НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:51


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Die Krone Zeitung: Австрийският външен министър подкрепи присъединяването на България към Шенгенското пространство

Die Krone Zeitung: Австрийският външен министър подкрепи присъединяването на България към Шенгенското пространство

19 Януари 2018 | 13:45 | Агенция "Фокус"
София/Виена. Преди отпътуването си от София, където бе на еднодневна визита в четвъртък, 18 януари, министърът на външните работи на Австрия Карин Кнайсл се застъпи за присъединяването на България към Шенгенското пространство, съобщава вестник Die Krone Zeitung.
България е част от Европейския съюз от 2007 г., но все още остава извън него, не е част и от еврозоната. В рамките на посещението си в София миналата седмица, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също подкрепи включването на България към валутния съюз и зоната без контрол по вътрешните граници, припомнят от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

България и Австрия ще работят за приемственост в политиките на Европейския съюз

България и Австрия ще работят за приемственост в политиките на Европейския съюз

18 Януари 2018 | 18:04 | Агенция "Фокус"
София. България и Австрия ще работят за приемственост в политиките на Европейския съюз и по всички теми от европейския дневен ред в рамките на своите последователни председателства на Съвета на ЕС. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и на федералния министър за Европа, интеграция и външни работи на Австрия доктор Карин Кнайсл, които се срещнаха днес на „Дондуков“ 2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Европа е изправена пред множество външни и вътрешни предизвикателства и това налага общи решения и действия по отношение на стабилността в съседните региони, миграционната криза и реформата на Дъблинския регламент, бюджета на ЕС след напускането на Великобритания, както и общия дебат за бъдещето на Европа, беше подчертано на срещата. „За България е от изключително значение да бъде съхранен потенциалът на Кохезионната политика за държавите от Източна Европа“, посочи още Румен Радев.
По време на срещата държавният глава открои важното значение на Република Австрия като икономически и инвестиционен партньор на страната ни и призова за последващо задълбочаване на двустранните отношения в сферата на науката, образованието и културата.
Президентът Румен Радев поздрави министър Карин Кнайсл по повод рождения и ден.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Карин Кнайсл, министър на външните работи на Австрия: Австрия е за встъпването на България в Шенгенското пространство и ще го подкрепи

Д-р Карин Кнайсл, министър на външните работи на Австрия: Австрия е за встъпването на България в Шенгенското пространство и ще го подкрепи

18 Януари 2018 | 16:46 | Агенция "Фокус"
София. Австрия е за встъпването на България в Шенгенското пространство и ще го подкрепи. Това каза федералният министър за Европа, интеграция и външни работи на Република Австрия д-р Карин Кнайсл след срещата си с министъра на външните работи на Република България Екатерина Захариева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Радвам се, че днес съм в София, благодаря за посрещането“, каза тя на български език. „Скъпа, Екатерина, много съм щастлива, че днес - на моя рожден ден, мога да бъда в твоята компания – това е един от най-хубавите ми рождени дни. Благодаря за цветята. Наистина съм щастлива да съм тук днес“, каза още министър Кнайсл и благодари на всички от Министерството на външните работи на България за много интересните разговори, в които посочи, че са коментирани важни теми.
„Това е важен фактор както за двустранните ни отношения, така и в европейски план. Много се радвам и бих искала да изразя нашия респект към всички сътрудници в българското външно министерство за подготовката на председателството – особено за това, че младежта е във фокуса, тъй като това е една тема, която понякога се забравя. За нас много важен е и приоритетът за Западните Балкани. И бих искала да ви поздравя и за влизането в сила на договора за добросъседство между България и Македония – това е един пример как между две съседни страни без едната да се намесва в работите на другата, могат да съществуват добросъседски отношения“, каза още тя.
Кнайсл изрази респект и уважение към работата на българското правителство и на българските политици за всичко, което са постигнали през 2015-2016 г. „Това е времето, когато имаха проблем с мигрантските потоци и България се оказа в позиция на транзитна страна. И имайки предвид успехите, с които България преодоля този момент, бих искала още веднъж да уверя, че Австрия е за встъпването в Шенгенското пространство и ще подкрепи България. По отношение на темата за миграцията Австрия е на позиция, че е необходима наистина една широка реформа, за да може да се гарантира външната граница на ЕС, нямаме право да оставим държавите там сами. Затова Австрия ще продължи да полага усилия за това още по-активно по време на Австрийското председателство на Съвета на ЕС“, коментира министърът.
Тя посочи, че следващата седмица ще пътува до Истанбул и ще се срещне с турския външен министър. „Вече съм провела няколко много важни телефонни разговора с него, защото най-важен в момента е диалогът. Всичко, което трябва да се постигне в рамките на двустранните отношения, трябва да се постигне с диалог“, коментира тя.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: България и Австрия трябва постоянно да обменят информация, за да няма прекъсване по важните политики между двете председателства

Министър Екатерина Захариева: България и Австрия трябва постоянно да обменят информация, за да няма прекъсване по важните политики между двете председателства

