НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:03


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

БСП обжалва процедурата по приемане на държавния бюджет в Конституционния съд (ОБЗОР)

БСП обжалва процедурата по приемане на държавния бюджет в Конституционния съд (ОБЗОР)

21 Декември 2017 | 20:42 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на „БСП за България“ внесе жалба в Конституционния съд за процедурата по приемане на държавния бюджет. Жалбата внесоха заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев, секретарят на групата Филип Попов, депутатът проф. Румен Гечев и други. Документът е подписан от 65 народни представители от групата и касае чл. 6, ал. 1, раздел 2, т. 12. „Субсидии и други текущи трансфери” от Закона за държавния бюджет. Текстът е свързан със средства за ремонт на „Св. Александър Невски“ и Зографския манастир, които бяха прегласувани няколко пъти по време на второто четене на бюджета за 2018 г. Жельо Бойчев коментира пред журналисти, че БСП атакува процедурата за държавния бюджет и партията иска тя да се осмисли и изпълни със съдържание. По думите му по време на гледане на бюджета нито едно предложение на опозицията не е било прието, защото нарушава финансовата рамка, зададена от Министерски съвет предварително. Жельо Бойчев обърна внимание, че България е парламентарна република и че бюджетът се приема от Народното събрание. От БСП изтъкнаха, че е липсвало обществено обсъждане на бюджета за 2018 г., а в Бюджетна комисия той е минал за 2 часа.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Румен Гечев, БСП: Управляващите не могат да гласуват законите 130 пъти, в Конституцията е казано, че се гласува два пъти, взимат си шапките и си отиват

Проф. Румен Гечев, БСП: Управляващите не могат да гласуват законите 130 пъти, в Конституцията е казано, че се гласува два пъти, взимат си шапките и си отиват

21 Декември 2017 | 13:27 | Агенция "Фокус"
София. Управляващите не могат да гласуват законите 130 пъти, в Конституцията е казано, че се гласува два пъти, взимат си шапките и си отиват. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Румен Гечев пред журналисти във връзка с внасянето на жалбата в Конституционния съд за процедурата на държавния бюджет, предаде репортер Агенция „Фокус“. Проф. Гечев поясни, че с третото гласуване на средствата в бюджета за 2018 г. за "Св. Алекандър Невски" и Зографския манастир, управляващите са нарушили Конституцията. "Неприемливо е, че управляващите посягат на вярата на българите, тъй като ставаше дума за малко над 1 млн. лв., които трябваше да отидат в светинята „Ал. Невски“ и в Атон, които са свързани с българската история и вяра. Посегнаха и на новите лекарства, които даваха шанс на онкоболните. Вторият въпрос беше решен днес отново с гласовете на целия парламент, но след като бяхме разигравани управляващите. Сега внасяме възражение за нарушението на Конституцията, защото най-святото нещо е тя. Не може да позволим, който и да било да атакува нея“, каза проф. Гечев. Той обърна внимание, че е липсвало обществено обсъждане на предложените промени, а в Комисията те са минали за 2 часа. „Даже и в Африка няма такива процедури“, заяви той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Филип Попов, БСП: Управляващите погазиха Конституцията и правилника на Народното събрание, след като приеха на три четения текст от бюджета за 2018 г.

Филип Попов, БСП: Управляващите погазиха Конституцията и правилника на Народното събрание, след като приеха на три четения текст от бюджета за 2018 г.

21 Декември 2017 | 13:23 | Агенция "Фокус"
София. Управляващите погазиха Конституцията и правилника на Народното събрание след като приеха на три четения текст от бюджета за 2018 г. Това каза секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов пред журналисти във връзка с внасянето на жалбата в Конституционния съд за процедурата на държавния бюджет, предаде репортер Агенция „Фокус“. Попов обясни, че в прегласувания текст е ставало въпрос за предложението на колегата му Васил Антонов във връзка с отпускане на малко над 1 млн. лв. за ремонтите на манастира в Атон и църквата „Св. Александър Невски“. По думите му това предложение е било прието на два пъти от Народното събрание. „Живеем в парламентарна република, а не в премиерска“, каза Попов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: Атакуваме процедурата по приемане на  държавния бюджет – искаме тя да се осмисли и изпълни със съдържание

