НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:01


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Заместник-министърът на външните работи Юрий Щерк се срещна с посланика на Руската Федерация у нас Анатолий Макаров

Заместник-министърът на външните работи Юрий Щерк се срещна с посланика на Руската Федерация у нас Анатолий Макаров

30 Март 2018 | 17:33 | Агенция "Фокус"
София. Заместник-министърът на външните работи Юрий Щерк се срещна с посланика на Руската Федерация у нас Анатолий Макаров. Това съобщиха от пресцентъра на министерството. Тема на разговора бе българската позиция в светлината на взетите тази седмица решения в контекста на нападението в Солсбъри на територията на Обединеното кралство и проведеното днес извънредно заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет на Република България.
„Трябва да подчертая, че България, като член на ЕС и НАТО, е част от взимането на решения в рамките на двата съюза, още повече и като Председател на Съвета на ЕС. В тази връзка, решенията на ЕС, взети на Съвета на 22 и 23 март в Брюксел, а и на НАТО на 27 март, представят и българската позиция. Всички действия, предприети от двата съюза, са резултат от консенсусно решение на държавите членки и израз на суверенното решение и действия на българското правителство, предадени от нашите представители в ЕС и НАТО. Позицията ни е и израз на солидарност към нашите съюзници“, заяви Юрий Щерк. Той подчерта, че използването на химическо оръжие на територията на Великобритания е недопустимо и е грубо нарушение на действащото международно право, независимо от мотивите, които стоят зад него. „България е сериозно обезпокоена от съобщенията за възможна връзка на лица и организации от Руската федерация с използването му на територията на европейска държава. Очакваме резултатите от разследването на обстоятелствата и фактите около нападението в Солсбъри“, допълни още българският дипломат.
Заместник-министър Щерк уточни, че във връзка с развитието на ситуацията българското правителство извика на консултации посланика на България в Руската федерация Бойко Коцев, който взе участие и в Съвета по сигурността по-рано днес, като изложи факти и обстоятелства, свързани с руската позиция по въпроса. „На този етап и в светлината на това, което ни е известно, българското правителство смята, че действията на страната ни са достатъчни. В светлината на по-нататъшното изясняване на случая България ще преценява целесъобразността от предприемане на допълнителни действия, допълни още Юрий Щерк. „При атаката в Солсбъри са пострадали руски граждани, но и граждани на Обединеното кралство, тоест граждани на ЕС. Това буди безпокойство и ние искаме да сме сигурни, че това няма да се случи в друга европейска страна. Решението на българското правителство да извика посланик Коцев на консултации е израз на загриженост от наша страна. Трябва да вървим заедно към разрешаване на този въпрос и установяване на извършителите, както и поставянето им под отговорност съобразно закона. Разчитаме, че руската страна ще спомогне за установяването на виновниците.“, каза в заключение заместник-министърът. Той изрази съпричастността на страната ни и във връзка с трагичните събития в Кемерово, отнели живота на повече от 60 души, сред които и много деца.
От своя страна руският посланик запозна българският заместник-външен министър с вижданията на своята страна по случая.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Москвский комсомолец“: Стават известни подробности за смъртта на сина на Сергей Скрипал

„Москвский комсомолец“: Стават известни подробности за смъртта на сина на Сергей Скрипал

21 Март 2018 | 00:48 | Агенция "Фокус"
Москва. След отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия се заговори за „загадъчната“ смърт на сина на бившия полковник от руското разузнаване. Вестник “Московский комсомолец“ хвърля светлина върху обстоятелствата около него.
Александър Скрипал се жени за дъщерята на колега на баща му от разузнаването, с която живеят в съседни квартири. След събитията около баща му семейството се преместило във Великобритания. Отношенията между двамата обаче не вървели и по думите на тъста му Александър започнал да пие и да посяга на жена си. Това довело до развод. Миналата година Александър и новата му приятелка Анна заминали за Москва. На 13 юли миналата година двамата заминали за Санкт Петербург, където на 18 юли починал по официални данни от чернодробна недостатъчност.
Вестникът припомня, че британските власти наредиха ексхумация на останките на Александър и майка му, които са погребани в Солсбъри. Съпругата на Сергей Скрипал умира от рак през 2012 година.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еврокомисарят Джулиан Кинг: ЕС ще има ясно послание към онези, които стоят зад ужасяващото нападение в Солсбъри

Еврокомисарят Джулиан Кинг: ЕС ще има ясно послание към онези, които стоят зад ужасяващото нападение в Солсбъри

19 Март 2018 | 15:00 | Агенция "Фокус"
София. ЕС ще има ясно послание към онези, които стоят зад ужасяващото нападение в Солсбъри. Това каза на пресконференция еврокомисарят за Съюз за сигурност Джулиан Кинг след откриването на Срещата на Съвместната група за парламентарен контрол (СГПК) на Европол, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „По въпроса за Русия – външните министри на ЕС днес имат среща в Брюксел и преди няколко часа казаха, че са силно разтревожени от последните събития в Солсбъри, Обединеното кралство и следят съвсем внимателно събитията в там. Ще има ясно послание от ЕС към онези, които са зад това ужасяващо нападение. В Комисията имаме екип, който следи пропагандата, дезинформацията, която се върти в медиите в различните държави-членки. Този екип е определил много опити за пропаганда, които като че ли водят към Русия“, коментира Кинг. По думите му това не е единственият източник на дезинформация и пропаганда, които засягат държавите членки. „Има около 3500 най-различни публикации, които са идентифицирани от този екип в Брюксел. Много е важно това да бъде съобщено, за да могат хората критично да възприемат тези публикации. В европейската служба за външни действия ще продължим да го правим“, каза още той.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky News: Борис Джонсън определя ответните мерки на Русия като „безполезни“

Sky News: Борис Джонсън определя ответните мерки на Русия като „безполезни“

18 Март 2018 | 05:26 | Агенция "Фокус"
Лондон. Външният министър на Великобритания Борис Джонсън определя ответните мерки на Русия като „Безполезни“, съобщава британския телевизионен канал Sky News.
Според него ответните мерки наказват само обикновените руснаци, като ще ги лиши от напълно „безвредния“ начин да научат английски език заради прекратяването на работата на Британския съвет. А затварянето на консулството в Санкт Петербург ще ги затрудни в изваждането на визи.
Той обвини лидера на лейбъристите, че подпомага „руската пропагандна машина“. Според външния министър „Днес Русия е сама и изолирана“.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Huffington Post: Една трета от британците подкрепят бойкот на Световното първенство в Русия от страна на английския национален отбор

Huffington Post: Една трета от британците подкрепят бойкот на Световното първенство в Русия от страна на английския национален отбор

18 Март 2018 | 03:46 | Агенция "Фокус"
Лондон. Една трета от британците подкрепят бойкот на Световното първенство в Русия от страна на английския национален отбор след отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му, пише британския вестник Huffington Post.
Това показват резултатите от проведена анкета. От анкетираните 1 986 възрастни 34 процента биха подкрепили бойкот от страна на английския национален отбор на Световното първенство това лято, 39 процента не одобряват, а 27 процента не са сигурни. Измежду футболните фенове обаче 56 процента са против неучастие на отбора на Гарет Саутгейт, докато 32 процента одобряват евентуално неявяване.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Post: Трябва да знаем как „Новичок“ е вкаран във Великобритания

Washington Post: Трябва да знаем как „Новичок“ е вкаран във Великобритания

18 Март 2018 | 01:34 | Агенция "Фокус"
Забележка: Материалът е директен превод на статия от вестник Washington Post без редакторска намеса и отразява мнението на авторите.

