НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:03


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Корнелия Нинова, БСП: Питаме главния прокурор Сотир Цацаров защо не ни се отговаря за истината за оградата - прикрива ли се нещо

Корнелия Нинова, БСП: Питаме главния прокурор Сотир Цацаров защо не ни се отговаря за истината за оградата - прикрива ли се нещо

20 Февруари 2018 | 14:21 | Агенция "Фокус"
София. Питаме главния прокурор Сотир Цацаров защо не ни се отговаря за истината за оградата - прикрива ли се нещо. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Нинова обясни, че се обръщат към Сотир Цацаров, тъй като на 6 декември 2017 г. е заявил в Правната комисия на парламента, че има три доклада на Агенцията за държавна и финансова инспекция, на ДАНС в резултат на сигнала на Елена Йончева. По думите й Цацаров е заявил, че в този доклад, че има завишение на проектната стойност на оградата и неосъществен на възложителите. "Този доклад е изпратен в главна прокуратура. Ние от една седмица искаме от ДАНС резултат на доклада. Поискахме от гл. прокурор официално с писмо да ни информирa“, каза Нинова. „Ще има ли образувано досъдебно производство по оградата, за какви пари става дума, за какви завишения на действителната стойност“, попита Нинова и подчерта, че това са парите на българите.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: Правителството оцеля с гласовете на ПГ на „Воля”

Жельо Бойчев, БСП: Правителството оцеля с гласовете на ПГ на „Воля”

28 Януари 2018 | 12:35 | Агенция "Фокус"
София. Вотът на недоверие беше заради по-доброто бъдеще и перспектива на страната, защото корупцията спира развитието на държавата и води до обедняването на всеки българин. На всички международни срещи потупват по рамото премиера, но заради корупцията не ни пускат и в Шенген, макар да сме изпълнили всички технически изисквания. Това каза пред БНР зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Жельо Бойчев, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той обясни, че гласуването на парламентарните групи е показало кой е против корупцията. „Правителството оцеля с гласовете на ПГ на „Воля”. Ако извадим 11 гласа на ПГ на „Воля”, които бяха дадени за правителството, ще видите, че мнозинството има под 121 гласа. Българските граждани трябва да си дават много ясна сметка за това. Още повече, че „Воля” влезе в парламента с основна тема – борбата срещу корупцията”, припомни Бойчев. „Към настоящия момент, може да се счита, че ни управлява една тройна коалиция в парламента”, каза още той. Народният представител заяви, че благодарение на темата на вота на недоверие, в обществото вече се говори свободно за корупцията в държавата.
За антикорупционния закон на ГЕРБ и сформиране на орган за борба с корупцията, Жельо Бойчев обясни, че той ще бъде сглобен от досега съществуващи институции, като от това не може да се очаква ефективност. „Този закон така е разписан, че мнозинството, което избира правителството, ще си предложи кандидатура за шеф на антикорупционния орган. Корупцията се генерира там, където има огромен финансов ресурс, където се взимат решенията, а именно изпълнителната власт. И мнозинството, което избира тази власт, ще си назначи орган, който трябва да я разследва”, обясни народният представител.
По отношение на Истанбулската конвенция Жельо Бойчев обясни, че тя засяга ценностен въпрос. „Свидетели сме - основните вероизповедания в България излизат с еднакви позиции. Ние сме православна държава. Не се сещам след 1943 г. БПЦ да е излизала с толкова ясна позиция и то срещу управлението на страната. Последният път е било, когато Църквата е повела народа в каузата за спасяването на евреите от депортация. Сега за втори път БПЦ взима ясно и категорично мнение по Истанбулската конвенция”, каза Бойчев. „Затова е толкова ниско доверието на обществото в парламента, защото българските народни представители са станали машинки за гласуване. Как да гласуваш тази ратификация, след като към нея липсва придружителен доклад, с който да се покаже, какво е въздействието върху нашето законодателство”, добави той.
„Имаме президент, който има мнение и си го казва ясно и силно. То съответства в голяма степен и на разбирането на българските граждани. По-важният въпрос е защо наистина парламентът е превърнат в нотариат? Може ли да твърдиш, че си парламентарна република, а да дойде премиерът и да освободи председателя на НС?” Този въпроси зададе Бойчев в коментар на изказването на държавния глава. Бойчев припомни, че всички системи, които протестираха заради недофинансиране, са получили пари през януари, едва ли не еднолично от Бойко Борисов, а в края на миналата година социалистите предложиха за тях повече пари в бюджета, но ГЕРБ не ги подкрепиха.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Свиленски, БСП: Вотът на недоверие показа, че ГЕРБ нищо не правят срещу корупцията

Георги Свиленски, БСП: Вотът на недоверие показа, че ГЕРБ нищо не правят срещу корупцията

27 Януари 2018 | 13:54 | Агенция "Фокус"
София. През тези няколко дни, когато бяха внесени мотивите за вота на недоверие и се коментираше корупцията, освен външните наблюдатели и издания, в България гражданите и управляващите разбраха и признаха, че това е най-големият проблем. Вотът на недоверие показа, че ГЕРБ нищо не правят срещу корупцията. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Георги Свиленски по Дарик радио, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. По думите му управляващите не са успели да разберат, че вотът бе заради липсата на усилия за намаляване на корупцията. „Вместо да ни четат какво е било, трябваше да кажат – ние приехме тази, тази и тази - втора, трета, четвърта мярка, а те излязоха и казаха, че са приели само един закон, който, за съжаление, не е за борба с корупцията, а е за борба с корумпирани, след излизане от управлението, висши държавни служители. И най-опасният извод, който аз правя е, че този вот и това правителство бе спасено с действия, наподобяващи корупция”, посочи Свиленски. Той припомни мнението на коалиционен партньор, който каза, че ще помисли как ще гласува, а на следващия ден премиерът осигури милиони за един язовир, който е в обсега на техен областен управител.
Георги Свиленски каза още, че е възмутен от това, че Бойко Борисов не е отишъл в парламента, още повече - датата за вота на недоверие бе ясна от преди месец. „Не виждам каква по-висша институция може да има за всеки един български министър от българския парламент”, посочи зам.-председателят на ПГ. Той попита, ако правителството бе паднало при вота, то Бойко Борисов като какъв щеше да отиде в Давос? „И затова президентът казва, че парламентът се е превърнал в нотариат, който само подпечатва билетите за пътуванията на премиера”, посочи Свиленски и подчерта, че БСП иска да върне парламентаризма в България. „В тази държава всички ние трябва да знаем, че има парламент, че сме Парламентарна Република и редът трябва да се спазва”, заяви той.
За системата БАЦИС Георги Свиленски каза, че след разсекретяването на докладите, е станало ясно за каква манипулация става дума, а управляващите са се опитали да затворят тази тема точно преди вота на недоверие към правителството. „Докладите не са писани от БСП, а от ДАНС, които казват, че има манипулиране, че служители на митниците са манипулирали. Системата е направена така, че да не се знае нито кой е влизал в нея, защо е влизал, нито какво е правил. Затова и прокуратурата не може да образува производство. Затова ние поискахме анкетна комисия, за да се разбере кой е поръчал тази система, с какви параметри е поръчаната, как е изпълнена”, обясни Свиленски.
"Обществото е разделено за Истанбулската конвенция и затова е нужен референдум." Така коментира другата тема от седмицата Георги Свиленски. Той отбеляза, че БСП подкрепя борбата с домашното насилие и предлага първо да се променят българските закони с мерки срещу насилието. Свиленски коментира казаното от Борисов, че оттегля конвенцията, за да има дебат и до май месец да се приеме. „Той не се интересува от дебата, а го интересува да губи време и през май месец, по същия начин, силово, конвенцията да бъде приета, такава каквато е”, коментира Свиленски. Той прогнозира, че сега управляващите ще започнат да манипулират общественото мнение, ще събират подписи и групи от хора, които да казват как трябва да се ратифицира конвенцията. Депутатът каза още, че комисиите, разглеждащи конвенцията, са били свикани набързо, именно за да се приеме тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стоян Мирчев, „БСП за България“: Въпросът за корупцията няма да бъде забравен, въпреки неуспешния вот на недоверие срещу кабинета „Борисов 3“

Стоян Мирчев, „БСП за България“: Въпросът за корупцията няма да бъде забравен, въпреки неуспешния вот на недоверие срещу кабинета „Борисов 3“

26 Януари 2018 | 10:11 | Агенция "Фокус"
София. Въпросът за корупцията няма да бъде забравен, въпреки неуспешния вот на недоверие срещу кабинета „Борисов 3“. Това каза пред сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ народният представител от ПГ на „БСП за България“ Стоян Мирчев. Той подчерта, че от ГЕРБ са принизили дебатите около вота, като съществени обсъждания не е имало. "Управляващите се опитаха да изместят центъра на разговора от корупцията в България към минали събития, докато левицата се концентрира върху настоящето, за да е възможен дебат за бъдещето", добави Мирчев.
„Истината около конвенцията е, че има много разделителни линии – от една страна застават ГЕРБ, а от другата страна – цялото общество. Това с т. нар. резерви няма как да се случи, защото има страни, които са приели тази конвенция с резерви към част от текстовете – резервите им не се приемат. Аз не съм сигурен дали Истанбулската конвенция ще бъде приета. В нея има много проблемни моменти, които противоречат със смисъла на конвенцията за защита на жените. От една страна вътре има идеологии, които казват „няма жени и мъже“, а в следващия момент конвенцията гласи „ние защитаваме жените“. Един референдум ще даде достатъчно време всички хора да се информират добре, най-накрая да започнем да използваме този демократичен инструмент и хората да участват пряко във взимането на решения“, заяви Стоян Мирчев във връзка с общественото напрежение и политическите противоречия относно ратифицирането на документа у нас. Той коментира още, че с желанието за иницииране на референдум по темата Истанбулска конвенция БСП цели да подчертае необходимостта от адекватно обсъждане на спорните моменти в документа. Депутатът подчерта, че е важно е да има реално обсъждане, а не такова, организирано от управляващите, с удобни за тях лъжи и организации.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Третият кабинет на Бойко Борисов оцеля след първия вот на недоверие срещу него (ОБЗОР)

Третият кабинет на Бойко Борисов оцеля след първия вот на недоверие срещу него (ОБЗОР)