Жельо Бойчев, БСП: Атакуваме процедурата по приемане на държавния бюджет – искаме тя да се осмисли и изпълни със съдържание

21 Декември 2017 | 13:02 | Агенция "Фокус"
София. Атакуваме процедурата за държавния бюджет – искаме тя да се осмисли и изпълни със съдържание. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев пред журналисти във връзка с внасянето на жалбата в Конституционния съд за процедурата на държавния бюджет, предаде репортер Агенция „Фокус“. Бойчев обясни, че БСП е против процедурата на приемане на чл. 6-ти, който касае средствата за храм-паметника „Ал. Невски“ и Зогарфаския манастир. „Искаме да бъде обявена за противоконституционна процедурата за приемане на този бюджет. Това беше една голяма битка в парламента. Очакваме Конституционният съд да се произнесе положително, защото управляващите обезсмислиха дебата и процедурата по приемане на бюджета, защото видите ли нито едно предложение на опозицията не може да се гледа, защото нарушава финансовата рамка, зададена от Министерски съвет предварително. Той обърна внимание, че България е парламентарна република и че бюджетът се приема от Народното събрание. „Ние искаме да осмислим и изпълним със съдържание тази процедура“, допълни Бойчев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на „БСП  за България“ внесе жалба в Конституционния съд за процедурата по приемане на държавния бюджет

ПГ на „БСП за България“ внесе жалба в Конституционния съд за процедурата по приемане на държавния бюджет

21 Декември 2017 | 12:49 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на „БСП за България“ внесе жалба в Конституционния съд за процедурата по приемане на държавния бюджет, предаде репортер Агенция „Фокус“. Искането е за установяване на противоконституционност на чл. 6, ал. 1, раздел 2, т. 12. „Субсидии и други текущи трансфери” от Закона за държавния бюджет. Текстът касае средства за ремонт на „Св. Александър Невски“ и Зографския манастир, които бяха прегласувани няколко пъти по време на второто четене на бюджета за 2018 г. Жалбата внесоха заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев, секретарят на групата Филип Попов, депутатът проф. Румен Гечев и други. Документът е подписан от 65 народни представители.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутати от ПГ на „БСП за България” ще сезират Конституционния съд за текст от Закона за държавния бюджет за 2018 г.

Депутати от ПГ на „БСП за България” ще сезират Конституционния съд за текст от Закона за държавния бюджет за 2018 г.

21 Декември 2017 | 11:02 | Агенция "Фокус"
София. Депутати от ПГ на „БСП за България” ще внесат в 12.30 часа в Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на чл. 6, ал. 1, раздел 2, т. 12. „Субсидии и други текущи трансфери” от Закона за държавния бюджет. Това съобщиха от пресцентъра на БСП. След внасянето на документите ще има изявление за медиите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дора Янкова, БСП: С бюджета за 2018 г. ГЕРБ остави развитието на здравеопазването във фризера

Дора Янкова, БСП: С бюджета за 2018 г. ГЕРБ остави развитието на здравеопазването във фризера

3 Декември 2017 | 11:24 | Агенция "Фокус"
София. Не може да се подменя волята на народа чрез депутатите и да се нарушава Конституцията. Това заяви по БНР народният представител от ПГ на „БСП за България” Дора Янкова по повод заявлението на парламентарната група, че ще даде на КС процедурата по приемането на държавния бюджет за 2018 г., съобщиха от пресцентъра на БСП. За средствата, предвидени в бюджета за здравеопазване, Дора Янкова коментира, че ГЕРБ отново са заложили на статуквото, а всичко, свързано с иновации в сектора и модерно здравеопазване, е замразено. „Проблемите си останаха, както и 500 милиона лева задължения на многопрофилните и държавните болници”, добави народният представител.
На въпрос, свързан с вота на недоверие, заявен от страна на левицата, Дора Янкова коментира, че във вторник на заседание на парламентарната група „БСП за България” ще бъде обсъждан именно този въпрос.
Във връзка с исканите промени на Конституцията от страна на ГЕРБ заради приватизацията, Дора Янкова заяви, че БСП категорично е на позиция – да се сложи на масата всичко за прехода. „Ние нямаме никакви притеснения да започнем дебат по тази тема. Затова има и инициатива за разговори между лидерите на парламентарните партии, изслушване на главния прокурор - какви наказателни производства е имало във връзка с приватизацията, изслушване на министъра на икономиката - да сподели колко са дружествата, има ли щети, и не само изслушване, но очакваме и мерки”, обясни Дора Янкова.
По отношение на тежкото положение в Смолянския регион заради обилните валежи, Дора Янкова коментира, че от сутринта обстановката е по-спокойна. Тя се обърна към всички родопчани- да проявят повече човешка солидарност и взаимопомощ един към друг. Янкова коментира, че е нужно създаване на фонд, в който общините да имат средства за почистване на реките и да ги подготвят за подобни тежки ситуации. Тя добави, че е правила такова предложение в парламента, но то не е било прието.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Свиленски, БСП: По време на обсъждането на бюджета видяхме как управляващите смачкаха парламентаризма

