НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:16

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Отхвърляне на досегашната политика на ЕС за бежанците и въвеждане на нови правила за справяне с кризата по време на Българското председателство предложи ЦИОС (ОБЗОР)

Отхвърляне на досегашната политика на ЕС за бежанците и въвеждане на нови правила за справяне с кризата по време на Българското председателство предложи ЦИОС (ОБЗОР)

23 Февруари 2018 | 05:29 | Агенция "Фокус"
София. Отхвърляне на досегашната политика на ЕС за бежанците и въвеждане на нови правила за справяне с кризата по време на Българското председателство предложи Центърът за изследване на отбраната и сигурността (ЦИОС). Това стана ясно по време на пресконференция на ЦИОС, на която беше представено изследване на тема: „Миграцията в Европа – голямото разминаване между политици и граждани“.
„Нашето изследване не се занимава с миграцията в рамките на ЕС, а с бежанските потоци към европейските държави - тема, която породи много напрежение и създаде нови разделителни линии в Европа. Има поне три причини, които ни накараха да се занимаваме с това“, каза директорът на ЦИОС Ангел Найденов и посочи, че това са Българското председателство, пиковият момент на дискусията по тази тема в Европа и гарантирането на сигурността на държавите в ЕС. „Страните от Вишеградската четворка са категорично против системата за разпределение на бежанците, която действа в момента. Затова в края на своето председателство Естония предложи компромисен вариант – разпределение на бежанците не само според броя на населението на приемащата страна, но и в зависимост от нейните икономически възможности“, каза още той и посочи, че България сега трябва да има активната роля на търсеща и предлагаща възможни решения, включително и в опит да примири и балансира различните позиции на държавите.
Найденов коментира, че за да се справи Европа с бежанския поток, категорично трябва да бъде отхвърлена досегашната политика на ЕС. Той представи и предложения на ЦИОС за справяне с кризата – въвеждане на нов механизъм на солидарност към граничните държави; недопускане на никаква толерантност към незаконното преминаване на границите; необходимост от единен статут за право на убежище и за получаване на откази за такова в различните държави; осигуряване на върховенството на закона на европейските страни над религиозните и културни норми и традиции на мигрантите; създаване на центрове за бежанци; рязко съкращаване на предоставяните помощи и съобразяването им с държавните нива и др. Найденов посочи, че бюлетинът на ЦИОС с предложенията е бил изпратен до всички институции. „Но доколко те биха се съобразили с тях, вече е съвсем друг въпрос“, коментира още той.
Георги Савов от ЦИОС представи презентация за бежанската ситуация в Европа през последните години. От нея стана ясно, че три са основните маршрути, които са използвали мигрантите през 2017 г. – първият е през Турция за Гърция, България и Румъния, вторият е от Северна Африка за Италия, и т.нар. западен коридор - от западната част на Северна Африка към Испания.
„Броят на влезлите бежанци в Европа през последните години надвишава официалните данни поне три пъти“, обясни Савов и уточни, че 76% от мигрантите са мюсюлмани. „Това са предимно млади мъже, идващи от страни с конфликти и проповядващи коренно различен ислям от тези в Европа. Германско изследване сочи, че голям процент от тях са преживели домашно насилие – среда, която според психолозите води до асоциално поведение в Европа, кара ги да се противопоставят на приемащото ги общество и да доминират над него. Голяма част от тях участват в терористичните актове в Европа“, каза още той. Савов посочи и четирите основни правила при миграцията – границите не важат, лъжата е напълно позволена, законите не е необходимо да се спазват, стриктно изискване да се спазват правата им.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Савов, ЦИОС: Броят на влезлите бежанци в Европа през последните години надвишава официалните данни поне три пъти

Георги Савов, ЦИОС: Броят на влезлите бежанци в Европа през последните години надвишава официалните данни поне три пъти

