално състояние опасността от скъсване на преливника остава. Язовирите в община Хайредин са в предаварийно състояние от години, а средствата за ремонт и поддържа-твърде малко, обясни той и добави, че именно създаването на държавно предприятие за язовирите е правилният път.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Враца: Замърсена е водата за битово-питейни нужди във Върбица, предприети са действия за изпомпване на мръсната вода от резервоара на помпената станция, която захранва града

Враца: Замърсена е водата за битово-питейни нужди във Върбица, предприети са действия за изпомпване на мръсната вода от резервоара на помпената станция, която захранва града

14 Март 2018 | 13:31 | Агенция "Фокус"
Враца. Замърсена е водата за битово-питейни нужди във Върбица, предприети са действия за изпомпване на мръсната вода от резервоара на помпената станция, която захранва града. Община Враца ще подпомогне с техника ВиК – Враца за отстраняване на проблема с водоподаването на населението в село Върбица. Това каза на среща с жители на населеното място кметът Калин Каменов, съобщиха от пресцентъра на Общината. Той, заедно с директора на водоснабдителното дружество - инж. Ангел Престойки, разговаряха с хората и обсъдиха варианти за разрешаване на проблема с водата за битово-питейни нужди.
За да не попадат в каптажа повърхностни и подпочвени води, които го замърсяват, Община Враца ще осигури багер, който ще предприеме дейности по тяхното отвеждане. Булдозер на ВиК - Враца ще подравни терена и ще запълни неравностите, в близост до водоизточника, както и ще се предприемат мерки по изпомпване на мръсната вода от резервоара на помпената станция, от където се подава на населението.
„Ще предприемем необходимите мерки, но съоръженията трябва да се пазят и да не се допускат посегателства. Обмисляме вариант и за поставяне на видеонаблюдение в района“, каза още Каменов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тодор Алексиев, кмет на Хайредин: След снощните обилни дъждове язовирите "Гервански геран" и "Езерска падина" преливат, няма опасност за населението към този момент

Тодор Алексиев, кмет на Хайредин: След снощните обилни дъждове язовирите "Гервански геран" и "Езерска падина" преливат, няма опасност за населението към този момент

13 Март 2018 | 08:36 | Агенция "Фокус"
Хайредин. След снощните обилни дъждове язовирите "Гервански геран" и "Езерска падина преливат". Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ кметът на община Хайредин Тодор Алексиев, където бедственото положение продължава поредно денонощие. По думите му няма опасност за населението към този момент, но екипите са готови за реакция, тъй като не се знае колко вода ще прелее към населените места. „Монтирахме вече втори сифон на стената, днес ще бъде монтиран и трети. Екипи на гражданска защита и пожарната прекратиха изпомпването с хидрофорни помпи на язовир "Рогозен". Нивото е спаднало с над метър за 24 часа и водата вече не прелива през преливника. Положението сега е по-добро, но след снощния дъжд след направената проверка двата язовира "Гервански геран" и "Езерска падина" с по 2 м и тази вода ще дойде и при нас“, уточни Тодор Алексиев. Бедственото положение в община Хайредин няма да бъде отменено докато съществува и най-малката опасност за живота и собствеността на хората, добави кметът на общината.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Обстановката в Северозапада се нормализира, но бедственото положение остава (ОБЗОР)

Обстановката в Северозапада се нормализира, но бедственото положение остава (ОБЗОР)

