НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:20


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Албена Георгиева: Народът ще продължава да съхранява и празнува Бабинден, защото функцията на акурешите винаги ще бъде важна

Проф. Албена Георгиева: Народът ще продължава да съхранява и празнува Бабинден, защото функцията на акурешите винаги ще бъде важна

21 Януари 2018 | 17:57 | Агенция "Фокус"
София. Народът ще продължава да съхранява и празнува Бабинден, защото функцията на акурешите винаги ще бъде важна. Това каза проф. д-р Албена Георгиева от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към Българската академия на науките в интервю за Агенция „Фокус“ по повод празника Бабинден, който по стар стил се чества на 21 януари.
По думите й раждането на деца в миналото много често е било свързвано с неприятности, защото не е имало достатъчно хигиена и условия да се помага. „Много е било важно децата да не умират, да имат устойчив живот, да им се даде здраве от самото начало. Така че това е празник на новото начало, на започването на живота“, каза още тя и посочи, че корените на празника се свързват с богинята майка, с обновлението на света и с раждането на живота.
„Според народните традиции на този ден жените, които са родили през годината – това означава от предишния Бабинден до настоящия, отиват да посетят бабата, да ѝ покажат уважение и почит, носят ѝ подарък – най-често кърпа и сапун, с които тя да се измие, като ѝ поливат ръцете. Обикновено мъжете не присъстват, като единственото изключение е, че се кани музикант, на когото често връзват очите, за да не вижда какво се случва. Макар че главното на празника всъщност са песните, голяма част от които са с весело нецензурно съдържание. Но идеята е да се показва уважението на бабата и тя да благослови рожбите, на които е помогнала да излязат на бял свят и да започнат успешно своя живот“, каза още проф. Георгиева и уточни, че всички са сядали заедно на празничната трапеза и са се черпели, като са носели бъклица вино и печена или варена кокошка.
„А когато се свърши с гощавката, натоварват бабата на колесник – т.е. две жени се впрягат, качват я и я закарват близо до вода - най-често на реката, където я окъпват. Трудно е да си представим, че са я топили във водата, въпреки че най-вероятно и това се е случвало. Но по-скоро я поливат и след това я връщат и тя се преоблича“, каза тя и обясни, че водата е символ на очистване, на нов период, на обновяване.
Проф. Георгиева уточни, че в много части на България празникът продължава да се чества и днес. „Заради веселата си част той най-често се възпроизвежда от самоделни групи, поставя се на сцена. Това най-често са женски групи, които се сформират в различните краища, дори и така се наричат – група на майките. Те се събират, за да празнуват на този ден, като си устройват трапеза – това е повод да се повеселят, да потанцуват, да са заедно. Днес например така празнуват в Разлог“, каза още тя.
„Така че народът продължава да почита този празник и да го смята за важен, защото е важна функцията, която тези хора изпълняват – и акушерите, и лекарите по селата. А заради веселите сценки, той е много сценичен, има жизненост в него, поради което се представя и по фестивали. И смятам, че би се съхранил“, обясни проф. Георгиева.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Стефан Филев, МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ - Велико Търново: Никога досега във великотърновската болница не е имало толкова висока раждаемост

Д-р Стефан Филев, МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ - Велико Търново: Никога досега във великотърновската болница не е имало толкова висока раждаемост

21 Януари 2018 | 17:11 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Никога досега в областната болница не е имало толкова висока раждаемост. Не е имало и толкова много деца преминали през Неонатологичното отделение, което показва, че двете медицински структури – Родилното и Неонатологията работят много добре, ръка за ръка. Това каза изпълнителният директор на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ д-р Стефан Филев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Той приветства всички свои колеги по случай днешния празник – Деня на родилната помощ. Освен това подчерта, че Бабинден е един от най-истинските професионални празници за всички лекари. „Това е така, мога да го кажа смело и отговорно, защото съм се уверил не само като изпълнителен директор на болницата, но и като човек, чиито близки са се възползвали от грижите на Родилно и Неонатологично отделение. Сами по себе си резултатите говорят за качеството на услугата и продукта, които се предлагат днес. Никога не сме имали толкова голяма раждаемост, толкова родени деца, толкова преминали през Неонатологията. Това показва, че двете отделения работят ръка за ръка“, каза още д-р Филев. Той благодари на лекарите, акушерките и медицинските сестри от двете структури и им пожела крепко здраве и да продължават да вършат работата си достойно.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Грозделина Георгиева, РЕМ-Пловдив: Бабите акушерки са възприемани като магьосници, дори като медиатори между двата свята – на живота и смъртта

