НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:54

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Guardian: САЩ трябва да направят повече, за да принудят Башар Асад да преговаря, заяви лидер на сирийската опозиция

The Guardian: САЩ трябва да направят повече, за да принудят Башар Асад да преговаря, заяви лидер на сирийската опозиция

17 Януари 2018 | 03:20 | Агенция "Фокус"
Лондон. САЩ показват, че отново са ангажирани с принуждаването на президента на Сирия Башар Асад да направи отстъпки, за да сложи край на продължилата седем години гражданска война, но трябва да направят повече, за да убедят Русия да подложи сирийския държавен глава под натиск да преговаря, според думите на сирийски опозиционен лидер, пише британското левичарско издание The Guardian.
Насър ал Харири, главният преговарящ от Сирийската комисия за преговори(СКП), опозиционна група, подкрепяна от Запада, заяви, че приветства решението на САЩ да оставят 2 хиляди войници в Сирия, стига то да помогне за постигането на политическо разрешение на конфликта.
Според неговото мнение, САЩ трябва да разгледат възможността за налагане на санкции, за да принудят сирийския режим да преговаря. „Натискът над режима е ключовия въпрос“, подчерта опозиционният лидер. „Видяхме, че по време на последния кръг от преговорите, режима не беше под натиск да разговаря. Те имаха нулев интерес към преговорите. Без натиск от страна на Русия, политическият процес няма да проработи“.
„Ако присъствието на американски войници е фактор, който ще спомогне за политическо разрешение, то ще е добро. Всички усилия трябва да са концентрирани върху това“.
САЩ бяха подложени на остри критики, че са се отстранили от участие в дългосрочното разрешаване на конфликта в Сирия, извън разгромяването на „Ислямска държава“. През последните няколко седмици обаче, Западните дипломати се обнадеждиха, че американските служби са се ангажирали отново с въпроса, отчасти, защото САЩ смята, че ако Асад остане на власт, Иран, разполагащ със 75 хиляди войници и свои подконтролни милиции в страната, ще бъде усилен извънредно много.
Миналата година, от СКП се съгласиха на компромис да не поставят отстраняването на Асад като предварително условие за преговори, но заявиха, че това остава като цел на опозицията. „Може ли ООН да приема хора, които са извършили военни престъпления, като легитимни кандидати на избори? Това е въпрос към целия свят“.
Харири, който живее в Лондон, изрази силната си резервираност към американския план за основаване на 30 хилядна гранична войска, съставена основно от сирийски кюрди, в северозападната част на Сирия, заявявайки, че целта на опозицията е да се създаде единна и обединена национална армия.
„Голяма и отделна кюрдска войска може да отвори вратата за нова политическа борба в региона“, предупреди той. „Всяка сила, основаваща се на отделен етнос или религия може да е пречка пред политическото разрешение“.
Сирийската опозиция не отхвърли категорично възможността да участва на организираната от Русия мирна конференция в черноморския курорт Сочи по-късно този месец, но заяви, че негативните слухове около конференция водят до мисълта, че планът на Москва е да заобиколи мирния процес в Женева под шапката на ООН.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Иранският президент Хасан Роухани осъди плана на САЩ да организират военна сила в Сирия

Reuters: Иранският президент Хасан Роухани осъди плана на САЩ да организират военна сила в Сирия

16 Януари 2018 | 16:27 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иранският президент Хасан Роухани осъди плана на САЩ да организират военна сила в Сирия, съобщава Reuters.
В неделя водената от САЩ международна коалиция разкри намерението си да обучи 30 хил. бойци от кюрдските Сирийски демократични сили, които да служат за защита на границата на страната, в отговор президентът на страната Башар Асад заяви, че ще разбие новата военна сила. В същото време Русия определи намеренията като план да се раздели Сирия.
Във вторник говорителят на Роухани цитира думи на иранския президент, според които „новият план на американците за Сирия е в разрез с международното право и представлява конспирация срещу суверенитета и сигурността на Сирия и региона“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Външните министри на Русия и Иран са обсъдили ситуацията в Сирия

ТАСС: Външните министри на Русия и Иран са обсъдили ситуацията в Сирия

16 Януари 2018 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Москва/Техеран. Руският външен министър Сергей Лавров е обсъдил по време на телефонен разговор със своя ирански колега Мохамад Джавад Зариф ситуацията в Сирия, съобщава ТАСС.
Двамата също така са засегнали иранското ядрено споразумение по време на провелия се във вторник разговор.
„Двете страни размениха мнения по някои актуални международни проблеми и по-конкретно ситуацията в Сирия малко преди провеждането на Конгреса за сирийски национален диалог в Сочи, както и въпроси, засягащи иранското ядрено споразумение“, се казва в официално съобщение от руското външно министерство.
По-късно през януари в Сочи ще се проведе конгрес за бъдещето на Сирия, иницииран от Русия, Иран и Турция. По-голямата част от сирийските опозиционери отказаха да вземат участие.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Реджеп Тайип Ердоган разкри, че при осъществяването на планираната турска операция в Африн ще участват и бойци от сирийската опозиция

Reuters: Реджеп Тайип Ердоган разкри, че при осъществяването на планираната турска операция в Африн ще участват и бойци от сирийската опозиция

16 Януари 2018 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разкри, че при осъществяването на планираната турска операция в Африн ще участват и бойци от сирийската опозиция, предава Reuters.
В последните няколко дни, държавният глава няколко пъти предупреди, че страната му ще предприеме интервенция в провинция Африн, след като по-рано водената от САЩ международна коалиция разкри, че смята да извърши тренировката на 30-хилядна военна част, предназначена за гранична охрана и съставена предимно от бойци от кюрдските Сирийски демократични сили. Планът предизвика гнева на Турция, която счита „Кюрдските отряди за защита“, които са една от главните групировки в Сирийските демократични сили, за терористична организация.
По време на пресконференция, на въпрос дали в планираната операция в Африн ще вземат участие и бунтовници от сирийската опозиция, Ердоган заяви „естествено“. Турският президент допълни, че „тази борба се води заради тях, а не заради нас“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мевлют Чавушоглу: Турция ще предприеме мерки срещу терористичните организации, независимо от това кой ги подкрепя

