НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:12


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Politico: Движението „Пет звезди“ изключи евентуална коалиция със Силвио Берлускони

Politico: Движението „Пет звезди“ изключи евентуална коалиция със Силвио Берлускони

4 Април 2018 | 18:31 | Агенция "Фокус"
Рим. Лидерът на италианското Движение „Пет звезди“ Луиджи ди Майо заяви, че партията е отворена за преговори за съставяне на управляваща коалиция с лявоцентристката Демократическа партия и крайно-дясната „Лига“, но отхвърли възможността да управлява с партията на бившия италиански премиер Силвио Берлускони „Форца Италия“ преди началото на консултациите, които трябва да започнат в сряда вечерта, пише Politico.
„(Лидерът на „Лигата“ Матео) Салвини трябва да избере между революцията и възстановяването, дали да зареже Берлускони и да започне да променя Италия, или да продължи да стои закачен за Берлускони и да не промени нищо“, заяви ди Майо в интервю пред италианска медия.
Дясноцентристкият съюз между „Лигата“ на Салвини и „Форца Италия“ на Берлускони спечели най-много места в италианския парламент на изборите миналия месец, следвана от Движението „Пет звезди“ на ди Майо, което е най-голямата самостоятелна партия в народното събрание.
Салвини засега отказа да се отдели от Берлускони и да формира коалиция с ди Майо, а Демократическата партия продължи да следва линията на бившия си лидер и бивш италиански премиер Матео Ренци да не влиза в коалиция с евроскептичната „Пет звезди“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

NewEurope: Матео Салвини иска промяна в избирателния закон на Италия

NewEurope: Матео Салвини иска промяна в избирателния закон на Италия

12 Март 2018 | 10:28 | Агенция "Фокус"
Рим. Лидерът на крайнодясната италианска партия „Лигата“ Матео Салвини се изказа в полза на нов закон за изборите, който да дава допълнителни места в парламента за по-големите политически партии, предава NewEurope.
Салвини междувременно отхвърли и идеята за формиране на служебно правителство, което според него „ще служи на Брюксел“ и заяви, че ще преговаря с ляво-центристката Демократическа партия, за да убеди наследника на подалия оставка неин председател Матео Ренци да се присъедини в коалиция с „Лигата“. Демократичната партия, обаче, заяви ясно, че няма намерение да формира правителство с партия от крайната десница.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Папа Франциск изрази загрижеността си относно националистическата политика, диктувана от страха

Reuters: Папа Франциск изрази загрижеността си относно националистическата политика, диктувана от страха

11 Март 2018 | 21:31 | Агенция "Фокус"
Милано. Папа Франциск изрази загрижеността си относно националистическата политика, продиктувана от страха. Той изказа това мнение една седмица след парламентарните избори в Италия, на които доминираха десните-популистки партии, предава Reuters.
Понтификът, който направи защитата на имигрантите основна своя кауза, не е пояснил дали визира изборите, но това може да се счита, смята американската агенция, за силна критика към десните италиански партии, които използваха силна антиимиргрантска риторика по време на предизборната кампания.
„Днес светът е обвит от страх. Това е древна болест. И страхът често се обръща в омраза към чужденците, различните и бедните“, заяви папа Франциск.
„Има страни, в които плановете са основани на борба срещу такива хора“, заяви още той, без да посочва отделни държави.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Матео Салвини заяви, че Брюксел няма да хареса неговия план за италианския бюджет

Reuters: Матео Салвини заяви, че Брюксел няма да хареса неговия план за италианския бюджет

9 Март 2018 | 16:35 | Агенция "Фокус"
Милано. Председателят на италианската партия „Лигата“ Матео Салвини заяви, че ще предложи проектобюджет, който ще бъде „обратното“ на исканията на Европейската комисия, предава Reuters.
„Скоро ще дадем предложението си за бюджета и ще бъде точно обратното на исканията на Брюксел“, заяви Салвини. Той допълни, че ще бъде противник на ЕС, ако Съюзът иска бюджетни ограничения.
Крайнодясната „Лига“ е най-голямата партия в дясната коалиция, която след изборите от 4 март спечели най-много места в парламента. Тя обаче няма достатъчно места, за да формира самостоятелно правителство. Преговорите за формирането му все още не са започнали.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Силвио Берлускони обяви, че ще подкрепи лидерът на „Северна лига“ за премиерския пост

Reuters: Силвио Берлускони обяви, че ще подкрепи лидерът на „Северна лига“ за премиерския пост

7 Март 2018 | 16:55 | Агенция "Фокус"
Рим. Бившият италиански министър-председател и лидер на партията „Давай, Италия“ Силвио Берлускони обяви в сряда, че неговата формация ще подкрепи дясната партия „Северна Лига“ в опита ѝ да формира правителство, предава Reuters.
На изборите в неделя нито една партия или коалиция не спечели абсолютно мнозинство, което постави Италия в политическа несигурност. Най-много мандати спечели коалицията между „Северна Лига“, водена от Матео Салвини и „Давай, Италия“ на Берлускони. Бившият премиер заяви, че „с оглед на нашите споразумение, ние ще подкрепим лоялно опити на Салвини да формира правителство“. Берлускони, който не може да бъде назначен на обществена длъжност заради издадена срещу него съдебна присъда добави още, че „аз съм тук за да го подкрепя, да гарантирам солидарността на коалицията и изпълня нашите обещания пред гласоподавателите“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN: Италия нанесе тежък удар на статуквото с изборните резултати