Грозделина Георгиева, РЕМ-Пловдив: Бабите акушерки са възприемани като магьосници, дори като медиатори между двата свята – на живота и смъртта

21 Януари 2018 | 16:34 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Бабите акушерки са възприемани като магьосници, дори като медиатори между двата свята – на живота и смъртта. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Грозделина Георгиева, уредник в Регионалния етнографски музей, по повод празника Бабинден, който се чества по стар стил на 21 януари, и образа на бабата акушерка в българската народна традиция. По думите й смятало се е, че когато бабата акушерка е отивала да изражда деца, тогава родилката и новороденото са били на прехода между двата свята. „На Бабинден, след края на тържеството в къщата на бабата акушерка, тя се завежда на реката, за да бъде обредно окъпана. Този обичай се нарича „влечугане“, защото я дърпат. Впрягат се няколко мъже, които да теглят каруца или шейна, за да заведат бабата на реката, където се прави обредното окъпване. „Накрая цялото тържество завършва с песни и хора“, разказа Грозделина Георгиева.
Уредникът в Регионален етнографски музей-Пловдив отбеляза, че Бабинден е абсолютно женски празник. „На този ден жените се събират, позволяват си да пият, да пеят еротични песни и да се закачат с пиперливи шеги. Единственото мъжко присъствие е поканеният музикант, който да ги весели. На Бабинден жените правят различни обреди, като повдигат полите и фустите си. С такива закачки показват, че плодородието трябва да продължи“, посочи Грозделина Георгиева.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Тържествено наградиха номинираната за акушерка на 2017 година във великотърновската болница

Велико Търново: Тържествено наградиха номинираната за акушерка на 2017 година във великотърновската болница

21 Януари 2018 | 16:10 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Любка Кръстева е акушерка на 2017 година в областната болница. Тя бе номинирана и отличена от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи при МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Грамотата й бе връчена по време на церемонията по отбелязването на Бабинден, която се проведе в старата столица. Любка Кръстева работи във Велико Търново от 2 години. „Преди това бях акушерка в държавната болница в Плевен, в продължение на 9 години и дойдох от там с екипа на настоящия началник на Родилното отделение тук доц. д-р Светлозар Стойков. Мисля, че тази награда е плод на огромната отдаденост, която имам към професията, която всички мои колежки споделят“, каза още Любка Кръстева. Тя уточни, че средно за миналата година в ръцете й са проплакали около 400 бебета. В момента в Акушеро-гинекологичното отделение при МОБАЛ работят общо четири акушерки. Отделението е оборудвано с необходимата апаратура, даваща възможност за осъществяване на диагностично-лечебната дейност – консервативна и оперативна.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Грозделина Георгиева, Регионален етнографски музей-Пловдив: Бабата-акушерка е почитана от всички жени, защото осигурява най-важното – продължението на рода

Грозделина Георгиева, Регионален етнографски музей-Пловдив: Бабата-акушерка е почитана от всички жени, защото осигурява най-важното – продължението на рода

21 Януари 2018 | 15:24 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Бабата-акушерка е почитана от всички жени, защото осигурява най-важното – продължението на рода. Това каза за Радио „Фокус“-Пловдив Грозделина Георгиева, уредник в Регионален етнографски музей-Пловдив, по повод празника Бабинден, който се чества по стар стил на 21 януари, и образа на бабата акушерка в българската народна традиция. „Бабинден е стар езически празник, привнесен в християнството, за който се смята, че е свързан с Богинята-майка. На този ден се отдава почит на бабата-акушерка, която всъщност е помагала в древността, за да бъдат изродени всички деца в селището. Нейната функция е рано сутрин да отиде в къщите на децата, които е изродила, да изкъпе пеленачетата, да умие майките, както и да поръси бъдещите майки, ако в дома има такива, против уроки. След това родилките отиват към къщата на бабата-акушерка и се надпреварват коя първа ще стигне. Вярва се, че която първа стигне и умие ръцете на бабата, нейните деца ще бъдат здрави през годината“, разказа Грозделина Георгиева.
Тя добави, че отивайки в къщата на бабата, жените й носят варена кокошка, пита и вино. „Бабата ги чака там на празнична трапеза, като за сватба. Всяка от жените носи своите дарове. Освен храна, това са ръкави за риза, пешкири и престилки. Вярвало се е, че колкото повече пити събере бабата и ги нареди пред себе си до масата, ако успеят да я покрият, това означава, че е много почитана и е дала живот на много деца“, каза още Грозделина Георгиева.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аделина Стефанова, църковен уредник: Обредното поливане на бабата акушерка се извършва под плодно дърво в градината, върху дръвника или отпред на стълбите

