НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:24


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Николай Мелемов, кмет на Смолян: Обстановката на територията на общината се успокоява, но щетите в гората са огромни и още дълго време ще трябва да се отстраняват

Николай Мелемов, кмет на Смолян: Обстановката на територията на общината се успокоява, но щетите в гората са огромни и още дълго време ще трябва да се отстраняват

19 Януари 2018 | 09:22 | Агенция "Фокус"
Смолян. Обстановката на територията на община Смолян се успокоява, но щетите в гората са огромни и още дълго време ще трябва да се отстраняват. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ кметът на Смолян Николай Мелемов във връзка със ситуацията след вчерашния силен вятър в цялата страна, предизвикал бедствено положение в общината.
„Поради ураганните ветрове през вчерашния ден, беше трудно да отстраним щетите, които бяха нанесени, тъй като не можем и да излагаме на риск живота на хората, но в края на деня вятърът утихна. Възстановен е токът в цялата община, само в село Букаците все още няма ток и село Загражден в община Баните е с нарушено електрозахранване. Следва усилена работа на пътя Смолян – Турян и има доста работа, за да се отвори пътят“, коментира Николай Мелемов.
Той допълни, че Общината ще помогне за възстановяването на отнесен покрив на къща в един от смоленските квартали, както и на изолацията на жилищен блок.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Остава бедственото положение в общината

Смолян: Остава бедственото положение в общината

18 Януари 2018 | 19:38 | Агенция "Фокус"
Смолян. Бедственото положение остава в сила и на този етап няма да бъде отменено, съобщи кметът на община Смолян Николай Мелемов след проведеното заседание с Кризисния щаб, съобщиха от пресцентъра на Общината. Най-тежко е положението с пътя Смолян – Турян, който е затворен. Общината достави чрез доброволците 40 хляба, сандвичи и лекарства на хората в селото. Пътят се разчиства от падналите дървета. Продължават да бъдат без ток и много населени места в общината. Екипи на ЕВН отстраняват повредите и на места токът идва и пак спира. Очаква се вятърът да утихне, за да може да се работи по отстраняване на повредите и да се възстанови електрозахранването в селата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Всички пристанища в града са отворени за маневриране

Бургас: Всички пристанища в града са отворени за маневриране

18 Януари 2018 | 18:19 | Агенция "Фокус"
Бургас. Всички пристанища в Бургас са отворени за маневриране, сочи справка на сайта на ДП „Пристанищна инфраструктура“. По-рано през деня пристанищата бяха затворени заради силен вятър.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Много населени места в областта остават без ток и с нарушено водоподаване

Добрич: Много населени места в областта остават без ток и с нарушено водоподаване

18 Януари 2018 | 18:11 | Агенция "Фокус"
Добрич. Много населени места в областта остават без ток и с нарушено водоподаване и към този час, съобщават от пресцентъра на Областна администрация – Добрич, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Към 15:00 часа без ток в областта са 52 населени места. От ВиК съобщават, че поради липса на електрозахранване по помпените станции в град Добрич ще има нарушено водоподаване. Проблеми с водоподаването ще има и на територията на други общини. Без вода е село Врачанци, а без електрозахранване са 15 села в Община Добричка. 11 села в тази община са с частично електрозахранване. Пет села в Община Балчик са без електрозахранване, едно е без вода. В Община Каварна 10 села са без електрозахранване. На територията на Община Генерал Тошево 30 села са без ток и 20 села са без водоснабдяване. Има населени места без ток и вода и в общините Шабла и Крушари. От ОД на МВР съобщават за едно пътнотранспортно произшествие с материални щети. Служители на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ са се отзовали на два сигнала за пожар без материални загуби. Става дума за запалени комини. Пожарникари са помогнали и на линейка на Центъра за спешна медицинска помощ до село Славеево и са евакуирали закъсали коли до Безводица. В Добрич вятърът отслабна, температурите са положителни, има интензивно снеготопене.
Жулиета НИКОЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Възстановено е електрозахранването на 216 населени места в Североизточна България

Възстановено е електрозахранването на 216 населени места в Североизточна България

18 Януари 2018 | 17:59 | Агенция "Фокус"
Добрич. Аварийните екипи на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи отстраниха днес стотици повреди по съоръженията от електроразпределителната мрежа в Североизточна България, възникнали вследствие на силния вятър и падналия обилен мокър сняг. От началото на деня бе възстановено захранването на 216 населени места. Това съобщиха от пресцентъра на дружеството.
Към 17.00 часа без електрозахранване са 24 населени места в двете най-засегнати от влошената метеорологична обстановка области Добрич - 15, и Габрово - 9.
Специалистите на електроразпределителното дружество ще продължат да работят и след настъпването на нощта за пълното отстраняване на възникналите вследствие на зимната буря аварии и възстановяването на електрозахранването на всички населени места.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Пловдив: Възстановено е електрозахранването на всички селища от община Карлово, освен в северната част на с. Васил Левски

Пловдив: Възстановено е електрозахранването на всички селища от община Карлово, освен в северната част на с. Васил Левски

18 Януари 2018 | 17:55 | Агенция "Фокус"
Карлово. Възстановено е електрозахранването на всички селища от община Карлово, освен в северната част на с. Васил Левски, съобщиха от пресцентъра на Общината. Кризисният щаб на община Карлово продължава да работи при 24-часов режим и анализира обстановката, породена от силния вятър, който бушува през целия ден. Към момента е възстановено електрозахранването на всички селища от общината, освен в северната част на с. Васил Левски, където екипи на EVN работят по отстраняването на проблема.
Няма данни за бедстващи хора и жертви, нанесени са само имуществени щети. Основните пътища на територията на община Карлово са почистени и проходими.
Екипите на РС ПБЗН - Карлово и EVN, както и двата сформирани екипа от общинска администрация, продължават да работят съвместно и да се отзовават на сигнали, подавани от жителите на общината. Областна дирекция на МВР - Пловдив е подсигурила засилено полицейско присъствие.
Призоваваме жителите на община Карлово, които имат нанесени щети на имуществото си, да подадат сигнал до Общината в писмена форма на гише № 5, което е с работно време от 08.15 часа до 17.00 часа всеки делничен ден.
Напомняме на всички граждани да напускат жилищата си само при необходимост, защото има опасност от падащи предмети.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Габрово: Възстановено е електрозахранването във всички населени места на територията на общината

Габрово: Възстановено е електрозахранването във всички населени места на територията на общината

18 Януари 2018 | 17:45 | Агенция "Фокус"
Габрово. Възстановено е електрозахранването във всички населени места на територията на община Габрово. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от пресцентъра на Общината. Възможни са смущения по мрежата ниско напрежение към отделни абонати. Улиците и пътищата в общината са почистени, обработени и проходими при зимни условия.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Държавните предприятия имат готовност да реагират и съдействат на общините за почистване на пътища от паднали дървета

Държавните предприятия имат готовност да реагират и съдействат на общините за почистване на пътища от паднали дървета