Мевлют Чавушоглу: Турция ще предприеме мерки срещу терористичните организации, независимо от това кой ги подкрепя

16 Януари 2018 | 05:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу разкритикува наскоро обявения от САЩ план да изградят т.нар. „гранична армия“ водена от „Кюрдските сили за народна самоотбрана“ (PYD), смятана от правителството в Анкара за сирийско разклонение на ПКК, предава Anadolu Agency.
„САЩ трябва да изяснят на чия страна са. Дали избират да са до съюзниците си или с терористичните организации“, заяви Чавушоглу. „Ние ще предприемем собствени мерки срещу терористите, независимо кой ги подкрепя. Независимо дали от САЩ или от други страни – това няма значение за нас“, допълни той-.
Относно възможната турска операция в северносирийския район Африн министърът заяви, че страната му ще се бори срещу кюрдските терористи в Сирия, както се бори и срещу ПКК.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бинали Йълдъръм: САЩ се държат с Турция като към враг

Бинали Йълдъръм: САЩ се държат с Турция като към враг

15 Януари 2018 | 23:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм разкритикува наскоро обявения от САЩ план да формира гранична армия с участието на „Кюрдските сили за народна самоотбрана“(PYD) в северна Сирия. Според него така Вашингтон се отнася към Турция като към „враг“, предава Anadolu Agency.
Наскоро водената от САЩ международна коалиция, бореща се срещу „Ислямска държава“ обяви, че ще установи гранични сили за сигурност от около 30 хил. души, съставени от „Сирийските демократически сили“ – подкрепяни от Вашингтон сили, контролирани най-вече от PYD. „Кюрдските сили за народна самоотбрана" са смятани от Турция са сирийско разклонение на забранената в страната Кюрдска работническа армия (ПКК).
„Страните с империалистични амбиции в региона подкрепят открито терористични групировки срещу Турция“, заяви Йълдъръм. Той призова САЩ да осъзнаят грешката си и да се откажат от плана.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Сирийският заместник-министър на външните работи заяви, че силите на САЩ не плашат никого

РИА Новости: Сирийският заместник-министър на външните работи заяви, че силите на САЩ не плашат никого

15 Януари 2018 | 23:13 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Според заместник-министъра на външните работи на Сирия Фейсал Микдад силите, които САЩ изпращат в страната му са „фиктивни“ и не плашат никого, предава РИА Новости, позовавайки се на местни медии.
По-рано водената от САЩ международна коалиция срещу Ислямска държава заяви, че ще създаде съвместно със Сирийските демократични сили т.нар. „Сили за сигурност на границите“ в контролираните от тях територии. Крайна цел ще бъде създаването на контингент от около 30 хил. души. Освен това САЩ имат и бази в Сирия – в частност в град Ет Танфе, където се провежда обучение на отрядите на въоръжената сирийска опозиция.
„Силата на САЩ в момента е фиктивна и не ни плаши. Убедени сме, че Сирия ще остане единна“, заяви Микдад пред местна телевизия. Той подчерта, че сирийската армия и нейните съюзници следят всеки, който се опитва да посегне на единството на страната. „Посланието ни достигна до получателите си и те знаят, че сирийската армия е способна да постигне своите цели“, смята заместник-министърът.
Според сирийския дипломат присъствието на американски и турски сили не съответства на интересите на Сирия и е нещо „враждебно и незаконно“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Турция продължава да прехвърля техника на границата със Сирия заради плановете на САЩ да обучава сирийските кюрди

ТАСС: Турция продължава да прехвърля техника на границата със Сирия заради плановете на САЩ да обучава сирийските кюрди

15 Януари 2018 | 17:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция продължава да прехвърля военна техника към границата със Сирия след заявленията от САЩ, че обучават кюрдите да охраняват сирийските граници, съобщиха турските медии, предава ТАСС.
Според данните, в района на Реханль в турската погранична провинция Хатай са отправени 24 единици техника, включително бронетранспортьори и машини за прекъсване на свръзките. Отбелязва се, че турските военнослужещи водят ежечасно наблюдение на сирийския регион Африн. В неделя Анкара вече изпрати на границата със Сирия колона военна техника, включително пет танка.
Агенция „Фокус“ припомня:
В неделя началника на службата за връзки с обществеността на щаба на операцията Inherent Resolve ( „Непоколебима решимост“ ), която се провежда в Ирак и Сирия от коалиция от държави, начело със САЩ, полковник Томас Вил съобщи, че Вашингтон „подготвя погранична служба за сигурност на Сирия“. Според неговите думи „числеността на тази организация ще бъде около 30 хиляди души“.
По-рано в понеделник, Ердоган заплаши, че „ще унищожи в зародиш“ армията за защита на сирийските граници, която ще бъде подготвена от САЩ. Ердоган отново заяви, че турската армия „може да започне военната операция в сирийския регион във всяка минута“.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Терористите атакуват Турция от сирийската провинция Африн

Anadolu Agency: Терористите атакуват Турция от сирийската провинция Африн

15 Януари 2018 | 17:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. Двама турски военнослужещи са загинали, а един е получил наранявания в резултат от атака от контролирания от сирийските кюрдски „Отряди за народна самоотбрана“ ( YPG ) сирийски регион Африн над турски погранични постове в провинциите Хатай и Килис, предава Anadolu Agency.
Според информация на агенцията, бойците от YPG са предприели 10 атаки срещу погранични постове в Хатай и две атаки над погранични постове в Килис за почти 2,5 години.
Въоръжените сили на Турция са нанесли ответни удари.
Агенция „Фокус“ припомня:
В понеделник, 15 януари, президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган заяви, че подготовката за настъпателна операция в сирийските кюрдски региони Африн и Манбидж е завършена и може да започне всеки един момент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Таийп Ердоган: Операцията в Сирия може да започне всяка минута, ще смажем опита за създаване на кюрдски граничари в зародиш

