НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:35


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Ген. Кирчо Киров: Обстановката на Балканите се усложни динамично след разстрела на сръбския политик Оливер Иванович

Ген. Кирчо Киров: Обстановката на Балканите се усложни динамично след разстрела на сръбския политик Оливер Иванович

2 Април 2018 | 09:49 | Агенция "Фокус"
София. Обстановката на Балканите се усложни динамично след разстрела на сръбския политик Оливер Иванович. Това каза в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ генерал Кирчо Киров. „Отказът на Прищина сръбските органи за сигурност да участват в разследването допълнително е нагнетил обстановката", добави Киров. Според него на базата на стара вражда между албанския етнос и сърбите, ситуацията на Балканския полуостров изглежда по този начин. „Втората разделителна линия представлява желанието на 10-те сръбски общини в Северно Косово да обособят своя общност", обясни генералът. „Разбира се, че тук зад действащите на локално ниво сили стоят и по-големи международни такива. Зад албанската стоят САЩ, зад Белград стои Москва. Всичко това се проектира в действията на Сърбия и Прищина. За Русия, която губи своето влияние в региона на Балканите, е изключително важно да запази Сърбия като свои представител в региона на Западните Балкани“, обясни той. Генерал Кирчо Киров добави, че Москва има интерес ситуацията в Сърбия да се запази такава, каквато е, поради което е била продиктувана кореспонденцията между президентите Владимир Путин и Александър Вучич. „От друга страна, Русия няма повод да бъде заинтересована от това Сърбия да продължи усилията си за членство в ЕС", коментира Киров. „В този смисъл напрежението на южната сръбска граница е онова, което ограничава сръбските стремежи да покрият изискванията за членство в Общността", каза още генералът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B92 (Сърбия): Навършват се два месеца от убийството на Оливер Иванович

B92 (Сърбия): Навършват се два месеца от убийството на Оливер Иванович

16 Март 2018 | 07:54 | Агенция "Фокус"
Прищина/Белград. Навършват се два месеца от убийството на Оливер Иванович в Косовска Митровица, припомня белградската медийна компания B92.
Лидерътн на „Свобода, демокрация, справедливост“ (СДП) бе застрелян пред офиса на партията си от преминаващ автомобил. Показното му убийство допринесе за ново изостряне на отношенията между Белград и Прищина. Два месеца след покушението все още не е ясно кой стои зад убийството му.

Агенция „Фокус“ припомня:

Оливер Иванович, лидер на партията на етническите сърби Гражданска инициатива „Свобода, демокрация, справедливост“ (СДП) е роден на 1 април 1953 г. в село Ръжнич в семейство на учители. Баща му Богдан Иванович е учител по история, а майка му Олга Иванович - учител по сръбски език и книжовност. Завършва средно образование в тогавашната Титова Митровица, сега – Косовска Митровица. Постъпва във военната академия в Загреб. Работи като карате инструктор след като след 3 годишно пребиваване в училище напуска. Медицинската комисия го освобождава, защото смята че има увредено зрение. Завръща се в Косово и завършва в инженерния факултет в Митровица на университета в Прищина, а впоследствие завършва и специалност „Икономика“. Паралелно продължава да се занимава с карате, като включително е канен за международен карате съдия. Свободно говори, Английски, Албански и Италиански.
На 3 януари 2014 година, заедно с още четирима косовски сърби е задържан части на EULEX в Косовска Митровица по обвинение за военни престъпления срещу цивилни албанци във войната през 1999-2000 година. Обвинението е повдигнато срещу тях през ноември 2014 г., а процесът започва на 18 декември 2014 година.
Заради отказ да го оставят да се защитава на свобода, на 7 август 2015 година Оливер Иванович започва гладна стачка в затвора. На 8 август 2015 година вестник „Политика“ Белград публикува неговото писмо от затвора, написано на ръка, в което казва: „Решавам се на гладна стачка, защото очевидно нямам друг начин да пречупя неправдата, която застрашава моите човешки права. Докато започне стачката, съм 557 дни в затвора, а съдебният процес ми е насрочен едва за 10 септември. Не съм самоубиец, но очевидно трябва да избера най-тежкия път“.
7 дни по-късно е преместен в болницата заради влошено здраве. През февруари 2017 година решението на първа инстанция е отменено и е постановено ново дело като е отменен домашният арест, а от април 2017 година му е позволено да си подготвя защитата на свобода. Членувал е в Социалдемократическата партия, утвърдил се е като политически и обществен лидер на сърбите от Северно Косово. Бил е член на Координационния център за Косово и Метохия. Работил е като бивш държавен секретар за Косово и Метохия в някогашното министерство. Първоначалната му присъда за военни престъпления е 9 години „лишаване от свобода“.
Женен с трима сина.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Косовски министър разкри нови детайли около убийството на Оливер Иванович

Gazeta Express: Косовски министър разкри нови детайли около убийството на Оливер Иванович

5 Март 2018 | 11:04 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министърът на вътрешните работи на Косово Фламур Шефай заяви, че местната полиция знае името на собственика на запаления автомобил, използван при убийството на един от политическите лидери на косовоските сърби – Оливер Иванович, на 16 януари в Косовска Митровица, пише базираното в Прищина албанско издание Gazeta Express.
Освен това, Шефай потвърди, че двамата косовски полицаи от сръбската община са замесени в манипулирането на доказателства за убийството на Иванович. По-рано през февруари, местната полиция арестува двама от своите служители по подозрение, че са манипулирали доказателство, а именно – прибрали са пълнители са патрони от мястото на престъплението. По-късно съдът ги оправда по тези обвинения.
Що се отнася до собственика на колата, Шефай заяви по време на интервю за ТВ канала KTV, че той е сърбин и потвърди, че косовските власти са поискали от сръбската полиция да започне разследване.
„Информацията, която получихме от сръбската полиция е много неясна и разследването продължава. Очакваме повече информация от Сърбия. Знаем името и фамилията на собственика на колата, който е сръбски гражданин“, заяви той, като добави, че Белград е политизирал случая и не иска да съдейства. „Предоставената информация от Сърбия е недостатъчна. Сърбия политизира случая“, подчерта косовският министър.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: ЕС потвърди, че техническия диалог между Белград и Прищина се подновява на 26 февруари

Gazeta Express: ЕС потвърди, че техническия диалог между Белград и Прищина се подновява на 26 февруари

19 Февруари 2018 | 09:42 | Агенция "Фокус"
Прищина. Техническият диалог между Белград и Прищина ще бъде възобновен на 26 февруари, това потвърди Мая Кочиянчич, говорител на върховния представител на ЕС по въпросите за външните работи и политиката на сигурност, пише Gazeta Expres.
„Просто за да потвърдя, двете страни се съгласиха за следващия кръг от технически преговори да започне на 26 февруари в Брюксел, като целта е да се обсъди спазването на постигнатите до момента споразумения“, това е заявила Кочиянчич за косовски вестник.
По-рано потвърждение за новия кръг технически преговори даде и сръбския президент Александър Вучич.
Разговорите между двете страни бяха прекъснати на 16 януари след убийството на лидера на косовските сърби Оливер Иванович в Митровица.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Tanjug: Александър Вучич потвърди, че на 26 февруари ще бъдат проведени технически разговори с Прищина

Tanjug: Александър Вучич потвърди, че на 26 февруари ще бъдат проведени технически разговори с Прищина

18 Февруари 2018 | 19:34 | Агенция "Фокус"
Митровица. Сръбският президент Александър Вучич потвърди, че на 26 февруари ще бъдат проведени технически разговори с Прищина, предава сръбската агенция Tanjug. В обръщение към студентите от факултетите на университета в Прищина в Косовска Митровица, Вучич заяви, че „ако някой иска да влезе в ООН, то той трябва да постигне споразумение със Сърбия. Не виждам как Прищина би станала член на организацията без да бъде постигнат всеобхватен и тежък компромис, който те трябва да договорят с Белград“.
Вучич потвърди, че на 26 февруари Белград и Прищина ще проведат технически преговори, които „трябва да завършат до края на този или другия месец“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Американският посланик в Косово: САЩ ще участват активно в диалога Белград-Прищина

Американският посланик в Косово: САЩ ще участват активно в диалога Белград-Прищина