Аделина Стефанова, църковен уредник: Обредното поливане на бабата акушерка се извършва под плодно дърво в градината, върху дръвника или отпред на стълбите

21 Януари 2018 | 14:48 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Обредното поливане на бабата акушерка се извършва под плодно дърво в градината, върху дръвника или отпред на стълбите. Това каза пред Радио „Фокус” – Пирин уредникът в благоевградския храм „Въведение Богородично“ Аделина Стефанова. „Всяка жена подавала на бабата сапуна, поливала ѝ вода да се измие и я дарявала с пешкира, който е донесла. След това бабата избърсва мокрите си ръце в полите на невестите – да са плодовити и лесно да раждат; закичва невестата и с китка здравец, вързана с червен и бял конец. Често при поливането бабата трябвало да хвърли с шепите си вода нагоре и да подскочи три пъти, като изрича: „Да рипкат децата и да станат бели и червени! Колкото капки, толкоз берекет и здраве!“. След поливането жените дарявали бабата с ризи, чорапи, платно, които премятали на дясното ѝ рамо. В някои райони обичаят е майките да водят на Бабинден децата си при бабата, докато навършат три годинки, за да ги благослови“, разказа Аделина Стефанова.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Светлозар Стойков: Без помощта на акушерките животът би бил немислим

Д-р Светлозар Стойков: Без помощта на акушерките животът би бил немислим

21 Януари 2018 | 14:33 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Днешният празник – Денят на родилната помощ, е велик ден, защото без помощта на акушерките, животът би бил немислим. Това каза в обръщението си към своите колеги по случай Бабинден д-р Светлозар Стойков, началник на Отделението по акушерство и гинекология на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Той припомни, че от векове наред акушерката е единственият човек, който дарява човешки живот и е първата, която се среща с него. Тази нейна длъжност, по думите на д-р Стойков, я прави велика. „Неслучайно в повечето западни езици думата акушерка се превежда като мъдра или умна жена. Но освен мъдрост, тя трябва да има бързи ръце и най-важното - да има голямо сърце. Това наистина е призвание, нещо дадено от Бог и не всеки може да изпълнява тази професия. Искам да благодаря с цялото си сърце на акушерките, които работиха всеотдайно и неуморно без празничен и почивен ден, както и на колегите акушер-гинеколози, чиито празник е днес, които разбраха какво е да се работи екипно и резултатите от това не закъсняха“, посочи още лекарят. Той уточни, че благодарение на доверието на пациентите и доверието от ръководството на болницата Великотърновското родилно отделение подобрява показателите си с всяка изминала година. Благодарности д-р Стойков отправи и към Община Велико Търново и дамите от Зонта Клуб, които винаги са помагали на отделението с каквото могат.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Родилното отделение в града получи подарък от името на кмета д-р Камбитов

Благоевград: Родилното отделение в града получи подарък от името на кмета д-р Камбитов

21 Януари 2018 | 14:30 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Заместник-кметът по икономика и финанси Иво Николов подари фетален монитор за нуждите на Родилно отделение Благоевград от името на кмета на д-р Атанас Камбитов. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Николов поздрави екипа, работещ в отделението, и предаде посланието на кмета д-р Камбитов: „Днес, изразяваме своята признателност и уважение към усилията, които полагате ежедневно за раждането на нов живот. Поздравявам Ви за високия професионализъм, който доказвате ежедневно! Вярвам, че ще продължавате да упражнявате тази високохуманна професия неуморно и всеотдайно. Пожелавам Ви сила! Продължавайте да следвате своето призвание! Бъдете здрави и удовлетворени! Нека се раждат повече деца!“.
Директорът на болницата д-р Митев благодари за дарението, за усилията от страна на кмета Камбитов и изрази увереност в доброто сътрудничество и занапред.
Заместник-кметът по икономика и финанси Иво Николов бе посрещнат с питка и мед. Той пожела много поводи за радост, здраве, благополучие, енергия и увереност. По време на тържеството в деня на Родилната помощ в отделението беше извършено и ритуално поливане и миене ръцете на акушерите.
Феталният монитор, подарен от кмета на Благоевград, е от огромна важност за бъдещите майки, като е предназначен за проследяване пулса и развитието на плода. Чрез него може да следи и интервала на контракции. Уредът е мобилен и притежава мултиезичен софтуер, звукова индикация на сърдечната честота на плода и запис на PC и много други функции и удобства.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: С богослов за здраве и ритуално измиване на ръцете бе отбелязан Бабинден по стар стил в града

