НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Денят 22 февруари в световната история

Денят 22 февруари в световната история

22 Февруари 2018 | 07:49 | Агенция "Фокус"
София. На тази дата през 1848 година фактически започва Февруарската революция, която унищожава монархията във Франция и довежда до създаването на Втората република. Организиран е антиправителствен митинг в Париж. Той е забранен от властите, в отговор на което хиляди парижани излизат на улиците и започват улични боеве с войската и полицията.
На 22 февруари 1512 г. умира Америко Веспучи - испански и португалски мореплавател, флорентинец по произход. В периода 1499-1504 г. участва в няколко експедиции към „новия свят” , за които разказва в няколко обширни писма. Те получават широка популярност и са преиздавани многократно (1505-1510 г.).


2017 г.
Турското правителство отменя забраната, забраняваща на жените офицери да носят хиджаб. Военните са последната турска институция, която прекратява забраната.


2017 г.
Администрацията на Тръмп отменя заповедите на Обама за защита на полова идентичност.


2017 г.
НАСА и Европейската Южна Обсерватория обявяват откриването на четири нови земеподобни планети в обитаема зона на звездата TRAPPIST-1, в допълнение към другите три планети открити там през 2016 г.

2015г.
Турските въоръжени сили евакуират от територията на Сирия войниците, охраняващи гробницата на Сюлейман Шах, като превозват в Турция и тленните му останки.


2014
Парламентът на Украйна гласува импийчмънт на президента.
Законопроектът за импийчмънт на Виктор Янукович е внесен във Върховната рада от депутата Николай Рудковски.


2013
Във федералния ядрен комплекс на САЩ „Хенфорд“ в щата Вашингтон е открито изтичане от шест подземни резервоара на ядрени отпадъци от 150 до 300 литра годишно, криещо потенциална опасност от заразяване на подпочвените води.


2012
При железопътна авария в Буенос Айрес загиват над 50 човека, а над 670 са ранените. Влакът с над 2000 пътници се врязва с висока скорост в буфера на края на гарата и вагоните се забиват един в друг. Влакът е експлоатиран от частната компания TBA.


2012
Европейската комисия замразява споразумението ACTA, като иска от Съда на ЕС да се произнесе по законосъобразността му относно европейското законодателство.


2012
Извършено е неуспешно покушение над президента на Абхазия Александър Анкваб.


2011
Земетресение с магнитуд 6.3 по Рихтер удря град Крайстчърч по обед в 12:51 часа местно време.
Градът се намира на Южния остров от архипелага Нова Зеландия. Това е вторият по големина град в страната. Той е почти напълно разрушен от серия трусове на десетина км. южно от центъра с магнитуд между 6,3 Mw и 5 Mw с епицентрове на дълбочина между 5 и 7 километра. Според свидетели, това са най-силните усетени някога трусове, които продължават почти цял ден.


2011
На среща с ръководството на комунистическата партия президентът на Китай Ху Дзинтао иска строг контрол върху виртуалното общество. Мерките ще се предприемат във връзка със събитията в Близкия изток и опасността те да обхванат и Китай, където има над 450 милиона интернет потребители.


2011
Жертвите в Триполи и в страната наближават 300. Говори се за възможни "престъпления против човечеството" в Бенгази. След напускане на международните екипи от специалисти, само за едно денонощие, от 21 до 22 февруари, добивът на нефт в Либия спада със 100 хил. барела.


2007 г.
Сен Мартен и Сен Бартелми получават статут на отвъдморска общност на Франция.


2006
Малта депозира ратифицираният от страната договор за присъединяване на България и Румъния към ЕС по време на председателството на италианското правителство


1993
Съветът за сигурност на ООН приема резолюция за създаване на международен трибунал за лица, обвинени във военни престъпления в Югославия.


