НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:23


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Екатерина Захариева: Веднага реагирахме, че изявлението на турския президент Ердоган за Кърджали е неприемливо и недопустимо

Министър Екатерина Захариева: Веднага реагирахме, че изявлението на турския президент Ердоган за Кърджали е неприемливо и недопустимо

8 Юни 2018 | 13:04 | Агенция "Фокус"
София. Министерството реагира веднага с изявление и ясна позиция, че това е неприемливо и недопустимо за нас. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева от парламентарната трибуна в отговор на въпрос за предприетите от министерството действия по повод думите на президента Реджеп Ердоган, че Кърджали е част от душевните граници на Турция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това е второто такова изказване в последните 2 години и малко. И двата случая министерството е реагирало“, посочи тя. „Едното изказване е от декември по отношение на Лозанския договор. А другото през март“, уточни Екатерина Захариева. „На срещата с президента Ердоган на 26 март премиерът Борисов също постави този въпрос и получи уверение, че това изобщо не касае реалните граници и Турция няма никакви териториални претенции“, каза още тя.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП: Борисов да заяви на Ердоган, че изказването му за Кърджали е неприемливо

БСП: Борисов да заяви на Ердоган, че изказването му за Кърджали е неприемливо

25 Март 2018 | 14:06 | Агенция "Фокус"
София. Националният съвет на БСП прие декларация за Деня на Тракия - 26 март. С нея социалистите настояват "справедливото искане за обезщетението на тракийските българи да бъде поставено пред турската страна на най-високо ниво". Това съобщиха от пресцентъра на партията. В документа се казва още, че ролята на страната ни на посредник между Европа и Турция не бива да е за сметка на българския национален интерес. "Изказването на турския президент Ердоган за душевните граници до Кърджали е провокация към националния суверенитет и териториалната цялост на България. То е неприемливо. Премиерът Борисов да заяви тази позиция на срещата на 26 март", пише още в декларацията.
Членовете на НС на БСП решиха още да приемат поканата на Съюза на Тракийските дружества да се включат в отбелязването на Деня на Тракия. В декларацията си социалистите призовават още "да бъдем единни и единодушни в националните си приоритети, независимо от политическите си възгледи и пристрастия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Колеги политици, спрете да разделяте народа по всички линии, защото е убийствено за него

Корнелия Нинова, БСП: Колеги политици, спрете да разделяте народа по всички линии, защото е убийствено за него

19 Март 2018 | 14:01 | Агенция "Фокус"
София. Колеги политици, спрете да разделяте народа по всички линии, защото е убийствено е за българския народ. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след изнесеното заседание на Изпълнителното бюро на партията в Кърджали, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Обединихме се в един общ проблем за Кърджали. Бих искала този проблем да оформя като обръщение към всички колеги политици и партии. То е: колеги, спрете. Спрете да разделяте народа ни по всички линии. Едни партии тук разделят хората по вяра и език. Други по такива, които са с ГЕРБ и които са против ГЕРБ. Стигна се до алтернативно честване на национални, християнски празници. Такова разделение между народа ни е незапомнено в смесените райони от много години. Това се прави в изгода на партии, в лична изгода, с политически цели, но това е убийствено за българския народ, достатъчно разделен по много линии“, каза Нинова. „Имаме, уважаеми колеги, политици и лидери достатъчно общи проблеми, които ни обединяват с този народ“, каза Нинова. По думите й регионът в Кърджали е затънал в бедност, има лошо качество на образованието, на здравеопазването, липса на работа и младите заминават в чужбина. По думите и в региона се наблюдава демографска катастрофа. „Ето ги големите теми на деня, които биха могли да ни обединят да ги решим. Спрете с разделението и дайте да решаваме реалните проблеми на хората. Разделението работи в полза на партиите, но е против народа ни“, посочи Нинова и заяви, че реалното решаване, общото на проблемите на хората ще помогне на всички като държава.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Премиерът Борисов да заяви позиция в защита на суверенитета и териториалната ни цялост на срещата си с Ердоган - Кърджали е България

Корнелия Нинова, БСП: Премиерът Борисов да заяви позиция в защита на суверенитета и териториалната ни цялост на срещата си с Ердоган - Кърджали е България

