НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:40


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Алексис Ципрас: Турция трябва да прекрати незаконните си действия

Алексис Ципрас: Турция трябва да прекрати незаконните си действия

25 Март 2018 | 16:40 | Агенция "Фокус"
Атина. Премиерът на Гърция Алексис Ципрас призова Турция да спре незаконните си действия от остров Псара, където присъства на парада по случай годишнината от обявяването на гръцката независимост в неделя, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
„Гърция има мощна и мотивирана армия, която не служи за заплаха, а за да осигури мира и стабилността в региона“, заяви Ципрас.
„В ден като този ние отдаваме заслуженото на всички мъже и жени и младите войници от всички краища на страната, които защитават нашия национален интегритет и суверенитет по 24 часа на ден“, продължи гръцкия премиер.
Ципрас подчерта, че мислите на всички гърци са с двамата гръцки войници, затворени при максимални мерки за сигурност в затвора в Одрин (Адрианопол). „Искам да уверя тях и гръцкия народ, че нашите мисли, не само днес, когато празнуваме свободата си, а и всеки ден, са с тях и ние правим всичко нужно, за да могат те да се приберат вкъщи“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гръцкият премиер отправи нов призив към Турция да зачита международното право

Kathimerini: Гръцкият премиер отправи нов призив към Турция да зачита международното право

25 Март 2018 | 12:27 | Агенция "Фокус"
Атина. В неделя, 25 март, министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас отправи послание до Турция, настоявайки Анкара незабавно да преустанови незаконните си действия в Егейско море и да зачита международното право, съобщава електронното издание Kathimerini.
Съответният призив Ципрас направи в рамките на посещение на остров Псара, разположен северозападно от Хиос в източната част на Егейско море, за участие в събитие, посветено на годишнината от обявяването на независимостта на Гърция – 25 март 1821 г.
Гърция има способността да запази суверенните си права и териториалната си цялост, увери Ципрас. Говорейки по въпроса за двамата гръцки войници, задържани в Турция след случайно пресичане на границата по-рано този месец, премиерът подчерта, че правителството в Атина полага всички възможни усилия, за да се увери, че те се завърнат в родината си възможно най-скоро.
Междувременно в неделя в Атина бе проведен традиционният военен парад, допълват от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Мевлют Чавушоглу оспори границите в Егейско море и суверенитета на Гърция над някои острови

Protothema: Мевлют Чавушоглу оспори границите в Егейско море и суверенитета на Гърция над някои острови

22 Март 2018 | 05:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу продължи войнствената си реторика срещу Гърция като заяви, че границите в Егейско море не са ясно очертани, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
В отговор на въпрос, зададен от член на републиканската партия в Турския парламент, Чавушоглу заяви, че „суверенитетът над някои острови и скални островчета и морските граници около тях в Егейско море не са установени чрез нито един от съществуващите международни договори между Турция и Гърция и е истина, че от този факт произтичат проблеми“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Ангела Меркел увери Алексис Ципрас, че ще подкрепи Гърция при турска агресия в Егейско море

Ekathimerini: Ангела Меркел увери Алексис Ципрас, че ще подкрепи Гърция при турска агресия в Егейско море

23 Февруари 2018 | 17:17 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Германският канцлер Ангела Меркел е уверила гръцкия министър-председател Алексис Ципрас, че подкрепата на Берлин е „ясна“ по въпроса за евентуална турска агресия в Егейско море. Тя е заявила това в кулоарите на срещата на високо равнище на лидерите на ЕС в Брюксел, пише Ekathimerini.
Според гръцки медии Меркел е заявила , че сътрудничеството между ЕС и Турция за справянето с нелегалната миграция е ефективно, но допълни, че е важно да няма напрежение в Егейско море По време на преговорите между Ципрас, Меркел, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и българския министър-председател Бойко Борисов, те са се разбрали, че турско-европейското сътрудничество при справянето с миграцията е ефективно, но трябва да се засили.
По време на срещата те са разбрали, че ЕС и Берлин ще предоставят подкрепа под формата на инфраструктура и човешки ресурси за засилването на граничния контрол, докато ЕК ускорява процеса за обработка на молбите за предоставяне на убежище.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: „Турция губи връзка с реалността“, заяви говорител на гръцкото външно министерство

Protothema: „Турция губи връзка с реалността“, заяви говорител на гръцкото външно министерство

19 Февруари 2018 | 09:22 | Агенция "Фокус"
Атина. Турция губи връзка с реалността, това е заявил говорителят на гръцкото Министерство на външните работи Александрос Йениматас, пише гръцкото електронно издание Protothema.
По-рано гръцкият външен министър Ниско Кодзиас заяви във връзка с инцидента около остров Имия/Кардак, че при следващата провокация, реакцията на Атина няма да бъде толкова мирна, припомня изданието. В отговор турското външно ведомство обвини гръцкия първи дипломат в безотговорно отношение и е „отвъд границата“. Във връзка с това, говорителят на гръцкото МВнР заяви, че „Туция систематично нарушава международния закон и продължава преминава червените линии. И когато ние ги призовем да не правят това, Туция реагира все едно изгубва връзка с реалността, която тя сама е създала“.
Йениматас освен това призова Анкара да „уважава международното и морското право“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турция „нарушава системно международното право“, според говорител на гръцкото МВнР

Kathimerini: Турция „нарушава системно международното право“, според говорител на гръцкото МВнР

17 Февруари 2018 | 15:54 | Агенция "Фокус"
Атина. Говорителят на Министерството на външните работи на Гърция Александрос Гениматас обвини Анкара, че нарушава системно международното право и призова служителите на турското правителство да се придържат към европейските политически норми, предава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Изявлението на гръцкия дипломат дойде в отговор на коментарите на говорителя на турското МВнР Хами Аскьой, че гръцкият външен министър Никос Коцияс е възприел „немиролюбив“ подход по отношение на възникналото напоследък напрежение между Турция и Гърция в Егейско море. Гениматас бе категоричен, че „Турция системно нарушава международното право и постоянно преминава червените линии. А, когато бъде призована да се вразуми, тя се оплаква и реагира неадекватно“.
Дипломатът добави ,че „Гърция е страна, която действа трезво, отговорно и мирно. И това е елемент от нейната сила. Тя настоява разрешаване на конфликтите с мирни средства и чрез диалог, като този подход съответства на съвременната европейска политическа култура, която Турция трябва да възприеме. А още по-важно е, тя да уважава международните норми и регулациите в Егейско море“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Външният министър на Гърция Никос Коцияс: Турция премина червената линия на Имия

