НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:22


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Reuters: Камарата на представителите одобри проектозакон за бюджет, предстои гласуване в Сената

Reuters: Камарата на представителите одобри проектозакон за бюджет, предстои гласуване в Сената

7 Февруари 2018 | 02:28 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Камарата на представителите на американския Конгрес одобри късно във вторник (ранните часове на сряда българско време) проектозакон за бюджета на САЩ за да се избегне още едно „изключване“ на правителството, т.е. оставането му без средства, предава Reuters.
Долната камара одобри проекта с 245 на 182 гласа, с което той преминава за гласуване в горната камара, т.е. Сената. В проекта е включено финансиране на армията до 30 септември 2018 г., което е краят на фискалната година, както и покрития на всички останали разходи на страната до 23 март. Сегашния краткосрочен бюджет осигурява средства до осми февруари включително.

Агенция „Фокус“ припомня:
През януари правителството на САЩ остана без финансиране, което доведе до спиране на всички институции, определяни като второстепенни. До това положение се стигна заради противоречие между Демократическата и Републиканската партия по редица въпроси. Докато републиканците искаха залагане на по-големи разходи за армията, демократите настояваха САЩ да продължи да поддържа програмата, поставяща под защита от депортиране голям брой нелегални мигранти, дошли в страната като деца, но все още не разполагащи с необходимите документи.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

USA Today: Американското правителство се върна към нормалния ритъм на работа, но споровете около бюджета остават

USA Today: Американското правителство се върна към нормалния ритъм на работа, но споровете около бюджета остават

23 Януари 2018 | 18:22 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. След тридневна работа без финансиране, американското правителство отново разполага със средства, но следващите седмици могат да донесат буря в Конгреса, тъй като главните различия относно бюджета все още не са преодолени, коментира американският всекидневник USA Today.
Сделката между Републиканската и Демократическата партия, постигната по-рано тази седмица, гарантира само две неща, смята изданието – че в дните около осми февруари ще има още един такъв дебат, както и че различията относно имиграционната политика остават.
Вестникът припомня, че след като в понеделник Сенатът одобри бюджета на САЩ за следващите три седмици, той бе подписан във вторник и от американския президент Доналд Тръмп, което маркира връщане към нормалния ритър на работа, след като по-рано заради липса на бюджет, считаните за второстепенни държавни институции преустановиха временно работа. Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич МакКонъл обеща да се проведат сериозно обсъждания по най-големия проблем между двете партии, а именно имиграцията.
Според сенатори, обсъждането на въпроса относно т.нар. „мечтатели“ – хора, дошли в САЩ в детските си години и все още не разполагащи с документи, ще се случи в Сената за първи път от пет години насам. Името, с което са наречени имигрантите идва от приетия закон „Отлагане на действията срещу пристигналите в детството си“, познат повече като DACA или „Закон Дрийм“. Той бе въведен от администрацията на президента Барак Обама, като действащият президент Доналд Тръмп има желание да екстрадира всички, получили специален статут в рамките на програмата.
Очертават се проблеми, тъй като дори двете партии да изгладят различията си в горната камара, председателят на републиканското мнозинство в Камарата на представителите Пол Райън обеща, че не смята да приема никакъв бюджет с отстъпки по имиграцията, който не е подкрепян от мнозинството от членовете на партията.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Fox News: Доналд Тръмп подписа закон за прекратяване на тридневното спиране на дейността на американското правителство

Fox News: Доналд Тръмп подписа закон за прекратяване на тридневното спиране на дейността на американското правителство