Реджеп Таийп Ердоган: Операцията в Сирия може да започне всяка минута, ще смажем опита за създаване на кюрдски граничари в зародиш

15 Януари 2018 | 14:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган анонсира завършването на подготовката за нова антитерористична операция в Сирия, предава Anadolu Agency.
“Операцията в приграничния с Турция сирийски район Африн може да започне всяка минута“, заяви Ердоган.
Според думите на турския лидер, Въоръжените сили на Турция „бързо“ ще закрият темата за Африн и Манбидж ( кюрдски региони в северозападна Сирия – бел. ред. ). „Подготовката е завършена и операцията може да започне всяка минута. След това ще дойде ред и на други региони“, обеща президентът.
Ердоган напомни, че ВС на Турция продължават да нанасят удари по обекти на терористите в Северна Сирия. „Нямаме намерение да седим със скръстени ръце, в чакане някой друг да унищожи терористите вместо нас. Анкара препоръча на Вашингтон да пресече дейността на терористичните организации и се обявява категорично против всякакви опити за унищожаване на „Ислямска държава“ с ръцете на други терористи. Ако Вашингтон смята Анкара за стратегически партньор, то трябва да се бори с терористите заедно с Турция“, заяви турският президент.
Напомняйки, че САЩ са признали факта за създаване на армия на терористите на турската граница ( вчера се разбра, че САЩ обучават бойци на „Сирийските демократични сили“ за преобразуването им в гранична полиция/армия – бел.ред. ), Ердоган подчерта, че целта на Анкара е „смазване на този опит в зародиш“.
Според неговите думи, Турция е осведомена за двуличието и подлостта на терористите, които трябва да бъдат включени в състава на армията, която в момента САЩ създават в Сирия. „Това 30-хилядно формирование, което Вашингтон планира да създаде, трябва да се нарича „армия на вероломните предатели“. Няма никакви съмнения в това, че при първа възможност те ще насочат оръжието си срещу американските военнослужещи“, предупреди турския лидер.
Президентът призова всички дружествени страни и съюзници на Турция да не излизат на пътя на Анкара в нейната борба с терористите и убийците. „В противен случай Турция не отговаря за възможните последствия. Свалете знамената на своите страни от районите на дислокация на терористите, докато не ни се е наложило да ви ги предадем лично. Откъснете нашивките на вашите армии от униформите на терористите, докато не ни се е наложило да заровим в земята тези, които стоят в една редица с екстремистите“, подчерта турският лидер.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Въоръжената сирийска опозиция отказа да участва на конгреса за бъдещето на Сирия в Сочи

РИА Новости: Въоръжената сирийска опозиция отказа да участва на конгреса за бъдещето на Сирия в Сочи

14 Януари 2018 | 23:32 | Агенция "Фокус"
Москва/Сочи. Делегацията на въоръжената сирийска опозиция е отказала да участва на конгреса, който ще обсъди бъдещето на Сирия, насрочен за 29 и 30 януари, предава РИА Новости.
По-рано от участие в срещата, организирана от Русия, Иран и Турция, се отказаха и членовете на опозиционната Сирийската комисия за преговори, която обединява членове на почти всички противопоставящи се на режима на Башар Асад формации.
Отказът е свързан не с нежеланието да се намери политическо решение на кризата в страната, а стремежа то да се търси в рамките на преговорите, провеждани под егидата на ООН, според член на въоръжената опозиция.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: САЩ ще използват бойци от кюрдска групировка за да защитават сирийските граници

Hurriyet: САЩ ще използват бойци от кюрдска групировка за да защитават сирийските граници

14 Януари 2018 | 22:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Водената от САЩ военна коалиция ще работи със сирийските кюрди за да създаде нова организирана сила за гранична защита, наброяваща 30 хил. души, пише вестник Hurriyet. Ход, който предизвика гнева на Турция, отбелязва изданието.
Към момента се тренират основната част от членовете на бъдещата групировка, която ще носи името „Гранични сили за защита“.
Почти мигновено след като САЩ разкриха намеренията си, говорителят на турския президент Ибрахим Калин осъди американската инициатива като „неприемлива“, пише изданието.
„Турция ще продължава да предприема всички нужни мерки за да защитава националните си интереси и националната си сигурност“, каза още Калин.
Според изданието, американската подкрепа за кюрдските военното формирование Сирийски демократични сили, е оставила тъмно петно върху отношенията между двете държави, които са съюзнички в рамките на НАТО. Анкара разглежда формированието Работническа партия на Кюрдистан и определената като нейно подразделение партия „Народни отряди за защита“, която също се състои предимно от кюрди, като терористични организации.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Анкара заяви, че подготвянето на сирийски кюрдски бойци за гранична полиция на страната е неприемливо

Reuters: Анкара заяви, че подготвянето на сирийски кюрдски бойци за гранична полиция на страната е неприемливо

14 Януари 2018 | 18:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Говорителят на президента на Турция Реджеп Таийп Ердоган - Мустафа Калън, отправи остри критики в неделя срещу решението на оглавяваната от САЩ антитерористична коалиция да създаде, на базата на бойци от кюрдско-арабската въоръжена коалиция „Сирийски демократични сили“ ( СДС ), нова гранична военна служба в Северна Сирия, предава Reuters.
Калън подчерта, че вместо да прекратят подкрепата си за СДС, както е поискала Анкара, „САЩ предприемат тревожни ходове за легитимиране на тази организация и трайното й установяване в региона. Категорични сме, че това е напълно неприемливо“.
Турция смята кюрдско-сирийските „Отряди за народна самоотбрана“ (YPG), които са в основата на СДС, за издънка на поставената в списъка на терористичните организации „Работническа партия на Кюрдистан“ ( ПКК ), която води борба за независимост от Анкара от 80-те години на XX век насам. Турция „ще продължи борбата си срещу всяка терористична организация, независимо от нейното наименование или форма“, подчерта Калън.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Международната коалиция ще обучи 15 хиляди бойци от сирийската опозиция да охраняват границите на страната

