НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:03


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

РИА Новости: Израел смята, че е унищожил половината ПВО на Сирия

РИА Новости: Израел смята, че е унищожил половината ПВО на Сирия

16 Февруари 2018 | 10:20 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Според източник от въоръжените сили на Израел е възможно по време на въздушните удари от миналата седмица половината ПВО на Сирия да е била унищожена, предава РИА Новости.
„Според нашите предварителни данни, подчертавам, предварителни, са унищожени около 50% от силите на противовъздушната отбрана на Сирия. Ще проверим тези оценки“, съобщи източникът.
Началник-щабът на ВВС на Израел Томер Бар по-рано заяви, че съботната операция на израелската авиация е най-големият ѝ сблъсък с ПВО на Сирия от 1982 г. и се е увенчала с пълен успех.

Агенция „Фокус“ припомня:
В събота в отговор на навлизане на безпилотен, опознат като ирански, ВВС на Израел атакува въздушна база край сирийския град Палмира, а след това нанесе удари и по цели около Дамаск, включващи зенитни батареи.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Израел отива към война с Иран на територията на Сирия

„Взгляд“: Израел отива към война с Иран на територията на Сирия

16 Февруари 2018 | 03:10 | Агенция "Фокус"
Ерусалим/Техеран. Стълкновенията на израело-сирийската граница, прихващането на иранския дрон и унищожението на F-16 в отговор и ударите на ЦАХАЛ по цели в Сирия показаха, че противопоставянето в сянка между Израел и Иран заплашва да се превърне в мащабен конфликт. Още по-лошото е, че ескалацията му на практика е неизбежна и тогава войната в Сирия ще се допълни от още един фронт, което вече ще е проблем на Русия, пише руското издание „Взгляд“.
В нощта срещу четвъртък, сирийските военни са открили огън по израелски разузнавателни самолети, които са пресекли границата на страната в района на югозападния град Кюнейтра. Израелската авиация е била принудена да се оттегли под ударите на сирийската противовъздушна отбрана (ПВО), но, според руския вестник, всичко е могло да завърши много по-зле.
„Взгляд“ смята, че докато в Сирия се е водила гражданска война, Израел се е намирал в относителна безопасност, съхранявал е равновесието и не се е месил в конфликта в съседната страна, а само периодично е елиминирал принципни заплахи за себе си. Списъкът с подобни заплахи – червени линии, които противниците на Израел не трябва да престъпват – беше озвучен неведнъж от ръководството на страната. Сред тях са: обстрелът на израелска територия от Сирия, попадане на стратегическо въоръжение в ръцете на „Хизбулла“ и създаване на военно-промишлени предприятия за производство на оръжия. На подобни прояви израелтяните реагираха, осъществявайки точечни удари и посочвайки пред международната общност правото си на самоотбрана. Както подчертаваше израелския премиер Бенямин Нетаняху, неговият главен принцип е „пресичането на противоправни действия в зародиш“.
Междувременно, многостранният конфликт в Сирия и усилването на „Ислямска държава“ дадоха на главния противник на Израел – Иран – прекрасна възможност да разшири своето влияние в региона. В този смисъл, съхраняването на сирийския режим беше само принципна задача, за решаването на която Техеран осигури финансова и военна подкрепа за Асад, въпреки че официално не признаваше това. С правото на съюзници, персите се закрепиха здраво в Сирия, където тяхната опора, преди всичко, са шиитските групировки, воюващи на страната на правителствените сили, но под командването на ирански военни и съветници. Сред тях са Корпусът на стражите на Ислямската революция ( Техеран не признава тяхното присъствие в Сирия), шиитите от Ирак, военизираните формирования „Национални сили за отбрана“ и „Хизбулла“, шиитските афгански бригади „Фатимиюн“ и шиитите от Пакистан „Зайнабиюн“. Освен това, от 2014 година в Сирия действат бригади сирийски шиитски опълченци, обединени в групировката „Хизбулла в Сирия“, създадена по модел на ливанския прототип и също поддържана от Иран.
За да се закрепи в Сирия, Ислямската република строи военни бази на нейна територия, което беше съобщено в края на февруари от постоянния представител на Израел при ООН Дани Данон, по време на заседание на Съвета за сигурност. В неговите думи явно има доза истина: Иран контролира значителни военизирани формирования, които трябва да се базират някъде. А ирански официални лица заявяваха, че им е необходима морска база на сирийското крайбрежие, още през 2016 година.
Израелтяните нямаха никакво намерение да станат неми свидетели на засилването на своите врагове, за което и предупреждаваха на думи, преди да преминат към действия. В началото на декември ЦАХАЛ нанесе точни удари с ракети от клас „земя-земя“ по военен обект край градчеето Ал Кисуа в околностите на Дамаск. Според данните на израелското разузнаване, целта е била именно иранска военна база, намираща се на 50 километра от контролираните от Израел Голански възвишения. През февруари т.г. Израел нанесе удар по иранска база, която, по думите на представител на ЦАХАЛ, е разположена в пустинята в близост до Палмира.