Външният министър на Гърция Никос Коцияс: Турция премина червената линия на Имия

16 Февруари 2018 | 08:00 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс е една от главните фигури в медийното пространство на балканската страна, особено в светлината на последните турски провокации в Егейско море, край островчетата Имия (на турски – Кардак), както и заради преговорите около името на Бившата югославска република Македония (БЮРМ), пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
В интервю пред гръцката ALPHA TV, дадено късно вечерта в четвъртък, той внесе яснота по някои въпроси.
Относно отговора на Гърция на, както пишат от гръцкия вестник, опита на Турция да потопи плавателен съд на гръцката Брегова охрана, той отбеляза, че гръцкото правителство е отбелязало „в своето изявление, че те са нарушили международното право и че не знаят география... Защото островчетата Имия са, разбира се, гръцки. Международното право и международните договори го потвърждават.
Според Коцияс, Турция е изнервена, че Гърция е в процес на разговори за разрешаване на проблемите си. И може би заради тази нервност, особено около евентуалния пробив в отношенията с Албания и както той се надява, разрешаването на проблемите с БЮРМ, те се опитват да създадат пречки на Гърция, за да добавят към проблемите й в Средиземно и Егейско море и конфликти на северните и граници, заяви гръцкият дипломат.
Освен това, той добави:
„Те няма да го направят отново. Това не трябва да се случва отново. Турците трябва да го разберат, защото винаги говорят за някакви „предупреждения“ и други такива... Аз им казах ясно, че Гърция не е нито Сирия, нито Ирак“.
„Всички острови, островчета и скалисти острови, които владеем като Гърция, са ни дадени съобразно международното право. През цялото време Турция поставя под въпрос този факт“.
„Именно това им казах. ‚Не отваряйте ‚въпроси за сиви зони‘‘, защото ако ние отворим такива случаи, на основата на международното право, не само, че ще бъдете обявени за виновни, но и ще понесете загуби“.
„Нашата червена линия е, когато някой нарушава суверенитета и независимостта ни. И ние видяхме преминаването й, когато те поискаха някои от каменистите ни острови, но не им дадохме да се приближат“.
По въпроса за преговорите с Албания, Косияс заяви:
„Що се касае до албанците, преговорите между нас се водят вече от 2 – 2 ½ години. Така че те са в напреднала фаза и беше очаквано в един момент да стигнем да добър край. И аз се надявам, че ще стигнем до там“.
Гръцкият дипломат коментира и продължаващите преговори около спора за името на БЮРМ:
„Ние не преговаряме за разрешаване на спора с БЮРМ и произтичащите от това усложнения, защото сме подложени на натиск да го направим от ЕС и НАТО. Използваме обстоятелството, че те бързат да влязат в тези организации, за да направим преговорите по-продуктивни и директни“.
„Предпочитам име, което да показва ясно на международно ниво, че това е част от Македония, която се намира на територията на днешната БЮРМ на албанците и славяните и няма нищо общо с гръцката Македония“.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: „Гърция е муха пред гиганта Турция“, заяви главния съветник на Ердоган

Protothema: „Гърция е муха пред гиганта Турция“, заяви главния съветник на Ердоган

16 Февруари 2018 | 01:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. В последната нападка на турско служебно лице срещу гърците, главният съветник на турския президент Игит Бюлут определи Гърция като муха в сравнение с Турция, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
В коментар пред турската държавна телевизия TV TRT за последния инцидент в Егейско море, когато, според гръцкия вестник, турски кораб се е опитал да протарани лодка от Бреговата охрана на Гърция край островчетата Имия, той е заявил, че „Гърция е муха, която се опитва да се съревновава с гиганта Турция“, като е добавил, че последиците за Атина ще са катастрофални.
В рамките на същото интервю, Бюлут е предположил, че има, както го описват от Protothema – теория на конспирацията, в която САЩ планират да натиснат Гърция да нападне Турция, докато нейните военни са ангажирани във военната операция в сирийския район Африн, като турският политик е предупредил, че отговорът на Турция ще бъде суров.
От изданието припомнят, че наскоро същият съветник на Ердоган заплаши гръцкия премиер Алексис Ципрас, както и другите гръцки политици, че Турция ще им счупи ръцете и краката, ако стъпят на островчетата Имия (на турски – Кардак).


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МРТ“ (Македония) : Генералният секретар на НАТО призова Скопие и Атина да бъдат по-гъвкави при решаването на спора за името

„МРТ“ (Македония) : Генералният секретар на НАТО призова Скопие и Атина да бъдат по-гъвкави при решаването на спора за името

15 Февруари 2018 | 17:17 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова към повече гъвкавост на преговорите за името на Македония, предава македонската медия “МРТ“.
"Ще бъда много внимателен, за да не спекулирам за възможното решение. Ясно е, че това се решава през последните 25 години, а посредникът на ООН Матю Нимиц работи от много години. Надявам се, че скоро ще се намери решение за името, което ще реши проблема, който съществува дълго между двете страни, и в крайна сметка БЮРМ да стане член на Алианса. Поради това насърчавам двете страни да бъдат гъвкави и да намерят решение. Обсъдих това с гръцкия министър на отбраната Панос Каменос“, заяви Столенберг.
НАТО реши през 2008 г. на срещата си на високо равнище в Букурещ, че ще покани Македония да стане член, след като въпросът за името бъде решен по взаимно приемлив начин.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Бинали Йълдъръм „успокоява топката” във връзка с напрежението с Гърция

ДХА: Бинали Йълдъръм „успокоява топката” във връзка с напрежението с Гърция

14 Февруари 2018 | 15:04 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм направи изявления за журналисти на летище Есенбоа в Анкара преди визитата си в Беларус и заяви, че напрежението с Турция трябва да спадне, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА). Турският премиер се позова на проведения телефонен разговор с неговия гръцки колега Алексис Ципрас. „В рамките на това напрежение, стартирало през последните дни край скалистата островна група Кардак (Имия), имаше някои „нарушения” и от наша страна бе даден нужния „отговор”. Последвалата след това обстановка е по-спокойна, има открита линия за постоянни контакти в рамките на взаимно разбиране. Постигнахме съгласие за намиране на разрешение в политическата и дипломатическата област. Мисля, че през май има една среща на началниците на ГЩ на страните от НАТО. В рамките на тази среща началниците на ГЩ на двете страни ще разговарят и ще обсъдят взаимно необходимите мерки тези проблеми на терен повече да не ескалират.”, обяснява още Бинали Йълдъръм, цитиран от ДХА.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Турция „изрично“ помоли Гърция да се въздържа от напрежение

Anadolu Agency: Турция „изрично“ помоли Гърция да се въздържа от напрежение

14 Февруари 2018 | 12:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министър председателят на Турция Бинали Йълдъръм заяви, че Анкара „изрично“ е казала на Гърция, че въздържането от напрежение би било „по-добро, за двустранните отношения, предава Anadolu Agency.
„Изрично заявих на гръцкия министър-председател Алексис Ципрас, че страненето от напрежение ще бъде по-добро за отношенията между двете страни“, заяви Йълдъръм. Двамата наскоро проведоха телефонен разговор, обсъждайки скорошното развитие на ситуацията в Егейско море. Той допълни, че би желал тази акватория да бъде „море на приятелството“ между Турция и Гърция, което те да използват „ефективно“.
„Наскоро имаше някои нарушения на скалите Кардак (на гръцки Имия), за които реагирахме“, уточни турският министър-председател.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Атина и Скопие са съгласни да продължат с преговорите за името

Ekathimerini: Атина и Скопие са съгласни да продължат с преговорите за името

14 Февруари 2018 | 08:19 | Агенция "Фокус"
Виена. Външните министри на Гърция и на Македония Никос Кодзиас и Никола Димитров излязоха с общо заявление, в което заявиха, че ще продължат преговорите, целящи разрешаването на спора за името между двете страни, пише Ekathimerini.
Заявлението е издадено след проговорите между двамата заедно със специалния пратеник на ООН Матю Нимиц във Виена.
„След конструктивната среща, част от усилията да се намери взаимно приемливо решение за въпроса с името, министрите на външните работи се разбраха да продължат с усилията си под егидата на ООН“, пише в общото заявление.
Кодзиас и Димитров също така се срещнаха отделно в австрийската столица, обсъждайки въпроса, както и процеса, който страните им ще следват в идните седмици.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Дамовски, МКД: Липсата на информация след срещата между първите дипломати на Атина и Скопие не е добър знак