ТАСС: Международната коалиция ще обучи 15 хиляди бойци от сирийската опозиция да охраняват границите на страната

14 Януари 2018 | 18:00 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съветници от оглавяваната от САЩ международна антитерористична коалиция ще се заемат с преподготовката на 15 хиляди бойци от опозиционните на Дамаск отряди „Сирийски демократични сили“ (СДС), с цел да ги обучат как да охраняват границите на арабската страна. Това заяви пред кореспондент на ТАСС в неделя началникът на службата за връзки с обществеността на щаба на операцията Inherent Resolve, която се провежда в Ирак и Сирия от група държави, начело със САЩ, полковник Томас Вил.
„Коалицията работи съвместно със СДС над създаването и подготовката на нова погранична служба за сигурност в Сирия“, отбеляза американският военен, добавяйки, че числеността на организацията ще е около 30 хиляди души.
„Основата на новата силова структура реално ще станат 15 хиляди членове на СДС, които ще преминат преподготовка за служене в пограничните войски, тъй като тяхната борба с „Ислямска държава“ отива към своя край“, поясни представителят на коалицията, добавяйки, че в състава й ще влязат най-опитните бойци от кюрдско-арабската въоръжена коалиция.
„В момента преподготовка преминават приблизително 230 души“, заяви той.
Полковникът съобщи, че тези отряди ще бъдат разместени „на границата на Сирия с Турция и Ирак, както и по поречието на река Ефрат“. С други думи, както смятат експертите, те ще бъдат дислоцирани по границите на територията, контролирана от СДС.
Представителят на коалицията освен това подчерта, че кюрдите-опозиционери ще служат в районите, където живеят – в северните части, а арабите – по долината на река Ефрат и на границата с Ирак.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Турският президент заяви, че е възможно въоръжените сили на страната да възобновят  операцията си в Сирия

ТАСС: Турският президент заяви, че е възможно въоръжените сили на страната да възобновят операцията си в Сирия

14 Януари 2018 | 14:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган за втори път през последната седмица заяви, че е възможно да продължи операция „Щитът на Ефрат“ в северната част на Сирия. Той заяви това по време на събитие на управляващата Партия на справедливостта на развитието, предава ТАСС, позовавайки се на местни медии.
„Ако такава бъде волята на Аллах, в близките дни ще предприемем първите стъпки в рамките на възобновената операция „Щитът на Ефрат“ в сирийската област Африн, за да очистим нашата южна граница от терористи“, заяви Ердоган. „Ние ще влезем там някоя нощ без предупреждение. Ние ще предприемем всички необходими мерки, ако нашата граница бъде подложена и на най-малка заплаха“, допълни той.
Същевременно президентът призова международната общност „да подкрепя Турция в законните ѝ усилия“ да осигури сигурността в региона.
По-рано, на 9 януари, президентът на Турция заяви, че е възможно възобновяването на операция „Щитът на Ефрат“ в областите Манбидж и Африн с северната част на Сирия.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Турските въоръжени сили нанесоха удар по кюрдските сили в Северна Сирия

Anadolu Agency: Турските въоръжени сили нанесоха удар по кюрдските сили в Северна Сирия

14 Януари 2018 | 14:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турските сили за сигурност нанесоха удари по цели на „Кюрдските сили за народна самоотбрана“(PYD) в северния сирийски район Африн в провинция Алепо, за да предотвратят формирането на „терористичен коридор“ по границите на Турция, предава Anadolu Agency.
Според наличната информация турски артилерийски части са ударили кюрдските сили от позиции, разположени в южната турска провинция Хатай. Бойните действия, които в момента се водят в Африн, следват успешната турска операция „Щитът на Ефрат“, която приключи миналия март.
Турското правителство смята PYD за сирийско разклонение на обявената за терористична организация в страната Кюрдска работническа партия.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Турция изпрати военен конвой на границата със Сирия

Daily Sabah: Турция изпрати военен конвой на границата със Сирия

13 Януари 2018 | 22:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турски военен конвой, който включва танкове, е изпратен на границата със Сирия в южната провинция Хатай, съобщава вестник Daily Sabah, като се позовава на източник от силите за сигурност.
Видеозапис, разпространен от държавната агенция Anadolu Agency, показва група от пет танка, натоварени на камиони, да се движат по ненатоварен път. Източник от военните кръгове, пожелал анонимност, разкри, че танковете са транспортирани за подкрепление на турските гранични единици.
По-рано в събота държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова членовете на „Работническа партия на Кюрдистан“ (ПКК) и нейните клонове в района на сирийския град Африн, провинция Алепо, да се предадат. Съгласно думите му, всяко тяхно начинание „няма шанс за успех“, ако Анкара не е дала съгласието си за него. Турция ще се намеси, ако „терористите в Африн не се предадат“, предупреди Ердоган
Турски артилерийски единици, базирани в Хатай и в сирийската провинция Идлиб, откриха в събота огън по кюрдите в района на Африн, припомнят от редакцията.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Турската артилерия е открила огън срещу обекти в сирийската провинция Африн

Hurriyet: Турската артилерия е открила огън срещу обекти в сирийската провинция Африн

13 Януари 2018 | 17:49 | Агенция "Фокус"
Анкара/Дамаск. Турската артилерия е открила огън срещу обекти на обявената за терористична групировка Работническа партия на Кюрдистан и партията „Демократически съюз“, разположени в сирийската провинция Африн, пише вестник Hurriyet. Съгласно данните на изданието, атаката е извършена от територията на южната турска провинция Хатай, като целта е да се предотврати формирането на „терористичен коридор“ край южната граница на Турция. Според разпространено от турската армия съобщение, военните са изстреляли най-малко 36 снаряда срещу няколко от кварталите на град Африн, който е център на едноименната провинция.
По-рано в събота турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган също даде информация за действията на военните по време на среща с членове на управляващата „Партия на справедливостта и развитието“, проведена в източната част на Турция. По думите на Ердоган, „ние разрушаваме западното крило на този коридор“. Президентът също така заплаши с интервенция, ако, както пише изданието, терористите не се предадат.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Турция е помогнала на сирийски бунтовници да организират контраатаката срещу правителствената армия на Дамаск, според сирийски държавни медии

