НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:04


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Велка Войнова, ОДБХ - Кюстендил: Необходима е по-висока лична хигиена на работещите в сферата на храненето

Д-р Велка Войнова, ОДБХ - Кюстендил: Необходима е по-висока лична хигиена на работещите в сферата на храненето

23 Февруари 2018 | 11:33 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Необходима е по-висока лична хигиена на работещите в сферата на храненето. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил д-р Велка Войнова, началник на отдел „Контрол на храните” към Областна дирекция по безопасност на храните – Кюстендил. По думите ѝ това е необходимо за работещите в кухните и разливните помещения на училищата и детските градини, както и в заведенията за обществено хранене, а причината са повечето установени случаи на заболели от хепатит А в Кюстендил. „Трябва да се ползват лични предпазни средства. Там където не може да се осигурят ръкавици, трябва да има по-често миене на ръце. Много важно е поведението на персонала. Всеки служител, работещ на място за съхранение, производство или преработват храни, при здравословно неразположение трябва да информира работодателя си, както и да потърси помощ от страна на лекар”, каза д-р Велка Войнова. По думите ѝ трябва да има превенция относно здравословното състояние на персонала и от страна на работодателите. „Персоналът в детските градини и училищата е обучен, ние сме провели обучения по тези теми”, каза д-р Велка Войнова.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Във връзка със случаи на хепатит А са предприети допълнителни проверки относно хигиената в кухненските блокове и заведенията за обществено хранене

Кюстендил: Във връзка със случаи на хепатит А са предприети допълнителни проверки относно хигиената в кухненските блокове и заведенията за обществено хранене

23 Февруари 2018 | 11:23 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Във връзка със случаи на хепатит А са предприети допълнителни проверки относно хигиената в кухненските блокове и заведенията за обществено хранене. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил д-р Велко Войнова, началник на отдел „Контрол на храните” към Областна дирекция по безопасност на храните – Кюстендил. По думите ѝ е получено писмо от страна на Регионална здравна инспекция, след което са започнали допълнителни проверки на рисковите обекти, сред които са местата за хранене на деца и ученици, както и заведения за обществено хранене. Обект на проверка са кухните-майки, помещенията за разливане, павилионите около учебните заведения, заведенията за обществено хранене. „Акцент при проверките е дезинфекционният режим и здравният статус на персонала. Проверява се наличието на средствата за миене и дезинфекция, сроковете на трайност, начините на приготвяне и на прилагане. Даваме указания дезинфекционният режим да се засили”, каза д-р Велка Войнова. По думите ѝ до момента няма допуснати пропуски. Установява се, че персоналът е обучен в тази връзка.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер Себастиан Курц. 21 юни 2018 година
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.