Александър Дамовски, МКД: Липсата на информация след срещата между първите дипломати на Атина и Скопие не е добър знак

13 Февруари 2018 | 20:46 | Агенция "Фокус"
София. Липсата на информация след срещата между първите дипломати на Атина и Скопие не е добър знак за хода на преговорите за името на Македония, според журналиста и главен редактор на МКД Александър Дамовски. В предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ той коментира, че същинските преговори тепърва предстоят, а проведените до момента срещи според него са били повече информативни. „Днес беше първото по-сериозно разглеждане на четирите точки, за които по-рано говори гръцкият външен министър Никос Кодзиас. Първата точка е промяна на конституцията на Македония, употреба на новото име с географско определение за употреба от всички, а това означава както за вътрешна, така и за международна и някои детайли, свързани с промяната на конституцията“, коментира още журналистът. Според Александър Дамовски най-болезненият за Скопие въпрос е този, как ще бъде прието страната да се нарича Горна Македония, а езикът горномакедонски, например.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Македонското външно министерство отказа да разкрие детайли от срещата на Никос Кодзиас и Никола Димитров с Матю Нимиц

„Макфакс“ (Македония): Македонското външно министерство отказа да разкрие детайли от срещата на Никос Кодзиас и Никола Димитров с Матю Нимиц

13 Февруари 2018 | 19:09 | Агенция "Фокус"
Виена. Македонското външно министерство отказа да разкрие подробности относно срещата на външните министри на Гърция и Македония Никос Кодзиас и Никола Димитров с посредника на ООН по спора за името Матю Нимиц, предава агенция Макфакс.
В разпространеното от македонското външно ведомство кратко съобщение се казва само, че Гърция и Македония „са се съгласили да продължат усилията за решаване на спора за името под егидата на ООН“.
В понеделник бе проведена среща между Кодзиас и Димитров, от която също не бяха съобщени подробности.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

MIA: Повече от три часа продължава срещата външните министри на Македония и Гърция във Виена

MIA: Повече от три часа продължава срещата външните министри на Македония и Гърция във Виена

13 Февруари 2018 | 16:49 | Агенция "Фокус"
Виена. Повече от три часа продължават преговорите между гръцкия външен министър Никос Кодзиас, македонският първия дипломат Никола Димитров и посредникът на ООН по спора за името Матю Нимиц във Виена, предава Македонската информационна агенция. Към момента все още няма яснота дали след края на срещата тримата ще дадат пресконференция или ще бъде публикувано официално съобщение относно резултатите.
В понеделник бе проведена двустранна среща между Кодзиас и Димитров ,като във вторник те ще представят позициите си пред американския дипломат.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): Външните министри на Македония и Гърция ще се срещнат с Матю Нимиц, на масата за преговори е гръцкото предложение за името

МКД (Македония): Външните министри на Македония и Гърция ще се срещнат с Матю Нимиц, на масата за преговори е гръцкото предложение за името

13 Февруари 2018 | 08:26 | Агенция "Фокус"
Виена. Във вторник в австрийската столица Виена ще се състои среща между първите дипломати на Атина и Скопие – Никос Кодзиас и Никола Димитров, и специалния посредник на ООН в спора за името – Матю Нимиц, припомня македонското електронно издание МКД. Темата на разговорите ще бъде проектоспоразумение за окончателно решение на спора за името на Македония.
Във вечерните часове на понеделник във Виена разговаряха външните министри на двете балкански страни. Срещата – първата на министерско ниво, бе оценена като началото на етапа на сериозните преговори между Македония и Гърция с посредничеството на ООН. Очаква се те да продължат и през месец март.
Все още няма разпространена информация за проведените преговори между двамата дипломати. По-рано бе съобщено, че както в понеделник, така и във вторник на масата за преговори ще бъде представен и обсъден проектодоговор, предложен от Атина.
Македонският министър-председател Зоран Заев вече заяви, че Скопие ще се съгласи на корекция на името, която да включва географско определение, а гръцкият премиер Алексис Ципрас повтори позицията, че рамката, което гарантира затварянето на проблема, е съставно име и за външна и вътрешна употреба, за което трябва промяна на Конституцията на Македония.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Хулуси Акар, началник на Генералния щаб на Турция: Армията ни е способна да провежда едновременно военни операции в Африн и Егейско море

Ген. Хулуси Акар, началник на Генералния щаб на Турция: Армията ни е способна да провежда едновременно военни операции в Африн и Егейско море

9 Февруари 2018 | 19:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. Началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Турция генерал Хулуси Акар заяви, че армията на Анкара е способна „да провежда едновременно военни операции в Африн и Егейско море“, отбелязва гръцкото електронно издание Ekathimerini.
„Ние сме твърдо решени да гарантираме правата и интересите на нашата страна, които произтичат от международното право и споразумения, във всички наши морета", са думите на Акар, които привеждат турските медии.
Генералът направи коментарите на фона на неотдавнашното нарастване на напрежението между Гърция и Турция по повод суверенитета над острови в Егейско море.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джеймс Ставридис, бивш командващ на НАТО: Имия/Кардак са гръцки и ще останат такива завинаги

Джеймс Ставридис, бивш командващ на НАТО: Имия/Кардак са гръцки и ще останат такива завинаги

8 Февруари 2018 | 11:14 | Агенция "Фокус"
Атина/Маями. В ексклузивно интервю за Greek Reporter бившият главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа в периода 2009 - 2013 г., адмирал Джеймс Ставридис заяви, че егейската островна група Имия/Кардак, чийто суверенитет се оспорва от Турция, са „гръцки и ще останат такива завинаги“.
В рамките на конференция в Маями, проведена през предходния уикенд, адмиралът от гръцко-американски произход призна, че напрежението в Егейско море е „много реално". Поради тази причина Ставридис призова Запада да работи и с двете държави, за да бъде намалена опасността от избухване на конфликт. При това той подчерта, че инициативата трябва да бъде предприета, като „продължаваме да подкрепяме факта, че това са гръцки острови“.
Напрежението около Имия/Кардак се засили, след изказването на старши старши съветник на турския лидер Реджеп Тайип Ердоган, който заплаши да „счупи ръцете и краката на всеки външен политически или военен служител, който стъпи на Имия/Кардак".
Ставридис също отхвърли обвиненията на Атина, че Гърция не е получила подкрепата, от която се нуждае от НАТО в Егейско море.
„Като върховен командващ често говорех с турския началник на отбраната и му казвах – това, което правите в Егейско море, не е полезно за Алианса“, увери Ставридис.
Същевременно той подчерта: „Ако НАТО не съществува и Турция беше извън него, ситуацията щеше да бъде много по-опасна за Гърция“.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фонд за стратегическа култура“ (Русия): Имия или Кардак: спорът между Гърция и Турция избухва с нова сила

„Фонд за стратегическа култура“ (Русия): Имия или Кардак: спорът между Гърция и Турция избухва с нова сила