18 Януари 2018 | 17:27 | Агенция "Фокус"
София. Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев информира, че се поддържа координация с директорите на държавните горски предприятия във връзка с усложнената обстановка в страната предвид силния вятър в много области на страната, съобщиха от пресцентъра на министерството. На 6-те държавни горски предприятия и техните териториални поделения – горски и ловни стопанства, са дадени указания и имат готовност да реагират и съдействат на общините за почистване на пътищата от паднали дървета на техните територии, подчерта заместник-министърът.
Най-тежка е ситуацията в района на Смолян, където Община Смолян обяви бедствено положение. От Южноцентрално държавно предприятие - Смолян имат готовност да окажат съдействие на общинските власти във възстановяването на пътната инфраструктура. Заради силния вятър в района има повалени множество дървета и десетки селища са без ток. Пътят до с.Турян е затворен.
Екипи на Държавно горско стопанство - Смолян и Държавно горско стопанство - Смилян имат готовност да окажат съдействие за отстраняване на повалените дървета от пътя след нормализиране на обстановката. До късно следобед вятърът още не е стихнал и има опасност от падане и на други дървета.
Към момента в Югозападното държавно предприятие – Благоевград няма информация за нанесени сериозни щети от силния вятър. По сигнал е отстранено едно дърво на територията на ДГС-Брезник. От предприятието припомнят, че още през ноември във всички териториални поделения на ЮЗДП бяха сформирани групи за реагиране при аварийни ситуации. Те са в готовност за разчистване на паднали дървета покрай републиканската пътна мрежа в обхвата на предприятието или за премахване на дървета, които биха могли да бъдат опасни.
На територията на Североизточното държавно предприятие съобщават, че в Шумен, Варна и Търговище проблеми няма с паднали дървета по досега постъпила информация. В района на град Добрич тази сутрин е имало силен вятър, но вече е утихнал. Временно е бил затворен пътят за Варна, но заради снегонавяване, а не заради паднали дървета в близост до горски територии.
От СИДП – Шумен припомнят, че в района са взети превантивни мерки, като през есента структурите на предприятието са оказали съдействие на общините при кастренето на опасни дървета.
И от Северноцентрално държавно предприятие – Габрово информират, че към момента няма постъпили сигнали за паднали дървета, възпрепятстващи пътната мрежа, но са в готовност да реагират.
Няма поражения от силния вятър и в района на Северозападното държавно предприятие – Враца, където също са подготвени за реакция при необходимост от съдействие. В района на ДГС-Троян е постъпила информация за паднали 3 букови дървета. Те са затворили горски земен път в землището на село Чифлик. Пътят не е в територията на стопанството и обслужва частен имот.
На територията на Югоизточното държавно предприятие - Сливен тази сутрин е имало затворен пътен участък в района на Прохода на Републиката. Със съдействието на Държавно горско стопанство - Гурково, пътят е разчистен. В момента няма съобщения за паднали дървета, въпреки че бурята продължава, информират от ЮИДП.
Информацията за усложнената обстановка се следи и горските териториални поделения на държавните предприятия са в готовност да съдействат при необходимост, увери зам.-министър Добрев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Остава усложнена обстановката с електрозахранването в някои села в района на Клисура

Пловдив: Остава усложнена обстановката с електрозахранването в някои села в района на Клисура

18 Януари 2018 | 17:24 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Остава усложнена обстановката с електрозахранването в някои села в района на Клисура. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от електроразпределителното дружество за Пловдивска област. Оттам съобщиха още, че голяма част от селата, останали през днешния ден без електрозахранване поради ураганния вятър и падали дървета, са с възстановено снабдяване. “Продължава работата на аварийните екипи до възстановяване на електрозахранването за всички засегнати селища“, посочиха от електроразпределителното дружество.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Марин Захариев, зам.-кмет на Смолян: Няколко села от областта все още са без ток заради силния вятър

Марин Захариев, зам.-кмет на Смолян: Няколко села от областта все още са без ток заради силния вятър

18 Януари 2018 | 17:22 | Агенция "Фокус"
Смолян. Заради силния вятър все още без ток са селата Арда, Могилица и околните села и махали в Ардинското корито, както и селата Гела, Солища, Турян, Кутела и Пещера. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян зам.-кметът на Община Смолян, Марин Захариев. В Смилян и Чокманово е възстановено електроподаването. Все още заради паднали дървета е затворен пътят за село Турян – стотици дървета са паднали там, отбеляза Захариев и подчерта, че общината е изпратила хранителни продукти на жителите с доброволци. През село Лилково пътят за селото е проходим за високопроходими автомобили. "Силният вятър в района продължава и затова разчистването на пътя ще започне утре рано сутринта", заяви Захариев и изрази надежда той да бъде отворен през утрешния ден. Той добави, че има паднала изолация на стена на жилищен блок в квартал „Невястата“, като има съмнение че остър предмет или ламарина е нарушила целостта на изолацията. Утре започват възстановителни дейности и там. Къщата в квартал "Райково", чийто покрив падна сутринта има плоча на последния етаж и живеещите в нея засега ще останат там. „Прогнозите са до края на деня вятърът да стихне. Обстановката в община Смолян постепенно се нормализира, най-важното е, че няма пострадали, няма бедстващи хора. Екипите електроразпределителното дружество работят по възстановяване на ел. захранването на останалите населени места и се надяваме до ден-два, че ще бъде възстановено“, посочи още Захариев. Той каза още, че бедственото положение в общината остава в сила до края на деня или до утре, с оглед на това, че пътят за Турян е затворен и все още има селата без ток.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Електроразпределение Юг“: Възстановено е електроснабдяването в голяма част от селата, останали без електрозахранване поради ураганния вятър

„Електроразпределение Юг“: Възстановено е електроснабдяването в голяма част от селата, останали без електрозахранване поради ураганния вятър

18 Януари 2018 | 17:21 | Агенция "Фокус"
Смолян. Голяма част от селата, останали през днешния ден без електрозахранване поради ураганния вятър и падали дървета, са с възстановено снабдяване, съобщиха от пресцентъра на „Електроразпределение Юг“. Обстановката продължава да е усложнена в района на община Баните, където са установени и 4 счупени от бурята стълба, и част от община Смолян. Усложнена е обстановката също и за някои села в района на Клисура.
Продължава работата на диспечерските центрове и аварийните екипи до възстановяване на електрозахранването за всички засегнати селища.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Всички населени места в общината имат вода и електричество

Сливен: Всички населени места в общината имат вода и електричество

18 Януари 2018 | 17:14 | Агенция "Фокус"
Сливен. Всички населени места в община Сливен имат вода и електричество. Екип на Общинското предприятие "Земеделие, гори и водни ресурси" продължава работа по премахване на падналите дървета за осигуряване достъпа до с. Раково, който все още е блокиран от дърветата. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.
Посетени на място от експерти са над 25 обекта. Нанесени са не малко щети на домакинства в Селиминово и Гавраилово, поради частично увреждане на покривите.
Повече от 30 % са щетите върху покрива от сградата на кметството в с. Глушник.
Отлепена е хидроизолацията на трите корпуса от покрива на детска градина в с. Селиминово.
Опасните дървета са премахнати и е ликвидирана опасността за преминаващите хора и транспортни средства.
За стърчащи и опасни елементи от покривите на блокове в кварталите "Младост", "Дружба", "Заимов" и Централна градска част се обединиха съвместно силите и средствата на собственици, ползватели на имоти, пожарната, общинското предприятие по озеленяване, Общинска охрана и служители на общинска администрация. Своевременната и коректна координация на действията не допусна инциденти, при които да пострадат хора, независимо, че от падналите дървета бяха засегнати над 6 автомобила.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Автомобил се е обърнал от вятъра на пътя между село Васил Левски и Карлово

Пловдив: Автомобил се е обърнал от вятъра на пътя между село Васил Левски и Карлово

18 Януари 2018 | 17:01 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Автомобил се е обърнал от вятъра на пътя между село Васил Левски и Карлово. Това съобщи за Радио „Фокус” - Пловдив зам.-кметът на Карлово Стойо Карагенски. Аварийни екипи се опитват да го изправят, за да не пречи на движението. В село Васил Левски има повреден бетонен електрически стълб, поради което на места все още няма ток. Екипите на електроразпределителното дружество работят за отстраняване на повредите, като се очаква утре всички учебни заведения да имат учебни занятия. В село Васил Левски е паднал покривът на здравната служба. Кметът на селото вече е организирал да се премахнат ламарините, за да не причинят повреди на автомобили и хора по пътя.
„От 13 часа насам сигналите намаляха, а вятърът поутихна“, каза Карагенски. До тогава ситуацията в града са хвърчели ламарини, съборени са били много дървета. Десетки автомобили са пострадали.„Само при три от високите блокове на бул. „Освобождение” в Карлово са пострадали 16 автомобила”, посочи Карагенски. Собствениците на някои от тях са потърсили помощ от общината по отношение оформянето на документацията, с която да си потърсят правата.
От Община Карлово са събрали представители на строителни фирми, които са разпределени за пострадалите обекти. Направен е оглед и по най-бързия начин ще започне работа по възстановяване на съборените покриви. Ще се работи по спешност и в болницата на Карлово, където бе съборен част от покрива. Ще се бърза, тъй като има опасност при снеговалеж сградите да бъдат наводнени.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Ураганният вятър е отнесъл покриви и е счупил прозорци и дървета в град Шивачево и село Сборище, няма бедстващи хора

