НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:57


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

 USGS: Земетресение с магнитуд от 6 по скалата на Рихтер е регистрирано в Папуа Нова Гвинея

USGS: Земетресение с магнитуд от 6 по скалата на Рихтер е регистрирано в Папуа Нова Гвинея

4 Март 2018 | 23:42 | Агенция "Фокус"
Порт Мозби. Земетресение с магнитуд от 6 по скалата на Рихтер е регистрирано в Папуа Нова Гвинея, съобщава от Геологическата служба на САЩ. Трусът е автършок от земетресението, което удари региона миналата седмица, убивайки 31 души. Освен него по-рано са регистрирани още поне два автършока със сила по-голяма 5 по скалата на Рихтер. Очаква се подробна информация относно жертви или разрушения.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Румяна Главчева, експерт-сеизмолог: Мощното земетресение в централна Папуа Нова Гвинея е с потенциал да е причинило сериозни щети

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог: Мощното земетресение в централна Папуа Нова Гвинея е с потенциал да е причинило сериозни щети

26 Февруари 2018 | 17:19 | Агенция "Фокус"
В понеделник, ранна утрин – 3:45 часа местно време (19:45 българско време в неделя), мощно земетресение с магнитуд 7.5 удари централната територия на тихоокеанската държава Папуа Нова Гвинея. Епицентърът е локализиран в южните склонове на планините Маоке, простиращи се като гръбнак по дължината на остров Нова Гвинея. На по-малко от 100 километра (км) източно е разположен градът Менди – единични сведения оттам, получени в Американски геоложки проучвания, дават основание за максимална интензивност в селището от VIII степен по 12-степенната скала. В епицентралния район селата са в гористи планински местности. Там, в горната част на долината Поргера (около 90 км север-североизточно от епицентъра), се намира и голяма мина за добив на злато и сребро с над 2500 работници. Информация за тези места предоставя възможност въздействието да се оцени с интензивност до VI степен. Поради отдалечеността на епицентралната област националният център по бедствията е затруднен в добиване на информация за обстановката, докато не се възстановят комуникациите – например, връзките с Тари (около 50 км на север-североизток от епицентъра) – най-голямото селище в провинция Хела – са напълно прекъснати. Земетресението е усетено и в Маданг на 350 км от епицентъра на северния бряг на Папуа Нова Гвинея, в столицата Порт Морсби на около 600 км югоизточно от епицентъра, както и в индонезийската Западна Папуа (400-600 км от епицентъра). Индонезийската агенция за управляване на бедствия съобщи, че земетресението е причинило паника и повреди на сгради (джамия, военен пост, окръжен офис и къща – силно повреден покрив) в района на Бовен Дигул, гранична област с Папуа Нова Гвинея.
Газова корпорация временно е затворила инсталация за пречистване в близост до епицентъра, за да прецени евентуални щети; инспекцията е установила безопасност на съоръженията. Ойл Сърч, проучвател на петрол и газ в Папуа Нова Гвинея, заяви, че е затворило производството в засегнатата от земетресението зона включително и поради следващите вторични трусове с магнитуди по-големи от пет. А такива са 13, сред които максимални са две – с магнитуд 6.0 след около 15 чáса и с магнитуд 5.7 след още 3 ½ чáса.
Исаак Лупари, главен секретар на правителството, заяви (CNN ): “Правителството изпрати екипи за оценка на щетите в райони на провинции Южни планини и Хела; Защита от бедствия на Папуа Нова Гвинея също беше мобилизирана, за да подпомогне за оценката и предоставяне на помощ на засегнатите хора, както и възстановяване на услугите и инфраструктурата.” Няколко помощни и мисионерски агенции съобщиха, че лошите комуникации в гъсто залесената територия правят трудно оценяването на щетите и нараняванията. Лупари добави в обръщението си към гражданите: "Препоръчително е да останете извън многоетажните сгради, да сте наясно с потенциала на свлачищата и да сте готови да се придвижите на открито в случай, че се почувства нов трус".
Уилям Бандо, управител на провинция Хела, твърди чрез сателитна комуникация, че това е много тежко бедствие, тъй като много животи са били погубени – около 10 души са били убити (непроверено) и хиляди имоти унищожени. Земетресението засегна най-много провинциите Хела и Южните планини, като и други провинции също усетиха ефекта от земетресението. Г-н Бандо каза още, че летището на Комо се смята за повредено, тъй като половината от него е била разрушена. Според нова информация, получена в 11:30 ч. (Папуа Нова Гвинея – Пост Куриер), земетресенията са довели до погребване на домове и имоти, тъй като земята се отворила и ги погълнала. Информацията все още предстои да бъде потвърдена, но ситуацията изглежда сериозна. Освен това, училищата в двете провинции и в други провинции прекратиха часовете за неопределено време. По предварителна оценка около 40 хиляди жители са изложени на силно разтърсване. Радио Нова Зеландия Интернешънъл съобщи, че три смъртни случая са потвърдени.
Земетръсната серия в района на Папуа Нова Гвинея е резултат от едновременно огъване и натиск по тези места в рамките на тихоокеанския “огнен пръстен”.

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция „Сеизмология” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер Себастиан Курц. 21 юни 2018 година
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.