5 Февруари 2018 | 07:30 | Агенция "Фокус"
Атина. През последните дни се възобнови отдавнашния спор между Гърция и Турция относно двата необитаеми скалисти острова Имия (наричани на турски Кардак) в Егейско море. В резултат на Лозанския мирен договор двата острова влизат в състава на Гърция, но Турция оспорва тяхната принадлежност и иска преразглеждането на самото Лозанско споразумение, предава „Фондът за стратегическа култура“.
Новото изостряне на ситуацията се случи по случай 22-та годишнина от въоръженото противостоене около островите Имия , когато Турция и Гърция се оказват на границата на широкомащабна война.
На 28 януари корабите на ВМС на Турция не позволяват на катер на гръцката брегова охрана и на патрулен кораб на гръцките военноморски сили да се приближат до оспорваната територия. Допълнителна острота към инцидента добави и присъствието на борда на гръцкия катер на министъра на отбраната на страната Панос Каменос, пристигнал в района на островите за полагане на паметен венец на тримата гръцки офицери, загинали през 1996 г. при крушението на хеликоптер по време на конфликта в Имия. В турския генерален щаб съобщиха за предотвратяване на опита на Каменос да слезе на един от островите.
След дни съветникът в турското президентство Йигит Булут се изказа с резки заплахи по адрес на Гърция във връзка със събитията около островите Имия. В ефира на турската телевизия той заяви, че Гърция ще „почувства гнева на Турция, който ще бъде по-силен, отколкото в Африн“ (В Африн на територията на Сирия Анкара провежда военна операция „Маслинова клонка“ срещу кюрдските въоръжени формирования.). „Ние ще счупим ръцете и краката на всеки офицер, министър-председател или просто министър, осмелил се да стъпи на Имия в Егейско море“, заплаши съветника на турския президент.
Пограничните инциденти с участието на авиацията и военноморските сили на двете страни се случват често. Преди година, към 21-годишнината от конфликта на Имия, катери на турските ВМС демонстративно нарушиха териториалните води на Гърция край островите. След това районът бе инспектиран от началник-генералния щаб на Турция Хулуси Акар, а след няколко дни министърът на отбраната на Гърция Панос Каменос прелетя над островите с хеликоптер и пусна по вода венец в памет на загиналите през 1996 г. гръцки пилоти.
Някои наблюдатели свързват активизацията на претенциите на Турция към островите Имиа с отказа на Атина да предаде осемте турски офицери, които Анкара смята за участници във военния преврат против режима на президента Реджеп Тайип Ердоган.
Новият ръст на напрежението около Имия показва, че провъзгласената политика на „нула проблеми със съседите“ е претърпяла фиаско. Това се отнася и за съседите, съюзни на Турция по НАТО.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Greek Reporter: Полицията издигна барикади за да предотврати сблъсъци между двата протеста в Атина

Greek Reporter: Полицията издигна барикади за да предотврати сблъсъци между двата протеста в Атина

4 Февруари 2018 | 13:59 | Агенция "Фокус"
Атина. Полицията издигна барикади за да предотврати сблъсъци между присъстващите на протеста и контрапротеста за името на Македония, провеждани в неделя в Атина, съобщава Greek reporter.
Само на около километър от основни протест на площад „Синтагма“ се събраха няколко хиляди леви демонстранти против, както го определиха те, националистическата вълна срещу Република Македония“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): С викове „Македония“ започва мащабният протест в Атина

МКД (Македония): С викове „Македония“ започва мащабният протест в Атина

4 Февруари 2018 | 13:50 | Агенция "Фокус"
Атина. С викове „Македония“ и под присъствието на 19 хил. полицаи започва мащабният протест „Македония е гръцка“ в центъра на Атина, съобщава Македонското електронно издание МКД
„Солун изрази позицията си, време е Атина да извика: Македония е една и е гръцка“, се казва във видеосъобщението, с което организаторите призоваха хората да се присъединят към протеста. Според тях се очаква до един милион души да се включват в демонстрацията, която ще блокира гръцката столица за 10 часа.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Локално"(Македония): Атина е под обсадата на протестиращите

"Локално"(Македония): Атина е под обсадата на протестиращите

4 Февруари 2018 | 13:47 | Агенция "Фокус"
Агина. Гръцката столица е под обсадата на протестиращите, предава скопското електронно издание "Локално".
Изданието съобщава, че от вчера в Атина се събират демонстранти от цялата страна, включително и от островите, за участие в най-масовия митинг за името Македония.
"Локално" се позовава на организаторите на мероприятието, според които се очаква да се съберат повече от 1 млн. души, като само автобусите ангажирани с превоз на демонстрантите са над 1500.
Македонското издание цитира лидера на опозиционната "Нова Демокрация", Кириякос Мицотакис, според който "всеки има право на свободно изразяване на мнението си" и отбелязва, че бившия премиер Андонис Самарас, който открито застава зад протестите.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Iefimerida.gr"(Гърция): Десетки хиляди се събират в Атина за "македонския" митинг, 1000 критяни слизат в Пирея, облечени като някогашни андарти

"Iefimerida.gr"(Гърция): Десетки хиляди се събират в Атина за "македонския" митинг, 1000 критяни слизат в Пирея, облечени като някогашни андарти

4 Февруари 2018 | 13:44 | Агенция "Фокус"
Атина. Десетки хиляди граждани от цяла Гърция пристигат по всевъзможен начин в столицата за участие в "македонския митинг", предава местното електронно издание "Iefimerida.gr".
Според изданието само тази сутрин от Ханя и Ираклион на остров Крит в Пирея са пристигнали над 1000 души, облечени в традиционни облекла, с гръцки знамена в ръцете, пеещи националния химн и песните от македонските борби преди едно столетие- "Кога да направим нещо?" и "Македония е всичко" .

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema (Гърция): Микис Теодоракис пристигна на протеста на площад „Синтагма“

Protothema (Гърция): Микис Теодоракис пристигна на протеста на площад „Синтагма“

4 Февруари 2018 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Атина. Известният гръцки композитор Микис Теодоракис, който ще постави официалното начало на протеста за името на Македония със своето обръщение, вече е пристигнал на площад „Синтагма“, където се провежда демонстрацията, пише гръцкото издание Protothema.
Теодоракис ще започне своята реч в 14:00 часа, което ще постави официалното начало на протеста, въпреки че по данни на местни медии няколко хиляди души вече са се събрали на площада пред сградата на парламента.
Композиторът бе приветстван от присъстващите с възгласи „благодаря ви много“ и „Македония е гръцка“.
В събота срещу къщата на Теодоракис бе извършена хулиганска проява от организиралите контрапротест анархисти.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"In.gr"(Гърция): Големият митинг за името Македония на площад "Синтагма" е в готовност да започне

"In.gr"(Гърция): Големият митинг за името Македония на площад "Синтагма" е в готовност да започне

4 Февруари 2018 | 13:08 | Агенция "Фокус"
Атина. Големият митинг за името Македония на площад "Синтагма" в гръцката столица е готов да започне, предава местното електронно издание "In.gr" и допълва, че атинската полиция е поставена в пълна готовност да не се допуснат ексцесии.
От 10, 00 ч. тази сутрин са затворени станциите на метрото на "Омания", "Синтагма" и при Атинския университет.
Според изданието хиляди протестиращи от цяла Гърция са започнали да пристигат в столицата от рано сутринта.
Превод и редакция: Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B92 (Сърбия): Засилено полицейско присъствие в Атина заради протеста за името на Македония