Reuters: Турция е помогнала на сирийски бунтовници да организират контраатаката срещу правителствената армия на Дамаск, според сирийски държавни медии

12 Януари 2018 | 20:22 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Държавната новинарска агенция на Сирия е съобщила, че турската армия е указала помощ на бунтовническа групировка да организира военна акция срещу правителствената армия на Дамаск, съобщава Reuters.
Според данни на полеви командири, цитирани от новинарската агенция SANA, организираната от въоръжените противници на режима контраатака е била извърешна с пряката подкрепа на терористичната организация „Ислямистка партия на Туркистан“ и турския режим“. Съгласно разпространената информация, бунтовниците също така са използвали турски военни превозни средства. Към момента все още няма официална реакция от страна на Анкара.

Агенция „Фокус“ припомня: В сряда въоръжени противници на сирийския режим организираха контраатаката срещу силите на правителствената армия, след като по-ранно сирийските военни бяха успели да си върнат контрола върху по-голямата част от провинция Идлиб.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Сирийската армия е отбила атаки на терористите в провинциите Идлиб, Алепо и Хама

ТАСС: Сирийската армия е отбила атаки на терористите в провинциите Идлиб, Алепо и Хама

12 Януари 2018 | 02:37 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Сирийската армия е върнала под свой контрол седем селища край град Ханасир южно от Алепо. Терористите от „Джебхат ан Нусра“ са атакували с големи сили позициите на правителствените войски край Ханасир, но са били отблъснати. По време на ответното настъпление военнослужещите са възстановили контрола над всички загубени позиции, предава ТАСС.
Сирийските медии съобщават за настъпления на терористите в провинцията Идлиб, където в района на летище „Абу Духур“ са ликвидирани повече от 20 членове на „Джебхат ан Нусра“ начело с полевия си командир Хатаб ал Габи.
Ожесточени боеве се водят и на север в провинцията Хама в покрайнините на градовете Атшан, Тел Марек, Зарзур, Ел Хурин и Ум Халяхил. Подкрепа на наземните сили оказва сирийската авиация, унищожила няколко единици бойна техника. Загуби са понесли терористите „Фейлак аш Шам“ , „Джейш ан Наср“ и „Ахрар аш Шам“.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Сирийската армия върна правителствения контрол над летище „Абу Духур“ в провинция Идлиб

РИА Новости: Сирийската армия върна правителствения контрол над летище „Абу Духур“ в провинция Идлиб

10 Януари 2018 | 21:48 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Сирийските правителствени сили са установили контрол над летище „Абу Духур“ в провинция Идлиб, предава РИА Новости.
„Сирийската армия установи контрол над летище „Абу Духур“ в провинция Идлиб“, съобщава осведомен източник, присъстващ на събитието.
Според него предните части на сирийската армия са навлезли на територията на обекта, след като са завзели укрепените позиции в източната част на летището.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Сирийската армия настъпва към военно летище „Абу Духур“ в южната част на провинция Идлиб

ТАСС: Сирийската армия настъпва към военно летище „Абу Духур“ в южната част на провинция Идлиб

10 Януари 2018 | 19:35 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Сирийската армия при поддръжката на отрядите на народното опълчение обкръжава позициите на терористите в района на военно летище „Абу Духур“ на 50 км. източно от едноименната столица на северозападната провинция Идлиб. Според местни медии войската е прерязала шосето, водещо към превзетата от опозицията през 2015 г. въздушна база и се намира на три км. от нея, предава ТАСС.
Едновременно с това друга групировка на правителствените сили се приближава към „Абу Духур“ от към град Алепо и се намира на 25 км. от него. Също така сирийските военнослужещи са овладели градовете Рахджан и Шакусия, където позиции имат терористите от „Джебхат ан Нусра“ и воюващата на нейна страна екстремистка групировка „Ахрар аш Шам“
Според сирийската правителствена медия „Ал Маядин“ боевете за подстъпите към „Абу Духур“ са ожесточени. Терористите понасят сериозни загуби – ликвидирани са девет полеви командири на „Джебхат ан Насра“.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мевлют Чавушоглу: Иран и Русия трябва да изпълнят задълженията си в Сирия

Мевлют Чавушоглу: Иран и Русия трябва да изпълнят задълженията си в Сирия

10 Януари 2018 | 12:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу призова в сряда правителствата на Иран и Русия да изпълнят задълженията си като страни-гаранти в Сирия, предава Anadolu Agency.
„Иран и Русия трябва да изпълнят задълженията си (като страни-гаранти) в Сирия“, заяви Чавушоглу в интервю за агенцията.
Неговите коментари са реакция на скорошната атака на режима на Башар Асад срещу умерени позиционни групи в северозападната сирийска провинция Идлиб.
Турският дипломат отбеляза, че правителствените войски нападат умерени опозиционни групи „под претекста, че се сражават с терористичната групировка Джебхат ан-Нусра“.
„Ако сте гаранти – а вие сте такива – трябва да спрете режима. Това не е просто въздушна бомбардировка. Режимът нахлува в Идлиб. Намерението тук е друго“, призова Чавушоглу.
Той предупреди, че подобни действия ще подкопаят мирните усилия в Сирия и подчерта, че Турция е гарант на умерената опозиция.
Външният министър бе категоричен, че не е правилно да се бомбардира цял град под претекста, че там се крият няколко терористи.
Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Тайип Ердоган: Турция ще продължи операция „Щитът на Ефрат“ в Северна Сирия

Реджеп Тайип Ердоган: Турция ще продължи операция „Щитът на Ефрат“ в Северна Сирия