22 Февруари 2018 | 13:25 | Агенция "Фокус"
София. Броят на влезлите бежанци в Европа през последните години поне три пъти надвишава официалните данни, политическата коректност затруднява статистиките. Това каза Георги Савов от Центъра за изследване на отбраната и сигурността във връзка изследване на тема „Миграцията в Европа – голямото разминаване между политици и граждани“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Той посочи основните маршрути, които са използвали мигрантите през 2017 г. – първият е през Турция за Гърция, България и Румъния, вторият е от Северна Африка за Италия, и т.нар. западен коридор - от западната част на Северна Африка към Испания.
„За миналата година има значително намаляване на броя бежанци в България. Нелегално влезлите в страната са три пъти повече от заловените на граница.От началото на тази година по информация на МВР вече не са три пъти повече, а два пъти. Относително малък процент от бежанците са сирийци, повечето са от Ирак и Афганистан. Общият брой на мигрантите – през 2015 г. е около 102 хил. души, които са били регистрирани, но това не са само бежанци, а и хора, които са дошли „стандартно“ – руснаци, граждани на ЕС и други“, каза още Савов и посочи, че над 150 хил. мигранти пребивават в България към 2017 г., което е с 51% повече от броя им през 2015 г.
„Броят на влезлите бежанци в Европа поне три пъти надвишава официалните данни – не може да се установи кой къде се намира. Само за Германия това са едни 200 хил. души, които те не знаят къде са. Проблем е и установяването на личността на тези мигранти – пример мога да дам с един такъв мигрант в Германия, който имаше 19 самоличности. В Швейцария например могат да потвърдят самоличността само на 10% от влезлите, като основните причини за това са от политическо естество – т.нар. политическа коректност затруднява конкретиката в статистиките“, коментира той.
Савов уточни, че преобладаващото мнозинство от мигранти са мюсюлмани. „Това са предимно млади мъже, идващи от страни с конфликти – 76% са мюсюлмани, проповядващи коренно различен ислям от тези в България. Германско изследване сочи, че голям процент от тях са преживели домашно насилие – среда, която според психолозите води до асоциално поведение в Европа, кара ги да се противопоставят на приемащото ги общество и да доминират над него. Голяма част от тях участват в терористичните актове в Европа“, каза той.
Савов посочи и основните правила при миграцията – границите не важат, лъжата е напълно позволена, законите не е необходимо да се спазват, стриктно изискване да се спазват правата им.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангел Найденов, ЦИОС: За да се справим с бежанския поток, категорично трябва да бъде отхвърлена досегашната политика на ЕС

Ангел Найденов, ЦИОС: За да се справим с бежанския поток, категорично трябва да бъде отхвърлена досегашната политика на ЕС

22 Февруари 2018 | 13:06 | Агенция "Фокус"
София. За да се справим с бежанския поток, категорично трябва да бъде отхвърлена досегашната политика на ЕС. Това каза председателят на Центъра за изследване на отбраната и сигурността Ангел Найденов във връзка изследване на тема „Миграцията в Европа – голямото разминаване между политици и граждани“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Той представи предложения на ЦИОС за справяне с бежанската криза. „На първо място, предлагаме категорично да бъде отхвърлена досегашната политика, предлагана като политика и отношение към бежанската криза и бежанските потоци. ЕС трябва да предложи нов механизъм на солидарност към граничните държави, сред които, освен Гърция и Италия, попада и България. Има нужда от нова обща политика – трябва да бъдат положени максимални усилия, които да водят в посока сближаване на различията на съответните държави. Също така не трябва да има каквото и да е толериране на незаконното преминаване на границите. И, разбира се, необходимостта от 100%-ово гарантиране непреминаването на границите на ЕС“, обясни той.
На второ място за справяне с потока от бежанци Найденов посочи необходимостта от единен статут за право на убежище и получаване на откази за това в различните държави. „Важно е и осигуряване на върховенството на закона над религиозните и културни норми и традиции – повечето бежанци искат да живеят според шериата, но трябва да разберат, че се намират в ЕС. Важно е да има и рязко съкращаване на предоставяните помощи и съобразяването им с държавните нива – сега те варират в рамките на от 300 до 800 лв. месечно и е необходимо да бъдат сведени до националните нива и да не остава усещането за несправедливост от гражданите на съответната държава. Не на последно място е и увеличаването на помощта на Европейската агенция към различните държави – предоставяне на повече правомощия на граничните служители например. И, разбира се, подкрепяме предложението за създаване на центрове за бежанци. Необходима е и прозрачност в проследяване на процесите“, каза още Найденов и посочи, че бюлетинът на ЦИОС с предложенията е бил изпратен до всички институции. „Но доколко те биха се съобразили с тях вече е съвсем друг въпрос“, коментира още той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангел Найденов, ЦИОС: Очаква се над 6 млн. бежанци да влязат в Европа от Турция и Северна Африка, по време на председателството ни се очаква да се намери решение за това

