НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:01

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Ekathimerini: Гръцката управляваща коалиция се опасява от продължителна криза с Турция

Ekathimerini: Гръцката управляваща коалиция се опасява от продължителна криза с Турция

18 Март 2018 | 19:40 | Агенция "Фокус"
Атина. Напрежението между Гърция и Турция, подхранено от ареста на двама военнослужещи на Атина преди почти три седмици, и острата реторика на Анкара породи тревога в коалиционното правителство на СИРИЗА, че двете страни се насочват към продължителна криза, пише Василис Недос в статия за електронното издание Ekathimerini.
Въпреки поддържането на диалога с Анкара по редица комуникационни канали, в Атина са налице сериозни опасения, че Турция възнамерява да продължи ескалацията на напрежението.
Пример за това е липсата на информация относно съдбата на двамата войници, задържани в Турция по обвинение, че са влезли в забранена военна зона на нейна територия. Според Атина турските власти умишлено забавят хода на съдебната процедура, за да ги използват като коз срещу Гърция в преговори по други въпроси. Според Недос по този начин Анкара може да принуди Атина да екстрадира осмината турски военнослужещи, които избягаха в Гърция и потърсиха политическо убежище след неуспешния опит за държавен преврат от лятото на 2016 г.
Анализатори твърдят, че поведението на Турция е убедило Атина, Вашингтон, Брюксел и други столици на страни от Европейския съюз, че Анкара прибягва до стратегия, която включва задържане на хора като средство за изнудване, особено на западните държави.
Случаят на двамата гръцки войници и позицията на Турция бяха част от дискусиите миналата седмица между помощник-държавния секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия Уес Мичъл и министъра на отбраната Панос Каменнос. Вашингтон се занимава с подобен проблем след ареста в Турция през октомври 2016 г. на американския пастор Андрю Брънсън и осъждането му от местен съд миналата седмица.
С оглед на това, Атина добре осъзнава, че Вашингтон и ЕС имат много ограничено влияние върху Турция, за да поддържат отворени линии на комуникация с Гърция.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„CNN.gr” (Гърция): Трето „Не” на предаването на осемте турски офицери

„CNN.gr” (Гърция): Трето „Не” на предаването на осемте турски офицери

16 Март 2018 | 16:02 | Агенция "Фокус"
Атина. Турция за трети път получи отказ да бъдат екстрадирани осемте турски офицери, които избягаха с хеликоптер след опита за военен преврат на 15 юли 2016 г., след като Апелативният съд с пълно единодушие отхвърли турското искане, предава „CNN.gr”.
Съдът е констатирал, че турската страна не е предоставила нови данни в подкрепа на искането за екстрадация, но налице са основателни причини за съмнение, че военнослужещите няма да получат справедлив процес, ако се завърнат в Турция и съществува риск за подлагането им на изтезания и унижения.

Превод и редакция: Василена Йорданова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Al Jazeera: Гърция търси помощ за освобождаване на задържаните в Турция свои военнослужещи

Al Jazeera: Гърция търси помощ за освобождаване на задържаните в Турция свои военнослужещи

7 Март 2018 | 09:36 | Агенция "Фокус"
Сараево. Гръцкият премиер Алексис Ципрас е потърсил помощта на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш за освобождаването на двамата гръцки военнослужещи, задържани от турските гранични власти в района на река Марица на 1 март т.г., предава балканската емисия на телевизия Al Jazeera.
Телевизията съобщава, че Гърция вече е потърсила помощ и от страните-членки на НАТО и ЕС.
Гръцкият министър на отбраната Панос Каменос е запознал в Брюксел колегите си от ЕС с инцидента, при който, според гръцката страна, на само на няколко метра на турска територия е бил задържан патрул от офицер и подофицер, заблудили се заради лошите метеорологични условия.
Телевизията припомня, че задържаните военнослужещи са във временен арест с обвинения за нарушаване на границата и в шпионаж.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Турция ще повдигне обвинения в шпионаж на арестуваните гръцки войници

AFP: Турция ще повдигне обвинения в шпионаж на арестуваните гръцки войници

2 Март 2018 | 17:00 | Агенция "Фокус"
Одрин. Турският съд в петък постанови мярка за неотклонение „задържане под стража“ за задържаните по-рано през деня двама гръцки войници, пресекли случайно границата, предава AFP, като се позовава на данни от Anadolu Agency. Съдът в Одрин е наредил срещу двамата да бъдат повдигнати обвинения в „опит за военен шпионаж“ и „влизане в забранена военна зона“.
Двамата войници бяха задържани за разпит по-рано в петък, след като са по техните думи са пресекли случайно границата заради лошите атмосферни условия.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Двама гръцки военнослужещи  са задържани в Турция за случайно пресичане на границата

Ekathimerini: Двама гръцки военнослужещи са задържани в Турция за случайно пресичане на границата

2 Март 2018 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Атина. Двама гръцки военнослужещи са задържани от турската армия, след като в четвъртък сутринта са пресекли случайно границата при Марица (Еврос), съобщава електронното издание Ekathimerini.
Генералният щаб на Гръцката армия обяви в петък, че двамата войници са патрулирали границата в горска зона близо до река Марица (Еврос) в лоши метеорологични условия. Те са навлезли случайно на турска територия, в резултат на което са били задържани от турската армия.
В изявлението се отбелязва, че двамата гърци, офицер и войник, са изпратени в турския град Одрин за разпит. Смята се, че те са добре. Военните на Атина увериха, че рутинната процедура за връщането им в Гърция вече е в ход.
Наблюдателите отбелязват, че подобни инциденти обикновено приключват в рамките на няколко минути. Задържаните обаче са изпратени за допълнително разследване, подчертават от редакцията.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Гръцка организация призоваха Доналд Тръмп да осъди турската агресия в Източното Средиземноморие

Ekathimerini: Гръцка организация призоваха Доналд Тръмп да осъди турската агресия в Източното Средиземноморие

2 Март 2018 | 09:22 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският елинистки институт (АХИ) изпрати писмо до държавния глава на САЩ Доналд Тръмп с призив да осъди действията на Турция в Източното Средиземноморие и в по-широкия регион, които също имат тежки последици за интересите на Вашингтон в областта на сигурността, съобщава гръцкото електронно издание Ekathimerini.
В писмото председателят на АХИ Ник Ларигакис призовава Тръмп да осъди строго турските провокации и агресия, насочени към САЩ, Гърция и Република Кипър, както и международните компании за нефт и газ. Ларигакис привежда като примери за напрежение сблъсъкът между кораб на турската брегова охрана и гръцка патрулна лодка, действията на ВМФ на Анкара спрямо италианската енергийна компания „Ени“, а също и заканите за „османски шамар“, които държавният глава Реджеп Тайип Ердоган отправи към САЩ.
„Агресивните и провокативни действия на Турция, насочени срещу САЩ и техните съюзници Гърция и Кипър, са явни, груби и опасни. Призовавам администрацията да действа, за да поддържа върховенството на закона и да призове Турция, провокатор на тези напрежения, да прекрати и да се откаже от своите агресивни действия, които представляват заплаха за мира и стабилността, и не са от интерес на САЩ", се казва в писмото на АХИ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турски кораби са заплашили да потопят сондата на ENI край Кипър

Kathimerini: Турски кораби са заплашили да потопят сондата на ENI край Кипър

24 Февруари 2018 | 02:50 | Агенция "Фокус"
Никозия. Турски военни кораби са тормозили сондажния кораб на италианската петролна компания ENI и са заплашили да го потопят в петък в ексклузивната икономическа зона(ЕИЗ) на Кипър, като в резултат от това, италианският кораб е бил принуден да извърши съответните маневри, за да избегне сблъсък с турските плавателни съдове. Това съобщи италианската медия Skai, цитирана от кипърски СМИ, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Четири или пет кораба от турските Военноморски сили са се опитали да блокират за пореден път сондажният кораб „Сайпем 12000“, собственост на ENI, който, през последните няколко седмици, не може да достигне до 3-и Блок на кипърската ЕИЗ, за да изследва района за наличие на въглеводороди.
В последен опит, преди да отплава за Мароко, сондажният кораб се е опитал да се приближи до мястото, където трябва да проведе сондажите, но турските кораби почти са предизвикали сблъсък, който е бил избегнат в последния момент, като дори са отправил предупреждение, че сондата ще бъде потопена.
Корабът на ENI е напуснал района и отплавал на запад.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: „Турция губи връзка с реалността“, заяви говорител на гръцкото външно министерство