Велико Търново: С богослов за здраве и ритуално измиване на ръцете бе отбелязан Бабинден по стар стил в града

21 Януари 2018 | 14:01 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Богослов за здраве и благополучие бе отслужен в Родилното отделение в Многопрофилната областна болница за активно лечение „Д-р Стефан Черкезов“ по случай Бабинден (по стар стил), в който се отбелязва и денят на Родилната помощ. Службата водеше отец Славчо Иванов. Освен това, както повелява традицията, най-младата акушерка изми ритуално ръцете на началника на отделението д-р Светлозар Стойков, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Д-р Стойков поздрави всички свои колеги, пожела им здраве и все по-добри и големи успехи в работата.
Освен това днес бе орисано и първото бебе за 2018 година – Симеон Дойков, роден на 2 януари. Той е първото дете на Диана Цонева, на 38 години. „С голямо удоволствие ние всяка година орисваме първото бебе на Велико Търново, правим го от около 10 години и всеки път за нас е чест“, посочи Анелия Вълева, президент на Зонта Клуб. Детето получи специален сребърен комплект за новородени и 200 лв. под формата на ваучер от своите орисници. Освен това Зонта Клуб-Велико Търново дари на Родилното отделение електрическа родилна маса на стойност 7 182 лв., която вече се използва активно.
Поздрав към събралите се медицински работници и гости отправи и директорът на Великотърновската болница д-р Стефан Филев. Празникът продължи с поздрав от децата от детска градина „Славейче“ и танцьори от ансамбъл „Търновче“.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Албена Георгиева: Бабите акушерки, които почитаме на Бабинден, са имали мисията да участват в тайнството на живота и да го опазват

Проф. Албена Георгиева: Бабите акушерки, които почитаме на Бабинден, са имали мисията да участват в тайнството на живота и да го опазват

21 Януари 2018 | 13:53 | Агенция "Фокус"
София. Бабите акушерки, които почитаме на Бабинден, са имали мисията да участват в тайнството на живота и да го опазват. Това каза проф. д-р Албена Георгиева от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към Българската академия на науките в интервю за Агенция „Фокус“ по повод празника Бабинден и образа на бабата акушерка в българската народна традиция.
„На този ден се почитат жените, помагащи при раждане – бабите, които в миналото са били акушерките в селото. Най-често това се е случвало тайно и скрито в къщата, защото се е вярвало, че ако се разчуе, жената ще роди по-трудно, а пък и може да се навреди на детето или на самата нея“, каза още тя.
„Записвала съм жени, които примерно в началото на миналия век са преминавали специален курс, на който са се обучавали как да спазват стерилност, хигиена и какви са най-важните неща, които трябва да направят, за да осигурят здравето на детето и на родилката. Тази жена, с която аз разговарях, наистина излъчваше спокойствие и доброта. Но обикновено това са жени, които имат желание да помагат и то много личи в поведението и излъчването, но освен това и жени, на които родилките имат доверие“, обясни още проф. Георгиева.
„Записвала съм от нея различните обреди, забрани и предписания, които са свързани с бременността и раждането. Направи ми впечатление, че тя много добре познава обредността на своето село, познаваше и различни случаи на аномалии, в които е помагала, и разказа за случаи, в които е трябвало да се намери по-активно. Но общо взето ми направи впечатление излъчването на доброта и най-вече добрите ѝ ръце, въпреки че това е селска жена и си върши и селската работа. Но очевидно тези жени трябва да бъдат донякъде и лечители, защото има случаи, в които е нужно да помогнат с определени билки или с определени процедури. Всъщност много важно е значението им за селото, защото в миналото там не е имало никаква друга организирана медицинска помощ. А дори и когато след това вече е имало медицински пунктове и назначени акушерки, много често са продължавали да се обръщат към възрастните не за друго, а защото обикновено акушерките са по-млади и с по-малко опит. И независимо от знанията им, тяхната помощ по някой път не се е оказвала толкова ефективна, не винаги са можели да помогнат и самите те са се учили от възрастните жени. Това е основното за бабите акушерки – дружелюбност, градивност и пълно съзнание за мисията, която имат в опазването на живота“, каза още проф. Георгиева.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”



Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“-Благоевград: Обредността на Бабинден е подчинена на желанието за почит към възрастните жени, които са бабували на родилките

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“-Благоевград: Обредността на Бабинден е подчинена на желанието за почит към възрастните жени, които са бабували на родилките

21 Януари 2018 | 12:48 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Аналог на съвременния празник на Родилната помощ е Бабинден, един от големите женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагали при раждане на младите булки и невести. Това каза пред Радио „Фокус” – Пирин уредникът в храм „Въведение Богородично“ в Благоевград Аделина Стефанова. Тя уточни, че обредността на Бабинден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са бабували на родилките.
Според Стефанова празникът е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително силно почитан. „Макар днес Бабинден да губи доста от обредните си обичаи, традиционните празнични ритуали са доста богати. Още преди изгрев-слънце майките с деца от една- до тригодишна възраст отивали на чешмата да налеят прясна вода. В котлето с водата пускали стрък босилек или здравец. Вземали калъп сапун и една нова кърпа и се отправяли към дома на бабата, да ѝ „полеят“, каза Стефанова.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Персоналът на акушеро-гинекологичното отделение към МБАЛ-Каварна отбеляза деня на родилната помощ

Добрич: Персоналът на акушеро-гинекологичното отделение към МБАЛ-Каварна отбеляза деня на родилната помощ

21 Януари 2018 | 12:42 | Агенция "Фокус"
Каварна. Персоналът на акушеро-гинекологичното отделение към МБАЛ-Каварна отбеляза деня на родилната помощ – Бабинден. Това съобщиха от пресцентъра на Община Каварна. За да поздравят докторите и сестрите, в болничното заведение дойдоха бабите от фолклорната група при пенсионерски клуб "Радка Чаушева" в Каварна. Те се включиха в традиционния ритуал по измиване на ръцете на най-опитния акушер-гинеколог в болницата – д-р Жеко Чалъков. На празника присъстваха и бивши акушерки, работили в МБАЛ-Каварна. Поздравителен адрес изпрати кметът на Каварна Нина Ставрева.
Вчера, в 11:30 часа, се роди второто бебе в община Каварна за 2018 година. Името му е Виолета, с тегло 3,500 кг. и ръст 50 см. Негова майка е Наталия Неделчева от град Каварна, която своята огромна благодарност към екипа на д-р Чалъков за професионалното отношение и безупречната работа на цялото отделение.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Каварна Нина Ставрева по повод Бабинден: Да си пожелаем да се раждат повече здрави деца

Кметът на Каварна Нина Ставрева по повод Бабинден: Да си пожелаем да се раждат повече здрави деца

21 Януари 2018 | 11:48 | Агенция "Фокус"
Каварна. Да си пожелаем да се раждат повече здрави деца! Това се посочва в поздравителен адрес от кмета на Каварна Нина Ставрева по повод Бабинден, изпратен от пресцентъра на Общината.
Публикуваме пълния текст на поздравлението без редакторска намеса:
"Уважаеми медици от Акушеро-гинекологично отделение-Каварна,
Приемете моите най-искрени поздравления по случай Бабинден – ден, посветен на родилната помощ, акушерите, родилките и здравето на децата.
Традициите на Бабинден са подчинени единствено на желанието да се засвидетелства почит и уважение към професията. Вашата мисия е да дарявате живот и да ни правите щастливи с най-голямото и най-красиво събитие в живота ни – раждането на нашите деца.
Гордейте се и влагайте любов в професията си, защото тя е символ на позитивизъм, всеотдайност и достойнство.
Пожелавам Ви здраве, късмет и щастливи дни! Продължавайте да бъдете все така всеотдайни към Вашата професия.
Да си пожелаем да се раждат повече здрави деца!
Честит празник!".