B92 (Сърбия): Засилено полицейско присъствие в Атина заради протеста за името на Македония

4 Февруари 2018 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Атина. Демонстранти започнаха да пристигат в Атина рано сутринта в неделя за да участват в провеждането на демонстрацията относно името на Македония. Заради очаквания голям брой участници на митинга, полицейското присъствие в града е подсилено до изключително високи нива, съобщава сръбската медия B92.
Очаква в протеста да вземат участие и водещи фигури от най-голямата опозиционна формация „Нова демокрация“, чийто лидер Кирякос Мицотакис заяви, че партията му ще прояви уважение едновременно към тези, които са решили да вземат участие в протеста, както и хората, които се противопоставят на демонстрацията. Подкрепата си за митинга изрази и бившия гръцки премиер Антонис Самарас, който заяви, че това ще бъде „голям ден за нашата страна“.
Някои централни части на Атина и три от метростанциите в столичното метро няма да работят в продължение на около 10 часа. Според някои източници броят на полицаите в града ще бъде около 4000 души.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema (Гърция): На площад „Синтагма“ се събраха вече няколко хиляди души

Protothema (Гърция): На площад „Синтагма“ се събраха вече няколко хиляди души

4 Февруари 2018 | 12:11 | Агенция "Фокус"
Атина. Няколко хиляди души са се събрали към 12:00 часа на атинския площад „Синтагма“ в рамките на протеста против включването на думата „Македония“ в името на бившата югославка република, пише гръцкото издание Protothema. Организаторите очакват рекорден брой хора да присъстват на демонстрацията, като за целта са организирани над 1500 автобуса от цялата страна. Приготвен е и 150-метров гръцки флаг.
За 12:00 часа е насрочен и контрапротестът, организиран от анархистите и антишастите в Гърция, който ще се проведе само на 800 метра от Синтагма.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema (Гърция): Започна събирането на демонстрантите на площад „Синтагма“

Protothema (Гърция): Започна събирането на демонстрантите на площад „Синтагма“

4 Февруари 2018 | 10:57 | Агенция "Фокус"
Атина. Започна събирането на демонстрантите за мащабния протест на гръцкия площад „Синтагма“, организацията за който започна още в събота, пише гръцкото издание Protothema.
Организаторите на протеста, които се обявиха против включване на думата „Македония“ в името на бившата югославска република, очакват рекорден брой хора да присъстват на насрочената за 14:00 часа демонстрация. От 12:00 часа, само на 800 метра от площада е насрочен контрапротест.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“: Организаторите на протеста в Гърция го определиха като „величествен“

Радио „Свободна Европа“: Организаторите на протеста в Гърция го определиха като „величествен“

4 Февруари 2018 | 10:13 | Агенция "Фокус"
Атина. Говорителят на организаторите на протеста за името на Македония, насрочен за 14:00 часа в неделя на гръцкия площад Синтагма, заяви, че демонстрацията ще бъде „величествена“, предава радио „Свободна Европа“.
Говорителят Михалис Пацикас подчерта, че протестът „ще изпрати много силно послание едновременно във и извън Гърция“. Според неговите думи, организаторите очакват до един милион души да вземат участие в демонстрацията.
„Това ще бъде величествено. Никога не се е случвало подобно нещо“, отбеляза Пацикас.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

MIA: Протест и контрапротест в Гърция

MIA: Протест и контрапротест в Гърция

4 Февруари 2018 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Атина. Под засилени мерки за сигурност, затворени улици и метростанции на площад „Синтагма“ в гръцката столица ще бъде проведен дългоочакваният протест, съобщава кореспондент на Македонската информационна агенция. На митинга ще пристигнат хора от всички краища на страната чрез специално организирани автобуси или използвайки обявеното в неделя намаление на междуградските превози.
В социалните мрежи организаторите заявиха, че „Солун се изказа, време е и Атина да извика: Македония е една и е гръцка“. Според ръководителите се очаква близо милион души да присъстват на митинга, на който обръщение ще държи и известният гръцки композитор Микис Теодоракис. Представители на организаторите, митрополитът Сирос Доротеос и университетският професор по право Йоргос Касиматис също ще бъдат сред хората, които ще говорят пред насъбралите се протестиращи.
Контрапротест е организиран за 12:00 часа, два часа преди началото на този за името на Македония. Негови ръководители са гръцките анархисти и антифашисти. Двата протеста, които се провеждат на само 800 метра един от друг, предизвикат опасността от сблъсъци и загриженост от страна на полицията.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): 71,5% от гърците са против включване на думата „Македония“ в името, през 2016 г. процентът е бил 57%

МКД (Македония): 71,5% от гърците са против включване на думата „Македония“ в името, през 2016 г. процентът е бил 57%

4 Февруари 2018 | 07:38 | Агенция "Фокус"
Скопие/Атина. 71,5% от гърците са заявили, че не желаят думата „Македония“ да е включена в името на бившата югославска република и техен северен съсед, съобщава македонското електронно издание МКД, като отбелязва, че преди две години процентът е бил 57 на сто.
Според проведената анкета, 65% от населението на Гърция смята, че въпросът по спора за името е „много важен“, докато 9,5% от участвалите са заявили, че не считат проблема за важен.
Проучването е проведено в период 23-25 януари от университетът „Македония“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Неизвестни вандали изписаха заплахи по дома на основния оратор на предстоящата в неделя демонстрация „Македония“ в Атина

Kathimerini: Неизвестни вандали изписаха заплахи по дома на основния оратор на предстоящата в неделя демонстрация „Македония“ в Атина

4 Февруари 2018 | 01:57 | Агенция "Фокус"
Атина. Неизвестни вандали в събота следобяд са хвърлили боя по дома на гръцкия композитор-ветеран Микис Теодоракис, който ще е основният оратор на неделния митинг „Македония“ в Атина, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Според сведенията на местната полиция, вандалите са използвали червена боя, за да залеят входа на дома в столичния квартал Акропола и за да изпишат заплахи по стените.
„Историята ти започна в планината и ще свърши сред калта на нацията на площад Синтагма“, гласи един от надписите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гръцкото правителство е нащрек заради предстоящия в неделя протест „Македония“ в Атина

Kathimerini: Гръцкото правителство е нащрек заради предстоящия в неделя протест „Македония“ в Атина