23 Януари 2018 | 04:46 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Федералното правителство на САЩ ще поднови изцяло дейността си във вторник, след като президентът на страната Доналд Тръмп подписа Закон за финансирането му до 8 февруари, предава американската новинарска телевизия Fox News.
Тръмп подписа мярката в понеделник вечерта (американско време, във вторник около 4:00 българско), няколко часа, след като Сената и Конгреса одобриха допълнително финансиране за правителството след оттегляне на опозицията на Демократическата партия.
Демократите се съгласиха да допуснат възобновяване на дейността на институциите, след като Републиканците се съгласиха да допуснат до разглеждане в Сената закон, който ще защити нелегалните мигранти, пристигнали в САЩ като невръстни деца.
„До няколко часа правителството ще възобнови дейността си“, заяви лидерът на малцинството в Сената (на Демократите) Чък Шъмър от трибуната на Сената.
Гласуването в Сената завърши при 81-18 гласа в полза на мярката, а няколко часа по-късно и Конгреса го последва с 266-150 гласа.
„Доволен съм, че Демократите в Конгреса се вразумиха и се съгласиха да финансираме великите ни военни, граничните патрули, екипите за бързо реагиране и застраховките за деца в неравностойно положение“, заяви Тръмп чрез писмено съобщение.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Американските сенатори постигнаха сделка да прекратят спирането на дейността на правителството

Reuters: Американските сенатори постигнаха сделка да прекратят спирането на дейността на правителството

22 Януари 2018 | 22:05 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американските сенатори постигнаха сделка в понеделник да прекратят тридневното спиране на дейността на правителството, предава Reuters.
Законотворците приеха закон да подновят федералното финансиране на правителството и да отстранят процедурните препятствия, което ще позволи в Сената и Конгреса да се проведат гласувания, позволяващи възобновяване на дейността на институциите до 8 февруари.
Десетки хиляди федерални чиновници спряха дейностите си заради липсата на финансиране в понеделник, първият работен ден след спирането на блокирането на функциите на правителството, но жизненоважните операции, свързани със сигурността и отбраната все пак продължиха дейностите си.
Лидерът на Демократическата партия в Сената Чък Шумър заяви, че е стигнал до съгласие с лидера на Републиканците Мич Макконъл за продължаване на деността на правителството през следващите няколко седмици, след като Републиканската партия е обещала да подкрепи закон за имиграцията в Сената.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Американският Сенат отложи гласуването за нов бюджет

Reuters: Американският Сенат отложи гласуването за нов бюджет

22 Януари 2018 | 05:03 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският сенат отложи ключовото гласуването, което трябваше да върне правителството в нормалните му рамки на работа, съобщава Reuters. Републиканското ръководство насрочи новото гласуване за 12:00 часа (19:00 часа българско време) в понеделник. Така американското правителство ще влезе в своя трети ден на работа без финансиране.
Ключовият въпрос, по който двете страни не са постигнали съгласи за новия краткосрочен план, са отново т.нар. „мечтатели“ – млади хора, вкарани в САЩ нелегално като деца, за които администрацията на Барак Обама въведе защита от репатриране, но американският президент Доналд Тръмп и управляващите републиканци искат да екстрадират.

Агенция "Фокус" припомня:
По-рано тази седмица правителството на САЩ остана без финансриане, след като Демократическата партия успя да блокира предложия за одобрение в Сената план за краткосрочен бюджет за времето до 16 февраури. В края на миналата година бюджет за 2018 г. в САЩ не бе приет. Републиканците включиха в бюджета си огромно финансиране за армията и отбраната, докато демократите заложиха на имигрантската програма. В края на миналата година американският Конгрес успя да приеме краткосрочен бюджет за месец януари. По-рано тази седмица републиканците прокараха нов такъв план в Камарата на представителите, осигуряващ финансиране на държавата до 16 февруари, но членовете на демократическата партия блокираха приемането му в Сената. Правителството на САЩ по този начин остава без финансиране до приемането на нов бюджет. Това ще доведе то преустановяване на работата на всички държавни институции, определяни като второстепенни.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Белият дом: Работим усилено за постигането на споразумение за приемане на бюджет

AFP: Белият дом: Работим усилено за постигането на споразумение за приемане на бюджет

21 Януари 2018 | 23:51 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Говорителят на Белия дом Сара Сандърс заяви в неделя, че президентът Доналд Тръмп е провел няколко телефонни разговора с членове на Конгреса и кабинета, предава AFP. Според нея, в ход е „усилена работа“, целяща приемането на бюджет на страната, след като вече втори ден американското правителство работи без финансиране.
„Продължаваме усилената си работа, целяща връщането на работата на правителството към нормално“, заяви Сандърс. По нейните думи, „искаме да сме сигурни, че нашите военни и техните семейства, децата и американският народ, получават необходимото внимание“.