Protothema: „Турция губи връзка с реалността“, заяви говорител на гръцкото външно министерство

19 Февруари 2018 | 09:22 | Агенция "Фокус"
Атина. Турция губи връзка с реалността, това е заявил говорителят на гръцкото Министерство на външните работи Александрос Йениматас, пише гръцкото електронно издание Protothema.
По-рано гръцкият външен министър Ниско Кодзиас заяви във връзка с инцидента около остров Имия/Кардак, че при следващата провокация, реакцията на Атина няма да бъде толкова мирна, припомня изданието. В отговор турското външно ведомство обвини гръцкия първи дипломат в безотговорно отношение и е „отвъд границата“. Във връзка с това, говорителят на гръцкото МВнР заяви, че „Туция систематично нарушава международния закон и продължава преминава червените линии. И когато ние ги призовем да не правят това, Туция реагира все едно изгубва връзка с реалността, която тя сама е създала“.
Йениматас освен това призова Анкара да „уважава международното и морското право“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турция „нарушава системно международното право“, според говорител на гръцкото МВнР

Kathimerini: Турция „нарушава системно международното право“, според говорител на гръцкото МВнР

17 Февруари 2018 | 15:54 | Агенция "Фокус"
Атина. Говорителят на Министерството на външните работи на Гърция Александрос Гениматас обвини Анкара, че нарушава системно международното право и призова служителите на турското правителство да се придържат към европейските политически норми, предава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Изявлението на гръцкия дипломат дойде в отговор на коментарите на говорителя на турското МВнР Хами Аскьой, че гръцкият външен министър Никос Коцияс е възприел „немиролюбив“ подход по отношение на възникналото напоследък напрежение между Турция и Гърция в Егейско море. Гениматас бе категоричен, че „Турция системно нарушава международното право и постоянно преминава червените линии. А, когато бъде призована да се вразуми, тя се оплаква и реагира неадекватно“.
Дипломатът добави ,че „Гърция е страна, която действа трезво, отговорно и мирно. И това е елемент от нейната сила. Тя настоява разрешаване на конфликтите с мирни средства и чрез диалог, като този подход съответства на съвременната европейска политическа култура, която Турция трябва да възприеме. А още по-важно е, тя да уважава международните норми и регулациите в Егейско море“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Външният министър на Гърция Никос Коцияс: Турция премина червената линия на Имия

Външният министър на Гърция Никос Коцияс: Турция премина червената линия на Имия

16 Февруари 2018 | 08:00 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс е една от главните фигури в медийното пространство на балканската страна, особено в светлината на последните турски провокации в Егейско море, край островчетата Имия (на турски – Кардак), както и заради преговорите около името на Бившата югославска република Македония (БЮРМ), пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
В интервю пред гръцката ALPHA TV, дадено късно вечерта в четвъртък, той внесе яснота по някои въпроси.
Относно отговора на Гърция на, както пишат от гръцкия вестник, опита на Турция да потопи плавателен съд на гръцката Брегова охрана, той отбеляза, че гръцкото правителство е отбелязало „в своето изявление, че те са нарушили международното право и че не знаят география... Защото островчетата Имия са, разбира се, гръцки. Международното право и международните договори го потвърждават.
Според Коцияс, Турция е изнервена, че Гърция е в процес на разговори за разрешаване на проблемите си. И може би заради тази нервност, особено около евентуалния пробив в отношенията с Албания и както той се надява, разрешаването на проблемите с БЮРМ, те се опитват да създадат пречки на Гърция, за да добавят към проблемите й в Средиземно и Егейско море и конфликти на северните и граници, заяви гръцкият дипломат.
Освен това, той добави:
„Те няма да го направят отново. Това не трябва да се случва отново. Турците трябва да го разберат, защото винаги говорят за някакви „предупреждения“ и други такива... Аз им казах ясно, че Гърция не е нито Сирия, нито Ирак“.
„Всички острови, островчета и скалисти острови, които владеем като Гърция, са ни дадени съобразно международното право. През цялото време Турция поставя под въпрос този факт“.
„Именно това им казах. ‚Не отваряйте ‚въпроси за сиви зони‘‘, защото ако ние отворим такива случаи, на основата на международното право, не само, че ще бъдете обявени за виновни, но и ще понесете загуби“.
„Нашата червена линия е, когато някой нарушава суверенитета и независимостта ни. И ние видяхме преминаването й, когато те поискаха някои от каменистите ни острови, но не им дадохме да се приближат“.
По въпроса за преговорите с Албания, Косияс заяви:
„Що се касае до албанците, преговорите между нас се водят вече от 2 – 2 ½ години. Така че те са в напреднала фаза и беше очаквано в един момент да стигнем да добър край. И аз се надявам, че ще стигнем до там“.
Гръцкият дипломат коментира и продължаващите преговори около спора за името на БЮРМ:
„Ние не преговаряме за разрешаване на спора с БЮРМ и произтичащите от това усложнения, защото сме подложени на натиск да го направим от ЕС и НАТО. Използваме обстоятелството, че те бързат да влязат в тези организации, за да направим преговорите по-продуктивни и директни“.
„Предпочитам име, което да показва ясно на международно ниво, че това е част от Македония, която се намира на територията на днешната БЮРМ на албанците и славяните и няма нищо общо с гръцката Македония“.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: „Гърция е муха пред гиганта Турция“, заяви главния съветник на Ердоган

Protothema: „Гърция е муха пред гиганта Турция“, заяви главния съветник на Ердоган

16 Февруари 2018 | 01:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. В последната нападка на турско служебно лице срещу гърците, главният съветник на турския президент Игит Бюлут определи Гърция като муха в сравнение с Турция, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
В коментар пред турската държавна телевизия TV TRT за последния инцидент в Егейско море, когато, според гръцкия вестник, турски кораб се е опитал да протарани лодка от Бреговата охрана на Гърция край островчетата Имия, той е заявил, че „Гърция е муха, която се опитва да се съревновава с гиганта Турция“, като е добавил, че последиците за Атина ще са катастрофални.
В рамките на същото интервю, Бюлут е предположил, че има, както го описват от Protothema – теория на конспирацията, в която САЩ планират да натиснат Гърция да нападне Турция, докато нейните военни са ангажирани във военната операция в сирийския район Африн, като турският политик е предупредил, че отговорът на Турция ще бъде суров.
От изданието припомнят, че наскоро същият съветник на Ердоган заплаши гръцкия премиер Алексис Ципрас, както и другите гръцки политици, че Турция ще им счупи ръцете и краката, ако стъпят на островчетата Имия (на турски – Кардак).


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МРТ“ (Македония) : Генералният секретар на НАТО призова Скопие и Атина да бъдат по-гъвкави при решаването на спора за името

„МРТ“ (Македония) : Генералният секретар на НАТО призова Скопие и Атина да бъдат по-гъвкави при решаването на спора за името

15 Февруари 2018 | 17:17 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова към повече гъвкавост на преговорите за името на Македония, предава македонската медия “МРТ“.
"Ще бъда много внимателен, за да не спекулирам за възможното решение. Ясно е, че това се решава през последните 25 години, а посредникът на ООН Матю Нимиц работи от много години. Надявам се, че скоро ще се намери решение за името, което ще реши проблема, който съществува дълго между двете страни, и в крайна сметка БЮРМ да стане член на Алианса. Поради това насърчавам двете страни да бъдат гъвкави и да намерят решение. Обсъдих това с гръцкия министър на отбраната Панос Каменос“, заяви Столенберг.
НАТО реши през 2008 г. на срещата си на високо равнище в Букурещ, че ще покани Македония да стане член, след като въпросът за името бъде решен по взаимно приемлив начин.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МРТ (Македония): Министър-председателите на Гърция и Турция са обсъдили кризата в Егейско море

МРТ (Македония): Министър-председателите на Гърция и Турция са обсъдили кризата в Егейско море

14 Февруари 2018 | 18:09 | Агенция "Фокус"
Атина/Анкара. Министър-председателите на Гърция и Турция, съответно Алексис Ципрас и Бинали Йълдъръм, са обсъдили кризата в Егейско море в рамките на телефонен разговор, предава Македонска радио телевизија (МРТ).
Медията припомня, че гръцко-турската криза възникна около малката ненаселена островна група Имия/Кардак. Както Атина, така и Анкара претендират суверенитет над двата острова. Напрежението в района им се изостри в понеделник, след като плавателен съд на турската брегова охрана удари гръцки патрулен кораб.

