НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:19


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Храм „Св. Димитър“ в петричкото село Коларово тази година навършва 102 години от създаването си

Храм „Св. Димитър“ в петричкото село Коларово тази година навършва 102 години от създаването си

14 Януари 2018 | 20:01 | Агенция "Фокус"
Петрич. Храм „Св. Димитър“ в петричкото село Коларово, където през 1948 г. е извършено убийството на Митрополит Борис, тази година навършва 102 години от създаването си. За Радио „Фокус“ – Пирин отец Павел, който е дългогодишен свещено служител в храма каза, че по летописната книга, която има в църквата и по думите на по-възрастните хора, строежът на храма е започнал през 1916 г. „Предполага се, че там е имало, от незапомнени времена, една по-малка църква за която никой нищо не оставя като сведения. Освещаването на този храм става от Неврокопския, тогавашен, митрополит дядо Макари в 1926 г.“, каза още отец Павел. Той добави, че по-късно до нея за владиката се построява къща, разположена в източния край, която може да се приеме като дом за свещеника и място, където той да приема гости. Отец Павел заяви, че църквата функционира и до днес като се обмисля за в бъдеще към нея да бъде разкрито Неделно училище. Той поясни, че на този етап това е само идея, защото доскоро целите сили и средства на църковното настоятелство са били фокусирани върху ремонта на над 100-годишната църква. „Имаме и други идеи не само за неделно училище, но това ще стане на по-късен етап. Трябва ни малко време за да се стабилизираме финансово, за да може да не притесняваме хората, да търсим от тях парична помощ. Вярва, че всичко това ще се случи“, с негово благоволение и разрешение.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отец Павел: През последните 10 години храм „Св. Димитър“ в Коларово претърпя своето добро развитие

Отец Павел: През последните 10 години храм „Св. Димитър“ в Коларово претърпя своето добро развитие

14 Януари 2018 | 17:51 | Агенция "Фокус"
Петрич. През последните 10 години храм „Св. Димитър“ в Коларово претърпя своето добро развитие. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин отец Павел, който е свещеник в храм „Св. Димитър“ в петричкото село Коларово, където на 8 ноември 1948 година митрополит Борис бива убит. По думите му от 2007 до 2017 година са били направени редица дейности, които са спомогнали за благоустрояването на храма, но и за неговото спасение от разруха. „Сега ни остават само довършителните работи“, каза още отец Павел. Той добави, че до сега от църквата не са искали и нямат намерението да искат от самите миряни средства за ремонтите. „Няма как да притискаме народа и така да ги молим за парична помощ. В момента животът е труден за хората, така че всеки, който има желание и възможност може да направи своето дарение за храма. Аз поне така обичам, защото когато човек отделя от малкото, то е по-благословено. Ние от храма само събираме и контролираме изразходването на паричните средства по предназначение“, подчерта отец Павел. Според него самата църква е посещавана от много хора, като броят им драстично се увеличава по време на празниците и особено на неделните служби. „Просто хората в Петрич са доста вярващи, не само по традиция, мога да твърдя, че по вяра идват в църквата“, коментира отец Павел. Той допълни, че за в бъдеще църковното настоятелство има идеята да разкрие Неделно училище към храма и не само. „Тъй като досега се занимавахме със строежа на църквата, разбира се, че имаме и други идеи не само за неделно училище, но това ще стане на по-късен етап. Трябва ни малко време за да се стабилизираме финансово, за да може да не притесняваме хората, да търсим от тях парична помощ. Вярва, че всичко това ще се случи“, заяви отец Павел.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отец Павел, храм „Св. Димитър“ – Коларово: Има отворена процедура за канонизацията на Неврокопския митрополит Борис

Отец Павел, храм „Св. Димитър“ – Коларово: Има отворена процедура за канонизацията на Неврокопския митрополит Борис

14 Януари 2018 | 15:55 | Агенция "Фокус"
Петрич. Има отворена процедура за канонизацията на Неврокопския митрополит Борис. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин отец Павел, който е свещеник в храм „Св. Димитър“ в петричкото село Коларово, където на 8 ноември 1948 година митрополит Борис бива убит. По думите му църквата в малкото населено място е важно място не само за петричани, но и за целия български народ, тъй като именно в тази църква, в нейния двор, намира смъртта си Неврокопския митрополит Борис. „Може би всеки, който е чел неговата книга знае, че в тази къща, където са отседнали за обяд на 8 ноември 1948 година, митрополит Борис бива извикан от тогавашния свещеник поп Илия от Хърсово. При няколко покани владиката излиза на разговор с него. Той го моли да бъде възвърнат в свещенически сан, тъй като е бил разпопен. Заради това, че владиката отказва той го застрелва пред погледа на множество хора“, обясни отец Павел. Според него лобно място на митрополит Борис привлича и за в бъдеще ще продължава да привлича голям брой хора към посещение и поклонение.

Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Швеция продължава да се бори за потушаването на горските пожари. 22 юли 2018 г.
Швеция продължава да се бори за потушаването на горските пожари. 22 юли 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.