26 Януари 2018 | 03:03 | Агенция "Фокус"
София. Третият кабинет на Бойко Борисов оцеля след първия вот на недоверие срещу него. Вотът бе внесен самостоятелно от ПГ на „БСП за България“ и бе мотивиран с невъзможността на кабинета да се справи с борбата с корупцията. За проекта на решение гласуваха 103 народни представители, „против“ – 131, без нито един въздържал се. Вотът бе подкрепен от 79 депутати от ПГ на „БСП за България“ и 24 от групата на ДПС. „Против“ вота и в подкрепа на кабинета гласуваха 93 народни представители от ПГ на ГЕРБ, 26 от „Обединени патриоти“, 11 от „Воля“ и независимият депутат Ангел Исаев.
Правителството оцеля, тъй като според Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, за да е успешен вота, за него трябва да са гласували повече от половина народни представители. По време на гласуването в зала присъства почти целият състав на Министерски съвет. Отсъстваше, поради международни ангажименти, министър-председателят Бойко Борисов. След гласуването вицепремиерът Екатерина Захариева коментира, че не е чула какво БСП счита, че правителството не е направило. Според нея в дебатът по вота на недоверие е имало лични нападки и обвинения.
Агенция „Фокус“ припомня: Дебатът по първия вот на недоверие към кабинета „Борисов“ 3 се проведе във вторник, на 23 януари и продължи около 5 часа. След представянето на мотивите по вота от страна на БСП министърът на правосъдието Цецка Цачева ги атакува и определи твърдението, че правителството не може и не иска да противодейства на корупцията, като дълбоко невярно. Разискванията по вота на недоверие се проведоха в отсъствието на министър-председателя Бойко Борисов, което бе и причина за недоволство от страна на опозицията. От БСП определяха многократно премиера като страхливец и дори поискаха прекратяване на дебатите до неговото пристигане в Народното събрание, но председателят на парламента Цвета Караянчева отказа да го направи и съобщи, че го възпрепятстват международни ангажименти. В своето изказване лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че оглушителното отсъствие на Борисов е самопризнание за вина за корупцията. „Днес правителството на Бойко Борисов ще отрече, че е корумпирано и ще загуби. Не математически и не от БСП, а от вас, уважаеми български граждани, защото няма човек, който да не знае, че корупцията е завладяла всичко. Разбира се, корупцията не е от вчера, не е от днес, но това правителство на Бойко Борисов я превърна в държавна политика, а говоренето срещу нея – в заплаха за националната сигурност“, заяви Нинова. В края на своето изказване Корнелия Нинова се обърна към всички българи и ги призова да не се предават. Тя обеща, че който краде от тях, ще лежи в затвора и че рано или късно България ще стане нормална държава. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов определи нивото на дебата по вота на недоверие като ниско и отчете, че когато БСП управлява, контрабандата е с най-високи нива. Той отправи критика към Корнелия Нинова, че е искала да отнеме възможността да имаме законодателство, което да бори корупцията. Колегата му Десислава Атанасова от ГЕРБ се изказа, че вотът на недоверие е загуба на парламентарно време и е израз на политическа безпомощност. От ГЕРБ също така обърнаха внимание, че генезисът на паралелната държава е от 1989 г., а ГЕРБ е на политическия терен от 2009 г.
От ПГ на „Обединени патриоти“ заявиха, че ще гласуват „против“ вота на недоверие и че ще подкрепят правителството. Според тях мотивите по вота са слаби и България не е случила на опозиция в лицето на БСП и ДПС. Различно бе мнението на ДПС, които обявиха, че ще подкрепят вота на недоверие към правителството. Според тях обаче кабинетът няма да падне заради вота, но той е обречен заради самия си генезис. От ПГ на „Воля“ посочиха, че ще гласуват „против“ вота на недоверие и призоваха БСП и ДПС да ги последват.
Дебат се заформи между говорителя на БСП Елена Йончева и депутата от ГЕРБ Делян Добрев. Йончева посочи, че превръщането на България в корумпирано владение на ГЕРБ и на Бойко Борисов и в територия без перспектива за българите, няма да мине и даде пример с Хасково. От своя страна Делян Добрев заяви, че месеци наред Елена Йончева "хвърля кьорфишеци" към него. Според него при БСП крадецът вика: "Дръжте крадеца". Тъй като Елена Йончева даде примери за корупция в санирането и оградата по границата, по време на дебатите се изказаха министърът на регионалното развитие Николай Нанков и вицепремиерът Валери Симеонов. Министър Николай Нанков коментира, че e тотална митологема твърдението за концентрацията на обществени поръчки и на фирми в даден областен град. Той каза, че звучи обидно да се твърди, че са корумпирани кметове, над 100 хил. работници, строители, проектанти, консултанти, надзорници по програмата. "Дайте да докараме консултанти и кметове от чужбина и да се реши проблемът, който съществува във вашите глави“, обърна се министър Николай Нанков към БСП. Валери Симеонов от своя страна заяви, че критиките към оградата по границата не са в резултат на журналистически разследвания, а на пропаганда. Той определи вота на недоверие като жалък и инфантилен акт. Разискванията по вота на недоверие излязоха извън контрол след като вицепремиерът Валери Симеонов определи лидера на БСП Корнелия Нинова като политическата Анита Мейзер и се обърна към ДПС с думите, че никой няма като техния опит в корупцията. Зам.-председателят на Народното събрание Валери Жаблянов коментира, че качествата на лидерите на БСП ще ги преценят избирателите, а партията на Валери Симеонов трудно би могла да се открие с микроскоп. От своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова подчерта, че срещу Елена Йончева няма образувано досъдебно производство по сигнал на Валери Симеонов, а срещу него прокуратурата е образувала две, заради оградата по границата с Турция. Йордан Цонев от ДПС определи Валери Симеонов като недоразумение и го упрекна, че говори с менторски тон на ДПС, която е партия със заслуги за мира и демокрацията в България.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Другото име на настоящето правителство е „контрабанда“

Румен Петков, АБВ: Другото име на настоящето правителство е „контрабанда“

25 Януари 2018 | 21:24 | Агенция "Фокус"
София. Другото име на настоящето правителство е „контрабанда“. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ Румен Петков, член на Изпълнителното бюро на АБВ, за неуспешния вот на недоверие срещу управляващите. Според него напълно очаквано вотът е претърпял крах на днешното гласуване. Петков разясни, че вотът е бил полезен от тази гледа точка, че е показал кой и с каква мотивация стои зад ГЕРБ. Според него подкрепата на ПГ на „Воля“ за кабинета на Борисов е дала отговор на няколко въпроса - защо и как е направена системата за контрол в митниците, защо имаме три вида складове в България и защо службите не разследват изнесените данни за търговията с лекарства. „Аз мисля, че БСП беше неподготвена. Не го казвам, за да ги укорявам, това си е техен проблем, но първо - да свикаш конгрес и да решиш да искаш вот на недоверие е много лоша организационна и политическа култура. Второ, да отидеш в такава степен неподготвен означава, че или някой те е натиснал в последния момент – тоест да подлежиш на чуждо влияние, или просто си неподготвен и не можеш да ръководиш процеси и да формираш политики“, каза Румен Петков. Той допълни, че вотът е можел да бъде политически спечелен от опозицията, ако БСП е имала реални аргументи. „С оглед вътрешнопартийното напрежение вотът е бил наложителен, но партията трябва да си направи изводите от претърпения неуспех“, препоръча Петков.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Третият кабинет на Бойко Борисов оцеля след първия вот на недоверие срещу него (ОБЗОР)

Третият кабинет на Бойко Борисов оцеля след първия вот на недоверие срещу него (ОБЗОР)

25 Януари 2018 | 20:27 | Агенция "Фокус"
София. Третият кабинет на Бойко Борисов оцеля след първия вот на недоверие срещу него. Вотът бе внесен самостоятелно от ПГ на „БСП за България“ и бе мотивиран с невъзможността на кабинета да се справи с борбата с корупцията. За проекта на решение гласуваха 103 народни представители, „против“ – 131, без нито един въздържал се. Вотът бе подкрепен от 79 депутати от ПГ на „БСП за България“ и 24 от групата на ДПС. „Против“ вота и в подкрепа на кабинета гласуваха 93 народни представители от ПГ на ГЕРБ, 26 от „Обединени патриоти“, 11 от „Воля“ и независимият депутат Ангел Исаев.
Правителството оцеля, тъй като според Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, за да е успешен вота, за него трябва да са гласували повече от половина народни представители. По време на гласуването в зала присъства почти целият състав на Министерски съвет. Отсъстваше, поради международни ангажименти, министър-председателят Бойко Борисов. След гласуването вицепремиерът Екатерина Захариева коментира, че не е чула какво БСП счита, че правителството не е направило. Според нея в дебатът по вота на недоверие е имало лични нападки и обвинения.
Агенция „Фокус“ припомня: Дебатът по първия вот на недоверие към кабинета „Борисов“ 3 се проведе във вторник, на 23 януари и продължи около 5 часа. След представянето на мотивите по вота от страна на БСП министърът на правосъдието Цецка Цачева ги атакува и определи твърдението, че правителството не може и не иска да противодейства на корупцията, като дълбоко невярно. Разискванията по вота на недоверие се проведоха в отсъствието на министър-председателя Бойко Борисов, което бе и причина за недоволство от страна на опозицията. От БСП определяха многократно премиера като страхливец и дори поискаха прекратяване на дебатите до неговото пристигане в Народното събрание, но председателят на парламента Цвета Караянчева отказа да го направи и съобщи, че го възпрепятстват международни ангажименти. В своето изказване лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че оглушителното отсъствие на Борисов е самопризнание за вина за корупцията. „Днес правителството на Бойко Борисов ще отрече, че е корумпирано и ще загуби. Не математически и не от БСП, а от вас, уважаеми български граждани, защото няма човек, който да не знае, че корупцията е завладяла всичко. Разбира се, корупцията не е от вчера, не е от днес, но това правителство на Бойко Борисов я превърна в държавна политика, а говоренето срещу нея – в заплаха за националната сигурност“, заяви Нинова. В края на своето изказване Корнелия Нинова се обърна към всички българи и ги призова да не се предават. Тя обеща, че който краде от тях, ще лежи в затвора и че рано или късно България ще стане нормална държава. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов определи нивото на дебата по вота на недоверие като ниско и отчете, че когато БСП управлява, контрабандата е с най-високи нива. Той отправи критика към Корнелия Нинова, че е искала да отнеме възможността да имаме законодателство, което да бори корупцията. Колегата му Десислава Атанасова от ГЕРБ се изказа, че вотът на недоверие е загуба на парламентарно време и е израз на политическа безпомощност. От ГЕРБ също така обърнаха внимание, че генезисът на паралелната държава е от 1989 г., а ГЕРБ е на политическия терен от 2009 г.
От ПГ на „Обединени патриоти“ заявиха, че ще гласуват „против“ вота на недоверие и че ще подкрепят правителството. Според тях мотивите по вота са слаби и България не е случила на опозиция в лицето на БСП и ДПС. Различно бе мнението на ДПС, които обявиха, че ще подкрепят вота на недоверие към правителството. Според тях обаче кабинетът няма да падне заради вота, но той е обречен заради самия си генезис. От ПГ на „Воля“ посочиха, че ще гласуват „против“ вота на недоверие и призоваха БСП и ДПС да ги последват.
Дебат се заформи между говорителя на БСП Елена Йончева и депутата от ГЕРБ Делян Добрев. Йончева посочи, че превръщането на България в корумпирано владение на ГЕРБ и на Бойко Борисов и в територия без перспектива за българите, няма да мине и даде пример с Хасково. От своя страна Делян Добрев заяви, че месеци наред Елена Йончева "хвърля кьорфишеци" към него. Според него при БСП крадецът вика: "Дръжте крадеца". Тъй като Елена Йончева даде примери за корупция в санирането и оградата по границата, по време на дебатите се изказаха министърът на регионалното развитие Николай Нанков и вицепремиерът Валери Симеонов. Министър Николай Нанков коментира, че e тотална митологема твърдението за концентрацията на обществени поръчки и на фирми в даден областен град. Той каза, че звучи обидно да се твърди, че са корумпирани кметове, над 100 хил. работници, строители, проектанти, консултанти, надзорници по програмата. "Дайте да докараме консултанти и кметове от чужбина и да се реши проблемът, който съществува във вашите глави“, обърна се министър Николай Нанков към БСП. Валери Симеонов от своя страна заяви, че критиките към оградата по границата не са в резултат на журналистически разследвания, а на пропаганда. Той определи вота на недоверие като жалък и инфантилен акт. Разискванията по вота на недоверие излязоха извън контрол след като вицепремиерът Валери Симеонов определи лидера на БСП Корнелия Нинова като политическата Анита Мейзер и се обърна към ДПС с думите, че никой няма като техния опит в корупцията. Зам.-председателят на Народното събрание Валери Жаблянов коментира, че качествата на лидерите на БСП ще ги преценят избирателите, а партията на Валери Симеонов трудно би могла да се открие с микроскоп. От своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова подчерта, че срещу Елена Йончева няма образувано досъдебно производство по сигнал на Валери Симеонов, а срещу него прокуратурата е образувала две, заради оградата по границата с Турция. Йордан Цонев от ДПС определи Валери Симеонов като недоразумение и го упрекна, че говори с менторски тон на ДПС, която е партия със заслуги за мира и демокрацията в България.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Димитров, политолог: Дебатите около вота на недоверие не донесоха полза на БСП

Димитър Димитров, политолог: Дебатите около вота на недоверие не донесоха полза на БСП