Агенция "Фокус" припомня:
В петък в полунощ (07:00 часа сутринта в събота българско време) изтече срокът, в който американският Сенат трябваше да приеме предложението за краткосрочен бюджет на страната, който да осигурява финансиране до 16 февруари. В резултат САЩ бяха принудени да преустановят действията на всички институции, които се определят като второстепенни. Жизненоважните за функционирането на държавата ведомства ще продължат работа, но служителите им ще получат заплати едва след приемането на бюджет.

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Законопроектът за държавните разходи ще бъде гласуван в Сената на САЩ в понеделник

AFP: Законопроектът за държавните разходи ще бъде гласуван в Сената на САЩ в понеделник

21 Януари 2018 | 02:39 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В събота (местно време) лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл насрочи нов ключов вот за законопроекта за държавните разходи за понеделник, 22 януари, предава AFP.
„Уверявам ви, че ще гласуваме в понеделник, освен ако няма желание това да бъде направено по-рано", се казва в изявление на Макконъл.
Американското правителство остана без финансиране за първи път от 2013 г. насам, след като Сенатът отхвърли новия краткосрочен бюджет, който трябваше да осигури финансиране на държавните институции до 16 февруари.
Решаващо гласуване показа, че републиканци и демократи не са успели да постигнат компромис по бюджета, въпреки интензивните преговори и намесата на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп.
Републиканците, които имат мнозинство в Сената (51 от общо 100 места), не успяха да убедят демократите да приемат новия нормативен акт в замяна на допълнителни преговори по статута на стотици хиляди млади имигранти, които са пристигнали незаконно в САЩ като деца, и които попадаха под временна защита от експулсиране по програма на предишния президент Барак Обама.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Първата годишнина от инаугурацията на Доналд Тръмп е помрачена от хаос

The Guardian: Първата годишнина от инаугурацията на Доналд Тръмп е помрачена от хаос

21 Януари 2018 | 02:25 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Първата годишнина от встъпването в длъжност на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп бе белязана от истински хаос, след като правителството спря работа, а в десетки градове в цялата страна бяха организирани протести, коментира британският вестник The Guardian.
Близо 800 хил. федерални служители получиха разпореждане да останат вкъщи, след като Белият дом и Конгресът не успяха да постигнат компромис по законопроекта за държавните разходи. От съществено значение е персоналът на Въоръжените сили на САЩ да останат на работа, но ако ситуацията продължи, на тях вероятно няма да им бъдат изплатени възнагражденията.
Американските военнослужещи зад граница бяха сред първите, които „вкусиха“ последиците от ситуацията във Вашингтон, след като стана ясно, че няма да имат възможност да гледат неделните плейофи от Националната футболна лига на САЩ, тъй като мрежата за излъчване на въоръжените сили спря работа.
Тръмп отмени пътуването си в комплекса Мар-а-Лаго в щата Флорида, където се надяваше да отпразнува с гала вечеря първата годишнина от поемането му на президентския пост.
Вместо това, държавният глава взе решение да остане във Вашингтон. Там обаче десетки хиляди американци отбелязаха с шумни демонстрации годишнината от протестите срещу него. Подобни акции бяха организирани и в редица други големи градове в цялата страна, подчертават от редакцията на британското издание.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

New York Daily News: Статуята на свободата "падна жертва" на американското правителство

New York Daily News: Статуята на свободата "падна жертва" на американското правителство

