НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:55


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Стефан Радев, кмет на Сливен: Отлага се оптимизацията за сливане и преместване на училища с цел преминаване на едносменен режим

Стефан Радев, кмет на Сливен: Отлага се оптимизацията за сливане и преместване на училища с цел преминаване на едносменен режим

5 Февруари 2018 | 12:23 | Агенция "Фокус"
Сливен. Отлага се оптимизацията на училищната мрежа в Сливен, съобщи кметът Стефан Радев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Сливен. На сесията този месец Общинският съвет ще разгледа предложението само за училището в село Жельо войвода. "Цялостната оптимизация за сливане и преместване на училища с цел преминаване на едносменен режим, която трябваше да бъде одобрена, се отлага до решение на работната група от представители на родители и компетентни институции. Едва след като предложението бъде обсъдено и изготвено цялостно виждане за бъдещето на учебните заведения, то ще бъде подложено на гласуване в Общинския съвет", посочи Радев. Според кмета ще бъде разгледано и подложено на дискусия всяко едно предложение за промени в учебния процес, като особено внимание ще се обърне на децата със специални образователни потребности.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Кметът Стефан Радев призова гражданите за активно участие в работната група за образованието в общината

Сливен: Кметът Стефан Радев призова гражданите за активно участие в работната група за образованието в общината

31 Януари 2018 | 10:34 | Агенция "Фокус"
Сливен. Кметът Стефан Радев заяви пред Радио „Фокус“ – Сливен, че ако проектът за разширяване на Начално училище „Васил Левски“ бъде реализиран, няма проблем учебното заведение да запази своята самостоятелност, но Общината не разполага с финансов ресурс, за да подпомогне строителството. Сливането на началното училище с Основно училище „Д-р Иван Селимински“ е част от плана за оптимизация на училищната мрежа в Сливен. Родителите и Общественият съвет при училището възнамеряват чрез дарения да разширят сградния фонд на учебното заведение, за да осигурят изграждането на недостигащите три класни стаи. За целта е създадена дарителска сметка за набиране на средства.
„Анализът и предложението са изготвени от експертите на общината. Аз се радвам, че има такава широка обществена дискусия, защото това е въпрос, който стои от много години пред обществеността на Сливен. Радвам се, че е сформирана работна група. Използвам случая да призова за активно участие в нея и на всички директори на училищата, на представители на всички институции, които имат отношение към образованието - и синдикати, и сдружения, и родителски организации“. Това заяви кметът Стефан Радев. Той изрази надежда, че ще има и задълбочено обсъждане на целия анализ на училищната мрежа и предложения от работната група. „Аз като кмет ще се съобразя с предложенията на работната група, с това което обществеността на Сливен вижда като бъдеще на нашата образователна система“, заяви още кметът и подчерта, че приоритетът е децата на Сливен да учат на една смяна. По думите му това трябва да е дългосрочна цел, която да стои като № 1 за развитието на образователната система на град Сливен. На въпрос дали професионалното образование е приоритет, кметът отговори „Личното ми разбиране е, че децата трябва да учат там, където сами са си избрали. Професионалното образование е много важно за предприемачите. Но за да отидат децата в тези училища, те трябва да станат атрактивни. Децата трябва да имат право на избор - да имаме и профилирани, и професионални гимназии, и средни училища и децата с помощта на родителите си да направят своя избор къде да учат“, каза още кметът Стефан Радев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стефан Радев, кмет на Сливен: Всяка година общината покрива разлика от 1 млн. лева за детските градини и това идва от джоба на гражданите

Стефан Радев, кмет на Сливен: Всяка година общината покрива разлика от 1 млн. лева за детските градини и това идва от джоба на гражданите