Превод и редакция : Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Панос Каменос, министър на отбраната на Гърция: Поведението на Турция надхвърля допустимите граници, нарушаването на гръцките граници е също нарушаване на суверенитета на ЕС

Панос Каменос, министър на отбраната на Гърция: Поведението на Турция надхвърля допустимите граници, нарушаването на гръцките граници е също нарушаване на суверенитета на ЕС

14 Февруари 2018 | 17:26 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият министър на отбраната Панос Каменос разкритикува „провокативното поведение" на Турция след морския инцидент в Егейско море, заявявайки, че то „надхвърля допустимите граници", съобщава електронното издание Ekathimerini.
В коментарите, направени след среща в Брюксел на военните министри на страните от НАТО, Каменос заяви, че нарушавайки териториалните води на Гърция, Турция също нарушава суверенитета на Европейския съюз.
Военният министър на Атина добави, че плавателният съд на гръцката брегова охрана, който бе ударен от турска патрулна лодка до островите Имия/Кардак в понеделник, е собственост на ЕС.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция : Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Бинали Йълдъръм „успокоява топката” във връзка с напрежението с Гърция

ДХА: Бинали Йълдъръм „успокоява топката” във връзка с напрежението с Гърция

14 Февруари 2018 | 15:04 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм направи изявления за журналисти на летище Есенбоа в Анкара преди визитата си в Беларус и заяви, че напрежението с Турция трябва да спадне, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА). Турският премиер се позова на проведения телефонен разговор с неговия гръцки колега Алексис Ципрас. „В рамките на това напрежение, стартирало през последните дни край скалистата островна група Кардак (Имия), имаше някои „нарушения” и от наша страна бе даден нужния „отговор”. Последвалата след това обстановка е по-спокойна, има открита линия за постоянни контакти в рамките на взаимно разбиране. Постигнахме съгласие за намиране на разрешение в политическата и дипломатическата област. Мисля, че през май има една среща на началниците на ГЩ на страните от НАТО. В рамките на тази среща началниците на ГЩ на двете страни ще разговарят и ще обсъдят взаимно необходимите мерки тези проблеми на терен повече да не ескалират.”, обяснява още Бинали Йълдъръм, цитиран от ДХА.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Турция „изрично“ помоли Гърция да се въздържа от напрежение

Anadolu Agency: Турция „изрично“ помоли Гърция да се въздържа от напрежение

14 Февруари 2018 | 12:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министър председателят на Турция Бинали Йълдъръм заяви, че Анкара „изрично“ е казала на Гърция, че въздържането от напрежение би било „по-добро, за двустранните отношения, предава Anadolu Agency.
„Изрично заявих на гръцкия министър-председател Алексис Ципрас, че страненето от напрежение ще бъде по-добро за отношенията между двете страни“, заяви Йълдъръм. Двамата наскоро проведоха телефонен разговор, обсъждайки скорошното развитие на ситуацията в Егейско море. Той допълни, че би желал тази акватория да бъде „море на приятелството“ между Турция и Гърция, което те да използват „ефективно“.
„Наскоро имаше някои нарушения на скалите Кардак (на гръцки Имия), за които реагирахме“, уточни турският министър-председател.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Атина и Скопие са съгласни да продължат с преговорите за името

Ekathimerini: Атина и Скопие са съгласни да продължат с преговорите за името

14 Февруари 2018 | 08:19 | Агенция "Фокус"
Виена. Външните министри на Гърция и на Македония Никос Кодзиас и Никола Димитров излязоха с общо заявление, в което заявиха, че ще продължат преговорите, целящи разрешаването на спора за името между двете страни, пише Ekathimerini.
Заявлението е издадено след проговорите между двамата заедно със специалния пратеник на ООН Матю Нимиц във Виена.
„След конструктивната среща, част от усилията да се намери взаимно приемливо решение за въпроса с името, министрите на външните работи се разбраха да продължат с усилията си под егидата на ООН“, пише в общото заявление.
Кодзиас и Димитров също така се срещнаха отделно в австрийската столица, обсъждайки въпроса, както и процеса, който страните им ще следват в идните седмици.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Дамовски, МКД: Липсата на информация след срещата между първите дипломати на Атина и Скопие не е добър знак

Александър Дамовски, МКД: Липсата на информация след срещата между първите дипломати на Атина и Скопие не е добър знак

13 Февруари 2018 | 20:46 | Агенция "Фокус"
София. Липсата на информация след срещата между първите дипломати на Атина и Скопие не е добър знак за хода на преговорите за името на Македония, според журналиста и главен редактор на МКД Александър Дамовски. В предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ той коментира, че същинските преговори тепърва предстоят, а проведените до момента срещи според него са били повече информативни. „Днес беше първото по-сериозно разглеждане на четирите точки, за които по-рано говори гръцкият външен министър Никос Кодзиас. Първата точка е промяна на конституцията на Македония, употреба на новото име с географско определение за употреба от всички, а това означава както за вътрешна, така и за международна и някои детайли, свързани с промяната на конституцията“, коментира още журналистът. Според Александър Дамовски най-болезненият за Скопие въпрос е този, как ще бъде прието страната да се нарича Горна Македония, а езикът горномакедонски, например.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Македонското външно министерство отказа да разкрие детайли от срещата на Никос Кодзиас и Никола Димитров с Матю Нимиц

„Макфакс“ (Македония): Македонското външно министерство отказа да разкрие детайли от срещата на Никос Кодзиас и Никола Димитров с Матю Нимиц

13 Февруари 2018 | 19:09 | Агенция "Фокус"
Виена. Македонското външно министерство отказа да разкрие подробности относно срещата на външните министри на Гърция и Македония Никос Кодзиас и Никола Димитров с посредника на ООН по спора за името Матю Нимиц, предава агенция Макфакс.
В разпространеното от македонското външно ведомство кратко съобщение се казва само, че Гърция и Македония „са се съгласили да продължат усилията за решаване на спора за името под егидата на ООН“.
В понеделник бе проведена среща между Кодзиас и Димитров, от която също не бяха съобщени подробности.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

MIA: Повече от три часа продължава срещата външните министри на Македония и Гърция във Виена

MIA: Повече от три часа продължава срещата външните министри на Македония и Гърция във Виена

13 Февруари 2018 | 16:49 | Агенция "Фокус"
Виена. Повече от три часа продължават преговорите между гръцкия външен министър Никос Кодзиас, македонският първия дипломат Никола Димитров и посредникът на ООН по спора за името Матю Нимиц във Виена, предава Македонската информационна агенция. Към момента все още няма яснота дали след края на срещата тримата ще дадат пресконференция или ще бъде публикувано официално съобщение относно резултатите.
В понеделник бе проведена двустранна среща между Кодзиас и Димитров ,като във вторник те ще представят позициите си пред американския дипломат.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Greek Reporter: Кораб на турската брегова охрана се удари в гръцка патрулна лодка, Атина обеща да „защити суверенните си права“

Greek Reporter: Кораб на турската брегова охрана се удари в гръцка патрулна лодка, Атина обеща да „защити суверенните си права“

