НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:06


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Daily Express: Според Тереза Мей Джереми Корбин „трябва да даде обяснение“ по обвиненията, че е имал връзки с шпиони по време на Студената война

The Daily Express: Според Тереза Мей Джереми Корбин „трябва да даде обяснение“ по обвиненията, че е имал връзки с шпиони по време на Студената война

20 Февруари 2018 | 02:25 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският министър-председател Тереза Мей заяви, че председателят на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин „трябва да бъде открит и прозрачен“ относно контактите от Студената война с комунистически шпионин, за които го обвиняват, пише The Daily Express.
„Отговорността за миналите действия се пада на самите депутати. Смятам, че при подобни обвинения депутатите трябва да бъдат открити и прозрачни“, заяви Тереза Мей.
Наскоро бившият чехословашки таен агент Ян Саркоци, работил във Великобритания между 1986 и 1989 г. под дипломатическо прикритие заяви, че се е срещал с Корбин, който тогава е бил просто депутат от Лейбъристката партия и е получавал от него разузнавателна информация.
„Ян Саркоци е фантазьор, чиито твърдения са изцяло погрешни и ставащи от ден на ден все по-абсурдни. Това са смешни клевети“, заяви говорител на Корбин.
Според депутата от Консервативната партия Дейвид Морис парламентарната комисия по външните въпроси трябва да започне разследване. „Има силна основа за разследване. Това са сериозни и притеснителни обвинения, предвид това, че лидерът на опозицията иска да премахне ядрената ни програма, да намали отбранителните ни способности и националната ни сигурност“, заяви той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

London Evening Standard: Според британския министър на отбраната „на Джереми Корбин не може да му се има доверие“ след шпионските разкрития от Студената война

London Evening Standard: Според британския министър на отбраната „на Джереми Корбин не може да му се има доверие“ след шпионските разкрития от Студената война

20 Февруари 2018 | 02:01 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министърът отбраната на Великобритания Гевин Уилямсън заяви, че не може да се има доверие на председателя на Лейбъристката партия Джереми Корбин, след като се разбра, че по време на Студената война се е срещал с чехословашки дипломат, пише London Evening Standard.
Уилямсън заяви, че е „предателство срещу страната“, че Корбин се е срещал с посланик, който е бил „комунистически шпионин“ под прикритие. Самият британски опозиционер потвърди, че се е срещал с чехословашки дипломат през 1987 г. в парламента, но не е знаел, че е шпионин.
Според разсекретени документи на чехословашкото правителство е имало три срещи между бъдещия председател на партията и чешкия агент като едната е целяла „засилването на взаимното признаване и задълбочаването на доверието“.
„Джереми Корбин никога не е приемал британските интереси присърце. Той винаги е заставал на страната на тези, които са искали да разрушат великите неща в страната. Той е симпатизирал и на терористи, на зловредни режими“, заяви Уилямсън. „Корбин се е срещал с чужди шпиони, което е национално предателство. Не може да му се има доверие“, допълни той.
„Уилямсън трябва да се съсредоточи върху работата си и да не подкрепя тези изцяло лъжливи и смешни клевети, които могат да имат потенциално смъртоносен ефект“, заяви говорител на Лейбъристката партия. „Като всеки друг депутат Джереми Корбин се е срещал с дипломати от други държави. През 80-те години той се среща с чешки дипломат за чаша чай в парламента. Джереми нито е имал, нито е предлагал привилегирована информация нито на него, нито на който и да е друг дипломат“, добави партийният представител.
На свой ред депутатът от Консервативната партия член на парламентарната комисия по разузнаването заяви, че Корбин е трябвало да се досети, че чехословашкият дипломат, поискал среща с него би трябвало да е шпионин.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Джереми Корбин заплаши депутат от консервативната партия със съд заради клевета, че е давал информация на „комунистически агенти“

The Independent: Джереми Корбин заплаши депутат от консервативната партия със съд заради клевета, че е давал информация на „комунистически агенти“

20 Февруари 2018 | 01:13 | Агенция "Фокус"
Лондон. Председателят на британската Лейбъристка партия Джереми Корбин заяви, че ще съди консервативния депутат Бен Брадли, който отпрати неподкрепени с доказателства твърдения относно „комунистически шпиони“, пише The Independent.
Лидерът на лейбъристите е наредил на правните си съветници да се свържат с Брадли, след като той публикува на профила си в социалната мрежа „Туитър“, че Корбин е „продавал британски тайни на комунистически шпиони“ на чуждестранни агенти. Наскоро в медиите на Великобритания се появиха данни, че Корбин и други депутати от лейбъристката партия през 80-те години са се срещали с агенти на Чехословакия.
Корбин заяви, че се е срещал с чехословашкия агент Ян Каркоци, защото е смятал, че е дипломат, но не му е предавал каквато и да е информация. Бившият вече агент, който днес живее в Братислава, заяви, че се е срещал с Корбин през 1986 и 1987 г. в Парламента.
„Като всеки друг британски дипломат Джереми Корбин се е срещал с дипломати от други страни. През 80-те години се е срещал с чехословашки дипломат. Но не му е давал никаква информация“, съобщи говорител на Лейбъристката партия.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Рекорден брой турци в чужбина са гласували на президентските и парламентарни избори в родината им. 20 юни 2018 г.
Рекорден брой турци в чужбина са гласували на президентските и парламентарни изб...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.