16 Февруари 2018 | 00:07 | Агенция "Фокус"
Прищина. САЩ ще взимат активно участие в диалога между Белград и Прищина, според думите на американския посланик в Косово Грег Делауие, предава белградската медия B92.
Според TANJUG, дипломатът е заявил пред излъчващия на албански телевизионен канал RTV21, че Европейският съюз е основният посредник в разговорите, които ще бъдат „подкрепяни силно от Съединените американски щати“.
Делауие е посочил, че диалогът Белград – Прищина е ключов елемент за постигането на прогрес в амбициите на страните за присъединяване към ЕС.
„Смятам, че това е важно“, е казал той, според цитата на сръбската информационна агенция, като е визирал скорошното изявление на специалния представител на ЕС за Косово Наталия Апостолова, според която „спешно трябва да се стигне до решение в диалога“.
Американският посланик е припомнил и думите на Апостолова, че „е ясно, че двете страни не могат да продължават преговорите вечно“.
„Всъщност, през последните години ние допринесохме за успешното прилагане на някои елементи в диалога, като например контрола над северната граница и събирането на митническите постъпления, интеграцията на правосъдието на Север и др. Вярвам, че изиграхме важна роля. Говорим по проблемите на диалога с правителството тук в Косово, както и с правителството на Сърбия в Белград и европейското ръководство в Брюксел“, заяви Делауие, отговаряйки на въпрос, дали участието на САЩ в брюкселския диалог е „просто на хартия – или наистина е имало официални действия или контакти“.
Когато интервюиращият е настоял Делауие да конкретизира, „дали това означава, че той не възприема промяната на формата на диалога като нещо осъществимо или възможно през следващата година“, американският дипломат е отговорил, че за формата отговоря ЕС, тъй като Съюзът го е инициирал.
„Ние ще го подкрепим (диалога), независимо в какъв формат се води. Ще участваме и ще насърчаваме компромисите, които са от полза и за двете страни и ще се опитаме да допринесем за постигането на прогрес“, заключи Делауие.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът на отбраната на Сърбия към Зигмар Габриел: Няма да признаем Косово

Министърът на отбраната на Сърбия към Зигмар Габриел: Няма да признаем Косово

15 Февруари 2018 | 22:55 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин е категоричен, че Белград няма да признае Косово. Изказването му дойде в отговор на заявлението на външния министър на Германия Зигмар Габриел, че Сърбия трябва да признае Косово, за да бъде приета в Европейския съюз, предава македонската редакция на радио „Свободна Европа“.
„Ако членството в ЕС наистина зависеше от успехите във върховенството на закона или свободата на медиите, то Сърбия вероятно отдавна щеше да е член на Съюза. Но тях изглежда ги интересува само едно – да признаем Косово и нищо друго. Сърбия няма да признае Косово, а по-конкретно, няма да го признае, за да стане член на ЕС“, е заявил Вулин, според цитата на сръбската държавна агенция TANJUG.
Изявата на германския министър предизвика реакцията и на министъра на външните работи на Сърбия Ивица Дачич, който е заявил, че Габриел е този, който трябва да осъзнае реалността, а не Сърбия. „А реалността е, че сегашното правителство на Германия е пред падане“, е заявил сръбският дипломат.
„Свободна Европа“ припомня, че Габриел, по време на визитата си в Прищина, е заявил, че сръбските власти трябва да се съобразят с реалностите и да признаят независимостта на Косово, за да стане Сърбия член на ЕС.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Според Хашим Тачи, истината за убийството на Оливер Иванович ще донесе болка за някои

„Макфакс“ (Македония): Според Хашим Тачи, истината за убийството на Оливер Иванович ще донесе болка за някои

15 Февруари 2018 | 22:42 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че убийците на лидера на косовско-сръбското гражданското Движение „Свобода, демокрация, справедливост“ Оливер Иванович ще бъдат открити и че истината ще донесе болка за някои, предава македонската държавна агенция „Макфакс“.
В интервю пред телевизионния канал „Н1“, Тачи заяви, че мотивите за злодеянието са били криминални.
„Разследването на убийството на Оливер Иванович ще продължи. Засега няма индикации, които да говорят, че случаят е етнически мотивиран, но първите данни указват за мотиви от криминална и мафиотска природа. Съдействаме си със сръбските власти, за да получим допълнителна информация. Истината ще излезе наяве, макар че за някои това ще бъде болезнено“, заяви държавният глава на Косово.
Той добави, че се работи върху предварителните оценки на разследващите органи.
„Не мога да ви кажа повече. За това трябва да се обърнете към отговорните органи, които ще обявят своите резултати. Възможно е обаче да са замесени и престъпни структури, свързани с определени политически кръгове“, продължи Тачи.
„Макфакс“ припомня, че Оливер Иванович беше убит преди един месец в Косовска Митровица, пред офиса на своята партия. Според данните от аутопсията, Иванович е получил шест куршума в тялото, а недалеч от мястото на убийството е бил намерен запален автомобил на предполагаемите извършители.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Според сръбския външен министър предполагаемите споразумения за подялбата на Косово са спекулации

„Телма“ (Македония): Според сръбския външен министър предполагаемите споразумения за подялбата на Косово са спекулации

15 Февруари 2018 | 16:43 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският министър на външните работи Ивица Дачич заяви, че предполагаемото споразумение между Белград, Прищина и Тирана за размяна на територии и разделяне на Косово е спекулация, предава македонската медия “Телма“.
„Това са просто спекулации“, заяви Дачич. „Важно е да продължим диалога в Брюксел, както и да открием бързо убийците на Оливер Иванович“, допълни той.
Във връзка с посещението на сръбския президент Александър Вучич в Загреб Дачич подчерта, че тя е показала, че Сърбия е готова да преговаря, както и че двете страни въпреки различните мнения по определени въпроси, трябва да си сътрудничат и да се договаря помежду си.
"Никога няма да се съгласим как да гледаме на операция "Буря", но ние сме съседи и трябва да си сътрудничим и да преговаряме. Това е единственият начин“, убеден е министърът.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Плюс Инфо" (Македония): Освободени са двамата полицейски служители, задържани в Косовска Митровица във връзка с разследването на убийството на Оливер Иванович

"Плюс Инфо" (Македония): Освободени са двамата полицейски служители, задържани в Косовска Митровица във връзка с разследването на убийството на Оливер Иванович

13 Февруари 2018 | 00:15 | Агенция "Фокус"
Косовска Митровица. Във вечерните часове на понеделник съдът в Косовска Митровица постанови освобождаването на двамата полицейски служители, арестувани два дни по-рано по подозрение, че не са защитили мястото, на което на 16 януари бе убит един от лидерите на косовските сърби - Оливер Иванович, предава скопската електронна медия "Плюс Инфо".
По-рано в изявлението на полицията се посочваше, че двамата са заподозрени в „манипулиране на доказателства" и са били задържани за срок от 48 часа. „Те са отговаряли за местопрестъплението и не са свършили правилно работата", поясни тогава Ниязи Рекса, прокурор по делото за убийството на председателя на гражданското движение „Свобода, демокрация, справедливост“.
Уточнено бе, че при ареста в северната част на града са конфискувани пистолет ТТ и патрони.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): Косовската полиция арестува  двама служители на реда във връзка с разследването на убийството на Оливер Иванович

„Вечер“ (Македония): Косовската полиция арестува двама служители на реда във връзка с разследването на убийството на Оливер Иванович

11 Февруари 2018 | 06:31 | Агенция "Фокус"
Косовска Митровица. Двама полицейски служители са арестувани в неделя в Косовска Митровица във връзка с разследването на убийството на един от лидерите на косовските сърби – Оливер Иванович, съобщава скопското електронно издание „Вечер“.
В изявлението на полицията се посочва, че двамата са заподозрени в „манипулиране на доказателства" и са били задържани за срок от 48 часа.„Те са отговаряли за местопрестъплението и не са свършили правилно работата", поясни Ниязи Рекса, прокурор по делото за убийството на председателя на гражданското движение „Свобода, демокрация, справедливост“.
Уточнява се, че при ареста в северната част на града са конфискувани пистолет ТТ и патрони.
Косовските албански медии привеждат информация, съгласно които те са задържани във връзка с разследването на убийството на Оливер Иванович.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): Сръбски журналист твърди, че убиецът на Оливер Иванович е получил 40 хиляди евро за изпълнение на поръчката

МКД (Македония): Сръбски журналист твърди, че убиецът на Оливер Иванович е получил 40 хиляди евро за изпълнение на поръчката

8 Февруари 2018 | 14:45 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският журналист Стефан Цветкович разпространи няколко снимки на лице, за което твърди, че е замесено в убийството на Оливер Иванович, един от лидерите на косовските сърби, отбелязва скопското електронно издание МКД.
Цветкович заяви, че е успял да вземе снимките с усилията на свои колеги албанци от Косово. Съвместното им разследване е показало, че лицето на фотографиите е пристигнало в Косово на 12 януари и в деня преди убийството на Иванович е минал 14 пъти пред офиса на партията му „Свобода, демокрация, справедливост“.
Журналистът привежда информация, съгласно която за убийството на Оливер Иванович са платени 40 хил. евро. Според Цветкович обаче в него не са замесени нито косовските, нито сръбските власти.
По-рано в четвъртък източници на електронното издание Gazeta Express от Косовската разузнавателна агенция (КИА) и полицията разкриха, че е известно името на убиеца на председателя на Гражданското движение „Свобода, демокрация, справедливост“ Оливер Ивановски, застрелян на 16 януари 2018 г. в Косовска Митровица.
„КИА и косовската полиция разполагат с информация за това кой е натиснал спусъка и мотивите му това убийство", разкрива източник, който редакцията определя като „надежден“.
„Може би те не разполагат с цялата информация, за да разпоредят ареста на предполагаемите извършители, но имат следа. Много е вероятно институциите за сигурност да са информирали политическите лидери, както в Косово, така и в Сърбия, за техните констатации", подчерта източникът.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Разузнавателните служби и полицията на Косово знаят кой е извършил убийството на Оливер Ивановски