13 Февруари 2018 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкото правителство обеща да защити суверенните си права след инцидента от ранните сутрешни часове на вторник, когато кораб на турската брегова охрана се удари гръцки плавателен съд в близост до егейските острови Имия/Кардак, предава Greek Reporter.
„Гръцкото правителство многократно заяви, че ще защити решително суверенните права на страната", заяви говорителят на управляващите в Атина Димитрис Цанакопулос.
Няма съобщения за пострадали средс екипажа . Гръцкият кораб „Гавдос" е понесъл щети и понастоящем се работи за отстраняването им.
Източници от Министерството на отбраната в Атина разкриват, че „Гавдос“ е бил неподвижен във водите край островната група, когато турският кораб се е забил в него.
В интервю за радиостанцията „Алфа 989“ Цанакопулос подчерта, че Атина отбелязва „засилваща се турска провокативност, която сериозно ни безпокои".
„Трябва да сме много внимателни и да наблюдаваме ситуацията и развитието й", подчерта говорителят на правителството.
На въпроса дали Атина е загрижена за възможността от сериозен инцидент в Егейско море, той увери, че държавата следи отблизо ситуацията.
Островите, разположени близо до турското крайбрежие, често стават арена на инциденти между турските и гръцките сили. През 1996 г. между двете страни от НАТО почти се стига до война заради тях, припомнят от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Стратегическата заплаха в Егейско море произтича от Турция

Ekathimerini: Стратегическата заплаха в Егейско море произтича от Турция

12 Февруари 2018 | 09:42 | Агенция "Фокус"
Атина. Насочвайки вниманието си към въпроси като скандала около фармацевтичната компания „Новартис“ или спора за името на Македония, гръцкото общество рискува да пренебрегне дългогодишната стратегическа заплаха по границата си, коментира Алексис Папахелас в авторска статия за електронното издание Ekathimerini.
Турция е голяма и променлива сила, а последните развития показват, че тя е навлязла в нова фаза. Анкара настъпва в Сирия и се намира в постоянна конфронтация със САЩ и Европа. Реджеп Тайип Ердоган измести битката за политическата си хегемония в областта на сигурността. Много анализатори се питат какво ще прави турския президент, ако се окаже, че на фронта, който бе отворен срещу кюрдските сили, не бъде постигната лесна и бърза победа.
Гръцки официални лица предупреждават, че би било грешка да се изключи възможността Анкара да отвори втори фронт в Егейско море или източната част на Средиземноморието.
В петък началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Турция Хулуси Акар заяви, че армията има способността да провежда военни операции в Африн и Егейско море едновременно. Едно е ясно - ако турски войници бъдат забелязани на гръцки остров в Егейско море, ще има незабавен отговор от страна на Атина.
Опасността от ескалация поради инцидент във въздуха или в морето винаги е реална. Традиционните медиатори имат свои собствени трудности да комуникират с Анкара в момент на напрежение. Президентът на САЩ Доналд Тръмп изпраща в Анкара държавния секретар Рекс Тилърсън, за да спаси каквото може от турско-американските отношения. Ясно е, че на този етап американците не са отписвали Турция и ще направят всичко, което могат, за да не я загубят. Това прави текущият период както подозрителен, така и опасен.
От своя страна европейците също са изправени пред трудности с Турция. Всеки, който все още вярва, че перспективите за членство в Европейския съюз са истински лост за оказване на натиск върху Анкара, живеят във фантазия. Турците са осъзнали, че никога няма да станат пълноправен член на ЕС и съответно планират какво да направят.
Гърция и Турция ще продължат да играят на котка и мишка около островите Имия/Кардак и цялото Егейско море. Опитните политици в Атина знаят, че ключът е да се избегне неконтролируема ескалация в резултат на инцидент.
Бихме се надявали, че нашият политически лидер ще обсъди, най-малкото неофициално, това опасно състояние на събитията чрез неформални канали. За съжаление, такива канали не съществуват, виновно за това е правителството.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Отношенията с Македония и влиянието на Турция – не Скопие, а Анкара е голямата заплаха за Атина

Ekathimerini: Отношенията с Македония и влиянието на Турция – не Скопие, а Анкара е голямата заплаха за Атина

11 Февруари 2018 | 05:43 | Агенция "Фокус"
Атина. В Гърция отделят много време да обсъждат, аргументират и хвърлят на Скопие вината за спора с името на Бившата югославска република Македония, макар че още преди години повечето нации признаха страната с конституционното й име. Продължаването на този дипломатически спор вреди на Атина на два фронта, коментира Том Елис в авторска статия за електронното издание Ekathimerini.
Първият засяга отношенията със съседа й, който Атина би могла да превърне в един от най-близките и естествени партньори на Балканите, ако приложи по-интелигентен и гъвкав подход. Вторият е свързан с ролята и влиянието, които се култивират от друг съсед, който наистина крие иредентистки претенции към Гърция, а реториката и поведението му представляват заплаха за нашата страна – Турция.
Настояването на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за преразглеждане на Договора от Лозана е публично обявяване на претенции към 18 гръцки острова. Провокативни коментари и ходове по отношение на изключителната икономическа зона (ИИЗ)на Кипър са остро напомняне за истинските предизвикателства, пред които е изправена Гърция.
Към този съсед на изток, а не на север, Атина трябва да съсредоточи вниманието си и да инвестира дипломатическия си капитал както по отношение на Егейско море, така и по отношение на Кипър. Това е особено важно с оглед разликата във военната мощ между двете страни.
Разбира се, всеки въпрос е важен и спорът за името на Македония със сигурност заслужава внимание и усилена работа. Но всяка страна, и особено Гърция, трябва да даде приоритет на предизвикателствата си и да предприеме съответни действия за преодоляването им.
Колкото по-дълго отношения между Атина и Скопие остават неспокойни, толкова по-голяма е вероятността Турция да засили влиянието си на Балканите като част от политика, която има ясни геостратегически цели, както и религиозно измерение. Ердоган рядко пропуска възможността да изрази подкрепата си за присъединяването на Македония към НАТО и многократно обвинява Гърция, че не действа справедливо по отношение на северния си съсед.
В редица публични изказвания Ердоган заяви, че Турция и Македония са обвързани с „братство", че Анкара и Скопие „нямат различия", че турците никога няма да „оставят македонските си братя" и че „Турция винаги застава на страната Македония". Той дори твърди, че Анкара няма да позволи промяна в името на Македония.
Премиерът на Македония Зоран Заев трябва да посети Турция следващия понеделник и да се срещне с Ердоган, министър-председателя Бинали Йълдъръм и председателя на парламента Исмаил Кахраман.
Само преди седмица Ердоган бе домакин на тристранна среща със сръбския президент и мюсюлманския член на председателството на Босна и Херцеговина, където, между другото, обеща, че Турция ще допринесе за изграждането на магистрала, свързваща Белград и Сараево. Турският президент също прояви силен интерес към Албания и Косово.
Анкара вече има огромно влияние на Балканите и сега ще продължи да го увеличава. Единственият отговор, който Гърция може да има, е да задълбочи още повече отношенията си с балканските държави на многостранно ниво - Атина действително изпълнява инициативи и използва своята роля като член на Европейския съюз и НАТО - но само на двустранно ниво. В този контекст подобряването на връзките с Македония ще се окаже жизненоважно за интересите на Гърция.

*В статията авторът Том Елис използва името Бивша югославска република Македония (БЮРМ).

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Хулуси Акар, началник на Генералния щаб на Турция: Армията ни е способна да провежда едновременно военни операции в Африн и Егейско море

Ген. Хулуси Акар, началник на Генералния щаб на Турция: Армията ни е способна да провежда едновременно военни операции в Африн и Егейско море

9 Февруари 2018 | 19:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. Началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Турция генерал Хулуси Акар заяви, че армията на Анкара е способна „да провежда едновременно военни операции в Африн и Егейско море“, отбелязва гръцкото електронно издание Ekathimerini.
„Ние сме твърдо решени да гарантираме правата и интересите на нашата страна, които произтичат от международното право и споразумения, във всички наши морета", са думите на Акар, които привеждат турските медии.
Генералът направи коментарите на фона на неотдавнашното нарастване на напрежението между Гърция и Турция по повод суверенитета над острови в Егейско море.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джеймс Ставридис, бивш командващ на НАТО: Имия/Кардак са гръцки и ще останат такива завинаги

Джеймс Ставридис, бивш командващ на НАТО: Имия/Кардак са гръцки и ще останат такива завинаги