4 Февруари 2018 | 01:11 | Агенция "Фокус"
Атина. Докато преговорите под егидата на ООН за разрешаване на спора за името на Бившата югославска република Македония (БЮРМ) между Атина и Скопие е на ключов кръстопът, правителството на премиера Алексис Ципрас се стяга за неделната демонстрация в Атина срещу употребата на термина „Македония“ в бъдещото име на БЮРМ, която се очаква да привлече стотици хиляди гърци, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Над 1500 автобуса са ангажирани, за да транспортират демонстрантите от провинцията в столицата, където митингът ще започне в 14:00 часа на площад Синтагма.
Очаква се повечето депутати от най-голямата опозиционна партия Нова Демокрация (НД)да се присъединят към протеста.
Лидерът на НД Кирякос Мицотакис заяви, че партията уважава мнението и на тези, които ще се присъединят към митинга, и на тези, които не го направят. „Ние уважаваме всички мнения“, заяви той. Бившият премиер от партията Андонис Самарас заяви, че неделя ще е „велик ден за страната“.
Основният оратор на мероприятието ще е гръцкият композитор-ветеран Микис Теодоракис, който ще се обърне пред множеството лично, а не чрез видеосъобщение, както беше планирано първоначално.
Речи ще изнесат и тримата представители на висшия гръцки клир, представляващи Гърцката православна църква (ГПЦ), която подкрепи демонстрацията, въпреки първоначалната резервираност на Архиепископ Йероним (предстоятел на ГПЦ).
Полицията планира да издигне бариери, за да държи разделени демонстрантите на Синтагма от анархистите, организирали свой контрапротест, който започва в 12:00 пред Атинския университет.
Големи част от центъра ще бъдат затворени за трафик от 06:00, докато станциите на метрото Синтагма, Пенепистимио и Омония ще спрат да функционират в 10:00.
Междувременно, организаторите изглежда са приели предложение на националистическото политическо движение „Патриотически съюз – Гръцки народ съюз (ELLAS), съставено от военни ветерани, да охранява демонстрацията от анти-фашистки групи и анархисти.
Ekathimerini твърди, че „групите за наблюдение“ на ELLAS, ще включват членове на организацията на резервистите командоси ODEYO и „Щит за национално спасение“.
Правителството омаловажи значението на протеста, докато разговорите между представителите на Атина и Скопие по спора за името навлязоха в решителна фаза. Изданието пише, че се очаква правителството да следи отблизо неделната демонстрация и, както твърдят източници, може да променят своя подход.
Говорителят на правителството Димитрис Цанакопулос беше предпазлив и защити правото на гражданите да протестират, но все пак подчерта риска от това, валидните опасения да бъдат използвани от „националистически, крайно-десни и фанатични сили“.
Той потвърди отново, че Гърция иска да постигне три неща в разговорите: комбинирано име, промени в конституцията на Македония и гаранции срещу всякакви иредентистки претенции.
Външният министър Никос Коциас заяви, че управляващата коалиция работи по проектодокумент, който да стане основата на предстоящите двустранни преговори със Скопие. Изданието смята, че като знак за нарасналото напрежение във връзка с разговорите, Коциас е получил две заплашителни писма, както се разбра в петък.
Отделно от това, прокурорът от Върховния съд Ксени Димитриу нареди разследване на заявленията на члена на анархистката група „Рубикон“, че по време на неделните протести „ще се лее кръв“, което бе възприето като подстрекаване към насилие.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): Ангажирани са 1500 автобуса за транспорт до утрешния протест „Македония е Гърция“ в Атина

„Фактор“ (Македония): Ангажирани са 1500 автобуса за транспорт до утрешния протест „Македония е Гърция“ в Атина

3 Февруари 2018 | 21:57 | Агенция "Фокус"
Атина. Ангажирани са над 1500 автобуса за транспорт до Атина за протестът в неделя, 4 февруари, на който гърците ще заявят, че не искат терминът „Македония“ да е част от решение по спора за името на бившата югорепублика, съобщи скопската електронна медия „Фактор“.
От медията уточняват, че на протеста ще участва младшия партньор в управляващата коалиция – „Независимите гърци“ (АНЕЛ) на Панос Каменос. Поддръжка за митинга изразиха и от най-голямата гръцка опозиционна партия Нова Демокрация, като нейният председател Кирякос Мицотакис дори ще бъде на площад Синтагма. Поддръжка дойде и от Гръцката църква. Анархистите, от своя страна, организираха контрапротест.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония) : Според Матю Нимиц не всички са доволни от предложенията му за името

„Фокус“ (Македония) : Според Матю Нимиц не всички са доволни от предложенията му за името

3 Февруари 2018 | 12:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. Специалният посредник в спора за името между Атина и Скопия Матю Нимиц заяви, че не всички в двете столици са доволни от неговите идеи за разрешаването на спора за името, но целта е приближаването на позициите им, предава македонската медия „Фокус“.
"Предложих някои предложения и чух позициите и от двете страни. Мисля, че сега ще се опитам да "събера" нещо от предложенията. Двамата външни министри (Никола Димитров и Никос Кодзиас – бел.ред.) имат диалог помежду си, добре се познават и мисля, че те са хората от които, в крайна сметка, зависи дали двете правителства ще договорят решение“, отбеляза Нимиц.
Той добави, че в момента определено има исторически шанс за разрешаване на спора за името.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Според Никос Кодзиас Матю Нимиц не е компетентен да говори за атинската политика

„МКД“ (Македония): Според Никос Кодзиас Матю Нимиц не е компетентен да говори за атинската политика

3 Февруари 2018 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият външен министър Никос Кодзиас разкритикува посредника в преговорите за името на ООН Матю Нимиц, че по време на посещението си в Скопие е говорил за политиката на Атина, а това не е в неговата компетентност, предава „МКД“.
"Имах дълъг разговор със специалния пратеник на ООН Матю Нимиц. Ясно е и строго му подчертах, че не е в неговата компетентност да говори за политиката на Атина, а още по-малко да описва некоректно ", заяви Кодзиас . Той добави, че според информацията, която е получил за разговорите на Нимиц в Скопие, че преговорите може да се водят единствено въз основа на това, което е договорено в Давос.
Гръцкият външен министър приветства изявленията на вселенския патриарх Вартоломей, който призова за сдържаност и мъдрост, както и на отговорност от страна на Църквата, с цел чувствителният въпрос за името да бъде решен мирно и разумно.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Вселенският патриарх Вартоломей призова за мир и сдържаност преди протеста в Атина за името „Македония“

„Сител“ (Македония): Вселенският патриарх Вартоломей призова за мир и сдържаност преди протеста в Атина за името „Македония“

3 Февруари 2018 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Според вселенския патриарх Вартоломей важните и чувствителни въпроси трябва да се решават в мир със сдържаност и мъдрост. Той заяви така във връзка с преговорите по въпроса за името между Гърция и Македония и обявения протест в Атина, който е подкрепен и от Гръцката православна църква, предава македонската медия “Сител“.
„Вселенската патриаршия, както майка църква на всички православни църкви на Балканите, във връзка с преговорите по въпроса за името, призовава всички заинтересовани страни на трезвост и сдържаност, за да може този важен и деликатен въпрос да се решава в мир и мъдрост“, заяви Вселенският патриарх Вартоломей.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Матю Нимиц: „Времето не тече в наша полза“, ситуациите се променят, правителствата също

Матю Нимиц: „Времето не тече в наша полза“, ситуациите се променят, правителствата също

2 Февруари 2018 | 20:03 | Агенция "Фокус"
Атина. В интервю пред репортер на „Евронюс-Гърция“, специалният представител на ООН по спора за името на Бившата югославска република Македония (БЮРМ) между Скопие и Атина Матю Нимиц заяви: „Не мисля, че времето тече в наша полза. Ситуацията се променя, правителствата се сменят...“, тъй като не е ясно какви ще са политическите условия в БЮРМ и Гърция в близко бъдеще, пише гръцкото електронно издание Protorthema.
Нимиц подчерта, че преговорите са съсредоточени над името на БЮРМ, а не върху въпроса за идентичността на македонския народ. Посредникът на ООН заяви още, че е представил „схематизирана формула“ за възможно решение на проблема за името и въпросът как двете страни ще възприемат детайлите й е предмет на преговори в ООН.
Дипломатът похвали външния министър на Гърция Никос Коциас за позитивния подход в разговорите и за демонстрирания „дълбок интерес за разрешаване на ситуацията“. Нимиц е категоричен, че и от двете страни има „добра воля“ за постигане на съгласие по някои важни съпровождащи аспекти на спора, като промяната на членовете на македонската Конституция, в които, според Атина, се съдържат иредентистки претенции.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN Greece (Гърция) - Според НАТО решението за името е от първостепенно значение за присъединяването на Македония към Алианса