1967
Александър Солженицин завършва романа си “Архипелаг ГУЛАГ”. Академик Солженицин е руски писател хуманист и общественик. Роден е на 11 декември 1918 г. През 1941 г. Солженицин завършва Физико-математическия факултет на Московския университет и задочно 2 курса на Филологическия факултет в МИФЛИ (Московски институт по филологии и литература). От есента на 1941 г. е в действащата армия, от есента на 1942 г. е офицер, командир на батарея за звуково разузнаване. Като командир на батарея служи на различни фронтове по време на Втората световна война. През февруари 1945 г. е арестуван и осъден на 8 години концлагер. След изтърпяване на присъдата през 1953 г. Солженицин е заточен до живот в Казахстан, но през 1956 г. е реабилитиран и работи като учител във Владимирска област (Централна Русия). Става известен като писател след публикуването на повестите “Един ден на Иван Денисович” (1962 г.) и “Матьориният двор” (1963 г.). И двете повести са публикувани в сп. “Новйй мир” от А. Т. Твардовски. След 1965 г. никъде не се печатат негови произведения. Подложен е на преследване от властите и нападки в печата, радиото и телевизията. През 1969 г. е изключен от Съюза на писателите, след като през 1967 г. изпраща писмо, обявявайки се против цензурата. След излизането на първия том на “Архипелаг ГУЛАГ” (1974 г.) Солженицин е обвинен в държавна измяна, арестуван е, отнето му е съветското гражданство и е експулсиран в Германия (тогава ФРГ). Там живее, подпомаган от Х. Бьол. От 1976 г. живее в щата Върмонт, САЩ. На 27 май 1994 г. Солженицин се завръща в Русия и през 2002 г. учредява награда на свое име. Пръв неин носител е писателят В. Распутин. Книги на Солженицин са: “Архипелагът ГУЛАГ” (1974 г.), “Раково отделение” (повест, 1968 г.), “В първия кръг” (повест, 1968 г.), епопеята “Червеното колело” (т. 1-8, 1971-1991 г.), “Решило телето дъба да събаря” (1975 г., допълнена 1991 г.), “Април 1917 г. Върмонт; Париж” (1993-1995 г., т. 1-2), “Публицистика” (т. 1-2, 1995-1996 г.), разкази, пиеси, киносценарии и публицистика. Събраните му съчинения са издадени в Москва едва през 1990 г. (т. 1-8). Носител е на Нобелова награда за литература за1970 г. Тогава той отказва да напусне СССР и неприсъства на награждаването.


1958
Подписан е договор, разрешаващ на САЩ да разполага ядрено оръжие на територията на Великобритания.


1956
Елвис Пресли за първи път попада в музикалния хит-парад - песента му “Heartbreak Hotel” остава на първо място 8 седмици.


1935
Забранява се прелитането на самолети над Белия дом.


1897
Франк Уулуърт създава в Ню Йорк първия си магазин под името “Всичко под 5 цента”, а по-късно и първата в света верига от магазини, носеща и до днес името му.


1861
Руският посланик в Цариград княз Алексей Лобанов-Ростовски получава от Али паша, министър на външните работи на Турция, отговора на Високата порта по отправеното от руска страна запитване, дали Турция ще се противопостави на преселванията на българи към Крим. Турското правителство потвърждава намерението си да разреши на всички желаещи българи свободно да се изселват, като обещава да осигури възможност на “преселниците да продадат движимата и недвижимата си собственост и въобще няма да се съпротивлява на това изселничество”.


1848
Фактически започва Февруарската революция, която унищожава монархията във Франция и довежда до създаването на Втората република. Организиран е антиправителствен митинг в Париж. Той е забранен от властите, в отговор на което хиляди парижани излизат на улиците и започват улични боеве с войската и полицията. Започват да се строят барикади и уличната борба обхваща целия град. Свиканите от правителството батальони на националната гвардия отказват да воюват с народа. На 23 февруари крал Луи Филип е принуден да приеме оставката на министър-председателя Гизо, но вълненията не спират. През нощта срещу 24 февруари в Париж има повече от 1 500 барикади. Крал Луи Филип се отрича от престола и бяга в Англия. На 2 март е издаден декрет за намаляване на работния ден с 1 час до 10 часа в Париж и до 11 часа в провинцията. Два дни по-късно е публикуван декрет за въвеждане на всеобщо избирателно право за мъжете, навършили 21 години. Проведените на 23 април избори за Учредително събрание са спечелени от републиканците. На 4 април 1848 г. Учредителното събрание започва своята сесия. На 4 ноември е приета конституцията на Втората република. Тя създава силна изпълнителна власт и дава големи правомощия на президента. На 10 декември 1848 г. се провеждат президентски избори, които са спечелени от кандидата на монархистите Луи Наполеон Бонапарт, племенник на Наполеон I. Проведените на 13 май 1849 г. законодателни избори са спечелени от т. нар. Партия на реда.