12 Март 2018 | 19:45 | Агенция "Фокус"
София. Пето денонощие в Община Хайредин, област Враца, е в сила бедствено положение. Такова е обявено и за Община Брегово и село Иново, Община Видин в област Видин. Въпреки това към момента според властите в страната никъде няма критична ситуация, нито застрашени хора.
Водата в Брегово е годна за пиене и за други битови нужди. Вече трети ден след преливането на р. Тимок там се правят лабораторни анализи по няколко пъти дневно заедно с Регионалната здравна инспекция. Спекулациите с качеството на водата са неоснователни. Там няма опасност нито от тежки метали, нито от гледна точка на микробиология, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.
В село Иново, където в неделя водите на р. Делейнска пробиха дигата при корекцията ѝ и наводниха земеделски площи, се очаква до два-три дни водата да се оттече. При необходимост има готовност за изграждане на насипна дига с инертни материали преди селото.
Продължават аварийно-ремонтните работи по язовир „Рогозен 1“ в община Хайредин, област Враца. Монтирани са част от сифоните на съоръжението и водата се източва. С превантивна цел денонощно се наблюдават критичните участъци.
Водоподаването в Мизия ще бъде възстановено днес и проблеми там няма да има. До вечерта ще бъде осигурена вода за битови нужди и в с. Ботево. За втори път от вчера там се раздава вода за питейни нужди. Във Върбица подаването на вода за битови нужди е възстановено, като се раздава минерална вода. И в двете села водоснабдяването с нормално качество се очаква да бъде пуснато утре.
Допълнителни мерки ще са необходими по горното течение на река Росица и река Янтра, поради очакваните интензивни валежи, но като цяло ситуацията в страната е спокойна.
Интензивното снеготопене активира свлачища в различни краища на страната. Заради активирало се миналата седмица срутище все още остава затворен пътят Смолян-Мадан. След оглед и съвещание с геолози, проектанти и представители от всички заинтересовани служби, се установи, че състоянието на срутището е много тежко и обхваща много голяма територия и е най-мащабното свлачище върху главен път в страната. Жителите на 11 населени места в Смолянско изпратиха писмо да институциите за спешно разрешаване на проблема със срутището, което блокира достъпа на автомобили и хора до тях и прекъсна електричеството. След обсъждане с експерти геолози и проектанти Агенция "Пътна инфраструктура" обяви, че започва изграждането на нов път с дължина около 1.5 км, който да заобиколи срутището на пътя Смолян-Мадан и да пренасочи движението за леки автомобили. Пътят трябва да стане готов до 10 дни, а през това време пътната отсечка ще остане затворена.
Областният управител на Русе Галин Григоров свика спешно междуведомствена комисия във връзка с активизирало се свлачище на пътя между село Пиргово и помпената станция Пиргово – 1 на „Напоителни системи клон долен Дунав“ ЕАД и станцията на ВиК ООД. Нарушена е проходимостта на пътя, невъзможно е и обслужването на съоръженията на двете дружества. Освен свлечените земни маси там има опасност и от образуване на нови свлачища в съседните участъци. На място екип на Пожарната започна обезопасяването на района.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Областният управител на Враца Малина Николова: Очакваме бедственото положение в община Хайредин да бъде отменено утре

Областният управител на Враца Малина Николова: Очакваме бедственото положение в община Хайредин да бъде отменено утре

12 Март 2018 | 18:14 | Агенция "Фокус"
Враца. Очакваме бедственото положение в община Хайредин да бъде отменено утре. Това каза за Агенция „Фокус“ областният управител на Враца Малина Николова във връзка с обстановката в община Хайредин. „Всичко е нормализирано. Днес продължиха действията по укрепване на преливника на яз. „Рогозен 1“. Очакваме бедственото положение да бъде отменено утре“, обясни Николова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Ремонтът на язовирите в Община Хайредин трябва да се вмести в предоставените от правителството 3 млн. лв.

Министър Николай Нанков: Ремонтът на язовирите в Община Хайредин трябва да се вмести в предоставените от правителството 3 млн. лв.

12 Март 2018 | 16:41 | Агенция "Фокус"
Враца. Ремонтните работи по язовирите „Рогозен 1“ и „Бързина“ трябва да се вместят в предоставените от правителството в събота 3 млн. лв. Това каза днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който заедно с министъра на информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, областния управител на Враца Малина Николова и кмета на Хайредин Тодор Алексиев провери на място възстановителните дейности по съоръженията, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.
С предприетите от областния управител и кмета действия не се допусна създаването на кризисна ситуация, посочи регионалният министър. Още през миналата седмица със собствени усилия, с помощта на местни фирми и според техните бюджетни възможности и техника, започнаха да укрепват язовирите и да осигурят нормалната проводимост в коритата на реките. Министър Нанков посочи, че към момента по двата язовира могат да се изпълняват само аварийни работи. Планов ремонт ще може да се изпълни след като се актуализират проектите и количествено-стойностните сметки за тяхната реализация, през летните месеци, когато водата в двата язовира намалее. Тогава ще се доизгради компрометираният преливник на язовир „Рогозен 1“ и ще се ремонтира стената на яз. „Бързина“.
В момента водата от „Рогозен 1“ се изпомпва чрез сифони, вече няма риск, но трябва максимално бързо да се започне с ремонтиране на преливника, за да предотвратим ситуации в бъдеще, коментира още Николай Нанков. Според него заради климатичните промени такива събития ще са все по-често явление, затова инфраструктурата трябва да бъде бързо и качествено ремонтирана.
Осигурихме необходимата механизация за възстановяване на преливника, информира министър Ивайло Московски. В момента се изгражда пътят, който ще позволи на машините да достигнат до язовира и след осигуряване на достъп до яз. „Рогозен 1“, незабавно ще се предприемат действия за по-бързото му възстановяване. Ще бъдат наложени и бетонови траверси по дъното му, което ще укрепи целия преливник и ще спомогне да не се свлича земна маса. Паралелно се работи по административните процедури, за да бъдат спазени всички законови изисквания. Възстановителните дейности ще продължат до пълното изграждане на преливника и връщането му до безопасно експлоатационно състояние, за да се минимизира рискът за хората, каза още министърът на транспорта. Той съобщи, че експерти от ДП “Транспортно строителство и възстановяване” са направили оглед на язовира в събота, 10 март, за да установят каква е необходимата техника за стартирането на неотложните аварийни дейности. В неделя тя е осигурена и е започнала работата по укрепването на разрушения преливник чрез насипване на скална маса. Представители на дружеството наблюдават денонощно язовира.
Министър Нанков съобщи още, че водоподаването в Мизия ще бъде възстановено днес и проблеми там няма да има. До вечерта ще бъде осигурена вода за битови нужди и в с. Ботево. За втори път от вчера там се раздава вода за питейни нужди. Във Върбица подаването на вода за битови нужди е възстановено, като се раздава минерална вода. И в двете села водоснабдяването с нормално качество се очаква да бъде пуснато утре.
Водата в Брегово е годна за пиене и за други битови нужди, съобщи още министър Нанков. Вече трети ден след преливането на р. Тимок там се правят лабораторни анализи по няколко пъти дневно заедно с Регионалната здравна инспекция. Спекулациите с качеството на водата са неоснователни. Там няма опасност нито от тежки метали, нито от гледна точка на микробиология, категоричен бе министър Нанков.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Няма опасност от скъсване на стената на яз. „Бързина“, състоянието му не е аварийно

