НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:17

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Ердоган изпрати специални поздрави на „братята” от Босна, Косово, Албания, Македония, Черна гора, Западна Тракия, Крим, България и Румъния

Ердоган изпрати специални поздрави на „братята” от Босна, Косово, Албания, Македония, Черна гора, Западна Тракия, Крим, България и Румъния

14 Март 2018 | 21:47 | Агенция "Фокус"
Сакария. Президентът на Турия и генерален председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Реджеп Тайип Ердоган произнесе голяма реч по време на шестата редовна отчетно-изборна конференция на партията в провинция Сакария, информира официалният сайт на ПСР. В изказването си Ердоган изпрати специални поздрави и сърдечни пожелания към „братята” от Босна, Косово, Албания, Македония, Черна гора, Западна Тракия, Крим, България и Румъния и продължи по следния начин:
„Ние комуникираме с приятелите на Сакария в Сараево, Скопие, Ксанти (Искече – старото име на турски), Комотини (Гюмюрджина - старото име на турски), Кърджали, Призрен, Прищина, Мостар. Чрез вас изпращаме специални поздрави на всички наши братя зад граница, чиито сърца и души са заключени и съсредоточени в нашата държава. На всички онези подтиснати и жертви, които постоянно се молят за успеха на Турция, за самите нас. Винаги съм го казвал. Нашите физически граници са различни; границите на сърцата ни са съвсем различни. Площта на Турция е над 780 хиляди кв. км. Половината от сърцата ни са в Истанбул, Диарбекир, Трабзон, Анталия, Измир; другата половина обаче са в Алепу, Киркук, Ерусалим, Санджак, Бухара, Урумчи (Синдзян-уйгурския автономен регион в Китай). Колкото и да сме ангажирани с въпросите на Одрин, Йозгат и Ерзурум; в същата тази степен се притесняваме и заради проблемите и терзанията на нашите братя в Крим, Кавказ, Туркменистан, Африка, Южна Азия. Така както работим за нашата страна и за нашата нация; по същия точи начин водим борба и подтиснатите наши братя във всичките четири посоки на света”.

Превод и редакция: Георги Димов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР: Днешните държавни граници са утвърдени с международни договори и не подлежат на преразглеждане, България и Турция не правят изключение

МВнР: Днешните държавни граници са утвърдени с международни договори и не подлежат на преразглеждане, България и Турция не правят изключение

13 Март 2018 | 19:20 | Агенция "Фокус"
София. Министерство на външните работи разпространи позиция по повод коментара на президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган, споменаващ Кърджали. Агенция "Фокус" я публикува без редакторска намеса:
По повод коментара на президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган, споменаващ Кърджали, Министерството на външните работи на Република България отбелязва:
- всяка държава с богата и дълга история би могла да твърди, че нейните духовни и културни граници излизат извън физическите.
- ако политическата реторика в отделните държави избере по някаква причина да се връща към миналото, то почти винаги може да очертае граници, които се отличават от сегашните.
- в действителност, днешните държавни граници са утвърдени с международни договори, признати от всички държави и не подлежат на съмнение, нито на преразглеждане. България и Република Турция, които се радват на отлични двустранни отношения, не правят изключение от тези договори.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: На територията на Европа прекрояването на граници е недопустимо

Вицепремиерът Валери Симеонов: На територията на Европа прекрояването на граници е недопустимо

12 Март 2018 | 20:22 | Агенция "Фокус"
София. На територията на Европа прекрояването на граници е недопустимо. Това коментира в обзорното предаване "Това е България" на Радио "Фокус" вицепремиерът Валери Симеонов във връзка с последователната политика на президента Реджеп Тайип Ердоган за привличането на турски общности в съседните държави. По повод изказването на президента Ердоган, който в своя реч се обърна към българските турци с думите, че Кърджали е част от техните духовни граници, вицепремиерът заяви, че в исторически план двете страни нямат нищо общо. По думите му вероятността България да стане част от "Ислямската дъга" е невъзможна. „Това като вариант даже не го помислям. Това просто няма как да стане, защото тук става въпрос все пак за коренно различни два свята - единият свят като че ли току що е излязъл от феодализма, а другият свят е на все пак Европейския съюз. Тенденциите след последните събития в Турция, след т.нар. преврат, са за силно ограничаване на демократичните свободи, посегателство върху институциите, пълна подмяна на професионализма и на професионалните представители на тези институции с верни на Ердоган хора“ , допълни вицепремиерът Валери Симеонов. Според него много турци търсят начин да напуснат Турция и да прехвърлят бизнеса си, защото държавата, в която живеят се връща назад в развитието си. Валери Симеонов се аргументира, че в Турция дори и икономиката е диктувана от изпълнителната власт.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентски избори в Русия. 18 март 2018 г.
Президентски избори в Русия. 18 март 2018 г.

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.