НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:23

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Велка Войнова, ОДБХ - Кюстендил: Необходима е по-висока лична хигиена на работещите в сферата на храненето

Д-р Велка Войнова, ОДБХ - Кюстендил: Необходима е по-висока лична хигиена на работещите в сферата на храненето

23 Февруари 2018 | 11:33 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Необходима е по-висока лична хигиена на работещите в сферата на храненето. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил д-р Велка Войнова, началник на отдел „Контрол на храните” към Областна дирекция по безопасност на храните – Кюстендил. По думите ѝ това е необходимо за работещите в кухните и разливните помещения на училищата и детските градини, както и в заведенията за обществено хранене, а причината са повечето установени случаи на заболели от хепатит А в Кюстендил. „Трябва да се ползват лични предпазни средства. Там където не може да се осигурят ръкавици, трябва да има по-често миене на ръце. Много важно е поведението на персонала. Всеки служител, работещ на място за съхранение, производство или преработват храни, при здравословно неразположение трябва да информира работодателя си, както и да потърси помощ от страна на лекар”, каза д-р Велка Войнова. По думите ѝ трябва да има превенция относно здравословното състояние на персонала и от страна на работодателите. „Персоналът в детските градини и училищата е обучен, ние сме провели обучения по тези теми”, каза д-р Велка Войнова.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Във връзка със случаи на хепатит А са предприети допълнителни проверки относно хигиената в кухненските блокове и заведенията за обществено хранене

Кюстендил: Във връзка със случаи на хепатит А са предприети допълнителни проверки относно хигиената в кухненските блокове и заведенията за обществено хранене

23 Февруари 2018 | 11:23 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Във връзка със случаи на хепатит А са предприети допълнителни проверки относно хигиената в кухненските блокове и заведенията за обществено хранене. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил д-р Велко Войнова, началник на отдел „Контрол на храните” към Областна дирекция по безопасност на храните – Кюстендил. По думите ѝ е получено писмо от страна на Регионална здравна инспекция, след което са започнали допълнителни проверки на рисковите обекти, сред които са местата за хранене на деца и ученици, както и заведения за обществено хранене. Обект на проверка са кухните-майки, помещенията за разливане, павилионите около учебните заведения, заведенията за обществено хранене. „Акцент при проверките е дезинфекционният режим и здравният статус на персонала. Проверява се наличието на средствата за миене и дезинфекция, сроковете на трайност, начините на приготвяне и на прилагане. Даваме указания дезинфекционният режим да се засили”, каза д-р Велка Войнова. По думите ѝ до момента няма допуснати пропуски. Установява се, че персоналът е обучен в тази връзка.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Китайският президент Си Дзинпин полага клетва след преизбирането си. 17 март 2018 г.
Китайският президент Си Дзинпин полага клетва след преизбирането си. 17 март 201...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.