НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:41


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Danas: Руският посланик в Сърбия заяви, че Москва и Белград имат общи интереси

Danas: Руският посланик в Сърбия заяви, че Москва и Белград имат общи интереси

24 Февруари 2018 | 04:09 | Агенция "Фокус"
Белград. Русия и Сърбия имат общи национални и стратегически интереси, оцени руският посланик в Сърбия Александър Чепурин на приема в дипломатическата мисия в Белград по повод отбелязването на руския национален празник - Деня на защитника на отечеството, пише електронното издание на сръбския вестник Danas.
Чепурин изтъкна, че Русия и Сърбия отбелязват 180-ата годишнина от установяването на дипломатическите си отношения и двата народа са свързани от историческо приятелство. Той е напомнил, че годишнината е отбелязана специално с посещението на руския външен министър Сергей Лавров в Сърбия в сряда и четвъртък.
На приема са присъствали сръбският външен министър Ививца Дачич, министърът на вътрешните работи Небойша Стефанович, заместник-председателят на сръбския парламент Велимир Арсич и началникът на Генералния щаб на сръбските Въоръжени сили Любиша Дикович. От изданието съобщават, че сред присъстващите са били още министърът без портфейл Ненад Попович, принц Александър Караджорджевич и директорът на канцеларията на сръбското правителство за Косово и Метохия Марко Джурич.
Ученици от руското училище в Белград са изпели химните на Русия и Сърбия, а по случая са били организирани и две изложби на територията на руското посолство в Сърбия.
Едната е била посветена на 180-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между Русия и Сърбия, а другата е била на военна тематика.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B92: Белград и Москва „ще продължат да развиват Хуманитарния център“ в Ниш

B92: Белград и Москва „ще продължат да развиват Хуманитарния център“ в Ниш

24 Февруари 2018 | 00:12 | Агенция "Фокус"
Белград. Сърбия и Русия са изразили готовността си да продължат да развиват руско-сръбския Хуманитарен център в Ниш по време на визитата на руския външен министър Сергей Лавров в Белград, предава белградската медийна група B92.
Това предаде сръбската агенция Beta, която цитира съобщение на руското външно ведомство.
„Страните изразиха готовността си за взаимно насърчаване на по-нататъшното развитие на руско-сръбския Хуманитарен център в Ниш, който има значителен принос за елиминирането на последствията от природни бедствия и обучението на съответни специалисти в Сърбия и балканския регион. Подчертан е интересът на Белград за продължаване на руската помощ в хуманитарната област в Сърбия“, се казва в съобщението.
Там се добавя още, че Русия и Сърбия имат общ подход за разрешаването на косовския проблем и че то може да бъде постигнато единствено на базата на международното право и резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН.
Според съобщението, по време на престоя на Лавров в Белград е подчертано, че Прищина трябва да изпълни задължението си за създаване на Общност на сръбските общини без повече забавяния.
Руското МВнР пише, че „високата интензивност на контактите на най-високо ниво и системното взаимно сътрудничество между външните и другите ведомства осигурява високо ниво на взаиморазбирателство и ефективна координация на работата, както и ускорена реализация на големите общи проекти, основно в сферата на енергетиката и инфраструктурата“.
Отбелязано е увеличението на търговския оборот през 2017-а година, увеличението на размера на руските инвестиции в Сърбия и наличието на перспективи за развиване на високи технологии и индустриално сътрудничество, както и добрите резултати от работата на междуправителствения руско-сръбски комитет за търговия, икономическо и научно сътрудничество.
На страницата на руското МВнР е публикувано и изказването на Лавров преди да излети от Белград в четвъртък, в което той е изразил задоволството си от всичко.
„Ивица (Дачич) и цялото сръбско ръководство направиха и невъзможното. Не мога да си спомня толкова емоционално, официално във всяко отношение, добро и братско посрещане. Мисля, че отпразнувахме 180-ата годишнина от установяването на дипломатическите ни отношения по най-добрия начин“, заяви Лавров пред репортерите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсант“ (Русия): Посещението на Сергей Лавров в Белград премина по вода