19 Януари 2018 | 08:41 | Агенция "Фокус"
Сливен. Всяка година общината покрива разлика от 1 млн. лева за детските градини и това идва от джоба на гражданите. Това каза кметът на Община Сливен Стефан Радев в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с протеста на родители срещу увеличаването на таксите за детски ясли и градини.
„Дълги години популизмът е надделявал и таксите не са променяни от 2008 г. Само за детските градини разходите, които общината прави или детските градини правят на година, са 1,7 млн. лева. А приходите от такса от детски градини са 700 хил. лв. Това е изключително голяма диспропорция и тази разлика от 1 млн. лева, която всяка година общината дава, идва от джоба на гражданите на Сливен. Няма друг източник“, коментира Радев и уточни, че ако това е било правено в годините равномерно, увеличението е щяло да бъде съвсем символично.
„То и сега като размер, ако го вземем на ден увеличението на едно дете в детска градина или детска ясла, се получава под 0,75 лв. на ден. Това на фона на вече увеличените и минимални заплати и разходи, които правят градините, е съвсем приемливо“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стефан Радев, кмет на Сливен: Ако не преструктурираме сега училищната мрежа, ще трябва през 2020 г. да обявим нулева година за най-търсените училища в града

Стефан Радев, кмет на Сливен: Ако не преструктурираме сега училищната мрежа, ще трябва през 2020 г. да обявим нулева година за най-търсените училища в града

19 Януари 2018 | 08:26 | Агенция "Фокус"
Сливен. Ако не преструктурираме сега училищната мрежа, ще трябва през 2020 г. да обявим нулева година за най-търсените училища в града. Това каза кметът на Община Сливен Стефан Радев в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с плановете му за реформа в училищната мрежа в града.
„Основната цел, която искаме да постигнем с това преструктуриране, е децата и учениците да могат да учат на една смяна - такава е националната политика в това отношение. Имаме възможност да го направим - имаме сгради, които от години стоят полупразни. В същото време имаме училища, които са натоварени от 7.00 часа сутринта до 22.00 часа вечерта на две смени“, каза още той и обясни, че са анализирани всички училища на територията на общината и са поискани становища от всички директори, така че вече има изградена ясна визия за преминаването на всяко едно учебно заведение в една смяна.
„Това включва сливане на училища и преместване на училища там, където има по-добра и по-голяма база. Там, където има сливане на училища, директорът на едно от тях ще стане заместник-директор или учител, каквито са всички директори“, обясни Радев.
По думите му едно такова решение има хоризонт следващите 20-25 години. „Темата за преструктурирането на училищната мрежа винаги е много трудна за управляващите. Може би затова поне тук в Сливен 20 години нищо не се е случвало в тази посока. Но не е редно, когато търсим решение на един проблем, който ще даде отражение на града ни и на хората в него през следващите 20 години, да противопоставим чисто емоционални елементи. Разбирам притесненията и негативните емоции във всеки ученик, учител, родител, за когото това ще бъде свързано с преместване на сградата, в което е било неговото училище, или пък със сливане на училището му с друго, макар и да остава в същата сграда. Това е съвсем нормално, естествено и човешко притеснение. Всеки човек дори когато сменя дома си и дори да отива в по-хубав, има елемент на тъга и на носталгия, че нещо от живота му остава там, където е бил досегашният, независимо, че новият може да е по-хубав и по-добър“, каза още той.
Кметът уточни, че за да се постигне това, през 2020 г. училищата да са на една смяна, трябва да започне да се действа още отсега. „Но не казвам, че нашето предложение е най-правилното и единственото възможно. Напротив сега ще търсим всякакви други алтернативи, затова съм го внесъл и в общинския съвет – най-високия форум. Затова и го обявяваме на гражданите и търсим различни възможности и различни мнения в обществото. Но за да стигнем до тази цел през 2020 г., сега трябва да започнем с ремонтите на базата. Сега е моментът да поискаме пари от МОН за изпълнението на тази политика и да инвестираме в базата в Сливен. Така ще може, когато 2020 г. дойде да сме готови децата да влязат с ремонтирани и нови сгради, а не тогава да започваме да се чудим какво ще правим с ремонта. Ако надделее другата теза, че е по-добре да се намали броят на паралелките в тези училища, в които сега учат на две смени, и да се увеличат там, където има материална база – това пак трябва да стане постепенно отсега. Това намаление е доста сериозно като брой паралелки и ако се направи на една година през 2020 г., това означава да има една нулева година за прием в най-търсените в Сливен от децата училища. И цял един или два набора да не могат да изберат училищата, които в момента са най-предпочитани. Това не искам да стане, затова започвам тази дискусия“, коментира Радев.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Навършва се една година от терористичната атака в Манчестър. 22 май 2018 г.
Навършва се една година от терористичната атака в Манчестър. 22 май 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.