Сливен: Ураганният вятър е отнесъл покриви и е счупил прозорци и дървета в град Шивачево и село Сборище, няма бедстващи хора

18 Януари 2018 | 16:58 | Агенция "Фокус"
Сливен. Силната буря от нощта срещу 18 януари е оставила без ток селата в община Твърдица. Това съобщиха от Областна администрация – Сливен. Със заповед на кмета на Община Твърдица Атанас Атанасов денят е обявен за неучебен в трите училища извън Твърдица – в град Шивачево, село Сборище и село Бяла паланка, съобщиха от РУО. По данни на Общината, ураганът е отнесъл покриви, счупил е прозорци и дървета в град Шивачево и село Сборище. Бедстващи хора няма.
До 20 - 25 см е снежната покривка в община Котел. Учебните заведения в общината използват твърдо гориво за отопление. Но поради аварии в захранването днес са въведени намалени учебни часове. Няма затруднения в доставката на основни хранителни продукти, няма бедстващи хора.
В планинската част на Сливенска област пътищата са заснежени и обработени, съобщиха от Областното пътно управление. На терен са работили 18 машини. Настилката в сливенския участък на автомагистрала „Тракия“ е мокра. Няколко товарни камиона са нарушили забраната за движение на автомобили над 12 тона през Котленския проход. Въпреки предупредителната табела, днес те са навлезли в прохода и са закъсали в снега. Не се е наложило затваряне на движението.
Забраната за движение на товарни камиони над 12 тона по главния път ІІ-48 от „Петолъчката“ към Котел и Омуртаг остава в сила до 22 януари, съобщиха от Областното пътно управление. Водачите могат да използват обиколни маршрути през Прохода на републиката или Ришкия проход.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Зам.-кметът арх. Боян Коларов излезе с призив към гражданите след работно време да почистят падналите от силния вятър клони край домовете си

Добрич: Зам.-кметът арх. Боян Коларов излезе с призив към гражданите след работно време да почистят падналите от силния вятър клони край домовете си

18 Януари 2018 | 16:57 | Агенция "Фокус"
Добрич. Зам.-кметът „Устройство на територията“ в Община град Добрич арх. Боян Коларов излезе с призив към гражданите в социалните мрежи, след работно време да излязат и да почистят падналите от силния вятър клони край домовете си. „Добричлии, макар и само за няколко часа, вятърът и мокрият сняг успяха да напълнят улиците и тротоарите с начупени клонки от дърветата. Сега е вече тихо и прогнозата е за сухо и безветрено време. Предлагам днес, след работа всеки да събере колкото може повече клони и да ги струпа на удобно място - край контейнера за смет, ако е достатъчно широко, в края на най-близката градинка или в краен случай на тротоара, ако не го прави непроходим. Така утре работниците от FCC ще могат лесно и бързо да натоварят и да изнесат купчините, а и нашите колеги от „Озеленяването“ също ще помогнат с техния транспорт. Да не оставяме клоните разпилени навсякъде. Общината може да възложи на FCC да ги събират, но това не е част от рутинните им задължения и възлагането ще ни струва плащане, което ние, гражданите, можем да си спестим.
А лично аз, щом свърша тази работа на чист въздух, непременно ще се наградя с чаша червено вино. Защото животът е прекрасен!“, се казва в обръщението.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: През целия ден екипи на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ отстраняват паднали дървета и извличат закъсали коли

Добрич: През целия ден екипи на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ отстраняват паднали дървета и извличат закъсали коли

18 Януари 2018 | 16:01 | Агенция "Фокус"
Добрич. През целия ден екипи на Регионална дирекция (РД) „Пожарна безопасност и защита на населението“ отстраняват паднали дървета и извличат закъсали коли, съобщиха от там, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Само в Добрич от сутринта заради силния вятър е имало подадени сигнали за паднали 10 дървета. Клон е паднал върху такси на ул. „Хаджи Димитър“, на ул. „Славянска“ паднало дърво е затиснало две леки коли. Съборени дървета от вятъра е имало също по междуградските и междуселски пътища в областта, което е създало затруднение при движението по пътищата. Отсечките вече са разчистени.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: Без ток или с нарушено захранване са селата Ангел Войвода, Боян Ботево, Широка поляна, Гарваново, Стамболийски и Въгларово

Хасково: Без ток или с нарушено захранване са селата Ангел Войвода, Боян Ботево, Широка поляна, Гарваново, Стамболийски и Въгларово

18 Януари 2018 | 15:26 | Агенция "Фокус"
Хасково. Без ток или с нарушено захранване са селата Ангел Войвода, Боян Ботево, Широка поляна, Гарваново, Стамболийски и Въгларово. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Хасково по повод обстановката в областта. Информацията е към 15.00 часа. Електрозахранването на помпена станция "Узунджово" е възстановено преди няколко часа, съобщиха от EVN. Възникналата авария на далекопровода във връзка със силния вятър вече е отстранена, увериха от компанията. От там информираха областния управител Станислав Дечев, че ситуацията в Хасковска област е сравнително нормална на фона на изключително силния вятър. Аварирали са 5 далекопровода. Екипите на дружеството работят по всички проблемни места. Без ток или с нарушено захранване са все още селата Ангел Войвода, Боян Ботево, Широка поляна, както и Гарваново, Стамболийски и Въгларово. Работи се и в Ивайловградско - селата Хухла и Мандрица. Уверенията на EVN са, че до края на деня авариите ще бъдат отстранени. Хората са на терен и не са спирали работа.
Поривите на вятъра на моменти през деня надминаха 65 км в час. Синоптиците обаче обещават стихване на вятъра, не са изключени и частични превалявания от дъжд.
Екипите на Гражданска защита са се отзовали на няколко сигнала. Най-голямото предизвикателство към тях е справянето със скъсано рекламно пано в Хасково, монтирано на 40 метра височина. Оперативните дежурни на Дирекция "Пожарната безопасност и защита на населението" вече са обезопасили мястото, за да не преминават от там хора, извикани са алпинисти, които да демонтират винила, но в момента, заради вятъра не е възможно да се работи. Паното се намира на булевард "Раковски". Там освен много пешеходци, има и интензивно движение и опасността остава. Общината съветва гражданите да избягват маршрут.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Южноцентрално държавно предприятие има готовност да окаже съдействие при отстраняване на щетите от силния вятър

Смолян: Южноцентрално държавно предприятие има готовност да окаже съдействие при отстраняване на щетите от силния вятър

18 Януари 2018 | 15:11 | Агенция "Фокус"
Смолян. Южноцентрално държавно предприятие – Смолян има готовност да окаже съдействие на кризисния щаб на Община Смолян при осъществяване на дейностите по отстраняване на щетите, резултат от силния вятър, съобщиха от Южноцентрално държавно предприятие. В случай на необходимост горските служители на Държавно горско стопанство – Смолян и Държавно горско стопанство – Смилян имат готовност да се включат в отстраняване на паднали дървета, почистване на пътища и при възникнала друга необходимост
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Възстановено е движението по пътя за село Мугла

Смолян: Възстановено е движението по пътя за село Мугла

18 Януари 2018 | 14:58 | Агенция "Фокус"
Смолян. Възстановено е движението по пътя за село Мугла. Това съобщиха от пресцентъра на Община Смолян. Закъсалите автомобили в Мугла вече са освободени и пътят там е отворен. Продължава да духа ураганен вятър.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Зам.-кметът инж. Цекова посети семейство в кв. "Райково", на което вятърът отнесе покрива на къщата