24 Януари 2018 | 09:57 | Агенция "Фокус"
София. Дебатите около вота на недоверие не донесоха полза на БСП. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът и експерт по изборно законодателство Димитър Димитров. Според него големият проблем е била широката дефиниция на темата „корупция“ и липсата на конкретика. Димитров уточни, че в разглеждания период на управление влизат поне пет кабинета, което размива обвиненията срещу ГЕРБ като основен виновник за корупцията у нас. По думите му трудно може да се избере само един ресор, който да бъде определен като слабото място на страната ни. Проблеми като корупцията и бедността са взаимно свързани. „Всеки анализ на каквато и да билa тема, свързана с корупцията започва с това, че тя съществува. Въпросът е да я ограничим и да направим в някакъв смисъл полезна и ефективна борбата с нея. Тъй като обаче процесът е дълъг нормализацията от такава гледна точка в държавата няма да е усилие само на това правителство и само в този мандат. Имаше успех в тези дебати, като от части в относително позитивна светлина се постави новият председател на Народното събрание Цвета Караянчева, която успя така да подреди дебатите, че личните нападки не надделяха“, коментира политологът. Димитър Димитров добави, че акцент по време на първата част от дебатите е било отсъствието на премиера Бойко Борисов. По думите му във втората половина опитите на словесни атаки между БСП и ГЕРБ са преобладавали. Димитров не постави под съмнение неуспеха на вота на недоверие и прогнозира, че броят на гласувалите „за“, може и да не достигне трицифрено число.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, ГЕРБ: Големият проблем на корупцията е, че тя тръгва от горе

Елена Йончева, ГЕРБ: Големият проблем на корупцията е, че тя тръгва от горе

24 Януари 2018 | 09:18 | Агенция "Фокус"
София. Целта на вота на недоверие за корупция е в обществото да започнат да се изнасят факти, да се говори за случващото се, да се правят разследвания. Големият проблем на корупцията е, че тя тръгва от горе. Феодализират се цели общини, създава се един определен кръг, който обсебва целия финансов ресурс, който печели всички обществени поръчки. Това заяви народният представител от „БСП за България” Елена Йончева в предаването "Денят започва" по БНТ. Като примери тя даде санирането и оградата ни с Турция. Народният представител обясни, че е внесен и сигнал в прокуратурата за случая с оградата ни с Турция. Йончева каза също, че няма нищо против Делян Добрев, но е против схемата, създадена в Хасково.
По повод Истанбулската конвенция, Елена Йончева обясни, че основният проблем е липсата на нейното обяснение. „Дори и политиците са доста разединени”, изтъкна тя. По думите й България има проблем с насилието над жените, а прокуратурата, и полицията не успяват да се справят с този проблем. Тя посочи, че в конвенцията има една дума – джендър. Според политици и анализатори, това е дума- хамелеон, поради което има разединение в обществото за това какво точно означава тя – пол, социален пол. „Интерпретацията на конвенцията тук е доста спорна”, отбеляза Йончева. Тя допълни, че има много неясноти и не е имало обществен дебат.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев: БСП показа, че царят е гол

Драгомир Стойнев: БСП показа, че царят е гол

24 Януари 2018 | 09:07 | Агенция "Фокус"
София. БСП показа, че царят е гол. Вотът на недоверие вече е успешен, тъй като за 29 години нито една политическа сила не е предявявала упрек към правителството на тема корупция, не е имало вот на тема корупция. Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев във връзка с дебатите по вота на недоверие към кабинета.
Във всяка сфера показахме конкретни примери, посочи Стойнев.
"Има две тенденции. От една страна този вот вече има превантивен характер, защото оттук нататък в Народното събрание ще се говори на тема корупция. Ако досега натискът към правителството беше единствено отвън, чрез мониторинговите доклади, вече БСП каза, че царят е гол. Неслучайно и ГЕРБ признават, че има проблем – това вече е огромен напредък и показва, че в бъдеще можем да го решаваме", каза Стойнев.
По думите му втората тенденция е негативна – ГЕРБ продължават да обезличават институциите. Стойнев изтъкна неявяването на премиера Бойко Борисов в пленарната зала вчера при дебатирането на вота. "Премиерът трябваше да присъства, той е избран от българския Парламент. Каквито и задачи има, той е длъжен да дойде и да отговаря пред народните представители", каза депутатът.
"Начинът, по който ГЕРБ обезличава институциите, показва тяхната самодостатъчност. Спомнете си как се опитаха да обезличат и КСНС, когато ставаше въпрос за корупция", заяви Стойнев и добави, че неслучайно има такъв голям отпор, такава агресия от страна на ГЕРБ, когато става въпрос за корупция, която понякога преминава в лична вендета.
Стойнев коментира нападките на Валери Симеонов и Лъчезар Иванов от трибуната с думите: Те „бяха активирани от ГЕРБ, за да принизят дебатите и да не се стигне до същината на проблемите“.
Проблемът е, че като че ли искаме повече да се представим пред чужденците, отколкото да решаваме вътрешните си проблеми. Напротив, по-важно е да не се изложим пред българския народ, отбеляза народният представител.
Той изрази съмнение, че новият антикорупционен орган ще пребори корупцията, най-вероятно ще е бухалка срещу тези, които критикуват властта – опозицията, интелектуалците, журналистите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цвета Караянчева, председател на Народното събрание: Дебатът по вота на недоверие беше много безинтересен, защото самите мотиви не бяха много сериозни

Цвета Караянчева, председател на Народното събрание: Дебатът по вота на недоверие беше много безинтересен, защото самите мотиви не бяха много сериозни

24 Януари 2018 | 09:01 | Агенция "Фокус"
София. Дебатът по вота на недоверие беше много безинтересен, защото самите мотиви не бяха много сериозни. Те се базираха на статии, на социологически проучвания, нямаше конкретика. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в предаването "Денят започва" по БНТ по повод вчерашните дебати, които продължиха близо 5 часа. "Първите няколко изказвания бяха определено по темата, оттам нататък забелязах, че когато колегите тръгнаха да говорят хронологично от началото на прехода, тогава пък колегите от БСП се дразнеха и използваха процедурни хватки. Един типичен дебат, който няма да доведе до никъде. Ако имаш сигнал за корупция, не е да го развяваш по медиите, а да го занесеш в прокуратура. Там, където му е мястото да се разследва и там, където има съответните данни, те ще предприемат съответните мерки. Заради поведението на депутатите рейтингът е нисък, залита се в личностни дебати без да се говори за политика. Вчера нивото падна, защото започна да се говори личностно. Изказването на Томислав Дончев беше много издържано и добронамерено. Една партия като БСП, която няма дори в програмата си заложена борба с корупция, една партия, която не гласува закона за корупцията, да говори за корупция е малко несериозно, но всеки има право, разбира се", каза Караянчева.
Тя коментира още, че с борбата трябва да се ангажират не само институциите, а и обществото. "Всички гражданин трябва да проявява нетърпимост.", каза тя.
За Истанбулската конвенция тя каза, че дебатът в СУ"Климент Охридско" е показал много различни мнения. "Имаше много твърдо "За" и много твърдо "против". Тези, които бяха твърдо против, казаха, че се притесняват за изконните традиционни ценности, че тази конвенция няма да донесе до нищо кой знае какво, тъй като са приемани и други Конвенции. Другите бяха на другия полярен пояс и казаха, че трябва да се приеме, защото не може да се позволи да се посяга на жени и деца. В този дебат излязоха и много факти, че в България има само 18 центъра за приютяване на жени жертви на насилие и България трябва да работи много в тази посока. Чухме мнението на гражданите, сега ще ми бъде интересно да чуя мнението на народните представители в комисиите, на академичната общност. Всички мнения, които бяха казани, ще бъдат качени на сайта на Народното събрание. Ще поканя младите хора да дискутираме, защото трябва да увлечем всички, които имат мнение и искат да кажат нещо. Недопустимо е в 21 век да бъдат убивани жени и да има само мъжка и само женска професия", каза още Цвета Караянчева.
По темата за Европредседателството председателят на Народното събрание каза Западните Балкани е много важна тема, защото привличането им към Западната кауза е приоритет. "Определено имаме своя позиция и в посоката, че не трябват да се пакетират и така да се приемат. Всяка една държава според успехите и реформите да намери своето място", каза още Караянчева. По думите ѝ парламентарните цели са стабилност и сигурност на обединената Европа. Сред тях са още бъдещето на Европа и младите хора, цифровата икономика и участието на националния парламент в дебата за бюджета на Европа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Константин Проданов, АБВ: В държавата няма воля за борба с корупцията - политическите атаки, вотът на недоверие и новият закон, са парлама за пред хората

Константин Проданов, АБВ: В държавата няма воля за борба с корупцията - политическите атаки, вотът на недоверие и новият закон, са парлама за пред хората

24 Януари 2018 | 08:47 | Агенция "Фокус"
София. В България воля за борба с корупцията отсъства от десетилетия. Вотът на недоверие, новият закон, посветен на преодоляването на проблема, както и политическите противопоставяния по въпроса, са парлама за пред хората. Това заяви в ефира на БТВ радио лидерът на АБВ Константин Проданов. „В действителност, когато камерите спрат, управляващи и опозиция стават най-добри приятели и образно казано, чешат взаимно гърбовете си. Затова не вярвам, че този вот на недоверие ще мине. По-скоро той ще даде едно спокойствие на правителството, че следващите няколко месеца няма да се говори за корупция и то точно в момента, в който новият закон, който парламента прегласува и трябва да се следи дали той работи или не, опозицията няма да може да повдига въпроси“, посочи той. По думите му времето за вота не е избрано удачно, при условие че от месеци в България се вихрят скандали като „Хасковогейт“, „Суджукгейт“ и много други. Според председателя на АБВ една по-ранна дата би позволила и преосмислянето на множеството недостатъци на вече приетия антикорупционен закон като отмяната на презумпцията за невинност с въвеждането на обоснованото предположение, занижаването на критериите за избор на ръководство на новата агенция, създаването на нова безконтролна служба за използване на СРС и редица други, сред които и отпадането на органите на местното самоуправление от обхвата на закона. „Органите на местната власт миналата година са разпределили над 4 милиарда лева обществен ресурс. Това е колосална сума, която създава огромни предпоставки за корупция. Очевидно обаче, за ГЕРБ това не е проблем, след като те изваждат кметовете от обхвата на антикорупционния закон, а в същото време оставят шефовете на болници. Явно смятат, че директорите на лечебни заведения имат по-сериозен корупционен потенциал, отколкото, например, кметовете на областните градове, където се знае, че се правят далавери за милиони. Очевидно не искат някои техни хора да бъдат хванати в крачка“, посочи Проданов. Той бе категоричен, че корупцията трябва да се бори с превенция, с изваждане на светло на всички обществени поръчки в най-големи детайли и въвеждането на прозрачно електронното управление, при което данните за всяка стъпка от дадена процедура да бъдат публично достъпни.
Председателят на АБВ бе призован за коментар и по отношение на поредното отсъствие на премиера Борисов от залата на Народното събрание при важно за държавата заседание, каквото е всеки един вот на недоверие. „Това не е първия, няма и да е последния път, в който нашият премиер тотално игнорира Народното събрание и демонстрира абсолютно пренебрежение към парламентаризма. Това просто затвърждава едно усещане, което го има в обществото - че ние живеем в някакъв римейк на късния социализъм с нов „Тато“, който разпределя порциите, който решава, че днес ще даде десет милиона на този, 100 милиона на друг, в зависимост от това кой е по-гръмогласен под прозорците му. Така не се управлява държава“.
На въпрос, свързан с доклада на ДАНС за пропуски в системата, с която държавата контролира събираемостта на акцизите Проданов отговори: „Няма логика да има такъв тип пробойна в системата. Тя очевидно е оставена целенасочено. Тук не можем да говорим за грешка, направена от незнание или безхаберие. Тук говорим за злоумисъл. Никой не оставя такава дупка, просто за всеки случай, тя просто се използва“.
В заключение Константин Проданов бе запитан и за поредното отлагане на делото за КТБ. По думите му това е обирът на новото хилядолетие, а участниците в него могат много ясно да бъдат видени по действията, които следват след фалита на банката. „Вторичното ограбване на банката се случва в момента. Като видите кой купува на безценица реалните активи, които КТБ притежаваше под една или друга форма, можете да си отговорите кой има интерес от тази работа. Но наказани няма да има, в това съм почти сигурен, защото просто, когато си успял с такава грандиозна схема да ограбиш стотици милиони, милиарди, то на практика много лесно можеш да си купиш и политическа, и всякаква друга индулгенция и да се защитиш“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Александър Маринов, политолог: БСП имат аргументи за вота на недоверие, но не са достатъчни, за да се превърнат в решаващ фактор

