НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:02


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

София: Архиерейска св. Литургия за празника на св. Евтимий, патриарх Търновски, ще бъде отслужена в храм „Св. Седмочисленици”

София: Архиерейска св. Литургия за празника на св. Евтимий, патриарх Търновски, ще бъде отслужена в храм „Св. Седмочисленици”

20 Януари 2018 | 08:41 | Агенция "Фокус"
София. На 20 януари всяка годиначестваме паметта на преподобни Евтимий Велики исв. Евтимий, патриарх Търновски. По този повод в столичния храм „Св. Седмочисленици” ще бъде отслужена архиерейска св. Литургия, след което ще бъде извършена традиционната лития до паметника му на бул. "Патриарх Евтимий", предаде репортер на Агенция "Фокус".
С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит богослужението ще бъде оглавено от Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод на Българската православна църква.
Начало на св. Литургия e в 9:00 часа.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отбелязваме паметта на Св. патриарх Евтимий Търновски

Отбелязваме паметта на Св. патриарх Евтимий Търновски

20 Януари 2018 | 08:26 | Агенция "Фокус"
София. На 20 януари отбелязваме паметта на Св. патриарх Евтимий Търновски - духовник, книжовник, създател на църквата "Св. Троица", основател на Търновската книжовна школа и най-известният патриарх на България.
Според жития на негови ученици св. Евтимий Търновски е роден около 1327 г. във Велико Търново и произхожда от знатния български род Цамблаковци. Началното си образование получава в манастирите около града, като по-късно заминава за Византия, където продължава своето книжовно обучение. Когато се връща в България, той се усамотява в пещера край Велико Търново и основава църквата „Света Троица" и Търновската книжовна школа.
През целия си живот Евтимий не спира да развива своята книжовна дейност и през 1375 г. е избран за Търновски патриарх. Той е пазел ревниво православното наследство от еретически посегателства, вземал е решителни мерки против упадъчните нрави в обществения живот, държал е високо за здравината на семейството, от което твърде много зависи издръжливостта на държавата, полагал е бащински грижи за бедни, страдащи и онеправдани. Но една от най-важните стъпки, които новият патриарх предприема, е реформата в българския книжовен език. За мотивите да се заеме с нея сведения могат да бъдат открити в "Похвално слово за Евтимий" от Григорий Цамблак и "Сказание за буквите" на Константин Костенечки. Григорий разказва, че Евтимий се заема с превод на книги от гръцки на български език, тъй като е недоволен от по-старите преводи. Техните грешки с натрупването си довеждат до сериозно изопачаване на свещените текстове, до погрешно тълкуване на смисъла им и появата на ереси. Заради всичко това получава известност в целия православен свят и мнозина митрополити и игумени се обръщат към него за тълкувания на богословски и църковни въпроси.
При падането на Велико Търново под турско робство Патриарх Евтимий е един от последните стожери на българската духовност и един от последните бранители на българската държава. През пролетта на 1393 г. султан Баязид І обсажда Търново, но тогавашният владетел цар Иван Шишман не е в града и патриархът ръководи защитата му. На 17 юли 1393 г. турците превземат столицата и той е осъден на смърт, но легендата разказва, че когато палачът вдига ръка да му отсече главата, тя се вцепенява и мечът пада на земята. Патриарх Евтимий Търновски е заточен в Бачковския манастир и умира през 1402 г., като почти веднага е канонизиран за светец.
20 януари е известен още и като Петльовден (по нов стил), Ихтим, Ихтима, Петеларовден или Петларовден.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Навършва се една година от терористичната атака в Манчестър. 22 май 2018 г.
Навършва се една година от терористичната атака в Манчестър. 22 май 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.