Смолян: Зам.-кметът инж. Цекова посети семейство в кв. "Райково", на което вятърът отнесе покрива на къщата

18 Януари 2018 | 14:55 | Агенция "Фокус"
Смолян. Зам.-кметът инж. Мариана Цекова отиде на място, за да се запознае какво е положението, след като ураганният вятър отнесе покрива на триетажната къща на семейство Илчеви в кв. "Райково". Това съобщиха от пресцентъра на Община Смолян. "За щастие семейството не е пострадало. Проблемите са много сериозни, има тонове боклук. Покривът не е бил добре укрепен", посочи след огледа инж. Цекова. По думите ѝ са срутени също и част от стените. "Ще внесем искане в Общинския съвет да се подпомогне пострадалото семейство", каза още зам.-кметът.
Закъсалите автомобили в Мугла вече са освободени и пътят там е отворен. Ураганният вятър продължава да е силен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВР: 185 населени места в южната част на страната са без електрозахранване, над 60 са сигналите за паднали дървета, опасни предмети и скъсани електропроводи

МВР: 185 населени места в южната част на страната са без електрозахранване, над 60 са сигналите за паднали дървета, опасни предмети и скъсани електропроводи

18 Януари 2018 | 14:53 | Агенция "Фокус"
София. До 13.00 часа днес в пожарните служби в цялата страна са получени 63 сигнала за произшествия, свързани с метеорологичната обстановка. Основната част от тях са за паднали дървета, съборени билбордове и скъсани електропроводи. Снеговалеж и силен вятър има в областите Варна, Добрич, Габрово, Кюстендил и Пазарджик. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.
185 населени места в южната част на страната са без електрозахранване. Това са: в област Пловдив - 36 населени места; в област Смолян - 78 населени места; в област Стара Загора - 11 населени места; в област Бургас - 2 населени места; в област Хасково - 33 населени места; в област Кърджали - 5 населени места; в област Пазарджик - 7 населени места; в област Сливен - 13 населени места.
В Смолян са получени сигнали за паднали дървета и висящи опасни предмети от покривите на сградите. Прекъснато е електроснабдяването в селата Турян, Станевска махала, Река, Требище, цялото Арденско корито, Момчиловци, Соколовци и Тикале.
Затворени за движение са пътищата за Турян, Габрица и Левочево, както и около селата Киселчово, Черново, Мугла, и Смолян - Пампорово. Със заповед на кмета на община Смолян е обявено бедствено положение
Във Варна и Добрич са получени десетки съобщения за паднали дървета на територията на двете области. Поради обилен снеговалеж и силен вятър временно е ограничено движението по път II-29 Варна – Добрич, Добрич – Генерал Тошево - Кардам, и път III-2902 Кичево - Аксаковска панорама. Екипи от пожарникари и спасители оказват помощ и на закъсали поради снегонавявания превозни средства. Няма данни за бедстващи хора.
В Ловеч са затворени проходите Троян-Кърнаре и Шипково-Рибарица. Вятърът в областта по данни на Хидрометеорологичната обсерватория при НИМХ-гр.Плевен е 10м/с.
В оперативния център на пожарната в Пловдив са получени над 30 сигнала за произшествия, свързани с метеорологичната обстановка. Силният вятър е отнесъл част от покрива на столовата на СОУ “Христо Проданов“ в гр. Карлово. Учебните занятия не са прекратени и няма опасност за учениците.
В Габрово е ограничено движението по път I-5 Казанлък – Шипка, трафикът е насочен по обходен маршрут /път I-6 Казанлък - Дунавци - път III-5601 Дунавци – Шейново – Шипка/.
Ограничено е и движението в посока Габрово по път I-5 Казанлък - Габрово. За товарни автомобили над 12 тона е ограничено преминаването по път III-358 Шипково - Рибарица.
Затворен за всички видове моторни превозни средства е Троянският проход.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: В три училища в община Твърдица са прекратени учебните занятия заради лошото време

Сливен: В три училища в община Твърдица са прекратени учебните занятия заради лошото време

18 Януари 2018 | 14:28 | Агенция "Фокус"
Твърдица. В три училища в община Твърдица са прекратени учебните занятия. Това съобщиха от Регионалното управление на образованието. Причината е лошото време и влошена пътна обстановка. Това са ОУ „Никола Й. Вапцаров“ – Бяла паланка, ОУ „Никола Прокопиев“ – Сборище и СУ „Георги Алексиев Каравелов“ – Шивачево.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Над 40 са произшествията в общината от сутринта заради силния вятър

Смолян: Над 40 са произшествията в общината от сутринта заради силния вятър

18 Януари 2018 | 13:49 | Агенция "Фокус"
Смолян. Над 40 са произшествията в община Смолян от сутринта, в следствие на силния вятър. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян, комисар Симеон Цървуланов. Най-много са сигналите за нападали дървета и затворени пътища. Според комисар Цървуланов най-много са падналите дървета по пътя за село Турян и към Ардинското корито. Екипи отстраняват дървета и по пътищата за Пампорово и Мугла. Няма сигнали за пострадали граждани. От сутринта пожарникарите са гасили и 4 пожара. Три от тях са в комини на къщи, а един е в апартамент в квартал „Каптажа“. "Четирите пожара са само с материални щети, като всички пожари са битови и нямат нищо общо със силния вятър", каза комисар Цървуланов. В град Смолян най-много са подадените сигнали за откъртени облицовки, покриви и ламарини, които висят и застрашават преминаващите хора. Всички те своевременно се обезопасяват, допълни директорът на пожарната и подчерта, че цялата служба е ангажирана в отстраняването на последиците от произшествията, възникнали от силния вятър.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: В Общината са подадени два сигнала за паднали дървета и клони заради силния вятър

Бургас: В Общината са подадени два сигнала за паднали дървета и клони заради силния вятър

18 Януари 2018 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Бургас. Два сигнала са подадени в Община Бургас вследствие на силния вятър през деня, съобщи за Радио „Фокус“ - Бургас дежурният в местната администрация. Единият е подаден преди минути за пречупен клон на паркинг пред бл. 35 в к-с „Изгрев“. В момента екипи отиват да го отстранят. Другият сигнал бе подаден рано сутринта за паднало дърво по пътя за КАТ. Дървото бе нарязано и отстранено от пътното платно. При дежурните в „Пожарна безопасност и защита на населението“-Бургас не са подавани сигнали за аварии вследствие на силния вятър.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Затворена за движение е лявата лента на околовръстният път на града заради опасност от падащи дървета

Смолян: Затворена за движение е лявата лента на околовръстният път на града заради опасност от падащи дървета

18 Януари 2018 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Смолян. Затворена за движение е лявата лента на околовръстният път на Смолян заради опасност от падащи дървета, съобщи за Радио „Фокус“ – Смолян дежурният в Областно пътно управление – Смолян. Затворената отсечка е от кръстовището в квартал "Райково" до „Карлък“. Участъкът е затворен по искане на Община Смолян заради множество наклонени дървета в района от силния вятър и опасността от падането им на пътното платно и възпрепятстване на движението.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Силният вятър е причина за случаите на нарушено електроснабдяване в областта

Добрич: Силният вятър е причина за случаите на нарушено електроснабдяване в областта