1828
Русия и Иран сключват Туркманчайския мирен договор, според който Армения се присъединява към Русия.1819
Подписан е Испано-Американският договор за предаването на Флорида на САЩ.


1358
По време на Парижкото въстание (1357-1358 г.) граждани превземат кралския дворец. Престолонаследникът Шарл бяга от Париж и организира борба срещу въстаналите, като издава указ за забрана на продоволственото снабдяване на столицата. Въстанието е предизвикано от увеличаване на данъците по време на Стогодишната война (1337-1453 г.). Гражданите настояват да се установи контрол върху действията на правителството и да се въведе подоходен данък, събиран от дворяните. Избухналите вълнения в Париж (февруари - март 1357 г.) предизвикват свикване на Генералните щати, които формулират исканията си: редовно свикване, участие в управлението на държавата в решаване на най-важните държавни въпроси, контрол върху данъчната политика на кралството и на армията. Шарл, който по това време управлява Франция, се обявява срещу исканията на Генералните щати, в резултат на което гражданите се отправят към неговия дворец. Страхувайки се от разпространяването на въстанието градските първенци на Париж отварят вратите на града и пускат армията. Въстанието е потушено.


На тази дата са родени:

1975
Родена е Дрю Баримор – американска актриса. Първият й дебют е на четири години в "Altered States" (1980 г.) на Кен Ръсел. Роли в: "Подпалвачката " и "Котешко око", "Отровната Айви"(1992 г.). “Altered States”, “Подпалвачката”, “Irreconcilable Differences”,“Котешко око”,“See You in the Morning”,“Далеч от дома”,“Motorama”,“Отровната Айви”,“Guncrazy”,“No Place to Hide” ,“Inside the Goldminе” ,“Mad Love”,“Everyone Says I Love You”,“Scream”, “Best Men”,“Сватбата на певеца”,“Skipped Parts”,“Извънземното”,“Лоши момичета”,“Батман завинаги”,“Целуни ме”,“Ангелите на Чарли”,“Момчетата на моя живот”,“Мансардата”,“50 първи срещи”.


1924
Роден е Джулиано Монталдо - италиански актьор и режисьор. Снима се в: “Внимание, бандити!” (1951 г.), “Повест за бедни влюбени” (1953 г.), “Разгромените” (1955 г.). Дебютира като режисьор през 1961 г., а през 1965 г. снима “Здрава хватка”. Снима развлекателния филм “На всяка цена” (1967 г.). От края на 60-те години разработва теми от т. нар. политическо кино: “С нам и Бог” (1969 г.), “Сако и Ванцети” (1971 г.),“Джордано Бруно” (1973 г.). През 1976 г. Монталдо снима “Анеза отива на смърт” по романа на Р. Вигано. През 1978 г. снима тв фантастичен детективски филм “Затворен кръг”. Успех Монталдо постига с трагикомичния трилър “Играчката” (1979 г.). През 80-те години работи върху тв сериали: “Христофор Колумб” (1984 г.), “Сбогом, Енрико Берлингуер” (1984 г.),”Октопод 2” (1985 г.), “Златни очила” (1987 г.), “Време за убиване” (1990 г.).


1921
Родена е Джулиета Мазина - италианска актриса. Завършва право в Римския университет. В началото се изявява в театрални постановки и в комични радиопредавания. Срещата с Фелини предопределя творческата й съдба. Заради участието си в “Пътят” (1954 г.) е наречена “Чаплин в женски дрехи”. Снима се в: “Паиза” (1947 г.), “Без милост” (1948 г.), “Светлините на вариетето” (1950 г.), “Белият шейх” (1952 г.), “Нощите на Кабирия” (1957 г.), “Джулиета на духовете” (1965 г.), “Лудата от Шайо” (1970 г.), “Елеонора” (тв, 1973 г.), “Хилядолетната пчела” (1983 г.), “Джинджър и Фред” (1985 г.). Умира на 23 март 1994 г.