Георги Свиленски, БСП: По време на обсъждането на бюджета видяхме как управляващите смачкаха парламентаризма

2 Декември 2017 | 15:44 | Агенция "Фокус"
София. По време на обсъждането на бюджета видяхме смачкването на парламентаризма, защото не може, който и да е министър, да подложи на такъв натиск парламентарните групи. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Георги Свиленски по Дарик радио, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Той обясни, че е имало решение за отпускане на 1,2 – 1,3 милиона лева за Зографския манастир и за „Св. Александър Невски”, при това прието решение, а в бюджета то не фгурира. „Това е нарушение на правилника на НС и Конституцията на страната ни. Не говорим за отхвърлено предложение от Народното събрание, а за прието, което не фигурира обаче в бюджета”, обясни Свиленски.
„Според нас през бюджета трябва да се извършва финансирането на общините, а не чрез постановления на Министерски съвет, защото парите, които премиерът ги раздава с лекота, не са негови”, обясни Свиленски. По думите му средствата трябва да бъдат разпределяни справедливо. „Затова и дадохме пример – колко от тези средства, с тези 70 - 80 постановления, са дадени на общини с кметове от ГЕРБ, от ДПС и колко на кметове от БСП”, посочи Свиленски. По думите му не може да се твърди, че се управляващите се грижат за всички общини, при положение, че се насочват средства само в едни. „Видин, Враца, Монтана – там също живеят хора. Защо не се отпускат средства за населени места в тези общини?”, попита той и допълни, че правителството преценява на кои да даде и да си осигури политическа подкрепа.
„Трябва да бъдат разгледани концесиите, обществените поръчки, приватизацията, участието на силовите групировки в разграбването на държавната и общинска собственост”, каза също Свиленски. Затова по думите му е нужно лидерите на политическите сили да проведат разговори, да се преразгледа всичко това, след което да се прецени къде законодателството трябва да бъде променено. Той обясни, че левицата е поискала главния прокурор да дойде в НС и да обясни колко дела са спрени по давност, къде законодателството пречи на прокуратурата да си свърши работата.
„Вотът на недоверие го внасяме веднага след като приключи приемането на бюджета и след като се проведе вторият кръг преговори с ДПС”, каза още Свиленски.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: Прегласуването на парите за храмовете е решение на инат

Жельо Бойчев, БСП: Прегласуването на парите за храмовете е решение на инат

2 Декември 2017 | 13:43 | Агенция "Фокус"
София. Прегласуването на парите за ремонта на храмовете „Александър Невски“ и Зографския манастир е решение на инат от страна на управляващите. Това каза в предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“ председателят на ПГ на БСП Жельо Бойчев. По думите му 1 милион лева не могат да объркат или разбалансират бюджета. „БСП по никакъв начин няма да приема тази политика, в която изпълнителната власт налага волята си над парламента. Считаме, че процедурата по приемането на бюджета беше грубо погазена, беше потъпкан правилникът на Народното събрание и основни конституционни принципи", обясни Бойчев. Той добави, че всичките предложения на БСП са направени съгласно правилника, по който работи Народното събрание. „Във времето след приемането на първо четене на Закона за държавния бюджет и срока даден за тези предложения до второ четене, те са внесени по надлежния ред. Всеки може да влезе и да ги види в доклада, който се подготвя и се изнася в събранието за второ четене. След това се гледат в ресорната комисия. Предложението е било писмено и се съдържа в доклада на БСП и след това е влязло в зала, където се представят и подкрепените и неподкрепени предложения“, каза още Жельо Бойчев. Той добави, че БСП са поели задачата да оспорят процедурата по Бюджет 2018 пред Конституционния съд, като очаква да бъдат възстановени принципите на парламентарната демокрация, както и никой да не си прави илюзии да ги погазва.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красен Кръстев, ГЕРБ: Бюджет 2018 дава гаранции за по-добър живот и в малките общини