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: С празнични ритуали и концерт във Велинград ще отбележат Бабинден

Пазарджик: С празнични ритуали и концерт във Велинград ще отбележат Бабинден

21 Януари 2018 | 09:51 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. На днешната дата по традиция във Велинград се отбелязва Бабинден по стар стил, съобщиха за Радио „Фокус“ – Пазарджик от Общината. Празникът е посветен на „бабите“ – жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Програмата по този повод във Велинград ще започне в 10.30 часа с тържествения ритуал „Даване име на дете“. След това празнично приветствие ще отправи кметът на Велинград д-р Костадин Коев. В 11.30 часа ще бъде направена възстановка на народния обичай „Поливане“, а след това ще бъдат връчени наградите „Най-добър акушер-гинеколог на България и на Велинград за 2017 година“. Предвиден е и празничен концерт с участието на Ансамбъл за автентичен фолклор „Драгиново” при Народно читалище „Методий Драгинов-1936” и мъжка фолклорна група при Народно читалище „Васил Левски-1904”.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отбелязваме Бабинден по стар стил

Отбелязваме Бабинден по стар стил

21 Януари 2018 | 07:27 | Агенция "Фокус"
София. На 21 януари (8 януари по нов стил) българинът отдава почит на своите баби акушерки, които някога са били единствената родилна помощ, помагали са не само в мига на самото раждане, но и преди и след него. Лекарите-акушери го отбелязват 21 януари, независимо, че по църковния календар се води на 8 януари. За тези сърцати жени народът ни е отделил хубав празник в календара си и постоянна признателност в душата си. Бабите са откликвали на голямата майчина грижа на българката. Те са знаели как да се изроди здраво дете, как може предварително да се определи полът му, как да се предпази от лоша орис. Рано сутринта на Бабинден жените, които имат деца от 1 до 3 години, наливат вода от чешмата, слагат в нея босилек или здравец, приготвят сапун и нова кърпа. Отиват в дома на бабата акушерка за обредно поливане и миене на ръцете. Поливането се извършва в градината, на дръвника (за да се пресече всичко лошо) или на стълбите. При миенето бабата хвърля вода нагоре (колкото са капките, толкова да са берекетът и здравето), подскача нагоре (да са пъргави децата).
Жената дарява бабата с риза, чорапи, платно и кърпа с вързана в нея пара.
Бабата връзва на детето мартеничка от бял и червен конец и паричка и също дарява детето с чорапки и ризка.
На коляното на детето слагат малко сол да близне, за да няма разстройство през годината, или пепел, за да не го хващат бабици.
Бабата обикаля къщите, в които е бабувала, и къпе малките. Носи бяла и червена вълна, мед и просо. Бялата вълна представлява магическа благословия, за да доживее детето дълги години, червената – за да е здраво и румено, просото – за да пълнее, медът – да е работно като пчелата и да умножи човешкия род. След къпането маже децата с прясно масло и мед. Това е начинът, по който тя миросва малките. С мед и благослов бабата миросва и булките: „Да са сладки на мъжете си, както е сладък медът.“
Бабата акушерка слага празнична трапеза (като за сватба или кръщене) за всички жени, на които е бабувала, и ги кани на гости. Дъщерите и снахите редят трапезата. Там всяка оставя своя дар: прясна погача, кокошка, баница, шише вино… Веселбата е бурна, с пиперливи подхвърляния и закачки. Наричанията и припевките са свързани със сексуалния живот, зачатието, раждането.
На места бабата, окичена с наниз люти чушки около врата, кади с керемида под полите на жените, за да раждат повече. Пеят се песни за семейството, любовта, честитите майки с многолюдна челяд. Бабата сее с решето просо на софрата, за да са плодовити жените. В началото на трапезата сядат само жени. Чак по-късно идват мъжете и веселието става още по-буйно, с музика, игри и песни.
Вечерта ритуалът продължава с обредно къпане на бабата акушерка, нарича се „влечугане“. Както тя е къпала децата на присъстващите, така и те нея къпят. Изнасят я навън, слагат я в двуколка, шейна или голям плетен кош и я влачат към реката. Мъжете са маскирани като волове, с кожени маски и рога. По пътя шествието нараства. Невестите гледат да срещнат някой мъж, опитват се да го разсъблекат, искат откуп. Мъжете пък гледат да не се доближават много близо до шествието. Накрая обръщат коша с бабата в реката и я изкъпват хубаво или изсипват на главата й само чаша вода.
Вечерта на мегдана се вие общо хоро. Празникът завършва пред къщата на бабата, изпращат я, носят я на ръце, целуват й ръка и дават дарове. Така изразяват своята благодарност и обич към тази жена.
Ако на Бабинден времето е топло и ледът се топи, реколтата няма да е добра. Ако пече слънце, през февруари ще е мразовито. Добре е, ако вали сняг или дъжд. Предвещава плодородие през годината.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Ердоган. 21 май 2018 г.
Ердоган. 21 май 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.