1857
Роден е Хайнрих Рудолф Херц - германски физик, професор е в Бонския университет от 1889 г. Херц прави експериментални и теоретични изследвания в областта на електродинамиката и споделя възгледите на М. Фарадей и Дж. Максуел за близкото действие на електромагнитните вълни. Пръв създава генератор на електромагнитни вълни и доказва, че те имат свойствата на светлинните вълни и същата скорост на разпространение (1886-1889 г.). С това потвърждава изводите на теорията на Максуел за електричеството и магнетизма. Изследва свойствата на катодните лъчи (1892 г. ) и създаването на електрическа проводимост в газовете при облъчване с ултравиолетови лъчи (1887 г.). Херц разработва теория за получаване на електромагнитни вълни от отворени трептящи системи и доразвива Максуеловата теория за електричеството и магнетизма. Създава и пълна теория за удара на две еластични сфери (1882 г.). В негова чест единицата за честота е наречена херц (Hz).


1840
Роден е Август Бебел - германски политик. Той е един от основателите (1869 г.) и ръководителите на Германската социалдемократическа партия и на Втория интернационал. През 1867 г. Бебел става депутат в Райхстага. През 1871 г. протестира против анексията на Елзас и Лотарингия. Автор е на политически трактати.


1824
Роден е Пиер Жул Сезар Жансен - френски астроном, член е на Парижката академия на науките (1873 г.), член е на Лондонското кралско дружество (1875 г.). През 1868 г. (независимо от Дж. Н. Локер) открива спектрален метод за наблюдение на слънчевите протуберанси. Умира на 23 декември 1907 г. в Мьодон.


1821
Роден е Алексей Михайлович Жемчужников - руски поет, почетен член е на Петербургската академия на науките (от 1900 г.), братовчед е на А. К. Толстой. Създава заедно с него и братята си Владимир и Александър съчинения на Козма Прутков. Пише сатирични поеми: "Странна нощ" (1850 г.), "Лудият" (1852 г.), "В какво е цялата работа?" (1872 г.). Умира на 7 април 1908 г. в Тамбов.


1814
Роден е Оскар Колберг - полски етнограф и композитор, основател на полската фолклористика. Колберг учи във Варшава и специализира музика в Берлин. Събира и изследва много богат материал от полска народна поезия, култура и бит. Автор е на много обработки на народни мелодии и танци за пиано. Издава сборника “Народни песни в обработка за пеене” (2 части, 1842 г.) и “Песни на полския народ” (1857 г.). Научна стойност имат етнографските му изследвания: “Народ, неговите обичаи, начин на живот, език, предания, пословици, обреди, поверия, развлечения, песни, музика и танци” (23 т., 1865-1890 г.), “Етнографски картини” (1882 г., по време на живота му излизат 11 тома). Автор е на музика за театрални постановки, танци, фантазии и етюди за пиано, романси и обработка на народни песни. Колберг публикува много статии за полския музикален фолклор, народни инструменти и славянска музика в полския периодичен печат и във “Всеобща енциклопедия”.


1810
Роден е Фредерик Францишек Шопен - полски композитор и пианист. През 1817 г. Шопен написва 2 полонези в духа на М. К. Огински, а през 1818 г. изнася първия си концерт. Учи в лицей (1823-1826 г.), където продължава да усъвършенства музикалната си техника, концертира и изучава теория на композицията. През 1928 г. Шопен посещава Берлин, а през 1829 г. - Виена, където се изявява като композитор и пианист. В родината си, възприел опита на Огински, Елснер, Шимановски, Курпински, Островски и др., той създава два концерта за пиано с оркестър (1829-1830 г.), трио за пиано (1829 г.), “Голяма фантазия” (1930 г.), “Голямо концертно рондо” за пиано и оркестър (1828 г.), “Соната” (1828 г.), редица полонези и мазурки, ноктюрно в ми минор (1827 г.) и първите от дванадесетте “Големи концертни етюди” (1829-1830 г., завършени в Париж). След Полското въстание (1830-1831 г.), което го заварва във Виена, заминава за Париж през Мюнхен и Щутгарт. Там създава Първото скерцо (1831-1832 г.), Първа балада (1831-1835 г.), “Революционен етюд в до минор” (1831 г.). От септември 1831 г. Шопен живее в Париж, където се среща с най-значителните творци на литературата и изкуството не само във Франция - Ф. Лист, Е. Берлиоз, В. Белини, Дж. Майербер, Х. Хайне, Й. Дьолакроа . От края на 1838 г. дружи с Ж. Санд. През 1848 г. гастролира във Великобритания. Болестта му се задълбочава и през 1849 г. Шопен умира. От 1927 г. във Варшава се провежда международен конкурс за пианисти на неговото име. Създадено е общество “Ф. Шопен”, което се занимава с голяма концертна, научно-изследователска, издателска и организационна дейност.