CNN: Италия нанесе тежък удар на статуквото с изборните резултати

7 Март 2018 | 04:48 | Агенция "Фокус"
Рим. След като шумът от парламентарните избори в Италия утихна има ясни победители и губещи, но няма ясен изход след разединяваща кампания, доминирана от антиимигрантска реторика и обещания, които ще бъдат трудни за спазване.
Тъй като първите резултати от екзитпола бяха публикувани малко преди полунощ, вълната от неувереност се превърна в необуздан ентусиазъм в щаба на Движение „Пет звезди“ (M5S) в луксозния хотел Parco dei Principi в центъра на Рим. Движението беше на върха на всеки екзитпол и изглеждаше, че ще получи почти една трета от гласовете, повече от всяка друга партия и с около 14 процента повече от всеки друг.
Луиджи ди Майо, младият лидер на партията, която се бори със статуквото, основана от бившия комедиант Беппе Грило, не говори публично в неделя, но е бил фотографиран от привърженици, усмихвайки се до уши на всеки, който го доближи. Ди Майо, само на 31 години, символизира младежкото недоволство в Италия, провеждайки кампания по тънката линия между надеждата и страха, като използва думи като "нас" и "тях" и посочва потенциалните гласоподаватели като "моето поколение". В публикация в блог преди гласуването той пише: "Те гледат към нас, защото ние сме бъдещето на страната, но те все още не ни вярват напълно".
Движението „Пет звезди“ може много успешно да спечели сърцата на младите и недоволни гласоподаватели, но все още е далеч от спечелването на властта в Италия, ако то остане вярно на своите избиратели. Тъй като „Пет звезди“ провеждаше кампания с обещание за независимост и прозрачност, е малко вероятно да се присъедини към коалиция. Ди Майо е флиртувал с идеята за формиране на коалиция преди, но "Грилините", както се наричат привърженици на "Пет звезди", досега са пренебрегнали тази идея.
"Новата мантра на" Пет звезди" трябва да бъде, че е невъзможно и незаконно [да се формира] всяко мнозинство без нас", заявява Джако Йакобони, водещ политически анализатор във вестник "Ла Стампа". "Това означава, че никой не може да се опита да ги изключи от голямата игра сега."
Движението „Пет звезди“ не е единствената партия, която празнува. Матео Салвини, 44-годишният лидер на популистката и ксенофобска Лига - преди известна като Северна лига - побърза да напише „Благодаря“ в социалната мрежа „Туитър“ преди полунощ, докато гледаше, че партията му се изкачва на второ място в екзитполовете. Последните резултати в понеделник сутринта даваха на Лигата на около 17,5% от гласовете, но все още имаше непреброени гласове.
Лигата участва в изборите като младши партньор в дясноцентристка коалиция, която включва и партията Forza Italia („Италия, напред“) на Силвио Берлускони и неофашистката партия „Италиянски братя“. Но след като гласовете бяха преброени, изглеждаше малко вероятно Салвини да се появи на мястото на шофьора. „Италия, напред“ не успя да постигне успех и се очаква да остане с няколко процента зад Лигата или около 14%, според вътрешното министерство.
Берлускони, нaвремето създател на лидери, сега е нещо като политически просяк. Бившият министър-председател каза пред гласоподавателите, че причината, поради която неговата партия не е спечелила повече, е, че той не е действителният кандидат, след като му е забранено да заема ръководна длъжност до 2019 г. заради данъчни измами. Берлускони се надяваше да ръководи дясноцентристката коалиция, като постави Антонио Таяни в качеството си на министър-председател, докато се върне на власт през следващата година.
Сега Берлускони е „понижен“ от капризите на Салвини. В понеделник Салвини каза пред репортери, че самият той ще ръководи дясноцентристката коалиция. "Милиони италианци ни помолиха да ги изведем от несигурността", каза той. "Ние ще ги водим. Виждам това като глас за бъдещето, а не за миналото."
Салвини, който някога е влизал с булдозер в ромски лагер и е предлагал законодателство за сегрегирани автобуси "само за италианци", се преоткрива в тази избирателна кампания. Напоследък е насочил партията си към по-центристки подход.
Салвини е твърд поддръжник на американския президент Доналд Тръмп. Той пътува до Филаделфия за митинг от кампанията на тогавашния кандидат на републиканците през 2016 г. и се снима с него. Салвини водеше кампанията си под лозунга "Италия на първо място", очевидно зает от една от любимите фрази на настоящия американски президент.
В края на кампанията движението "Пет звезди" в южните части на Италия заимства идея от американския филм "Три билборда извън града" и използва три червени билборда, за да напомни на избирателите как Салвини ги наричаше. - Казах ви, че миришете – пише на единия. - Сега искам вашия глас – пише на другия . На третият просто пишеше: "Защо не, селяни?"
Лявоцентристката Демократическа партия под съвместното ръководство на бившия премиер Матео Ренци и настоящия премиер Паоло Джентилони бе безспорният губещ в изборите в неделя. Партията изглежда е спечелила едва около 19 процента от общия брой гласове, а лявоцентристката й коалиция - около 23 процента. Те ще спечелят още няколко процента въз основа на новия избирателен закон, който дава на водещите членове на коалицията процентните точки на тези партии, които печелят по-малко от 3%, но няма да е достатъчно, за да промени крайния резултат.
Берлускони и Ренци се срещнаха в края на неделния ден, което сега изглежда като отчаяни преговори. Дори и да скалъпят някаква нова центристка компромисна коалиция, те със сигурност никога не биха могли да съберат достатъчно подкрепа, за да формират мнозинство.
Сега топката е в президента Серджо Матарела. След като гласовете са преброени, вероятно късно в понеделник, той ще започне среща с победителите, за да даде начало на очакваните напрегнати и продължителни преговори след такава остра кампания. Италианците чакат, за да видят с кого първо ще се срещне.
"Ще възложи ли италианският президент Серджо Матарела отговорността да образува правителство на Салвини (първата коалиция) или на Ди Майо (първата партия)?" пише в „Туитър“ Йакобони от Ла Стампа. "Във всеки случай ще бъде много трудно да се избегне популисткият, повече или по-малко евроскептичен и повече или по-малко антиимигрантски лидер".
Това усещане е нещо, с което изглежда, че всички се съгласяват. Политическият коментатор и журналист Марко Траволио, пишещ в уважавания вестник Il Fatto Quotidiano обобщава: "Италианците излязоха при ниските температури да гласуват по безумен избирателен закон, за да извикат гигантско, свръхзвуково" Майната, ви! " на старите управници.
Промяната, изглежда, е единственото сигурно нещо.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Партия „Италия, напред“ смята, че десницата трябва да получи мандат за формиране на правителство