8 Февруари 2018 | 11:14 | Агенция "Фокус"
Атина/Маями. В ексклузивно интервю за Greek Reporter бившият главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа в периода 2009 - 2013 г., адмирал Джеймс Ставридис заяви, че егейската островна група Имия/Кардак, чийто суверенитет се оспорва от Турция, са „гръцки и ще останат такива завинаги“.
В рамките на конференция в Маями, проведена през предходния уикенд, адмиралът от гръцко-американски произход призна, че напрежението в Егейско море е „много реално". Поради тази причина Ставридис призова Запада да работи и с двете държави, за да бъде намалена опасността от избухване на конфликт. При това той подчерта, че инициативата трябва да бъде предприета, като „продължаваме да подкрепяме факта, че това са гръцки острови“.
Напрежението около Имия/Кардак се засили, след изказването на старши старши съветник на турския лидер Реджеп Тайип Ердоган, който заплаши да „счупи ръцете и краката на всеки външен политически или военен служител, който стъпи на Имия/Кардак".
Ставридис също отхвърли обвиненията на Атина, че Гърция не е получила подкрепата, от която се нуждае от НАТО в Егейско море.
„Като върховен командващ често говорех с турския началник на отбраната и му казвах – това, което правите в Егейско море, не е полезно за Алианса“, увери Ставридис.
Същевременно той подчерта: „Ако НАТО не съществува и Турция беше извън него, ситуацията щеше да бъде много по-опасна за Гърция“.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фонд за стратегическа култура“ (Русия): Имия или Кардак: спорът между Гърция и Турция избухва с нова сила

„Фонд за стратегическа култура“ (Русия): Имия или Кардак: спорът между Гърция и Турция избухва с нова сила

5 Февруари 2018 | 07:30 | Агенция "Фокус"
Атина. През последните дни се възобнови отдавнашния спор между Гърция и Турция относно двата необитаеми скалисти острова Имия (наричани на турски Кардак) в Егейско море. В резултат на Лозанския мирен договор двата острова влизат в състава на Гърция, но Турция оспорва тяхната принадлежност и иска преразглеждането на самото Лозанско споразумение, предава „Фондът за стратегическа култура“.
Новото изостряне на ситуацията се случи по случай 22-та годишнина от въоръженото противостоене около островите Имия , когато Турция и Гърция се оказват на границата на широкомащабна война.
На 28 януари корабите на ВМС на Турция не позволяват на катер на гръцката брегова охрана и на патрулен кораб на гръцките военноморски сили да се приближат до оспорваната територия. Допълнителна острота към инцидента добави и присъствието на борда на гръцкия катер на министъра на отбраната на страната Панос Каменос, пристигнал в района на островите за полагане на паметен венец на тримата гръцки офицери, загинали през 1996 г. при крушението на хеликоптер по време на конфликта в Имия. В турския генерален щаб съобщиха за предотвратяване на опита на Каменос да слезе на един от островите.
След дни съветникът в турското президентство Йигит Булут се изказа с резки заплахи по адрес на Гърция във връзка със събитията около островите Имия. В ефира на турската телевизия той заяви, че Гърция ще „почувства гнева на Турция, който ще бъде по-силен, отколкото в Африн“ (В Африн на територията на Сирия Анкара провежда военна операция „Маслинова клонка“ срещу кюрдските въоръжени формирования.). „Ние ще счупим ръцете и краката на всеки офицер, министър-председател или просто министър, осмелил се да стъпи на Имия в Егейско море“, заплаши съветника на турския президент.
Пограничните инциденти с участието на авиацията и военноморските сили на двете страни се случват често. Преди година, към 21-годишнината от конфликта на Имия, катери на турските ВМС демонстративно нарушиха териториалните води на Гърция край островите. След това районът бе инспектиран от началник-генералния щаб на Турция Хулуси Акар, а след няколко дни министърът на отбраната на Гърция Панос Каменос прелетя над островите с хеликоптер и пусна по вода венец в памет на загиналите през 1996 г. гръцки пилоти.
Някои наблюдатели свързват активизацията на претенциите на Турция към островите Имиа с отказа на Атина да предаде осемте турски офицери, които Анкара смята за участници във военния преврат против режима на президента Реджеп Тайип Ердоган.
Новият ръст на напрежението около Имия показва, че провъзгласената политика на „нула проблеми със съседите“ е претърпяла фиаско. Това се отнася и за съседите, съюзни на Турция по НАТО.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema (Гърция): Микис Теодоракис пристигна на протеста на площад „Синтагма“

Protothema (Гърция): Микис Теодоракис пристигна на протеста на площад „Синтагма“

4 Февруари 2018 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Атина. Известният гръцки композитор Микис Теодоракис, който ще постави официалното начало на протеста за името на Македония със своето обръщение, вече е пристигнал на площад „Синтагма“, където се провежда демонстрацията, пише гръцкото издание Protothema.
Теодоракис ще започне своята реч в 14:00 часа, което ще постави официалното начало на протеста, въпреки че по данни на местни медии няколко хиляди души вече са се събрали на площада пред сградата на парламента.
Композиторът бе приветстван от присъстващите с възгласи „благодаря ви много“ и „Македония е гръцка“.
В събота срещу къщата на Теодоракис бе извършена хулиганска проява от организиралите контрапротест анархисти.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"In.gr"(Гърция): Големият митинг за името Македония на площад "Синтагма" е в готовност да започне

"In.gr"(Гърция): Големият митинг за името Македония на площад "Синтагма" е в готовност да започне

4 Февруари 2018 | 13:08 | Агенция "Фокус"
Атина. Големият митинг за името Македония на площад "Синтагма" в гръцката столица е готов да започне, предава местното електронно издание "In.gr" и допълва, че атинската полиция е поставена в пълна готовност да не се допуснат ексцесии.
От 10, 00 ч. тази сутрин са затворени станциите на метрото на "Омания", "Синтагма" и при Атинския университет.
Според изданието хиляди протестиращи от цяла Гърция са започнали да пристигат в столицата от рано сутринта.
Превод и редакция: Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B92 (Сърбия): Засилено полицейско присъствие в Атина заради протеста за името на Македония

B92 (Сърбия): Засилено полицейско присъствие в Атина заради протеста за името на Македония

4 Февруари 2018 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Атина. Демонстранти започнаха да пристигат в Атина рано сутринта в неделя за да участват в провеждането на демонстрацията относно името на Македония. Заради очаквания голям брой участници на митинга, полицейското присъствие в града е подсилено до изключително високи нива, съобщава сръбската медия B92.
Очаква в протеста да вземат участие и водещи фигури от най-голямата опозиционна формация „Нова демокрация“, чийто лидер Кирякос Мицотакис заяви, че партията му ще прояви уважение едновременно към тези, които са решили да вземат участие в протеста, както и хората, които се противопоставят на демонстрацията. Подкрепата си за митинга изрази и бившия гръцки премиер Антонис Самарас, който заяви, че това ще бъде „голям ден за нашата страна“.
Някои централни части на Атина и три от метростанциите в столичното метро няма да работят в продължение на около 10 часа. Според някои източници броят на полицаите в града ще бъде около 4000 души.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema (Гърция): На площад „Синтагма“ се събраха вече няколко хиляди души

Protothema (Гърция): На площад „Синтагма“ се събраха вече няколко хиляди души

4 Февруари 2018 | 12:11 | Агенция "Фокус"
Атина. Няколко хиляди души са се събрали към 12:00 часа на атинския площад „Синтагма“ в рамките на протеста против включването на думата „Македония“ в името на бившата югославка република, пише гръцкото издание Protothema. Организаторите очакват рекорден брой хора да присъстват на демонстрацията, като за целта са организирани над 1500 автобуса от цялата страна. Приготвен е и 150-метров гръцки флаг.
За 12:00 часа е насрочен и контрапротестът, организиран от анархистите и антишастите в Гърция, който ще се проведе само на 800 метра от Синтагма.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema (Гърция): Започна събирането на демонстрантите на площад „Синтагма“

Protothema (Гърция): Започна събирането на демонстрантите на площад „Синтагма“

4 Февруари 2018 | 10:57 | Агенция "Фокус"
Атина. Започна събирането на демонстрантите за мащабния протест на гръцкия площад „Синтагма“, организацията за който започна още в събота, пише гръцкото издание Protothema.
Организаторите на протеста, които се обявиха против включване на думата „Македония“ в името на бившата югославска република, очакват рекорден брой хора да присъстват на насрочената за 14:00 часа демонстрация. От 12:00 часа, само на 800 метра от площада е насрочен контрапротест.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“: Организаторите на протеста в Гърция го определиха като „величествен“