1788
Роден е Артур Шопенхауер - германски философ-идеалист. От 1820 г. е частен доцент в Берлинския университет. Основното му съчинение е “Светът като воля и представа” (т. I, II, 1819-1844 г.). Философските идеи на Шопенхауер оказват влияние върху творчеството на Р. Вагнер, Е. фон Хартман, Ф. Ницше, Т. Ман и др. През 1911 г. във Франкфурт е основано Шопенхауерово дружество.


1732
Роден е Джордж Вашингтон - американски държавник, пръв президент на САЩ (1789-1797 г.). Вашингтон организира американската армия и се обявява против английското владичество. Той е главнокомандващ във Войната за независимост на Северна Америка. Воюва срещу индианци и французи (1753-1759 г.). Представител е на американския Конгрес във Филаделфия през 1774 г. През 1787 г. под председателството на Вашингтон е изработена Конституцията на САЩ, която с малки поправки е валидна и днес.


На тази дата умират:

1943
Умира Борис Михайлович Ляпунов - руски езиковед славист, академик в Академията на науките на СССР (1923 г.). Роден е на 6 август 1862 г. Академик е в Полската академия на науките (1930 г.), член-кореспондент е на БАН (1932 г.) и на Чешката академия на науките (1934 г.). Завършва Петербургския университет (1888 г.). Професор е във университетите в Одеса (1923 г.) и Ленинград (дн. Санкт Петербург, 1924-1929 г.). Принадлежи към школата на Ф. Ф. Фортунатов. Научните му интереси са в областта на сравнителната граматика на славянските езици, историята на праславянския език, историята на отделните славянски езици и езикови групи, етимологията и др. Обявява се срещу учението за разчленяване на праславянския език на праезици от отделни клонове. Основни трудове: "Изследване на езика на синодалния списък от I Новгородски летопис" (1899 г.), "Форми на склонението в старославянски език" (1905 г.), литографски курс лекции по сравнителна фонетика на славянските езици (1913-1914 г.).


1940
Умира Йожен Ларманс - белгийски художник. Следва в Брюкселската художествена академия (1887-1889 г.). Роден е на 21 октомври 1864 г. Творчеството му нерядко носи трагичен характер (триптиха "Емигранти", 1846 г., "Слепец", 1898 г., и др.). Изразителността на силуетите в живописните платна на Ларманс е близка до традицията на П. Брьогел, а чертите на песимизъм го сближават със символизма и стил "модерн".


1939
Умира Антонио Мачадо-И-Руис - испански поет и драматург, свързан с демократичните и свободолюбиви традиции на испанската литература. Роден е на 26 юли 1875 г. в Севиля. Автор е на няколко тома лирика, между които сб. “Мъка” (1903 г.), “Полята на Кастилия” (1912 г.) и др. Заедно с брат си Мануел Мачадо (също поет) създава няколко пиеси.


1922
Умира Влас Михайлович Дорошевич - руски писател, театрален критик и публицист. Автор е на фейлетони и памфлети: "Московската консерватория" (1899 г.), "Старият палач" (1900 г.), "Форма за журналисти" (1902 г.), "П. Н. Дурново", "Граф Вите" (1906 г.), "Послание към кадетите" (1907 г.), "Черносотненци" (1916 г.), "Николай II" (1922 г.) и др. Сборник с разкази и фейлетони: "Ролки за коса" (1893 г.), "На смях" (1912 г.), сатирически повести: "Премиер" (1907 г.), "Гений" (1916 г.) и др., книги с очерци: "В обетованата земя (Палестина)" (1900 г.), "Легенди и приказки за Изтока" (1902 г.), "Сахалин (Каторга)" (1903 г.), статиите, фейлетоните и очерците за театъра са обединени в сб. "Стара театрална Москва", издаден посмъртно през 1923 г.