Gazeta Express: Разузнавателните служби и полицията на Косово знаят кой е извършил убийството на Оливер Ивановски

8 Февруари 2018 | 11:38 | Агенция "Фокус"
Прищина. Източниците на електронното издание Gazeta Express от Косовската разузнавателна агенция (КИА) и полицията разкриха, че е известно името на убиеца на председателя на Гражданското движение „Свобода, демокрация, справедливост“ Оливер Ивановски, застрелян на 16 януари 2018 г. в Косовска Митровица.
„КИА и косовската полиция разполагат с информация за това кой е натиснал спусъка и мотивите му това убийство", разкрива източник, който редакцията определя като „надежден“.
„Може би те не разполагат с цялата информация, за да разпоредят ареста на предполагаемите извършители, но имат следа. Много е вероятно институциите за сигурност да са информирали политическите лидери, както в Косово, така и в Сърбия, за техните констатации", подчерта източникът.
От редакцията припомнят, че Оливер Иванович бе убит на 16 януари пред централата на партията си. Само дни преди да бъде застрелян с шест куршума от неизвестни извършители, Иванович призна пред медиите в Белград, че не се чувства в безопасност. Отношенията на Иванович с правителството в Белград и сръбския президент Александър Вучич бяха напрегнати. На изборите от 2017 г. Белград открито подкрепи партията „Сръбска листа“, но не и другите политически сили на етническите сърби в Косово. Медиите в Сърбия съобщиха, че само дни преди убийството на Иванович той изпратил SMS до президента Вучич, но той не получил отговор на него.

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Постоянният представител на Русия в ООН заподозря косовските власти в опит да прикрият детайли от убийството на Оливер Иванович

ТАСС: Постоянният представител на Русия в ООН заподозря косовските власти в опит да прикрият детайли от убийството на Оливер Иванович

7 Февруари 2018 | 23:21 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Отказът на властите на Косово да си сътрудничат с Белград в разследването на убийството на сръбския политик Оливер Иванович може да се тълкува като стремеж на Прищина „да прикрие нещо“. Такова мнение изказа в сряда постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя на заседанието на Съвета за сигурност за ситуацията в Косово, предава ТАСС.
Според думите на Небензя, Русия поддържа искането на Белград за провеждане на пълноценно разследване на убийството на Иванович от международните структури в Косово и предоставяне на възможност на сръбските компетентни органи да участват в процеса. Дипломатът напомни, че „възможността за присъствие на сръбска полиция в този район е предвидена“ в резолюцията на СС по косовското урегулиране.
Небензя заяви, че Мисията на ЕС в областта на върховенството на закона в Косово има „голяма отговорност“ и през последните години е „претендирала за ключовата роля в областта на поддържането на обществения ред“, а сега безпричинно „прехвърля отговорността“ на косовската полиция.
„Кой верифицира способността на косовско-албанските силови структури да разследват обективно престъпление против сърбите? Заинтересована ли е въобще Прищина да го направи? Нейният отказ да предостави каквито и да е сведения, поискани от Белград, говори за обратното – включително, може би, за стремление да скрие нещо“, констатира Небензя. Той призова „незабавно да се разгледат тези грешки“, с цел „да се осигури максимално оперативно, всестранно и обективно разследване, откриване на извършителите и поръчителите на това убийство“.
ТАСС припомня, че един от лидерите на косовските сърби Оливер Иванович беше застрелян на 16 януари в Косовска Митровица, на входа на офиса на оглавяваната от него партия „Свобода, демокрация, справедливост“.
Както заяви в сряда постоянният представител на Русия пред ООН, убийството на Иванович „свидетелства за катастрофално ниското ниво на сигурност и правораздаване“ в Косово, „голямата уязвимост на сръбската община“ и „отсъствието на ефективни механизми за реагиране на подобни предизвикателства. Според думите на Небензя, „само мъжественият ход на сръбския президент Александър Вучич“, който е посетил Косово „с цел да подкрепи живеещите там негови съплеменници“, е спомогнал „за успокояването на обстановката“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор на Косово Александър Лумези: Имаме доказателство за убийството на Оливер Иванович, не сме получили информация от Сърбия

Главният прокурор на Косово Александър Лумези: Имаме доказателство за убийството на Оливер Иванович, не сме получили информация от Сърбия

2 Февруари 2018 | 17:39 | Агенция "Фокус"
Прищина. Главният прокурор на Косово Александър Лумези заяви, че прокуратурата разполага с определени доказателства за убийството на лидера на косовските сърби в Косовска Митровица Оливер Иванович, предава албанската телевизия Алсат, като се позова на изявление на Лумези пред електронния портал „Rbreshi“.
Според косовския главен прокурор сръбските правораздавателни органи не са доставили информациите, с които разполагат по повод разследването. „Имаше искане от властите в Сърбия да си сътрудничим. Ние показахме, че сме готови да приемем всички информации, които те могат да ни предоставят за убийството на Оливер Иванович, както е предвидено според Закона за международно сътрудничество. До момента не сме получили информация, въпреки че сме в очакване“, обясни Лумези.
Косовският портал твърди, че разследването на убийството на Иванович е поверено на двама прокурори от съда в Косовска Митровица, като единият от тях е етнически сърбин, а другият етнически албанец.
„Фокус“ припомня, че Оливер Иванович беше убит пред офиса на неговата гражданска инициатива „Сърбия, демокрация, справедливост“ на 16 януари тази година от неизвестен нападател, като в тялото му бяха изстреляни 5 куршума.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Генералният прокурор на Косово обвини Белград в отказ за сътрудничество по случая за убийството на Оливер Иванович

ТАСС: Генералният прокурор на Косово обвини Белград в отказ за сътрудничество по случая за убийството на Оливер Иванович

2 Февруари 2018 | 16:26 | Агенция "Фокус"
Белград. Генералният прокурор на Косово Александър Люмези обвини Белград в отказ за обмен на информация по разследването на убийството на сръбския политик Оливер Иванович. Магистратът съобщи това в интервю пред косовския портал Arbfresh.info, предава ТАСС.
„Имаме някои улики, но все още не сме установили самоличността на извършителя на престъплението. Помолихме сръбските власти за сътрудничество и сме готови на обмен на информация за убийството на Оливер Иванович, както е предвидено според закона за международно сътрудничество. Засега те не са ни предоставили информация, чакаме“, заяви прокурорът.
По-рано от Министерството на правосъдието на Косово се съгласиха на обмен на информация с Белград за разследването на убийството на Иванович, но отхвърлиха възможността да допуснат към разследването сръбската страна. Преди това министърът на правосъдието на Сърбия отправи жалби в Мисиите на ЕС и ООН в Косово, с искане да разрешат участието на Белград в разследването на убийството на Иванович, но международните представителства отговориха, че не могат да вземат подобно решение, тъй като това не е в техните компетенции.
Един от политическите лидери на косовските сърби – Оливер Иванович – беше застрелян на 16 януари в Косовска Митровица, когато излизаше от офиса на оглавяваната от него партия „Свобода, демокрация, справедливост“. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че убийството на Иванович е терористичен акт и нападение над целия сръбски народ.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Изключени са етническите мотиви за убийството на Оливер Иванович, резултатите от разследването ще бъдат обявени скоро

Хашим Тачи: Изключени са етническите мотиви за убийството на Оливер Иванович, резултатите от разследването ще бъдат обявени скоро

2 Февруари 2018 | 03:30 | Агенция "Фокус"
Прищина. Органите, разследващи убийството на един от лидерите на косовските сърби – Оливер Иванович, ще обявят в близко време резултатите от работата им по случая. Това заяви държавният глава на Косово Хашим Тачи, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
„Това е престъпно-мафиотски акт, без точни данни за политически мотиви. Всяка възможност за етнически мотив е изключена. За това разговарях с президента Александър Вучич и Сърбия изрази готовност да помогне на институциите на Косово в замяна на информация за убийството на Иванович", обясни Тачи, като допълни, че Прищина сътрудничи с КФОР за изясняването на убийството.
Косовкият президент отново потвърди подкрепата си за диалога Белград-Прищина и припомни, че от началото на преговорите в Брюксел за нормализиране на отношенията между двете съседни страни не е имало етнически мотивирани инциденти.
„Сърбите в Косово никога не са били в по-добра позиция. Те са в парламента на Косово, в местните институции и мисля, че това ще продължи и в бъдеще", изрази увереност Тачи.
Оливер Иванович бе убит на 16 януари в Косовска Митровица, пред кабинета на партията му. „Свобода, демокрация, правосъдие".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД: ЕС "дава година" на Сърбия за Косово, от решаващо значение е 2019 г.

