НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:09


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

В Карлово почетоха паметта и делото на Апостола на Свободата Васил Левски

В Карлово почетоха паметта и делото на Апостола на Свободата Васил Левски

18 Февруари 2018 | 21:14 | Агенция "Фокус"
Карлово. „Преди 145 години на бесилото в София увисна най-великият син на България. Единственият човек, за който никой приживе и 145 години след смъртта му не си позволява да каже лоша дума. Единственият, който поколения българи смятаха и смятат за светец – Васил Иванов Кунчев“. С тези думи министърът на отбраната Красимир Каракачанов се обърна днес, 18 февруари, към жителите и гостите на град Карлово, дошли да почетат паметта на великия син на България – Апостола на Свободата, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.
Министър Каракачанов припомни завета на Апостола, актуален и днес: „Всичко се състои, според нас, в нашите задружни сили. Против тях не може да противостои и най-силната стихия. Да бъдем равни с другите европейски народи зависи от нашите задружни сили“. Той призова да помним българската история за освобождение и национално обединение, изписана със саможертвата на стотици български герои.
„Имаме задължението към Апостола да забравим своите политически различия, да забравим купешкия опит, който постоянно се опитваме да натрапваме в България, и да се обърнем към нашата собствена история, към онези велики мъже, които я писаха с кръвта си и загинаха за България. Те дадоха живота си в името на това България да бъде просперираща и силна, а тук всичко зависи от нашите задружни сили“, заяви министър Каракачанов.
На възпоменателната церемония за отбелязване на 145-та годишнина от смъртта на Васил Левски, присъстваха заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов, началникът на Военна академия „Г.С.Раковски“ генерал-майор Груди Ангелов, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Пламен Йорданов, кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, стотици жители и гости на града. В тържествения ритуал участваха представителни роти и военният духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада.
Утре, 19 февруари, от 11.00 ч. на площад „Васил Левски“ в гр. Карлово ще се състои възпоменателен митинг-поклонение в знак на преклонение към делото на Васил Левски.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Емил Кабаиванов, кмет на Карлово: 145 години след неговата героична смърт Апостолът ни е нужен не по-малко, отколкото беше на нашите предци, нужен ще бъде и на поколенията след нас

Д-р Емил Кабаиванов, кмет на Карлово: 145 години след неговата героична смърт Апостолът ни е нужен не по-малко, отколкото беше на нашите предци, нужен ще бъде и на поколенията след нас

18 Февруари 2018 | 20:40 | Агенция "Фокус"
Карлово. „Посветил съм себе си на Отечеството си, да му служа до смърт и да работя по народната воля“. С тези думи на Левски кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов започна словото си по повод отбелязването на 145 години от гибелта на Апостола, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пловдив. „Днес, 145 години след неговата героична смърт Апостолът ни е нужен, не по-малко, отколкото беше нужен на нашите предци, нужен ще бъде и на поколенията след нас“, каза д-р Кабаиванов. Кметът на Карлово отбеляза, че Левски е „красив физически и богат душевно карловец, който за няколко години с незарастваща рана обикаляше цяла България. Този скромен, но силен духом карловец, който създаде десетки революционни комитети, който увлече за народното дело за освобождението на България няколко десетки хиляди млади българи, няколко десетки българи, които след неговата саможертва вдигнаха Априлското въстание, няколко десетки хиляди българи, които бяха готови на саможертва, за да видят свободно отечеството“.
„Левски учеше своите съвременници, че Свободата на България е дело на българите, че съдбините на България трябва да се решават в България и от българите, че ние трябва да сме готови за свободата и тогава да чакаме някой да ни помогне. Левски казваше: „И ние сме като другите народи, и ние искаме да живеем човешки, да живеем в пълна свобода, в земята си – там, където живее българинът – в Мизия, в Тракия и Македония. И още: „Не бойте се и напред. Нека българското юнашко око да не се бои от мъките, на които може да бъде подложено от душманина. Ето идва време, в което ние ще докажем на нашите душмани, че българинът не иска вече да е роб, а иска да е свободен и всички, които искат да живеят с нас, ще припознаят нашите закони и ще живеят заедно с нас при едни граждански правила, иначе всичко и те ще станат на пух и прах – така говореше Апостола“, каза още д-р Емил Кабаиванов.
„Моята длъжност е да облекчавам положението на българите като им давам упование“, цитира отново думи на Левски д-р Емил Кабаиванов.
„И днес, скъпи съграждани, Апостолът ни е нужен. И днес на България са нужни герои и светини, защото днес ние трябва да знаем, че свободата не се дава даром, за свободата трябва да дадем най-скъпите си жертви. И днес ние трябва да знаем, че личностите, които определиха развитието на съвременна България, излязоха от недрата на нашия народ, но те се подготвяха цял живот съзнателно за тази си мисия и тяхната обреченост и саможертва за България ги направи велики“, добави д-р Емил Кабаиванов.
Стотици граждани и гости се събраха на площада пред паметника на Васил Левски тази вечер, за да се поклонят още веднъж пред безсмъртието и величието на героя.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: На Прошка, дали Левски ще ни прости, че се сещаме за него и идеите му само когато отбелязваме годишнина от неговата смърт или рождение