Проф. Александър Маринов, политолог: БСП имат аргументи за вота на недоверие, но не са достатъчни, за да се превърнат в решаващ фактор

23 Януари 2018 | 22:00 | Агенция "Фокус"
София. БСП имат аргументи за вота на недоверие, но не са достатъчни, за да се превърнат в решаващ фактор, който да убеди обществото, че това правителство в този си състав за конкретни действия трябва да понесе политическата отговорност, каза за Радио "Фокус" проф. Александър Маринов. Той допълни, че БСП е трябвало да насочат вниманието към една спорна политика, като например програмата за саниране. "Дебатите и резултатът от вота няма да променят кардинално съотношението. Но това е едно постепенно натрупване на негативи. След няколко месеца, когато се види какъв пълен блокаж се е получил в антикорупционните политики, тогава вероятно опозицията отново ще припомни своите аргументи. Това е тактиката на „китайската капка“ - бавно методично натрупване в сфера, която е чувствителна за обществото, с конкретни, макар и не кой знае колко фрапиращи факти“, каза проф. Маринов и добави, че и външнополитическите последици не бива да се подценяват. Той уточни, че при откриването на Европедседателството от Брюксел са си затворили очите за корупцията, но едва ли тази благосклонност към управляващите ще продължава и тези разпри на тема корупция, няма как да не дадат външнополитическо отражение.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цирк в парламента заради вота на недоверие към правителството, гласуването остава за 25 януари (ОБЗОР)

Цирк в парламента заради вота на недоверие към правителството, гласуването остава за 25 януари (ОБЗОР)

23 Януари 2018 | 20:53 | Агенция "Фокус"
София. Дебатът по първия вот на недоверие към кабинета „Борисов“ 3 продължи 5 часа. Вотът бе внесен от ПГ на „БСП за България“, а поводът за него бе невъзможността на правителството да се справи с борбата с корупцията. След представянето на мотивите по вота от страна на БСП министърът на правосъдието Цецка Цачева ги атакува и определи твърдението, че правителството не може и не иска да противодейства на корупцията, като дълбоко невярно. Разискванията по вота на недоверие се проведоха в отсъствието на министър-председателя Бойко Борисов, което бе и причина за недоволство от страна на опозицията. От БСП определяха многократно премиера като страхливец и дори поискаха прекратяване на дебатите до неговото пристигане в Народното събрание, но председателят на парламента Цвета Караянчева отказа да го направи и съобщи, че го възпрепятстват международни ангажименти. В своето изказване лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че оглушителното отсъствие на Борисов е самопризнание за вина за корупцията. „Днес правителството на Бойко Борисов ще отрече, че е корумпирано и ще загуби. Не математически и не от БСП, а от вас, уважаеми български граждани, защото няма човек, който да не знае, че корупцията е завладява всичко. Разбира се, корупцията не е от вчера, не е от днес, но това правителство на Бойко Борисов я превърна в държавна политика, а говоренето срещу нея – в заплаха за националната сигурност“, заяви Нинова. В края на своето изказване Корнелия Нинова се обърна към всички българи и ги призова да не се предават. Тя обеща, че който краде от тях, ще лежи в затвора и че рано или късно България ще стане нормална държава. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов определи нивото на дебата по вота на недоверие като ниско и отчете, че когато БСП управлява, контрабандата е с най-високи нива. Той отправи критика към Корнелия Нинова, че е искала да отнеме възможността да имаме законодателство, което да бори корупцията. Колегата му Десислава Атанасова от ГЕРБ се изказа, че вотът на недоверие е загуба на парламентарно време и е израз на политическа безпомощност. От ГЕРБ също така обърнаха внимание, че генезисът на паралелната държава е от 1989 г., а ГЕРБ е на политическия терен от 2009 г.
От ПГ на „Обединени патриоти“ заявиха, че ще гласуват „против“ вота на недоверие и че ще подкрепят правителството. Според тях мотивите по вота са слаби и България не е случила на опозиция в лицето на БСП и ДПС. Различно бе мнението на ДПС, които обявиха, че ще подкрепят вота на недоверие към правителството. Според тях обаче кабинетът няма да падне заради вота, но той е обречен заради самия си генезис. От ПГ на „Воля“ посочиха, че ще гласуват „против“ вота на недоверие и призоваха БСП и ДПС да ги последват.
Дебат се заформи между говорителя на БСП Елена Йончева и депутата от ГЕРБ Делян Добрев. Йончева посочи, че превръщането на България в корумпирано владение на ГЕРБ и на Бойко Борисов и в територия без перспектива за българите, няма да мине и даде пример с Хасково. От своя страна Делян Добрев заяви, че месеци наред Елена Йончева "хвърля кьорфишеци" към него. Според него при БСП крадецът вика: "Дръжте крадеца". Тъй като Елена Йончева даде примери за корупция в санирането и оградата по границата, по време на дебатите се изказаха министърът на регионалното развитие Николай Нанков и вицепремиерът Валери Симеонов. Министър Николай Нанков коментира, че e тотална митологема твърдението за концентрацията на обществени поръчки и на фирми в даден областен град. Той каза, че звучи обидно да се твърди, че са корумпирани кметове, над 100 хил. работници, строители, проектанти, консултанти, надзорници по програмата. "Дайте да докараме консултанти и кметове от чужбина и да се реши проблемът, който съществува във вашите глави“, обърна се министър Николай Нанков към БСП. Валери Симеонов от своя страна заяви, че критиките към оградата по границата не са в резултат на журналистически разследвания, а на пропаганда. Той определи вота на недоверие като жалък и инфантилен акт. Разискванията по вота на недоверие излязоха извън контрол след като вицепремиерът Валери Симеонов определи лидера на БСП Корелия Нинова като политическата Анита Мейзер и се обърна към ДПС с думите, че никой няма като техния опит в корупцията. Зам.-председателят на Народното събрание Валери Жаблянов коментира, че качествата на лидерите на БСП ще ги преценят избирателите, а партията на Валери Симеонов трудно би могла да се открие с микроскоп. От своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова подчерта, че срещу Елена Йончева няма образувано досъдебно производство по сигнал на Валери Симеонов, а срещу него прокуратурата е образувала две, заради оградата по границата с Турция. Йордан Цонев от ДПС определи Валери Симеонов като недоразумение и го упрекна, че говори с менторски тон на ДПС, която е партия със заслуги за мира и демокрацията в България.
В крайна сметка гласуването по вота на недоверие към правителството бе насрочено за 25 януари, четвъртък, когато то ще бъде първа точка от дневния ред депутатите.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Нигяр Джафер, ДПС: Изострен дебат, с малко признаци за конструктивност, засягане на различни секторни политики и лични нападки, характеризира вота на недоверие

Д-р Нигяр Джафер, ДПС: Изострен дебат, с малко признаци за конструктивност, засягане на различни секторни политики и лични нападки, характеризира вота на недоверие

23 Януари 2018 | 20:52 | Агенция "Фокус"
София. Изострен дебат, с малко признаци за конструктивност, засягане на различни секторни политики и лични нападки, характеризира вота на недоверие, каза за Радио "Фокус" д-р Нигяр Джафер, депутат от Движението за права и свободи и заместник-председател на Народното събрание. „Сгрешена е формулата за управление. Според нас трябва да се работи за премахване на хранителната среда на корупцията, защото когато има мнозинства, формулирани просто за математическия сбор, остават на заден план приоритетите, ценностите, стъпките, които трябва да се предприемат. Свидетели сме повече от десет години на това, че ни управляват правителства, които за да съберат аритметично мнозинство, пренебрегват основните си програмни акценти в предизборните платформи. Защото, когато имаш противоречащи позиции, като сектори здравеопазване, образование, за развитието на важни сектори като сигурност и отбрана, екология, очаквано рано или късно тези дрязги започват да заемат връх. Ето защо ние заявяваме, че България трябва да изведе своите национални приоритети, които да намерят място в програма за ускорено развитие на България. Дали някой днес може да каже какъв е нашият национален приоритет? Най-добрият вариант е да даваме посоката, да задаваме цели и да направляваме важните за Европа проблеми“, каза д-р Нигяр Джафер. Тя допълни, че в ДПС има разделение и не са единни за Истанбулската конвенция, но ще излязат с позиция по документа до дни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гласуването на вота на недоверие към кабинета "Борисов" 3 ще се проведе на 25 януари

Гласуването на вота на недоверие към кабинета "Борисов" 3 ще се проведе на 25 януари

23 Януари 2018 | 17:59 | Агенция "Фокус"
София. Гласуването на вота на недоверие към кабинета "Борисов" 3 ще се проведе на 25 януари. Това обяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева от трибуната на Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Гласуването по вота ще бъде първа точка от дневния ред на заседанието на парламента в четвъртък.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Десислава Атанасова, ГЕРБ: Вотът на недоверие е загуба на парламентарно време и демонстрация на политическа безпомощност

Десислава Атанасова, ГЕРБ: Вотът на недоверие е загуба на парламентарно време и демонстрация на политическа безпомощност

23 Януари 2018 | 17:33 | Агенция "Фокус"
София. Вотът на недоверие е загуба на парламентарно време. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова по време на дебатите по инициирания вот на недоверие към правителството по темата за корупцията, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Този вот е демонстрация, не само на математическа, но и на политическа безпомощност. Безпомощност на БСП, на която нито магия, нито магьосници помагат и вие чудесно знаете това. Мотивите ви – странна и комична компилация между социологически проучвания, вестникарски изрезки и някакви смехотворни кьорфишеци”, обърна се Десислава Атанасова към опозицията. „Не чух и дума да кажете за системата БАЦИС, защото и този сапунен мехур се пукна вчера, при изслушването на главния прокурор, председателя на ДАНС и финансовия министър”, допълни тя и определи днешните дебати като загубено време.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: Настоящият дебат е пълен провал на вносителите - България не случи на опозиция с БСП и ДПС

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: Настоящият дебат е пълен провал на вносителите - България не случи на опозиция с БСП и ДПС

23 Януари 2018 | 17:29 | Агенция "Фокус"
София. Настоящият дебат е пълен провал на вносителите - България не случи на опозиция с БСП и ДПС. Това каза заместник-председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов по време на дебатите по вота на недоверие към кабинета „Борисов“ 3 за провала му в борбата с корупцията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Настоящият дебат е пълен провал на вносителите. Не знам дали правителството, създадено след изборите преди няколко месеца е най-доброто, но определено България не случи на опозиция с БСП и ДПС. Гледайте мотивите и дебата“, призова Веселинов. Според него този вот на недоверие няма да помогне в борбата с корупцията. „Вотът на недоверие за корупция от самия народ, беше получен именно от представителите на тази опозиция. Затова вече повече от 10 години те са извън властта“, каза Веселинов. Според него вотът има за цел да засили негативизма и се използва за вътрешнопартийни цели. "Затова "Обединени патриоти" няма как да подкрепим този вот", подчерта зам.-председателят на ПГ на "Обединени патриоти".
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мустафа Карадайъ, ДПС: Малко вероятно е правителството да падне от вота на недоверие, но то е обречено да се провали и да падне, заради генезиса си

Мустафа Карадайъ, ДПС: Малко вероятно е правителството да падне от вота на недоверие, но то е обречено да се провали и да падне, заради генезиса си

