НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:35


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Вяра Церовска, кмет на Перник: Всеки, който някога е бил на фестивала „Сурва“, иска да дойде пак, защото не може да забрави атмосферата

Д-р Вяра Церовска, кмет на Перник: Всеки, който някога е бил на фестивала „Сурва“, иска да дойде пак, защото не може да забрави атмосферата

19 Януари 2018 | 11:10 | Агенция "Фокус"
София. Всеки, който някога е бил на фестивала „Сурва“, иска да дойде пак, защото не може да забрави атмосферата. Това каза кметът на Перник д-р Вяра Церовска по време на пресконференция във връзка с предстоящия 27-и Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ 2018, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Тя уточни, че откриването тази година ще бъде в петък (26 януари) от 18.00 часа пред Двореца на културата в Перник. „Това е събитието, в което се съхраняват традициите и се показват на поколенията. Всеки, който е бил на този празник, ще дойде пак, защото не можеш да забрави атмосферата и да си представи по-хубаво място през зимата, където да срещне по-позитивно настроени хора – просто сурвакарските групи и тяхната битка за това да направят по-автентична традицията е неповторимо изживяване. Желанието за участие тази година е впечатляващо – над 7000 души, което е с 500 повече от миналата година“, каза още тя и уточни, че от тази бройка 900 са деца, като има и 17 групи от чужбина. „Така че заповядайте, Перник ще ви приеме достойно с най-запазената и най-хубавата традиция, която можете да видите“, каза Церовска.
Зам.-кметът на Перник Севделина Ковачева обясни, че и тази година фестивалът е съпътстван с множество събития, които имат за цел да допринесат за неговата цветност и да се харесат на всички възрасти. „От 9.00 часа в петък ще бъде открита първата конференция, чиято тема е „Маски и политици“ и на която хора от България и чужбина ще разсъждават по темата каква е ролята на маските в политиката. По време на тридневния фестивал сме предвидили още да отвори врати и "Мечкарницата", където майстори ще покажат как се изработват интересните маски на сурвакарите. По обяд на 26-и ще бъде открита и кулинарна изложба, която се организира от пенсионерските клубове в Перник, а от 16.00 часа ще започне и сурвакарско дефиле, в което всички ученици ще покажат своите костюми“, каза Ковачева и уточни, че тези събития продължават и през трите дни на фестивала.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Амелия Гешева: Фестивалът „Сурва“ е част от програмата на Българското председателство и емблематично събитие от европейската година на културното наследство

Зам.-министър Амелия Гешева: Фестивалът „Сурва“ е част от програмата на Българското председателство и емблематично събитие от европейската година на културното наследство

19 Януари 2018 | 11:03 | Агенция "Фокус"
София. Фестивалът "Сурва" е част от програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС и едно от емблематичните събития, с които отбелязваме европейската година на културното наследство. Това каза зам.-министърът на културата Амелия Гешева по време на пресконференция във връзка с предстоящия 27-и Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ 2018, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За Министерството на културата представянето на „Сурва“ е едно от най-приятните задължения, станало традиция през годините. Защото той се нуждае от подкрепата на всички нас, за да бъдат запазени и продължени тези български традиции. Искам да благодаря на Община Перник и на всички, които участват с подкрепата си за този фестивал, защото той е кауза за България, а за всяка кауза най-важното, за да се случи е да имаш съмишленици“, каза още тя и уточни, че мисията не само на фестивала, но и на министерството е да съхрани ценностите и да ги предаде на децата.
„Фокус“ припомня: Народният празник „Сурва“ е вписан през 2015 г. в Представителната листа на нематериалното културно наследство в ЮНЕСКО. Той се провежда винаги на 13 и 14 януари, за да се отбележи Новата година според стария календар. В основата на празнуването е популярният маскараден ритуал, който се провежда в селата от Пернишкия регион. В първата нощ групите сурвакари, които се състоят от мъже, жени и деца със специално изработени костюми, отиват на площада в селото, където палят огньове и забавляват публиката. За целта участниците често влизат и в специални роли – на младоженци, на свещеник, на водач и на мечка. Рано на другия ден те обикалят къщите в селото и ритуално женят млади двойки, а мечката „гази“ присъстващите за здраве. Домакините се подготвят с ритуални дарове, които след празника сурвакарите раздават на бедни и сираци.
Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник e не само най-популярната изява на традиционни народни игри и обичаи с маски в България и на Балканите, но и една от най-големите в Европа и света. Провежда всяка година през последните петък, събота и неделя на месец януари, като в него традиционно се включват над 100 маскарадни групи от страната и от чужбина - около 6 000 души от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка. Тази година фестивалът ще се проведе под патронажа на министъра на културата Боил Банов на 26, 27 и 28 януари.

Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В галерия "Средец" на Министерство на културата ще се проведе пресконференция във връзка с Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва"

В галерия "Средец" на Министерство на културата ще се проведе пресконференция във връзка с Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва"

19 Януари 2018 | 07:20 | Агенция "Фокус"
София. От 10.30 часа в галерия "Средец" на Министерство на културата ще се проведе пресконференция във връзка с предстоящия 27-и Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва" 2018 г. Това съобщиха от пресцентъра на Община Перник. В пресконференцията се предвижда да вземат участие: зам.-министърът на културата Амелия Гешева, кметът на Община Перник д-р Вяра Церовска и зам.-кметовете Севделина Ковачева, Владислав Караилиев, Денислав Захариев, Йордан Павлов, директорът на Регионалния исторически музей Венцислава Крумова и представители на Отдел "Култура" от Община Перник. Освен подробна информация за мащабното събитие, ще бъде представена и пълната програма с изявите и инициативите, включени в предстоящия фестивал.
Група от 15 сурвакари от с. Дивотино, община Перник, ще запознаят присъстващите с традиционния пернишки обичай Сурва.
Празникът, който е в основата на фестивала, е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.
27-ят Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва" ще се проведе под патронажа на министъра на културата Боил Банов, на 26, 27 и 28 януари в Европейската столица на сурвакарските игри - Перник. Събитието се очертава като най- мащабното от всички издания до сега със 7 477 участници. Освен от Перник и страната във фестивала са заявили присъствие и 17 групи от чужбина.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Навършва се една година от терористичната атака в Манчестър. 22 май 2018 г.
Навършва се една година от терористичната атака в Манчестър. 22 май 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.