Министър Красимир Каракачанов: На Прошка, дали Левски ще ни прости, че се сещаме за него и идеите му само когато отбелязваме годишнина от неговата смърт или рождение

18 Февруари 2018 | 20:25 | Агенция "Фокус"
Карлово. На Прошка, дали Левски ще ни прости за това, което правим от десетилетия - че се сещаме за него и за идеите му само когато отбелязваме годишнина от неговата смърт или неговото рождение. Това каза в словото си по повод 145 години от гибелта на Апостола министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който участва в тържествените ритуали по повод годишнината в Карлово, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пловдив. „Десетилетия българските политици се опитваха да обсебват Апостола. Преди време го изкарваха едва ли не комунист, сега го изкарват борец за някаква Европа и за някакви европейски ценности“, каза Каракачанов и добави, че Левски наистина е казвал, че иска да бъдем равни с другите европейски народи, но ако сме задружни и само със задружни сили ще стане това. „А ние задружни ли сме като нация? За съжаление не - разделени, противопоставени, насъсквани един срещу друг. Това няма да ни прости Апостола“, каза Каракачанов и попита дали сме готови поне една минута на ден да се сещаме за Левски и за неговите завети.
„Улисани в желанието си да успеем индивидуално, ние забравяме, че до нас има съседи, има роднини, има други българи, които живеят в нищета, които живеят тежко. И за това няма да ни прости Апостола“, каза още Каракачанов. Той припомни още, че ние като българи не правим нищо за онези българи, които останаха в Македония и Гърция и които и до днес са тъпкани, мачкани, унижавани. „Ще ни прости ли за това Апостола“, попита отново Каракачанов. „Защото след неговата смърт поколения българи вървяха по неговите стъпки. България води четири войни за национално обединение. Славната и непобедима българска армия написа чудеса от храброст. Какво направихме с това? Стотици млади българи, родени в свободна вече България след неговата смърт положиха живота си за останалите под робство българи в Тракия и Македония“, добави Красимир Каракачанов и даде пример с карловеца войводата Петър Юруков. „Левски не предвиждаше някой да има повече права за сметка на други. И говореше, че ако сме единни и задружни ще устоим и на най-силната стихия“, каза още министърът на отбраната. По думите му Левски не е чакал някой друг да ни дава норми за морал, защото той е носел морала в себе си и ни го е завещал.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Обожествяването на Васил Левски не е правилният начин на отдаване на почит към него

Вицепремиерът Валери Симеонов: Обожествяването на Васил Левски не е правилният начин на отдаване на почит към него

18 Февруари 2018 | 19:33 | Агенция "Фокус"
София. Обожествяването на Васил Левски не е правилният начин на отдаване на почит към него. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов в слово по време на шествие-поклонение пред личността и саможертвата на Васил Левски, организирано от ПП НФСБ по повод 145-ата годишнина от смъртта на Апостола, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Шествието започна пред паметника на Левски и завърши с поклонение пред паметната плоча на църквата „Света Петка Самарджийска“, където според хипотеза е бил погребан Апостола.
„Седма година вече ние извървяваме този път на голготата – пътят от бесилото на Левски до мястото, където е бил погребан. Правим го на 18 февруари, когато е истинската дата на кончината на най-големия българин, за да се поклоним пред великото му дело. И пред великото дело на Николай Хайтов, който жертва последната част от живота си, за да докаже, че Левски е бил погребан тук. В ден като днешния няма място за политически речи и да се самоизтъкваме по някакъв начин, защото всички сме недостойни и жалки пред това, което е направил Левски. Защото неговото дело може да бъде отъждествено само с една дума – България. Защото ако не беше той, България нямаше да я има. И всички сме в дълг на Левски – и хората, и онези, които заемат някакви държавни и отговорни постове. Ние не можем да бъдем и една стотна от това, което е бил Левски, въпреки че неговото послание е много просто – единственото, което е правил и ни е завещал, е упорито и последователно да работим за България. И когато се изправим пред неговия портрет, ние трябва да можем да го погледнем и да не се чувстваме толкова жалки. Левски е бил и свръх човек, и реален, истински, обикновен. По време на своите тежки пътувания, той е носил една незатворена рана на стомаха си, рана, която е кървяла постоянно и може би заради това по-често е бил на кон. Можете ли да си представите колко малко този човек е мислел за себе си, в каква степен се е жертвал. Естествено, това е истински човек, който е правел и грешки, и не мисля, че обожествяването на Васил Левски е правилното отдаване на почит към него. Той дори е написал: „50 гроша – изгубих“, а това са били народни пари. А колко от нас днес могат да признаят своите грешки? Той не е допуснал отчаянието да го обземе, въпреки че е срещал навсякъде отчаяние, страх, подлост, безверие, колебание, съмнение. И въпреки всички година след година упорито е вършил това, в което е бил поведен. На това свято място искам да си пожелаем поне това да вземем от него – всички да вършим това, което сме убедени, че ще бъде полезно за България. Поклон пред паметта на Левски!“, каза Симеонов.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Сигурен съм, че в Молдова и Украйна днес също има венци на паметниците на Левски, там са по-българи от нас