Красен Кръстев, ГЕРБ: Бюджет 2018 дава гаранции за по-добър живот и в малките общини

2 Декември 2017 | 12:27 | Агенция "Фокус"
София. Бюджет 2018 дава гаранции за по-добър живот и в малките общини. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ народният представител от ГЕРБ Красен Кръстев, член на Комисията по бюджет и финанси. По думите му средният процент безработица там също ще се понижи, като още от началото на следващата година държавата ще помогне с различни програми на лица, които са излезли от системата на труда, да започнат работа за срок до 1 г.
Сред предимствата на бюджетната програма е секторът на образованието, което ще доведе до значително увеличение на учителските заплати, подчерта Кръстев. „Наистина учителите ще получат по-високи възнаграждения и това е част от планирането за средносрочната програма до 2020 г. Ако трябва да бъда конкретен, цифрите са 490 милиона лева повече. Ако говорим за здравеопазването, като друг основен стълб в сигурността на държавата, близо половин милиард повече средства са планирани, като само сумата за Националната здравоноосигурителна каса е над 3,8 милиарда лева. И отново ще кажа, че в сектор „Отбрана и сигурност“ също ще има увеличение най-малко с 280 милиона лева“, обясни Кръстев. Той увери, че бюджет 2018 не крие рискове, като средносрочната бюджетна прогноза се спазва. Предвижда се осреднената стойност на безработицата да спадне до 6,2%, по думите на народният представител. Кръстев изрази увереност, че Северозападният район на страната също ще се доближи до предвижданите стойности с привличането на нови инвеститори, които да отворят нови работни места.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев, БСП: Видяхме бюджет без реформи

Драгомир Стойнев, БСП: Видяхме бюджет без реформи

2 Декември 2017 | 09:11 | Агенция "Фокус"
София. Беше ни предложен бюджет за 2018 г., в който липсват реформи и това бе казано и от работодателските организации, и от финансовите анализатори. Бюджетът на управляващите не решава нито един социален проблем, той само купува време за тях. Ние сме против бюджет, в който богатите стават все по-богати, а бедните по-бедни. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев по БНТ, съобщиха от пресцентъра на БСП. „Дадохме бюджета на КС, защото на нас ни се отреди задачата да браним демокрацията“, каза Стойнев. Той подчерта, че когато едно предложение е гласувано два пъти и е прието от парламента, то трябва да влезе в крайния вариант на бюджета. „Когато министър Владислав Горанов налага своята воля и отказва да се съобрази с парламентарната воля на народните представители, значи имаме проблем“, посочи Стойнев и обясни, че Министерският съвет трябва да се съобразява с парламента, а не обратното.
„Ние искаме в бюджета ясно да е записано как през годината ще се харчат средствата“, подчерта Стойнев. По думите му, ако бюджетните излишъци на управляващите бяха реални, пенсионерите с пенсии до 321 лв. нямаше да получат само по 40 лв. бонус за Коледа, а щяха да получат всички пенсионери“, каза той. Стойнев обясни също, че големият дебат за бюджета е дали има потенциал да се гони излишъкът. „Когато нямаш потенциал да го гониш, когато нямаш квалифицирана работна ръка, нямаш капитала, който да навлиза в страната, когато няма технологии, а се убива българската наука, няма как да се случи този излишък“, обясни проблемите Стойнев.
„За нас болниците не са търговски дружества и не може хората да измират в линейки, да има дефицит в болниците. Не сме съгласни с принципа- парите да следват ученика в образованието ни. Хубаво е, че се вдигат заплатите на учителите, но дали така се повдига качеството на образованието. Обезщетението за отглеждане на деца от 1 до 2 г. е недостатъчно“, коментира Драгомир Стойнев бюджета на управляващите за 2018 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП дава на Конституционен съд процедурата по приемането на Бюджет 2018 (ОБЗОР)

БСП дава на Конституционен съд процедурата по приемането на Бюджет 2018 (ОБЗОР)