23 Януари 2018 | 17:24 | Агенция "Фокус"
София. Малко вероятно е правителството да падне от вота на недоверие, но то е обречено да се провали и да падне,заради генезиса си. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на дебатите пo вота на недоверие към кабинета „Борисов“ 3 за провала му в борбата с корупцията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „ДПС ще гласува „за“ вот на недоверие, поради причините които пораждат крайно негативните последици – само една от които е корупцията“, каза Карадайъ. Според него е време за диалог и програми за управление по отделните секторни политики. „Време е за решителни действия за премахване на хранителната среда за корупцията“, допълни председателят на ДПС.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Корнелия Нинова искаше да отнеме възможността да имаме законодателство, което да бори корупцията

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Корнелия Нинова искаше да отнеме възможността да имаме законодателство, което да бори корупцията

23 Януари 2018 | 17:15 | Агенция "Фокус"
София. Както Корнелия Нинова искаше да ми отнеме думата, така искаше и да отнеме възможността да имаме законодателство, което да бори корупцията. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дебатите по инициирания вот на недоверие към правителството, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Цветанов се обърна към БСП, които са инициатори на вота, с думите: „Когато вие управлявахте, кредитният рейтинг беше нисък, а когато България се управлява от ГЕРБ, в момента с „Обединени патриоти”, ние вече имаме положителна перспектива. Това са икономически показатели, които кореспондират с политиките и нивото на корупция, за което вие говорите”. „Мога да ви кажа едно – не ви прави чест да излизате от тази трибуна и да говорите лъжи”, добави той.
„На Пленум на БСП преди само два дни, те бяха написали пет точки, с които ще се сезират прокуратурата. Стигнаха до там, че с една от точките, едва ли не, да ме направят съпричастни към „Наглите”. Тези, които за две години и половина имаше 13 отвличания, които бяха доказани. 2 убийства и всичко това, беше във вашия управленски мандат. Стигнахте до там, че това да се мъчите да ми го припишете. Днес за пореден път казахте, че съм бил шофьор, аз нямам професионална книжка и никога не съм бил”, каза още Цветанов.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Когато управлява БСП, контрабандата е с високи нива, а когато управлява ГЕРБ – те падат надолу

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Когато управлява БСП, контрабандата е с високи нива, а когато управлява ГЕРБ – те падат надолу

23 Януари 2018 | 16:57 | Агенция "Фокус"
София. Мога отново да цитирам данни на тези асоциации, които същност са най-заинтересовани да показват резултатите от борбата срещу контрабандата. Виждате, че когато БСП управлява, тя е с най-високи нива. Когато управлява ГЕРБ, падат надолу. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дебатите по инициирания вот на недоверие към правителството, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „В този дебат, както винаги се е доказвало, парламентът става средище на обидни квалификации. Не смятам, че това беше най-доброто, което очакваха да видят българските граждани”, посочи Цветанов.
Във връзка с отсъствието на министър-председателя Бойко Борисов от днешния дебат, Цветанов посочи: „Упрекът за това, че премиерът отсъства е несъстоятелен, защото в мотивите пише, че вотът е към Министерски съвет. Тук са всички министри и вицепремиери. Министър-председателят има ангажименти, за да може действително да се концентрира върху това, което държавата има днес като приоритет – това е председателството. Всеки ден министър-председателят провежда срещи”, заяви Цветанов.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Прокуратурата не образува досъдебно производство срещу Елена Йончева по сигнал на Валери Симеонов, но срещу него има две за оградата

Корнелия Нинова, БСП: Прокуратурата не образува досъдебно производство срещу Елена Йончева по сигнал на Валери Симеонов, но срещу него има две за оградата

23 Януари 2018 | 16:49 | Агенция "Фокус"
София. Прокуратурата отказа да образува досъдебно производство срещу Елена Йончева по сигнал на Валери Симеонов, но прокуратурата има две производства за оградата, за която вина носи вицепремиерът. Това каза в лично обяснение лидерът на БСП Корнелия Нинова във връзка с изказването на вицепремиера Валери Симеонов, че се е превърнала в политическата Анита Мейзер, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това е отговорът, без спекулации, без нападки, без обиди. Истината: срещу Елена нищо – срещу него – две“, заяви Нинова. „Наистина недопустим език и груби обиди. Не към мен лично Има една хубава мисъл, г-н Симеонов: „Не трябва да се обиждаш, когато говори умен човек, а когато говори глупав, защо изобщо да се обиждаш?“, обърна се лидерът на БСП към вицепремиера Валери Симеонов. „Вземам тази дума не за да се оправдавам и да давам лично обяснение, а за да защитя Елена Йончева, а да ви кажа, че вие оправдахте тезата ми в началото на изказването. Когато посочи корупцията, върху него се хвърля цялата система на манипулации, лъжи, обиди, груби думи, на цинизъм, но отговорът е само един“, допълни Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Цонев, ДПС: Недоразумението Валери Симеонов говори с менторски тон на ДПС - една партия със заслуги за мира и демокрацията в България

Йордан Цонев, ДПС: Недоразумението Валери Симеонов говори с менторски тон на ДПС - една партия със заслуги за мира и демокрацията в България

23 Януари 2018 | 16:40 | Агенция "Фокус"
София. Освен тази цинична обида към ръководител на парламентарна група и на цяла партия, при това най-голямата от опозицията, с менторския тон, с който ни говори, ще използвам неговия тон - това недоразумение, се обръща към една партия със заслуги за мира и демокрацията в България. Заслуги за нашето европейско и Натовско членство, защото наистина сте недоразумение. С тези думи от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на ДПС Йордан Цонев се обърна към вицепремиерът Валери Симеонов, докато правеше процедура по начина на водене заради негово изказване по време на дебатите по инициирания вот на недоверие към правителството, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Йордан Цонев се обърна към председателстващия пленарното заседание Емил Христов с думите: „Вероятно не може да изгоните и да наложите наказание на вицепремиер, но можете да му правите бележка, докато говори”.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Жаблянов: Качествата на лидерите на БСП ще ги преценят избирателите, а партията на Валери Симеонов трудно би могла да се открие с микроскоп

Валери Жаблянов: Качествата на лидерите на БСП ще ги преценят избирателите, а партията на Валери Симеонов трудно би могла да се открие с микроскоп

23 Януари 2018 | 16:35 | Агенция "Фокус"
София. Качествата на лидерите на БСП ще ги преценят българските избиратели, а партията на Валери Симеонов трудно би могла да се открие с микроскоп. Това каза в процедура по начина на водене зам.-председателят на Народното събрание и депутат от БСП Валери Жаблянов във връзка с изказването на вицепремиера Валери Симеонов, че Корнелия Нинова се е превърнала в политическата Анита Мейзер, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Уважаваме всички аргументи, но от тази трибуна да се раздават лични квалификации и впечатления по политическата дейност на лидерите на опозицията, не е най-подходящият вариант да блеснете пред собствените си избиратели“, обърна се Валери Жаблянов към вицепремиера Валери Симеонов. Според него председателстващият заседанието Емил Христов е имал възможност да му наложени наказания за това.
„Страхът от това някои да си признае, че правителството на България се проваля в борбата с корупцията се изражда в най-банални квалификации на опозицията“, заяви Жаблянов. В друга процедура по начина на водене Димитър Главчев от ГЕРБ обърна внимание, че наказания на членовете на Министерски съвет не могат да бъдат налагани.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Вместо да е българската Тереза Мей, Корнелия Нинова се превръща в една политическа Анита Мейзер

Вицепремиерът Валери Симеонов: Вместо да е българската Тереза Мей, Корнелия Нинова се превръща в една политическа Анита Мейзер

23 Януари 2018 | 16:28 | Агенция "Фокус"
София. Вместо да е българската Тереза Мей, Корнелия Нинова се превръща в една политическа Анита Мейзер. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов по време на дебатите по вота на недоверие към кабинета „Борисов“ 3 за провала му в борбата с корупцията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искате вот, за който си измисляте аргументите 10 дена преди това", обърна се вицепремиерът към БСП. По отношение на твърдението на ДПС, че активистка на НФСБ е била хваната в каналджийство, той заяви, че са далеч от богатия им опит. "Най-малко вие можете да давате оценка на политическа сила, която е поела отговорността да участва в управлението и срещу която не можете да извадите една думичка за корупция и злоупотреба", каза Симеонов, като посочи, че такъв е манталитетът и на БСП. Той призова за смирение по време на европредседателството и каза, че след това ще имат време да си разчистват сметките. "Вотът е жалък", завърши Симеонов и добави, че вместо в българска Тереза Мей, Корнелия Нинова се превръща в една политическа Анита Мейзер.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицеремиерът Валери Симеонов: Вотът на недоверие е нещо инфантилно, защото говори общо за корупцията

Вицеремиерът Валери Симеонов: Вотът на недоверие е нещо инфантилно, защото говори общо за корупцията

23 Януари 2018 | 16:28 | Агенция "Фокус"
София. Вотът на недоверие е нещо инфантилно, защото говори общо за корупцията. Това, което в момента става е позорно и за политиката ,и за Народното събрание. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов по време на дебатите по вота на недоверие към кабинета „Борисов“ 3 за провала му в борбата с корупцията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „При твърденията за оградата по границата не става въпрос за журналистика, а за нелепа пропагандна кампания.Отново тук от трибуната на Народното събрание се изричат поредица от неверни твърдения. Първо беше казано, че съоръжението е некачествено“, заяви Симеонов. Той поясни, че е разбрал това, когато е организирал обход на оградата с вертолет и лично се е обадил на Корнелия Нинова и я е поканил, но тя не е дошла. Симеонов обърна внимание, че докладът, който се цитира, е от времето на служебния кабинет и добави, че според него едно такова твърдение за пореден път обругава и оклеветява труда и усилията не само на хората, които са го правили, а на тези, които са отговаряли за това. „Второто невярно твърдение е, че преди зимата оградата започнала да пада. Не е започнала да пада ей-така от само себе си. Оградата падна при проливни валежи и то само на тези места, където нямаше силна преграда, която да спре пороите, формирали се в резултат на валежи с 315 л./кв.м.“, заяви вицепремиерът.
„Не отговаря на истината, че нашата ограда е била по-скъпа от тази на Гърция“, посочи Симеонов. „Към всички тези лъжи, които бяха изказани ще си позволя да припомня и редица други лъжи, които бяха изказани по медиите и в някакъв материал, странно защо беше нарачен документален филм. Там ставаше въпрос за абсолютно неверни факти“, коментира вицепремиерът.
Симеонов отговори на въпрос на лидера на БСП Корнелия Нинова дали е спазил обещанието си да пусне в прокуратурата сигнали за туризма: „Между четири е шест сигнала съм пуснал в областта на туризма“. "Корупция има от Щатите, до Тунис“, коментира още вицепремиерът Валери Симеонов и попита лидера на БСП Корнелия Нинова колко сигнала е пуснала лично до прокуратурата.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Тотална митологема е твърдението за концентрацията на обществени поръчки и на фирми в даден областен град

Министър Николай Нанков: Тотална митологема е твърдението за концентрацията на обществени поръчки и на фирми в даден областен град

23 Януари 2018 | 16:09 | Агенция "Фокус"
София. Тотална митологема е твърдението за концентрацията на обществени поръчки и на фирми в даден областен град. Това каза министърът на регионалното развитие Николай Нанков по време на дебатите по вота на недоверие към кабинета „Борисов“ 3 за провала му в борбата с корупцията и във връзка с твърдението на говорителя на БСП Елена Йончева, че по програмата на саниране се дават обществени поръчки на определени фирми, близки до властта, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Министърът посочи, че за пореден път се употребява темата със санирането като "голямата корупция". „Една лъжа повторена сто пъти, може би звучи като истината. На различни дебати заклеймяването на програмата с подобни манипулативни тези, наистина обрича нейното бъдеще като може би на нетолкова оптимистично“, коментира министър Николай Нанков. Той припомни, че от БСП още в самото начало са плашели хората с тази програма. По думите му програмата за саниране се оптимизира и като контролни механизми, и като цени. „Вие споменахте на първо място темата за концентрацията на обществени поръчки, и на определени фирми в даден областен град, което е тотална митологема. Факт, който не почива на никакви доказателства. Към момента са приключени 1517 сгради, а активните строители са 967. По-голяма диверсификация на строителния бранш в подобна публична програма, здраве му кажи“, каза министърът. Той обърна внимание, че половин милиард лева са раздадени без каквито и да е цени при управление на БСП. „Вие тогава твърдяхте, че пазарът определя и формира цените. Такъв принцип заложихме и ние, когато стартирахме програмата. На пазарен принцип, фирмите изпълнителки да се конкурират“, посочи министърът на регионалното развитие. Според него обидно звучи, че ГЕРБ и правителството са корумпирани. Нанков заяви, че обидно звучи да се твърди, че са корумпирани кметовете, над 100 хил. работници, строители, проектанти, консултанти, надзорници по програмата. "Дайте да докараме консултанти и кметове от чужбина и да се реши проблемът, който съществува във вашите глави“, обърна се министър Николай Нанков към БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Делян Добрев, ГЕРБ: Месеци наред Елена Йончева хвърля кьорфичеци към мен, при колегите от ляво крадецът вика "Дръжте крадеца"