Вашингтон. Смъртоносните нервни агенти, известни като "Novichok" или "новото момче", бяха разработени в последните години на Студената война. Те са бинарни оръжия, при които две съединения стават токсични, когато се комбинират. Сега е наложително да направим подробен анализ за това как тази убийствена субстанция се е насочила към Солсбъри, Англия, този месец, за да отрови бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.
Великобритания, Франция, Германия и Съединените щати посочиха Русия и президента Владимир Путин, заявявайки, че Москва или е използвала нервния агент, или е загубила контрол над него. Като следваща стъпка, всеобхватното съдебно разследване е от съществено значение за всички нации, които се борят с това как да реагират на агресията на Путин. При по-ранно убийство, това на Александър Литвиненко, който беше убит през 2006 г. в Лондон с радиоактивен полоний, разследването проследи пътя на материала в самолетите и в хотелските стаи, показвайки, че вероятно е дошъл от Русия. Подобна пътека трябва да бъде открита сега.
За щастие има организация, която да изпълнява тази задача - Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) в Хага. Тя е създадена от Конвенцията за химическите оръжия от 1993 г., за да освободи света от бича на химическата война. Достатъчно е постигнато - договорът вече има 192 държавни ,които са го подписали и повече от 96% от обявените запаси са елиминирани - но все още се появяват нови заплахи. Изследователи от ОЗХО идентифицираха недекларираната дейност за химически оръжия от сирийския режим и също така разследваха успешно нападението срещу Хан Шейхун, село, контролирано от опозицията, където от нервните агенти загинаха най-малко 87 души. Този вид всеотдайност и ноу-хау от ОЗХО е необходима отново.
Русия също е замесена в кибератаки срещу американските и европейските ядрени, водни и електрически съоръжения. Подобни сенчести маневри, които често са трудни за откриване и забавяне, са само най-новото в инструментариума на Путин за асиметрична тактика срещу Запада, която включва и подбуждането на политически хаос, разделянето на съюзи и подбуждането на нови военни заплахи. Наложените досега санкции върху Русия са началото на отговора, но не могат да бъдат краят. Съединените щати и техните съюзници се нуждаят от сериозна и дългосрочна стратегия за справяне с Русия, която да е адекватна за способностите и намеренията на Путин и е съобразена с неговата високо персонализирана система на авторитаризъм. Ако той настоява за нова Студена война, Западът трябва да отговори. Докато определени заплахи могат да бъдат намалени със споразуменията за контрол на оръжията, други могат да изискват изграждане на защитни средства, като например срещу кибер-катастрофи, или намиране на нови средства за възпиране. Съединените щати също трябва да намерят силен глас, за да изкажат истината, когато я прикрива Путин, както направиха и в последната Студена война. Засега, за съжаление, президентът Тръмп не е намерил този глас.

Превод: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Кремъл нарича обвиняването на Владимир Путин за организиране на атаката срещу Сергей Скрипал „непростимо“

The Guardian: Кремъл нарича обвиняването на Владимир Путин за организиране на атаката срещу Сергей Скрипал „непростимо“

17 Март 2018 | 02:54 | Агенция "Фокус"
Москва. Кремъл нарича директните международни обвинения, че руският президент Владимир Путин е наредил атаката в Солсбъри „шокиращи и непростими, пише британският вестник The Guardian.
Тези обвинения идват на фона на силно обтегнатите отношения между Русия и Великобритания. Руският външен министър Сергей Лавров и говорителят на президента Дмитрий Песков заявяват, че Москва ще отговори скоро на изгонването на 23 руски дипломати от британския премиер Тереза Мей.
Пред репортери в петък Дмитрий Песков за пореден път отрича Русия да е нареждала атаката срещу Скрипал и дъщеря му в Солсбъри.“Всякакво замесване на нашия президент е нищо друго освен шокиращо и непростимо от гледна точка на дипломатическото поведение“, добавя той.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Според Еманюел Макрон всичко показва, че Русия е виновна за нападението в Солсбъри

ТАСС: Според Еманюел Макрон всичко показва, че Русия е виновна за нападението в Солсбъри

16 Март 2018 | 20:14 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че страната му смята, че Русия стои зад покушението срещу бившия сътрудник на ГРУ Сергей Скрипал, предава ТАСС.
Френският президент увери за безусловната подкрепа на страната му към Лондон. „Искам да се обърна с думи на солидарност към нашите британски приятели и още веднъж за изразя солидарността си на съюзник към Великобритания, която бе подложена на нападение на собствена територия. Ние осъждаме тази руска намеса и всичко, което се случи, защото всичко сочи, че именно Русия извършва покушението“, заяви Макрон.
Той подчерта, че Париж е за пълна забрана за използването на химическо оръжие.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тереза Мей заяви, че е „трагично“, че руският президент „е избрал да действа по такъв начин“

AFP: Тереза Мей заяви, че е „трагично“, че руският президент „е избрал да действа по такъв начин“

14 Март 2018 | 15:22 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският министър-председател Тереза Мей обвини руския президент Владимир Путин за влошаването на отношенията между Москва и Лондон, докато обявяваше ответните мерки след отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал в Англия, предава AFP.
„Мнозина гледаха постсъветска Русия с надежда. Ние искахме по-добри отношения и е трагично, че президентът Путин избра да действа по такъв начин“, заяви Мей.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Яковенко, посланик на Русия в Лондон: Русия разглежда действията на британското правителство като провокация

Александър Яковенко, посланик на Русия в Лондон: Русия разглежда действията на британското правителство като провокация

14 Март 2018 | 15:04 | Агенция "Фокус"
Лондон. Русия разглежда действията на правителството на Великобритания във връзка с инцидента около бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал като провокация. Това бе съобщено от посланика на Русия във Великобритания Александър Яковенко, след посещението му в британското външно министерство, предава ТАСС.
„Тъкмо имах среща в британското външно министерство. Заявих, че всичко, което днес се прави от британското правителство, е абсолютно недопустимо и ние го оценяваме като провокация“, заяви той, подчертавайки, че Русия „не е готова да говори на езика на ултиматумите“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тереза Мей обвини, че Русия е виновна за отравянето на Сергей Скрипал

AFP: Тереза Мей обвини, че Русия е виновна за отравянето на Сергей Скрипал

14 Март 2018 | 14:56 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският министър-председател Тереза Мей назова Москва като отговорна за нападението на нервопаралитечен газ срещу бившия руски двоен агент Сергей Скрипал в Англия, предава AFP.
„Руската държава е виновна в опита за убийството на Скрипал и на дъщеря му Юлия“, заяви Тереза Мей пред депутати.
Тя допълни, че Великобритания ще изгони 23 руски дипломати от страната. „Те са идентифицирани като необявени офицери от разузнаването“, допълни тя, давайки им седмица, за да напусната пределите на страната.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Британският посланик в Москва е обсъдил „Случая Скрипал“ в МВнР на Русия

Reuters: Британският посланик в Москва е обсъдил „Случая Скрипал“ в МВнР на Русия

14 Март 2018 | 14:48 | Агенция "Фокус"
Москва. Британският посланик в Москва Лоури Бристоу съобщи, че е присъствал на среща в руското МВнР, по времето на която е обсъдено отравянето в Англия на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал, предава Reuters.
„Обсъдих с колегите си скорошния инцидент в Салисбъри и руската реакция на молбите, които по-рано тази седмица отправихме. Министър-председателят Тереза Мей ще направи по-късно този следобед обръщение пред парламента“, заяви дипломатът.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: НАТО призова Русия „да отговори на британските въпроси“ около отравянето на Сергей Скрипал