9 Януари 2018 | 13:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че армията на страната му ще продължи операцията си в северните турски региони Африн и Манбидж, предава Reuters.
През 2016 г. Турция стартира операция „Щитът на Ефрат“ на границата си със Сирия, за да прочисти т.нар. „коридор на тероризма“, изграден от двойната терористична заплаха към държавата от страна на „Ислямска държава“ и на кюрдските бунтовници.
Анкара смята Отрядите за народна самоотбрана (YPG) за сирийско разклонение на ПКК, която води дейност в Турция от 1974 г.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Осем деца са сред загиналите при въздушните удари в Идлиб от неделя

AFP: Осем деца са сред загиналите при въздушните удари в Идлиб от неделя

8 Януари 2018 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Дамаск. В резултат на въздушните удари, нанесени в неделя от изтребители на режима в Дамаск и руските им съюзници, са загинали 21 цивилни, осем от които – деца, предава AFP.
По данни на базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешките права 11 от жертвите са членове на едно семейство. Поразените цели са били в близост до град Синджар в югоизточната част на провинция Идлиб.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Сирийската армия приближава военно летище „Абу Духур“ в южната част на провинция Идлиб

ТАСС: Сирийската армия приближава военно летище „Абу Духур“ в южната част на провинция Идлиб

8 Януари 2018 | 03:29 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Сирийската армия при поддръжката на отрядите на народното опълчение е отвоювала от терористите град Санджар в югоизточната част на провинция Идлиб. Според местните медии армията е овладяла покрайнините на военното летище „Абу Духур“ и е на 17 км от този обект, контролът над който бе загубен през 2014 г., предава ТАСС.
Ожесточените боеве с „Джебхат ан Нусра“ и „Ахрар аш Шам“ продължават вече повече от месец в северозападната провинция на Сирия. През този период армията и опълчението са ликвидирали повече от 600 терористи и са освободили 87 селища.
Според сирийския депутат Ахмед Хасан Хилял сирийската армия е освободила голяма част от населените места без един изстрел. „Жителите приветстваха бойците от сирийската армия“, заяви той. Народният представител подчерта, че „по-голямата част от населението на Идлиб иска сключване на споразумение за примирие. Според него три четвърти от въоръжените групировки в Идлиб са съставени от наемници и формирования, отстъпили в провинцията от други региони. „На хората им омръзна присъствието на чужденци и искат да се върнат към мирния живот“, допълни Хилял.
Междувременно източно от Дамаск елитните части на сирийската армия са разбили обсадата над военната база в разположения в близост до столицата град Хараста, която бе по-рано обкръжена от терористите. По време на проведената операция противникът е изтласкан в дълбините на региона Източна Гута. В момента войската настъпва към градовете Ербин и Мисраба.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Взгляд: Сирийската армия е загубила за няколко денонощия пет бригадни генерала

Взгляд: Сирийската армия е загубила за няколко денонощия пет бригадни генерала

8 Януари 2018 | 03:14 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Сирийската правителствена армия е загубила в боевете край град Хараста пет генерала за последната седмица, пише Взгляд.
През последните дни край Хараста са загинали бригаден генерал Хайдер Хасан с прякор „Гепарда“, който е бил тежко ранен в боевете за базата за военни превозни средства в града. Ибрахим Юнус Дабрах, Хабиб Махрез Юнис, командир на „Палестинската освободителна армия и Али Диопа, командир на 138-и танков батальон на сирийската републиканска гвардия са също загинали.
Хараста е разположена недалеч от Дамаск. На 2 януари сирийската правителствена армия установи контрол на височините Тулюл ал Хумур край града след като приключи операцията срещу терористите в западните предградия на Дамаск.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Сирийската армия е разбила обсадата около своя военна база край Дамаск

Reuters: Сирийската армия е разбила обсадата около своя военна база край Дамаск

8 Януари 2018 | 02:31 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Сирийската армия е разбила обсадата около своя военна база източно от Дамаск, обградена от силите на опозицията, предава Reuters.
Миналата неделя бунтовниците, най-вече членове на ислямистката групировка „Ахрар аш Шам“, заеха части от Управлението на военните транспортни средства на сирийската армия в град Хараста в областта Източна Гута.
Сирийската армия, подкрепена от руската авиация, извърши контранастъпление, за да разбие обсадата и да спаси близо 200 войници, извършващи отпор срещу нападенията.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: 30 души са загинали при серия взривове в сирийската провинция Идлиб

Anadolu Agency: 30 души са загинали при серия взривове в сирийската провинция Идлиб

7 Януари 2018 | 23:15 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Най-малко 30 души са загинали, а повече от 70 са ранени при четири експлозии в северозападната сирийска провинция Идлиб, предава Anadolu Agency.
Четирите експлозии са избухнали в центъра на едноименния град в провинцията. Ранените са откарани в болница. Според местни източници експлозиите са от коли-бомби.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Най-малко 18 души са загинали при експлозия в сирийската провинция Идлиб

Reuters: Най-малко 18 души са загинали при експлозия в сирийската провинция Идлиб

7 Януари 2018 | 21:12 | Агенция "Фокус"
Дамаск. По данни на базираната в Лондон Сирийска обсерватория за правата на човека най-малко 18 души са загинали и десетки са ранени, включително и цивилни, при експлозия в сирийската северозападна провинция Идлиб, предава Reuters.
По данни на организацията взривът е избухнал в централата на малка бунтовническа фракция. Все още не е известно естеството на атаката.
„На място са пристигнали линейки и спасителни екипи и в момента се води операция по изваждане на затрупаните изпод руините на взривената къща и съседните сгради“, съобщава Обсерваторията.
Провинция Идлиб е основен бастион на сирийската опозиция, разположен край границата на държавата с Турция. В момента тя е единствената в страната напълно под контрола на силите, борещи се срещу президента Башар Асад.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ZDF: Най-малко 18 цивилни са загинали при нови въздушни удари източно от Дамаск