18 Януари 2018 | 16:42 | Агенция "Фокус"
София. България и Австрия трябва постоянно да обменят информация, за да няма прекъсване по важните политики между двете председателства. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева след срещата с федералния министър за Европа, интеграция и външни работи на Република Австрия д-р Карин Кнайсл, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Австрия е един от най-важните ни приятели и се радвам, че сме заедно в тройката на председателството и имаме още приоритети заедно. Разбира се, говорихме за Западни Балкани и общо беше разбирането, че европейската перспектива е единствената възможност за стабилност, просперитет и демокрация за тези страни и заедно ще работим в тази посока. Говорихме и за други важни европейски политики като общата политика за убежище и Дъблинския регламент, по който нашето председателство ще има общ подход за постигане на съгласие. Общи са разбиранията между България и Австрия, че трябва заедно да защитим външните граници на ЕС, затова искам да благодаря на хората от Фронтекс, които са тук и ни помагат в това“, каза още Захариева.
Като други важни теми тя посочи работата по политиката за бързо връщане на мигранти в страните от Югоизтока. „Няма как страните, които са външни граници на ЕС, да бъдат оставени сами и тук по политиката за бежанци трябва да се усети солидарността на другите европейски страни. Трябва да направим новата политика така, че да може да работи в криза, а не да се налага да се взимат спешни мерки, както беше през 2015 г. По време на нашето председателство ще започнат разговорите и за следващата годишна рамка и изобщо по всички важни политики се разбрахме да обменяме постоянно информация, така че 20018 г. да няма никаква пауза между едното и другото председателство и да продължим важните политики без прекъсване“, каза още тя и обясни, че и по темата за влизането на Турция в ЕС двете държави имат много общи гледни точки, но и някои различия. „Членството в ЕС изисква изпълнение на ясни условия, които няма как да се заобиколят и всяка една страна, която иска да е член трябва да се поддържа към високите стандарти за опазване правата на човека. Ние трябва да говорим с Турция, да водим диалог и да бъдем максимално близко и всичко да се случва на масата за преговори“, коментира Захариева.
Тя пожела на Кнайсл много успехи на новата длъжност и я увери, че може да разчита за всичко на нея и се надява да продължат да поддържат добри отношения, както досега.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Kleine Zeitung: Австрийският външен министър пристига на посещение в България

Die Kleine Zeitung: Австрийският външен министър пристига на посещение в България

18 Януари 2018 | 09:30 | Агенция "Фокус"
София. В четвъртък, 18 януари, министърът на външните работи на Австрия д-р Карин Кнайсл пристига на посещение в България, където ще проведе среща с първия дипломат на София – Екатерина Захариева, отбелязва вестник Die Kleine Zeitung.
Двете ще обсъдят преди всичко председателството на Съвета на Европейския съюз, което България пое в началото на годината, а в средата ще го предаде на Австрия. В дневния ред на разговорите обаче ще бъде включена и темата за миграцията, поясниха от Виена. В това отношение България и Австрия демонстрират единна позиция – те настояват за по-добра защита на външните граници на Общността и управление на миграционните потоци.
Според външнополитическото ведомство в София ще бъде обсъдена и интеграцията на страните от Западните Балкани (Сърбия, Черна гора, Македония, Босна и Херцеговина, Албания и Косово), Брекзит, кохезионната политика и финансовата рамка на ЕС.
Това е третото задгранично пътуване на новия австрийски външен министър. След назначаването си на поста тя посети Словакия и Италия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева ще приеме федералния министър за Европа, интеграция и външни работи на Република Австрия д-р Карин Кнайсл

Вицепремиерът Екатерина Захариева ще приеме федералния министър за Европа, интеграция и външни работи на Република Австрия д-р Карин Кнайсл

18 Януари 2018 | 08:30 | Агенция "Фокус"
София. В 14.45 часа заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева ще приеме в МВнР федералния министър за Европа, интеграция и външни работи на Република Австрия д-р Карин Кнайсл. Това съобщиха от пресцентъра Министерството на външните работи. Министрите ще направят съвместни изявления за медиите в 15:50 часа.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев ще се срещне с представители на германски фирми и с австрийския министър Карин Кнайсл

Президентът Румен Радев ще се срещне с представители на германски фирми и с австрийския министър Карин Кнайсл

18 Януари 2018 | 07:11 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев ще приеме на „Дондуков“ 2 представители на германски фирми, членуващи в Германо-българската индустриално-търговска камара. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. По време на срещата ще бъдат обсъдени възможностите за разширяване на двустранните икономически отношения и стимулиране на бизнес контактите.
По-късно на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще разговаря с федералния министър за Европа, интеграция и външни работи на Австрия доктор Карин Кнайсл.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Новият външен министър на Австрия Карин Кнайсл гостува на вицепремиера Екатерина Захариева в една от първите си визити зад граница

Новият външен министър на Австрия Карин Кнайсл гостува на вицепремиера Екатерина Захариева в една от първите си визити зад граница

11 Януари 2018 | 11:03 | Агенция "Фокус"
София. Федералният министър за Европа, интеграция и външни работи на Австрия доктор Карин Кнайсл пристига на 18 януари на посещение в София по покана на българския заместник-министър по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.
Посещението в София е една от първите задгранични визити на министър Кнайсл точно месец след встъпването й в длъжност. Екатерина Захариева изпрати поздравителна телеграма до новата си колега за заемането на поста и й пожела успех начело на австрийската дипломация. Броени дни по-късно министрите Захариева и Кнайсл разговаряха и по телефона.
Очаква се на предстоящата среща в София министрите да обсъдят общите приоритети на настоящото Българско и бъдещото Австрийско председателство, както и теми като Брекзит, европейските политики на миграция и убежище, Кохезионната политика, Многогодишната финансова рамка, Западните Балкани и други.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Ердоган. 21 май 2018 г.
Ердоган. 21 май 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.