НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:39


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Шумен: Връщат за преразглеждане въпроса за мястото и визията на Паметника-портал на 7-ми пехотен Преславски полк в града

Шумен: Връщат за преразглеждане въпроса за мястото и визията на Паметника-портал на 7-ми пехотен Преславски полк в града

22 Февруари 2018 | 16:46 | Агенция "Фокус"
Шумен. Връщат за ново разглеждане въпроса за мястото и визията на Паметника-портал на 7-ми пехотен Преславски полк в Шумен. Това стана ясно по време на заседание на Областната комисия „Военни паметници“, на което трябваше да бъде обсъдена промяна на досега предложената визия на паметника, във връзка с писмо от Министерството на отбраната (МО), предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. От министерството не одобряват предложеното завъртане на паметника-портал под ъгъл спрямо оста на прилежащия булевард „Славянски“. Иска се и той да бъде в първоначалния си размер от 20 метра, а не 14 метра, както предвижда проектът.
„Ние говорим за възстановяване на нещо, което е съществувало, а не за изграждане на нов паметник. Удължаването на паметника трябва да бъде с 6 метра, говорим за размери доста по-големи от предложените в проекта. Добре трябва да се прецизира и колко имена и как да бъдат изписани. Само при Тутракан 7-ми пехотен Преславски полк дава между 400 и 600 души. Има доста фактори, които трябва да бъдат взети предвид, изискванията на Министерството на отбраната са заместникът да е успоредно на булеварда, както и промяна в размера“, заяви Радослав Симеонов, гл. експерт в МО.
С цел постигане на максимална автентичност на външния вид, от МО са изпратили регистрационна карта на обекта от някогашния регистър на Министерството на войната, датиращ от началото на 40-те години, придружен с автентична снимка на паметника. Авторът на настоящия проект арх. Красимир Генов посочи, че до предложения вариант се е стигнало след много компромиси. „Предложението на Министерството на отбраната обаче е още по- неподходящо, така паметникът ще бъде една голяма стена, която ще гледа в нищото, няма да е активен нито като визия, нито като пространство пред пл. „Кристал“, а просто една стабилна конструкция. Ако се приеме да е успоредно на булеварда, аз ще се откажа от авторските права“, заяви арх. Генов. Той обясни, че е мащабирал паметника на базата на размера на черните плочи с имената на загиналите.
Заместник-областния управител Петко Шаренков, който председателстваше заседанието, предложи въпросът за Паметника-портал на 7 пехотен Преславски полк да продължи с активната роля на Инициативния комитет за изграждането му. Въпросът за мястото и визията на паметника ще бъдат върнат за ново разглеждане в специалната общинска комисия, в чийто състав влизат представители на Инициативния кометет. Без съгласуване на проекта от страна на МО, Инициативният комитет не може да стартира процедура по набиране на средства. За изграждането на паметника от страна на МО по сметката на общината вече има преведени 25 000 лв, а 2018 година е последната година, в която те могат да бъдат усвоени. За реализацията на настоящия проект пък ще са нужни 75 000-80 000 лв., сумата може да нарасне до 130 000 лв ако се наложи преместване на подземна инфраструктура.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Два нови паметника бяха вписани в Областния регистър и картотеката на военните паметници

Шумен: Два нови паметника бяха вписани в Областния регистър и картотеката на военните паметници

22 Февруари 2018 | 14:49 | Агенция "Фокус"
Шумен. Два нови паметника бяха вписани в Областния регистър и картотеката на военните паметници на територията на област Шумен. На свое заседание членовете на Областната комисия “Военни паметници“ взеха решение за актуализацията, като ще бъде вписана цялата информация за Паметника на загиналите жители от община Връбица във войните за обединението на България и за Паметната плоча на участниците и загиналите във войните от село Върбяне, община Каспичан, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. Кметът на Върбяне заяви, че паметникът в селото е открит в края на миналата година, като там ще се провежда честване на Архангелова задушница.
„2018 година е последната година, когато Министреството на отбраната ще има възможност да помага за изграждането, възстановяването, реновирането на военни паметници, свързани с годишнината от Първата световна война. Срокът е още отворен, има още възможности за действие, през април се очаква заседание на организационния, а после - и на националния комитет. Уважаеми кметове, огледайте онова, което имате като военни паметници, нуждите, които имате, министерството подпомага изграждането на такива военни паметници, свързани с Първата световна война“, заяви Радослав Симеонов, гл. екстперт в Министерство на отбраната. Той посочи като много добър пример паметника в село Върбяне, на който са изписани не само имена на загинали, но и на участници във войните. „Обикновено тези хора остават в сянка, отдаваме почит по-скоро към загиналите, а участниците ги забравяме, вашият паметник е пионер в това отношение“, заяви Радослав Симеонов.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Рекорден брой турци в чужбина са гласували на президентските и парламентарни избори в родината им. 20 юни 2018 г.
Рекорден брой турци в чужбина са гласували на президентските и парламентарни изб...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.