1913
Умира Фердинанд дьо Сосюр - швейцарски езиковед, предтеча на структурализма. Роден е на 26 ноември 1857 г. в Женева. Следва физика в Женевския университет (1875 г.), като посещава и курсове по философия и история на изкуството. През есента на 1876 г. се прехвърля да учи в Лайпцигския университет, където слуша лекции по староперсийски при Х. Хюбиман, по староирландски при Е. Виндеш, по история на немския език при Т. Брауне, по славистика и по литовски език при А. Лескин, участва в семинара по сравнителна граматика при Г. Курциус. По това време обнародва и единствената си монография - “Изследване върху първоначалната система на гласните в индоевропейските езици” (1878 г.). През февруари 1880 г. защитава успешно дисертацията си върху частен проблем на санскрита. През есента на 1880 г. се установява в Париж, където посещава лекционни курсове на М. Бреал, Ж. Дармшетер, Л. Аве, А. Берген. Избран е за частен доцент по готски и старовисоконемски в Секцията по исторически и филологически науки на Ecole des Hautes Etudes. Член е на Парижкото лингвистично дружество от ученическите си години. В края на 1882 г. е избран за заместник-секретар на дружеството и става фактически редактор на печатното му издание “Memoires de la Societe de linguistique de Paris”. От 1891 г. живее и преподава в Женева, където е редовен професор по санскритски и сравнителна граматика на индоевропейски езици. До 1912 г. води около 20 разнообразни курсове. До 1908 г. се занимава успешно с анаграмите. През 1916 г. излиза посмъртно “Курс по обща лингвистика” - лекциите му от периода 1907-1911 г., събрани, обработени и издадени от Ш. Байи, А. Сеше в сътрудничество с А. Ридлингер.


1913
Умира Франциско Индалесио Мадеро - мексикански политик, президент на Мексико (1911 г.). Учи в Мексико, Франция, САЩ. Политическата си кариера започва през 1904 г. Той е един от ръководителите на Мексиканската революция (1910-1917 г.). Обявява се против засиленото влияние на чуждестранния капитал. Убит е в резултат на контрареволюционен преврат.


1875
Умира Чарлз Лайъл - английски естествоизпитател, един от основоположниците на актуализма в геологията. Следва в Оксфорд древни езици, право и геология. През 1827 г. Лайъл се отказва от адвокатската практика и се посвещава на геологията. В основния си труд "Основи на геологията" (т. 1-3, 1830-1833 г.) развива учението за бавното и непрекъснато изменение на земната повърхност под влияние на постоянните геологически фактори. Поддържа еволюционната теория на Ч. Дарвин.


1674
Умира Жан Шаплен - фрeнски писател, теоретик на литературата. Той е един от организаторите и първите членове на Френската академия. Предшественик е на Н. Боало в разработките на литературна теория на класицизма - “Писмо за правилото на двадесет и четирите часа” (1630 г.), “Разсъждения за представителната поезия” (1635 г.). Автор е на историографски съчинения, оди, сонети, мадригали, епическата поема “Девственица, или Освободената Франция” (1656 г.) и др.


1512
Умира Америко Веспучи - испански и португалски мореплавател, флорентинец по произход. В периода 1499-1504 г. участва в няколко експедиции към "Новия свят" , за които разказва в няколко обширни писма. Те получават широка популярност и са преиздавани многократно (1505-1510 г.). Едно от тях е включено в трактата на Мартин Валдземюлер "Увод в космографията" (1507 г.), който приписва откриването на "четвъртата част на света" Америко Веспучи и предлага, тя да бъде наричана "Америка".


За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус” са използвани следните източници:

Енциклопедия “България” - Издателство на БАН, 1982 г.;
Енциклопедия “Британика” (2004 г.);
Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);
Фамилна енциклопедия “Larousse”;
История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд”, 2004 г.;
История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;
История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;
История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;
Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;
История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес”, 2002 г.;
Българска военна история - БАН, 1989 г.;
История на войните в дати - Издателска къща “Емас”, 2001 г.;
История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд”, 2002 г.;
История на Османската империя - Издателство “Рива”, 1999 г.;
Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;
National Geographic Arhive;
Исторически бюлетин – на “The New York Times”;
Исторически бюлетин – на “The History Channel”;
Исторически бюлетин – на “World of Quotes”;
Исторически архив на Агенция “Фокус” - отдел “Архив и бази данни”;
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер Себастиан Курц. 21 юни 2018 година
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.