Politico: Партия „Италия, напред“ смята, че десницата трябва да получи мандат за формиране на правителство

5 Март 2018 | 19:52 | Агенция "Фокус"
Рим. Партия „Италия, напред“ (Forza Italia) на бившия министър-председател Силвио Берлускони съобщи, че водената от нея десноцентристка коалиция, включваща „Лигата“ на Матео Салвини, трябва да получи мандат за формиране на правителство, предава Politico.
Партията съобщи, че Берлускони и Салвини са се срещнали този следобед. Предварителните резултати показват, че „Лигата“ изпреварва „Италия, Напред“ с около 3 процента.
Първоначалните резултати демонстрират, че двете партии ще трябва да се съюзят с други, за да формират управляваща коалиция.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Матео Ренци подаде оставка като председател на Демократичната партия на Италия

AFP: Матео Ренци подаде оставка като председател на Демократичната партия на Италия

5 Март 2018 | 19:46 | Агенция "Фокус"
Рим. Матео Ренци, председател на управляващата лявоцентристка Демократична партия на Италия съобщи официално, че подава оставка, след като партията понесе смазващо поражение на изборите в неделя, предава AFP.
„Очевидно е, че подавам оставка като председател на Демократическата партия“, заяви Ренци пред репортери в Рим, след като резултатите показаха, че тя заема едва трето място.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Стийв Банън сравни италианските избори с победата на Доналд Тръмп

Politico: Стийв Банън сравни италианските избори с победата на Доналд Тръмп

5 Март 2018 | 18:47 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Бившият главен стратег на президента на САЩ Доналд Тръмп Стийв Банън сравни успеха на крайнодясната „Лига“ на италианските парламентарни избори с резултата от президентските избори в САЩ през 2016 г., предава Politico.
„Те получиха 20% от гласовете в Тоскана, което е традиционно лява територия. Това може да се сравни с това как щатът Уисконсин гласува за Тръмп“, заяви Банън.
Банън, който по-рано заяви, че подкрепя Матео Салвини, председателя на „Лигата“ заяви, че вярва, че коалиция между нея и „Движение 5 звезди“ може да свърши работа на Италия. „Ако те се обединят , те ще имат голям мандат за управление“, убеден е бившият главен стратег.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евроскептиците и десницата удържаха решителна победа на парламентарните избори в Италия (ОБЗОР)

Евроскептиците и десницата удържаха решителна победа на парламентарните избори в Италия (ОБЗОР)

5 Март 2018 | 17:12 | Агенция "Фокус"
Рим. Италианските евроскептични партии доминират парламентарните избори в неделя, след като избирателите наказаха системните партии за дългите години на икономически упадък, увеличените данъци и вълната от имигранти, поставяйки под въпрос бъдещата посока на развитие на четвъртата европейска икономика.
Преброените бюлетини към понеделник сутринта сочат, че партия "Движение пет звезди" печели 31,8% от гласовете и става най-голямата партия в Италия. Дясноцентристката коалиция на „Форца Италия“ и „Северната лига“ печели 36%, а управляващата в момента лявоцентристка „Демократическа партия“ начело с бившия премиер Матео Ренци остава на трето място с 24,7% от гласовете.
Прогнозите сочат, че двете политически сили с най-голямо влияние ще са евроскептичните – Движение „Пет звезди“ и „Северната лига“. Те могат да съставят мнозинство и в долната и в горната камара на италианския парламент, ако решат да се обединят. Според резултатите до момента, те ще имат около 345 депутата в 630-местния парламент.

Коментари сред политическите сили в Италия.
„Десноцентристката коалиция спечели, това е коалицията, която може да управлява“, категоричен бе лидерът на Лигата по време на пресконференция в Милано. Той отхвърли варианта за образуване на „неестествени“ коалиции с други групи.
Бившият италиански премиер Матео Ренци реши да си подаде оставката от поста генерален секретар на Демократическата партия. Причината за това решение е провалът на партията на състоялите се в неделя парламентарни избори, на които ДП не преодоля 20%. По-рано политикът утвърждаваше, че няма да си подаде оставка, дори в случай на неудачно представяне на партията.
„Тези избори бяха триумф за Движение „Пет звезди“. Ние сме победителите“, заяви лидерът на Движението Луиджи ди Майо по време на пресконференция. Според неговите думи, партията, спечелила 32% от гласовете на избирателите, е готова да започне преговори „с всички политически играчи“ и да помогне за формирането на мнозинство в парламента.

Коментарите от Европа
Прессекретарят на германския канцлер Ангела Меркел Стефан Зайберт заяви, че Берлин се надява Италия да излезе „със стабилно правителство за доброто на Италия и на Европа“,
„Днес Италия без съмнение пострада от натиска, под който живя в течение на дълги месеци, включително и в контекста на силния мигрантски натиск. Трябва да имаме това предвид“, коментира френският президент Еманюел Макрон.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Според Еманюел Макрон резултатите от изборите в Италия отразяват „бруталния контекст в страната“

Politico: Според Еманюел Макрон резултатите от изборите в Италия отразяват „бруталния контекст в страната“

5 Март 2018 | 16:59 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че резултатите от парламентарните избори в Италия са напомняне на „бруталния контекст“ в страната, предава Politico.
„Днес Италия без съмнение пострада от натиска, под който живя в течение на дълги месеци, включително и в контекста на силния мигрантски натиск. Трябва да имаме това предвид“, коментира Макрон.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Италианската партия „Лига“: Трябва да се сложи край на единната валута на ЕС