CNN Greece (Гърция) - Според НАТО решението за името е от първостепенно значение за присъединяването на Македония към Алианса

2 Февруари 2018 | 19:02 | Агенция "Фокус"
Атина. Намирането на решение на проблема с името е от първостепенно значение за присъединяването на Македония към НАТО, предава CNN Greece, като се позовава на изявление на неназован високопоставен служител от Алианса пред АПЕ - МПЕ (Athens-Macedonian News Agency).
Според агенцията служителят се е позовал на изявлението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, направено по време на посещението му в Скопие на 18 януари 2018 г. и е отбелязал, че "в допълнение към въпроса за името, който е критичен за присъединяването на Македония към НАТО страната трябва продължи усилията си за провеждането на необходимите реформи, свързани с укрепването на върховенството на закона, поддържане на добросъседски отношения и изграждане на мултиетническо общество."

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Второ писмо със заплахи до Никос Коциас съдържа предупреждение, че „военните ще влязат в парламента“

Protothema: Второ писмо със заплахи до Никос Коциас съдържа предупреждение, че „военните ще влязат в парламента“

2 Февруари 2018 | 18:36 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът по гражданската защита на Гърция Никос Тоскас разкри за второ заплашително писмо до министъра на външните работи на Гърция Никос Коциас, разпратено до още четири гръцки министри, по време на интервю пред местната телевизия ERT в петък. Писмото е написано на пишеща машина и в него се съдържат обидни квалификации срещу политическата система, като в края му има предупреждение, че „военните ще влязат в парламента“, пише гръцкото електронно издание Protothema.
През последните няколко дни премиера и министрите от гръцкото правителство получават писма във връзка с позицията им по „Македонския въпрос“, пишат от изданието, като свързват това с предстоящата в неделя демонстрация на атинския площад Синтагма.
Гръцката полиция класифицира вчерашната първа заплаха срещу Коциас, в която пише, че изпращачите са приготвили „три куршума“ за външния министър, като най-сериозна и започнаха разследване на инцидента.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на ДСИ, Али Ахмети: Евентуален референдум за името на страната може само да усложни процеса

Лидерът на ДСИ, Али Ахмети: Евентуален референдум за името на страната може само да усложни процеса

2 Февруари 2018 | 18:22 | Агенция "Фокус"
Скопие. "Евентуален референдум за името на страната може само да усложни процеса." Това е заявил лидерът на най-голямата политическа партия на етническите албанци ДСИ (Демократичен съюз за интеграция), Али Ахмети, цитиран от излъчващата на алабански език скопска телевизия "Алсат - М".
Според Ахмети "споразумението за името трябва да се постигне колкото може по-скоро и да бъде ратифицирано от Събранието на Македония".
"Алсат-М" уточнява, че изявлението на Ахмети е направено след срещата му с евродепутатите Виктор Бощинару, Таня Файон и Тонино Пицула.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алсат -М (Македония): Депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошевски заяви, че въпрос като името на страната трябва да се реши от народа

Алсат -М (Македония): Депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошевски заяви, че въпрос като името на страната трябва да се реши от народа

2 Февруари 2018 | 17:46 | Агенция "Фокус"
Скопие. Депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошевски, бивш министър на външните работи в правителствата на Никола Груевски заяви, че по такива важни въпроси като името на страната трябва да се поизнесе народът на Македония, предава излъчващата на албанска език скопска телевизия Алсат – М. Милошевски смята, че държавните институции трябва да бъдат функциониращи, за да могат да се произнесат по важните въпроси, които предстои да се решават, а не македонският парламент да се поставя пред свършен факт или натиск. Според телевизията именно Милошевски е внесъл искане в Събранието да се приеме решение за публичен избор на председател, зам.-председател и шест члена на Държавната изборна комисия (ДИК).
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Спирките на атинското метро на площад Синтагма, булевард Панепистимиу и Омония няма да работят в неделя

Protothema: Спирките на атинското метро на площад Синтагма, булевард Панепистимиу и Омония няма да работят в неделя

2 Февруари 2018 | 16:35 | Агенция "Фокус"
Атина. Станциите на атинското метро на площад Синтагма, булевард Панепистимиу и Омония няма да работят след 10 часа сутринта в неделя, 4 февруари, пише гръцкото издание Protothema.
Полицията е решила да затвори спирките заради съображения за сигурност във връзка с предстоящия в неделя мащабен протест против употребата на термина „Македония“ в бъдещо решение на спора за името на бившата югорепублика. Демонстрацията трябва да започне в 14:00 в неделя пред сградата на гръцкия парламент. Очаква се на мероприятието да се съберат стотици хиляди и то да надмине по големина митинга „Македония е Гърция“, проведен в Солун в края на миналия месец.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Външният министър на Гърция е получил писмо със заплахи заради преговорите с Македония за името

Reuters: Външният министър на Гърция е получил писмо със заплахи заради преговорите с Македония за името

2 Февруари 2018 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцките власти са започнали разследване, след като външният министър Никос Кодзиас е получил анонимно писмо, в което е получил заплахи срещу живота на себе си и на семейството си заради усилията да разреши спорът за името на Македония, предаде Reuters.
„Авторите на писмото са съобщили, че имат три куршума за Кодзиас“, заяви министърът на гражданската защита Никос Тоскас. Кодзиас води преговорите с Македония за разрешаването на спора за името, който спира амбициите на Скопие за присъединяване към ЕС и към НАТО.
Преговорите предизвикват силни страсти сред гръцкото общество. Стотици хиляди граждани на страната се събраха на демонстрация в Солун на 21 януари, за да протестират срещу употребата на името „Македония“ от съседната държава. Очаква се тази неделя, на 4 февруари, в центъра на Атина също да се проведе шествие.
Тоскас заяви, че тези, които изпращат подобни заплашителни писма на хора, които се опитват да разрешат въпроса по искрен начин, са „опасни“. „Полицията в момента издирва изпратилите посланието“, допълни министърът на гражданската защита.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Матю Нимиц проведе срещи с държавния връх на Македония (ОБЗОР)

Матю Нимиц проведе срещи с държавния връх на Македония (ОБЗОР)