Радио „Свободна Европа“: Организаторите на протеста в Гърция го определиха като „величествен“

4 Февруари 2018 | 10:13 | Агенция "Фокус"
Атина. Говорителят на организаторите на протеста за името на Македония, насрочен за 14:00 часа в неделя на гръцкия площад Синтагма, заяви, че демонстрацията ще бъде „величествена“, предава радио „Свободна Европа“.
Говорителят Михалис Пацикас подчерта, че протестът „ще изпрати много силно послание едновременно във и извън Гърция“. Според неговите думи, организаторите очакват до един милион души да вземат участие в демонстрацията.
„Това ще бъде величествено. Никога не се е случвало подобно нещо“, отбеляза Пацикас.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

MIA: Протест и контрапротест в Гърция

MIA: Протест и контрапротест в Гърция

4 Февруари 2018 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Атина. Под засилени мерки за сигурност, затворени улици и метростанции на площад „Синтагма“ в гръцката столица ще бъде проведен дългоочакваният протест, съобщава кореспондент на Македонската информационна агенция. На митинга ще пристигнат хора от всички краища на страната чрез специално организирани автобуси или използвайки обявеното в неделя намаление на междуградските превози.
В социалните мрежи организаторите заявиха, че „Солун се изказа, време е и Атина да извика: Македония е една и е гръцка“. Според ръководителите се очаква близо милион души да присъстват на митинга, на който обръщение ще държи и известният гръцки композитор Микис Теодоракис. Представители на организаторите, митрополитът Сирос Доротеос и университетският професор по право Йоргос Касиматис също ще бъдат сред хората, които ще говорят пред насъбралите се протестиращи.
Контрапротест е организиран за 12:00 часа, два часа преди началото на този за името на Македония. Негови ръководители са гръцките анархисти и антифашисти. Двата протеста, които се провеждат на само 800 метра един от друг, предизвикат опасността от сблъсъци и загриженост от страна на полицията.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): 71,5% от гърците са против включване на думата „Македония“ в името, през 2016 г. процентът е бил 57%

МКД (Македония): 71,5% от гърците са против включване на думата „Македония“ в името, през 2016 г. процентът е бил 57%

4 Февруари 2018 | 07:38 | Агенция "Фокус"
Скопие/Атина. 71,5% от гърците са заявили, че не желаят думата „Македония“ да е включена в името на бившата югославска република и техен северен съсед, съобщава македонското електронно издание МКД, като отбелязва, че преди две години процентът е бил 57 на сто.
Според проведената анкета, 65% от населението на Гърция смята, че въпросът по спора за името е „много важен“, докато 9,5% от участвалите са заявили, че не считат проблема за важен.
Проучването е проведено в период 23-25 януари от университетът „Македония“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Повече от 2500 автобуса от цяла Гърция ще пристигнат в Атина за демонстрацията за името на Македония, на която се очаква да се съберат 1 милион души

Protothema: Повече от 2500 автобуса от цяла Гърция ще пристигнат в Атина за демонстрацията за името на Македония, на която се очаква да се съберат 1 милион души

4 Февруари 2018 | 06:30 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцката столица отброява часовете до 14:00 часа в неделя, когато на площад Синтагма ще започне демонстрацията под надслов „Македония“ срещу употребата на този термин в бъдещо решение на спора за името на бившата югорепублика, пише електронното издание на гръцкия вестник „Protothema”.
Платформата и ораторите вече са на позиция, докато полицията е предприела всички необходими мерки, за да премине всичко спокойно.
Станциите на метрото в близост до площад Синтагма ще бъдат затворени в течение на деня заради мерки за сигурност.
Изданието пише, че гражданите имат съмнения, че затварянето на станция Синтагма може да е косвен опит на правителството да ограничи броя на хората, които ще отидат на демонстрацията.
Организаторите не са политически партии, а организации от цялата страна, както и от гръцката диаспора. Основният оратор ще е известният гръцки композитор-ветеран Микис Теодоракис.
„Protothema” очаква рекорден брой демонстранти от цялата страна, като посочва бройка от около 1 милион души, които биха поставили гръцкото правителство под огромно напрежение да не се огъва пред исканията на посредника на ООН Матю Нимиц, БЮРМ или който и да е друг...
Източниците на вестника твърдят, че за извозването на желаещите да отидат на Синтагма от провинцията са наети около 2500 автобуса.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Неизвестни вандали изписаха заплахи по дома на основния оратор на предстоящата в неделя демонстрация „Македония“ в Атина

Kathimerini: Неизвестни вандали изписаха заплахи по дома на основния оратор на предстоящата в неделя демонстрация „Македония“ в Атина

4 Февруари 2018 | 01:57 | Агенция "Фокус"
Атина. Неизвестни вандали в събота следобяд са хвърлили боя по дома на гръцкия композитор-ветеран Микис Теодоракис, който ще е основният оратор на неделния митинг „Македония“ в Атина, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Според сведенията на местната полиция, вандалите са използвали червена боя, за да залеят входа на дома в столичния квартал Акропола и за да изпишат заплахи по стените.
„Историята ти започна в планината и ще свърши сред калта на нацията на площад Синтагма“, гласи един от надписите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гръцкото правителство е нащрек заради предстоящия в неделя протест „Македония“ в Атина

Kathimerini: Гръцкото правителство е нащрек заради предстоящия в неделя протест „Македония“ в Атина

4 Февруари 2018 | 01:11 | Агенция "Фокус"
Атина. Докато преговорите под егидата на ООН за разрешаване на спора за името на Бившата югославска република Македония (БЮРМ) между Атина и Скопие е на ключов кръстопът, правителството на премиера Алексис Ципрас се стяга за неделната демонстрация в Атина срещу употребата на термина „Македония“ в бъдещото име на БЮРМ, която се очаква да привлече стотици хиляди гърци, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Над 1500 автобуса са ангажирани, за да транспортират демонстрантите от провинцията в столицата, където митингът ще започне в 14:00 часа на площад Синтагма.
Очаква се повечето депутати от най-голямата опозиционна партия Нова Демокрация (НД)да се присъединят към протеста.
Лидерът на НД Кирякос Мицотакис заяви, че партията уважава мнението и на тези, които ще се присъединят към митинга, и на тези, които не го направят. „Ние уважаваме всички мнения“, заяви той. Бившият премиер от партията Андонис Самарас заяви, че неделя ще е „велик ден за страната“.
Основният оратор на мероприятието ще е гръцкият композитор-ветеран Микис Теодоракис, който ще се обърне пред множеството лично, а не чрез видеосъобщение, както беше планирано първоначално.
Речи ще изнесат и тримата представители на висшия гръцки клир, представляващи Гърцката православна църква (ГПЦ), която подкрепи демонстрацията, въпреки първоначалната резервираност на Архиепископ Йероним (предстоятел на ГПЦ).
Полицията планира да издигне бариери, за да държи разделени демонстрантите на Синтагма от анархистите, организирали свой контрапротест, който започва в 12:00 пред Атинския университет.
Големи част от центъра ще бъдат затворени за трафик от 06:00, докато станциите на метрото Синтагма, Пенепистимио и Омония ще спрат да функционират в 10:00.
Междувременно, организаторите изглежда са приели предложение на националистическото политическо движение „Патриотически съюз – Гръцки народ съюз (ELLAS), съставено от военни ветерани, да охранява демонстрацията от анти-фашистки групи и анархисти.
Ekathimerini твърди, че „групите за наблюдение“ на ELLAS, ще включват членове на организацията на резервистите командоси ODEYO и „Щит за национално спасение“.
Правителството омаловажи значението на протеста, докато разговорите между представителите на Атина и Скопие по спора за името навлязоха в решителна фаза. Изданието пише, че се очаква правителството да следи отблизо неделната демонстрация и, както твърдят източници, може да променят своя подход.
Говорителят на правителството Димитрис Цанакопулос беше предпазлив и защити правото на гражданите да протестират, но все пак подчерта риска от това, валидните опасения да бъдат използвани от „националистически, крайно-десни и фанатични сили“.
Той потвърди отново, че Гърция иска да постигне три неща в разговорите: комбинирано име, промени в конституцията на Македония и гаранции срещу всякакви иредентистки претенции.
Външният министър Никос Коциас заяви, че управляващата коалиция работи по проектодокумент, който да стане основата на предстоящите двустранни преговори със Скопие. Изданието смята, че като знак за нарасналото напрежение във връзка с разговорите, Коциас е получил две заплашителни писма, както се разбра в петък.
Отделно от това, прокурорът от Върховния съд Ксени Димитриу нареди разследване на заявленията на члена на анархистката група „Рубикон“, че по време на неделните протести „ще се лее кръв“, което бе възприето като подстрекаване към насилие.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): Ангажирани са 1500 автобуса за транспорт до утрешния протест „Македония е Гърция“ в Атина