18 Януари 2018 | 13:17 | Агенция "Фокус"
Добрич. Сравнително спокойно е зимната обстановка в област Добрич, като все още вятърът продължава да е със скорост от 5 м/сек., а на моменти поривите му достигат и до 12 м/сек., което е и причина за снегонавявания по пътните артерии. Това каза оперативния дежурен в Областна администрация - Добрич, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. Към този час от ОД на МВР съобщават, че по пътя Добрич – Албена, около село Славеево има навята 2 м пряспа и има закъсали линейка с болен за хемодиализа и 10 автомобила. По пътя за Генерал Тошево има закъсал автобус, който е препречил платното и движението е спряно. От електроразпределителното дружество информират, че поради силния вятър има множество прекъсвания на изводи високо напрежение и това е причина за нарушено електроснабдяване в областта. Все още помпените станции на ВиК са без електрозахранване, като екипи на „Енерго-про“ работят по отстраняване на авариите. От Областно пътно управление съобщиха, че пътните артерии от републиканска пътна мрежа са проходими при зимни условия. Все още затворени временно за движение остават направленията Добрич – Варна и Добрич – Генерал Тошево – Кардам. В цялата област по републиканската пътна мрежа работят 32 машини по всички направления. За различни участъци по общини със затруднено движение информират общините. В община Добричка пътищата са проходими при зимни условия. Затруднено е движението по пътищата: Плачи дол – Бранище; Стожер – Соколник; Смолница – Полк. Иваново; Ловчанци – Миладиновци; Лясково – Крагулево; Паскалево –Божурово; Царевец – Г. Колево; Житница – Тянево; Житница – Пчелник; Ведрина –Ново Ботево; Карапелит – Бенковски – Владимирово; Бенковски – Жегларци – Фелдфебел Дянково – Алцек. Без вода са селата Врачанци и Плачи дол. В цялата община има нарушено електроснабдяване. В община Балчик няма ток и вода в с. Сенокос. В Община Каварна пътищата са проходими при зимни условия. Без електрозахранване са селата: Селце, Божурец, Топола, Септемврийци, Св. Никола, Могилище, Видно и Било. В община Генерал Тошево пътищата са трудно проходими при зимни условия. Затворен е пътят от републиканската пътна мрежа – Ген. Тошево – Добрич от ОПУ Добрич. В Община Крушари не са почистени пътищата от общинската пътна мрежа. Без електрозахранване са селата: Коритен, Габер, Абрит, Полк. Дяково, Добрин, Александрия и Телериг. От община Шабла информират, че без вода е само село Тюленово. Без ток са селата Тюленово, Ваклино, Граничар и Пролез. Температурата е около нулата. Има снегонавявания.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Всички пристанища в града са затворени за маневриране заради силен вятър

Бургас: Всички пристанища в града са затворени за маневриране заради силен вятър

18 Януари 2018 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Бургас. Всички пристанища в Бургас са затворени за маневриране заради силен вятър. Това сочи справка на сайта на ДП "Пристанищна инфраструктура“. Забраната важи за всички плавателни средства. Тя ще бъде отменена след подобряване на климатичните условия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Всички влакове от и за Добрич се движат със закъснение заради усложнената зимна обстановка

Добрич: Всички влакове от и за Добрич се движат със закъснение заради усложнената зимна обстановка

18 Януари 2018 | 13:09 | Агенция "Фокус"
Добрич. Всички влакове от и за Добрич се движат със закъснение днес заради усложнената зимна обстановка. Няма участъци на жп линиите които да са затрупани със сняг, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. С час и двадесет минути закъснение е пристигнал тази сутрин влакът от София, съобщиха от жп гара "Добрич". Вместо в 8.55 композицията с директни вагони от столицата за Добрич е пристигнала в 10.15 часа. От Областния съвет на БЧК са заявили готовност да оказват помощ на гражданите при нужда. Осигуряват се храна, дрехи и одеяла. Телефоните за връзка са публикувани на сайта на БЧК.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Момчил Николов, Община Смолян: Няколко детски градини и училища в селата в общината са затворени заради липса на електрозахранване

Момчил Николов, Община Смолян: Няколко детски градини и училища в селата в общината са затворени заради липса на електрозахранване

18 Януари 2018 | 13:04 | Агенция "Фокус"
Смолян. Няколко детски градини и училища в селата в община Смолян са затворени заради липса на електрозахранване. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян секретарят на Общината Момчил Николов. „Няма ток във всички села то Ардинското корито. Затова училището в Смилян и детската градина са затворени. В селата Арда и Търън училищата и детските градини се отопляват на твърдо гориво и затова работят. В Момчиловци е затворено училището и детската градина, както и полудневните групи, които са към детската градина в селата Виево и Кутела. В село Река полудневната детска градина също е затворена“, поясни Николов. Той увери, че са в постоянна връзка с директорите на учебните заведения и те са инструктирани да не пускат децата извън сградите на училищата. Сградите са отоплени, въпреки че на моменти тока спира, но отоплителните инсталации са заработили рано сутринта, така че няма проблем, допълни Николов. Той добави, че има паднали соларни панели и ламарина от покрива на СОУ „Отец Паисий“ в Смолян, като за това са предупредили пожарната и те ще обезопасят района. Секретарят на община Смолян каза още, че в социалните институции няма проблеми. Разпоредено е да не се допускат деца и потребители извън сградите, за да няма инциденти, особено в следобедните часове, когато се очаква засилване скоростта на вятъра.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Габрово: Възстановено е електрозахранването към габровските села в посока Междене

Габрово: Възстановено е електрозахранването към габровските села в посока Междене

18 Януари 2018 | 13:02 | Агенция "Фокус"
Габрово. Възстановено е електрозахранването към габровските села в посока Междене. Без ток остава село Узуните. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Община Габрово. Все още без електрозахранване са и селата Потока, Генчевци и Фърговци. Продължава обработката на градската пътна мрежа в Габрово, почистват се и пътните участъци към селата с цялата налична техника. Ограничено е движението в посока Габрово по път I-5 Казанлък – Габрово през проход Шипка поради снеговалеж и снегонавяване.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Опасно време: бедствено положение в Смолян, усложнена обстановка в Карлово и Добрич  (ОБЗОР-II)

Опасно време: бедствено положение в Смолян, усложнена обстановка в Карлово и Добрич (ОБЗОР-II)

