НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:23

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

CNN: САЩ изпращат послание на Русия, демонстрирайки сила в Черно море

CNN: САЩ изпращат послание на Русия, демонстрирайки сила в Черно море

22 Февруари 2018 | 02:20 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американския флот засилва присъствието си в Черно море, като част от усилията да се противопостави на нарасналото присъствие на Русия там, съобщава американски военен представител на CNN.
Това е район, който все повече се насища с напрежение, тъй като Русия увеличи военните си сили в района след окупирането на Крим от Украйна през 2014 г., което беше отхвърлено от по-голямата част от международната общност.
В събота ескадреният миноносец USS Carney, клас Арла Бърк, снабден с управляеми ракети се присъедини към ескадрения миноносец USS Ross от същия клас в Черно море, за да "извършва операции за навигационна сигурност", се казва в изявление на Шести американски флот на Военноморските сили на САЩ, който отговаря за американските военноморски операции в региона. Това е първият път, когато два военни кораба на американските Военноморски сили са в Черно море едновременно от юли 2017 г (когато се провеждаше учението „Морски бриз“-бел. р.).
"Решението ни да имаме два кораба едновременно в Черно море е превантивно, а не реактивно", заяви в съобщение, оповестяващо пристигането на USS Carney, командирът на Шести американски флот вицеадмирал Кристофър Грейди.
"Ние работим с темпото и във времето, избрано от нас в този стратегически важен регион", каза Грейди, добавяйки, че "продължаващото присъствие на американския флот в Черно море демонстрира нашия траен ангажимент за регионална стабилност, морска сигурност на нашите черноморски партньори , както и колективната защита на нашите съюзници от НАТО "
В неделя Русия обяви маневрите на собствените си Военноморски сили в района, като руското Министерство на отбраната направи изявление, че фрегатата Адмирал Есен (въоръжена с крилати ракети-бел.р.) и два патрулни кораба са влезли в Черно море за серия от учения,
Американски военен представител каза пред CNN, че решението за разполагането както на Карни, така и на Рос в Черно море е част от усилията за "намаляване чувствителността на Русия" спрямо присъствието на американските военни сили в Черно море, което е разположено между Източна Европа, Кавказ и Западна Азия.
Двама служители на американската армия, базирани в Европа, заявиха пред CNN, че Русия е особено чувствителна към американските военни операции в Черно море, като се има предвид последните руски действия за милитаризиране на Крим.
Служители на САЩ и НАТО обвиниха Москва, че през последните години разполага голям брой войници и военна техника в Крим.
Представител на НАТО заяви пред CNN, че Русия разполага с подводници в Крим, добавяйки, че докато Западът не търси възмездие за разполагане на военни сили в региона, НАТО засилва позициите си в Югоизточна Европа.
"По принцип всичко ново, което те имат, го разполагат в Крим", заяви американски отбранителен служител, базиран в Европа, за военната дейност на Русия.
Служителят съобщи на CNN, че Русия "разполага пълното бойно снаряжение на оръжейните си системи" в Крим, заявявайки, че Москва е създала нов военен корпус там и е разгърнала "много от новите си антиракетни системи за противодействие, крайбрежната отбрана, противовъздушни "системи, в допълнение към наземните войски.
Предвид засиленото военно присъствие на Русия американски представители твърдят, че Москва става все по-чувствителна към американските сили в региона, опасявайки се, че военните способности на САЩ могат да подкопаят предимствата на Русия.
Друг служител на американските въоръжени сили, базиран в Европа, каза на CNN, че руснаците "са много чувствителни към способността ни за прецизен удар", както и спрямо американските противоракетни системи, като „Иджис“ -Aegis Ballistic Missile Defense System, с която е снабден както на Рос, така и на Карни.
"Разполагането на кораби в Черно море ги кара да се чувстват по-застрашени", добави той.
Длъжностни лица казват, че същата руска чувствителност обяснява защо руските самолети изглежда са извършили по-опасни маневри, с които да прихванат американските разузнавателни самолети в района, отколкото в други райони.
Американски представители казват, че полетите за наблюдение са необходими за по-добро разбиране на руската военна дейност.
"Русия също не е особено прозрачна в това, което прави, което очевидно изисква от нас да можем да я наблюдаваме по друг начин, а разузнаването е едно от тези средства", каза един от служителите.
Въоръженият руски самолет Су-27 извърши небезопасно прихващане на самолета ни за наблюдение ЕП-3, докато е в международното въздушно пространство над Черно море миналия месец, летейки на 5 фута (1.5 метра) от американския военен самолет, според американския флот. Подобен инцидент се случи в небето над Черно море и през ноември.
След инцидента от януари Държавният департамент на САЩ направи изявление, в което се казва, че такива опасни действия "повишават риска от погрешна преценка, опасност за самолетите от двете страни и сблъсък във въздуха".
Руското министерство на отбраната заяви, че прихващането е "в съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство" и че руският самолет е възпрепятствал американския самолет да навлезе в руското въздушно пространство в близост до Крим.
Американски военен официален представител разкритикува собственическото отношението на Русия към Черно море, като отбеляза, че "страните от НАТО имат далеч по-голяма брегова линия от Черно море, отколкото Русия, така че със сигурност не е руско езеро".
Освен с Русия, Черно море граничи с членовете на НАТО Турция, България и Румъния, както и с партньорите на НАТО Украйна и Грузия. НАТО засили дейността си в района като част от "адаптираното си предстоящо присъствие", със седалище в Румъния, една от само шестте държави от НАТО, които изразходват 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана.
Представителите твърдят, че предвид нарасналото п напрежение и засилената военна активност в региона, е важно да се увеличи честотата на американската дейност там и да се намали чувствителността на Русия от присъствието на американските военни сили в този регион и така да се улесни създаването на правила за това как двете страни трябва безопасно работят в близост една до друга, както са го правили през Студената война.
"В студената война имахме танц и всеки знаеше ролите си в танца: Ти летиш с бомбардировача си тук, ще летя там с бомбардировача си, слагаш тук кораб, там ще слагам аз кораб", заяви американският служител в Европа пред CNN.
"Не мисля, че все още сме стигнали до това ниво и затова се опитваме да разберем как изглежда този танц през 2018 г. в сравнение с периода на Студената война и мисля, че има някои проблеми очевидно ", добави той.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Russia Today: Според водещ военен експерт пристигането на втори ескадрен миноносец на САЩ в Черно море е неприятелски сигнал