21 Януари 2018 | 01:52 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. В събота емблематичната Статуя на свободата в Ню Йорк затвори за посетители благодарение на спирането на работата на правителството на САЩ, съобщава изданието New York Daily News.
Американското правителство остана без финансиране за първи път от 2013 г. насам, след като Сенатът отхвърли новия краткосрочен бюджет, който трябваше да осигури финансиране на държавните институции до 16 февруари.
Решаващо гласуване показа, че републиканци и демократи не са успели да постигнат компромис по бюджета, въпреки интензивните преговори и намесата на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп.
Републиканците, които имат мнозинство в Сената (51 от общо 100 места), не успяха да убедят демократите да приемат новия нормативен акт в замяна на допълнителни преговори по статута на стотици хиляди млади имигранти, които са пристигнали незаконно в САЩ като деца, и които попадаха под временна защита от експулсиране по програма на предишния президент Барак Обама.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Спиранията на дейността на правителствата доказват, че САЩ са най-великата страна на земята

Washington Examiner: Спиранията на дейността на правителствата доказват, че САЩ са най-великата страна на земята

20 Януари 2018 | 19:43 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Частичното спиране на дейността на американското правителство в събота е доказателство за неспособността на двете основни партии да направят нещо друго, освен да се поклонят на своите избирателни бази и се провалиха в опита си да седнат и да стигнат до сделка, пише американското консервативно издание Washington Examiner.
Не е ли велико?
Тези спирания на дейността в никакъв случай не са прителни, а само показват, че обикновените американци, притежаващи единствено правото да гласуват на парламентарните избори на всеки две години, са крале и кралици на положението.
Вижте какво биха направили политиците, за да заслужат своите гласове. Демократите ще допуснат правителството да спре да работи, само за да покажат подкрепата си за своите „Мечтатели“ (деца на нелегални мигранти). Републиканците ще направят същото, за да задоволят своите избиратели, които настояват за финансиране на Стената (на границата с Мексико), преди да се помогне на „Мечтателите“.
И двете имат желание да поемат риска, с надеждата, че мнозинството ще гласува за тях през ноември.
Те не водят борба за бюджетните разходи, имиграцията или военните разходи. Те водят борба за нас и за нашето внимание.
Посочете дори едно правителство на световна сила,я което би спряло дейността на една от основните си институции ненасилствено, без намеса от страна на военните, а в битка за спечелване на симпатиите на обикновените граждани. Дали Русия би го направила, защото народът й е разделен по въпроса къде да се построи следващата ферма за интернет тролове? Ами Китай?


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Американският Сенат отхвърли предложения краткосрочен бюджет, правителството на САЩ остана без финансиране (ОБЗОР)

Американският Сенат отхвърли предложения краткосрочен бюджет, правителството на САЩ остана без финансиране (ОБЗОР)

20 Януари 2018 | 14:27 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американските конгресмени от горната камара на Конгреса имаха време до полунощ в петък (07:00 часа в събота сутринта българско време) да приемат предложения от Републиканската партия краткосрочен бюджет, който да осигури финансиране на правителството и държавните институции до 16 февруари. Това обаче не се случи. Проектът бе отхвърлен, което остави де факто правителството на САЩ без средства.

Как се стигна до сегашното положение?
В края на 2017 г. Републиканската партия излезе с проект за бюджет за 2018 г., в който бяха отделени мащабни средства за американските сфери на отбраната и сигурността, включително и почти 700 милиарда долара, предназначени за Пентагона. От своя страна Демократическата партия оспори бюджета в този му вид, като на свой ред поиска отделяне на голяма сума пари, предназначена за т.нар. „мечтатели“ – имигранти, дошли в САЩ като деца, но неразполагащи с документи, които администрацията на Доналд Тръмп смята да екстрадира от страната, вместо, както искат демократите, на тях да им бъде осигурено гражданство. Заради противоречията годишният бюджет не бе приет, което принуди Републиканска партия да търси начини за приемане на краткосрочен бюджет, предназначен за финансовите нужди на САЩ само за месец януари. След като това им начинание успя, американското правителство се сдоби с финансиране до 26 януари включително.
По-рано тази седмица Камарата на представителите одобри нов такъв бюджет, предназначен за покрие нуждите на правителството до 16 февруари. Но членовете на Демократическата партия успяха да блокират прокарването му в Сената.