18 Януари 2018 | 12:56 | Агенция "Фокус"
София. Жълт код за силен вятър е в сила за цялата страна. Очаква се северозападният вятър да бъде със средна скорост 14-19 м/с и пориви до 24 м/с. Властите съветват хората да бъдат внимателни за летящи във въздуха предмети. Възможни локални нарушения на обичайните дейности на открито. Силният вятър доведе до усложнена обстановка в различни части на страната.
Вследствие на бурния вятър в Община Смолян тази сутрин е обявено бедствено положение, заради затворени пътища в резултат на изкоренени и паднали дървета и прекъснато електрозахранване, които са наложили провеждане на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни действия. Над 20 са сигналите за паднали дървета заради силния вятър. Община Смолян предупреждава гражданите да не излизат извън домовете си между 12.00 и 14.00 часа, защото се очаква порива на вятъра да е най-силен - 65 км/час. Директорите на учебните заведения са предупредени да не пускат децата навън. Без ток са Турян, Станевска махала, Река, Требище, цялото Арденско корито, Момчиловци, Соколовци и Тикале, Търън. Затворени за движение са пътищата за Мугла, Турян, Габрица и Левочево. В някои населени места и клетките за мобилни телефони не функционират и е трудна връзката с кметовете. Екипи на общината са се отправили към селата Турян, Хасовица, Писаница, Левочево, Петково, Габрица, Черешово и други, за да се установи на място как са хората и имат ли нужда от помощ, Където е безопасно и възможно се провеждат спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи. Има много повредени покриви. Изкоренените дърветата са затворили пътищата. Кризисния щаб в Община Смолян работи на непрекъснат режим. Доброволците от община Смолян са на терен.
Около 90 населени места в област Добрич са без електрозахранване. 32 машини работят по всички направления в областта. Затворени за движение са направленията Добрич-Варна и Добрич-Генерал Тошево-Кардам. Затворен за движение временно е път II-29 Варна - Добрич поради снеговалеж, силен вятър и изтегляне на варирали тежкотоварни автомобили на територията на Областно пътно управление Варна. Няма сигнали за възникнали проблеми от вредното въздействие на водите, вследствие на повишени водни нива във водните обекти на територията на областта. Без ток са 50 села в община Добричка. Електрозахранване няма в 21 села в община Генерал Тошево, 8 – в община Крушари, 5 – в община Каварна. Има села без ток и в общините Балчик и Шабла. Нарушено е водоподаването в цялата област, тъй като няма електрозахранване на помпените станции в областта.
Над 13 сигнала за паднали дървета са постъпили в Пожарната в Пловдив заради бурния вятър. Изключително тежка е и обстановката в община Карлово, като и там може да бъде обявено частично бедствено положение. Нанесени са множество материални щети. Без електрозахранване е Клисура и квартал „Сущица“ в град Карлово. Поддържа се непрекъсната връзка с електроразпределителното дружество за максимално бързото отстраняване на щетите. Обявен е и неучебен ден за училището и детската градина в Клисура. Жителите на карловското село Розино са без ток и вода. Часовете в училището са били намалени, а детската градина е била затворена.
Силният вятър на територията на община Враца причини аварии на електропреносната мрежа и остави част от селата без ток. В момента без ел. захранване са селата Вировско и Мало Пещене, както и квартали в селата Девене, Три кладенци и Челопек. Проблеми с уличното осветление има в населените места Згориград, Лиляче, Мраморен, Оходен, Чирен. Подаден е сигнал за паднало дърво в детската градина в село Згориград. Няма нанесени щети, а мястото ще бъде почистено. Заледени пътни участъци има в село Голямо Пещене, където кметът е започнал опесъчаване на уличната мрежа.
Няколко села от област Габрово са без електрозахранване заради авария на далекопровод. Без ток са селата в посока Междене, Велковци и Лесичарка. Поради частична авария на друг далекопровод, без ток електрозахранване са част от селата в кметство Балани. Екипите на електроразпределителното дружество работят по отстраняване на авариите. Снежната покривка в градската част на Габрово е от 5 до 10 см, по високите части на общината достига до 20 см и има навявания. Обработва се градската пътна мрежа и се почистват пътните участъци в към селата с цялата налична техника. Пътищата за Севлиево, Трявна, Дряново се почистват и са проходими при зимни условия. Част от междуградските автобусни линии се изпълняват със закъснения.
В област Стара Загора без ток е град Шипка, затворени са входно – изходните пътни артерии в града поради силен вятър и снегонавявания.
Заради авария е прекъснато топлоподаването към всички абонати в Разград. Създадена е организация за работа на ремонтните екипи до възстановяване на топлоснабдяването.
Ферибот Свищов – Зимнич временно не работи заради силния вятър. Курсовете на съоръжението са преустановени от тази сутрин. Няма образувала се колона от тежкотоварни превозни средства.
Изключително лоши са условията за туризъм в планините. Лифтовите съоръжения в Банско и на Витоша не работят поради ураганен вятър. Въпреки това обстановката в град Банско е нормална и няма данни за възникнали проблеми заради силен вятър.
Силният вятър и валежите от сняг усложниха пътната обстановка в страната. Близо 500 машини са обработвали през нощта пътните настилки по републиканската мрежа. През деня работата на снегопочистващата техника продължава, за да се осигури проходимостта на пътищата при зимни условия. Снеговалеж и силен вятър има в момента в областите Варна, Добрич, Търговище, Габрово, Кюстендил и Пазарджик. Настилките се обработват непрекъснато, но заради ниските температури и силния вятър е възможно да има хлъзгавост и снегонавявания на платното и шофьорите трябва да карат внимателно. Поради обилен снеговалеж и силен вятър временно е ограничено движението по път II-29 Варна - Добрич и път III-2902 Кичево - Аксаковска панорама, както и по път I-5 Казанлък – Шипка като трафикът е насочен по обходен маршрут: път I-6 Казанлък - Дунавци - път III-5601 Дунавци – Шейново – Шипка. Ограничено е и движението в посока Габрово по път I-5 Казанлък - Габрово. За товарни автомобили над 12 тона е ограничено преминаването по път III-358 Шипково - Рибарица. Затворен за всички видове моторни превозни средства е Троянският проход. Без ограничения е преминаването през проходите „Айтоски”, „Обзорски”, „Печинско”, „Превала”, „Предел”, „Републиката“, „Ришки” и „Рожен”. Целогодишно забранено за МПС над 3,5 тона е преминаването през „Дюлински” и „Пампорово”, а на товарни автомобили над 10 тона през „Вратник” и „Твърдишки“. Забранено за МПС над 12 тона е преминаването през проходите „Петрохан“, „Котленски“ и „Шипка”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Мариана Цекова, зам.-кмет на Смолян: Няма мобилна връзка с осем села в общината, екипи пътуват за откъснатите населени места

Инж. Мариана Цекова, зам.-кмет на Смолян: Няма мобилна връзка с осем села в общината, екипи пътуват за откъснатите населени места

18 Януари 2018 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Смолян. Тази нощ получихме множество сигнали за паднали дървета в община Смолян. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян зам.-кметът инж. Мариана Цекова, която оглавява и Кризисния щаб за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия. По думите ѝ за първи път в Смолян има толкова силни пориви на вятъра – над 65 км/ч. „През нощта голяма част от населените места в общината бяха без ток и това доведе и до невъзможност за работа на клетките на мобилните оператори и в момента с осем села нямаме връзка. Екипи на общината вече пътуват към селата Турян, Хасовица, Писаница, Левочево, Петково, Габрица, Черешово и други, за да се установи на място как са хората и имат ли нужда от помощ, за да се предприемат конкретни действия“, заяви инж. Цекова. Тя изрази надежда прогнозите на метеоролозите от НАО „Рожен“ да не се оправдаят и поривите на вятъра да не се усилят в следобедните часове.
Инж. Цекова отбеляза, че има населени места със затворени пътища. Такива са пътят за Турян, пътят от Левочево – посока „Райковски ливади“, пътищата за Мугла и Габрица. „Екипи на ПБЗН, горските предприятия, доброволците и екипи на общината са на терен непрекъснато, за да разчистват пътищата. Падналите дървета са такива с мека дървесина и основно смърчове, които са с плитка коренова система. Причината е преовлажняването на почвата от проливния дъжд снощи, поривът на вятъра накланя дърветата и ги кърти с корените. Специалисти на Южно централно държавно горско предприятие и Регионалната дирекция по горите ни оказват съдействие. Благодарим и на всички граждани за съдействието.“, каза инж. Цекова. Тя уточни, че има места, на които не могат да влязат екипите, защото вятърът е много силен и няма как да се разчиства пътя.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Силният вятър остави без ток села в община Твърдица

Сливен: Силният вятър остави без ток села в община Твърдица

18 Януари 2018 | 12:38 | Агенция "Фокус"
Твърдица. Силен вятър и множество паднали дървета по електропроводи са причина за прекъсвания в електрозахранването в някои райони. Основно засегнати са села в района на община Твърдица. Това съобщиха от електроразпределителната компания. Продължава работата на диспечерските центрове и аварийните екипи по отстраняването на повредите. Общо 76 екипа на дружеството са ангажирани с възстановителните дейности, които включват и физически обход в труднодостъпни райони.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Около 90 населени места в областта са без електрозахранване

Добрич: Около 90 населени места в областта са без електрозахранване

18 Януари 2018 | 12:31 | Агенция "Фокус"
Добрич. 32 машини работят по всички направления в областта, съобщиха от пресцентъра на Областна управа – Добрич. Пътищата са проходими при зимни условия. Затворени за движение са направленията Добрич - Варна и Добрич - Генерал Тошево - Кардам. Обстановката към този час по данни на оперативните дежурни е нормална. Всички пътища са проходими при зимни условия. Затворен за движение временно е само път II-29 Варна - Добрич поради снеговалеж, силен вятър и изтегляне на варирали тежкотоварни автомобили на територията на Областно пътно управление - Варна. Няма сигнали за възникнали проблеми от вредното въздействие на водите, вследствие на повишени водни нива във водните обекти на територията на областта. Около 90 населени места в областта са без електрозахранване, като най-много села без ток са в община Добричка – около 50. Електрозахранване няма в 21 села в община Генерал Тошево, 8 – в община Крушари, 5 – в община Каварна. Има села без ток и в общините Балчик и Шабла. Нарушено е водоподаването в цялата област, тъй като няма електрозахранване на помпените станции в областта. Снежната покривка е 6 см. Валежът продължава и се образуват навявания.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Временно е затворен за движение пътя Добрич – Генерал Тошево – Кардам