19 Март 2018 | 13:42 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Борисов да заяви позиция в защита на суверенитета и териториалната ни цялост на срещата си с Ердоган –Кърджали е България и духовната столица на Източните Родопи. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след изнесеното заседание на Изпълнителното бюро на партията в Кърджали, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Нинова уточни, че БСП прави изнесени заседания на ръководството на Изпълнителното бюро на БСП в страната и обърна внимание, че това в Кърджали не е първото. „Днес сме в Кърджали заедно с областните, общинските председатели, женското ни сдружение, младежите и всички структури. Започнахме обсъждане както на някои национални теми, така и на местни проблеми и намиране на решение на тези проблеми“, каза лидерът на БСП. Във връзка с изказването на президента на Турция Реджеп Тайп Ердоган за духовните граници на Турция, Нинова каза: „Първо, да заявим категорично, че Кърджали е България, Кърджали е духовната столица на Източните Родопи. Изказването на президента Ердоган за душевните граници на Труция, които се простират до Кърджали, е поредната провокация към суверенитета и националната цялост на България. Това е абсолютно неприемливо за нас. Обявяваме се против намесата на чужди държави във вътрешните дела на България“, каза Нинова и подчерта, че позицията на президента Ердоган е в разрез с международното право, международните норми и принципите на добросъседство. „Настояваме на срещата, която се очаква на 26 март да бъде заявена категорично от министър-председателя на България позиция за защита на националния суверенитет и териториалната цялост на страната. Призоваваме го в ролята на посредник между ЕС и Турция да мисли на първо място за народа си и за националния суверенитет на България“, посочи лидерът на БСП. Корнелия Нинова заяви, че на тази среща настоява, именно служейки на народа, премиерът да постави въпроса за обезщетението на тракийските бежанци. Нинова отчете, че през 2008 г. по искане на български евродепутати, е приета резолюция на Европейския парламент, в която се обвързват разговорите с Турция и бъдещето й членство в ЕС с уреждане на двустранните отношения и в това число уреждане на тракийския въпрос.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вяра Емилова, ИБ на БСП: За да правиш политика, трябва да си близо до хората и да решаваш техните проблеми

Вяра Емилова, ИБ на БСП: За да правиш политика, трябва да си близо до хората и да решаваш техните проблеми

19 Март 2018 | 09:55 | Агенция "Фокус"
София. За да правиш политика, винаги трябва да си близо до хората и да решаваш техните проблеми. Това каза Вяра Емилова, член на ИБ на БСП, пред БНР преди днешното заседание на ръководството на партията в Кърджали. Тя припомни, че миналата седмица Изпълнителното бюро (ИБ) на БСП проведе заседание в Брегово, където са поети и конкретни ангажименти към жителите на общината. Това съобщиха от пресцентъра на партията. „Преди това сме провеждали такива заседания в Стара Загора, Кюстендил и Видин. Днешното заседание в Кърджали ще се проведе по покана на областното ръководство на БСП” каза още Емилова. Тя добави, че тази инициатива не е случайна, защото ръководството на левицата счита, че когато се взимат управленски решения, трябва да бъде чуто мнението на българите. „Политика не трябва да се прави в кабинетите. Политиката трябва да се прави с хората, да се поставят конкретни проблеми и да се търсят решения за тях. Така се случи и в Брегово, когато разбрахме за проблема и че държавата я няма- проведохме заседанието си там и вече изпълняваме ангажиментите, които поехме”, заяви Емилова. Тя обясни, че един от тези ангажименти е извършването на независима проба на качеството на питейната вода, за да се даде реална информация за него.
„Членовете на ИБ на БСП ежеседмично сме в районите си и не оставаме откъснати от проблемите им. Когато, обаче цялото ръководство на партията е в даден регион, могат да се взимат решения, които да предложим на най-високо ниво. Резултатът от работата по места се вижда, защото в БСП постъпват и много нови заявления за членство, защото хората виждат алтернативата у нас”, каза още Вяра Емилова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Изпълнителното бюро на БСП ще засeдава в Кърджали

Изпълнителното бюро на БСП ще засeдава в Кърджали

19 Март 2018 | 07:27 | Агенция "Фокус"
Кърджали. Изпълнителното бюро на БСП ще проведе изнесено заседание в Кърджали. Това съобщиха от пресцентъра на партията. Между 12.00 и 16.00 ч. ръководството и председателите на Общинските съвети на БСП от Кърджалийска област ще заседават в клуб „Червеното”. В 13.00 ч. там ще бъде дадена пресконференция.
В 16.30 ч. председателят на Националния съвет на партията Корнелия Нинова ще открие нов клуб на БСП в община Кирково, а членовете на Изпълнителното бюро ще се включат в събирането подписи срещу сделката с ЧЕЗ.
Посещението ще завърши със среща-разговор на Изпълнителното бюро с граждани, партийни членове и симпатизанти. Началото е в 18.00 ч. в Народно читалище „Обединение 1913”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ердоган изпрати специални поздрави на „братята” от Босна, Косово, Албания, Македония, Черна гора, Западна Тракия, Крим, България и Румъния

Ердоган изпрати специални поздрави на „братята” от Босна, Косово, Албания, Македония, Черна гора, Западна Тракия, Крим, България и Румъния