„Коммерсант“ (Русия): Посещението на Сергей Лавров в Белград премина по вода

23 Февруари 2018 | 00:25 | Агенция "Фокус"
Белград. Руският външен министър Сергей Лавров посети Сърбия за да отбележи 180-годишната от установяване на дипломатически отношения между двете страни, пише в петъчното си издание руският вестник “Коммерсант“. Няколко седмици преди визитата, ЕС обяви своята стратегия за разширяване на Балканите, където едно от най-важните неща, които Белград трябва да направи е да се включи в антируските санкции. По време на посещението си, управляващите направиха всичко възможно да убедят Лавров, че няма да предприемат антируски действия, въпреки исканията на Запада, отбелязва изданието.
В сряда, по време на първия ден от визитата си, Лавров се срещна с президента Александър Вучич, докато почти целият четвъртък руският първи дипломат прекара със своя сръбски колега Ивица Дачич. Двамата положиха цветя на Паметника на освободителите в Белград, последваха двустранни преговори и съвместна лекция в Белградския университет, а накрая – церемония в руското посолство, по време на която Лавров награди Дачич с Орден на приятелството, една от най-висшите държавни награди в Русия с които чуждестранен гражданин може да бъде удостоен.
По този повод Дачич заяви: „Аз не виждам по-близка и приятелска за Сърбия страна, отколкото Русия и руският народ".
„Обичам Русия, но това е защото обичам Сърбия“, подчерта сръбският външен министър и допълни „много са тези, които се опитват да предоставят на Сърбия определени дивиденти в замяна на антируска политика, но Сърбия никога няма да провежда такава политика“. „Когато имам проблем, звъня на Сергей Лавров“, увери още Дачич.
Руската страна освен това подари музикално представление, по време на което пет момичета от детското московско музикално училище „Домизолка“, изпяха песента „истински приятел“.
Но визитата далеч не се изчерпва само с това, пише изданието. По време на посещението на Лавров, двамата с Дачич посетиха възстановения храм „Св. Сава“, за реставрирането на чийто купол руската компания „Газпром нефт“ е отделила около четири милиона долара. В рамките на визитата сръбският външен министър освен това подчерта, че Белград никога няма да въведе санкции срещу Русия, това потвърди и президентът Александър Вучич, пише в заключение изданието.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сръбският външен министър Ивица Дачич: По-логично е САЩ и Великобритания да преразгледат признаването на Косово, отколкото Русия да признае Прищина

Сръбският външен министър Ивица Дачич: По-логично е САЩ и Великобритания да преразгледат признаването на Косово, отколкото Русия да признае Прищина

22 Февруари 2018 | 23:39 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви в четвъртък, че е по-логично САЩ и Великобритания да оттеглят признаването на Косово, отколкото за Русия да признае Прищина, предава англоезичната редакция на сръбската медия B92. Коментарът му е направен след срещата с първия дипломат на Москва Сергей Лавров, който бе на двудневно посещение в Сърбия по случай 180-годишната от установяване на дипломатически отношения между двете страни.
Според Дачич, „ще бъде по-логично САЩ и Великобритания да оттеглят признаването на Косово, и това също така ще има ефект на смекчаване на истерията около Велика Албания, която е най-голямата заплаха за региона“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров за визитата в Сърбия: Не си спомням толкова топъл прием, колкото в Белград

Сергей Лавров за визитата в Сърбия: Не си спомням толкова топъл прием, колкото в Белград

22 Февруари 2018 | 22:06 | Агенция "Фокус"
Белград/Москва. Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че не си спомня толкова емоционален и топъл прием, колкото този, който е получил в Сърбия, предава РИА Новости.
Първият дипломат на Москва бе на двудневно посещение в балканската страна по случай 180-годишнината от установяване на дипломатически отношения между двете държави.
По думите на Лавров, „Ивица (Дачич) и цялото сръбско ръководство направиха невъзможното, защото аз не си спомням толкова емоционално в официалния смисъл на думата, добро и братско посрещане. Считам, че ние отбелязахме 180-годишнината от установяването на дипломатическите отношения по най-добрия начин“, отбеляза още външният министър.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Fox News: Външният министър на Русия разкритикува политиката на Запада на Балканите

Fox News: Външният министър на Русия разкритикува политиката на Запада на Балканите