1 Февруари 2018 | 21:18 | Агенция "Фокус"
Скопие. Специалният представител на ООН по спора за името Матю Нимиц проведе в четвъртък отделни срещи с държавния връх на Македония. Инициативата на американския дипломат е част от неговото посещение на Балканите, в рамките на което в края на януари Нимиц проведе същите разговори в Атина. Медиаторът проведе консултации с държавният глава Георги Иванов, премиерът Зоран Заев, външният министър Никола Димитров, както и лидерите на ВМРО-ДПМНЕ и Демократичния съюза за интеграция съответно Християн Мицковски и Али Ахмети.
След края на разговорите със Заев и Иванов, не бе дадена пресконференция, но от пресцентъра на държавния глава по-късно разкриха, че президентът е информирал Нимиц за намерението на Скопие да не се отказва от преговорите за решаването на проблема, стига да не бъде засягана идентичността на македонския народ или неговото достойнство. Македонският държавен глава също така е изразил мнението, че решение на въпроса за името може да се намери само под егидата на ООН и спазвайки резолюциите на организацията и Съвета за сигурност, както и постановленията на Международния съд на ООН. В по-късно прессъобщение на премиера пък се изразява увереността, че моментът за решаването на проблема е сега, тъй като обстановката е благоприятна и позволява това.
Повече информация бе съобщена след консултациите между американския дипломат и външния министър Никола Димитров, които дадоха общо изявление за медиите, по време на което Димитров подчерта, че проблемът между бившата югославска република и Гърция никога няма да се реши, ако Македония трябва да променя езика и националността си. Според него, в 21 век никой не може да посегне на правото ни да бъдем македонци и говорим македонски език, който е един от групата на славянските езици“. Първият дипломат на Скопие подчерта, че „много хора следят проблема с притеснение, други с гняв“ и „колкото повече се говори за този въпрос, толкова повече намаляват шансовете да се намери решение“. Според Димитров, „ако се подхожда с взаимно достойнство, решение може да бъде намерено“.
Външният министър подчерта, че заедно с Нимиц са обсъдили предложенията за ново името на републиката, като Димитров е отбелязал, че има някои имена, „които са добри, има и други, които не са подходящи“. Oт своя страна американският дипломат изрази увереността си, че „двете страни имат воля за решаването на проблема“, като добави, че макар да не се наема да посочи окончателни времеви рамки за намирането на решение по спора за името, все пак смята, че „до няколко седмици или месеци“ спора може да приключи.
Лидерът на македонската партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски заяви, че решението по спора за името, по което работи правителството, трябва да запазва държавните и национални интересни. Мицковски също така е информирал Нимиц относно позицията на водената от него опозиционна партия по въпроса за продължаващия вече 25 години спор с Гърция.
Медиаторът е повторил и пред лидера на Демократичния съюза за интеграция Али Ахмети очакванията си за бързо решаване на проблема за името, като също така отбеляза, че разговорът му с лидери на ДСИ е бил продуктивен.
От своя страна Ахмети разкри, че е изложил пред Нимиц възгледите на неговата партия относно намирането на решение на проблема, който помрачава отношенията между Скопие и Атина в продължение на вече 25 години.
Редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Матю Нимиц в Скопие: Винаги съм получавал добри съвети от Али Ахмети

Матю Нимиц в Скопие: Винаги съм получавал добри съвети от Али Ахмети

1 Февруари 2018 | 20:16 | Агенция "Фокус"
Скопие. Специалният представител на ООН по спора за името Матю Нимиц заяви, че винаги е получавал добри съвети от лидера н Демократическия съюза за интеграция Али Ахмети, предава македонската агенция Макфакс.
Нимиц направи коментара си по време на своя разговор с Ахмети, който е последния от серията срещи на американския дипломат с държавния връх на Македония, които се проведоха в четвъртък.
Медиаторът е повторил и пред Ахмети очакванията си за бързо решаване на проблема за името, като също така отбеляза, че разговорът му с лидери на ДСИ е бил продуктивен.
От своя страна Ахмети разкри, че е изложил пред Нимиц възгледите на неговата партия относно намирането на решение на проблема, който помрачава отношенията между Скопие и Атина в продължение на вече 25 години.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Гърция търси скорошно решаване на спора за името с Македония

Reuters: Гърция търси скорошно решаване на спора за името с Македония

1 Февруари 2018 | 18:45 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърция скоро ще излезе с проект, предлагащ решение на десетилетния спор за името с Македония, заяви в четвъртък външният министър Никос Кодзиас, предава Reuters.
Първият дипломат на Атина е заявил в интервю за агенцията, че „Александър Велики ни е показал нуждата гордиевите възли да се разсичат. В определен момент, ние трябва да приключим с този въпрос“, добави Кодзиас. На въпрос какъв е планът на Гърция, ако проблемът не се реши до месец юни 2018 г., външният министър заяви, че до тогава спорът "ще бъде приключен“.
„Искаме да решим проблема. В наш национален интерес и в интересите на региона е, тъй като ще осигури стабилност, сигурност и икономически ръст“, каза още първият дипломат.
Що се отнася до планирания проект, Кодзиас заяви, че той няма да съдържа само гръцкото виждане, нито пък ще бъде компромис, но по-скоро ще поставя основa, на която двете държави да си сътрудничат.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски: Решението, за което преговаря правителството, трябва да запазва държавните и националните интересни

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски: Решението, за което преговаря правителството, трябва да запазва държавните и националните интересни

1 Февруари 2018 | 17:57 | Агенция "Фокус"
Скопие. Лидерът на македонската партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски заяви, че решението по спора за името, по което работи правителството, трябва да запазва държавните и национални интересни, съобщава телевизия A1 on. Коментарът е направен по време на срещата с медиатора на ООН по спора за името Матю Нимиц, на която са присъствали също така вицепредседателя на партията Александър Никополски и генералният секретар Игор Янушев.
Мицковски е информирал Нимиц относно позицията на водената от него опозиционна партия по въпроса за продължаващия вече 25 години спор с Гърция.
Формацията е изразила също така и притесненията си относно някои определени действия на гръцкото общество, които подтикват към негативни чувства срещу Македония.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Солун Янис Бутарис: Вместо да помагаме на нашия съсед, ние го обиждаме

Кметът на Солун Янис Бутарис: Вместо да помагаме на нашия съсед, ние го обиждаме

1 Февруари 2018 | 17:06 | Агенция "Фокус"
Солун. „Вместо да помагаме на нашия съсед, ние го обиждаме с нападки“, заяви в четвъртък кметът на Солун Янис Бутарис, предава македонската агенция Макфакс. Според градоначалника, Гърция „ще изгуби много от спора за името“. „Ще изгубим достойнството си в ЕС и НАТО“, подчерта Бутарис, като добави, „не помагаме на нашия съсед, който се намира на кръстопът като малко дете в търсене на своята идентичност“, отбеляза още пред местни медии кметът на гръцкия град.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Британско издание определи действията на Алексис Ципрас по спора за името като игра на покер

„Макфакс“ (Македония): Британско издание определи действията на Алексис Ципрас по спора за името като игра на покер

1 Февруари 2018 | 16:55 | Агенция "Фокус"
Скопие/Атина. Гръцкият премиер Алексис Ципрас се противопоставяше твърдо на всеки опит за решение на спора за името с Македония и в случай на постигане на какъвто и да е компромис, министър-председателят може да се превърне в Ото фон Бисмарк на Балканите, пише вестник Financial Times в статия, озаглавена „Ципрас играе покер в двустранните отношения с Македония, предава македонската агенция Макфакс.
Съгласно статията на британското издание, около 60% от гърците са против съдържане на термина „македония“ в името на северния съсед на Гърция, тъй като според тях това е предявяване на териториални претенции.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Рекорден брой турци в чужбина са гласували на президентските и парламентарни избори в родината им. 20 юни 2018 г.
Рекорден брой турци в чужбина са гласували на президентските и парламентарни изб...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.