14 Март 2018 | 21:47 | Агенция "Фокус"
Сакария. Президентът на Турия и генерален председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Реджеп Тайип Ердоган произнесе голяма реч по време на шестата редовна отчетно-изборна конференция на партията в провинция Сакария, информира официалният сайт на ПСР. В изказването си Ердоган изпрати специални поздрави и сърдечни пожелания към „братята” от Босна, Косово, Албания, Македония, Черна гора, Западна Тракия, Крим, България и Румъния и продължи по следния начин:
„Ние комуникираме с приятелите на Сакария в Сараево, Скопие, Ксанти (Искече – старото име на турски), Комотини (Гюмюрджина - старото име на турски), Кърджали, Призрен, Прищина, Мостар. Чрез вас изпращаме специални поздрави на всички наши братя зад граница, чиито сърца и души са заключени и съсредоточени в нашата държава. На всички онези подтиснати и жертви, които постоянно се молят за успеха на Турция, за самите нас. Винаги съм го казвал. Нашите физически граници са различни; границите на сърцата ни са съвсем различни. Площта на Турция е над 780 хиляди кв. км. Половината от сърцата ни са в Истанбул, Диарбекир, Трабзон, Анталия, Измир; другата половина обаче са в Алепу, Киркук, Ерусалим, Санджак, Бухара, Урумчи (Синдзян-уйгурския автономен регион в Китай). Колкото и да сме ангажирани с въпросите на Одрин, Йозгат и Ерзурум; в същата тази степен се притесняваме и заради проблемите и терзанията на нашите братя в Крим, Кавказ, Туркменистан, Африка, Южна Азия. Така както работим за нашата страна и за нашата нация; по същия точи начин водим борба и подтиснатите наши братя във всичките четири посоки на света”.

Превод и редакция: Георги Димов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева за изказването на турския президент за Кърджали: Душата си е душа, територията на държавите е ясна

Министър Екатерина Захариева за изказването на турския президент за Кърджали: Душата си е душа, територията на държавите е ясна

14 Март 2018 | 08:27 | Агенция "Фокус"
София. Душата нека да си е душа, обаче територията на държавите е ясна. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по повод думите на турския президент Реджеп Ердоган: „Кърджали е част от нашите душевни граници“ в предаването „Денят започва“ по БНТ. „Президентът Ердоган не го прави за първи път, изброи много населени места, Кърджали беше едно от тях“, посочи тя. „Душата ни също може да бъде широка. Гордеем се с 1300-годишната история на България“, заяви Екатерина Захариева. „Особено на Балканите границите са се местили интензивно. Така погледнато на всеки границите на душата могат да бъдат доста по-широки, но границите са такива, каквито са, очертани с международен договор“, обясни министърът. „Не мисля, че такава реторика е конструктивна. Да си признаем, че е имало случаи, когато и български политици са изразявали по-широките граници на душата си. По-добре е да се въздържаме от такива неща“, коментира Екатерина Захариева.
По повод тристранната среща в Букурещ между България, Румъния и Гърция министърът изтъкна: „Румъния като първата държава от следващото трио обяви, че ще подкрепя българския приоритет Западни Балкани и ще го продължи“. „Европейската перспектива не е приоритет само за 6 месеца, а дългосрочен и такъв трябва да остане“, заяви Екатерина Захариева. „България, Румъния, Гърция и Хърватия мислехме да окажем подкрепа на страните от Западните Балкани с общо посещение в тези страни“, коментира тя.
В отговор на въпрос трябва ли да има още един мост над Дунав при Русе Екатерина Захариева посочи: „Очевидно е, че е належащо строителството на втори мост над Дунав. Премиерът и транспортният министър много пъти са поставяли въпроса. Двете транспортни министерства вече работят“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: На територията на Европа прекрояването на граници е недопустимо

Вицепремиерът Валери Симеонов: На територията на Европа прекрояването на граници е недопустимо

12 Март 2018 | 20:22 | Агенция "Фокус"
София. На територията на Европа прекрояването на граници е недопустимо. Това коментира в обзорното предаване "Това е България" на Радио "Фокус" вицепремиерът Валери Симеонов във връзка с последователната политика на президента Реджеп Тайип Ердоган за привличането на турски общности в съседните държави. По повод изказването на президента Ердоган, който в своя реч се обърна към българските турци с думите, че Кърджали е част от техните духовни граници, вицепремиерът заяви, че в исторически план двете страни нямат нищо общо. По думите му вероятността България да стане част от "Ислямската дъга" е невъзможна. „Това като вариант даже не го помислям. Това просто няма как да стане, защото тук става въпрос все пак за коренно различни два свята - единият свят като че ли току що е излязъл от феодализма, а другият свят е на все пак Европейския съюз. Тенденциите след последните събития в Турция, след т.нар. преврат, са за силно ограничаване на демократичните свободи, посегателство върху институциите, пълна подмяна на професионализма и на професионалните представители на тези институции с верни на Ердоган хора“ , допълни вицепремиерът Валери Симеонов. Според него много турци търсят начин да напуснат Турция и да прехвърлят бизнеса си, защото държавата, в която живеят се връща назад в развитието си. Валери Симеонов се аргументира, че в Турция дори и икономиката е диктувана от изпълнителната власт.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на върха между лидерите на Северна и Южна Корея. 18 септември 2018 г.
Среща на върха между лидерите на Северна и Южна Корея. 18 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.