Вицепремиерът Валери Симеонов: Сигурен съм, че в Молдова и Украйна днес също има венци на паметниците на Левски, там са по-българи от нас

18 Февруари 2018 | 18:58 | Агенция "Фокус"
София. Сигурен съм, че в Молдова и Украйна днес също има венци на паметниците на Левски, там са по-българи от нас. Това каза Агенция „Фокус“ вицепремиерът Валери Симеонов по време на шествие в памет на Апостола на свободата Васил Левски. "Поздравявам всички наши приятели в Молдова и Украйна, при които често ходим напоследък, за техния патриотизъм. Сигурен съм, че днес пред всички паметници на Левски там с положени венци и цветя и искам да им благодаря и да им пожелая да продължават все така да бъдат по-българи от нас", обясни Симеонов.
Вицепремиерът посочи още, че откритата в края на миналата година директна авиолиния София-Одеса вече превозва по около 100 души на полет и в двете посоки, като се очаква през лятото, когато е по-активният туристически сезон, този брой да се повиши.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Десетки души са се събрали на шествие по повод 145 години от гибелта на Васил Левски, организирано от ПП НФСБ

София: Десетки души са се събрали на шествие по повод 145 години от гибелта на Васил Левски, организирано от ПП НФСБ

18 Февруари 2018 | 18:00 | Агенция "Фокус"
София. Десетки души са се събрали в столицата на шествие-поклонение пред личността и саможертвата на Васил Левски, организирано от ПП НФСБ по повод 145-ата годишнина от гибелта на Апостола, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Шествието започна в 17.30 часа пред паметника на Левски и ще завърши с поклонение пред паметната плоча на църквата „Света Петка Самарджийска“, където има хипотеза, че е бил погребан Апостола.
В поклонението участват и заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Валери Симеонов и депутати от НФСБ в 44-тото Народно събрание.
„Фокус“ припомня: Съществува хипотеза, поддържана от писателя Николай Хайтов, според която Васил Левски е погребан в църквата „Св. Петка Самарджийска“ в София. Тези твърдения са спорни интерпретации на резултатите от проведени археологически разкопки и някои сведения от печата през 1937 г., които препредават разкази на потомци на извършилите препогребването. Единодушно становище обаче не е прието. През 90-те години на храма е поставена мраморна плоча с текст, гласящ, че тук „според народната памет е погребан В. Левски“, която малко по-късно изчезва. На 18 февруари 2012 г. с решение на Столичния общински съвет е открита плоча с надпис: „В олтара на тази църква според народната памет и редица научни данни родолюбиви българи са погребали през 1873 г. Апостола на свободата Васил Левски Йеродякон Игнатий“. Един от аргументите, с които се подкрепя тази теза, се основава на анализ на документирани свидетелства, че църквата „Св. Петка Самарджийска“ е била главен щаб на Софийския революционен комитет преди Освобождението.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Без Васил Левски нямаше да я има България и ние днес щяхме да говорим на друг език

Вицепремиерът Валери Симеонов: Без Васил Левски нямаше да я има България и ние днес щяхме да говорим на друг език

18 Февруари 2018 | 17:39 | Агенция "Фокус"
София. Без Васил Левски нямаше да я има България и ние днес щяхме да говорим на друг език. Това каза пред журналисти вицепремиерът Валери Симеонов по време на шествие-поклонение пред личността и саможертвата на Васил Левски, организирано от ПП НФСБ по повод 145-ата годишнина от смъртта на Апостола, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
"Възприето е този ден - денят на гибелта на Васил Левски, да се чества и уважава от целия български народ, може би защото това е първият ден на неговото безсмъртие. Макар и тъжен повод, този ден е много важен за нашата история, защото отдаваме почит на българина, без когото нямаше да има България. Нямаше да ни има и нас днес или щеше да ни има, но щяхме да говорим на друг език", каза още Симеонов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Жители на Горна Оряховица се поклониха пред паметта и делото на Васил Левски