AFP: НАТО призова Русия „да отговори на британските въпроси“ около отравянето на Сергей Скрипал

14 Март 2018 | 14:35 | Агенция "Фокус"
Брюксел. НАТО призова Русия да отговори на британските въпроси относно отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал с невропаралитичен газ, наричайки възможната атака „ясно нарушение на международните норми“, предава AFP.
„Съюзниците изразяват солидарност с Великобритания, предлагат ѝ своята подкрепа в провеждането на настоящето разследване и призовават Русия да отговори на британските въпроси“, пише в общо заявление на страните членки на Алианса.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Генералният секретар на Съвета на Европа смята, че отравянето на Сергей Скрипал е неприемливо нарушение на закона

РИА Новости: Генералният секретар на Съвета на Европа смята, че отравянето на Сергей Скрипал е неприемливо нарушение на закона

14 Март 2018 | 14:29 | Агенция "Фокус"
Виена. Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд изпрати писмо до министър-председателя на Великобритания Тереза Мей във връзка с отравянето на бившия офицер на ГРУ Сергей Скрипал и нарече инцидента неприемливо и опасно нарушение на върховенството на закона, предава РИА Новости.
В писмото си Ягланд заяви, че използването на отровен газ срещу Сергей и Юлия Скрипал „засяга няколко от присъствалите на местопроизшествието“. „Това е неприемливо и представлява опасно нарушение на закона, който трябва да се съблюдава от всички“, смята Ягланд.
„В Съвета на Европа нашите мисли са с всички жертви. Желаем им пълно и бързо оздравяване“, добави генералният секретар.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Великобритания ще изгони от своя територия голям брой руски дипломати

Reuters: Великобритания ще изгони от своя територия голям брой руски дипломати

14 Март 2018 | 14:16 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобритания ще изгони значителен брой руски дипломати в отговор на отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал в Южна Англия, предава Reuters.
Според журналисти от местна медия министър-председателят Тереза Мей „ще обяви експулсирането на руски дипломати от Великобритания“.
Руския отрича намеса в отравянето на бившия агент Скрипал, както и на дъщеря му.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание относно отровения бивш руски шпионин

AFP: Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание относно отровения бивш руски шпионин

14 Март 2018 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Лондон. По молба на Великобритания Съветът за сигурност на ООН ще се събере на извънредно заседания, за да обсъди на отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал в Англия, предава AFP.
Великобритания ще уведоми страните членки на Съвета за сигурност по време на срещата, започваща в 21:00 българско време, относно атаката с невропаралитичен газ, оставила Скрипал и дъщеря му в критично състояние. Това бе съобщено от британската мисия в ООН.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Според Доналд Туск Москва „най-вероятно“ стои зад нападението срещу Сергей Скрипал

AFP: Според Доналд Туск Москва „най-вероятно“ стои зад нападението срещу Сергей Скрипал

14 Март 2018 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че Москва „най-вероятно“ стои зад отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал на територията на Великобритания, предава AFP.
„Изразявам пълната си солидарност към британския министър-председател Тереза Мей в лицето на бруталната атака, вдъхновена, най-вероятно, от Москва“, заяви Туск по време на посещението си във Финландия.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Лондон се опитва да въведе в заблуда световната общност с делото Скрипал

РИА Новости: Лондон се опитва да въведе в заблуда световната общност с делото Скрипал

14 Март 2018 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Москва. Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че страната му ще отстоява международното право по въпроса за бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал. Според него Великобритания се опитва да въведе в груба заблуда международната общност, предава РИА Новости.
„Ще отстояваме международното право. Не виждаме аргументи у нашите партньори. Без предявяването на конкретни факти на Великобритания ще ѝ се наложи да отговаря за откровен опит да въведе в груба заблуда световната общност“, заяви Лавров. Той допълни, че Лондон по отношение на Москва е избрал тактиката „подозрението е царица на доказателствата, а така няма да се получи“.
Руският външен министър допълни, че Москва няма мотив да отравя Скрипал, а такива има у тези, които се стремят да продължат с русофобската кампания.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дмитрий Песков: Отношенията между Русия и САЩ едва ли ще има накъде да се влошат при новия държавен секретар

Дмитрий Песков: Отношенията между Русия и САЩ едва ли ще има накъде да се влошат при новия държавен секретар

14 Март 2018 | 11:46 | Агенция "Фокус"
Москва. Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че правителството на Русия не очаква влошаване на отношенията със САЩ след назначаването на поста държавен секретар на бившия директор на ЦРУ Майк Помпео, предава ТАСС.
„Едва ли ще паднат под дъното. В този план няма защо да се опасяваме, че отношенията ще се влошат“, заяви Песков. „При всеки случай остава надеждата за конструктивен, тревз подход. Тази надежда остава винаги“, допълни той.
Във вторник президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че уволнява Рекс Тилърсън от поста държавен секретар, а на негово място назначава Помпео. По-късно Тилърсън уточни, че официално ще напусне поста си на 31 март.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дмитрий Песков: Кремъл няма да приеме езика на ултиматумите на Лондон

Дмитрий Песков: Кремъл няма да приеме езика на ултиматумите на Лондон

14 Март 2018 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Москва. Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че страната му няма нищо общо с инцидента с бившия полковник от разузнаването Сергей Скрипал, който е бил подложен под въздействието на невропаралитично вещество във Великобритания, предава ТАСС.
„Позицията на Москва е добре известна, позицията на Москва бе представена по дипломатически канали на Лондон. Тя се заключва в това, че Москва няма никакво отношение към случилото се във Великобритания“, подчерта Песков. Той допълни, че „Москва няма да приеме абсолютно голословните и не подкрепени с никакви доказателства обвинения по свой език и няма да приеме езика на ултиматумите“.
Прессекретарят изрази надежда, че другите страни ще разберат, че Лондон няма основания да обвиняват Русия в инцидента с бившия полковник на ГРУ.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Йенс Столтенберг е провел разговор с Борис Джонсън във връзка с Русия

РИА Новости: Йенс Столтенберг е провел разговор с Борис Джонсън във връзка с Русия

14 Март 2018 | 03:58 | Агенция "Фокус"
Лондон. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е провел разговори с външния министър на Великобритания Борис Джонсън във връзка с Русия и въпроса около отровения двоен агент Сергей Скрипал, предава РИА Новости, като се позовава на съобщение от британското външно министерство. Съгласно разпространената информация, „говорейки със Столтенберг, външният министър е подчертал важността на единството на НАТО пред заплахата, която представлява Русия не само за Великобритания, но и за Алианса“.
Съгласно данни, разпространени от Лондон, „Джонсън е изразил задоволството си от факта, че генералният секретар е изразил подкрепа и солидарност“ с британската позиция. Лондон освен това е получил подкрепа от Франция и Германия.
Преводи и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Huffington Post (Великобритания): Владимир Путин не се съобрази с ултиматума на Тереза Мей

Huffington Post (Великобритания): Владимир Путин не се съобрази с ултиматума на Тереза Мей

14 Март 2018 | 03:18 | Агенция "Фокус"
Лондон. В 2:00 часа след полунощ българско време изчете даденият от британския премиер Тереза Мйе ултиматум по отношение на Русия, пише британската редакция на The Huffington Post. Няколко часа преди това руското посолство в Лондон заяви, че Кремъл „няма да отговори“ на ултиматума докато не получи достъп до пробите от веществото, използвано срещу Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия. Очаква се в сряда Мей да очертае пред Камарата на общините следващите британски действия по случая с отровения двоен агент, като те е вероятно да включват бойкот на Световното първенство по футбол, допълнителни контингенти на НАТО в близост до границите на Русия, изгонването на руския посланик в Лондон и може би нови санкции от британска страна срещу Русия. Преди заседанието на долната Камара на британския парламент, Мей ще присъства на среща на Националният съвет по отбраната на страната.