ZDF: Най-малко 18 цивилни са загинали при нови въздушни удари източно от Дамаск

7 Януари 2018 | 19:41 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Насилието в Сирия ескалира през почивните дни – при въздушни удари източно от столицата Дамаск са загинали най-малко 18 цивилни граждани, сред които и деца, предава германският телевизионен канал ZDF.
Медията уточнява, че са бомбардирани територии, контролирани от противниците на режима в Дамаск, но не се посочва изрично дали ударите са нанесени от правителствени самолети.
По-рано тази седмица най-малко 28 цивилни граждани загинаха при предполагаеми въздушни удари на руската авиация край сирийската столица Дамаск. По данни на базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешките права при бомбардировките, нанесени в ранните часове на четвъртък, са загинали седем деца и над 10 жени. Съгласно информация на активистите, атаката в контролираните от опозицията на Дамаск територия е извършена от сухопътните войски на президента Башар Асад с подкрепа по въздух от страна на руската авиация. В резултат в град Мисрата в Източна Гута са загинали 19 цивилни, а в близко разположения Ирбин – шестима. Нападението бе потвърдено от представителите на хуманитарната организация „Бели каски“.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Най-малко 17 цивилни са загинали при въздушни удари  в Източна Гута в Сирия

AFP: Най-малко 17 цивилни са загинали при въздушни удари в Източна Гута в Сирия

6 Януари 2018 | 16:13 | Агенция "Фокус"
Дамаск. По данни на базираната в Лондон Сирийска обсерватория за правата на човека най-малко 17 цивилни са загинали при удари на ВВС на сирийското правителство и на руските му съюзници в Източна Гута – анклав, държан от опозицията, разположен източно от Дамаск, предава AFP.
„Ударът с най-много жертви в Източна Гута е нанесен по района „Хамурия“, при който са загинали 12 цивилни, включително и две деца“, съобщава Обсерваторията.
Източна Гута е цел на почти ежедневни въздушни удари.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: Близо 30 цивилни граждани са загинали при предполагаеми руски бомбардировки край Дамаск

Deutsche Welle: Близо 30 цивилни граждани са загинали при предполагаеми руски бомбардировки край Дамаск

5 Януари 2018 | 00:31 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Най-малко 28 цивилни граждани са загинали при предполагаеми въздушни удари на руската авиация край сирийската столица Дамаск, предава Deutsche Welle.
По данни на базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешките права при бомбардировките, нанесени в ранните часове на четвъртък, са загинали седем деца и над 10 жени. Съгласно информация на активистите, атаката в контролираните от опозицията на Дамаск територия е извършена от сухопътните войски на президента Башар Асад с подкрепа по въздух от страна на руската авиация. В резултат в град Мисрата в Източна Гута са загинали 19 цивилни, а в близко разположения Ирбин – шестима. Нападението бе потвърдено от представителите на хуманитарната организация „Бели каски“.
От редакцията припомнят, Източна Гута е една от четирите зони на деескалация, договорена през май 2017 г. от Русия, Иран и Турция.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Някои сирийски бунтовници отказаха да участват в преговорите, които трябва да се проведат в руския град Сочи

AFP: Някои сирийски бунтовници отказаха да участват в преговорите, които трябва да се проведат в руския град Сочи

26 Декември 2017 | 16:49 | Агенция "Фокус"
Бейрут. Повече от 30 различни сирийски групировки, включително влиятелни ислямисти, са отказали да участват в разговорите за разрешаване на сирийската криза, предстоящи следващия месец в руския черноморски курорт Сочи, , предава AFP.
Както вече Агенция „Фокус подробно информира, Русия, Иран и Турция се споразумяха за провеждането на „Конгрес за национален диалог“ в черноморския курорт Сочи на 29 и 30 януари, за политическото разрешаване на конфликта в Сирия.
Сирийското правителство бързо обяви, че ще участва в тези преговори, но някои бунтовници се отказаха от тази възможност, защото, според тях, това е опит на руснаците да заобиколят преговорите в Женева, които се провеждат под шапката на ООН.
„Ние категорично се противопоставяме на руския опит за заобикаляне на женевската площадка“, обявиха няколко бунтовнически групировки чрез общо съобщение. „Ние призоваваме всички групи да се обединят срещу тази изключителна опасност“.
Заявлението е подписано от 40 фракции, включително „Ахрар аш Шам“ и други джихадисти и групи, подкрепяни от САЩ, подобно на „Бригадите Мутасем“.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Стефан де Мистура ще се присъедини към осмата международна среща за Сирия в Астана

ТАСС: Стефан де Мистура ще се присъедини към осмата международна среща за Сирия в Астана

21 Декември 2017 | 08:26 | Агенция "Фокус"
Астана. Специалният представител на ООН за Сирия Стефан де Мистура ще вземе участие в осмата международна среща за Сирия, която започва в четвъртък в казахстанската столица Астана, предава TACC.
„Стефан де Мистура ще пристигне в Астана утре (22 декември – бел. р.). Днес той има планирани срещи в Москва“, заяви пред журналисти ръководителят на пресслужбата на Министерството на външните работи на Казахстан Ануар Жайнаков, като допълни, че за преговорите в Астана вече са пристигнали всички делегации на участващите страни – включително и на въоръжената сирийска опозиция.
Осмият рунд от преговорите в Астана започва в четвъртък. В дневния ред на срещите са включени въпроси като размяна на задържани лица и телата на загиналите в сраженията. Планира се да бъде утвърдена декларация за разминиране в Сирия, включително и на обекти на ЮНЕСКО.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Въоръжените сили на Турция са създали първи наблюдателен пункт в сирийската провинция Идлиб

РИА Новости: Въоръжените сили на Турция са създали първи наблюдателен пункт в сирийската провинция Идлиб

20 Октомври 2017 | 10:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турските военни са изградили първия наблюдателен пункт в сирийската провинция Идлиб в рамките на постигнатото в Астана споразумение за зоните за деескалация на насилието в Сирия, предаде РИА Новости.
„Въоръжените сили на Турция в рамките на споразуменията от Астана с цел контрол над примирието, доставката на хуманитарна помощ и завръщане по родните места на мирните жители, започнаха на 12 октомври изграждането на наблюдателни пунктове, като един от тях е вече построен. Градежът на другите продължава“, пише в официално заявление на турския генерален щаб.
По-рано турската армия съобщи, че е започнала създаването в Идлиб на наблюдателни пунктове. Според турския президент Реджеп Тайип Ердоган целта на операцията е защитата на мирното население. Властите в Дамаск поискаха от Анкара незабавно да изведе войските си от провинцията.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Ватан": Турската армия създава два опорни пункта в Северна Сирия – около Африн и близо до Халеб