„Фактор“ (Македония): Ангажирани са 1500 автобуса за транспорт до утрешния протест „Македония е Гърция“ в Атина

3 Февруари 2018 | 21:57 | Агенция "Фокус"
Атина. Ангажирани са над 1500 автобуса за транспорт до Атина за протестът в неделя, 4 февруари, на който гърците ще заявят, че не искат терминът „Македония“ да е част от решение по спора за името на бившата югорепублика, съобщи скопската електронна медия „Фактор“.
От медията уточняват, че на протеста ще участва младшия партньор в управляващата коалиция – „Независимите гърци“ (АНЕЛ) на Панос Каменос. Поддръжка за митинга изразиха и от най-голямата гръцка опозиционна партия Нова Демокрация, като нейният председател Кирякос Мицотакис дори ще бъде на площад Синтагма. Поддръжка дойде и от Гръцката църква. Анархистите, от своя страна, организираха контрапротест.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония) : Според Матю Нимиц не всички са доволни от предложенията му за името

„Фокус“ (Македония) : Според Матю Нимиц не всички са доволни от предложенията му за името

3 Февруари 2018 | 12:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. Специалният посредник в спора за името между Атина и Скопия Матю Нимиц заяви, че не всички в двете столици са доволни от неговите идеи за разрешаването на спора за името, но целта е приближаването на позициите им, предава македонската медия „Фокус“.
"Предложих някои предложения и чух позициите и от двете страни. Мисля, че сега ще се опитам да "събера" нещо от предложенията. Двамата външни министри (Никола Димитров и Никос Кодзиас – бел.ред.) имат диалог помежду си, добре се познават и мисля, че те са хората от които, в крайна сметка, зависи дали двете правителства ще договорят решение“, отбеляза Нимиц.
Той добави, че в момента определено има исторически шанс за разрешаване на спора за името.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Според Никос Кодзиас Матю Нимиц не е компетентен да говори за атинската политика

„МКД“ (Македония): Според Никос Кодзиас Матю Нимиц не е компетентен да говори за атинската политика

3 Февруари 2018 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият външен министър Никос Кодзиас разкритикува посредника в преговорите за името на ООН Матю Нимиц, че по време на посещението си в Скопие е говорил за политиката на Атина, а това не е в неговата компетентност, предава „МКД“.
"Имах дълъг разговор със специалния пратеник на ООН Матю Нимиц. Ясно е и строго му подчертах, че не е в неговата компетентност да говори за политиката на Атина, а още по-малко да описва некоректно ", заяви Кодзиас . Той добави, че според информацията, която е получил за разговорите на Нимиц в Скопие, че преговорите може да се водят единствено въз основа на това, което е договорено в Давос.
Гръцкият външен министър приветства изявленията на вселенския патриарх Вартоломей, който призова за сдържаност и мъдрост, както и на отговорност от страна на Църквата, с цел чувствителният въпрос за името да бъде решен мирно и разумно.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Вселенският патриарх Вартоломей призова за мир и сдържаност преди протеста в Атина за името „Македония“

„Сител“ (Македония): Вселенският патриарх Вартоломей призова за мир и сдържаност преди протеста в Атина за името „Македония“

3 Февруари 2018 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Според вселенския патриарх Вартоломей важните и чувствителни въпроси трябва да се решават в мир със сдържаност и мъдрост. Той заяви така във връзка с преговорите по въпроса за името между Гърция и Македония и обявения протест в Атина, който е подкрепен и от Гръцката православна църква, предава македонската медия “Сител“.
„Вселенската патриаршия, както майка църква на всички православни църкви на Балканите, във връзка с преговорите по въпроса за името, призовава всички заинтересовани страни на трезвост и сдържаност, за да може този важен и деликатен въпрос да се решава в мир и мъдрост“, заяви Вселенският патриарх Вартоломей.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Матю Нимиц: „Времето не тече в наша полза“, ситуациите се променят, правителствата също

Матю Нимиц: „Времето не тече в наша полза“, ситуациите се променят, правителствата също

2 Февруари 2018 | 20:03 | Агенция "Фокус"
Атина. В интервю пред репортер на „Евронюс-Гърция“, специалният представител на ООН по спора за името на Бившата югославска република Македония (БЮРМ) между Скопие и Атина Матю Нимиц заяви: „Не мисля, че времето тече в наша полза. Ситуацията се променя, правителствата се сменят...“, тъй като не е ясно какви ще са политическите условия в БЮРМ и Гърция в близко бъдеще, пише гръцкото електронно издание Protorthema.
Нимиц подчерта, че преговорите са съсредоточени над името на БЮРМ, а не върху въпроса за идентичността на македонския народ. Посредникът на ООН заяви още, че е представил „схематизирана формула“ за възможно решение на проблема за името и въпросът как двете страни ще възприемат детайлите й е предмет на преговори в ООН.
Дипломатът похвали външния министър на Гърция Никос Коциас за позитивния подход в разговорите и за демонстрирания „дълбок интерес за разрешаване на ситуацията“. Нимиц е категоричен, че и от двете страни има „добра воля“ за постигане на съгласие по някои важни съпровождащи аспекти на спора, като промяната на членовете на македонската Конституция, в които, според Атина, се съдържат иредентистки претенции.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN Greece (Гърция) - Според НАТО решението за името е от първостепенно значение за присъединяването на Македония към Алианса

CNN Greece (Гърция) - Според НАТО решението за името е от първостепенно значение за присъединяването на Македония към Алианса

2 Февруари 2018 | 19:02 | Агенция "Фокус"
Атина. Намирането на решение на проблема с името е от първостепенно значение за присъединяването на Македония към НАТО, предава CNN Greece, като се позовава на изявление на неназован високопоставен служител от Алианса пред АПЕ - МПЕ (Athens-Macedonian News Agency).
Според агенцията служителят се е позовал на изявлението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, направено по време на посещението му в Скопие на 18 януари 2018 г. и е отбелязал, че "в допълнение към въпроса за името, който е критичен за присъединяването на Македония към НАТО страната трябва продължи усилията си за провеждането на необходимите реформи, свързани с укрепването на върховенството на закона, поддържане на добросъседски отношения и изграждане на мултиетническо общество."

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Второ писмо със заплахи до Никос Коциас съдържа предупреждение, че „военните ще влязат в парламента“

Protothema: Второ писмо със заплахи до Никос Коциас съдържа предупреждение, че „военните ще влязат в парламента“

2 Февруари 2018 | 18:36 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът по гражданската защита на Гърция Никос Тоскас разкри за второ заплашително писмо до министъра на външните работи на Гърция Никос Коциас, разпратено до още четири гръцки министри, по време на интервю пред местната телевизия ERT в петък. Писмото е написано на пишеща машина и в него се съдържат обидни квалификации срещу политическата система, като в края му има предупреждение, че „военните ще влязат в парламента“, пише гръцкото електронно издание Protothema.
През последните няколко дни премиера и министрите от гръцкото правителство получават писма във връзка с позицията им по „Македонския въпрос“, пишат от изданието, като свързват това с предстоящата в неделя демонстрация на атинския площад Синтагма.
Гръцката полиция класифицира вчерашната първа заплаха срещу Коциас, в която пише, че изпращачите са приготвили „три куршума“ за външния министър, като най-сериозна и започнаха разследване на инцидента.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на ДСИ, Али Ахмети: Евентуален референдум за името на страната може само да усложни процеса

Лидерът на ДСИ, Али Ахмети: Евентуален референдум за името на страната може само да усложни процеса