Велико Търново: Жители на Горна Оряховица се поклониха пред паметта и делото на Васил Левски

18 Февруари 2018 | 16:22 | Агенция "Фокус"
Горна Оряховица. С тържествен ритуал в Горна Оряховица бе отбелязана 145-та годишнина от обесването на Васил Левски, съобщиха от Общината. Много горнооряховчани се събраха пред паметника на Апостола в кв. „Пролет” за да преклонят глава пред делото му. На почетен караул застанаха военнослужещи от военно формирование 22 790. Честването уважиха кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, заместник-кметовете Николай Георгиев и Йорданка Кушева, общински съветници. Да се поклонят пред Апостола дойдоха и много деца, ученици и граждани. Слово за Васил Левски произнесе директорът на Историческия музей Пламен Мадемов. „Бавно и полека Апостолът преборва страховете, лекува душите и разпалва в тях мечтата за свобода…И тази мечта не умира на онова бесило край София. Вече 145 години живее в думите на Васил Левски, изрекъл съвсем просто очевидното – „и ние сме хора и искаме да живеем човешки”, каза в словото си Пламен Мадемов.
Пред паметника на Васил Левски бяха поднесени венци и цветя на признателност от името на народния представител инж. Клавдия Григорова – Ганчева, от името на председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, от военно подразделение 22 790, от общинските организации на военноинвалидите, офицерите и сержантите от запаса и резерва, политически партии, училища, неправителствени организации и много граждани.
Годишнината от гибелта на Васил Левски утре ще бъде отбелязана и в селища на Община Горна Оряховица.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Каварненци отдадоха почит на живота и делото на Васил Левски

Добрич: Каварненци отдадоха почит на живота и делото на Васил Левски

18 Февруари 2018 | 14:23 | Агенция "Фокус"
Каварна. С поклонение и поднасяне на венци и цветя пред бюст-паметника на Апостола на свободата в Градската градина, днес каварненци отдадоха почит пред живота и делото на Васил Левски. Това съобщиха от Община Каварна.
„Днес е една от най-запомнящите се дати в българската история.
На този ден преди 145 години България губи едно от най-свидните си чеда – Васил Иванов Кунчев – Дякона, Апостола на свободата, Левски. Много имена – една личност, превърнала се в българска светиня – надживяла превратностите на времето.
Тук ни събра чувството за признателност към Апостола, неговата саможертва и вяра в народа и бъдещето на България.
Васил Левски е една от безспорните фигури в нашата история, личност, която ни обединява, коректив и идеал за поколения българи. Апостолът вярваше във възкресението на свободна България и ни завеща своя блян за времето, когато истинността, справедливостта и равенството ще тържествуват. Левски вярваше, че само упоритата работа и единството на народа ще ни изведат към успеха. Личността и делото на Левски остават безсмъртни. Нека не забравяме никога, че сме потомци на Апостола, че носим неговата кръв и идеали, и да се водим от ценностите, които той ни завеща, да сме така желаните от него „люде разсъдителни, безстрашливи, почтени и великодушни!“ Дълбок поклон пред светлата памет на тази величава личност!“ , каза в словото си кметът на община Каварна Нина Ставрева. Венци на признателност поднесоха : Общински съвет-Каварна,Общинска администрация, училища и детски градини, политически партии, гости и граждани на Каварна.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Васил Василев, Общобългарски комитет „Васил Левски“: Благодаря ти, Апостоле, че преди повече от 145 години начерта пътищата, по които днес да вървим

Васил Василев, Общобългарски комитет „Васил Левски“: Благодаря ти, Апостоле, че преди повече от 145 години начерта пътищата, по които днес да вървим

18 Февруари 2018 | 13:31 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Благодаря ти, Апостоле, че преди повече от 145 години начерта пътищата, по които днес да вървим. Това каза в словото си по повод 145 години от обесването на Васил Левски председателят на Общобългарски комитет „Васил Левски“ Васил Василев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Василев подчерта, че днес българинът не прави достатъчно, за да реализира заветите на Апостола на свободата. „Споменът за Левски е жив благодарение на неговите завети, на неговата идеология и философия за това как да се Освободи България, по какъв път да поеме, как да стане тя „чиста и свята република“. Никой досега обаче не е успял да реализира тези завети – нито в годините веднага след Освобождението, нито в Княжеството, нито при царете, нито в периода между 1944 и 1989 година, нито след 1989 година. Ние не се замисляме какво национално богатство са тези завети, как те ни дават тази основа, на която можем да стъпим, за да достигнем бързо до това ниво и да бъдем равни с другите европейски народи“, посочи Василев. Той припомни някой от думите на Левски: „Всичките народи в нея (България) щат живеят под едни чисти и святи закони, както е дадено от бога да живее човекът; и за турчинът, и за евреинът и пр., каквито са, за всичките еднакво ще е само ако припознаят законите равно с българинът. Така ще е в наша България!“, „Ние не искаме от никого нищо чуждо. Ние искаме да живеем с нашите съседи дружество, но не искаме да даваме нищо, което е наше. Ние се водим по това, което е българско“, „Ако някой от влиятелните хора или войводите, подкупен от чуждо правителство, поиска да ни пречи на работите, то тогава този човек ще се накаже със смърт“.
„В идеологията на Левски се крият всички тези неща, на които надявам се в един момент ние ще стъпим. Ако започнем да ги спазваме, в което съм убеден, ние много бързо ще извървим този път, който смятаме, че е толкова далеч от нас, за да бъдем една силна, мощна, свободна и демократична държава с проспериращ народ“, заяви Василев.
Надежда КРЪСТЕВА

Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов: Има достатъчно сведения да се смята, че поне веднъж Васил Левски е правил обиколка в Македония

Проф. Пламен Павлов: Има достатъчно сведения да се смята, че поне веднъж Васил Левски е правил обиколка в Македония

18 Февруари 2018 | 12:39 | Агенция "Фокус"
София. Има достатъчно сведения да се смята, че поне веднъж е правил обиколка в Македония, като най-вероятно е посетил Крива паланка, Куманово и Скопие. В неговия адрес има един шифрован адрес в село Галичник, което днес не съществува, но тогава е много известно. Това вероятно е неговата връзка с тамошните зографи. Той има много добри връзка с интелигенцията. Той самият също е имал дарба да рисува. Вероятно това са някакви негови хора и той пише писмо на д-р Константин Робев, че развитието на организацията върви от Дунава на юг и че като се изгради първата конструкция идва редът на Тракия и Македония“, каза проф. Павлов и посочи, че Левсик наистина започва тези действия. Той обърна внимание, че Левски се е познавал с много хора от Македония от Първата и във Втората българска легия. Той отчете, че Вътрешната македоно-одринска революционна организация до голяма степен е продължение на делото на Левски и на Ботев. „Неслучайно знаем, че Даме Груев е учредявал комитети с Устава на БРЦК, с четене на части по „Записки по българските въстания“. В това отношение на бъдещите не само добросъседски, но и добронамерени отношения, в Македония това нещо трябва да се признае, че няма никаква отделна македонска не само нация и революция, а това е едно естествено продължение на българската революция. Най-големият идеал за Гоце Делчев е именно Васил Левски“, коментира проф. Павлов. Историкът обърна внимание, че Левски е поддържал големи връзки с бесарабските българи. „Няма данни дали е ходил в Бесарабия, но според мен е възможно де е посетил Болград и близките селища. Още повече, че той е имал такива контакти още, когато през 1867 г. е бил в Яш, при Натанаил Охридски. Да не говорим, че Болградският комитет участва в общите събрания на организацията. Самият Левски е в добри отношения с Михаил Греков, Олимпий Панов“, поясни проф. Павлов. Той допълин, че Левски е имал сериозни връзки и с цариградските българи. Според него става дума за един човек, който съчетава в себе си качествата на революционер, на политик, на държавник. „Неслучайно тогавашните съратници казват привременното правителство. Вътрешният комитет с център Ловеч е бил много по-известен като привременно правителство в България, т.е. той се стреми да направи една паралелна държава, която да доведе дотам, че свободата да бъде извоювана по най-ефективния начин, с масовост на участието, дори с мирни средства“, допълни проф. Павлов.
Деница КИТАНОВА

Пълният текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: С поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски в града бяха отбелязани 145 години от смъртта на Апостола на свободата

Велико Търново: С поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски в града бяха отбелязани 145 години от смъртта на Апостола на свободата

18 Февруари 2018 | 12:21 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. С военен ритуал бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Васил Левски във Велико Търново по повод 145 години от неговата смърт, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Честванията започнаха с изпълнение на литературно-музикална композиция „Поклон, Апостоле!“ в изпълнение на Павел Люцов и Милка Люцова - членове на клуб „Млад възрожденец“. Учениците припомниха делото на Апостола на българската свобода, както и историята на паметника на героя във Велико Търново. Монументът е открит през 1946 година. Той е дело на скулптура Любомир Далчев.
Слово произнесе председателят на Общобългарски комитет „Васил Левски“ Васил Василев. „Днес е Сирни Заговезни – ден на Прошка. Мисля, че съвпадението на тази дата с годишнината от гибелта на Апостола, ни задължава днес да поискаме прошка от него за това, че не сме успели да осъществим заветите му и да направим България такава, каквато той е искал да види“, посочи Василев.
Заупокойна молитва отслужи Негово благоговейнство свещеник Давид Йовчев. След това се проведе военен ритуал за полагане на венци и цветя на признателност с изпълнение на „Химн на Р България”.
На честванията присъстваха кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов, зам.-областният управител Ивета Кабакчиева, председателят на Общински съвет – Велико Търново Венцислав Спирдонов, представители на двата университета в града, народни представители, общински съветници, общественици. Венци и цветя бяха поднесени и от признателните граждани.
Надежда КРЪСТЕВА

Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Даниела Костова, Община Асеновград: Всеки носи Васил Левски в сърцето си, той е навсякъде около нас

Даниела Костова, Община Асеновград: Всеки носи Васил Левски в сърцето си, той е навсякъде около нас

18 Февруари 2018 | 11:24 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Всеки носи Васил Левски в сърцето си, той е навсякъде около нас. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Даниела Костова, главен експерт в отдел „Култура“ на Община Асеновград по повод навършването на 145 години от гибелта на Апостола на свободата. По думите ѝ почитта към Левски може да бъде отдадена във всеки един български град, където все още хората са патриотично и родолюбиво настроени и за които Левски е в сърцето им и е кумир. „Не е възможно да говорим като събирателен образ за всички българи по посока на това колко е ярък образът на Левски за тях, но всеки го носи в сърцето си. И досега гробът му не е намерен, не се знае къде са заровени неговите кости. Може би историята така е поискала, за да може наистина всеки един да го носи в сърцето си“, коментира Даниела Костова.
Тя добави, че програмата на Община Асеновград по повод навършването на 145 години от трагичната гибел на Апостола на свободата Васил Левски, която започна на 16 февруари, ще продължи до 22 февруари.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Жителите на Горна Оряховица ще отбележат 145-та годишнина от обесването на Васил Левски

Велико Търново: Жителите на Горна Оряховица ще отбележат 145-та годишнина от обесването на Васил Левски

18 Февруари 2018 | 10:55 | Агенция "Фокус"
Горна Оряховица. С ритуал пред паметника на Васил Левски в Горна Оряховица от 11.00 часа ще бъдат отбелязани 145 години от обесването на Апостола, съобщиха от Общината. Слово за живота и делото на Васил Левски ще произнесе Пламен Мадемов – директор на Историческия музей. Пред паметника на Апостола ще бъдат поднесени венци и цветя. 145-та годишнина от обесването на Васил Левски ще бъде отбелязана и в селища от общината.
На 19 февруари (понеделник) от 10.00 ч. в НЧ „Звезда – 1905“ в Правда ще се проведе литературно четене, посветено на 145 години от смъртта на Левски. По същото време в НЧ „Съгласие – 1905“ в Писарево ще започне рецитал, посветен на Апостола на свободата. Участие ще вземат ученици от ОУ „Отец Паисий“. В 11.00 часа в Поликраище ще бъдат поднесени цветя пред паметника на Васил Левски в едноименния парк в селото. Цветя пред паметната плоча на Апостола ще бъдат поднесени и в Долна Оряховица. Ритуалът там ще започне в 13.00 часа Също от 13.00 часа в НЧ „Градина – Върбица – 1894“ във Върбица ще започне рецитал, посветен на 145 години от обесването на Апостола. В рецитала ще вземат участие ученици от ОУ „Васил Левски“ в селото.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: В Исторически музей  –  Петрич ще бъде представена изложба, посветена на 145 години от обесването на Васил Левски

Благоевград: В Исторически музей – Петрич ще бъде представена изложба, посветена на 145 години от обесването на Васил Левски

18 Февруари 2018 | 10:24 | Агенция "Фокус"
Петрич. В Исторически музей – Петрич ще бъде представена изложба, посветена на 145 години от обесването на Васил Левски. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пирин Сотир Иванов, директор на културната институция. Експозицията под надслов „145 години от обесването на Апостола на свободата“ ще бъде открита в 11.00 часа. Тя е част от богатата програма на Община Петрич, свързана с отбелязването на годишнината. Сотир Иванов обясни, че изложбата е интересна, тъй като представя картини на различни художници от страната, изобразяващи Левски.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: 145 години от обесването на Васил Левски ще бъдат тържествено отбелязани в града

Велико Търново: 145 години от обесването на Васил Левски ще бъдат тържествено отбелязани в града

18 Февруари 2018 | 10:05 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. 145 години от обесването на Апостола на българската свобода Васил Левски ще бъдат тържествено отбелязани във Велико Търново, съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Честванията ще се проведат от 11.00 часа на паметника на Васил Левски. Те ще започнат с изпълнение на литературно-музикална композиция „Поклон, Апостоле!“ в изпълнение на Павел Люцов и Милка Люцова - членове на клуб „Млад възрожденец“. Автор на композицията е Стефка Петрова – актриса от МДТ „Константин Кисимов“. Слово ще произнесе председателят на Общобългарски комитет „Васил Левски“ Васил Василев. Заупокойна молитва ще отслужи Негово благоговейнство свещеник Давид Йовчев. След това ще се проведе военен ритуал за полагане на венци и цветя на признателност с изпълнение на „Химн на Р България”. Организатори на честванията са Община Велико Търново, Национален военен университет „Васил Левски”, Общински комитет „Васил Левски” и Великотърновска Света митрополия.

Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: С поход до манастира „Св. Петка Мулдавска“ в Асеновград продължават събитията по повод 145 години от гибелта на Васил Левски

Пловдив: С поход до манастира „Св. Петка Мулдавска“ в Асеновград продължават събитията по повод 145 години от гибелта на Васил Левски

18 Февруари 2018 | 09:51 | Агенция "Фокус"
Асеновград. С поход поклонение до манастира „Св. Петка Мулдавска“ в Асеновград продължават събитията по повод 145 години от гибелта на Васил Левски. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Даниела Костова, главен експерт в отдел „Култура“ на Община Асеновград. По думите ѝ това е традиция, датираща в Асеновград още от 30-те години на миналия век. „В манастира се намира скривалище, за което легендата разказва, че е отсядал самият Левски. Историците са на различно мнение и въпросът дали наистина е отсядал е доста спорен, но народната почит и народната памет искат да свържат Апостола с всяко едно от неговите любими места. Затова толкова много години поред се прави този поход. Пристигат хора не само от община Асеновград, а и от всички съседни общини. Всички желаещи да присъстват на поклонението, могат да заповядат в 12.00 часа на манастира“, каза Даниела Костова.
Главният експерт в отдел „Култура“ на Община Асеновград посочи, че програмата по случай 145 години от обесването на Васил Левски продължава на 19 февруари, когато от 12.00 часа ще се проведе възпоменателен митинг и панихида пред паметника на Апостола до противопожарната служба в града. Събитията завършват на 22 февруари от 13.30 часа в Градската библиотека „Паисий Хилендарски“ с прожекция на филма „Лъвский: европеец в българско“.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Националният военноисторически музей ще представи безплатно най-успешната си образователна програма "Васил Левски - вчера и днес"

Националният военноисторически музей ще представи безплатно най-успешната си образователна програма "Васил Левски - вчера и днес"

18 Февруари 2018 | 08:49 | Агенция "Фокус"
София. По повод 145 години от обесването на Васил Левски Националният военноисторически музей ще представи на своите посетители безплатно най-успешната си образователна програма: „Васил Левски – вчера и днес“. Тя започна вчера и продължава и през днешния ден от 10.30 часа и от 14.00 часа в киносалона на музея. Това съобщиха от Националния военноисторически музей.
Образователната програма по интересен и увлекателен начин представя идеите и делото на Апостола като нов етап в националноосвободителното движение, как той присъства в спомените на съвременниците си и какво е наследството, което ни е завещал. Посетителите ще могат да обогатят своето преживяване в музея, като разгледат и богатата на ценни експонати експозиция, в която ще се докоснат до малкото запазени вещи на Дякона, които НВИМ има честта да съхранява за поколенията – косите на Левски, запазени от майка му, кръстчето, което е носил постоянно, тасчето за вода и личния му револвер, система „Гасер“, М 1870, заплащайки входна такса според утвърдения ценоразпис на музея.
Събитието се организира в почивните дни, за да може и семейната публика на музея заедно да съпреживее разказа за една от най-ярките и светли личности в нашата история.
В деня, в който отдаваме своята почит към Апостола на свободата – 19 февруари, музеят ще работи извънредно от 10.00 часа до 18.00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Изложбата „145 години от обесването на Апостола на свободата"  ще бъде представена в  Исторически музей Петрич

Благоевград: Изложбата „145 години от обесването на Апостола на свободата" ще бъде представена в Исторически музей Петрич