22 Февруари 2018 | 20:06 | Агенция "Фокус"
Белград. Няколко часа преди експлозията в посолството на САЩ в Черна гора, министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров разкритикува политиката на Запада към своята страна и призова европейските държави да поддържат добри отношения с Москва, въпреки разделението между Русия и Запада, предава американският телевизионен канал Fox News.
По време на посещението си в Словения, в сряда, Лавров посочи, че членството в ЕС и НАТО „не означава задължително да се избягват контактите със страни, които не са част от тези международни организации“ като Русия.
Руският дипломат посети страната-членка на ЕС Словения преди да продължи към Сърбия, надяваща се да се присъедини към Съюза и един от малкото съюзници на Москва в региона, където Русия иска да запази традиционното си влияние.
В обща статия със сръбския си колега Ивица Дачич, Лавров написа, че политиката „или сте с нас, или сте против нас е послужила за разпространяването на недоверие и нестабилност на европейския континент“.
Fox News припомня, че ЕК прие стратегия за приемането на Сърбия и Черна гора за членки до 2025 година. Но, припомнят от американската телевизия, Белград поддържа тесни връзки с Москва и се противопоставя на европейските санкции срещу Русия.
В интервю от 19 февруари пред сръбската агенция Beta, Лавров твърди, че „анти-руските“ нации са поставили под натиск балканските страни да изберат между Запада и Русия.
„Вашингтон и някои от европейските столици изпратиха свои представители на Балканите с едно конкретно послание: Не бъдете приятели с Русия, откажете се от общи действия с нея във всички области“, заяви Лавров, като добави, че политиката на Запада води до „нарастване на напрежението в Европа“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Сърбия не може да защити интересите си без Русия

Ивица Дачич: Сърбия не може да защити интересите си без Русия

22 Февруари 2018 | 19:10 | Агенция "Фокус"
Белград. Министрите на външните работи на Русия и Сърбия, Сергей Лавров и Ивица Дачич, се изказаха пред студентите от Белградския университет, като сръбския дипломат увери, че Белград никога няма да води антируска политика, тъй като Москва цени самостоятелната външна политика, която страната води, пише електронното издание на сръбския вестник Vecernje Novosti.
Дачич заяви, че съвременните международни отношения са такива, че трябва да се води независима външна политика и да се защитават държавните интереси на Сърбия, а това е, както той обясни, тясно свързано със сръбско-руските отношения.
„Сърбия днес не може да брани националните си интереси без помощта на Русия“, изтъкна Дачич и добави, че във връзка с това, всеки, който говори ,че Сърбия трябва да води антируска политика под влияние на Запада, вреди на страната.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Vecernje novosti: Сергей Лавров е категоричен, че риториката на Хашим Тачи няма да промени позицията на Русия за Косово

Vecernje novosti: Сергей Лавров е категоричен, че риториката на Хашим Тачи няма да промени позицията на Русия за Косово

22 Февруари 2018 | 18:36 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви в четвъртък в Белград, че риториката на косовския президент Хашим Тачи няма да промени позицията на Кремъл за Косово, пише сръбското издание Vecernje Novosti.
„Тя няма да се промени. Косовските лидери трябва да се занимават със своите дела, защото вече са обвинени във военни престъпления. За съжаление, тези колеги по света, които защитават албанските власти, забравят това“, заяви Лавров, визирайки изявлението на косовския президент Хашим Тачи, че Русия ще се откаже от сръбската „фалшива митология“.
Руският дипломат подчерта, че страната му подкрепя строгото съблюдаване на резолюция 1244 на ООН.
От своя страна, министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви по повод изявата на Тачи, че е по-логично САЩ и Великобритания да оттеглят признанието си за независимостта на Косово, отколкото Русия да я признае и оцени, че великоалбанската риторика е най-голямата заплаха в региона на Балканите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Влизането на балканските страни в НАТО ще ги принуди да приемат философията на противопоставяне

Сергей Лавров: Влизането на балканските страни в НАТО ще ги принуди да приемат философията на противопоставяне

22 Февруари 2018 | 16:25 | Агенция "Фокус"
Белград. Влизането на балканските страни в НАТО ще ги принуди да вземат страна във военно-политическото противопоставяне, чиято философия се налага на Европа от американците и Алианса. Това заяви в четвъртък министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров в изказването си пред студентите от Белградския университет, предава ТАСС.
Според думите на руския дипломат, ставаме свидетели на активни усилия за вкарване на балканските страни в НАТО. „Ясно е, че това едва ли има отношение към декларираната цел да се укрепи националната им сигурност, тъй като никой не ги заплашва“, подчерта той. „А влизането в Северноатлантическия алианс ще ги принуди да вземат страна във военно-политическото противопоставяне, чиято философия се налага на Европа от американците, а след тях и от НАТО“.
„Що се касае до единствената реална заплаха в момента, терористическата, то НАТО не е в състояние да й отговори. Още повече, че действията на натовските страни и в Ирак, след това в Либия, а и в другите страни от региона, например, в момента в Сирия, само плодят екстремизма, сеят хаос и създават питателна почва за появяването на нови и нови терористи“, отбеляза Лавров.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B92: Сергей Лавров присъства на официалното представяне на новата мозайка на белградския храм-паметник Свети Сава