1 Декември 2017 | 20:04 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарната група на „БСП за България“ ще сезира Конституционния съд за процедурата по гласуването на Бюджет 2018. Това заяви на брифинг в парламента зам.-председателят на групата Жельо Бойчев, според когото чрез среднощните заседание ГЕРБ и „Обединени патриоти“ са скрили дебата по бюджета за следващата година от българските граждани, а конкретен повод за решението на БСП стана предложението на депутата Васил Антонов, което предвижда отпускането на 1,130 млн. лева за храм-паметника „Александър Невски“ Зографския манастир. То първоначално бе прието, но при окончателното гласуване – отхвърлено. „Властта в България произтича от народа, а оттам от парламента. Не може министър Горанов да налага волята си на Народното събрание. БСП категорично ще се противопостави на тенденцията от страна на ГЕРБ непрекъснато да обезличава парламента“, аргументира се Жельо Бойчев.
Във връзка с казуса Драгомир Стойнев от БСП коментира, че партията му няма да се обръща към държавния глава Румен Радев с искане да наложи вето върху Закона за държавния бюджет за 2018 г. От своя страна вносителят на предложението Васил Антонов заяви: „Успешен е опитът НС да бъде превърнато в мокър печат към министъра на финансите“.
От ГЕРБ се противопоставиха на намерението на БСП да даде на Конституционния съд процедурата по гласуването на бюджета на Конституционен съд, а председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова го определи като „див популизъм и нищо повече“. Стоянова поясни, че мястото, където се извършва промяна на законите, още повече това важи за промяна в Закона за държавния бюджет, който е много сложен и взаимообвързан, се случва в комисиите. „Г-н Антонов не благоволи да дойде в Комисията по бюджет и финанси, в която да защити своето предложение и да изложи своите аргументи. Ако това се беше случило и ние бяхме възприели неговото предложение, щяхме да изработим текста така, че той наистина да бъде резонен и приет в зала“, каза тя. Стоянова добави, че се радва, че БСП за взели решение да дадат този случай на Конституционен съд, за да стане ясно, че противоконституционност в процедурата няма.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Менда Стоянова, ГЕРБ: Решението на БСП да даде процедурата по приемането на Бюджет 2018 на Конституционния съд е див популизъм и нищо повече

Менда Стоянова, ГЕРБ: Решението на БСП да даде процедурата по приемането на Бюджет 2018 на Конституционния съд е див популизъм и нищо повече

1 Декември 2017 | 11:25 | Агенция "Фокус"
София. Става дума за див популизъм и нищо повече. Искам ясно и категорично да кажа, че приемането на законодателството е процедура и спазването на тази процедура така, както е разписана в закона. Това заяви на брифинг в парламента Менда Стоянова, народен представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по бюджет и финанси, коментирайки заявеното намерение на БСП да сезира Конституционния съд заради процедурата по приемането на бюджета за следващата година, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Причина за реакцията на БСП стана предложението на депутата Васил Антонов, което предвиждаше отпускане на 1,130 млн. лева за храма „Александър Невски“ и Зографския манастири първо бе прието, но след това отхвърлено при гласуването на бюджета вчера. „По конкретния случай ще кажа следното – мястото, където се извършва промяна на законите, още повече това важи за промяна в Закона за държавния бюджет, който е много сложен и взаимообвързан, се случва в комисиите. Г-н Антонов не благоволи да дойде в Комисията по бюджет и финанси, в която да защити своето предложение и да изложи своите аргументи. Ако това се беше случило и ние бяхме възприели неговото предложение, щяхме да изработим текста така, че той наистина да бъде резонен и приет в зала. Нещо повече – депутатите, които са членове на комисията по бюджет и финанси, не знаеха за какво става дума”, обясни Менда Стоянова. „Радвам се, че БСП за взели решение да дадат този случай на Конституционен съд, за да стане ясно, че тук противоконституционност няма. Последната воля на народните представители е тази, която решава нещата”, допълни още тя. По думите ѝ на Васил Антонов е достойно за уважение, защото има много паметници на културата в България, които се нуждаят от финансиране, ремонт и поддръжка. „Мисля, че ГЕРБ като управляваща партия неведнъж е доказвала, че се грижи за паметниците на културата, включително и със собствени средства”, заяви още Менда Стоянова.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Филип Попов, БСП: Цялата процедура по бюджета за 2018 г. беше противозаконна