2 Февруари 2018 | 18:22 | Агенция "Фокус"
Скопие. "Евентуален референдум за името на страната може само да усложни процеса." Това е заявил лидерът на най-голямата политическа партия на етническите албанци ДСИ (Демократичен съюз за интеграция), Али Ахмети, цитиран от излъчващата на алабански език скопска телевизия "Алсат - М".
Според Ахмети "споразумението за името трябва да се постигне колкото може по-скоро и да бъде ратифицирано от Събранието на Македония".
"Алсат-М" уточнява, че изявлението на Ахмети е направено след срещата му с евродепутатите Виктор Бощинару, Таня Файон и Тонино Пицула.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алсат -М (Македония): Депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошевски заяви, че въпрос като името на страната трябва да се реши от народа

Алсат -М (Македония): Депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошевски заяви, че въпрос като името на страната трябва да се реши от народа

2 Февруари 2018 | 17:46 | Агенция "Фокус"
Скопие. Депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошевски, бивш министър на външните работи в правителствата на Никола Груевски заяви, че по такива важни въпроси като името на страната трябва да се поизнесе народът на Македония, предава излъчващата на албанска език скопска телевизия Алсат – М. Милошевски смята, че държавните институции трябва да бъдат функциониращи, за да могат да се произнесат по важните въпроси, които предстои да се решават, а не македонският парламент да се поставя пред свършен факт или натиск. Според телевизията именно Милошевски е внесъл искане в Събранието да се приеме решение за публичен избор на председател, зам.-председател и шест члена на Държавната изборна комисия (ДИК).
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Спирките на атинското метро на площад Синтагма, булевард Панепистимиу и Омония няма да работят в неделя

Protothema: Спирките на атинското метро на площад Синтагма, булевард Панепистимиу и Омония няма да работят в неделя

2 Февруари 2018 | 16:35 | Агенция "Фокус"
Атина. Станциите на атинското метро на площад Синтагма, булевард Панепистимиу и Омония няма да работят след 10 часа сутринта в неделя, 4 февруари, пише гръцкото издание Protothema.
Полицията е решила да затвори спирките заради съображения за сигурност във връзка с предстоящия в неделя мащабен протест против употребата на термина „Македония“ в бъдещо решение на спора за името на бившата югорепублика. Демонстрацията трябва да започне в 14:00 в неделя пред сградата на гръцкия парламент. Очаква се на мероприятието да се съберат стотици хиляди и то да надмине по големина митинга „Македония е Гърция“, проведен в Солун в края на миналия месец.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Външният министър на Гърция е получил писмо със заплахи заради преговорите с Македония за името

Reuters: Външният министър на Гърция е получил писмо със заплахи заради преговорите с Македония за името

2 Февруари 2018 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцките власти са започнали разследване, след като външният министър Никос Кодзиас е получил анонимно писмо, в което е получил заплахи срещу живота на себе си и на семейството си заради усилията да разреши спорът за името на Македония, предаде Reuters.
„Авторите на писмото са съобщили, че имат три куршума за Кодзиас“, заяви министърът на гражданската защита Никос Тоскас. Кодзиас води преговорите с Македония за разрешаването на спора за името, който спира амбициите на Скопие за присъединяване към ЕС и към НАТО.
Преговорите предизвикват силни страсти сред гръцкото общество. Стотици хиляди граждани на страната се събраха на демонстрация в Солун на 21 януари, за да протестират срещу употребата на името „Македония“ от съседната държава. Очаква се тази неделя, на 4 февруари, в центъра на Атина също да се проведе шествие.
Тоскас заяви, че тези, които изпращат подобни заплашителни писма на хора, които се опитват да разрешат въпроса по искрен начин, са „опасни“. „Полицията в момента издирва изпратилите посланието“, допълни министърът на гражданската защита.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Матю Нимиц проведе срещи с държавния връх на Македония (ОБЗОР)

Матю Нимиц проведе срещи с държавния връх на Македония (ОБЗОР)

1 Февруари 2018 | 21:18 | Агенция "Фокус"
Скопие. Специалният представител на ООН по спора за името Матю Нимиц проведе в четвъртък отделни срещи с държавния връх на Македония. Инициативата на американския дипломат е част от неговото посещение на Балканите, в рамките на което в края на януари Нимиц проведе същите разговори в Атина. Медиаторът проведе консултации с държавният глава Георги Иванов, премиерът Зоран Заев, външният министър Никола Димитров, както и лидерите на ВМРО-ДПМНЕ и Демократичния съюза за интеграция съответно Християн Мицковски и Али Ахмети.
След края на разговорите със Заев и Иванов, не бе дадена пресконференция, но от пресцентъра на държавния глава по-късно разкриха, че президентът е информирал Нимиц за намерението на Скопие да не се отказва от преговорите за решаването на проблема, стига да не бъде засягана идентичността на македонския народ или неговото достойнство. Македонският държавен глава също така е изразил мнението, че решение на въпроса за името може да се намери само под егидата на ООН и спазвайки резолюциите на организацията и Съвета за сигурност, както и постановленията на Международния съд на ООН. В по-късно прессъобщение на премиера пък се изразява увереността, че моментът за решаването на проблема е сега, тъй като обстановката е благоприятна и позволява това.
Повече информация бе съобщена след консултациите между американския дипломат и външния министър Никола Димитров, които дадоха общо изявление за медиите, по време на което Димитров подчерта, че проблемът между бившата югославска република и Гърция никога няма да се реши, ако Македония трябва да променя езика и националността си. Според него, в 21 век никой не може да посегне на правото ни да бъдем македонци и говорим македонски език, който е един от групата на славянските езици“. Първият дипломат на Скопие подчерта, че „много хора следят проблема с притеснение, други с гняв“ и „колкото повече се говори за този въпрос, толкова повече намаляват шансовете да се намери решение“. Според Димитров, „ако се подхожда с взаимно достойнство, решение може да бъде намерено“.
Външният министър подчерта, че заедно с Нимиц са обсъдили предложенията за ново името на републиката, като Димитров е отбелязал, че има някои имена, „които са добри, има и други, които не са подходящи“. Oт своя страна американският дипломат изрази увереността си, че „двете страни имат воля за решаването на проблема“, като добави, че макар да не се наема да посочи окончателни времеви рамки за намирането на решение по спора за името, все пак смята, че „до няколко седмици или месеци“ спора може да приключи.
Лидерът на македонската партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски заяви, че решението по спора за името, по което работи правителството, трябва да запазва държавните и национални интересни. Мицковски също така е информирал Нимиц относно позицията на водената от него опозиционна партия по въпроса за продължаващия вече 25 години спор с Гърция.
Медиаторът е повторил и пред лидера на Демократичния съюза за интеграция Али Ахмети очакванията си за бързо решаване на проблема за името, като също така отбеляза, че разговорът му с лидери на ДСИ е бил продуктивен.
От своя страна Ахмети разкри, че е изложил пред Нимиц възгледите на неговата партия относно намирането на решение на проблема, който помрачава отношенията между Скопие и Атина в продължение на вече 25 години.
Редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Матю Нимиц в Скопие: Винаги съм получавал добри съвети от Али Ахмети

Матю Нимиц в Скопие: Винаги съм получавал добри съвети от Али Ахмети

1 Февруари 2018 | 20:16 | Агенция "Фокус"
Скопие. Специалният представител на ООН по спора за името Матю Нимиц заяви, че винаги е получавал добри съвети от лидера н Демократическия съюза за интеграция Али Ахмети, предава македонската агенция Макфакс.
Нимиц направи коментара си по време на своя разговор с Ахмети, който е последния от серията срещи на американския дипломат с държавния връх на Македония, които се проведоха в четвъртък.
Медиаторът е повторил и пред Ахмети очакванията си за бързо решаване на проблема за името, като също така отбеляза, че разговорът му с лидери на ДСИ е бил продуктивен.
От своя страна Ахмети разкри, че е изложил пред Нимиц възгледите на неговата партия относно намирането на решение на проблема, който помрачава отношенията между Скопие и Атина в продължение на вече 25 години.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентски избори в Русия. 18 март 2018 г.
Президентски избори в Русия. 18 март 2018 г.

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.