Агенция „Фокус“ припомня:
Във вторник премиерът заяви, че „много вероятно е Русия да е отговорна за извършения акт срещу Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия“, като Мей разкри пред законодателите в Лондон, че бойното отровно вещество, с което в началото на март бе отровен Скрипал, е от тип, разработен в Русия.
Министър-председателят даде на Москва срок от 24 часа за да разкрие детайли относно програмата за разработване на газа "Новичок" пред Организацията за забрана на химически оръжия.
Преводи и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Изтече ултиматумът на Тереза Мей по отношение на Русия

РИА Новости: Изтече ултиматумът на Тереза Мей по отношение на Русия

14 Март 2018 | 02:45 | Агенция "Фокус"
Москва/Лондон. Изтече ултиматумът на британския премиер Тереза Мей срещу Русия, свързан с отравянето на бившия руски двоен агент, съобщава РИА Новости. В тази връзка посолството на Русия в Лондон е заявило пред британското външно министерство, че не е получило никакви официални искания по отношение на изказаната от Мей в понеделник позиция, като освен това от представителството са заявили, че Русия няма общо със случая около Скрипал, и е необходимо провеждане на съвместно разследване. От руска страна освен това са поискали да видят пробите, доказващи, че използваното срещу Скрипал влиящо на нервната система вещество наистина е разработеният в Русия газ "Новичок"
Крайният срок изтече в 2:00 часа българско време, като според източник на руската агенция, в сряда ще се състои заседание на Националния комитет за сигурност на Великобритания, на който ще бъдат обсъдени ответни мерки, за които Мей предупреди във вторник.

Агенция „Фокус“ припомня:
В понеделник премиерът заяви, че „много вероятно е Русия да е отговорна за извършения акт срещу Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия“, като Мей разкри пред законодателите в Лондон, че бойното отровно вещество, с което в началото на март бе отровен Скрипал, е от тип, разработен в Русия.
Министър-председателят даде на Москва срок от 24 часа за да разкрие детайли относно програмата за разработване на газа "Новичок" пред Организацията за забрана на химически оръжия.
Преводи и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Московский Комсомолец“ (Русия): Предизборно убийство – как отравянето на Сергей Скрипал ще повлияе на последния мандат на Владимир Путин

„Московский Комсомолец“ (Русия): Предизборно убийство – как отравянето на Сергей Скрипал ще повлияе на последния мандат на Владимир Путин

14 Март 2018 | 02:32 | Агенция "Фокус"
Лондон. Владимир Путин ще бъде преизбран за четвърти мандат, предстои четвъртата годишнина от събитията в Крим, а новата Студена война в отношенията между Русия и Запада ще премине на напълно ново ниво, пише Московский Комсомолец. Не може да се каже със сигурност, дали отравянето на Сергей Скрипал може да се определи като една от „червените дати“ в този календар, но всъщност, смята изданието, самото нападение с химическо оръжие в центъра на голям британски град е без значение. В резултат на случая обаче, отношенията между Русия и Великобритания окончателно преминаха Рубикон. В Лондон от дълги години наред определяха Москва като враг на Западния свят. Според вестника, това не се харесва на Москва, но Русия няма избор в конкретната ситуация.
Отношенията между двете страни тотално се развалиха, но изданието отбелязва, че нито една от двете държави не желае да влезе във военно стълкновение с другата. Всъщност в техните отношения все пак има ограничаващо правило и това е страхът, че каквото и да предприемеш срещу другата страна, ще ти бъде върнато.
Сложният дипломатически танц между двете страни може би ще свърши, тъй като Великобритания от „вчера“, както я определя вестникът, призоваваше за твърди мерки срещу Русия, но се ограничаваше само с думи. А Великобритания от днес, допълва всекидневникът, вече заплашва със санкции, които обаче не е ясно дали ще се осъществят.
И макар Великобритания да напуска ЕС, тя остава член на НАТО. Всяка държава от Алианса има свои собствени интереси, но е много вероятно, и това вече бе демонстрирано, страните от НАТО да подкрепят Лондон, при което възможността на нормализиране на отношенията между Русия и Западните страни ще намалее още повече.
Преводи и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мария Захарова: Никой не може да дава 24-часови ултиматуми на Русия

Мария Захарова: Никой не може да дава 24-часови ултиматуми на Русия

13 Март 2018 | 22:38 | Агенция "Фокус"
Москва. Никой не може да дава на Русия 24-часови ултиматуми, това заяви във вторник говорителят на руското външно министерство Мария Захарова в рамките на свое интервю по един от руските телевизионния канали, предава ТАСС. По-рано британският премиер Тереза Мей даде на Москва време до края на 13 март да разкрие информация относно нервно-паралитичния газ „Новичок“, с какъвто стана ясно, че е отровен руският двоен агент Сергей Скрипал и който е разработен в Руската федерация.
По думите на Захарова, „след това, което президентът Владимир Путин каза (в обръщението си към Федералното събрание), никой не може да влезе в парламента на своята страна и каже „давам на Русия 24 часа (ултиматум)“. Говорителят уточни, че „става въпрос за Лондон, която се явява столица на ядрена държава“. „Не е нужно да плашат“ Русия, добави още Захарова.
Преводи и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Еманюел Макрон осъди отравянето на Сергей Скрипал без да обвинява Русия

Reuters: Еманюел Макрон осъди отравянето на Сергей Скрипал без да обвинява Русия

13 Март 2018 | 21:00 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на Франция Еманюел Макрон осъди отравянето на бившия полковник от ГРУ и дъщеря му във Великобритания, предава Reuters.
На официалния сайт на френското президентство бе публикувано съобщение, в което се казва, че „президентът е осъдил неприемливата атака и е припомнил ангажираността на Франция в борбата срещу безнаказаното използване на химически оръжия“.
В изявлението се казва още, че в понеделник Макрон е говорил с британския премиер Тереза Мей по телефона и е изразил солидарността си. В съобщението не се споменава нищо за участие на Русия в инцидента.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп поиска „отговори“ от Русия за опита за отравяне на Сергей Скрипал

AFP: Доналд Тръмп поиска „отговори“ от Русия за опита за отравяне на Сергей Скрипал

13 Март 2018 | 20:29 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова Москва да даде ясни отговори за опита за отравяне на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал във Великобритания и заяви, че САЩ са солидарни с Лондон, предава AFP, като се позовава на съобщение от Белия Дом след телефонния разговор между американския държавен глава и премиера на Великобритания Тереза Мей.
“Президентът Тръмп е съгласен с премиера Мей, че правителството на Русия трябва да даде недвусмислени отговори как това разработено в Русия химическо оръжие бе използвано в Обединеното кралство“, се казва в съобщението.
„Двамата лидери са се съгласили, че трябва да има последствия за тези, които са използвали това отвратително оръжие в скандално нарушение на международните норми“, се добавя още там.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ангела Меркел заяви, че се отнася „изключително сериозно“ към твърденията за руска връзка в отравянето на Сергей Скрипал

AFP: Ангела Меркел заяви, че се отнася „изключително сериозно“ към твърденията за руска връзка в отравянето на Сергей Скрипал