Филип Попов, БСП: Цялата процедура по бюджета за 2018 г. беше противозаконна

1 Декември 2017 | 11:13 | Агенция "Фокус"
София. Цялата процедура по бюджета беше противозаконна. Като започнем от неговото обществено обсъждане, което на практика не се състоя, до приемането му в бюджетна комисия на първо четене за 2 часа. Това каза на брифинг в Народното събрание секретарят на ПГ на БСП Филип Попов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Говорим за над 30 млрд. лева, парите на всички българи“, заяви той. „Предложението на Васил Антонов беше прието на два пъти, но не се съдържа в окончателния вариант на бюджета“, обясни Филип Попов. „Това е битка на парламентаризма, демокрацията, плурализма и правовата държава срещу продължаващия опит на ГЕРБ и управляващите да наложат друг тип управление, но не и парламентарна република“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев, БСП: Няма да се обръщаме към президента Румен Радев да наложи вето на Бюджет 2018, сами ще извървим този път

Драгомир Стойнев, БСП: Няма да се обръщаме към президента Румен Радев да наложи вето на Бюджет 2018, сами ще извървим този път

1 Декември 2017 | 11:07 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да защитим честта и достойнството на българския парламент, няма да се обръщаме за помощ към държавния глава. Сами ще извървим този път. Това каза зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев в отговор на въпрос дали БСП ще се обърне към президента Румен Радев да наложи вето на Закона за държавния бюджет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Веднъж завинаги трябва да се разбере, че България е парламентарна република. Правителството е избрано от парламента и то служи на народа“, заяви той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: Дори светите места храм „Александър Невски“ и Зографския манастир не спряха ГЕРБ да демонстрират силата си

Жельо Бойчев, БСП: Дори светите места храм „Александър Невски“ и Зографския манастир не спряха ГЕРБ да демонстрират силата си

1 Декември 2017 | 11:01 | Агенция "Фокус"
София. Дори тези свети места не пречупиха ГЕРБ от опита им ежедневно да демонстрират силата си. Това каза на брифинг в Народното събрание за.-председателят на ПГ на БСП Жельо Бойчев във връзка с отхвърлянето на предложението за отпускане на 1,130 млн. лева от бюджета за 2018 година за храма „Александър Невски“ и Зографския манастир, което първоначално беше прието, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще се противопоставяме на всеки опит НС да бъде подчинявано. НС избира правителството, а то се отчита на парламента. Не изпълнителната власт прави политиката в страната и не тя гласува за тази политика. Това е голямата битка, която започва БСП“, заяви той. „Министър Горанов не пое ангажимент да финансира тези свети места. За сметка на други български светини ще се отделят средствата, не това беше смисълът на предложението ни“, посочи Жельо Бойчев.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на БСП дава процедурата по приемането на Бюджет 2018 на Конституционния съд

ПГ на БСП дава процедурата по приемането на Бюджет 2018 на Конституционния съд

1 Декември 2017 | 10:54 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на БСП дава процедурата по приемането на Бюджет 2018 на Конституционния съд. Това каза на брифинг в Народното събрание зам.-председателят на ПГ на БСП Жельо Бойчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „ГЕРБ и ОП скриха дебата по обсъждането на Бюджет 2018 от българските граждани“, заяви той. „Противопоставяме се на поредния опит за неглижиране на НС. Това се превръща в политика на ГЕРБ. Беше ни обяснено, че няма смисъл да се правят предложения в бюджета, защото щели да бъдат необвързани“, коментира Жельо Бойчев. „Властта в България произтича от народа, а оттам от парламента. Не може министър Горанов да налага волята си на Народното събрание. БСП категорично ще се противопостави на тенденцията от страна на ГЕРБ непрекъснато да обезличава парламента“, посочи той. „Предложението на Васил Антонов беше прието, но в крайна сметка с окончателното гласуване, то не се съдържа в бюджета“, обясни депутатът.
Депутатът Васил Антонов от БСП, чието предложение за отпускане на 1,130 млн. лева за храма „Александър Невски“ и Зографския манастир първо беше прието, а после отхвърлено при гласуването на бюджета вчера, коментира: „Успешен е опитът НС да бъде превърнато в мокър печат към министъра на финансите“. „Чл.6 с предложението ми е действащ и това е причината, поради която ще дадем процедурата на Конституционния съд“, заяви той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът прие окончателно държавния бюджет за 2018 г. (ОБЗОР)