Добрич: Временно е затворен за движение пътя Добрич – Генерал Тошево – Кардам

18 Януари 2018 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Добрич. Временно е затворено движението за всички МПС по направление Добрич – Генерал Тошево – Кардам, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация. Причината за ограничителната мярка са снегонавяванията на места по пътния участък, които достигат от два до четири метра. Изпратени са допълнително машини за разчистване и осигуряване на проходимостта на пътя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Община Карлово: Възстановено е електрозахранването в с. Левски, с. Иганово и кв. "Сушица"

Община Карлово: Възстановено е електрозахранването в с. Левски, с. Иганово и кв. "Сушица"

18 Януари 2018 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Карлово. Кризисният щаб на Община Карлово приема сигнали за щети и прави всичко възможно за тяхното бързо отстраняване. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Бурният вятър, с напорни екстремни пулсации и пориви, нанася множество материални щети на територията на цялата Карловска община. Два екипа от общинска администрация и екип на районна служба "Пожарна и аварийна безопасност и защита на населението" (РС ПБЗН) в Карлово работят от сутринта и провеждат спешни спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи. На спешните телефони при оперативните дежурни на Община Карлово - 0335/54 555, GSM 0896 686 704, са получени множество сигнали за изкоренени дървета, нанесени щети на МПС-та, паднали клони, билбордове и електрически кабели.
Електрозахранването в с. Левски, с. Иганово и кв. "Сушица" към момента е възстановено. Поддържа се непрекъсната връзка с всички експлоатационни дружества, както и с РС ПБЗН - Карлово и РУ на МВР - Карлово за оперативна съгласуваност и максимално бързи действия при отстраняване на щетите, нанесени от бурния вятър.
Покривът на стола на СУ „Христо Проданов“ в гр. Карлово е отнесен от силния вятър и училището работи с намалени часове. Отнесен е и покривът на здравната служба в с. Васил Левски.
Със заповед № 41 от 18.01.2018 г. на кмета на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов, съгласувана с Регионална управление на образованието (РУО) Пловдив, е обявен неучебен ден за училищата в гр. Клисура.
Общинският щаб и лично кметът д-р Емил Кабаиванов изказват огромната си благодарност към екипите на РС ПБЗН - Карлово и EVN, за бързата им реакция по отстраняване на множеството щети.
По информация на РС ПБЗН - Карлово силният вятър ще намалее към 16.00 часа, до тогава Община Карлово призова гражданите да излизат от домовете си само при спешни и неотложни нужди.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Габрово: 28 населени места в областта са без електрозахранване

Габрово: 28 населени места в областта са без електрозахранване

18 Януари 2018 | 12:16 | Агенция "Фокус"
Габрово. 28 населени места в област Габрово са без електрозахранване, съобщиха от електроразпределителното дружество. Всички аварийни екипи са мобилизирани за отстраняване на възникналите повреди. В много райони работата на специалистите е затруднена от метеорологичната обстановка, която на места се усложнява. От дружеството поддържа постоянна връзка с областните и общинските администрации за обмен на оперативна информация и синхронизиране на действията. Компанията има готовност да пренасочи при необходимост допълнителни ресурси от хора и техника към райони, където ситуацията е най-усложнена. Силният вятър, придружен с дъжд и мокър сняг, предизвика редица аварии по съоръженията от електроразпределителната мрежа в цяла Североизточна България. От сутринта екипите възстановиха електрозахранването на над 100 населени места в областите Велико Търново, Габрово, Търговище, Варна, и Добрич. Ситуацията се развива динамично, влошените метеорологични условия продължават да предизвикват нови повреди. Към 11.00 часа без ток са общо 141 населени места в Североизточна България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Основно засегнати от силния вятър са планинските части на областта, районите около Клисура и Първомай

Пловдив: Основно засегнати от силния вятър са планинските части на областта, районите около Клисура и Първомай

18 Януари 2018 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Основно засегнати от силния вятър са планинските части на Пловдивска област, районите около Клисура и Първомай. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от електроразпределителното дружество за Пловдивска област. Оттам уточниха, че множество паднали дървета по електропроводи са причина за прекъсвания в електрозахранването в някои райони на областта. Аварийните екипи работят по отстраняване на повредите. Общо над 70 екипа на дружеството са ангажирани с възстановителните дейности, които включват и физически обход в труднодостъпни райони.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Снежната буря затвори планински пътища в областта, без ток са селата Божевци, Зайчаре, Новачево и Стара река

Сливен: Снежната буря затвори планински пътища в областта, без ток са селата Божевци, Зайчаре, Новачево и Стара река

18 Януари 2018 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Сливен. Ограничена е проходимостта по направлението – Чуката, Раково поради снегонавявания от ураганен вятър. Образувана е снежна покривка от 10 – 12 см. Това съобщиха от Община Сливен. Затворен е пътят към Меча поляна и Българка. Пътуванията да се извършват по изключение и неотложност с автомобили с висока проходимост, оборудвани за зимни условия и с вериги. Има организация на екипите за действия, но поради наличие на ураганен вятър работата им е затруднена. Получени са сигнали за паднали дървета, прекъсване на електричеството и частични разрушения по покриви на сгради. Има поражения по покрива на кметството на с. Глушник. Без ток са селата Божевци, Зайчаре, Новачево и Стара река. Екипите на „Електроразпределение Юг“ работят по отстраняване на авариите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Враца: Силният вятър остави няколко от областта села без ток

Враца: Силният вятър остави няколко от областта села без ток

18 Януари 2018 | 12:07 | Агенция "Фокус"
Враца. Силният вятър на територията на община Враца причини аварии на електропреносната мрежа и остави част от селата без ток. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. В момента без ел. захранване са селата Вировско и Мало Пещене, както и квартали в селата Девене, Три кладенци и Челопек. Проблеми с уличното осветление има в населените места Згориград, Лиляче, Мраморен, Оходен, Чирен. Подаден е сигнал за паднало дърво в детската градина в село Згориград. Няма нанесени щети, а мястото ще бъде почистено. Заледени пътни участъци има в село Голямо Пещене, където кметът е започнал опесъчаване на уличната мрежа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Временно движението се осъществява в една лента по път III-866 Смолян – Стойките, в района на Смолян, поради опасност от падащи дървета

Смолян: Временно движението се осъществява в една лента по път III-866 Смолян – Стойките, в района на Смолян, поради опасност от падащи дървета

18 Януари 2018 | 12:05 | Агенция "Фокус"
Смолян. Временно движението се осъществява в една лента по път III-866 Смолян – Стойките, в района на Смолян, поради опасност от падащи дървета. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Екипите на ЕНЕРГО-ПРО възстановиха електрозахранването на над 100 населени места в Североизточна България, най-сложна е ситуацията в областите Добрич и Габрово

Екипите на ЕНЕРГО-ПРО възстановиха електрозахранването на над 100 населени места в Североизточна България, най-сложна е ситуацията в областите Добрич и Габрово

18 Януари 2018 | 12:04 | Агенция "Фокус"
София. Силният вятър, придружен с дъжд и мокър сняг, предизвика редица аварии по съоръженията от електроразпределителната мрежа в Североизточна България. От сутринта екипите на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи възстановиха електрозахранването на над 100 населени места в областите Велико Търново, Габрово, Търговище, Варна, и Добрич. Това съобщиха от пресцентъра на дружеството. Ситуацията се развива динамично, влошените метеорологични условия продължават да предизвикват нови повреди. Към 11.00 часа без ток са 141 населени места в Североизточна България. Най-сложна е ситуацията в областите Добрич и Габрово, където без електрозахранване са съответно 95 и 28 места.
Всички аварийни екипи на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи в засегнатите области са мобилизирани за отстраняване на възникналите повреди. В много райони работата на специалистите е затруднена от метеорологичната обстановка, която на места се усложнява.
ЕНЕРГО-ПРО Мрежи поддържа постоянна връзка с областните и общинските администрации в Североизточна България за обмен на оперативна информация и синхронизиране на действията. Компанията има готовност да пренасочи при необходимост допълнителни ресурси от хора и техника към райони, където ситуацията е най-усложнена.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Временно е ограничено движението по път II-29 Добрич - Генерал Тошево поради силен снеговалеж и изтегляне на аварирал автобус