13 Март 2018 | 19:55 | Агенция "Фокус"
Берлин.Германският канцлер Ангела Меркел заяви във вторник, че се отнася към твърденията на британското правителство за участие на Русия в отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал „изключително сериозно“ и призова Москва да даде „бързи отговори“, предава AFP.
„Зависи от Русия да даде бързи отговори на обоснованите въпроси на британското правителство“, заяви Меркел чрез съобщение след телефонен разговор с премиера на Великобритания Тереза Мей.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зигмар Габриел: Ако се потвърди, че Русия стои зад отравянето на Скрипал, това ще е много сериозен въпрос

Зигмар Габриел: Ако се потвърди, че Русия стои зад отравянето на Скрипал, това ще е много сериозен въпрос

13 Март 2018 | 16:52 | Агенция "Фокус"
Берлин. Министърът на външните работи на Германия Зигмар Габриел заяви във вторник, че ако има руска връзка в отравянето на бившия полковник от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал, това би било „много сериозен въпрос“, предава AFP.
„Ние сме напълно солидарни по този въпрос с нашите британски приятели и ще поддържаме постоянна връзка с правителството на Великобритания“, заяви Габриел след разговорите с британския си колега Борис Джонсън в Берлин.
„Ясно е, че извършителите трябва да бъдат изправени пред съда. Ако се потвърди, че Русия стои зад случая, това ще е много сериозен въпрос“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Лондон трябва да е наясно, че заплахите за санкции срещу Москва няма да останат без отговор

ТАСС: Лондон трябва да е наясно, че заплахите за санкции срещу Москва няма да останат без отговор

13 Март 2018 | 16:39 | Агенция "Фокус"
Москва. Великобритания трябва да е наясно, че заплахите за налагане на санкции срещу Русия заради случая с бившия полковник от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал няма да останат без отговор. Това заявиха във вторник от Министерството на външните работи на Русия, където по-рано беше привикан британският посланик в Русия Лори Бристоу, предава ТАСС.
“Всички заплахи за приемане на санкционни мерки по отношение на Русия няма да останат без отговор. Британската страна трябва да е наясно с това“, подчертаха от руското външно ведомство.
От там добавиха още, че Русия няма да отговори на ултиматума на Лондон по делото на Скрипал, докато не получи от Великобритания образци на използваното при отравянето на бившия руски военен разузнавач химическо вещество.
„Както вече бе казано, британските действия имат откровен провокационен характер, Русия не е участвала в инцидента в Солсбъри на 4 март“, заявиха от руското МВнР. „Подчертаваме, че Москва няма да отговори на ултиматума на Лондон, докато на руската страна не бъдат предоставени образци от химическото вещество, на което се позовава британското следствие и докато Великобритания не започне да действа в съответствие с Конвенцията за забрана на химическото оръжие, която предполага съвместно разследване на случилото се, за което ние бяхме готови“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: ЕС ще подкрепи Великобритания в шпионския скандал с Русия

Reuters: ЕС ще подкрепи Великобритания в шпионския скандал с Русия

13 Март 2018 | 16:00 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз е готов да подкрепи Великобритания в шпионския скандал с Русия около опита за убийството на двойния агент Сергей Скрипал ако бъде помолен да го направи, съобщи във вторник говорител на Европейската служба за външна дейност, предава Reuters.
От европейската външнополитическа служба са писали до американската агенция, че употребата на военен невропаралитичен агент в опита за убийство на бившия руски двоен агент на британска земя, който е бил заплаха и за другите граждани, е „шокиращо“.
„Стоим редом с Великобритания в търсенето на справедливостта по този случай и сме готови да окажем помощ ако това се наложи“, написаха още от Европейската служба за външна дейност.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Русия не е виновна, Русия е готова да сътрудничи на Великобритания по случая със Сергей Скрипал

Сергей Лавров: Русия не е виновна, Русия е готова да сътрудничи на Великобритания по случая със Сергей Скрипал

13 Март 2018 | 13:04 | Агенция "Фокус"
Москва. Москва е готова да сътрудничи с Великобритания по случая с отравянето на бившия офицер от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ), ако Лондон изпълни ангажиментите си в рамките на Конвенцията за забрана на химическите оръжия. Това заяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров, предава РИА Новости.
„Русия не е виновна, Русия е готова да сътрудничи в съответствие с Конвенцията за забрана на химически оръжия, ако Обединеното кралство… изпълни своите международни задължения по този документ“, заяви пред журналисти първият дипломат на Москва.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Руското външно министерство привика посланика на Великобритания

РИА Новости: Руското външно министерство привика посланика на Великобритания

13 Март 2018 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Москва. Ръководителят на британската дипломатическата мисия в Русия Лори Бристоу бе привикан в Министерството на външните работи в Москва, съобщиха за РИА Новости от ведомството.
„Днес в МВнР е привикан посланикът на Великобритания в Русия“, информираха от външнополитическото ведомство в Москва, без да разкриват допълнителни подробности.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC:Какво представляват невро-паралитичните агенти от клас „Новичок“

BBC:Какво представляват невро-паралитичните агенти от клас „Новичок“

13 Март 2018 | 07:38 | Агенция "Фокус"
София. :Какво представляват невро-паралитичните агенти от клас „Новичок“ обяснява BBC.
Те са разработени в Съветския съюз през 70-те и 80-те години на миналия век. Известни са като четвърто поколение химически оръжия. Те са много по-токсични от други агенти, например те са 5-8 пъти по-силни Ви Екс.> Съществуват в различни форми – течности, твърди форми и ултра фин прах.
Могат да действат много бързо – от 30 секунди до 2 минути, но ако са в прахообразна форма симптомите могат да се появят след около 18 часа. Те са сродни с тези на други невро-паралитични агенти – блокират предаването на импулси от нервите към мускулите, причинявайки колапс на много телесни функции. Симптомите включват бели очи заради свиване на зеницата, конвулсии, кома и смърт. Тези вещества предимно свиват дихателните пътища и забавят сърдечната дейност, което води до смърт от задушаване.Някои варианти са специално синтезирани да бъдат резистентни на стандартните антидоти, Ако бъде изложен на тях, човек трябва да му се махнат дрехите и кожата да се измие със сапун и вода. Очите трябва да се плакнат и да им се дава кислород.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Ще се проведе спешно заседание на КОБРА тази сутрин

Daily Express: Ще се проведе спешно заседание на КОБРА тази сутрин

13 Март 2018 | 03:15 | Агенция "Фокус"
Лондон. Ще се проведе спешно заседание на антитерористичния комитет КОБРА тази сутрин, пише британският Daily Express.
На него се очаква управляващата партия на консерваторите да даде „силен отговор“ на руската атака срещу Сергей Скрипал, пояснява вестникът. Ще бъде обсъдено последното развитие по разследването. Вътрешният министър Амбър Ръд е решена да изпрати „силен отговор“ на Владимир Путин, след като британският премиер заяви, че участието на Русия е много вероятно. Според Тереза Мей има две вероятности – или това е директно действие на руската държава или руското правителство е загубило контрол върху вещество , катастрофално увреждащо нервната система и позволило то да попадне в чужди ръце.
Депутати настояват да бъде отнет лиценза на телевизия Russia Today - основния пропаганден инструмент на Москва, външният министър на Великобритания призова за бойкот на Световното първенство по футбол през лятото.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Десетте възможни отговора на Великобритания срещу Русия