Италианската партия „Лига“: Трябва да се сложи край на единната валута на ЕС

5 Март 2018 | 16:21 | Агенция "Фокус"
Рим. Според италианският икономист и новоизбран депутат от крайнодясната партия „Лигата“ Клаудио Борджи, изненадващото добрите резултати на партията му са ясно послание за Брюксел, предава Politico.
„Волята на италианския народ е ясна, партиите, които подкрепят това, в което ЕС се е превърнал губят. Това е силно послание“, заяви Борджи. Икономистът е един от най-явните привърженици на излизането на Италия от ЕС и преди често е обвинявал икономическата, фискалната и регулаторната рамка на Съюза за проблемите на страната си.
Самият лидер на „Лигата“ Матео Салвини заяви, че е „горд“ от избора на Борджи. „Еврото бе и все още е погрешна валута. В правителството ние ще се борим за промяната на определени изисквания на ЕС . Трябва да се сложи край на единната система и искаме да сме готови за този момент“, допълни той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Берлин се надява на стабилна Италия в името на ЕС

Politico: Берлин се надява на стабилна Италия в името на ЕС

5 Март 2018 | 15:54 | Агенция "Фокус"
Берлин. Прессекретарят на германския канцлер Ангела Меркел Стефан Зайберт заяви, че Берлин се надява Италия да излезе „със стабилно правителство за доброто на Италия и на Европа“, предава Politico.
На въпрос дали Меркел се страхува, че резултатите могат да забавят реформите в ЕС, Зайберт заяви, че „все още се очакват крайните резултати“. „Италия дълбок приятел и партньор и се надяваме на стабилно правителство за доброто на страната и на Европа“, допълни той.
Самата Германия също имаше затруднения при формирането на новото си правителство след изборите от септември миналата година. Едва миналата неделя „Съюзът“ (ХДС/ХСС) на Меркел успя да формира „голяма коалиция“ със социалдемократите.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Популисткото Движение „Пет звезди“ чувства, че „носи отговорността“ за управлението на Италия

AFP: Популисткото Движение „Пет звезди“ чувства, че „носи отговорността“ за управлението на Италия

5 Март 2018 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Рим. Италианското популистко Движение „Пет звезди“ „чувства, че носи отговорността за това да формира правителство на Италия“, след като спечели най-много гласове от всички други отделни партии на парламентарните избори в неделя, предава AFP.
„Тези избори бяха триумф за Движение „Пет звезди“. Ние сме победителите“, заяви лидерът на Движението Луиджи ди Майо по време на пресконференция. Според неговите думи, партията, спечелила 32% от гласовете на избирателите, е готова да започне преговори „с всички политически играчи“ и да помогне за формирането на мнозинство в парламента.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Матео Ренци си подаде оставката от поста генерален секретар на италианската Демократическа партия

ТАСС: Матео Ренци си подаде оставката от поста генерален секретар на италианската Демократическа партия

5 Март 2018 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Рим. Бившият италиански премиер Матео Ренци реши да си подаде оставката от поста генерален секретар на Демократическата партия. Това съобщи в понеделник агенция ANSA, предава ТАСС.
Според данните на агенцията, причината за това решение е провалът на партията на състоялите се в неделя парламентарни избори, на които ДП не преодоля 20%. По-рано политикът утвърждаваше, че няма да си подаде оставка, дори в случай на неудачно представяне на партията.
Официалното заявление на Ренци, съгласно данните на ANSA, се очаква в течение на деня (понеделник). Според думите на неговия прессекретар, това ще се случи в 18:00 българско време.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Bloomberg: Матео Салвини поиска да оглави дясноцентристко правителство на Италия

Bloomberg: Матео Салвини поиска да оглави дясноцентристко правителство на Италия

5 Март 2018 | 14:34 | Агенция "Фокус"
Рим. Матео Салвини, лидер на антиимигрантската „Северна Лига“, заяви, че дясноцентристката коалиция е в позиция да формира следващото италианско правителство, след като спечели най-много гласове на изборите в неделя, предава Bloomberg.
Според резултатите от досега преброените бюлетини, съюзът между Лигата и „Форца Италия“ на Силиво Берлускони почти сигурно няма да има мнозинство в парламента, но Салвини заяви, че той е спечелил правото да управлява и изключи коалиция с други партии.
„Дясноцентристката коалиция спечели, това е коалицията, която може да управлява“, категоричен бе лидерът на Лигата по време на пресконференция в Милано. Той отхвърли варианта за образуване на „неестествени“ коалиции с други групи.
По-рано депутатът от „Форца Италия“ Ренато Брунета заяви, че Салвини има право да оглави коалицията, тъй като е спечелил повече гласове от групата на Берлускони.
В екзалтираната пресконференция след края на изборния ден, както я определя Bloomberg, Салвини отново повтори предвижданията си за разпадане на единната европейска валута.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Bloomberg: Италианските популисти доминират политическата сцена в Италия

Bloomberg: Италианските популисти доминират политическата сцена в Италия

5 Март 2018 | 10:08 | Агенция "Фокус"
Рим. Италианските евроскептични партии доминираха парламентарните избори в неделя, след като избирателите наказаха системните партии за дългите години на икономически упадък, увеличените данъци и вълната от имигранти, поставяйки под въпрос бъдещата посока на развитие на четвъртата европейска икономика, коментира Bloomberg.
Предвижданията на италианската телевизия RAI, на базата на преброените бюлетини към понеделник сутринта сочат, че Движението пет звезди печели 31,8% от гласовете и става най-голямата партия в Италия. Дясноцентристката коалиция на „Форца Италия“ и „Северната лига“ печели 36%, а управляващата в момента лявоцентристка „Демократическа партия“ начело с премиера Матео Ренци остава на трето място с 24,7% от гласовете.
Прогнозите сочат, че двете политически сили с най-голямо влияние ще са евроскептичните – Движение „Пет звезди“ и „Северната лига“. Те могат да съставят мнозинство и в долната и в горната камара на италианския парламент, ако решат да се обединят. Според резултатите до момента, те ще имат около 345 депутата в 630-местния парламент.
Дясноцентристката коалиция, съставена от „Северната лига“ на Матео Салвини и „Форца Италия“ на бившия италиански премиер Силвиоп Берлускони е най-голямата група в парламента, според преброяванията до момента. Но Блокът печели с много малко гласове пред „Пет Звезди“, чийто лидер – 31-годишният Луиджи ди Майо, се възползва от широкото неодобрение на управляващата класа, която често е разтърсвана от корупционни скандали. Многозначително е и заглавието на първата страница на италианското издание La Stampa: „Ди Майо победи, Италия е неуправляема“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Очертава се движението „Пет звезди“ да бъде най-голямата формация в италианския парламент

