НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:38


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Светла Петрова, ръководител на проучването на раннохристиянската базилика в село Червен брег: Проучването даде отговор за името на селището в миналото

Д-р Светла Петрова, ръководител на проучването на раннохристиянската базилика в село Червен брег: Проучването даде отговор за името на селището в миналото

14 Февруари 2018 | 14:06 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Проучването на раннохристиянската базилика край село Червен брег е дало отговор за името на селището в миналото. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил д-р Светла Петрова, научен ръководител на археологическото проучване на базиликата край църквата „Свети Спас” в село Червен брег. „Самата базилика е един изключително интересен археологически обект, защото е част от един комплекс, в който през Средновековието нашите предци, непосредствено след освобождението от византийско иго, решават да построят върху останките от раннохристиянския храм църква. Там се получава едно наслагване на култово строителство близо 2 000 години”, каза д-р Петрова.
Приема се, че базиликата е построена около 330 година, каквито са нумизматичните и археологически податки. Това култово място съществува повече от 17 века. В резултат на всички натрупани данни от добитите археологически културни ценности е дадена възможност за изграждане на хипотезата, че е открито и името на селището. То индиректно се свързва с настоящото име на селото. В турските регистри селото фигурира като Цървени брег. Думата брег не изчезва от името повече от 600 години. Самата дума индиректно се свързва и с релефа, който изгражда населеното място. Там е локализирано едно периодично свличане на терена.
„В нашата летописна памет, говоря за епиграфските паметници от античната епоха, има едно посвещение на селяните от Болбабрия. Това посвещение е направено през 2 век именно от селяните от Болбабрия на широко почитания тракийски бог в района на Пауталия. Този надпис е поставен от селяните от Болбабрия. Преведено от тракийски език, думата „брия” отговаря на съвременната българска дума бряг. А „болба” се тълкува от езиковедите с бълбука, нещо предизвикващо застрашаващ шум. Болбабрите са селяните от онова място, където има бряг и непрекъснато бълбука”, каза д-р Петрова.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Археолози в града отбелязват професионалния си празник с изложба за мистерията на виното

Бургас: Археолози в града отбелязват професионалния си празник с изложба за мистерията на виното

14 Февруари 2018 | 11:27 | Агенция "Фокус"
Бургас. Бургаските 14 февруари е известен като празник на виното и любовта. На него хората почитат християнските светци Трифон Зарезан и Валентин. Малко известно е обаче, че на този ден професионалния си празник отбелязват българските археолози. Честването му на тази дата започва през 1971 г. по инициатива на Археологическия институт с музей при Българска академия на науките (дн. Националния археологически институт с музей при БАН). Това съобщиха от Регионален исторически музей-Бургас.
По случай Деня на археолога, бургаският Археологически музей е подготвил любопитна изложба, която обединява традицията на виното, любовта към него и археологическата наука.
Изложбата „Из мистериите на виното или как го пият в Древна Гърция и Тракия“ илюстрира пътя на лозата – от нейната поява, мистериалните практики и иконография на бога на възраждащата се и умиращата природа, на виното, лозарството и веселието – Дионис и неговата свита, симпозиума или изкуството да превърнеш чуждия в свой, траките и виното – страст, знание, общуване с боговете… и Пътя на виното.
Изложбата ще бъде открита на 15 февруари (четвъртък) от 17:00 часа, в Археологическата експозиция на РИМ-Бургас (ул. Богориди 21).
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Резултатите от археологическото проучване на базиликата при черквата „Свети Спас” край село Червен брег ще бъдат представени в Дупница на 14 февруари

Кюстендил: Резултатите от археологическото проучване на базиликата при черквата „Свети Спас” край село Червен брег ще бъдат представени в Дупница на 14 февруари

12 Февруари 2018 | 15:26 | Агенция "Фокус"
Дупница. Резултатите от археологическото проучване на базиликата при черквата „Свети Спас” край село Червен брег ще бъдат представени в Дупница. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Анелия Геренска, директор на Общински исторически музей – Дупница. Представянето на резултатите ще се проведе на 14 февруари от 11.00 часа в заседателната зала на Община Дупница. „Това е практика, която ние спазваме. Тя е посветена на Деня на българския археолог. Тогава ще представим резултатите от проучването на раннохристиянската базилика при църквата „Свети Спас” в село Червен брег, извършени през 2017 година”, каза Анелия Геренска. В района на днешното село Червен брег е имало селище, предшестващо създаването на древна Германея. На терена са открити керамични материали от първи век, строителни материали от предримската епоха, множество зидове, стигащи до 1.80 - 2 метра. Разкрити са и строежи, потвърдили очакванията на археолозите там да има раннохристиянски и по-ранни градежи.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Италия почита паметта на жертвите на срутването на мост в Генуа. 17 август 2018 г.
Италия почита паметта на жертвите на срутването на мост в Генуа. 17 август 2018 ...

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.