Russia Today: Според водещ военен експерт пристигането на втори ескадрен миноносец на САЩ в Черно море е неприятелски сигнал

18 Февруари 2018 | 12:45 | Агенция "Фокус"
Москва. Членът на обществения съвет при руското министерство на отбраната и главен редактор на списание „Национална отбрана“ Игор Коротченко излезе пред Russia Today с коментар относно това, че в Черно море са влезли два ескадрени миноносци на ВМС на САЩ „Карни“ и „Рос“.
„Отчитайки, че според конвенцията от Монтрьо тези кораби не могат да се намират на постоянна основа, те влизат постоянно навлизат в Черно море, за да може в акваторията на Черно море във всеки момента да има носител на крилати ракети „Томахоук“. Това е форма на военно-политическо присъствие и неприятелски сигнал, насочен към Москва“, смята Коротченко . Той допълни, че ескадрените миноносци ще бъдат следени.
„При всеки случай носителят на въпросното въоръжение в акваторията на Черно море е обект, представляващ опасност. Разбира се, той се следи от силите на въздушното и електронното разузнаване. Имаме разгърната групировка на силите на ПВО, в частност С-400, която винаги се намира в бойна готовност, макар и непосредствена заплаха да няма. Въпреки това от военно-политическа гледна точка това е явно неприятелски жест за Москва от страна на Вашингтон“, заключи експертът.
По-рано бе съобщено, че ескадреният миноносец „Карни“ се е присъединил към ескадрения миноносец „Рос“, намиращ се в Черно море, „за провеждането на морски операции по сигурността“.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Втори американски ескадрен миноносец влиза в Черно море

ТАСС: Втори американски ескадрен миноносец влиза в Черно море

18 Февруари 2018 | 02:12 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Втори американски ескадрен миноносец „Карни“ навлезе в акваторията на Черно море, предаде ТАСС.
От прес-службата на Шести американски флот заявиха, че „Карни“ "се присъединява към миноносеца „Рос“ за провеждане на морски операции за сигурност“. „ Навлизането на втори кораб на военноморските сили (ВМС) на САЩ се извършва в рамките на графика, който позволява на ВМС на САЩ да подържат оперативно присъствие в района“, се казва в документа. „Нашето решение да изпратим едновременно два кораба в Черно море е прието по-рано, а не като реакция на каквото и да било“ се казва в изявление на Кристофър Грейди, командир на „Карни“. „ Ние работим в избрано от нас време и с избран от нас темп в този стратегически важен район. По своята природа корабите се явяват гъвкави и мобилни сили и ВМС (на САЩ) в уникален вид осигурява надеждна защита на интересите ни по целия свят“, продължава той.
В изявлението се подчертава, че за последен път два кораба на ВМС на САЩ са се намирали в Черно море по време на учението „Морски бриз“ през 2017 година.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Американският ескадрен миноносец  „Рос“ навлезе в Черно море

ТАСС: Американският ескадрен миноносец „Рос“ навлезе в Черно море

17 Февруари 2018 | 22:50 | Агенция "Фокус"
Вашингтон . Американският ескадрен миноносец „Рос“, снабден с управляеми ракети навлезе в акваторията на Черно море, предаде ТАСС.
Това е съобщено от пресслужбата на Шести американски флот на военноморските сили на САЩ. В съобщението се пояснява, че корабът се е отправил в Черно море „с цел провеждане на операция по обезпечаването на сигурността в морето, за повишаване на регионалната стабилност, както и за укрепване съвместимостта на флотилиите на съюзниците и партньорите на НАТО.“
Агенцията напомня, че съгласно конвенцията от Монтрьо от 1936 година, в Черно море военни кораби на нечерноморски държави в мирно време могат да пребивават в акваторията му не повече от 21 дена.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Китайският президент Си Дзинпин полага клетва след преизбирането си. 17 март 2018 г.
Китайският президент Си Дзинпин полага клетва след преизбирането си. 17 март 201...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.