МКД: ЕС "дава година" на Сърбия за Косово, от решаващо значение е 2019 г.

26 Януари 2018 | 23:12 | Агенция "Фокус"
Белград. Пълната нормализация на отношенията между Сърбия и Косово под формата на правно обвързващ договор е "спешна" за Европейския съюз, съгласно работната версия на стратегията на ЕС за разширяване, пише скопското електронно издание „МКД“.
Както пише сръбското издание Вечерне Новости, чиито журналисти са прочели документ, който трябва да бъде представен официално през февруари, споразумението между Белград и Прищина е от решаващо значение за европейската перспектива, както на Косово, така и на Сърбия, но и на по-широкия регион.
Трябва да се отбележи, че Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини заяви, че Съюза ще интензифицира ангажимента си да улесни преговорите между Прищина и Белград, за да се нормализират отношенията им под формата на правно обвързващ документ.
Стратегията съдържа и "примерна илюстрация" на стъпките, необходими за завършване на процеса на присъединяване на Сърбия към ЕС до 2025 г., което представлява най-добрият сценарий. Според нея, не по-късно от края на 2019 г. Белград трябва, между другото, Белград трябва да изпълни преходните мерки в рамките на глава 35, които се отнасят до Косово.
Документът гласи: "Сърбия и Косово трябва да постигнат цялостна нормализация на отношенията най-късно на този етап, което трябва да проправи пътя за по-нататъшния значителен напредък на Косово към европейската интеграция".
Всичко това означава, че за по-малко от две години Белград и Прищина трябва да приключат всички спорни въпроси, които са твърде амбициозни, като се има предвид темпото на диалога досега.
Предходните мерки, които Сърбия трябва да изпълни по отношение на Косово, са обяснени в общата позиция на ЕС относно глава 35 от ноември 2015 г. Посочено е, че те изпълняват първото споразумение от април 2013 г., което включва Асоциацията на сръбските общини, полицейските споразумения, съдебната система, както и митническите споразумения, свободата на движение, мостът в Косовска Митровица, признаването на дипломите и участието в регионалните институции в Косово. Изяснява се обаче, че тази първа група от преходни мерки "ще бъде актуализирана при необходимост".

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: „Ако диалог означава да признаем Косово – тогава благодаря ви, довиждане!“

Александър Вучич: „Ако диалог означава да признаем Косово – тогава благодаря ви, довиждане!“

25 Януари 2018 | 17:38 | Агенция "Фокус"
Давос. Президентът на Сърбия Александър Вучич проведе разговори в четвъртък, в кулоарите на Световния икономически форум в швейцарския ски курорт Давос, с президента на Косово Хашим Тачи, предава англоезичната редакция на белградската медия В92.
Сръбският държавен глава е заявил, че той и Тачи са обсъдили продължаването на диалога ( между Белград и Прищина ) и „разрешаването на проблемите“, в ефира на сръбската държавна телевизия „Радио и телевизия Сърбия (РТС)“
Той „не разбира защо Прищина е приела само предложението за обмен на информация по разследването на убийството на Оливер Иванович“, но се „надява, че те ще намерят неговите убийци“.
Вучич е добавил още, че е важно разговорите да продължат и че той „мисли за бъдещето на сръбския и албанския народ“.
„Имахме разговори с албанците, които бяха представени тук по начина, по който сме се разбрали – т.е. резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН за Косово“, заяви президентът, очевидно имайки предвид постигнатото споразумение през 2012 година, за употреба на наименованието „Косово“ на регионални форуми, без да се взима предвид финалния статут на сръбската южна провинция, както пише редакцията на В92, където етническите албанци през 2008 година са обявили едностранно независимост – ход, който Сърбия счита за нарушение на териториалния си интегритет и суверенитет.
Когато интервюиращият е отбелязал, че Вучич ще вземе участие „в няколко срещи под надслова Косово и Сърбия“ и е попитал дали това трябва да радва сърбите или да ги притеснява, президентът е заявил, че не става дума за „Косово и Сърбия“, а за „Белград и Прищина“ – „независимо от това, че Тачи говори за Косово и Сърбия, а други хора изобщо не споменават“ тези имена.
„Да, нашите отношения са предмет на обсъждане и пред нас не стои лесна година. И тъй като имам възможност да коментирам глупостите, които някои хора на сръбската политическа сцена говорят – ние трябва да вземем решение какво можем да направим, какво точно искаме и какво искаме да правим със себе си. Да имаме реален, сериозен и отговорен подход в бъдеще. Да изгубим възможно най-малко и да спечелим максималното и, както съм казвал безброй пъти, да осъзнаем, че ситуацията, в която ние и Прищина преговаряме е такава, че в края и двете страни ще са недоволни и ядосани“, заяви сръбският президент.
„Ако някой си мисли, че може да вземе всичко, а другата страна – нищо, мисля, че това е грешният начин и че той никога няма да доведе до някакво решение“, продължи той.
Ако някой си мисли, че процесът на нормализация на отношенията между Белград и Прищина означава единствено Сърбия да признае Косово и това да е всичко – „тогава – благодаря, довиждане“, подчерта Вучич.
Това е бил отговорът на сръбския президент, на въпрос дали е възможно организирането на международна конференция „за разрешаването на въпроса за Косово и Метохия, вместо „дългосрочното страдание в Брюксел, което продължава от години“, визирайки разговорите с Косово под шапката на ЕС, започнали през 2011 година.
Президентът не е отрекъл инициативата по принцип, въпреки че е споделил, че се страхува, че „евентуална конференция може да завърши без да се постигне споразумение“.
Вместо това, двете страни трябва да направят отстъпки, според думите на Вучич.
„Ако можете да направите това, то ние сме готови да преговаряме. Ако кажете,‘Сърбия трябва да признае Косово и това е‘, то тогава благодаря, довиждане“, е заявил сръбският държавен глава.
Попитан дали Прищина е готова на компромисно решение, той е отказал да говори от името на Косово.
„Те ще са там – по коридорите, виждам, че имат много свободно време – питайте ги“, е казал Вучич на репортерите в Давос в четвъртък.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Президентите на Сърбия и Косово обсъдиха в Давос евентуалното възобновяване на диалога между двете страни и убийството на Оливер Иванович

ТАСС: Президентите на Сърбия и Косово обсъдиха в Давос евентуалното възобновяване на диалога между двете страни и убийството на Оливер Иванович

25 Януари 2018 | 16:35 | Агенция "Фокус"
Давос. Президентът на Сърбия Александър Вучич обсъди със своя косовски колега Хашим Тачи възможността за продължаване на диалога между Белград и Прищина, както и разследването на убийството на сръбския политик Оливер Иванович, случило се в Косовска Митровциа. Подробностите за срещата, проведена в кулоарите на Световния икономически форум в Давос, съобщи Вучич в ефира на национална сръбска телевизия, предава ТАСС.
„Важно е да продължим да разговаряме и да размишляваме за съдбата на сръбския и албанския народи. Длъжни сме да решим какво можем да направим и какво искаме. В бъдеще трябва да приемем реален, сериозен и отговорен подход, за да понесем минимални щети и да получим максималното от това, което е възможно“, заяви сръбският лидер.
По повод разследването на убийството на Иванович, Вучич заяви, че „не разбира защо те (косоварите) са приели предложението само за обмен на информация, а не за участие на сръбската страна в разследването на престъплението“. „Имаме надежда, че ще намерят убиеца на Иванович“, добави сръбският президент.
Агенция „Фокус“ припомня:
Един от лидерите на косовските сърби – Оливер Иванович, беше застрелян на 16 януари в град Косовска Митровица, когато е излизал от офиса на оглавяваната от него партия „Свобода, демокрация, справедливост“. Външният министър на Сърбия Ивица Дачич заяви, че Белград ще продължи диалога с Прищина, когато получи конкретна информация за разследването на убийството.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik (Сърбия): Трябва ли Сърбия да иска връщане на армията в Косово?

Sputnik (Сърбия): Трябва ли Сърбия да иска връщане на армията в Косово?