Делян Добрев, ГЕРБ: Месеци наред Елена Йончева хвърля кьорфичеци към мен, при колегите от ляво крадецът вика "Дръжте крадеца"

23 Януари 2018 | 16:06 | Агенция "Фокус"
София. Месеци наред хвърляте кьорфичеци към мен. С тези думи от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на ГЕРБ Делян Добрев се обърна към говорителя на ПГ на „БСП за България” Елена Йончева по време на дебатите по инициирания вот на недоверие към по темата за корупцията към кабинета „Борисов 3”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Делян Добрев се обърна към Елена Йончева с думите: „Първият ми въпрос към вас е, дали имате фирма, която е съдружник 50% на 50% с офшорна фирма от Вирджинските острови. Общо капиталът на фирмата е 10 000 лева, обаче какво се случва? От тези 10 000 лева, фирмата на г-жа Йончева се задължава срещу вписаните 50 дяла да внесе 5 000 лева. От друга страна офшорката се задължава, срещу същите 50 дяла, да внесе 315 000 лева. Това са конкретни данни. Откъде са тези 315 000 лева и за какво са дадени в тази ваша обща фирма”, попита Делян Добрев. По думите му сред учредяването и вписването на въпросната фирма, тя се е задължила да направи допълнителна парична вноска в размер на 250 000 евро. „Ако се чудите в кои сметки са влезли тези пари, ще ви покажа удостоверение – КТБ, където „Авторска телевизия” на Елена Йончева е направила превод в размер на 5 000 лева, а от друга страна – валутен превод в размер на 161 000 евро”, подчерта Делян Добрев. Той посочи, че според пълномощното за офшорната фирма, упълномощено лице е Зорница Блъскова. „Ако потърсите в интернет информация за лицето Зорница Блъскова, ще видите, че тя е съдружник с лицето Георги Георгиев в една много интересна фирма – „Инвестмънт Проджектс” АД. Същата тази фирма е във всички доклади за източването на КТБ”, коментира още Делян Добрев.
Той попита Елена Йончева още дали за периода 2005 – 2009 г. е получила близо 700 000 лева от дружества, включително с държавно участие. „Вие г-жо Йончева ходила ли сте в КТБ? Нали знаете, че има списък, където се откриха и други ваши колеги, в този списък вие фигурирате 6 пъти”, коментира още Делян Добрев и допълни: „Визирам колегите от ляво, при вас се получава крадецът вика „Дръжте крадеца”.
В лично обяснение Елена Йончева призова, ако някой притежава информация за конкретни корупционни схеми, да внесе сигнал до прокуратурата и останалите компетентни органи. "Никога не съм използвала държавни или общински средства, нито съм участвала в държавен или общински бизнес", посочи Йончева.
Иван ЛАЗАРОВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: Превръщането на България в корумпирано владение на ГЕРБ и г-н Борисов и в територия без перспектива за българите няма да мине

Елена Йончева, БСП: Превръщането на България в корумпирано владение на ГЕРБ и г-н Борисов и в територия без перспектива за българите няма да мине

23 Януари 2018 | 15:34 | Агенция "Фокус"
София. Българинът има точка на търпимост и смятам, че ние вече я стигнахме. Превръщането на България в корумпирано владение на ГЕРБ и г-н Борисов и в територия без перспектива за нас, българите, няма да мине. Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева по време на дебатите по вота на недоверие към кабинета „Борисов“ 3 за провала му в борбата с корупцията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Йончева цитира Лъчезар Иванов, който каза, че силата на партия ГЕРБ е Бойко Борисов, който смело разбива всички корупционни схеми и коментира: „Очевидно ГЕРБ имат чувство за хумор. Така междувременно в условията на закачки и шеги корупцията се превърна в неизбежност. Тя вече е битов стандарт“, каза Йончева. Тя обвини ГЕРБ, че са вкарали корупцията даже в детските градини. „Вие успяхте да създадете легална корупционна схема – санирането“, каза говорителят на БСП. „Големите обществени поръчки се печелят с определени фирми, свързани с властта“, поясни Йончева и даде пример с Хасково и посочи, че поръчките се печелят от роднинско-приятелския кръг на областния лидер на ГЕРБ там. Според нея Община Хасково е пример за това как се извършват схемите на корупцията. Йончева даде друг пример и със строителството на оградата по границата с Турция. „Как ще обясните на обществото, че при изхарчени 180 млн. лв. за оградата по турската граница още преди настъпването на зимата тя започна да пада?“, зададе въпрос на министър-председателя Бойко Борисов Елена Йончева.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Воля" обяви, че ще гласува против вота на недоверие към кабинета "Борисов" 3 и призова БСП и ДПС да ги последват

"Воля" обяви, че ще гласува против вота на недоверие към кабинета "Борисов" 3 и призова БСП и ДПС да ги последват

23 Януари 2018 | 15:26 | Агенция "Фокус"
София. Ще гласувам „против“ вота на недоверие, както бих гласуваха „против“ вот на доверие към кабинета. Това каза народният представител от ПГ на „Воля“ Кръстина Таскова време на дебатите по вота на недоверие към кабинета „Борисов“ 3 за провала му в борбата с корупцията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Очаквах конкретни ясни примери, доказателства за корупция, а не празни приказки“, каза Таскова. По думите й един конструктивен вот на недоверие се изразява в това, че трябва да имаш алтернативен министър-председател. „Единствената група, която може да предложи алтернативен министър-председател е „Воля“, каза Таскова. „Г-жо Нинова вие с коя част вкарахте вота на недоверие? С тази, която приватизираше със СДС или с тази, която толерираше корупцията в БСП?“, обърна се депутатът към лидера на БСП Корнелия Нинова.
След изказването на Кръстина Таскова лидерът на "Воля" Веселин Марешки развя плакат от трибуната: "Национално освободително движение за чиста и свята република". Марешки се обърна към БСП и ДПС: "Сега ви даваме още една възможност. Последвайте ни. Не вотът на недоверие е начинът, по който ние да водим тази борба с корупцията", заяви Марешки и ги призова да не подкрепят вота на недоверие.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Диалогът за корупцията трябва да бъде конструктивен, а не с патетични речи и неверни информации

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Диалогът за корупцията трябва да бъде конструктивен, а не с патетични речи и неверни информации

23 Януари 2018 | 15:19 | Агенция "Фокус"
София. Корупцията не е само по висшите етажи на властта. Да има, но корупцията започва от най-обикновения дребен чиновник. Това заяви от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по време на дебатите по инициирания вот на недоверие към кабинета „Борисов 3”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Той подчерта, че темата за корупцията е важна за обществото на дебатът по нея трябва да бъде задълбочен и конструктивен. „Да, корупция има. За съжаление има сериозна корупция от 27-28 години, но по всички тези въпроси, с подобни дебати, от които някой може да си вдигне рейтинга, файда – йок. Би имало ефект, ако се говори конкретно какво да се направи и как трябва да се направи”, посочи Каракачанов. „Предлагам конструктивен диалог, а не патетични речи и неверни информации с кухи обвинения”, допълни още той.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джейхан Ибрямов: ДПС категорично ще подкрепи вота на недоверие към кабинета "Борисов" 3

Джейхан Ибрямов: ДПС категорично ще подкрепи вота на недоверие към кабинета "Борисов" 3

23 Януари 2018 | 15:05 | Агенция "Фокус"
София. ДПС категорично ще подкрепи този вот на недоверие. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Джейхан Ибрямов по време на дебатите по вота на недоверие към кабинета „Борисов“ 3 за провала му в борбата с корупцията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Досега изказващите се колеги профанизираха, снижиха нивото на самия дебат. Корупцията, колеги за мен е само една от последиците от типа абсурдно управление. Ние трябва да търсим първопричината първо в това. За мен и за ДПС причината е този модел, който не предлага ясна визия, ясна стратегия за управление. Самият модел предразполага към корупция“, каза Ибрямов. Според него връзката между корупция и национална сигурност се онагледява с индекса на възприятие на корупцията, който е от порядъка на 41 пункта. „Като ние заемаме едно от последните места като държава членка на ЕС“, заяви Ибрямов. Той обърна внимание върху двамата вицепремиери от националистическите формации. „Единият е без ресор, без портфейл и той стана известен със своите шумни акции да ликвидира шума в Слънчев бряг. Какво каза заместник-министър Георг Георгиев: „Ние преследваме всякакви прояви на расизъм“. От една страна на вън и пред европейските ни партньори говорим едно, а от друга страна правим съвсем друго“, каза Ибрямов. „Държа в ръцете си отговор от МРРБ. В него ние направихме запитване за две пристройки на две сгради, които са в нарушение“, каза той и уточни, че става въпрос за строежи в Община Златоград. „Тук може да запитате вашия вицепремиер, защо тези нарушения не са влезли в изпълнение. Ето това е корупцията в държавата. Да си овластен и да не правиш нищо“, каза Ибрямов. Той обърни внимание, че активистка от НФСБ е била хваната за каналджийство. „Ако това не е корупция на база участие във властта, здраве му кажете“, посочи депутатът от ДПС. Ибрямов коментира, че преди месец и половина вицепремиерът Красимир Каракачанов е предвождал марш с факли, отричащ Ньойския договор, но по същото време България набелязва своите приоритети и един от тях е Западните Балкани. „От една страна вицепремиерът протестира срещу заграбените територии, а от друга ние излизаме пред европейските партньори и точно обратното“, коментира Ибрямов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев, „БСП за България”: Малко е странно водещите лица в ГЕРБ да са бивши членове на БКП

Драгомир Стойнев, „БСП за България”: Малко е странно водещите лица в ГЕРБ да са бивши членове на БКП

23 Януари 2018 | 15:03 | Агенция "Фокус"
София. Понеже отново се връщаме към миналото и си говорим какво се е случило и ролята на БКП. В крайна сметка ГЕРБ, като една дясна партия, е малко странно водещите лица в нея да са бивши членове на партията, в която са били отгледани, която ви е хранила и сега плюете. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на „БСП за България” Драгомир Стойнев по време на дебатите по инициирания вот на недоверие към правителството по темата за корупцията, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Константин Попов – член на БКП. Пламен Манушев – член на БКП. Пламен Нунев – член на БКП. Емил Христов – член на БКП. Димитър Главчев – комсомолски секретар. Владимир Тошев – член на БКП. Бащата на Цветан Цветанов е бил шофьор на Григор Шопов, човекът от Държавна сигурност. Майката на нацията, г-жа Цецка Цачева – член на БКП. Уважаваният от всички Данаил Кирилов – общински съветник от БСП”, посочи от трибуната Драгомир Стойнев.
В лично обяснение вицеадмирал Пламен Манушев заявя: „90-те години дойдоха и казаха: Който иска да остане верен на БКП, да напусне. Който иска да служи на България – да остане. Ние останахме да служим на България”.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лъчезар Иванов: ПП ГЕРБ е на терен от 2009 г., но корупцията не започва оттогава