The Guardian: Десетте възможни отговора на Великобритания срещу Русия

13 Март 2018 | 02:51 | Агенция "Фокус"
Лондон. Какви са десетте възможни отговора на Великобритания срещу Русия заради атаката срещу Сергей Скрипал пише британският вестник The Guardian.
Вестникът подрежда възможните мерки във възходящ ред.
1)Експулсиране на дипломати:
Подобна мярка използва правителството на Дейвид Камерън след убийството на Александър Литвиненко. Ако бъде изгонен обаче посланикът на Русия в Лондон, то вероятно ще последва реципрочна мярка от руска страна, което ще замрази дълбоко британско-руските отношения.
2)Да бъде отнет лицензът за излъчване на руски медии като Russia Today
Публични личности, като Жозе Мауриньо например ще бъдат помолени да прекратят добре платените си договори с медията. Подобна мярка ще бъде добре приета от Франция, където се вземат сериозни мерки срещу фалшиви новини след обвиненията за руска намеса във френските президентски избори.
3)Да се поиска подкрепа от партньорите от Европейския съюз да не изпращат официални лица на Световното първенство по футбол, което вероятно няма да засегне отборите, които ще участват.
4)Да се направят поправки в санкциите срещу Русия и законът против „прането“ на пари
Това може да са поправки, подобни на закона „Магнитски“ в САЩ срещу лица, замесени в нарушаване на човешките права.
5)Замразяване на авоарите на руски олигарси, които не могат да докажат произхода на парите си – според изданието обаче такава мярка може да засегне както поддръжници, така и противници на руския президент Владимир Путин.
6)Разширяване на санкциите на ЕС срещу Русия – Русия обаче не показва да е повлияна тежко от досегашните санкции
7)Да се усили присъствието на НАТО по руската граница, включително да се ускори процеса по приемане на Украйна в НАТО
8)Да се определи Русия, като държава, подкрепяща тероризма - това може да доведе до допълнителни санкции
9)Да се изключат руските банки от международната система за разплащания – Русия има собствена система за разплащане, която е валидна в много страни извън Г-7.
10)да се публикува секретен материал за участие в „пране“ на пари от страна на Владимир Путин и най-близките му сътрудници

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Рекс Тилърсън: Вероятно Русия стои зад атаката с нервно-паралитичен газ във Великобритания

AFP: Рекс Тилърсън: Вероятно Русия стои зад атаката с нервно-паралитичен газ във Великобритания

13 Март 2018 | 01:50 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Вероятно Русия стои зад атаката с нервно-паралитично вещество във Великобритания, според държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, предава AFP.
„Ние имаме пълно доверие в британското разследване и заключението, че вероятно Русия е отговорна за атаката с нервно-паралитично вещество в Солсбъри (срещу Сергей Скрипал – бел.ред.) миналата седмица.“, казва Тилърсън
„Ние сме съгласни, че отговорните – и тези,които са извършили престъплението, и тези, които са го поръчали трябва да понесат сериозни последствия. Ние заставаме солидарно зад нашите съюзници от Обединеното кралство и ще продължим да координираме нашите отговори“, продължава Тилърсън.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Правда.ru“: На ръба на войната: Как ще отговори Москва на ултиматума на Лондон

„Правда.ru“: На ръба на войната: Как ще отговори Москва на ултиматума на Лондон

13 Март 2018 | 00:54 | Агенция "Фокус"
Москва. Как ще отговори Москва на ултиматума на Лондон, пише руският вестник “Правда.ru“.
Премиерът на Великобритания в изявление пред парламента на страната фактически обвинява Русия в опита за убийство на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. По нейни думи експерти от научно-техническата лаборатория в Порт Даун са квалифицирали отровата като бойно нервно-паралитично вещество от клас „Новичок“ Според Мей Русия преди е произвеждала това вещество и до сега може да го произвежда. Сред причините да бъде обвинена Москва тя посочва, че в някои „бегълци“ Русия вижда „оправдани мишени за убийство>
Премиерът дава време на Русия до вторник вечер да представи подробни и убедителни обяснения, в противен случай Лондон ще разгледа случващото се като военна агресия против Обединеното кралство.
Отговорът на Русия е, че обвиненията по адрес на Русия носят провокативен характер, в частност подкопаване на доверието към нея като домакин на Световното първенство по футбол, се казва в съобщение на руското Министерство на външните работи. От там напомнят, че нееднократно са предупреждавали, че преди началото на първенството средствата за масова информация ще разгърнат пълномащабна медийна кампания с цел дискредитирането на Русия и подкопаване на доверието към нея като домакин на първенството.
„Както и предполагаме особено активно действат англичаните, които не могат да простят на Русия, че именно нашата страна в честна борба спечели правото да проведе Световното първенство по футбол през 2018 година. Британските медии активно тиражират призиви за бойкот на първенството. Такива предложения идват не само от журналистите, но и от официални лица – в частност министъра на външните работи (на Великобритания) Борис Джонсън и председателя на Комисията по външните работи Том Туджендхат. Повод стана отравянето на Сергей Скрипал, разследването по което не само не е завършено, но и не е започнало“, отбелязват от Министерството на външните работи на Русия.
„Това така и не попречи на британските политици още сега да правят изводи за участието на Русия, която следва да бъде наказана, например като се откажат да присъстват на световното първенство. При това самите те не са решили кой да бойкотира спортното мероприятие – членовете на кралското семейство ли, чиновници и други официални лица или националният отбор на Англия по футбол. Искаме още да подчертаем, че такива провокативни обвинения, раздуващи антируска истерия само усложняват отношенията между нашите страни и нанасят удар по световния спорт“, продължават от министерството.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“:  Британските депутати наричат Русия „страна-аутсайдер“

„Независимая газета“: Британските депутати наричат Русия „страна-аутсайдер“

12 Март 2018 | 23:56 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британските депутати наричат Русия „страна-аутсайдер“, пише руският ежедневник „Независимая газета“.
Изданието пише,че британският премиер иска от Русия обяснения във връзка с отравянето на бившия полковник от руското разузнаване и двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, като заявява, че веществото, което е използвано за целта е разработвано в Русия.
Тереза Мей е дала 36 часа на руския посланик в Лондон да даде обяснения как това вещество е попаднало във Великобритания. Иначе Москва я очакват наказателни мерки, предупредила Мей.
„В случая, ако не получим правдоподобен отговор, ние ще си направим извода, че случилото се е равносилно на незаконно използване на сила от руската държава против Обединеното кралство. Тогава аз ще се върна в парламента и ще представя пълния спектър на ответните мерки“ е казала британският премиер Тереза Мей пред Камарата на Общините.
По-рано в понеделник председателят на комисията по външните работи на Камарата Том Туджендхат, депутат от Консервативната партия казал по адрес на Русия , че „това не е обикновена държава, а държава-аутсайдер“, която представлява сериозна опасност за Обединеното кралство и срещу която трябва да се предприемат мерки.
„Ако ние не можем да защитим нашите ценности вътре в страната, кой ще се облегне на нас като съюзник и да ни се довери? Обединеното кралство не трябва да се вълнува само от търговски взаимоотношения – какъв смисъл има от богатството, ако не можем да защитим своя дом?", заявява Туджендхат.
На този фон Консервативната партия е обвинявана от вдовицата на убития през 2006 година Александър Литвиненко Мария за получаване на дарения от руски граждани и свързани с Русия бизнесмени.
В този ред депутатите и министрите призовават да бъдат въведени санкции по отношение на лица, близки с Кремъл.
Министърът на външните работи Сергей Лавров нарекъл обвиненията срещу Русия пропаганда.
„Ние само гледаме репортажите по телевизията, където вашите колеги с много сериозни лица, с патос, говорят, че ако това е Русия, то ще има такъв отговор, който Русия ще запомни завинаги. Това е несериозно. Отново чиста пропаганда, нагнетяване на истерия“, заявява Лавров в неделя.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Газета.ru“: Белият дом се отказа да обвини Русия за отравянето на Сергей Скрипал

