НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:19


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Стефан Радев, кмет на Сливен: Отлага се оптимизацията за сливане и преместване на училища с цел преминаване на едносменен режим

Стефан Радев, кмет на Сливен: Отлага се оптимизацията за сливане и преместване на училища с цел преминаване на едносменен режим

5 Февруари 2018 | 12:23 | Агенция "Фокус"
Сливен. Отлага се оптимизацията на училищната мрежа в Сливен, съобщи кметът Стефан Радев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Сливен. На сесията този месец Общинският съвет ще разгледа предложението само за училището в село Жельо войвода. "Цялостната оптимизация за сливане и преместване на училища с цел преминаване на едносменен режим, която трябваше да бъде одобрена, се отлага до решение на работната група от представители на родители и компетентни институции. Едва след като предложението бъде обсъдено и изготвено цялостно виждане за бъдещето на учебните заведения, то ще бъде подложено на гласуване в Общинския съвет", посочи Радев. Според кмета ще бъде разгледано и подложено на дискусия всяко едно предложение за промени в учебния процес, като особено внимание ще се обърне на децата със специални образователни потребности.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Кметът Стефан Радев призова гражданите за активно участие в работната група за образованието в общината

Сливен: Кметът Стефан Радев призова гражданите за активно участие в работната група за образованието в общината

31 Януари 2018 | 10:34 | Агенция "Фокус"
Сливен. Кметът Стефан Радев заяви пред Радио „Фокус“ – Сливен, че ако проектът за разширяване на Начално училище „Васил Левски“ бъде реализиран, няма проблем учебното заведение да запази своята самостоятелност, но Общината не разполага с финансов ресурс, за да подпомогне строителството. Сливането на началното училище с Основно училище „Д-р Иван Селимински“ е част от плана за оптимизация на училищната мрежа в Сливен. Родителите и Общественият съвет при училището възнамеряват чрез дарения да разширят сградния фонд на учебното заведение, за да осигурят изграждането на недостигащите три класни стаи. За целта е създадена дарителска сметка за набиране на средства.
„Анализът и предложението са изготвени от експертите на общината. Аз се радвам, че има такава широка обществена дискусия, защото това е въпрос, който стои от много години пред обществеността на Сливен. Радвам се, че е сформирана работна група. Използвам случая да призова за активно участие в нея и на всички директори на училищата, на представители на всички институции, които имат отношение към образованието - и синдикати, и сдружения, и родителски организации“. Това заяви кметът Стефан Радев. Той изрази надежда, че ще има и задълбочено обсъждане на целия анализ на училищната мрежа и предложения от работната група. „Аз като кмет ще се съобразя с предложенията на работната група, с това което обществеността на Сливен вижда като бъдеще на нашата образователна система“, заяви още кметът и подчерта, че приоритетът е децата на Сливен да учат на една смяна. По думите му това трябва да е дългосрочна цел, която да стои като № 1 за развитието на образователната система на град Сливен. На въпрос дали професионалното образование е приоритет, кметът отговори „Личното ми разбиране е, че децата трябва да учат там, където сами са си избрали. Професионалното образование е много важно за предприемачите. Но за да отидат децата в тези училища, те трябва да станат атрактивни. Децата трябва да имат право на избор - да имаме и профилирани, и професионални гимназии, и средни училища и децата с помощта на родителите си да направят своя избор къде да учат“, каза още кметът Стефан Радев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стефан Радев, кмет на Сливен: 2018 г. ще бъде много активна за нас от гледна точка на строителство и изпълнение на инвестиционни проекти

Стефан Радев, кмет на Сливен: 2018 г. ще бъде много активна за нас от гледна точка на строителство и изпълнение на инвестиционни проекти

19 Януари 2018 | 09:03 | Агенция "Фокус"
Сливен. 2018 г. ще бъде много активна за нас от гледна точка на строителство и изпълнение на инвестиционни проекти. Това каза кметът на Община Сливен Стефан Радев в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с проектите, които предстоят пред общината през 2018 г.
„Най-голяма част от средствата по проектите на общината по инвестиционната програма на общината „Региони в растеж“ са насочени към интегрирания проект за градски транспорт. Това означава 143 спирки да бъдат ремонтирани, 16 нови да бъдат поставени, да бъдат доставени 27 нови автобуса през тази година и да бъдат изградени 10 км велоалеи. Тези мерки са в продължение на това, което правим, за да облекчим трафика особено в централната градска част и да подобрим комфорта на живот на гражданите“, каза още Радев и уточни, че към тези мерки се включва и реконструкцията на основни кръстовища и булеварди, изграждането на нов мост и кръгово кръстовище на „Розова градина“, реконструкцията на бул. „Раковски“.
„За първия проект вече е подписан договор, за втория всеки момент ще бъде подписан договор, избран е изпълнител. В края на миналата година получихме средства за реконструкция на бул. „Хаджи Димитър“ – 1,8 млн. лева от правителството, така че работим и по този проект. Основните булеварди в централната градска част и ключовите за комуникациите места ще бъдат адресирани с тези мерки. Мисля, че трафикът и комуникацията в града ще придобият съвсем друг вид с тази намеса“, коментира още той.
Кметът уточни, че през 2018 г. предстои да бъдат изцяло реставрирани четири детски градини. „В момента вече работим и по проекта за благоустрояване на поречието на река Асеновска. Стартираме и с благоустрояване на квартал „Република“. През 2018 г. ще започне и реалната работа в строителните дейности по санирането на блоковете в Сливен. Има и много други малки проекти, които ще разкрием“, обясни Радев.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стефан Радев, кмет на Сливен: Всяка година общината покрива разлика от 1 млн. лева за детските градини и това идва от джоба на гражданите

Стефан Радев, кмет на Сливен: Всяка година общината покрива разлика от 1 млн. лева за детските градини и това идва от джоба на гражданите

19 Януари 2018 | 08:41 | Агенция "Фокус"
Сливен. Всяка година общината покрива разлика от 1 млн. лева за детските градини и това идва от джоба на гражданите. Това каза кметът на Община Сливен Стефан Радев в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с протеста на родители срещу увеличаването на таксите за детски ясли и градини.
„Дълги години популизмът е надделявал и таксите не са променяни от 2008 г. Само за детските градини разходите, които общината прави или детските градини правят на година, са 1,7 млн. лева. А приходите от такса от детски градини са 700 хил. лв. Това е изключително голяма диспропорция и тази разлика от 1 млн. лева, която всяка година общината дава, идва от джоба на гражданите на Сливен. Няма друг източник“, коментира Радев и уточни, че ако това е било правено в годините равномерно, увеличението е щяло да бъде съвсем символично.
„То и сега като размер, ако го вземем на ден увеличението на едно дете в детска градина или детска ясла, се получава под 0,75 лв. на ден. Това на фона на вече увеличените и минимални заплати и разходи, които правят градините, е съвсем приемливо“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Ердоган. 21 май 2018 г.
Ердоган. 21 май 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.