The Telegraph: Очертава се движението „Пет звезди“ да бъде най-голямата формация в италианския парламент

5 Март 2018 | 04:01 | Агенция "Фокус"
Рим. Очертава се италианското движение „Пет звезди“ да бъде победителят от парламентарните избори в страната, проведени в неделя, сочат предварителните екзитполове, като някои от проучванията предполагат, че популистката партия ще спечели с до 10% пред всички други формации, пише вестник The Telegraph. Според различните проучвания, „Пет звезди“ ще получи между 29 и 32% от гласовете, но няма да успее да си осигури нужното за формиране на самостоятелно правителство мнозинство.
Силвио Берлускони, 81-годишният бивш премиер на страната, изглеждаше разочарован след като малко след края на изборния ден в полунощ българско време излязоха предварителни данни, определящи между 13 и 16 процента за неговата партия „За Италия“. Ако предварителните проучвания се окажат верни, то това ще означава, че коалицията между формацията на Берлускони, лигата „Северен съюз“ и две по-малки партии също няма да успеят да формират самостоятелно мнозинство. Екзитполовете определят слабо представяне за управляващата Демократическа партия, която би взела не повече от 21%, което е слабо представяне за лявоцентристката партия, коментира изданието. Предварителни официални резултати се очакват по-късно в понеделник.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Силвио Берлускони и неговата дясна коалиция имат преднина след парламентарните избори в Италия, показват повечето екзитполове

AFP: Силвио Берлускони и неговата дясна коалиция имат преднина след парламентарните избори в Италия, показват повечето екзитполове

5 Март 2018 | 01:32 | Агенция "Фокус"
Рим. Бившият италиански премиер Силвио Берлускони и неговата дясна коалиция има преднина и най-вероятно ще спечелят най-много гласове на парламентарните избори в Италия, това показват множество екзитполове след приключилия в полунощ българско време вот, предава AFP. Според проучваният, коалицията, състояща се от четири партии ще спечели между 31 и 41%, като екзитполовете са единодушни, че движението „Пет Звезди“ ще събере втората най-голяма подкрепа, която ще бъде между 29 и 32%. Очертава се управляващата Демократическа партия да бъде трета политическа сила.
Агенцията припомня, че кандидат на коалицията, водена от тримандатния премиер, не е самият Берлускони, който не може да служи на публична длъжност заради издадената срещу него присъда, а действащият председателя на Европейския парламент Атнонио Таяни.
Вотът бе организиран в неделя, като урните отвориха в 08:00 часа българско време, а изборният ден приключи в полунощ.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deustche Welle: Според неофициален екзитпол италианското дясноцентристката коалиция в Италия има най-много гласове на изборите

Deustche Welle: Според неофициален екзитпол италианското дясноцентристката коалиция в Италия има най-много гласове на изборите

5 Март 2018 | 00:48 | Агенция "Фокус"
Рим. Според неофициална информация дясноцентристката коалиция на италианските избори е спечелила най-голяма част от гласовете по време на парламентарните избори в Италия, съобщава Deutsche Welle. Съгласно проучването на „Раи“, партиите „За Италия“ на Силвио Берлускони, формацията „Северна лига“ и техният партньор „Италиански братя“ имат съответно 16, около 16 и около 4 процента, или общо към 36%. Втора най-голяма подкрепа е отчела евроскептичната формация „Движение Пет звезди“. Управляващата в момента Демократична партия има подкрепа от около 21%.
Според официални данни, към 20:00 часа българско врем, четири часа преди затварянето на урните, избирателната активност е била малко над 58%.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Bloomberg: Четири възможни варианта след изборите в Италия