Какво се случва, когато правителството на САЩ остане без бюджет?
Всички институции, които са определяни като второстепенни за управлението на държавата, ще преустановят работа, докато не бъде приет нов бюджет. По-важните държавни институции няма да спират работа, но заплатите на служителите им ще бъдат забавени.
Американският министър на отбраната Джеймс Матис обяви, че военните на САЩ ще продължават да изпълняват ангажиментите си по света, въпреки че американското правителство остана без финансиране, това се съобщава на официалната интернет страница на Пентагонa. В съобщението на Матис се казва, че „ние ще продължим да изпълняваме всекидневните си операции по света – корабите и подводниците ще останат в открито море, авиацията ще продължи да лети и нашите военни ще продължат да преследват терористи в Близкия Изток, Африка и Южна Азия“. Министърът обаче отбеляза, че тренировките на войниците от резерва ще бъдат преустановени. Матис също така е изразил готовността си да направи всичко възможно за да намали „последиците от прекъсванията и негативното влияние върху семействата на войниците“.
Що се отнася до Министерството на правосъдието, 95 хил. от общо 115 хил. души, които са на работа към ведомството, няма да преустановят дейността си. Комисията за финансов надзор, чийто бюджет се определя от Конгреса, също ще остане почти незасегната. Служителите ѝ ще бъдат пратени в отпуск само ако приемането на бюджет се проточи няколко седмици.
В същото време, повече от хиляда служители на Белия дом ще бъдат изпратени вкъщи. Президентът ще може да извършва своите конституционни задължения чрез останалите около 700 служители. Библиотеката на Конгреса, Националният архив, „Мемориалът Линкълн“ и други известни места обаче ще затворят врати, като отхвърлянето на бюджета ще засегне също така служителите в държавния сектор на услугите, околната среда и образованието. Очаква се пътуванията от и към САЩ да продължат нормално с някои забавяния. Издаването на визи и паспорти ще продължи нормално, въпреки че са възможни някои временни отлагания.

Очаква се да започнат преговори между Републиканската и Демократическата партия за постигане на ново споразумения за държавен бюджет, като междувременно двете страни не пропуснаха възможността да започнат обвинения един срещу друг относно това кой е виновен за създалата се ситуация.

Редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп след като Сената отхвърли предложението за краткосрочен бюджет: Демократическата партия се интересува повече от имигрантите отколкото от армията и сигурността на САЩ

Доналд Тръмп след като Сената отхвърли предложението за краткосрочен бюджет: Демократическата партия се интересува повече от имигрантите отколкото от армията и сигурността на САЩ

20 Януари 2018 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп прехвърли вината за отхвърлянето на краткосрочния държавен бюджет от американския Сенат на членовете на Демократическата партия, предава AFP. Според държавния глава, демократите се интересуват повече от „нелегалните имигранти“ отколкото от военните сили и граничната защита на САЩ.
„Членовете на демократическата партия се интересуват повече от нелегалните имигранти отколкото от нашата армия или защита на опасната южна граница“, написа в социалната мрежа „Туитър“ Тръмп. „Те можеха да постигнат сделка, но предпочетоха да „изключат“ правителството вместо това“, добави президентът. Държавният глава изрази мнението си, че са нужни повече републиканци в управлението, „за да се справим с тази бъркотия“.

Агенция „Фокус“ припомня:
Заради големи противоречия между членовете на Републиканската и Демократическата партия, в края на миналата година бюджет за 2018 г. в САЩ не бе приет. Републиканците включиха в бюджета си огромно финансиране за армията и отбраната, докато демократите заложиха на имигрантската програма. В края на миналата година американският Конгрес успя да приеме краткосрочен бюджет за месец януари. По-рано тази седмица републиканците прокараха нов такъв план в Камарата на представителите, осигуряващ финансиране на държавата до 16 февруари, но членовете на демократическата партия блокираха приемането му в Сената. Правителството на САЩ по този начин остава без финансиране, считано от 26 януари, до приемането на нов бюджет. Това ще доведе то преустановяване на работата на всички държавни институции, определяни като второстепенни.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Игра на обвинения след като правителството на САЩ остана без финансиране