18 Февруари 2018 | 08:29 | Агенция "Фокус"
Петрич. Изложбата „145 години от обесването на Апостола на свободата" ще бъде представена в Исторически музей Петрич. Това съобщиха от пресцентъра Община Петрич. Изложбата ще бъде открита от 11.00 часа.
С уроци по родолюбие в училищата, награждаване в конкурса „Левски – пример за вяра и вдъхновение”, организиран от Общински детски комплекс, експозиция в библиотеката на НЧ „Братя Миладинови-1914”, както и изложба в централна зала на Историческия музей, община Петрич отдава почит към живота и делото на Апостола на свободата. Кулминацията в отбелязване на 145-годишнината от обесването на Левски ще бъде на 19 февруари, когато от 18.15 ч. започва факелно шествие. Тази година за шествието са осигурени 400 факли. То ще тръгне от градския площад и ще спре пред паметник „Народни будители”. За първи път, освен училища, институции, неправителствени организации и граждани на Петрич, във факелното шествие ще се включат и граждани на общините Сандански, Разлог, Симитли, Струмяни и Кресна. Поетичен рецитал, откъс от авторския спектакъл „Робът се бори за свобода, а свободният за съвършенство” на ТА „Гайтан” и полагане на цветя и венци са включени в програмата пред паметник „Народни будители”. Надсловът на програмата е „Помним те, Апостоле”. Община Петрич кани всички граждани да се присъединят към организираните прояви и заслужено да уважат делото на Васил Левски, защото с личния пример вдъхновяваме и възпитаваме!
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПП НФСБ организира шествие по повод 145 години от гибелта на Васил Левски

ПП НФСБ организира шествие по повод 145 години от гибелта на Васил Левски

18 Февруари 2018 | 07:56 | Агенция "Фокус"
София. По повод 145 години от гибелта на Васил Левски днес ПП НФСБ организира шествие-поклонение пред личността и саможертвата на Апостола на българската свобода. Това съобщиха от пресцентъра на ПП НФСБ. Шествието ще започне в 17.30 часа от паметника на Левски и ще завърши с поклонение на паметната плоча на църквата „Света Петка Самарджийска“ (в подлеза на ЦУМ). На поклонението ще присъства заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Валери Симеонов и депутати от НФСБ в 44-тото Народно събрание.

Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов ще участва в тържествените ритуали по повод 145-ата годишнина от обесването на Васил Левски в Карлово

Министър Красимир Каракачанов ще участва в тържествените ритуали по повод 145-ата годишнина от обесването на Васил Левски в Карлово

18 Февруари 2018 | 07:37 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще участва в тържествените ритуали, посветени на 145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски, които ще се състоят на 18 и 19 февруари в град Карлово. Това съобщиха от Министерство на отбраната.
Възпоменателната церемония в памет на Апостола на Свободата ще започне в 18.00 ч. на 18 февруари на площад „Васил Левски“. В ритуала ще участват представителни подразделения на 61-ва Стрямска механизирана бригада. На него ще присъства и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов. Възпоменателният митинг-поклонение ще се състои от 11.00 ч. на 19 февруари на площад „Васил Левски“ в гр. Карлово. В ритуала ще участват представителни роти и военният духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада. В знак на признателност към делото на Апостола на Свободата военнослужещи от Българската армия ще поднесат венци и цветя на възпоменателни ритуали във Велико Търново, Горна Оряховица, Плевен, Асеновград, Благоевград, Белене, Сливен, Стара Загора, Хасково, Шумен, Смолян, София.
В град Ловеч на 18 февруари от 18.30 ч. пред паметника на Васил Левски в кв. „Вароша“ ще се проведе тържествена проверка-заря, в която ще участват началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев и заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: С възпоменателна церемония в Карлово ще бъдат отбелязани 145 години от гибелта на Васил Левски

Пловдив: С възпоменателна церемония в Карлово ще бъдат отбелязани 145 години от гибелта на Васил Левски

18 Февруари 2018 | 07:30 | Агенция "Фокус"
Карлово. В Карлово продължават събитията от програмата за възпоменателно отбелязване на 145 години от гибелта на Васил Левски. Това съобщиха от пресцентъра Община Карлово. От 18.00 часа на площад „Васил Левски” ще се проведе възпоменателна церемония по повод 145 години от гибелта на Апостола. 19 февруари започва с архиерейска света литургия и панихида в памет на Левски в храма „Света Богородица”, от 09.00 часа. От 11.00 часа, на площада има възпоменателен митинг поклонение, с поднасяне на венци и цветя през паметника на героя и шествие до родната му къща. От 12.00 часа, в Национален музей ”Васил Левски” ще бъдат отбелязани 140 години от смъртта на майката на Левски Гина Кунчева.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на НС Цвета Караянчева ще присъства в Ловеч на тържествената заря-проверка по повод 145 години от гибелта на Васил Левски

Председателят на НС Цвета Караянчева ще присъства в Ловеч на тържествената заря-проверка по повод 145 години от гибелта на Васил Левски

18 Февруари 2018 | 07:25 | Агенция "Фокус"
Ловеч. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще присъства в Ловеч на тържествената заря-проверка по повод 145 години от гибелта на Васил Левски. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Проверката ще се състои днес в 18.30 часа.
Председателят на парламента ще приеме почетния строй и ще произнесе слово.

Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер Себастиан Курц. 21 юни 2018 година
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.