Министър Николай Нанков: Няма опасност от скъсване на стената на яз. „Бързина“, състоянието му не е аварийно

12 Март 2018 | 14:30 | Агенция "Фокус"
София. Стената на язовира е компрометирана. Хубаво е, че преливникът функционира, добре оразмерен е, с циментова обшивка, така че с него няма проблем. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков след инспекция на състоянието на яз. „Бързина“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Проблемът е със стената и към момента да се извършват аварийни дейности тук, е безсмислено. Когато падне водата през летните месеци, тогава да са съответно проектиранията и да се прави ремонт. Със сифони ще работим, докато не намалее водата през летните месеци. Нямаме опасност от скъсване, не е аварийно състоянието. Въпросът е наистина да се реши цялостно проблемът с отремонтиране по проект при ниски води в летните месеци. Хубаво е, че имаме преливник“, коментира Нанков. По думите му на яз. „Рогозен“ 1 ще решават проблема тепърва с преливника, като намалеят и там обемите на водата. „Може би в следващите няколко месеца – от два до три, с актуализация на проектите и вече не аварийни, а планови ремонти по двата язовира – преливника на „Рогозен“ 1 и стената на „Бързина“. Областният управител на Враца Малина Николова е изключително активна и като организация на дейности, и като превантивна подготовка, но без инструментариум, най-вече финансов, докъде ще я докараме, ако прехвърлим язовирите на областните управители да представляват държавата“, допълни той и уточни, че ще докладва и на премиера Бойко Борисов, за да видят как ще осигурят финансовия ресурс, тъй като не е малък.
„Колегите от ДАМТН ще излязат с одит в рамките на следващите няколко седмици. Подготвят се нормативни промени за категоризация на язовирите. Проблемите язовири са точно малките. Темата е комплексна, не е само за двата, които към момента ще решим. Кметът не може да не е доволен. Решаваме конкретния казус и ще го решим качествено. Ще трябва да се вместим в отпуснатите 3 млн. лв. за двата язовира. Мисля, че няма да има проблеми. Предвижда се довечера валежите да започнат и мисля, че към момента с около 2 метра падна нивото на яз. „Рогозен“ 1“, обясни още регионалният министър.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Малина Николова, областен управител на Враца: Положението в община Хайредин е овладяно – започнали са аварийно-укрепителните действия на преливника на яз. "Рогозен 1"

Малина Николова, областен управител на Враца: Положението в община Хайредин е овладяно – започнали са аварийно-укрепителните действия на преливника на яз. "Рогозен 1"

12 Март 2018 | 10:32 | Агенция "Фокус"
Враца. Положението в община Хайредин е овладяно – започнали са аварийно-укрепителните действия на преливника на язовир "Рогозен 1". Това каза за Агенция „Фокус“областният управител на област Враца Малина Николова. Тя поясни, че е спряло е преливането от преливника и са започнали аварийно-укрепителните действия. „Монтират се сифоните, които кметът на Община Хайредин поръча“, допълни областният управител.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на върха между лидерите на Северна и Южна Корея. 18 септември 2018 г.
Среща на върха между лидерите на Северна и Южна Корея. 18 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.