The Telegraph: Игра на обвинения след като правителството на САЩ остана без финансиране

20 Януари 2018 | 12:08 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Игра на обвинения започна в САЩ след като американското правителство не успя да гласува нов краткосрочен бюджет и остана без финансиране, коментира британският вестник The Telegraph. Различията между Републиканската и Демократическата партия относно годишния бюджет, доведоха до хаотичен край на първата годишнина от встъпването в длъжност на Доналд Тръмп, пише още изданието.
След като Сенатът блокира четириседмичния бюджет, правителството на САЩ остана без финансови средства за четвърти път в последния четвърт век.
Част от определените като не толкова важни институции, каквито са националните паркове например, започнаха подготовка за преустановяване на работа. Издаването на визи и паспорти няма да спре, но може да бъде забавено. Повечето от служителите в държавния сектор на услугите, околната среда, образованието и някои други областти, ще бъдат принудени да си останат вкъщи докато не се приеме нов бюджет.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FOX news: Демократите сочат с пръст президента след отхвърлянето на краткосрочния бюджет в САЩ

FOX news: Демократите сочат с пръст президента след отхвърлянето на краткосрочния бюджет в САЩ

20 Януари 2018 | 10:32 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Членовете на демократическата партия реагираха бързо и си избраха виновник, след като проектът за краткосрочен бюджет в САЩ бе отхвърлен от Сената, коментира американският телевизионен канал FOX news.
„Няма друг виновен за ситуацията в която се намираме, освен президентът Доналд Тръмп“, заяви Чък Шумер, лидерът на опозиционната фракция на Демократическата партия в Сената. Неговият пример последваха също така Нанси Пелоси, лидерът на демократическата фракция в Камарата на представителите, както и немалък брой членове на опозиционната формация, отбелязва още американската телевизия, известна с благосклонното си отношение спрямо държавния глава.
Отхвърлянето на краткосрочния бюджет ще доведе до преговори за реформи в годишния бюджет за 2018 г., който така и не бе приет заради големите различия между когресмените. Държавните иснституции и дейности, които са определяни като второстепенни, вече започнаха подготовка за временно преустановяване на дейността си. По-важните ведомства ще продължат работа, но заплатите на техните служители ще бъде забавено до приемането на нов бюджет. От Пентагона разкриха, че военните операции няма да бъдат прекратявани.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пентагонът: Джеймс Матис обяви, че американската армия ще продължи да изпълнява ангажиментите си по света, въпреки че американското правителство остана без финансиране

Пентагонът: Джеймс Матис обяви, че американската армия ще продължи да изпълнява ангажиментите си по света, въпреки че американското правителство остана без финансиране

20 Януари 2018 | 09:12 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският министър на отбраната Джеймс Матис обяви, че военните на САЩ ще продължават да изпълняват ангажиментите си по света, въпреки че американското правителство остана без финансиране, това се съобщава на официалната интернет страница на Пентагона. В съобщението на Матис се казва, че „ние ще продължим да изпълняваме всекидневните си операции по света – корабите и подводниците ще останат в открито море, авиацията ще продължи да лети и нашите военни ще продължат да преследват терористи в Близкия Изток, Африка и Южна Азия“. Министърът обаче отбеляза, че тренировките на войниците от резерва ще бъдат преустановени. Матис също така е изразил готовността си да направи всичко възможно за да намали „последиците от прекъсванията и негативното влияние върху семействата на войниците“.