Bloomberg: Четири възможни варианта след изборите в Италия

4 Март 2018 | 16:20 | Агенция "Фокус"
Рим. Италия отдавна е свикнала да се справя с политическата нестабилност, но раждането на 65-ото правителство на страната след Втората световна война изглежда няма да е лесно. Прогнозите сочат, че изборите в неделя ще създадат фрагментаризиран парламент и ще доведат до седмици на политическа нестабилност, а икономиката на страната е в тежка ситуация, като се възстановява бавно от рецесията и има огромен публичен дълг. Американската агенция Bloomberg представя четири възможни сценария за това какво ще стане след изборите:
Застой
Ако нито една партия или коалиция няма парламентарно мнозинство, Италия ще продължи да има служебно правителство начело с настоящия премиер Паоло Джентилони. Разговорите ще започнат още преди първото заседание на парламента на 23 март, когато депутатите трябва да изберат нови председатели на долната камара и Сената.
Ако избирането на премиер се забави, президентът на страната Серджо Матарела може да даде на партиите няколко седмици за преговори. „Ако първият, който получи мандат за съставяне на мнозинство се провали, президентът може да пробва с някой друг, а след това и с друг“, заяви Тарли Барбиери, професор по конституционно право във Флорентинския университет.
Матарела ще иска да избере такова правителство, начело с политик или технократ, което ще се фокусира върху съставянето на бюджет за 2019 година до края на годината. Освен това той би искал да види промени в изборната система – възможно към системата „победителят взима всичко“ – за нови избори през юни.
Дясноцентристко правителство
Изследванията на общественото мнение, проведени преди забраната за правене на анкети след 17 февруари, показаха, че дясноцентристката коалиция начело с бившия премиер Силвио Берлускони е единствената политическа сила, която има шанс да спечели мнозинство. Берлускони и неговият главен съюзник Матео Салвини, лидер на евроскептичната „Северна Лига“, имат споразумение, според което партията, която спечели повече гласове ще излъчи премиер.
Берлускони няма право да заема обществена длъжност до края на тази година заради присъдата от 2013 година за данъчни измами и самият той посочи председателят на Европейския парламент Антонио Таяни като кандидат за премиер от своята партия „Форца Италия“. Очаква се, че евентуалната дясноцентристка коалиция няма да е особено стабилна заради различията в позицията на лидерите по пенсионната реформа и бъдещето в еврозоната.
Голяма коалиция
Проевропейски съюз, съставен от лявоцентристката Демократическа партия, нейните съюзници и „Форца Италия“ е слабо вероятна. Анкетите сочат, че левичарите евентуално ще спечелят около 20% от гласовете , след като спечелиха повече от 40% на европейските избори през 2014 година. Това разклати силно позициите на лидера Матео Ренци и прави съставянето на „голяма коалиция“ много трудно.
Попитан относно вероятността за образуване такъв съюз, Ренци заяви, че ДП никога няма да управлява с „екстремисти“, докато Берлускони е на мнение, че трудно ще забрави пререканията си с Ренци в миналото. „Но след изборите нещата се променят“, коментира Тарли Барбиери. „Ако партиите могат да съставят правителствена програма, ще успеят да работят заедно“.
Пакт на популистите
Дори и Движението „Пет звезди“ наистина да стане най-голямата самостоятелна партия в парламента, както сочат проучванията, лидерът му Луиджи ди Майо ще получи мандат само ако има мнозинство или достатъчна подкрепа за съставяне на правителство. Той заяви, че би предложил на другите партии „правителствен договор“, а не съставяне на пълноценна коалиция. Ди Майо настоява да заеме премиерското кресло и отказва да предостави министерски позиции на партньорите си. Но, отново, това може да се промени в седмиците след изборите, когато ще се водят евентуалните преговори.
Всички италиански партии по принцип отричат да имат желание за коалиция с евроскептиците, но през октомври лидерът на Северна Лига Салвини заявим, че ако дясноцентристите не спечелят мнозинство, той би се обадил на съоснователят на „Пет звезди“ Бепе Грило. И двете партии искат да отменят пенсионната реформа, с която бе вдигната възрастта за пенсиониране, да преразгледат договорите с ЕС и да извадят Италия от еврозоната.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Близо шест часа след началото на изборния ден активността на парламентарните избори в Италия е 19,02%

Daily Express: Близо шест часа след началото на изборния ден активността на парламентарните избори в Италия е 19,02%

4 Март 2018 | 14:40 | Агенция "Фокус"
Рим. По данни от 12:45 часа местно време (13:45 часа българско време) избирателната активност на парламентарните избори в Италия е 19,02%, пише Daily Express.
Вратите на избирателните секции отвориха в 7:00 сутринта местно време и се очаква да затворят в 23:00.
Междувременно е гласувал председателят на популистката партия „Движение пет звезди“ Луиджи Ди Майо, пуснал бюлетината си на секция в столицата Рим.
Председателят на партия „Италия, напред!“ и бивш министър-председател на страната Силвио Берлускони бе посрещнат, докато пускаше бюлетината си в избирателна секция в Милано, от протестираща по голи гърди активистка, скандираща, че „срокът му за годност е изтекъл“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Матео Ренци е гласувал на парламентарните избори в Италия

Daily Express: Матео Ренци е гласувал на парламентарните избори в Италия

4 Март 2018 | 12:25 | Агенция "Фокус"
Рим. Бившият италиански министър-председател и председател на лявата Демократическа партия на страната е гласувал на парламентарните избори в страната, предава Daily Express.
Ренци е гласувал на избирателна секция във Флоренция в 9:20 часа местно време (10:20 българско време. В препълненото с фотографи и журналисти помещение Ренци заяви на служителите, че „съжалява за причиненото неудобство“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Десноцентристката коалиция на Силвио Берлускони вероятно ще спечели най-много места в парламента на Италия

Daily Express: Десноцентристката коалиция на Силвио Берлускони вероятно ще спечели най-много места в парламента на Италия

4 Март 2018 | 11:34 | Агенция "Фокус"
Рим. Според социолозите бившият министър-председател на Италия Силвио Берлускони и неговите крайнодесни съюзници ще влязат като коалиция в парламента с най-много депутати, но няма да успеят да постигнат мнозинство, прогнозира Daily Express.
Антисистемната партия „Движение пет звезди“ ще стане самостоятелната партия с най-много депутати в следващия парламент. „Имаше инерция за „Д5З“ в последните дни от кампанията, но ми се струва трудно някоя партия или коалиция да получи 40% от гласовете, необходими за формирането на правителство“, заяви Лоренцо Плегласко от бюрото за социологически проучвания „ЮТренд“.
Избирателните секции на днешните парламентарни избори в Италия затварят врати в 23:00 часа местно време (полунощ българско време) и се очаква скоро след това да излязат и екзит половете. Заради наскоро приетата нова избирателна система в страната, официалните резултати ще станат ясни едва в понеделник следобед.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Парламентарните избори в Италия започнаха

РИА Новости: Парламентарните избори в Италия започнаха

4 Март 2018 | 08:15 | Агенция "Фокус"
Рим. Избирателните секции в Италия отвориха врати в 7:00 часа сутринта местно време (8:00 българско). Страната ще избира депутатите в двукамарния парламент, предава РИА Новости.
Право на глас на изборите за долната камара имат всички граждани на страната над 18 години – 46,6 млн. души. Сенаторите се избират от лица над 25 годишна възраст – 42,8 млн. души.
Изборите ще продължат до 23:00 часа местно време (полунощ българско). Първите официални резултати се очакват в понеделник сутринта.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Италия гласува в неясни избори, обхваната от популизъм