23 Януари 2018 | 12:44 | Агенция "Фокус"
Белград. "Убийството на един от лидерите на косовските сърби, Оливер Иванович, поставя въпрос както за ролята на международните мисии в Косово и Метохия, така и за задействането на член от Резолюция 1244, който предвижда завръщането на сръбската армия и полиция в бившата югославска провинция", пише сръбското издание на руския Sputnik.
Според изданието след убийството на Иванович Сърбия има всички основания да поднови искането си за връщане на 1000 сръбски полицаи и войници, които гарантират живота на сърбите, останали да живеят в Косово, тъй като "очевидно Революция 1244 е преодоляна".
Sputnik цитира преподавателя от Факултета по политически науки в Белград, Стефан Серпич, който смята, че Сърбия няма да бъде допусната до разследването на убийството и сътрудничеството с косовската полиция ще се сведе до обмен на информация, докато всяко искане за по-голяма ангажираност ще се приеме като нарушение на Брюкселското споразумение между Сърбия и Косово.
Стефан Серпич коментира и съдържанието на Резолюция 1244, която предвижда участие на сръбски сили в състава на КФОР за опазване на сръбското културно-историческо наследство, но заедно с това припомня, че единствено Русия и Китай са подкрепили подобно становище.
Sputnik припомня, че съставът на мисията на ООН в Косово, която трябва да гарантира равни условия за живот на всички граждани на Косово, към момента наброява едва 380 души, докато силите на КФОР по различни източници се разминават и се движат между 4600 души от 31 страни, според официална информация, и 7 427 души, по неофициални данни.
Мисията на ЕУЛЕКС при създаването си на 16 февруари 2008 г. е имала в състава си 2000 служители.
В заключение Sputnik задава въпроса дали изброените три международни мисии - ЮНМИК, КФОР и ЕУЛЕКС са в състояние да гарантират мира в Косово.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Blic: Американски професор определи убийството на Оливер Иванович като „може би точно това, от което Косово се нуждае“

Blic: Американски професор определи убийството на Оливер Иванович като „може би точно това, от което Косово се нуждае“

23 Януари 2018 | 11:28 | Агенция "Фокус"
Белград. Професорът в Университета „Джон Хопкинс“ във Вашингтон, Едуард Джоузеф, анализира трагедията с Оливер Иванович в статия за външна политика, озаглавена „Убийството може би е точно това, от което Косово има нужда“, отбелязва белградското електронно издание Blic.
В статия, публикувана на интернет страницата на американско списание в раздела, посветен на личните нагласи и мнения, проф. Джоузеф пише, че убийството срещу лидера на косовските сърби най-вероятно е извършено от „мощни престъпни елементи“, които показват, че „на север в Косово управлява беззаконието“. Тази трагедия, според американския професор, „може да бъде стимул за траен мир в Косово“.
Джоузеф пише, че Белград упорито продължава да таи надежди, че може да отдели северната част на най-младата държава на Балканите от „бившата си съпруга, отцепилата се провинция“ Косово и Метохия.
Сърбия и регионът са, според него, заложници на илюзии, които в същото време отварят вратата към Русия, която отвлича вниманието на Белград от усилията за сближаване с Европейския съюз.
„И тази илюзия за Косово доведе до убийство Иванович“, пише професорът, след като припомня генезиса на проблема с Косово, като започва с войната от 1999 г.
Джоузеф също така предупреждава, че е възможното разделяне на Косово автоматично ще насърчи сепаратистките тенденции на сърби и хървати в Босна и Херцеговина. Компромисът трудно би бил постигнат с преговори между Хашим Тачи и Александър Вучич, уверен е американският професор. Убийство на Иванович обаче е възможност да бъде сложен край на илюзиите за промяна на границите на Балканите.
В подобна ситуация Вашингтон не може да си позволи да делегира правомощията за разрешаване на проблема с Косово на европейците като „подизпълнители“, категоричен е Джоузеф.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Хашим Тачи оцени положително посещението на Александър Вучич в Косово

„МКД“ (Македония): Хашим Тачи оцени положително посещението на Александър Вучич в Косово

22 Януари 2018 | 18:59 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският президент Хашим Тачи оцени положително посещението на сръбския държавен глава Александър Вучич в страната, заявявайки, че се радва, че по време на визитата е била подчертана важността на диалога като единствен път за нормализирането на отношенията, предава македонската медия „МКД“.
"Освен някои популистки изявления, които са неизбежни при подобни посещения, това на Вучич премина без инцидент", заяви Тачи в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“.
Той допълни, че е удовлетворен, че Вучич, по време на престоя си в Косово, многократно е подчертавал важността на диалога като единствен начин за нормализиране на отношенията и изграждане на доверие.
Според него правителството в Прищина ще продължи да се ангажира с диалога за нормализиране на отношенията, докато не бъде постигнато историческо мирно споразумение и помирение.
"Смятам, че ще продължим диалога на най-високо политическо равнище, под егидата на ЕС и силно подкрепян от САЩ", допълни Тачи.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Srbija Danas (Сърбия): Президентът Вучич предотврати война в Косово, албанците бяха готови за действие, сръбската армия е поставена в готовност

Srbija Danas (Сърбия): Президентът Вучич предотврати война в Косово, албанците бяха готови за действие, сръбската армия е поставена в готовност

22 Януари 2018 | 16:57 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът Александър Вучич предотврати война в Косово, тъй като албанците бяха готови за действие, а сръбската армия е поставена в готовност, пише белградският вестник Srbija Danas.
Според изданието "непосредствено преди посещението на президента в Косово и Метохия се е разиграла небивала криза на сигурността и политическата стабилност, тъй като етническите албанци са искали да използват разследването на убийството на Оливер Иванович като повод за въвеждането на специалните полицейски сили на територията на Северно Косово в нощта на събота срещу неделя".
В статията се твърди, че сръбските и руските служби за получили достатъчно сигурни доказателства за реализирането на подобен план, след което сръбският президент е предприел светкавичното посещение в Косово, а Сърбия е представила доказателства за ситуацията пред ЕС и НАТО.
Srbija Danas цитира мнението на експерта по сигурността Милан Петрич, който смята, че "НАТО и ЕС трябва да гарантират сигурността на сърбите в Косово".
Сръбският анализатор Дарко Трифунович заявява, "че посещението на Вучич е блестящ ход за запазване на сигурността в региона".
Трифунович смята, че не може да си представи как би се приел инцидент по време на посещението на Вучич в Косово. "Това би било небивал скандал".
Srbija Danas се позовава и на мнението на генерал Божидар Делич, според когото "албанците са се отказали, тъй като не обичат да предприемат рискови операции без подкрепата на САЩ".

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ (Македония): Очаква се косовката полиция да обяви предварителните резултати от разследването на убийството на Оливер Иванович

„24 Вести“ (Македония): Очаква се косовката полиция да обяви предварителните резултати от разследването на убийството на Оливер Иванович

22 Януари 2018 | 15:59 | Агенция "Фокус"
Прищина. В понеделник, 22 януари, полицията в Косово трябва да представи предварителните резултати от разследването на убийството на Оливер Иванович, лидер на на Гражданското движение „Свобода, демокрация и справедливост“ на косовските сърби, отбелязва скопското електронно издание „24 Вести“.
Сръбската прокуратура за организирана престъпност също стартира досъдебна процедура. Същевременно от Министерството на външните работи в Белград уточниха, че към настоящия момент не са получили отговор на искането за включване на сръбската полиция в разследването на убийството на Иванович.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Визитата ми в Косово не беше лесна и приятна, но съм доволен от резултатите

Александър Вучич: Визитата ми в Косово не беше лесна и приятна, но съм доволен от резултатите

22 Януари 2018 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Белград. Държавният глава на Сърбия Александър Вучич призна, че визитата му в Косово не е била „лесна и приятна“, но е удовлетворен от резултатите й, съобщава електронното издание Gazeta Express.
Вучич, който бе на посещение в най-младата държава на Балканите през уикенда, заяви, че е свършил „изключително важна работа" за обединяването на сърбите, като подчерта, че в Косовска Митровица е поканил всичките си политически опоненти на разговор. „Имах задължението да кажа на всички кой е интересът на сръбския народ – сърбите да останат и да живеят на собствената си земя“, подчерта Вучич, като същевременно допълни: „Разбрах, че тези хора се борят за своята страна и нация, за препитанието си, за оцеляването си".
Сръбският президент обяви намеренията си да посети Косово след убийството на един от политическите лидери на сърбите там – Оливер Иванович, лидер на Гражданското движение „Свобода, демокрация, справедливост“.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Диалогът по Косово сега е необходим повече, откогато и да било

Александър Вучич: Диалогът по Косово сега е необходим повече, откогато и да било

21 Януари 2018 | 07:15 | Агенция "Фокус"
Белград. Според президента на Сърбия Александър Вучич диалогът по Косово днес е нужен повече, откогато и да било. Според него това се отнася и за Косово, и за Сърбия, предава ТАСС.
„Струва ми се, че хората разбират, че ни е нужен мир, рационален подход, че са ни нужни разговори с албанците. Че ни е необходим вътрешносръбски диалог, може би повече, откогато и да било. Само така ще можем да придвижим страната напред“, заяви Вучич. Същевременно той поясни, че по повечето въпроси, свързани със сключеното през 2013 г. в Брюксел споразумение между Сърбия и Косово за принципите на нормализацията на отношенията, „се движим по тънко острие“.
Същевременно Вучич призова местните сърби да остават силни и да не напускат родните си места, да раждат деца, за да запазят присъствието си в Косово. „Ако имате четвърто дете, раждайте пето, а ние ще ви отворим фабрики, ще доведем инвеститори“, допълни той.
Посещението на сръбският президент в Косово цели успокояването на обитаващите го сърби след убийството на местния политик Оливер Иванович в Косовска Митровица.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Посещението на Александър Вучич в Косово е от решаващо значение за стабилността му