Парламентът прие окончателно държавния бюджет за 2018 г. (ОБЗОР)

1 Декември 2017 | 01:20 | Агенция "Фокус"
София. След две пленарни заседания, продължили повече от 30 часа, парламентът прие окончателно държавния бюджет за 2018 г. Приходите от данъци са в размер на 21,040 млрд. лева. В бюджета за 2018 г. се предвижда икономическият ръст слабо да се забави до 3,9%, крайното потребление да се повиши с 4,7 %, а ръстът при инвестициите да се ускори до 4,3 %. При засилване на вътрешното търсене, растежът на вноса на стоки и услуги ще достигне 7,1 %. През 2018 г. нивото на безработица се очаква да се понижи до 6,2 %. В средносрочен план за данъците не се предвиждат значителни промени, като се запазва правителственият приоритет за ниски данъци. С приетия бюджет бяха предвидени 180,5 млн. лв.за опазване на границата, а 35, 2 млн. лева са средствата отделени за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища в държавния бюджет за 2018 година. Общата субсидия за делегираните от държавата дейности за общините в бюджета за следващата година е 2,780 млрд. лева. Предвидени са трансфери за местни дейности в размер на 284,022 млн. лева. Депутатите приеха бюджета на Министерството на Председателството на Съвета на ЕС през 2018 година с разходи от 3,300 млн. лева. Народните представители първоначално приеха предложението от алтернативния бюдет на БСП да отпуснат 1, 130 млн. лв. за ремонт на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ и Зографския манастир в Света гора, но впоследствие се върнаха на текста и го отхвърлиха. Веднага след това министърът на финансите Владислав Горанов взе думата по време на заседанието и увери, че въпреки резултатът от гласуването, инвестицията в тези обекти ще бъде реализирана. „Законът за държавния бюджет е една сложна система от взаимнообвързани показатели, които много трудно се изменят между първо и второ гласуване не защото е невъзможно, а защото предложенията, които се представят от народните представители, понякога са незавършени и нарушават системата и логиката на законопроекта, във вида, в който той трябва да съществува, за да отговаря на принципите на модерното бюджетиране и Закона за публичните финанси", заяви Горанов. Депутатът от БСП Валери Жаблянов в декларация от името на групата посочи, че БСП не може да подкрепи такова открито нарушение на Правилника на НС и Конституцията. „Същественият въпрос е възможно ли е НС да направи някаква промяна в бюджета на финансовото министерство, макар и малка, която да не доведе до сътресение“, коментира Валери Жаблянов. „Стигнахме до ситуация, в която министърът на финансите твърди, че всяка промяна на цифрите води до необвързаност на бюджета“, каза още той. В отговор на това председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че с това, че е взел думата по време на заседанието министъра Владислав Горанов всъщност е направил така, че да удовлетвори искането на БСП. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ благодари на министъра на финансите Владислав Горанов и заяви, че ДПС ще следи изпълнението поетия ангажимент за ремонта на „Св. Александър Невски“ и Зографския манастир.
След окончателното приемане на Бюджет 2018 министър Горанов направи изявление, в което подчерта, че той дава основа за продължаващо устойчиво развитие. „Там, където дебатите бяха смислени бяха смислени, а там където не бяха - бяха дълги. Докато нещата се случват в пленарна зала значи законът има върховенство и всичко в държавата е наред“, коментира той. „Ниската преразпределителна роля на държавата изисква от една страна много по-висока ефективност на държавните разходи, предизвикателство основно към изпълнителната власт. Със сигурност дава възможност на обикновения инициативен човек да взима решения за това как да разходва това, което създава“, обясни той. „Нашата доктрина е, че свободният, образован и инициативен човек може сам да вземе решение как да харчи създаваното от него“, заяви министърът. „Ако се изкушим да увеличим дела на държавата значи, че сме лицемерни и че смятаме, че сме по-умни от българските граждани“, каза още той.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Срещата между Владимир Путин и Шиндзо Абе в рамките на Международния икономически форум в Санкт Петербург. 26 май 2018 година
Срещата между Владимир Путин и Шиндзо Абе в рамките на Международния икономическ...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.