Лъчезар Иванов: ПП ГЕРБ е на терен от 2009 г., но корупцията не започва оттогава

23 Януари 2018 | 15:02 | Агенция "Фокус"
София. ПП ГЕРБ е на терен от 2009 г., но корупцията не започва оттогава. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Лъчезар Иванов по време на дебатите по вота на недоверие към кабинета „Борисов“ 3 за провала му в борбата с корупцията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Що е корупцията? Съществуват много дефиниции за корупцията. Най-общо корупцията означава злоупотреба със служебното положение“, изброи Иванов. По думите му корупцията няма политически цвят и правителство. „ПП ГЕРБ е на терен от 2009 г., а корупцията не започва от 2009 г. Ще направя исторически преглед и анализ на създаването на корупцията в България от 1989 г. Започвам с генезиса на постокомунистическата корупция в България. Една от причините за нарастващата в прогреси корупция в началото на 90-те години идва от три нормативни акта, които позволяват това. Първият Законът за кооперациите, вторият постановление на Министерски съвет за фондациите, трето постановление за спортните организации“, каза той. Според него така започва съществуването на т. нар. от Корнелия Нинова „паралелна държава“. „През 1992 г. правителството на Андрей Луканов приема решение, с което създава преференциален режим за фондациите. Постановлението се превръща в основа за легитимно осъществяване на прикрити спекулативни сделки, които създават нелоялна конкуренция на пазара“, заяви Иванов. Той посочи, че всички цехове на БНБ до 1997 г. са били или на бивши членове на БКП номенклатурата или на щатни сътрудници. Иванов попита как от БСП биха отговорили на постиженията на ГЕРБ за кредитния рейтинг на страната.
Той обвини лидера на БСП Корнелия Нинова, че се опитва да спаси политическата си партия.. „Всичко казано дотук показва как се изгражда корупцията в България, кои са нейните създатели - покровители на БСП“, заяви Лъчезар Иванов. Къде видяхте политическа партия ГЕРБ в паралелната държава?“ ,попита той. „Как вие се борите с корупцията? Мисля, че този вот, освен, че беше отразен във всички международни информационни източници, не може с абсолютно нищо да допринесе за просперитета на държавата, още по-малко за борбата с корупцията. Обръщам се към вас, колеги от БСП, с думите смирение, разум, анализ и диалог, това е пътят за укрепване на държавата, а оттам и на вашата политическа сила, загубила своя облик и идеология“, заяви Иванов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента Цвета Караянчева отказа поисканото прекъсване на дебатите по вота на недоверие до идването на премиера в пленарна зала

Председателят на парламента Цвета Караянчева отказа поисканото прекъсване на дебатите по вота на недоверие до идването на премиера в пленарна зала

23 Януари 2018 | 14:38 | Агенция "Фокус"
София. „БСП за България” поиска прекъсване на заседанието до явяването на министър-председателят Бойко Борисов в пленарна зала, за да присъства и да вземе участие в дебатите по инициирания вот на недоверие към правителството по темата за корупцията, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Искането за това бе отправено от Георги Свиленски, народен представител и зам.-председател на групата на „БСП за България”.
От своя страна председателят на парламента Цвета Караянчева подчерта, че заседанието няма да бъде прекъснато, защото на него присъстват достатъчно представители на правителството. „Осигурен е състав на Министерски съвет. По тази причина считам, че дебатите трябва да продължат”, аргументира се тя.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 15-минутна почивка по искане на „БСП за България” прекъсна дебатите по вота на недоверие към кабинета „Борисов 3”

15-минутна почивка по искане на „БСП за България” прекъсна дебатите по вота на недоверие към кабинета „Борисов 3”

23 Януари 2018 | 14:08 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на парламента Цвета Караянчева даде 15-минутна почивка по искане на „БСП за България”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Искането бе мотивирано с отсъствието на премиера Бойко Борисов по време на дебатите по вота на недоверие към кабинета. „Няма такава държава, в която се гласува вот на недоверие към правителство и премиерът да не присъства”, посочи народният представител Таско Ерменков, който отправи искането.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: Твърдението, че правителството не може и не иска да противодейства на корупцията, е дълбоко невярно

Министър Цецка Цачева: Твърдението, че правителството не може и не иска да противодейства на корупцията, е дълбоко невярно

23 Януари 2018 | 14:07 | Агенция "Фокус"
София. Да се твърди, че правителството на ГЕРБ и „Обединение патриоти” не може и не иска да противодейства на корупцията, е дълбоко невярно твърдение. Това каза от парламентарната трибуна министърът на правосъдието Цецка Цачева, по време на дебатите по инициирания вот на недоверие към кабинета „Борисов 3” по темата за корупцията, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Трябва да се върнем към мотивите на вносителите и тезите, които се съдържат в тях”, призова Цецка Цачева и се позова на последното социологическо изследване на „Евробарометър”, гражданите на много други европейски държи също посочват, че в страните име се шири корупция. Цецка Цачева се обърна към инициаторите на вота от „БСП за България” с думите: „Вие спекулативно извеждате определени данни, за да повтаряте една спекулативна теза”.
„Да се твърди, че няма воля, че нищо не се прави, че няма политики, е дълбоко невярно твърдение”, посочи още тя и подчерта, че темата за борбата с корупция настина трябва да седи в дневния ред на обществото. По думите на правосъдния министър правителството полага големи усилия в борбата с това социално явление, а като аргумент за това Цачева посочи гласувания и обнародван в Държавен вестник нов „Антикорупционен закон, както и променените разпоредби в НПК. „Когато говоря, че правителството провежда антикорупционни политики, няма как да не се върна на предизборната платформа на ГЕРБ и да направя един кратък анализ с предизборната платформа на левицата. Колеги от ляво, знаете ли колко пъти вие споменавате във вашата предизборна платформа за системна борба с корупцията – нула”, отбеляза още правосъдният министър.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Освен "Бели Искър" над 100 язовира са в същото състояние и са дадени на бизнесмени, които никога няма да влязат в затвора, затова че удавиха българи

Корнелия Нинова, БСП: Освен "Бели Искър" над 100 язовира са в същото състояние и са дадени на бизнесмени, които никога няма да влязат в затвора, затова че удавиха българи

23 Януари 2018 | 13:58 | Агенция "Фокус"
София. Освен този язовир, който се управлява от АТАКА, в България има над 100 язовира в това състояние. Ако вие сте се спазарили за един, то днес тук трябва да има поне 100 гласа на депутати, които по същия начин са се загрижили за язовирите в избирателните си райони, които са дадени на концесии на бизнесмени, за да гледат шарани и които никога няма да влязат в затвора, затова че удавиха български граждани. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите по вота на недоверие към кабинета „Борисов“ 3 за провала му в борбата с корупцията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Когато коалиционните партньори в правителството заговориха за корупция се събраха, разбраха и замълчаха. Г-н Симеонов, какво стана с онези ваши думи: „В туризма корупцията стига до ниво министър. Сигналите, които имам ще бъдат предоставени на прокуратурата“. Колко такива сигнали предоставихте срещу министъра на ГЕРБ. Какво стана с думите ви, че „властта се използва от ГЕРБ за пансион на политически калинки“. Г-н Сидеров, вие решихте ли последно как ще дадете гласа си? Или и него укротиха с обещанието за пари за язовира“, коментира Нинова. Тя попита лидера на „Воля“ Веселин Марешки с коя половина ще гласува против вота на недоверие. „С онази, която изрече думите: „Ще преиздам книгата „Шайка“ на Антон Тодоров за Бойко Борисов и ще я занеса в прокуратурата, за да я разследват. Или на другата половина, над която тежи сваленият имунитет и няколко обвинения за престъпления“, коментира Нинова. „Корупцията е най-главаната причина за бедността и неравенствата. Днес правителството на Бойко Борисов ще отрече, че е корумпирано и ще загуби. Не математически и не от БСП, а от вас, уважаеми български граждани, защото няма човек, който да не знае, че корупцията е завладява всичко. Разбира се, корупцията не е от вчера, не е от днес, но това правителство на Бойко Борисов я превърна в държавна политика, а говоренето срещу корупцията – заплаха за националната сигурност“, заяви Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Българи, не се предавайте – който краде от вас, ще лежи в затвора и ви обещавам, че рано или късно България ще стане нормална държава

Корнелия Нинова, БСП: Българи, не се предавайте – който краде от вас, ще лежи в затвора и ви обещавам, че рано или късно България ще стане нормална държава

23 Януари 2018 | 13:45 | Агенция "Фокус"
София. Не се предавайте, може да е трудно, може да е бавно, но рано или късно, който краде от вас, независимо какъв - свой или чужд, ще лежи в затвора. Уважаеми българи от ГЕРБ, БСП, ДПС, всички преди да сме партийци ние сме българи, просто не се предавайте. Рано или късно, колкото и да е трудно, България ще стане нормална държава. Обещавам ви го. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите по вота на недоверие към кабинета „Борисов“ 3 за провала му в борбата с корупцията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Краде се, купува се послушание и мълчание. Ако не искаш да бъдеш купен - бият. Осъвършенстват се, модернизират се, защото светът се модернизира. Помните ли как Бойко Борисов управляваше митниците преди години? Простичко – с телефони“, каза Нинова и припомни за случая „Ало, Ваньо“.
Лидерът на БСП поясни, че приходите от акциз са се увеличели от увеличаването на акциза, а не от усилията на правителството. „Ние държим на думата си. И за всичко, което се отнася за бъдещето на Европа и достойното място на България в нея, работим заедно и сме получили вашето признание за това. Благодарим, но когато ни хулите, че с вота на недоверие сме антиевроепейци, а вие пазите ценностите на Европа имам въпроси към вас. В кой европейски документ пише, че някоя от ценностите може да се замразява временно? Желанието да заключите тези права за 6 месеца е антиевропейско дело“, каза Нинова. Тя попита за 6 месеца ще спрат ли кражбите. „Съмнявам се. Уважаеми българи, след малко ще чуете от трибуната едно изречение, което не би трябвало никога да се изрича в демократична държава, член на ЕС. А то ще бъде „БСП няма право да говори за корупция“. Не, има, защото зад тези 80 социалисти, стоят 1 млн. българи. Вие не можете да кажете на 1 милион българи: "Няма да говорите". Никога от БСП няма да чуете това изречение. Вие няма да говорите. Ние ви уважаваме в избора да гласувате за ГЕРБ, ДПС, вие сте свободни хора. Ние ще критикуваме правителството, ръководството на ГЕРБ, но никога няма да си позволим да кажем: „Нямате право да говорите от името на хората, които са ви пратили тук“, заяви лидерът на БСП. Нинова посочи, че управляващите ще се опитат да отнемат на БСП да бъде водач на борбата с корупцията. „Няма да ви го позволим. Първата причина – защото БСП е единствената партия в България, която на свой най-висш форум е направила анализ на грешките си и е приела убийствена самокритика“, подчерта Корнелия Нинова. Според нея само смел, мъдър и почтен към избирателите си политик може да се самокритикува. Тя даде пример с конгреса на ГЕРБ, където 100 от 100 гласуват „за“ решенията.
„Преди една година обявихме своята главна цел – унищожаване на паралелната държава, която краде от вас 10 млрд. лева. Тази паралелна държава се изправи веднага срещу нас“, каза Нинова. Тя подчерта, че БСП е отказала на паралелната държава да бъде част от нея, въпреки натиска. „Не се съгласихме да бъдем част от тази паралелна държава, да папкаме и да слушаме. Обявихме се против нея. Тогава тази паралелна държава извади тоягата“, заяви Нинова и обърна внимание, че БСП ще издържи и на това, защото ще ги направи по-силни.
"Ние имахме възможност да станем част от корупцията - ние не искаме да споделяме с тях трапезата. Искаме да сменим модела, 28-годишния модел на управление на България", заяви Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Оглушителното отсъствие на министър-председателя е самопризнание за вина за корупция

Корнелия Нинова, БСП: Оглушителното отсъствие на министър-председателя е самопризнание за вина за корупция