Ивица Дачич: Посещението на Александър Вучич в Косово е от решаващо значение за стабилността му

21 Януари 2018 | 00:22 | Агенция "Фокус"
Белград. Посещението на сръбския държавен глава Александър Вучич в Косово е от решаващо значение за мира и стабилността му, заяви първият дипломат на Белград и вицепремиер на страната Ивица Дачич, отбелязва скопското електронно издание „Стандард“.
„С това смело решение Вучич показа, че Сърбия е привързана към запазването на мира и защитата на сръбския народ в Косово (в източника – Косово и Метохия), за разлика от много други – като албанците, част от международната общност, много опозиционни партии в Сърбия", подчерта Дачич, като същевременно увери, че Белград няма да се откаже от защитата на сръбския народ в Косово.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Президентът на Сърбия положи цветя на мястото на убийството на сръбския политик в Косово

ТАСС: Президентът на Сърбия положи цветя на мястото на убийството на сръбския политик в Косово

20 Януари 2018 | 16:03 | Агенция "Фокус"
Косовска Митровица. Президентът на Сърбия Александър Вучич положи цветя в събота на мястото на убийството на един от лидерите на косовските сърби Оливер Иванович в град Косовска Митровица. Това съобщи кореспондент на ТАСС от мястото на събитието.
Церемонията по полагането на цветя и импровизирания мемориал на входа на офиса на партия „Свобода, демокрация, справедливост“, където във вторник беше застрелян нейния лидер Иванович, се проведе при засилени мерки за сигурност. Жителите на Косовска Митровица носиха цветя на мястото още преди пристигането на президента. Вучич добави към купчината букет червени гербери и белолистници, след което почете паметта на загиналия с минута мълчание.
След полагането на цветята, Вучич се отправи към местния университет, за да се срещне там с жителите на Косово. Както самият сръбски президент съобщи по-рано, той има намерение да обсъди въпроси около осигуряването на безопасността на живеещите там сърби. На срещата, съгласно програмата на президента, са отделени около два часа.
Вучич се намира в Косово на двудневна визита. Вечерта сръбският лидер ще пристигне в околностите на Прищина, където ще посети сръбския манастир (задужбина) Грачаница и селцето Лапле Село – сръбския анклав в центъра на Косово. Вторият ден от посещението ще се проведе във формат, закрит за пресата.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Tanjug (Сърбия): Александър Вучич положи венец на мястото на убийството на Оливер Иванович

Tanjug (Сърбия): Александър Вучич положи венец на мястото на убийството на Оливер Иванович

20 Януари 2018 | 14:45 | Агенция "Фокус"
Косовска Митровица. По време на посещението си в Косово в събота, сръбският държавен глава Александър Вучич положи венец на мястото на убийството на лидера на косовските сърби Оливер Иванович, предава сръбската информационна агенция Tanjug. Иванович бе застрелян в началото на седмицата докато е излизал от централата на своето гражданско движение „Свобода, демокрация, справедливост“, в град Косовка Митровица. Малко след убийството му сръбският президент обяви, че има намерение да посети Северно Косово и да се разговаря с живеещите в района сърби.
Междувременно започна и срещата между Вучич и официални лица от региона. Визитата на сръбския президент се провежда при засилени мерки за сигурност.
Редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Tanjuk (Сърбия): Александър Вучич пристигна в Косовска Митровица

Tanjuk (Сърбия): Александър Вучич пристигна в Косовска Митровица

20 Януари 2018 | 13:30 | Агенция "Фокус"
Митровица. Сръбският президент Александър Вучич пристигна в Косовка Митровица малко след 13:00 часа българско време в събота, съобщава сръбската информационна агенция Tanjuk. Държавният глава ще се срещне с местното население след убийството на лидера на косовските сърби Оливер Иванович, който бе застрелян във вторник в града.
По-рано Вучич спря за кратко в манастира „Банска“, където разкри, че Белград и Прищина ще обменят информация относно убийството на Иванович. Той също така призова сърбите в Северно Косово да не напускат домовете си, като им обеща помощ от страна на Белград.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B92: Александър Вучич в Косово: Нося три съобщения за сърбите в региона

B92: Александър Вучич в Косово: Нося три съобщения за сърбите в региона

20 Януари 2018 | 13:21 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският президент Александър Вучич заяви по време на посещението си в Северно Косово в събота, че носи три съобщения за местното сръбско население, предава радио B92.
„Сърбите трябва да останат и оцелеят в своите домове, а сръбската държава им е помагала и ще продължи да им помага и за в бъдеще“, заяви държавният глава и добави, че е дошъл „за да обсъдя сигурността на сърбите и видя кои органи гарантират за нея“. Освен това Вучич разкри, че Белград и Прищина ще обменят информация относно убийството на лидера на косовските сърби Оливер Ивнович, което бе причина за визитата на президента в региона.
Вучич пристигна в първата дестинация от пътуването си – манастирът „Банска“, малко след 12:00 часа българско време, където подчерта, че Белград ще отдели 250 милиона динара (26 хил. долара) с цел възстановяването на духовната обител.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Tanjuk (Сърбия): Александър Вучич започна визитата си в Косово с посещение в манастира „Банска“

Tanjuk (Сърбия): Александър Вучич започна визитата си в Косово с посещение в манастира „Банска“

20 Януари 2018 | 12:50 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският президент Александър Вучич започна своята визита в Косово с посещение в манастира „Банска“, съобщава информационната агенция Tanjug. Държавният глава се е срещнал с игумена на манастира Теодосий, който е заявил, че визитата на Вучич в Северно Косово е от изключителна важност за живеещите в района сърби.
Президентът обяви намерението си да посети Северно Косово на 16 януари, малко след като един от лидерите на косовските сърби Оливер Иванович бе убит от неизвестен нападател. Държавният глава изяви желанието си да се срещне с местното население и проведе разговори с хората, свързани с убийстото на сръбския политик.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Президентът на Сърбия ще пристигне в Косово

ТАСС: Президентът на Сърбия ще пристигне в Косово

20 Януари 2018 | 01:47 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич започва на 20 януари посещение в Косово. Предстои му да успокои живеещите там сърби след убийството на сръбския политик Оливер Иванович, предава ТАСС.
Посещението ще продължи два дни. През това време Вучич ще посети сръбския манастир Грачаница край Прищина. Ще положи и цветя на мястото на убийството на Иванович в Косовска Митровица.
За решението да посети Косово след убийството, потресло цяла Сърбия и поставящо под заплаха сигурността на Балканите, Вучич обяви на 16 януари по време на обръщението си към нацията. „Скоро ще бъда в Косово, защото трябва да говоря с народа, който чака това“, заяви той.
Според съпартиеца на Вучич от Сръбската прогресивна партия Милован Дрецун „посещението на Вучич е рисковано, но необходимо“. „Президентът ще бъде със сръбския народ, ще покаже, че Сърбия напълно подкрепя сръбския народ в Косово, поддържа го, гарантира сигурността му, доколкото Сърбия може да направи така. Посещението ще възпрепятства по-нататъшното напрежение“, заяви депутатът.
Министърът на вътрешните работи на Сърбия Небойша Стефанович определи посещението на Вучич като извънредно рисковано. „Убийството на Оливер Иванович прави това посещение много сложно. Но с Вучич не може да се говори по темата, ние не можем да го откажем от намерението му. Не мисли дали има заплаха за личната му безопасност“, допълни министърът.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B92 (Сърбия): Александър Вучич и Хашим Тачи са постигнали съгласие за продължаване на диалога Белград-Прищина под егидата на ЕС

B92 (Сърбия): Александър Вучич и Хашим Тачи са постигнали съгласие за продължаване на диалога Белград-Прищина под егидата на ЕС

19 Януари 2018 | 12:44 | Агенция "Фокус"
Белград. Мая Кочиянчич, говорите на върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини, съобщи, че президентите на Сърбия Александър Вучич и Косово – Хашим Тачи, са постигнали съгласие за продължаване на диалога за нормализиране на двустранните отношения, който се води под егидата на ЕС, предава белградската медийна компания B92.
Съответната договореност двамата лидери са постигнали в рамките на телефонен разговор, проведен след убийството на един от лидерите на косовските сърби – Оливер Иванович.
Съгласно информация, разпространена от агенция Tanjug, Брюксел е приветствал решението на Вучич и Тачи за продължаване на диалога Белград-Прищина.