B92: Сергей Лавров присъства на официалното представяне на новата мозайка на белградския храм-паметник Свети Сава

22 Февруари 2018 | 16:17 | Агенция "Фокус"
Белград. Централната композиция на мозайката в купола на храм-паметника Свети Сава в Белград беше официално представена, предава белградската медийна група B92.
Сред присъствалите на откриването в четвъртък бяха президентът на Сърбия Александър Вучич, министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров и сръбският патриарх Ириней.
Вучич посочи, че 70 художници и реставратори от Русия и Сърбия са работили, за да създадат мозайката – „свързвайки милиони блестящи парченца в единно послание за братство и солидарност“. Освен това той изрази специална благодарност към ръководителя на проекта – руснака Николай Мухин и Газпром, финансирал проекта с 4 милиона евро.
Сергей Лавров също имаше изказване, в което изрази искреното си възхищение от всички взели участие в сглобяването на мозайката. Той отбеляза, че в някои страни – като Черна Гора и Македония – църквата взема участие в „политически игри“ и подчерта дебело близостта на руската и сръбската православни Църкви.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Благодарен съм на Русия за постоянната подкрепа за Сърбия на международната сцена

Ивица Дачич: Благодарен съм на Русия за постоянната подкрепа за Сърбия на международната сцена

22 Февруари 2018 | 14:42 | Агенция "Фокус"
Белград/Москва. Първият дипломат на Белград Ивица Дачич изрази благодарност към Русия за постоянната подкрепа, която оказва на Сърбия на международната сцена. Съответното изявление той направи в рамките на пресконференция, свикана след срещата в Белград с министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров, който е на посещение в страната по повод 180-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни, предава TACC.
„Между нашите страни има отношения на стратегическо партньорство. При това не на хартия, както с някои други. Като министър на външните работи съм благодарен на Русия за постоянната подкрепа за Сърбия на международната сцена“, подчерта Дачич.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Srbija Danas: Сергей Лавров разкри пъклен план: Западът иска главата на Александър Вучич

Srbija Danas: Сергей Лавров разкри пъклен план: Западът иска главата на Александър Вучич

22 Февруари 2018 | 10:18 | Агенция "Фокус"
Белград. В рамките на посещението си в Белград министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров отправи драматично предупреждение, че Западът „иска главата“ на сръбския президент Александър Вучич заради тесните му връзки с лидера на Кремъл Владимир Путин, съобщава електронното издание Srbija Danas.
След срещата с Лавров, държавният глава на Сърбия Александър Вучич увери, че страната му върви по европейския път, но ще продължи да изгражда добри отношения с Русия. „Предполагам, че ще има различни видове желания и натиск отношенията да се движат в различна посока, но Сърбия ще бъде на една и съща линия, ще запазва традиционните връзки и ще развива най-добри отношения с Руската федерация“, отбеляза Вучич в рамките на съвместната пресконференция с първия дипломат на Москва.
В Белград Лавров, според източник от сръбските разузнавателни кръгове, е представил на Вучич доказателства, че ловът за главата му е във фаза на изпълнение. „Това бе предшествано от цяла поредица от събития, за които само невежи хора може да мислят, че не са свързани - убийството на Оливер Иванович, арестуването на американски шпиони в сръбската столица“, отбеляза източник от сръбските разузнавателни структури.
Западът иска главата на Вучич заради връзките му с Путин, заради отказа му да наложи санкции на Русия и да се противопостави на намерението да признае Косово, обобщават от редакцията. Анализаторът Драгомир Андeлкович отбеляза, че Владимир Путин по всяка вероятност ще бъде „загрижен“ за Сърбия и нейния президент.
„Руснаците ще направят всичко, за да дадат на Вучич цялата налична информация и да му осигурят защита“, изрази увереност Андeлкович.
В четвъртък Вучич и Лавров ще присъстват в на откриването на мозайките на централния купол на храма Св. Сава. Височайшият гост ще се срещне с министър-председателя Анна Бърнабич и със сръбския си колега Ивица Дачич, на когото ще бъде връчен Орден за дружба.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Danas: Сергей Лавров не изключи Русия като посредник в диалога Белград – Прищина

