НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:21

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Светла Петрова, ръководител на проучването на раннохристиянската базилика в село Червен брег: Проучването даде отговор за името на селището в миналото

Д-р Светла Петрова, ръководител на проучването на раннохристиянската базилика в село Червен брег: Проучването даде отговор за името на селището в миналото

14 Февруари 2018 | 14:06 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Проучването на раннохристиянската базилика край село Червен брег е дало отговор за името на селището в миналото. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил д-р Светла Петрова, научен ръководител на археологическото проучване на базиликата край църквата „Свети Спас” в село Червен брег. „Самата базилика е един изключително интересен археологически обект, защото е част от един комплекс, в който през Средновековието нашите предци, непосредствено след освобождението от византийско иго, решават да построят върху останките от раннохристиянския храм църква. Там се получава едно наслагване на култово строителство близо 2 000 години”, каза д-р Петрова.
Приема се, че базиликата е построена около 330 година, каквито са нумизматичните и археологически податки. Това култово място съществува повече от 17 века. В резултат на всички натрупани данни от добитите археологически културни ценности е дадена възможност за изграждане на хипотезата, че е открито и името на селището. То индиректно се свързва с настоящото име на селото. В турските регистри селото фигурира като Цървени брег. Думата брег не изчезва от името повече от 600 години. Самата дума индиректно се свързва и с релефа, който изгражда населеното място. Там е локализирано едно периодично свличане на терена.
„В нашата летописна памет, говоря за епиграфските паметници от античната епоха, има едно посвещение на селяните от Болбабрия. Това посвещение е направено през 2 век именно от селяните от Болбабрия на широко почитания тракийски бог в района на Пауталия. Този надпис е поставен от селяните от Болбабрия. Преведено от тракийски език, думата „брия” отговаря на съвременната българска дума бряг. А „болба” се тълкува от езиковедите с бълбука, нещо предизвикващо застрашаващ шум. Болбабрите са селяните от онова място, където има бряг и непрекъснато бълбука”, каза д-р Петрова.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Археолози в града отбелязват професионалния си празник с изложба за мистерията на виното

Бургас: Археолози в града отбелязват професионалния си празник с изложба за мистерията на виното

14 Февруари 2018 | 11:27 | Агенция "Фокус"
Бургас. Бургаските 14 февруари е известен като празник на виното и любовта. На него хората почитат християнските светци Трифон Зарезан и Валентин. Малко известно е обаче, че на този ден професионалния си празник отбелязват българските археолози. Честването му на тази дата започва през 1971 г. по инициатива на Археологическия институт с музей при Българска академия на науките (дн. Националния археологически институт с музей при БАН). Това съобщиха от Регионален исторически музей-Бургас.
По случай Деня на археолога, бургаският Археологически музей е подготвил любопитна изложба, която обединява традицията на виното, любовта към него и археологическата наука.
Изложбата „Из мистериите на виното или как го пият в Древна Гърция и Тракия“ илюстрира пътя на лозата – от нейната поява, мистериалните практики и иконография на бога на възраждащата се и умиращата природа, на виното, лозарството и веселието – Дионис и неговата свита, симпозиума или изкуството да превърнеш чуждия в свой, траките и виното – страст, знание, общуване с боговете… и Пътя на виното.
Изложбата ще бъде открита на 15 февруари (четвъртък) от 17:00 часа, в Археологическата експозиция на РИМ-Бургас (ул. Богориди 21).
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Резултатите от археологическото проучване на базиликата при черквата „Свети Спас” край село Червен брег ще бъдат представени в Дупница на 14 февруари

Кюстендил: Резултатите от археологическото проучване на базиликата при черквата „Свети Спас” край село Червен брег ще бъдат представени в Дупница на 14 февруари

12 Февруари 2018 | 15:26 | Агенция "Фокус"
Дупница. Резултатите от археологическото проучване на базиликата при черквата „Свети Спас” край село Червен брег ще бъдат представени в Дупница. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Анелия Геренска, директор на Общински исторически музей – Дупница. Представянето на резултатите ще се проведе на 14 февруари от 11.00 часа в заседателната зала на Община Дупница. „Това е практика, която ние спазваме. Тя е посветена на Деня на българския археолог. Тогава ще представим резултатите от проучването на раннохристиянската базилика при църквата „Свети Спас” в село Червен брег, извършени през 2017 година”, каза Анелия Геренска. В района на днешното село Червен брег е имало селище, предшестващо създаването на древна Германея. На терена са открити керамични материали от първи век, строителни материали от предримската епоха, множество зидове, стигащи до 1.80 - 2 метра. Разкрити са и строежи, потвърдили очакванията на археолозите там да има раннохристиянски и по-ранни градежи.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентът на САЩ Доналд Тръмп изнася реч пред
Президентът на САЩ Доналд Тръмп изнася реч пред "Конференцията за консервативно ...

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.