Добрич: Временно е ограничено движението по път II-29 Добрич - Генерал Тошево поради силен снеговалеж и изтегляне на аварирал автобус

18 Януари 2018 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Добрич. Временно е ограничено движението по път II-29 Добрич - Генерал Тошево поради силен снеговалеж и изтегляне на аварирал автобус. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Над 13 сигнала за паднали дървета са постъпили в Пожарната в града заради бурния вятър

Пловдив: Над 13 сигнала за паднали дървета са постъпили в Пожарната в града заради бурния вятър

18 Януари 2018 | 11:55 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Над 10 сигнала за паднали дървета са постъпили в Пожарната в Пловдив през нощта заради бурния вятър, който духа в областта. Това съобщи за Радио „Фокус” - Пловдив зам.-директорът на РДПБЗН Петър Тосков. „В момента екипите обработват три сериозни сигнала – в Пловдив, Асеновград и Хисаря”, каза Тосков. Той не конкретизира какви точно са случаите, но обясни, че когато екипите на Пожарната излизат, най-вероятно става въпрос за паднали дървета върху коли, или нещо по-сериозно.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Обходният маршрут на път Юндола - Белово е по път II-84 Юндола - Велинград - Звъничево - път I-8 Звъничево - Белово

Пазарджик: Обходният маршрут на път Юндола - Белово е по път II-84 Юндола - Велинград - Звъничево - път I-8 Звъничево - Белово

18 Януари 2018 | 11:52 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. До 15.00 часа днес е ограничено движението по път III-842 Юндола - Белово поради отстраняване на паднали дървета на платното. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходен маршрут по път II-84 Юндола - Велинград - Звъничево - път I-8 Звъничево - Белово.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Временно се затваря пътя Белово - Юндола заради паднали дървета

Пазарджик: Временно се затваря пътя Белово - Юндола заради паднали дървета

18 Януари 2018 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. За сега няма възникнали сериозни проблеми на територията на област Пазарджик, предвид на силния и на места бурен вятър. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик говорителят на ОДМВР Мирослав Стоянов. Той обясни, че временно се затваря за движение за всички моторни превозни средства пътят Белово - Юндола поради множество паднали дървета. От Областно пътно управление - Пазарджик са организирали почистване на трасето и след това то отново ще бъде отворено за движение. „От сутринта до момента от РД „Пожарна безопасност и защита на населението“-Пазарджик са реагирали на три сигнала за паднали дървета – един на жп линията Септември - Варвара, един на пътя за село Черногорово и един в областния град“, уточни Стоянов.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Няма данни за пострадали жители на областта заради силния вятър

Сливен: Няма данни за пострадали жители на областта заради силния вятър

18 Януари 2018 | 11:44 | Агенция "Фокус"
Сливен. Екипи на Регионална дирекция „ПБЗН” - Сливен са се отзовали на 7 сигнала за паднали клони и дървета в резултат на силния вятър в областта. Това съобщиха от ОДМВР – Сливен. До 11.00 часа днес са посетени един сигнал в град Котел и 6 в град Сливен. Отстранени са клони и дървета паднали на пътни участъци. Към момента движението не е затруднено и няма пострадали хора. В квартал „С.Заимов” екипи на РСПБЗН - Сливен са премахнали дърво, паднало върху лек автомобил, пред жилищен блок и причинило материални щети.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Близо 500 машини обработват пътните настилки, шофьорите да карат внимателно

АПИ: Близо 500 машини обработват пътните настилки, шофьорите да карат внимателно

18 Януари 2018 | 11:39 | Агенция "Фокус"
София. Близо 500 машини са обработвали през нощта пътните настилки по републиканската мрежа. През деня работата на снегопочистващата техника продължава, за да се осигури проходимостта на пътищата при зимни условия. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Снеговалеж и силен вятър има в момента в областите Варна, Добрич, Търговище, Габрово, Кюстендил и Пазарджик. Необходимо е шофьорите да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат внимателно и със съобразена скорост. Настилките се обработват непрекъснато, но заради ниските температури и силния вятър е възможно да има хлъзгавост и снегонавявания на платното и шофьорите трябва да карат внимателно. Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за движение, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.
Поради обилен снеговалеж и силен вятър временно е ограничено движението по път II-29 Варна - Добрич и път III-2902 Кичево - Аксаковска панорама, както и по път I-5 Казанлък – Шипка като трафикът е насочен по обходен маршрут: път I-6 Казанлък - Дунавци - път III-5601 Дунавци – Шейново – Шипка. Ограничено е и движението в посока Габрово по път I-5 Казанлък - Габрово. За товарни автомобили над 12 тона е ограничено преминаването по път III-358 Шипково - Рибарица. Затворен за всички видове моторни превозни средства е Троянският проход.
Без ограничения е преминаването през проходите „Айтоски”, „Обзорски”, „Печинско”, „Превала”, „Предел”, „Републиката“, „Ришки” и „Рожен”. Целогодишно забранено за МПС над 3,5 тона е преминаването през „Дюлински” и „Пампорово”, а на товарни автомобили над 10 тона през „Вратник” и „Твърдишки“. Забранено за МПС над 12 тона е преминаването през проходите „Петрохан“, „Котленски“ и „Шипка”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Общината предупреждава гражданите да не излизат извън домовете си между 12.00 и 14.00 часа, защото се очаква порив на вятъра около 65 км/час

Смолян: Общината предупреждава гражданите да не излизат извън домовете си между 12.00 и 14.00 часа, защото се очаква порив на вятъра около 65 км/час

18 Януари 2018 | 11:38 | Агенция "Фокус"
Смолян Община Смолян предупреждава гражданите днес между 12.00 и 14.00 часа да не излизат извън домовете си, защото се очаква порива на вятъра да е най-силен - 65 км/час. Директорите на учебните заведения са предупредени да не пускат децата навън. Това съобщиха от пресцентъра на Община Смолян. Без ток са Турян, Станевска махала, Река, Требище, цялото Арденско корито, Момчиловци, Соколовци и Тикале, Търън. Затворени за движение са пътищата за Мугла, Турян, Габрица и Левочево. В някои населени места и клетките за мобилни телефони не функционират и е трудна връзката с кметовете.
Където е безопасно и възможно се провеждат спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи. Има много повредени покриви. Изкоренените дърветата са затворили пътищата.
Кризисния щаб в Община Смолян работи на непрекъснат режим. Доброволците от община Смолян са на терен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Жителите на село Розино са без ток и вода заради силния вятър, детската градина е затворена

Пловдив: Жителите на село Розино са без ток и вода заради силния вятър, детската градина е затворена

18 Януари 2018 | 11:33 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Жителите на карловското село Розино са без ток и вода заради силния вятър. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив кметът на селото Ангел Шаламанов. По думите му обстановката в селото е тежка. „Духа бурен вятър. В училището часовете бяха намалени наполовина, учениците се прибраха. Детската градина е затворена, тъй като се отоплява с климатици“, каза Шаламанов. Кметът на карловското село Розино посочи, че главният път в селото е нормално проходим. „Имаше паднали дървета преди и над селото. Екипи на пожарната ги отстраниха. В парка на селото има 2 - 3 паднали дървета, но те не представляват заплаха за преминаващи хора или превозни средства“, коментира Шаламанов. Той добави, че бурният вятър е отнесъл няколко покривни конструкции на постройки в ромската махала.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган излиза от издирателната секция след като е гласувал на парламентарните и президентските избори в страната. 24 юни 2018 година
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган излиза от издирателната секция след като...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.