23 Януари 2018 | 13:31 | Агенция "Фокус"
София. Оглушителното отсъствие на министър-председателя е самопризнание за вина за корупция. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите по вота на недоверие към кабинета „Борисов“ 3 за провала му в борбата с копруцията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вотът приключи преди да е започнал“, каза Нинова. „Обръщам се най-вече към българските граждани. Уважаеми български граждани, правим този вот на недоверие за вас. Всеки от вас е свободен човек да подкрепя БСП, ГЕРБ, ОП, „Воля“, ДПС. Това е свободен избор, но всеки от вас е срещал в живота си корупцията“, заяви Нинова. Тя посочи, че вотът на недоверие е за хората, за да имат смелост, сили, да ги освободи от страха и да им даде самочувствие, че никое правителство не е по-голямо от тях. „Този вот не е само за БСП и на БСП. Той е на майките на децата в София, които не са си платили и не са в онзи списък за детските градини с предимство. То е за работниците, които не са си получили заплатите, но работодателите ще се измъкнат от отговорност, защото са си платили, на когото трябва или са близки до властта. Той е на собствениците на малки и семейни фирми, които няма да получат обществена поръчка“, каза лидерът на БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антон Кутев, БСП: Няма как да оправдаем по-късното идване или изобщо неявяването на министър-председателя, когато има вот на недоверие

Антон Кутев, БСП: Няма как да оправдаем по-късното идване или изобщо неявяването на министър-председателя, когато има вот на недоверие

23 Януари 2018 | 13:25 | Агенция "Фокус"
София. Няма как да оправдаем по-късното идване или изобщо неидването на министър-председателя, когато има вот на недоверие. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев в процедура по начина на водене по време на дебатите по вота на недоверие към кабинета „Борисов“ 3 за провала му в борбата с корупцията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Когато става дума за вот на недоверие към правителството, няма как да оправдаем по-късното идване или изобщо неидването на министър-председателя на това събитие. Той не знае ли, че има вот на недоверие? След като знае, а още не е тук, мисля, че имаме само два подхода. Тъй като сме държава с парламентарно управление, а вие сте председател на парламент в момента, вие сте човекът, който трябва да осигури присъствието на министър-председателя тук“, обърна се Кутев към Цвета Караянчева.
Според него председателят на Народното събрание трябва да осигури идването на премиера Бойко Борисов и даде почивка, за да може премиерът да дойде.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: Диагнозата е корупция – когато едно правителство не може да се справи с основния проблем за страната ни, то губи правото си да управлява

Крум Зарков, БСП: Диагнозата е корупция – когато едно правителство не може да се справи с основния проблем за страната ни, то губи правото си да управлява

23 Януари 2018 | 13:24 | Агенция "Фокус"
София. Диагнозата е корупция – когато едно правителство не може да се справи с основния проблем за страната ни, то губи правото си да управлява. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков по вота на недоверие към кабинета „Борисов“ 3 за провала му в борбата с корупцията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Внесеният от ПГ на „БСП за България“ вот на недоверие към правителството не е демонстрация на самоволна опозиционност, нито някакъв вид враждебен акт или евтина реклама. Този вот уви, е сурова необходимост“, каза Зарков. Той е продуктиван най-вече от собствените действия и крещящото бездействие на правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Вотът черпи своите мотиви от непоклатимата логика, според която когато едно правителство, което и да е то, не може да се справи с основния проблем за страната ни, то фактически губи правото си да управлява“, заяви Зарков. Той даде примери със скандала в НДК, оградата по границата, санирането. "Всичко това се свързва в Хасково. "Хасковогейт", уважаеми дами и господа е цялостен модел за усвояване на обществен ресурс, където участниците са близки, а после общи с управляващата партия", каза Зарков. Заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" заяви, че хората знаят това, но мълчат. С гласуването в четвъртък всеки народен представител ще покаже своето отношение към истината. Ще има ли 121 от тук присъстващите, които ще имат смелостта да я припознае? Ако вотът успее, всяко следващо правителство, което и да е то, ще знае с какъв аршин ще бъде премерено и отсъдено", заяви Зарков.

Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев, БСП: Без министър-председателя няма как да започнем дебати по вота на недоверие

Драгомир Стойнев, БСП: Без министър-председателя няма как да започнем дебати по вота на недоверие

23 Януари 2018 | 13:10 | Агенция "Фокус"
София. Без министър-председателя няма как да започнем дебати по вота на недоверие. Това каза в процедура заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ преди дебатите по вота на недоверие към кабинета „Борисов“ 3 за провала му в борбата с корупцията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Да поканим министър-председателя. В крайна сметка това е неговото правителство и този вот на недоверие е към неговия кабинет. Без министър-председателя няма как да започнем дебати“ ,каза Стойнев. Председателят на НС Цвета Караянчева заяви, че премиерът Бойко Борисов ще бъде уведомен.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Политологът доц. Румяна Коларова: БСП евтино употреби важната тема за корупцията и силния инструмент - вот на недоверие

Политологът доц. Румяна Коларова: БСП евтино употреби важната тема за корупцията и силния инструмент - вот на недоверие

23 Януари 2018 | 13:06 | Агенция "Фокус"
София. БСП евтино употреби важната тема за корупцията и силния инструмент - вот на недоверие. Това каза за Радио „Фокус“ политологът доц. Румяна Коларова по повод предстоящите дебати по внесения от ПГ на "БСП за България" вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 3". По думите й темата "Корупция" е първоначално обречена, тъй като към нея се подхожда не с цел търсене на консенсус, а за политическо противопоставяне. Тя добави, че моментът за внасяне на вота на недоверие на фона на Българското председателство на Съвета на ЕС също не е случаен, но това, обаче, няма да повлияе на имиджа на страната ни.
„Корупцията е една от онези теми, по които трябва да се води политически дебат, а той трябва да се характеризира с две неща. Постигане на консенсус, не двупартиен, а между всички парламентарно представени партии, за това как трябва България да направи онези решителни стъпки за борба с корупцията, които да доведат до истински институционални промени. Второ, темата за корупцията трябва да бъде разглеждана не на фона на други теми и събития, които могат да я захлупят, или, които са били повод за иницииране вота на недоверие“, обясни тя.
Доц. Румяна Коларова коментира още, че вотът на недоверие щеше да има много по-голям успех, ако беше проведен в края на миналата година. Политологът прогнозира, че дебатът по темата "Корупция" ще бъде изместен от много други важни теми, ангажиращи общественото внимание.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Весела Лечева, „БСП за България”: Слагаме знак за равенство между корупция и бедност, през годините корупцията изкриви икономиката и пазарната среда

Весела Лечева, „БСП за България”: Слагаме знак за равенство между корупция и бедност, през годините корупцията изкриви икономиката и пазарната среда

23 Януари 2018 | 09:09 | Агенция "Фокус"
София. Доста задълбочено изработихме мотивите за вота на недоверие към управляващите. Всеки ден обществото получава доказателства за дълбоко вкоренената корупция, която е обзела почти целия обществен и икономически живот в страната. Тя е и един от основните проблеми за развитието на държавата. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Весела Лечева, съобщиха от пресцентъра на Националния съвет на БСП. „Слагаме знак за равенство между корупция и ниски доходи. Между корупция и бедност. Затова и вотът на недоверие трябва да предизвика сериозен обществен дебат, най-вече по въпроса- защо правителството не се справя през последните години в борбата с корупцията”, добави народният представител. Лечева обясни, че този вот дори е закъснял, защото изпуснатите години в борбата с корупцията са дали отражение на икономиката и са изкривили пазарната среда. Тя посочи, че сме свидетели на сериозни пробиви на системи в държавата.
„Имаме пробив в управлението на НЗОК, системата за контрол на акцизни стоки и др. Това са все бомби със закъснител, все отлагани реформи, които нанасят сериозни поражения на икономиката и затова слагаме знак за равенство между бедност и корупция. Ние сме държавата с най-ниски доходи”, каза Лечева. Народният представител обясни, че според аргументите на управляващите, хората едва ли не са имали дежа вю с корупцията, свикнали са с нея, според премиера трябвало да поизчакат още две-три години и щели да се справят с нея. „Още през 2009 г. дойде Борисов на власт с една от най-важните си задачи - да се справи с корупцията. Девет години по-късно, ние отново си говорим за корупцията, но тя е вече дълбоко вкоренена във всички държавни институции. Как може управляващите да говорят, че мотивите са несериозни, а по време на европредседателството, Народното събрание, едва ли не, трябвало да излезе във ваканция, да изчака да мине и едва тогава да започне да работи. Е как? Гражданите очакват конкретни действия. Всеки ден доходите на всеки човек биват ограбвани”, подчерта Весела Лечева.
„Вчера бяха изнесени шокиращи данни във връзка с една система, която трябва да пълни хазната. Тези данни, които бяха изнесени, показват или крайна некомпетентност по начина, по който тя е изработена, или съзнателно регулирана система, която да контролира контрабандата. И това влияе на доходите на населението. Тя, Меркел не знае, че българските пенсионери получават по 100 евро на месец и че заплатите са около 250 евро извън София. Този дебат не е закъснял с няколко седмици, а с години. Корупционната среда е станала модел на управление”, аргументира се Лечева. Тя каза, че през последните години у нас нещата са доведени дотам, че за да се реализираш, или трябва да си от нечия схема, или от ГЕРБ. „Ремонтът на шадравана на най-централната ни улица- Витошка е правен с плочки за баня. Вижте как се прави ремонт в Словения, където поправка няма да се наложи в следващите 50-60 години. И затова ли ви трябва доказателство за корупция. 89% от бизнеса казва, че обществените поръчки са нагласени”, посочи още Лечева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: Аргументите за вота на недоверие срещу ГЕРБ се основават на обществено известни факти

Жельо Бойчев, БСП: Аргументите за вота на недоверие срещу ГЕРБ се основават на обществено известни факти

23 Януари 2018 | 08:54 | Агенция "Фокус"
София. Аргументите за вота на недоверие срещу ГЕРБ се основават на обществено известни факти. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ зам.- председателят на ПГ на "БСП за България" Жельо Бойчев. Той призова и депутатите от управляващото мнозинство да гласуват по съвест днес и подчерта, че корупцията е проблем на цялото общество. „Няма съмнение, че корупцията ощетява всеки един български гражданин, няма съмнение и че тя води до бедност и до престъпност. Трябва да си кажем голямата истина – този дебат е необходим в българското общество, защото трябва да има достатъчно голяма критична маса, която да противодейства на подобен род прояви. Иначе нашата страна ще бъде все повече в ситуацията, в която е в момента – от една страна да е изпълнила всички технически критерии за присъединяване към Шенген, но по същество да не бъде приета, защото там нямат доверие на нашите системи за сигурност и дали се прилага върховенството на закона“, коментира още Жельо Бойчев. По думите му у нас продължава да се наблюдава намаляване на чуждестранните инвестиции, които са най-добрата оценка за едно управление. Жельо Бойчев уточни, че корупцията е актуален проблем за редица страни в Европа, но това, което не се наблюдава у нас, са реални мерки срещу нея.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще разгледа вота на недоверие към кабинета„Борисов“ 3 за провала в борбата с корупцията

Парламентът ще разгледа вота на недоверие към кабинета„Борисов“ 3 за провала в борбата с корупцията

23 Януари 2018 | 07:07 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще разгледа вота на недоверие към кабинета„Борисов“ 3 за провала в борбата с корупцията. Точката ще бъде разгледана на извънредно заседание на Народното събрание, което ще започне от 13.00 часа. Това е първият вот на недоверие срещу третото правителство на Бойко Борисов. Той е внесен самостоятелно от ПГ на „БСП за България“ с 80 подписа на депутатите от групата. Съгласно Правилника за организацията и дейността на Народното събрание по време на разискванията не могат да бъдат правени промени и допълнения в текста на проекта за решение. Гласуването на проекта за решение се провежда не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията. Вотът на недоверие се смята за приет, когато за него са гласували повече от половината от всички народни представители.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Рекорден брой турци в чужбина са гласували на президентските и парламентарни избори в родината им. 20 юни 2018 г.
Рекорден брой турци в чужбина са гласували на президентските и парламентарни изб...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.