AFP: Италия гласува в неясни избори, обхваната от популизъм

4 Март 2018 | 05:32 | Агенция "Фокус"
Рим. Италия гласува в неясни избори, обхваната от популизъм, пише AFP.
Днес в Италия ще се проведат парламентарни избори – най непредвидимите досега, с участието на крайно десни и популистки партии, които се очаква да спечелят значителна подкрепа и с очакването Силвио Берлускони да играе отново водеща роля в италианската политика. Предизборната кампания бе съпроводена със сблъсъци между крайно леви и крайно десни демонстранти в сянката на проблема с мигрантите и икономическата несигурност.
Има различни сценарии за изход от тези избори.
Ако никоя партия не спечели мнозинство единият сценарии включва коалиция между "Италия, напред" на Силвио Берлускони и Демократическата партия. Този сценарии би успокоил инвеститорите, но рискува увеличаване на популизма и засилване позициите на крайната десница. Друг сценарии са нови избори, ако никоя партия не успее да състави правителство.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Антонио Таяни се съгласи да бъде номиниран от партия „Италия, напред!“ за министър-председател на страната

Politico: Антонио Таяни се съгласи да бъде номиниран от партия „Италия, напред!“ за министър-председател на страната

2 Март 2018 | 22:31 | Агенция "Фокус"
Рим. Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни обяви, че е приел поканата на Силвио Берлускони да бъде кандидата на неговата партия „Италия, напред!“ на предстоящите в неделя парламентарни избори в страната, предава Politico.
„Благодаря на председателя Берлускони за оценката му към мен. Давам му готовността си да служа на Италия“, заяви Таяни от профила си в социалната мрежа „Туитър“. Берлускони, който е председател на „Италия, напред!“ не може да заема обществени постове заради повдигнати срещу него обвинения за данъчни измами. В четвъртък той заяви, че Таяни е предпочитания от него кандидат за министър-председател, но че чака съгласието на председателя на Европейския парламент.
Берлускони на свой ред приветства факта, че поканата е приета . „Знам, че е срамота да отнемам Таяни от Европа, но това е в най-добър интерес за Италия“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EUObserver: Джани Питела ще подаде оставка от Европейския парламент, ако бъде избран за сенатор в Италия

EUObserver: Джани Питела ще подаде оставка от Европейския парламент, ако бъде избран за сенатор в Италия

31 Януари 2018 | 22:13 | Агенция "Фокус"
Рим. Председателят на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Джани Питела заяви, че ще подаде оставка като европейски депутат, ако бъде избран за сенатор от Демократическата партия през мартенските избори в Италия, предаде EUObserver.
Вицепредседателят на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Удо Булман ще води групата в случай на номинирането на Питела, докато нейните евродепутати не изберат нов председател. Питела заяви, че е убеден в победата в родната си италианска провинция.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

NewEurope: Джани Питела официално обяви, че ще се кандидатира за сенатор на италианските парламентарни избори

NewEurope: Джани Питела официално обяви, че ще се кандидатира за сенатор на италианските парламентарни избори

27 Януари 2018 | 23:14 | Агенция "Фокус"
Рим. Председателят на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Джани Питела заяви, че ще се кандидатира на страната на своята Демократическа партия на парламентарните избори в Италия, които ще се проведат в началото на март, предава NewEurope.
Според него изборите бележат важен момент в съвременната италианска история. „Демократическата партия остава последния бастион, който пази Италия да не попадне на ресните, популистки и ксенофобски движения“, заяви Питела.
„За да спечелим тези важни избори министър-председателят Матео Ренци и Демократическата партия ме помолиха да се кандидатирам за Сената. Като акт на отговорност към партията, към Италия и към Европа приех предизвикателството. Няма да е лесна битка. Италианската политика е навлязла в бурни води“, допълни Питела.
Очаква се политикът да се кандидатира за сенатор от родния си южен регион Басиликата.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Bloomberg: Силвио Берлускони смята Антонио Таяни за „красив избор“ за италиански министър-председател

Bloomberg: Силвио Берлускони смята Антонио Таяни за „красив избор“ за италиански министър-председател

25 Януари 2018 | 20:03 | Агенция "Фокус"
Рим. Бившият премиер на Италия Силвио Берлускони заяви, че смята настоящия председател на Европейския парламент Антонио Таяни за „красив избор“ за лидер на страната, след предстоящите на 4 март парламентарни избори, предава Bloomberg.
„Ако е възможно да поставим Антонио Таяни като премиер, това ще е красив избор. Той беше, заедно с мен, сред петте основатели на „Форца Италия“ преди 23 години. Той е човек, който винаги се е доказвал като абсолютно и тотално лоялен на нашите принципи и идеи, както и към Силвио Берлускони лично“, заяви италианският политик в четвъртък, в интервю пред местно радио.
Берлускони, който по-рано тази седмица беше в Брюксел за срещи с председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и лидерите на Европейската народна партия (ЕНП), заяви също, че 64-годишният Таяни е „с много добро име на европейско ниво“.
Той добави, че е обсъждал възможността Таяни да заеме премиерския пост с другите лидери на дясноцентристката коалиция (Северната лига и Италиански братя) и че коалицията има „още две имена предвид“ за ролята, но отказа да ги обяви.
Берлускони, който има забрана да заема постове в администрацията, след като получи присъда за данъчна измама, заяви, че „няма политически амбиции“ и че ще е доволен „да успее да спечели изборите“ и да избере, заедно със съюзниците си, „подходящия кандидат за премиерството и другите членове на правителството“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Според Силвио Берлускони Антонио Таяни би бил „прекрасен избор“ за следващ министър-председател на Италия

Reuters: Според Силвио Берлускони Антонио Таяни би бил „прекрасен избор“ за следващ министър-председател на Италия