„Газета.ru“: Белият дом се отказа да обвини Русия за отравянето на Сергей Скрипал

12 Март 2018 | 23:21 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Белият дом се отказа да обвини Русия за отравянето на Сергей Скрипал, пише руското електронно издание Газета.ru.
Акцентира се върху отговорът на въпрос от журналист дали Белият дом обвинява Русия за отравянето, на което говорителят на Белия дом Сара Сандерс не е отговорила директно, а е заявила, че САЩ ще продължат да оказват подкрепа на Великобритания.
Белият дом счита отравянето на екс-полковника от руското разузнаване за безчинство и осъжда тези, които са го извършили.
„Следим ситуацията, възприемаме я много сериозно. Използването на нервно –паралитични отровни вещества срещу граждани на Великобритания на територията на Великобритания – това е безчинство“, казва Сара Сандърс. Тя изразява съболезнования на близките на пострадалите и заявява, че Вашингтон е готов да окаже всякаква помощ за разследването по делото.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Белият дом осъди атаката срещу Сергей Скрипал

AFP: Белият дом осъди атаката срещу Сергей Скрипал

12 Март 2018 | 21:47 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Говорителят на Белия дом Сара Сандърс определи в понеделник атаката срещу руския двоен агент Сергей Скрипал като „безчинство“, съобщава AFP.
„Използването на високосмъртоносни вещества срещу граждани на Великобритания на британска земя е безчинство“, подчерта говорителят. „Атаката е безрасъдна, неразумна и безотговорна“, допълни Сандърс, като не обвини Русия, по подобие на британския премиер Тереза Мей по-рано в понеделник.

Агенция "Фокус" припомня:
В понеделник Мей заяви пред британския парламент: „Много вероятно е Русия да е отговорна за извършения акт срещу Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия“, като министър-председателят разкри пред законодателите в Лондон, че военният газ, с който в началото на март бе отровен Скрипал, е от тип, разработен в Русия.
Министър-председателят даде на Москва време до четвъртък за да разкрие детайли относно програмата за разработване на газа "Новичок" пред Организацията за забрана на химически оръжия. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова определи обвиненията на Лондон като "цирково шоу".
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Post: „Много вероятно“ е Русия да стои зад отравянето на двойния агент Сергей Скрипал, заяви Тереза Мей

Washington Post: „Много вероятно“ е Русия да стои зад отравянето на двойния агент Сергей Скрипал, заяви Тереза Мей

12 Март 2018 | 21:23 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Тереза Мей разкри в понеделник, че британските следователи са стигнати до извод, според който Русия „много вероятно“ е отговорна за атаката, която доведе до хоспитализирането на руския двоен агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия в началото на март, пише вестник Washington Post.
Мей разкри, че срещу него е използвано влияещо на нервната система вещество, което е разработено в Русия, което освен това е класифицирано като военно оръжие. Тя предупреди, че Русия или е извършила директна атака или е изгубила контрол върху веществото, което е разработило. Според нея, Великобритания няма да толерира такива „безсрамни опити да бъдат убити невинни цивилни на наша земя“. Говорейки пред Камарата на общините, премиерът отказа да обяви евентуални ответни действия, като заяви, че ще даде на Русия шанс да реагира върху обвинението и ще направи повторно изявление по темата по-късно тази седмица, разкриващо план за по-конкретни действия срещу Москва.
Скрипал бе арестуван и по-късно хвърлен в затвора заради продаване на държавни тайни на британското разузнаване, но бе освободен през 2010 г. като част от размяна на шпиони. Неговата дъщеря Юлия все още живее в Русия, но от време на време посещава баща си.
Кремъл отрече каквото и да е участие в случая, като по-рано от руското посолство в Лондон дори обвиниха британското правителство в играене на „опасна игра“ около случая със Скрипал. Според ведомството „Британските официални лица не съобщават допълнителна информация и не се разграничават от медиината кампания. Искаме още веднъж да подчертаем, че сме възмутени от антируската кампания в британските медии, толерирана от правителството, което влияе върху разследването и упражнява психологически ефект върху британските граждани“, се казва още в позицията на посолството. В понеделник дори в популярно руско телевизионно предаване, Дмитрий Кисельов дори предположи, че това е опит да се компрометира Русия и дори отказ от участие в предстоящото Световно първенство по футбол в страната.
„Защо да не отровят Скрипал? Толкова ли е ценен?“ заяви журналистът, и добави, че фактът, че той е бил с дъщеря си, ще подсили обществения ефект.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Мария Захарова определи като „цирково шоу“ заявлението на Тереза Мей за руско участие в отравянето на Сергей Скрипал

ТАСС: Мария Захарова определи като „цирково шоу“ заявлението на Тереза Мей за руско участие в отравянето на Сергей Скрипал

12 Март 2018 | 20:00 | Агенция "Фокус"
Москва. Говорителят на руското МВнР Мария Захарова определи като „цирково шоу“ заявлението на британския премиер Тереза Мей за руско участие в отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал, предава ТАСС.
„Това е цирково шоу в британския парламент“, подчерта говорителят. „Изводът е ясен – още една информационна и политическа кампания, основана на провокация“, добави Захарова.
„Преди да бъде съчинена друга приказка, нека в Лондон да разкрият какво стана с разследванията около Александър Литвиненко и Борис Березовски“, допълни още представителят на Москва.

Агенция "Фокус" припомня:
В понеделник Мей заяви пред британския парламент: „Много вероятно е Русия да е отговорна за извършения акт срещу Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия“, като министър-председателят разкри пред законодателите в Лондон, че военният газ, с който в началото на март бе отровен Скрипал, е от тип, разработен в Русия.
Министър-председателят даде на Москва време до четвъртък за да разкрие детайли относно програмата за разработване на газа "Новичок" пред Организацията за забрана на химически оръжия.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Много вероятно е Русия да е отговорна за отравянето на Сергей Скрипал, заяви Тереза Мей

AFP: Много вероятно е Русия да е отговорна за отравянето на Сергей Скрипал, заяви Тереза Мей

12 Март 2018 | 19:43 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Тереза Мей заяви в понеделник, че „е много вероятно“ Москва да е отговорна за отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал, предава AFP.
„Много вероятно е Русия да е отговорна за извършения акт срещу Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия“, заяви Мей, като разкри пред законодателите в Лондон, че военният газ, с който в началото на март бе отровен Скрипал, е от тип, разработен в Русия.
Министър-председателят даде на Москва време до четвъртък за да разкрие детайли относно програмата за разработване на газа "Новичок" пред Организацията за забрана на химически оръжия.