Агенция "Фокус" припомня:

След 10-месечна пауза във вторник, 16 януари, водените под егидата на Европейския съюз преговори за нормализиране на двустранните отношения между Сърбия и Косово трябваше да бъдат възобновени в Брюксел. Още в сутрешните часове на деня обаче стана ясно, че вместо към диалог, Белград и Прищина тръгват по пътя на острата конфронтация.
Малко след 8 часа (местно време) в Косовска Митровица бе застрелян Оливер Иванович, един от политическите лидери на косовските сърби. По данни на полицията, Иванович е излизал от централата на воденото от него Гражданско движение „Свобода, демокрация, справедливост“, когато срещу него е открита стрелба от преминаващ автомобил. Според адвоката на убития, Иванович е починал на място, въпреки че почти веднага е откаран в близка болница, където лекарите са констатирали смъртта му. По-късно стана ясно, че само на около 70 метра от местопрестъплението се е намирал полицейски патрул. Изстрелите обаче не са чути, което наведе на мисълта, че убиецът е използвал заглушител.
След новината за убийството, сръбският преговарящ екип веднага напусна Брюксел, където във вторник бяха възобновени преговорите между Косово и Сърбия. Ръководителят на сръбската делегация Марко Джурич бе категоричен, че между Белград и Прищина вече няма нищо за обсъждане.
"Това е опит сръбският народ в Косово да бъде тласнат към хаос, Сърбия да бъде тласната към хаос, а това е атака срещу целия сръбски народ; терористичен атентат, който трябва и ще бъде наказан", коментира Джурич.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай отговори на Сърбия: Само Косово има юрисдикцията да разследва убийството на Оливер Иванович

Рамуш Харадинай отговори на Сърбия: Само Косово има юрисдикцията да разследва убийството на Оливер Иванович

19 Януари 2018 | 09:17 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай заяви, че Прищина не е получила искане от страна на Сърбия да участва в разследването на убийството на лидера на Гражданското движение „Свобода, демокрация, справедливост“ (СДП) Оливер Иванович, който бе застрелян пред офиса на партията му в Косовска Митровица по-рано тази седмица, пише електронното издание Gazeta Express.
Коментирайки обръщението на официален Белград към международните мисии в Косово, от които поиска участие в разследването на убийството на лидера на косовските сърби, Харадинай заяви, че само Прищина има юрисдикция да разследва случая.
„Само Косово има юрисдикцията да разследва делото. ЕУЛЕКС и ЮНМИК нямат право да дават такова разрешение. Единствено косовските институции са упълномощени да дават такова разрешение. Косово не получи такова искане", подчерта Харадинай в рамките на пресконференция в столицата на най-младата държава на Балканския полуостров.
Министър-председателят Харадинай обясни, че искането на Сърбия е свързано с обмен на информация. „Получихме искане за обмен на информация, което е нещо положително за нас. Но Косово не е получило искане от Сърбия за участие в разследването", увери премиерът.
Сръбският президент Александър Вучич, който реагира във връзка с убийството на косовския сръбски политик Оливер Иванович във вторник, поиска участието на Сърбия в разследването, като заяви, че Белград не вярва в властите в Прищина.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“: Оливер Иванович беше  погребан в Белград

„Алсат-М“: Оливер Иванович беше погребан в Белград

18 Януари 2018 | 17:20 | Агенция "Фокус"
Белград. Лидерът на Гражданското движение на косовските сърби „Свобода, демокрация, справедливост“ (СДП) Оливер Иванович беше погребан в Алеята на почетните граждани на Новото гробище в сръбската столица Белград, предава македонската медия „Алсат-М“.
Освен семейството и партийните му колеги, много граждани от цяла Сърбия изразиха почитта си към убития политик от Косово. Правителствената делегация е ръководена от министър-председателя Ана Брнабич и от директора на сръбската правителствена служба за Косово и Метохия Марко Джурич.
Пред сръбските медии съпругата на Оливер Иванович Милена заяви, че никога няма да се завърне в Косово“.

Агенция „Фокус“ припомня:
На 16 януари 2018 г. в Косовска Митровица бе застрелян Оливер Иванович, един от лидерите на косовските сърби. Според данни на полицията, той е излизал от централата на воденото от него гражданско движение „Сърбия, демокрация, справедливост“, когато на улицата край сградата е преминал лек автомобил, от който срещу Иванович са били изстреляни няколко фатални изстрела.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B92 (Сърбия): В Сърбия се прощават с Оливер Иванович

B92 (Сърбия): В Сърбия се прощават с Оливер Иванович

18 Януари 2018 | 09:20 | Агенция "Фокус"
Белград. Лидерът на Гражданското движение на косовските сърби „Свобода, демокрация, справедливост“ (СДП) Оливер Иванович ще бъде погребан в четвъртък, 18 януари, предава белградската медийна компания B92.
Тленните останки на сръбския политик ще бъдат положени в Алеята на почетните граждани на Новото гробище в сръбската столица Белград. Погребението ще започне в 12.30 часа (местно време).
Останките на Оливер Иванович бяха транспортирани в Белград в сряда, след като в Косовска Митровица се простиха с политика, убит при стрелба от преминаващ автомобил.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сръбският генерал Момир Стоянович: За убийството на Оливер Иванович няма албански фактор

Сръбският генерал Момир Стоянович: За убийството на Оливер Иванович няма албански фактор

18 Януари 2018 | 09:13 | Агенция "Фокус"
Белград. Генерал Момир Стоянович, бивш директор на Агенцията за военна сигурност и бивш председател на Комисията за инспекция по сигурността на парламента в Белград, заяви, че албанският фактор вероятно не е ключов в убийството на лидера на Гражданското движение „Свобода,демокрация,справедливост“ Оливер Иванович, пише изданието Srbija Danas.
„Моята преценка е, че зад него (убийството – бел.р.) няма албански фактор, защото биха могли да го убият, когато искат, но не го направиха. Разбира се, аз също не изключвам тази възможност. Личното ми мнение обаче е, че това е или политически мотивирано убийство или работа на престъпни групировки в северната част на Косово“, заяви генерал Стоянович.
За политическия характер на престъплението говори фактът, че то бе извършено в деня, в който Белград и Прищина възобновиха преговорите за нормализиране на двустранните отношения след 10-месечна пауза.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово: Разумът ще надделее и диалогът между Белград и Прищина ще бъде възобновен

Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово: Разумът ще надделее и диалогът между Белград и Прищина ще бъде възобновен

18 Януари 2018 | 08:52 | Агенция "Фокус"
София. Разумът ще надделее и диалогът между Белград и Прищина ще бъде възобновен, като той е необходим и ако Косово и Сърбия желаят да се придържат към евроатлантическата си ориентация. Това каза в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ д-р Боби Бобев от Института по Балканистика при БАН и бивш посланик на България в Албания и Косово, по повод убийството на един от лидерите на косовските сърби Оливер Иванович. Излгежда, че политическите лидери на двете страни ще успят да преодолеят първоначалните емоциални реакции, прогнозира Бобев. По думите му и двете страни са еднакво зависими от спазването на добрия тон и добави, че президентите на Косово и Сърбия Хашим Тачи и Александър Вучич вече са провели телефонен разговор, в рамките на който са отчели изглаждането на отношенията си като задължително. „Не ми се вярва и Косово, и Сърбия да пропилеят шанса, който имат. Не ми се вярва да позволят едни емоционални натрупвания да надделеят над това, което може се окаже ключово за националното развитие и на двете страни. Оливер Иванович беше човекът, който в последния месец се оказа противопоставен на политиката на Белград, като това е важно да се има предвид. Той беше човекът, който неотдавна в свое интервю заяви, че сърбите в Северно Косово трябва да се страхуват не от албанците, а от едни други сърби, които се разхождат в областта с джипове без номера“, обясни той. Боби Бобев допълни, че убитият лидер на косовските сърби Оливер Иванович е водил неортодоксална политика, с което си е спечелил множество врагове. Бившият посланик изрази надежда да бъдат елиминирани възможностите за нов въоръжен конфликт в региона, като обясни, че не може да се говори за порени териториални претенции.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Слободен печат" (Македония): Автомобилът, от който може да е открита стрелбата срещу Оливер Иванович, е на сърбин с австрийско гражданство

"Слободен печат" (Македония): Автомобилът, от който може да е открита стрелбата срещу Оливер Иванович, е на сърбин с австрийско гражданство

17 Януари 2018 | 23:13 | Агенция "Фокус"
Прищина. Автомобилът, от който се предполага, че е открита стрелбата срещу лидера на Гражданското движение "Свобода, демокрация, справедливост" Оливер Иванович, принадлежи на сърбин с австрийско гражданство, съобщава македонското електронно издание "Слободен печат.
Собственикът на вече изгореното превозно средство е починал. Налице са основания да се предположи, че нападателите са откраднали автомобила марка "Опел".
По-рано косовската полиция съобщи, че разполага с информация, която ще помогне за разплитане на случая. Тя е получена от разговори със свидетели, записи от охранителни камери, електронна кореспонденция и записи от социалните мрежи.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Александър Вучич поиска сърбите да бъдат допуснати до разследването на убийството на Оливер Иванович

ТАСС: Александър Вучич поиска сърбите да бъдат допуснати до разследването на убийството на Оливер Иванович