Агенция „Фокус“ припомня:
Заради големи противоречия между членовете на Републиканската и Демократическата партия, в края на миналата година бюджет за 2018 г. в САЩ не бе приет. Републиканците включиха в бюджета си огромно финансиране за армията и отбраната, докато демократите заложиха на имигрантската програма. В края на 2017 година американският Конгрес успя да приеме краткосрочен бюджет за месец януари. По-рано тази седмица републиканците прокараха нов такъв план в Камарата на представителите, осигуряващ финансиране на държавата до 16 февруари, но членовете на демократическата партия блокираха приемането му в Сената. Правителството на САЩ по този начин остава без финансиране, считано от 26 януари, до приемането на нов бюджет. Това ще доведе то преустановяване на работата на всички държавни институции, определяни като второстепенни.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Лидерът на фракцията на Демократическата партия в американския Сенат обвини Доналд Тръмп за провала на приемането на новия бюджет

РИА Новости: Лидерът на фракцията на Демократическата партия в американския Сенат обвини Доналд Тръмп за провала на приемането на новия бюджет

20 Януари 2018 | 08:16 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Лидерът на фракцията на Демократическата партия в американския Сенат Чък Шумер заяви, че виновен за т.нар. „изключване“ на американското правителство, е президентът Доналд Тръмп, предава РИА Новости.
„Вината лежи изцяло на плещите на Тръмп“, oтбеляза Шумер и добави, че „никой не заслужава да бъде обвиняван за ситуацията, в която се озовахме, повече от Доналд Тръмп“.

Агенция „Фокус“ припомня:
Заради големи противоречия между членовете на Републиканската и Демократическата партия, в края на миналата година бюджет за 2018 г. в САЩ не бе приет. Републиканците включиха в бюджета си огромно финансиране за армията и отбраната, докато демократите заложиха на имигрантската програма. В края на миналата година американският Конгрес успя да приеме краткосрочен бюджет за месец януари. По-рано тази седмица републиканците прокараха нов такъв план в Камарата на представителите, осигуряващ финансиране на държавата до 16 февруари, но членовете на демократическата партия блокираха приемането му в Сената.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Правителството на САЩ остана без финансиране за първи път от 2013 година насам

Reuters: Правителството на САЩ остана без финансиране за първи път от 2013 година насам

20 Януари 2018 | 08:07 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Правителството на САЩ остана без финансиране за първи път от 2013 година насам, след като американският Сенат отхвърли новия краткосрочен бюджет, който трябваше да осигури финансиране на държавните институции от 26 януари до 16 февруари, съобщава Reuters. Последният път, когато това се случи, бе през 2013 г., когато повече от 800 хил. държавни работници излязоха в принудителен отпуск в продължение на две седмици. След като правителството не разполага със средства, всички операции и институции, определяни като второстепенни, ще бъдат временно преустановени.

Какво се случва, когато правителството на САЩ остане без бюджет? (Справка Агенция "Фокус")
В петък от министерството на отбраната на САЩ заявиха, че дори да не бъде приет бюджет, военните операции в Афганистан и действията срещу ислямистите в Ирак и Сирия ще продължат. Целият мобилизиран състав, състоящ се от 1,3 млн. души, ще продължи да извършва своите задължения. Но гражданският персонал в по-маловажните операции ще бъде пуснат в принудителен отпуск.
Що се отнася до Министерството на правосъдието, 95 хил. от общо 115 хил. души, които са на работа към ведомството, няма да преустановят дейността си. Комисията за финансов надзор, чийто бюджет се определя от Конгреса, също ще продължи работата си почти напълно, тъй като част от нейното финансиране идва от събиране на различни такси. Служителите ѝ ще бъдат пратени в отпуск само ако приемането на бюджет се проточи няколко седмици.
В същото време, повече от хиляда служители на Белия дом ще бъдат изпратени вкъщи. Президентът ще може да извършва своите конституционни задължения чрез останалите около 700 служители. Библиотеката на Конгреса, Националният архив, „Мемориалът Линкълн“ и др. обаче ще затворят врати. Очаква се пътуванията от и към САЩ да продължат нормално с някои леки забавяния.

Агенция „Фокус“ припомня:
Заради големи противоречия между членовете на Републиканската и Демократическата партия, в края на миналата година бюджет за 2018 г. в САЩ не бе приет. Републиканците включиха в бюджета си огромно финансиране за армията и отбраната, докато демократите заложиха на имигрантската програма. В края на миналата година американският Конгрес успя да приеме краткосрочен бюджет за месец януари. По-рано тази седмица републиканците прокараха нов такъв план в Камарата на представителите, осигуряващ финансиране на държавата до 16 февруари, но членовете на демократическата партия блокираха приемането му в Сената.