Ангел Найденов, ЦИОС: Очаква се над 6 млн. бежанци да влязат в Европа от Турция и Северна Африка, по време на председателството ни се очаква да се намери решение за това

22 Февруари 2018 | 12:45 | Агенция "Фокус"
София. Очаква се над 6 млн. бежанци да влязат в Европа от Турция и Северна Африка. По време на председателството ни се очаква да се намери решение за това. Това каза председателят на Центъра за изследване на отбраната и сигурността Ангел Найденов във връзка изследване на тема „Миграцията в Европа – голямото разминаване между политици и граждани“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Mиграцията е тема, която не слиза от екраните и от страниците и вече шеста година привлича внимание. Нашето изследване не се занимава с миграцията в рамките на ЕС, а с бежанските потоци към европейските държави - тема, която породи много напрежение и създаде нови разделителни линии в Европа. Има поне три причини, които ни накараха да се занимаваме с това. Първата е Българското председателство на Съвета на ЕС, в рамките на което се очаква да се намери решение на кризата с бежанците и изход на спора, в който попаднаха държавите членки. Очакванията са до края на юни да бъдат разгледани предложенията за промени в Дъблинските споразумения, а до края на март да бъдат активирани допълнителни сили и да се разгледат различните механизми за защита“, каза още Найденов.
Като втора причина той посочи дискусията в Европа по тази тема, която се намира в своя пиков момент. „От една страна, имаме действащ механизъм, съгласно който в зависимост от броя на населението в съответните държави трябва да бъдат разпределени определен брой бежанци. Тази система обаче не работи. Например от 180 хил. бежанци, намиращи се в Италия и Гърция, едва 32 хил. са разпределени по тази система за миналата година - става дума за около 17%. Едновременно с това системата за екстрадиране също не работи с темповете, които да дават някакво удовлетворение“, каза още Найденов и посочи, че едва 37% от бежанците, подлежащи на екстрадиране през 2017 г., са били екстрадирани.
„Страните от Вишеградската четворка са категорично против системата за разпределение на бежанците. Затова в края на своето председателство Естония предложи компромисен вариант – разпределение на бежанците не само според броя на населението на приемащата страна и в зависимост от нейните икономически възможности“, каза още той и посочи, че България сега трябва да има активната роля на търсеща и предлагаща възможни решения, включително и в опит да примири и балансира различните позиции на държавите.
„На трето място, темата продължава да бъде едно от основните предизвикателства към политиката на ЕС и към сигурността на държавите. И това няма скоро да отшуми. Твърди се че над 6 млн. са бежанците потенциални емигранти към държавите от ЕС от Турция и от Северна Африка – като от Северна Африка са цели 2 млн., от които само 800 хил. са от Либия“, каза още Найденов.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Китайският президент Си Дзинпин полага клетва след преизбирането си. 17 март 2018 г.
Китайският президент Си Дзинпин полага клетва след преизбирането си. 17 март 201...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.