25 Януари 2018 | 11:19 | Агенция "Фокус"
Рим. Бившият министър-председател на Италия Силвио Берлускони подкрепи председателя на Европейския парламент Антонио Таяни като силен кандидат за следващ премиер на страната след парламентарните избори на 4 март, предава Reuters.
Таяни е бивш европейски комисар и член на партия „Италия, напред“ на Берлускони. Самият бивш премиер, който не може да се кандидатира за министър-председател, поради ограничения, свързани със съдебна присъда, заяви, че има трима възможни кандидати предвид, но спомена единствено Таяни.
„Ако е възможно да имаме Таяни за министър-председател, това би било отличен избор. Винаги е показвал пълна лоялност към нашите принципи и идеи, както и към мен“, заяви Берлускони.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Local (Италия): Паоло Джентилони отхвърли възможността да сключи „голяма коалиция“ със Силвио Берлускони

The Local (Италия): Паоло Джентилони отхвърли възможността да сключи „голяма коалиция“ със Силвио Берлускони

25 Януари 2018 | 08:53 | Агенция "Фокус"
Рим. Италианският министър-председател Паоло Джентилони заяви, че неговата лявоцентристка Демократическа партия няма да сключва „голяма коалиция“ с десноцентристкия съюз на Силвио Берлускони след парламентарните избори през март, пише The Local.
„Отговорът е не“, отговори Джентилони на журналистически въпрос дали неговата партия обмисля да сключи „голяма коалиция“ с десницата. Той допълни, че се надява левицата да спечели мнозинство на изборите на 4 март – възможност, която изглежда все по-далечна според социологическите проучвания, даващи на блока на Берлускони преднина, която, обаче, е отново недостатъчна за самостоятелно управление.
„Смятам, че ще сме основата за възможна коалиция в страната“, заяви Джентилони. „Смятам, че популистката и антиевропейска позиция няма да надделее“, допълни той.
Партньорите на Берлускони – „Северната лига“ и „Братята за Италия“ имат по-десни позиции от неговата „Италия, напред“. Въпреки, че партията на бившия премиер да е най-голямата в съюза, той трудно управлява младшите си партньори. Според Джентилони пукнатините в десницата в бъдеще единствено ще се разширяват.
Той допълни, че политиците са „напълно грешащи и неотговорни да използват миграцията като начин да потушават гнева, страха и разделението“. „Но би било грешка Демократичната партия да подценява доколко този въпрос е важен за гласоподавателите. Трябва да сме внимателни при увеличаването на усилията ни при намаляването на мигрантските потоци“, допълни министър-председателят.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Изборите в Италия са сериозна политическа заплаха за Брюксел, предупреди еврокомисар

The Daily Express: Изборите в Италия са сериозна политическа заплаха за Брюксел, предупреди еврокомисар

18 Януари 2018 | 02:36 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Предстоящите избори в Италия представляват сериозен „политически риск“ за стабилността на Европейския съюз, според Европейският комисар по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московичи, докато евроскептичните партии продължават да водят според последните проучвания на общественото мнение, пише британското евроскептично издание The Daily Express.
Московичи призна, че резултатите от предстоящите на 4 март избори „са несигурни“, докато страховете в Брюксел растат, че увеличаващата се популярност на евроскептичните партии в Съюза може да доведе до сериозни последици в Италия.
И „Движението пет звезди“, което в момента води в анкетите, и „Северната лига“, младши партньор в дясноцентристка коалиция, от години призовават за провеждане на референдум за излизане от еврото, и изобщо от ЕС и изразяват открит скептицизъм към идеята за по-близки връзки с Брюксел.
Управляващата в Италия Демократическа партия е единственият проевропейски участник в предстоящите избори, но постоянните вътрешни конфликти през последните месеци я дестабилизираха.
Лидерът й, Матео Ренци, който пое управлението отново, след като подаде оставка през декември 2016 година, когато избирателите отхвърлиха конституционната му реформа на референдум, не е популярен и често е определян като „бита карта“ и "политически труп".
Московичи призна, че Брюксел наблюдава политическата ситуация в Италия с интерес. Той заяви: „Италия се готви за големи избори, чийто изход е несигурен. Какво управляващо мнозинство ще се роди след изборите? С каква програма? С какви европейски ангажименти?“
Фантастичният държавен дълг на страната е един от главните фактори за увеличаващия се евроскептицизъм и независимо от това, че предприетите мерки вече доведоха до леко намаляване на задълженията, Банката на Италия разкри през октомври, че правителството дължи впечатляващите 2,3 трилиона евро.
Като третата по големина икономика в ЕС, проблемите около дълга на Италия могат да имат далекоидущи последствия за Брюксел.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Силвио Берлускони смята, че Италия няма как да напусне Еврозоната

Reuters: Силвио Берлускони смята, че Италия няма как да напусне Еврозоната

9 Януари 2018 | 15:55 | Агенция "Фокус"
Рим. Бившият министър-председател на Италия Силвио Берлускони заяви, че страната му няма как да напусне Еврозоната и че неговият основен съюзник – партия „Северна лига“ е съгласна, че изоставянето на общата европейска валута ще навреди на националната икономика, предава Reuters.
Председателят на „Северна лига“ Матео Салвини дава смесени сигнали относно еврото, обвинявано от мнозина в страната, че е довело икономиката ѝ до лошо състояние. По-рано той се присмя на идеята за референдум за еврото на популистката партия „Движение пет звезди“, но по-късно заяви, че „грешката с единната валута трябва да се поправи“.
Берлускони, който се надява да се върне на власт след парламентарните избори през март заяви, че еврото трябва да се управлява както и досега от ЕЦБ.
„Салвини вече не подкрепя идеята, че трябва да напуснем Еврозоната. Той разбра, че това няма да е добре за икономиката“, допълни той.
Десноцентристката партия на Берлускони „Италия, напред“, „Северната лига“ и дясната партия „Братя за Италия“ изглежда, че ще спечелят изборите в страната на 4 март, но няма да успеят да получат абсолютно мнозинство за формиране на правителство.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Ердоган. 21 май 2018 г.
Ердоган. 21 май 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.