НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Народните представители ще избират омбудсмана с явно гласуване

Народните представители ще избират омбудсмана с явно гласуване

22 Февруари 2018 | 09:35 | Агенция "Фокус"
София. Народните представители приеха окончателни промени в Закона за омбудсмана, според които омбудсманът вече ще се избира с явно гласуване, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Досега омбудсманът се избираше с тайно гласуване. Парламентът реши предложение за избор на омбудсман да могат да правят не само народните представители и парламентарните групи, но и юридически лица с нестопанска цел. Запазва се правилото се избран за омбудсман да се счита кандидат, получил гласовете на повече от половината депутати. Зам.-омбудсманът ще се избира от Народното събрание месец след избирането на омбудсмана по негово предложение.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: Ако решим омбудсманът да се избира явно, ще отстъпим от добри парламентарни практики и това ще е в ущърб на институцията

Жельо Бойчев, БСП: Ако решим омбудсманът да се избира явно, ще отстъпим от добри парламентарни практики и това ще е в ущърб на институцията

22 Февруари 2018 | 09:23 | Агенция "Фокус"
София. Ако решим омбудсманът да се избира явно, ще отстъпим от добри парламентарни практики и това ще е в ущърб на институцията. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев по време на дебатите по промените в Закона за омбудсмана, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Бойчев обяви, че БСП няма да подкрепи параграф четвърти от законопроекта. „С параграф четвърти ще променим начина на избор на омбудсмана на Република България. Това е отстъпление от вече завоювани добри парламентарни практики“, каза Бойчев. Според него това няма да позволи достойни кандидати да заемат поста. Той коментира, че ако този законопроект е бил съществуващ, Мая Манолова е нямало да бъде омбудсман на Република България. „Виджате, че тя е един добър омбудсман“,отбеляза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще реши окончателно дали омбудсманът да се избира с явно гласуване

Парламентът ще реши окончателно дали омбудсманът да се избира с явно гласуване

22 Февруари 2018 | 07:39 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Парламентът ще разгледа промени в Закона за омбудсмана на второ четене. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание. Промените предвиждат омбудсманът да се избира с явно гласуване и да има право да защитава гражданите при казуси с частни субекти. На вниманието на депутатите се поставя и предложение на БСП Сметната палата да извърши одит на допълнителните разходи към бюджета, разпоредени от Министерски съвет. Предложението на БСП основава на високия обществен интерес към изразходването на допълнителни бюджетни средства. От БСП искат сметната палата да извърши одит за периода от 10 май 2017 г. до 31 януари 2018 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер Себастиан Курц. 21 юни 2018 година
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.