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Белият дом обвини Демократическата партия, че „държи гражданите за заложници“, след като краткосрочният бюджет не бе приет

AFP: Белият дом обвини Демократическата партия, че „държи гражданите за заложници“, след като краткосрочният бюджет не бе приет

20 Януари 2018 | 07:21 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Белият дом обвини Демократическата партия, че „държи гражданите за заложници“, предава AFP. Коментарът е направен след като членовете на опозиционната формация успяха да блокират приемането на нов краткосрочен бюджет на страната, който трябваше да осигури финансиране на държавните институции до 16 февруари.
„Няма да договаряме статута на нелегалните имигранти, докато демократите държат нашите граждани като заложници на своите безразсъдни искания“, заяви говорителят на Белия Дом Сара Сандърс.

Агенция „Фокус“ припомня:
Заради големи противоречия между членовете на Републиканската и Демократическата партия в края на миналата година бюджет за 2018 г. в САЩ не бе приет. Републиканците включиха в бюджета си огромно финансиране за армията и отбраната, докато демократите заложиха на имигрантската програма. В края на миналата година американският Конгрес успя да приеме краткосрочен бюджет за месец януари. По-рано тази седмица републиканците прокараха нов такъв план в Камарата на представителите, осигуряващ финансиране на държавата до 16 февруари, но членовете на демократическата партия блокираха приемането му в Сената. Институциите и процесите, които се смятат за жизненоважни ще продължат да работят, но останалите ще преустановят дейността си до приемане на нов бюджет.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Правителството на САЩ официално остана без финансиране

AFP: Правителството на САЩ официално остана без финансиране

20 Януари 2018 | 07:09 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Правителството на САЩ официално остана без финансиране, след като краткосрочният бюджет, който трябваше да осигури средства до 16 февруари, не бе приет в Сената, предава AFP. След провалянето на вота, конгресмените имаха време до полунощ (местно време или 07:00 часа българско) за да постигнат пробив в преговорите, но това не се случи.
Това означава, че правителството на САЩ няма средства за да финансира държавните институции. Очакват се скоро да започнат разговори за промяна на проектозакона за бюджет за 2018 г.

Агенция „Фокус“ припомня:
До това положение се стигна, заради големи противоречия между членовете на Републиканската и Демократическата партия по въпроса за бюджета за 2018 г. Републиканците включиха в своя план огромно финансиране за армията и отбраната, докато демократите заложиха на имигрантската програма. В края на миналата година американският Конгрес успя да приеме краткосрочен бюджет за месец януари. По-рано тази седмица републиканците прокараха нов такъв бюджет в Камарата на представителите, но членовете на демократическата партия блокираха приемането му в Сената.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Долната камара на американския Конгрес одобри нов краткосрочен бюджет, предстои гласуването му в Сената

Reuters: Долната камара на американския Конгрес одобри нов краткосрочен бюджет, предстои гласуването му в Сената

19 Януари 2018 | 07:02 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Камарата на представителите в американския Конгрес одобри нов краткосрочен бюджет, който осигурява финансиране на държавата до 16 февруари, предава Reuters. Контролираната от Републиканската партия долна камара одобри с 230 на 197 гласа проекта, като предстои гласуването му в Сената, където, според членове на Демократическата партия, това няма да бъде толкова лесно.

Агенция „Фокус“ припомня:
Между републиканците и демократите има няколко различия относно новия бюджет за 2018 г., който все още не гласуван, а вместо това САЩ осигуряват финансиране на институциите си чрез краткосрочни бюджети. Ако членовете на Демократическата партия успеят да блокират приемането на новия такъв план в горната камара на Конгреса, ще се наложи провеждането на преговори за промяна в годишния бюджет.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Ердоган. 21 май 2018 г.
Ердоган. 21 май 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.