Агенция "Фокус" припомня:
Сергей Скрипал и неговата дъщеря бяха приети в болница в Солзбъри в критично състояние в началото на март, след като, както стана ясно по-късно, са вдишали влияещо на нервната система вещество. По-рано в понеделник от руското посолство в Лондон заявиха, че британското правителство "играе опасна игра" при случая със Скрипал, като обвиниха властите, че не правят нищо за да спрат спекулациите в медиите за атаката срещу бившия руски разузнавач, предоставял информация на Лондон.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Великобритания играе опасна игра около отравянето на руския шпионин, смятат от руското посолство в Лондон

AFP: Великобритания играе опасна игра около отравянето на руския шпионин, смятат от руското посолство в Лондон

12 Март 2018 | 17:55 | Агенция "Фокус"
Лондон. Руското посолство в Лондон обвини британското правителство в „опасна игра“, тъй като не е подтиснало спекулациите за руска следа в отравянето на двойния агент Сергей Скрипал, съобщава AFP. В разпространено съобщение от дипломатическото представителство се казва, че „сегашната политика на британското правителство спрямо Русия е много опасна игра с общественото мнение, която не само праща разследването към неполезен политически път, но освен това носи и риска за много по-сериозни последствия за нашите двустранни връзки“.
„Британските официални лица не съобщават допълнителна информация и не се разграничават от медиината кампания. Искаме още веднъж да подчертаем, че сме възмутени от антируската кампания в британските медии, толерирана от правителството, което влияе върху разследването и упражнява психологически ефект върху британските граждани“, се казва още в позицията на посолството.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Интерфакс: Владимир Путин посъветва британците да изяснят позицията си за Сегей Скрипал

Интерфакс: Владимир Путин посъветва британците да изяснят позицията си за Сегей Скрипал

12 Март 2018 | 16:57 | Агенция "Фокус"
Москва. Руският президент Владимир Путин посъветва британците да изяснят позицията си за бившия агент на ГРУ Сергей Скрипал, преди да обсъдят въпроса с Москва, предава Интерфакс.
По време на свое посещение в Краснодарския район, репортер на британска телевизия зададе пред Путин въпроса дали Русия е отговорна за отравянето на бившия двоен агент, случило се по-рано този месец. Като отговор държавният глава заяви, че „вие първо трябва да проучите нещата на място, и след това може да обсъдим въпроса“.
В началото на март Скрипал и неговата дъщеря бяха приети в болница, след като, както стана ясно по-късно, са вдишали вещество, влияещо на нервната система. Състоянието на бившия руски агент Скрипал, който е предоставял информация на британското разузнаване, остава критично, като по-рано от Лондон заявиха, че смятат да предприемат твърди мерки, ако бъде доказано чуждо участие в атаката срещу него.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Човекът, който предаде Сергей Скрипал на руските власти е испански двоен агент

The Times: Човекът, който предаде Сергей Скрипал на руските власти е испански двоен агент

12 Март 2018 | 02:40 | Агенция "Фокус"
Лондон/Москва/Мадрид. Човекът, който е разкрил пред руските власти, че отровеният миналата седмица Сергей Скрипал е двоен агент на МИ – 6 е испански двоен агент, който е получил присъда от 12 години лишаване от свобода за издаване на тайни на руското разузнаване, пише британското издание The Times.
Роберто Флорес Гарсия е разбрал, че руският двоен агент Скрипал, който по това време е бил базиран в Испания е работил за британското и испанското разузнавания и е съобщил тази информация на свой контакт в руското посолство в Мадрид, пише авторитетното издание.
Флорес, който е работил за Центърът за национално разузнаване (ЦНР), испанската разузнавателна служба, е предоставил секретната информация, с която е разполагал на Пьотр Яковлевич Мелников, работил в посолството между 2000 и 2003 година, се разбира от документацията по делото му за измяна.
В хода на делото срещу Флорес през 2010 година, съдът е получил информация, че през 2001 година той е написал писмо до Мелников, в което се представя като служител на испанското разузнаване. В съдържанието се казва, че двойният агент е готов „да си сътрудничи“ с Русия, като разкрие „кой кой е в ЦНР“, в замяна на 200 хиляди долара.
Документите, които е продал са съдържали местонахождението на агентите на ЦНР, които по това време са работели в чужбина и самоличността на хората от чуждите правителства, с които те са си сътрудничили. Имената на правителствата не са разкрити по време на делото.
The Times е получил потвърждение от британски източници, че Флорес е разкрил сътрудничеството между Скрипал, МИ – 6 и испанското разузнаване, а източници, близки до ЦНР, са намекнали, че сред компрометираните от Флорес испански агенти са били седем души, които са убити в Ирак през 2003 година.
След разкритията, испанският двоен агент получава присъда от 12 години лишаване от свобода. Защитата на Флорес пледира, че доказателствата по случая са поставени в дома му преди обиска, който довежда до ареста му през 2007 година.
Според информацията на The Times, Флорес започва службата си в „Гражданската гвардия“ на Испания през 1991 година и достига до чин ефрейтор. По-късно той се присъединява към ЦНР, където служи до 2004 година. Двойният агент е изпълнявал задачи в Перу, Парагвай, както и в щаб квартирата на агенцията в Мадрид. Първите съмнения към него се появяват през 2000 година, но не се разбира какво ги е предизвикало. През 2012 година съдът намалява присъдата му на 9 години. Флорес е женен за журналистката Мария Хосе Еспиноза.
Както посочва изданието, Скрипал е вербуван от МИ – 6, докато се намира на служба в Мадрид като офицер от военното разузнаване на Русия ГРУ в средата на 90-те. Той получава кодовото име “Forthwith”. Източници на Times, близки до руското разузнаване, са обяснили, че той се сприятелява с агент под прикритие на британското разузнаване, който му предлага съвместен бизнес, свързан с внос на испански вина в Русия. По-късно Скрипал предава информация за стотици агенти на ГРУ в замяна на заплата от 3 хиляди долара месечно плюс бонуси в брой.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Великобритания смята да се обърне към НАТО във връзка с отровения Сергей Скрипал

The Independent: Великобритания смята да се обърне към НАТО във връзка с отровения Сергей Скрипал

11 Март 2018 | 08:29 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобритания смята да повдигне случая с отровения руски двоен агент пред своите съюзници от НАТО, това са заявили от британското министерство на отbраната малко след като в събота бе проведено заседание на извънредния съвет, познат като „Кобра“, пише вестник The Independent. „Не бива да избързване, но трябва да имаме подобаващ отговор и това е нещо, което ще обсъдим с нашите партньори от НАТО“, заяви Тобиас Елууд от ведомството.
В късния следобед на събота вътрешният министър на Великобритания Амбър Руд свика заседание на извънредния съвет заради случая на отровения руски двоен агент Сергей Скрипал. 66-годишният бивш разузнавач и неговата дъщеря бяха приети в болница, след като на четвърти март са попаднали под влиянието на „много рядко“ влияещо на нервната система вещество. Властите подозират, че случаят може да представлява опит за убийство на руския шпионин, който е предоставял информация на британското разузнаване.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Великобритания има намерение да въведе сериозни санкции срещу руски чиновници

ТАСС: Великобритания има намерение да въведе сериозни санкции срещу руски чиновници

11 Март 2018 | 05:37 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобритания има намерение да въведе сериозни санкции срещу руски чиновници замесени в корупция и нарушаване на човешките права, подобно на американския закон „Магнитски“, предава ТАСС, цитирайки британския вестник Sunday Telegraph.
Очаква се да не се издават визи за лицата от списъка и да бъдат замразени активите им на територията на Обединеното кралство.
Според публикацията министърът на външните работи Борис Джонсън и министърът на вътрешните работи Амбър Ръд вече са се договорили за въвеждането на тези санкции още преди да стане инцидента с отравянето на бившия руски шпионин, който се очаква да влоши допълнително отношенията между двете страни.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Италия почита паметта на жертвите на срутването на мост в Генуа. 17 август 2018 г.
Италия почита паметта на жертвите на срутването на мост в Генуа. 17 август 2018 ...

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.