17 Януари 2018 | 21:09 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич проведе телефонен разговор с президента на Косово Хашим Тачи, по време на който е поискал представители на Сърбия да бъдат допуснати до разследването на убийството на косовския сръбски политик Оливер Иванович, предава ТАСС.
„Вучич и Тачи изразиха съвместно съжаление и са се съгласили, че разследването и привеждането под отговорност на организаторите и изпълнителите на това ужасно престъпления имат ключово значение за запазването а мира и доверието на народите. Президентът Вучич поиска от Тачи сръбските държавни органи да участват в разследването на Иванович, за да може това отвратително престъпление в най-кратки срокове ще бъде разкрито. Събеседниците са се съгласили, че диалогът между сърбите и албанците, както и съвместната работа по успокояването и стабилизацията на Косово имат ключово значение и за двете страни“, пише в официално заявление на сръбското президентство.
По-рано Вучич съобщи, че възнамерява да посети Косово на 20 и 21 януари.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Узунов: Интерес от убийството на Оливер Иванович има всеки, който иска да дестабилизира Западните Балкани, да прекроява граници и да не допуска евроинтеграция

Красимир Узунов: Интерес от убийството на Оливер Иванович има всеки, който иска да дестабилизира Западните Балкани, да прекроява граници и да не допуска евроинтеграция

17 Януари 2018 | 17:08 | Агенция "Фокус"
София. Интерес от убийството на Иванович има всеки, който иска да дестабилизира Западните Балкани, да прекроява граници и да не допуска евроинтеграция. Това каза президентът на Радио и Агенция „Фокус“ Красимир Узунов във връзка с убийството на Оливер Иванович, лидер на партията на етническите сърби Гражданска инициатива „Сърбия, демокрация, справедливост“ (СДП) в предаването „Нещо повече“ по БНР. Узунов посочи, че интерес могат да имат както държави, които сега са на Балканите, така и сили, които стоят зад тях. Според него, ако се разсъждава нормално най-малка полза от убийството на Оливер Иванович имат косовските албанци. „При всички положения отзвукът от това убийство трябва да се търси повече от Белград, отколкото в Прищина“, коментира Узунов. Той посочи, че вчера в Сърбия е имало пресконференция, на която е отчетено, че това е първото политическо убийство от 15 години насам. „В един момент се оказа, че Балканите, които са засилени по линията на евроинтеграция, могат да се върнат към онези времена, когато застреляха Зоран Джинджич. Затова и вчера фразата на президента Вучич е, че няма да позволи Сърбия да се превърне в страна на мафиоти и убийци“, допълни той. Според него процесите на Балканите не са приключили. „Много прибързано е да разсъждаваме, че това може да се постига само с желание от страна на Брюксел“, коментира Красимир Узунов. Той отбеляза, че умиротворяването на Западните Балкани без европейска интеграция е немислимо.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Правителството на Македония изрази съжаление за бруталното убийство на Оливер Иванович

„Фокус“ (Македония): Правителството на Македония изрази съжаление за бруталното убийство на Оливер Иванович

17 Януари 2018 | 17:00 | Агенция "Фокус"
Скопие. Правителството на Македония изрази дълбоко съжаление за бруталното убийство на политическия лидер на сърбите в Косово Оливер Иванович, предава македонската медия „Фокус“ .
"С пълно разбиране за травмите от този нецивилизовани акт, ние се надяваме на сдържаност, както и на бърза реакция на компетентните органи в Косово за изясняване на обстоятелствата и да се открият организаторите и извършителите на това брутално убийство. В същото време изразяваме искрената си надежда, че политическите елити, както и гражданите на Косово и Сърбия ще продължат процесите на насърчаване на взаимните отношения ", пише официално заявление на македонското правителството.
Оттам добавят, че се присъединяват към гласовете на разума, че насилието и терорът не са решение и че регионът трябва да продължи напред в предстоящия изключително важен период за всички страни в региона.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B92 (Сърбия): Косовска Митровица изпрати Оливер Иванович

B92 (Сърбия): Косовска Митровица изпрати Оливер Иванович

17 Януари 2018 | 14:30 | Агенция "Фокус"
Митровица/Белград. В сряда бе погребан един от лидерите на косовските сърби Оливер Иванович, като процесията тръгна от Косовска Митровица и стигна до Белград, предава сръбското радио B92. Тялото на застреляни във вторник Иванович ще бъде поставено в параклис в сръбската столица, като погребението ще се състои в четвъртък, 18 януари.
Процесията бе охранявана от множество служители на реда, като голям брой пътища бяха временни затворени.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов разговаря с косовския президент Хашим Тачи

Премиерът Бойко Борисов разговаря с косовския президент Хашим Тачи

17 Януари 2018 | 12:31 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента на Косово Хашим Тачи по повод убийството вчера на един от лидерите на косовските сърби Оливер Иванович. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Борисов остро осъди убийството и изрази съболезнованията си към близките и съмишлениците на политика.
Българският премиер изрази надежда, че трагичният случай няма да попречи за нормализирането на отношенията между Прищина и Белград и настоя за личната ангажираност на косовския президент за възстановяване на диалога. „В Страсбург темата за интеграцията на Западните Балкани е приоритет. Запознах членовете на Европейския парламент с мотивите ни защо страните от региона заслужават европейска перспектива, но усилия трябва да се полагат от всички. Разчитам и на Вашата помощ случаят в Косовска Митровица да не ни отклонява от голямата цел“, посочи Бойко Борисов и призова за активна работа за разкриване на убийството.
Президентът Тачи подчерта, че правоохранителните органи в Косово ще направят всичко възможно да бъде открит убиецът и поръчителите. „Няма да позволим този инцидент да ни отклони от нашата цел за нормализация на отношенията ни със Сърбия“, каза той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Tanjug (Сърбия): Полицията в Косово е взела записите от видеокамерите, които може да са записали убийството на Оливер Иванович

Tanjug (Сърбия): Полицията в Косово е взела записите от видеокамерите, които може да са записали убийството на Оливер Иванович

17 Януари 2018 | 12:22 | Агенция "Фокус"
Косовска Митровица. Полицията в Косово е взела материалите от охранителните камери, разположени в близост до мястото, където във вторник бе убит Оливер Иваночив, съобщава сръбската информационна агенция Tanjug. Това е съобщил началникът на полицейското управление в Косовска Митровица Желко Боич.
Иванович, който е известен като един от лидерите на косовските сърби, бе убит във вторник от неизвестен нападател, открил огън срещу него от движещ се автомобил, който по-късно е намерен унищожен на около километър от местопрестъплението.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Един изстрел в Косово "взривява" целите Балкани

Премиерът Бойко Борисов: Един изстрел в Косово "взривява" целите Балкани

17 Януари 2018 | 10:40 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Един изстрел в Косово буквално взривява целите Балкани и преговорния процес между Косово и Сърбия. Настроенията веднага стават други. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на представянето на приоритетите на Българското председателство пред Европейския парламент в Страсбург, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Знаем, че в мандата на тази ЕК няма да има нови държави членки от Балканите. Много ясно и честно трябва да им кажем какви надежди могат да хранят“, посочи той. „Познавайки региона, смея да твърдя, че това е точния момент, в който трябва да направим това“, коментира Бойко Борисов. „В момента народите от Балканите истински очакват и вярват, че бидейки географски и исторически в Европа, че накрая ще имат план за присъединяване към ЕС“, заяви премиерът. „България и Македония дадоха един изключителен пример, че има държави на Балканите, които със такт и добронамереност могат да решават проблеми и да не идват в ЕП с проблемите“, изтъкна Бойко Борисов. „Македонският парламент прие Договора за добросъседство между България и Македония, по който се работеше от десетилетия. Ратифцира го, надявам се следващата седмица това да направи и българският парламент“, посочи той. „Премиерът Зоран Заев беше доста храбър, както и ние, и истински се надяваме и между Скопие и Атина процесът за името да завърши. Това ще даде голяма перспектива на Скопие за НАТО и ЕС“, каза още Бойко Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Blic (Сърбия): Има възможност две охранителните камери да са заснели убийството на Оливер Иванович

Blic (Сърбия): Има възможност две охранителните камери да са заснели убийството на Оливер Иванович

17 Януари 2018 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Белград. На входа на централата на водената от Оливер Иванович гражданската инициатива „Свобода, демокрация, справедливост“ има две охранителни камери, които най-вероятно са заснели убийството на лидера на косовските сърби, коментира сръбското издание Blic. От полицията обаче все още не са разкрили дали записите са прегледани.
Иванович бе убит във вторник от неизвестен нападател, открил огън срещу него от движещ се автомобил, който по-късно е намерен унищожен на около километър от местопрестъплението.
Косовската полиция предложи награда от 10 хил. евро срещу предоставяне на информация, свързана с извършителя, припомня изданието.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Скопие се провежда лидерска среща за референдума за името. 19 юли 2018 г.
В Скопие се провежда лидерска среща за референдума за името. 19 юли 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.