Danas: Сергей Лавров не изключи Русия като посредник в диалога Белград – Прищина

21 Февруари 2018 | 22:04 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров проведе среща с президента на Сърбия Александър Вучич в сряда вечерта. Министърът повтори вчерашните думи на руския посланик в страната, че Русия и Сърбия са партньори, които не налагат нищо един на друг и че Москва приветства усилията на Белград по пътя му към Европейския съюз, но и развитието на отношенията с Евразийския съюз, пише електронното издание на сръбския вестник Danas.
Лавров, който проведе съвместна пресконференция с Вучич, заяви, че Русия не иска от Сърбия да прекъсне контактите си с, която и да е страна по света. Освен това, той е подчертал, че Белград трябва да развива отношения с НАТО, но и ОДКБ и че неутралният статут на Сърбия е един от най-важните фактори за стабилността на Балканите.
Руският дипломат потвърди, че утре (22 февруари, четвъртък) ще присъства на церемонията по откриването на мозайката на храма Свети Сава в Белград, което е от огромно значение за духовните връзки за двата народа. Според неговите думи, сърбите и руснаците ще продължат да се борят за справедливостта.
Вучич, от своя страна, е заявил, че днес (21 февруари) се отбелязва 180-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между Сърбия и Русия, през които мнозина са загубили живота си, борейки се за свободата на народа. Освен това, сръбският лидер е предал писмо до руския президент Владимир Путин, в което го кани на посещение в Сърбия, където да затвърдят добрите взаимоотношения между страните и бъдещето им развитие.
„Разговаряхме за желанието ни да купуваме руски газ в бъдеще, като вярваме, че това ще е възможно, когато бъде завършен Турски поток“, е заявил Вичич.
Сръбският президент е похвалил Русия за поддръжката и защитата на териториалния интегритет на Сърбия, както и свободата и независимостта на страната.
„Искаме отношенията ни да са още по-добри“, е подчертал Вучич. „Предполагам, че ще има различни видове желания и натиск, за да направят връзката ни различна, но Сърбия ще остане на своите позиции. Казах същото, което заявих пред Лавров тази вечер и на президента Путин. Сърбия ще поддържа най-добри отношения с Русия, а това дали те ще се харесат на всички – не е наша работа“.
Той добави още, че е обсъждано и военно-техническото сътрудничество между двете страни и че то ще бъде продължено.
Що се отнася до Косово, Лавров отново се върна на убийството на Оливер Иванович и заяви, че е необходимо безпристрастно разследване на това злодеяние.
Отговаряйки на въпросите на репортерите, Вучич посочи, че пред Сърбия стоят огромни препятствия по пътя към разрешаване на въпросите с Косово.
„Сърбия няма да промени политиката си към Русия. Казах същото във Вашингтон, Москва и Брюксел – няма да налагаме санкции на Русия. Мога гордо да заявя, че Русия никога не е правила нищо срещу интересите на Сърбия“, категоричен е Вучич.
Лавров, от своя страна, е заявил, че Русия се противопоставя на инициативите около Тиранската платформа, които представляват призив за създаване на „Велика Албания“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Danas: Сергей Лавров пристигна на двудневно посещение в Белград

Danas: Сергей Лавров пристигна на двудневно посещение в Белград

21 Февруари 2018 | 19:53 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров пристигна на официално двудневно посещение в Белград, а на летището той бе посрещнат от своя сръбски колега Ивица Дачич и посланика на Русия в Сърбия Александър Чепурин, пише електронното издание на сръбския вестник Danas.
Още тази вечер, сряда, 21 февруари, Лавров ще проведе среща с президента на Сърбия Александър Вучич, като, както съобщават медиите в Белград, Лавров ще получи писмо до руския президент Владимир Путин, в което се съдържа покана за домакина на Кремъл да посети Сърбия в най-скоро време.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Русия цени факта, че в Сърбия са съхранили паметта за Червената армия

Сергей Лавров: Русия цени факта, че в Сърбия са съхранили паметта за Червената армия

20 Февруари 2018 | 17:12 | Агенция "Фокус"
Moсйва. Русия цени факта, че в Сърбия са съхранили паметта за Червената армия, това заяви руският външен министър Сергей Лавров във вторник, предава РИА Новости.
„В годините на Втората световна война, Червената армия участва в освобождаването на Югославия заедно със сръбските партизани и патриоти. Ценим факта, че в Сърбия почита паметта на нашите войници, които са положени в тяхната страна“, заяви руският първи дипломат на церемонията по откриването на изложба в Москва, посветена на 180 годишни от установяването на дипломатически отношения между Русия и Сърбия.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Срещу посолството на САЩ в Турция е открит огън. 20 август 2018 година
Срещу посолството на САЩ в Турция е открит огън. 20 август 2018 година

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.