В отговор, Техеран мълчи, а Русия заявява, че не разполага с информация, дали Иран има военна база край Палмира. Но еврейската държава е напълно уверена в това , както и че Иран предприема ходове за създаване на военно-промишлени обекти за производство на високоточни ракети в Сирия и Ливан. Израел нанася точечни удари и по тях. Например, на 7 септември 2017 година израелските ВВС бомбардираха предприятие на Сирийския научно-изследователски център в околностите на град Масяф, в западна Сирия. А на 4 декември 2017 година беше нанесен ракетен удар по военния научен център в Джумбрае, край Дамаск.
Израел вижда екзистенциална заплаха в усилването на Иран, която, както не веднъж подчертаваха от Ерусалим, е по-голяма от заплахата от страна на „Ислямска държава“, като в момента терористичната групировка отслабва и отстъпва, а Иран, използвайки случая, запълва появилия се вакуум. Но при открита и широкомащабна конфронтация с Иран, против Израел ще се бият не само шиитските групировки в Сирия и „Хизбулла“ в Ливан, но и ХАМАС. Както потвърдиха от ръководството на последните, Техеран е станал най-големия съюзник на въоръженото крило на палестинската групировка.
От гледна точка на нарастването на влиянието, Иран влиза в числото на очевидните победители от сирийската игра. Той увеличи значително силата си не само в Сирия, но и в региона, като цяло. Под влиянието на Техеран се намират Ирак и Ливан. При това, съгласно данните на израелското разузнаване, чрез съюзните си държави, иранците се стремят да получат „коридор“ към Средиземно море и към шиитското население в страните от района на Персийския залив, което ще усили още повече тяхното политическо, военно и икономическо влияние.
При това, в политическите кръгове на Израел се опасяват, че главният им съюзник – Вашингтон – ще следва концепцията на американския президент „Америка на първо място“, т.е. ще минимизират своята роля в Сирия и ще ограничат присъствието си там. Наистина, засега няма потвърждение на тези тревоги. Американците използват войнствена риторика по адрес на Техеран, отстояват правото на защита на Израел, обозначиха Иран като главна заплаха и провеждат подчертано произраелски курс, за което говори големият жест на Доналд Тръмп да признае официално Ерусалим за столица на Израел и да пренесе там американското посолство. Но и най-главното: държавният секретар Рекс Тилърсън преди един месец потвърди намеренията на САЩ да съхранят военното си присъствие в Сирия, именно, за да намалят влиянието на Иран.
Другият влиятелен играч в сирийския конфликт – Русия – се държи сдържано, но приятелски към Израел, опитвайки се да балансира между Техеран и Ерусалим. За да избегне възможно недоволство от страна на Москва, израелското ръководство поддържа непрекъснат контакт с Кремъл, известявайки го за своите намерения, като по този начин се представя като стабилен и предсказуем партньор. Но Русия поддържа много по-близки партньорски отношения с Иран, като именно Ислямска република помагаше на Кремъл и оставаше на същата страна на барикадата в трудни за Москва периоди на Западен натиск. Техеран е нужен на Москва и в Сирия, тъй като техния ситуативен алианс, част от който е и Турция, демонстрира нов център на сила и символизира края на безразделното влияние на САЩ и техните Западни съюзници в Близкия Изток. В този контекст, Русия едва ли ще тръгне към конфронтация с Иран заради Израел.
Във всеки случай, може да се каже с увереност, че Ерусалим ще продължи съпротивата си и няма да си затвори очите за засилването на Иран. Очевидно е и това, че Израел няма да успее да ограничи Иран напълно, нито да го принуди да отстъпи, тъй като влиянието в Сирия, Ирак и Ливан има стратегическо значение за Ислямската република и Техеран е пълен с решимост да го укрепи.
Рано или късно двата противника ще се сблъскат и без странично дипломатическо вмешателство, засилването на тяхната конфронтация не може да избегнато. А фактическа война между Иран и Израел на сирийска територия може да промени разпложението на силите по всякакъв начин, но не и в полза на Дамаск и Москва, които залагат на мирен процес.
Ако не мислим за най-лошото, в момента се набиват на очи два варианта на развитие на събитията. Според първия, ако САЩ започнат целенасочено противостояние с Техеран в Сирия, с цел да съкратят влиянието му, Израел ще действа заедно със своите американски съюзници, вписвайки своите ходове в общата концепция на САЩ и въвличайки в конфликта още нови участници от Персийския залив. Съгласно втория, Русия, която има развити контакти с всички страни, ще се опита да влезе в ролята на активен дипломатически посредник. Но в този случай залозите ще са толкова високи, че и Русия, и Израел, и региона, като цяло, ще трябва да дадат големи жертви.


Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Бенямин Нетаняху води консултации във връзка със ситуацията по границата със Сирия

ТАСС: Бенямин Нетаняху води консултации във връзка със ситуацията по границата със Сирия

10 Февруари 2018 | 11:14 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху води консултации по сигурността във връзка със събитията на границата със Сирия, предава ТАСС.
Според местни медии „от началото на инцидента в северната част на Израел Нетаняху провежда консултации по сигурността и утвърждава необходимите действия в режим на реално време“. Членовете на израелския кабинет за сигурността получават информация относно детайлите за случващото се.
Тази сутрин израелски хеликоптер свали над Голанските възвишения ирански безпилотен летателен апарат, навлязъл във въздушното пространство на страната. В отговор израелската авиация нанесе удари по ирански обекти в Сирия и унищожи контролен център на Иран на територията на страната.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Израел съобщи, че е атакувал 12 сирийски и ирански цели в Сирия

AFP: Израел съобщи, че е атакувал 12 сирийски и ирански цели в Сирия

10 Февруари 2018 | 11:00 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Израелските въоръжени сили са атакували 12 сирийски и ирански цели в Сирия в серия от „широкомащабни набези" в отговор на огън от по-рано днес, предава AFP.
„Преди няколко минути израелски изтребители атакуваха сирийските системи за ПВО и ирански цели в Сирия“, пише в официално заявление на израелските въоръжени сили.
„12 цели, включително три ПВО-батареи и четири ирански цели, които са част от иранското военно присъствие в Сирия, бяха атакувани“, чете се в документа.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Сирийските държавни медии съобщават, че ПВО на страната е отблъснала израелско нападение

AFP: Сирийските държавни медии съобщават, че ПВО на страната е отблъснала израелско нападение

10 Февруари 2018 | 10:15 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Според сирийските държавни медии ПВО на страната е отблъснала израелско нападение срещу военна база в централната част на страната, поразявайки няколко самолета, предава AFP.
Новините са съобщени, след като израелската армия заяви, че един от нейните изтребители е катастрофирал по време на удари срещу „ирански цели“ в Сирия, след като са прехванали идващ от там безпилотен летателен апарат.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Израелски изтребител е свален от ПВО на Сирия

Reuters: Израелски изтребител е свален от ПВО на Сирия

10 Февруари 2018 | 09:04 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Сирийската противовъздушна отбрана е свалила изтребител на Израел в събота сутринта, а държавата на евреите е поразила иранска цел, от която е излетял безпилотен летателен апарат, навлязъл в нейното въздушно пространство от Сирия, предава Reuters.
„Израелските сили за отбрана атакуваха ирански контролни системи в Сирия, изпратили безпилотен летателен апарат в израелското въздушно пространство. Сирийската противовъздушна отбрана извърши обстрел и един изтребител Ф-16 катастрофира в Израел. Пилотите са в безопасност“, съобщи военният прессекретар старши лейтенант Йонатан Конрикус.
Израелските медии уточняват, че самолетът се е разбил в Северен Израел.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Израел свали безпилотен апарат на Иран, навлязъл на негова територия от Сирия

РИА Новости: Израел свали безпилотен апарат на Иран, навлязъл на негова територия от Сирия

10 Февруари 2018 | 08:46 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Израелските военни са прехванали тази нощ ирански безпилотен летателен апарат, проникнал във въздушното пространство на страната от съседна Сирия и са атакували в отговор „ирански цели“ на територията на арабската държава. Израелската армейска пресслужба също така съобщава, че силите на ПВО на Сирия са изстреляли няколко зенитни ракети по израелските самолети, предава РИА Новости.
„Боен хеликоптер успешно прехвана иранския безпилотен летателен апарат, който бе излетял от Сирия и навлязъл във въздушното пространство на Израел. В отговор силите за отбрана на Израел атакуваха ирански цели в Сирия“, пише в официално заявление на израелската армия.
Ответният огън на сирийските ПВО, за резултата на който военните не съобщават, е активирал сирените за въздушна тревога в контролираните от държавата на евреите Голански височини.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Италия почита паметта на жертвите на срутването на мост в Генуа. 17 август 2018 г.
Италия почита паметта на жертвите на срутването на мост в Генуа. 17 август 2018 ...

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.