"Ватан": Турската армия създава два опорни пункта в Северна Сирия – около Африн и близо до Халеб

16 Октомври 2017 | 12:35 | Агенция "Фокус"
Африн/Халеб. Турски подразделения Командос навлязоха на 20 километра на сирийска територия и достигнаха до южните граници на град Африн, който е окупиран от Отрядите за народна самозащита (НПС) на сирийските кюрди, пише вестник „Ватан”. От тук те ще напреднат от Изток на Запад чак до Анадан – в близост до Халеб. На места позициите на турската армия са на по-малко от 3 км. разстояние от въоръжените формирования на ОНС. Освен това турската армия ще използва две военно-въздушни бази в района. Това са летищата Тафтеназ и Ебу Духур, които в момента са под контрола на Сирийските демократични сили (СДС) и ще бъдат предадени на турския военен контингент.
Позициите на турската армия са на 20 километра от центъра на Африн, т.е. той без проблем може да бъде обстрелван с гаубиците „Фъртъна” с далекобойност 40 км. Оборудваната в близката планина Берекет специална Станция за подслушване и следене позволява да се регистрира отблизо всякаква дейност на ОНС в северно направление. За целта се използват дронове и разузнавателни самолети, а добитата информация незабавно се докладва на Командния център, посочва още „Ватан”.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Сирия иска незабавното изтегляне на турската войска от Идлиб

ТАСС: Сирия иска незабавното изтегляне на турската войска от Идлиб

15 Октомври 2017 | 19:20 | Агенция "Фокус"
Санкт Петербург. Говорителят на сирийския парламент Хамуд ас Сабаг заяви, че Сирия иска незабавно изтегляне на турската войска от страната, по време на пленарно заседание на асамблеята на Международния парламентарен съюз, която се провежда в руския град Санкт Петербург, предава ТАСС.
„Сирийският парламент иска извеждането на турската войска от територията на Сирия, без предварителни условия“, каза той.
Говорителят на сирийския парламент обвини Турция в „нахлуване в провинция Идлиб и покушение срещу суверенитета на сирийската държава. Тези действия се различават от съглашението, постигнато в Астана“, подчерта ас Сабаг.
„Сирийският парламент осъжда поведението на Турция“, добави той. „Ние възприемаме това като заплаха за сигурността на нашите граждани и за нарушение на международното право“.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Успоредно с Идлиб, турската армия продължава подготовката си за операция и в Африн в Северна Сирия

Успоредно с Идлиб, турската армия продължава подготовката си за операция и в Африн в Северна Сирия

15 Октомври 2017 | 13:47 | Агенция "Фокус"
Хатай. След като премина сирийската граница турската армия се подготвя да прочисти района от въоръжените формирования на сирийските кюрди – Отрядите за народна самозащита (ОНС) на тяхната Партия на демократичното единство (ПДЕ), пише вестник „Ватан”. За целта освен военното присъствия в Идлиб турските въоръжени сили се готвят за подобна военна операция и в Африн. На първо време е обкръжена и блокирана планината Берекет, която се намира на 30 километра от турската граница и на 20 километра от Африн. По този начин ще бъдат отрязани напълно пътищата за оттегляне на ОНС, понеже именно планината Берекет има стратегическо значение и осигурява коридори по направленията Африн – Халеб и Африн – Идлиб, посочва още „Ватан”.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Rueters: Турската армия продължава разгръщането си в Идлиб

Rueters: Турската армия продължава разгръщането си в Идлиб

15 Октомври 2017 | 10:08 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Турската армия продължава разгръщането си в сирийската провинция Идлиб. Това е съобщил в неделя представител на опозиционната „Свободна сирийска армия“, предава Reuters. Информацията е потвърдена от базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешки права. Поне четири конвоя, съставени от бронирани превозни средства и разполагащи, са включени в турските военни сили на мястото. Ок. 200 души съставляват пехотната част на конвоите. Според информация от очевидци, турски булдозери работят по изграждането на укрепления и ровове.
Според турските власти, маневрите са част от споразумението за деескалация на страната, но в събота местни медии предадоха съобщение на Дамаск, в което сирийското правителство поиска незабавното изтегляне на турските военни от територията на страната.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Сирия изисква „незабавното“ изтегляне на турските части от територията на страната

AFP: Сирия изисква „незабавното“ изтегляне на турските части от територията на страната

14 Октомври 2017 | 18:40 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Сирийското правителство изиска „незабавното и безусловно изтегляне“ на турските войници, разположени в северозападната провинция Идлиб, предаде AFP.
Турската армия навлезе в Идлиб в четвъртък вечерта , за да наложи т.нар. „зона на деескалация“. Това бе договорено между подкрепящата опозицията Турция и съюзните на режима Русия и Иран по време на преговорите в Астана по-рано тази година.
Източник от сирийското МВнР осъди „турската агресия“, посочвайки, че „тя няма нищо общо с разбирателството, постигнато от страните гаранти по време на процеса в Астана“.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА:Началникът на турския Генерален щаб инспектира войските по границата със Сирия

ДХА:Началникът на турския Генерален щаб инспектира войските по границата със Сирия

13 Октомври 2017 | 19:42 | Агенция "Фокус"
Хатай. Началникът на турския Генерален щаб (ГЩ) армейски генерал Хулуси Акар направи инспекция на разположените но границата със Сирия войски в гранични застави в околия Рейханлъ на провинция Хатай, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА) . Хулуси Акар пристигна в граничния район с военни джипове и беше информиран за дейността на подразделенията на турските въоръжени сили, които са на мисия в сирийската провинция Идлиб. Началникът на ГЩ е придружаван от командващия Втора турска полева армия корпусен генерал Исмаил Метин Темел (поредното доказателство за засилващите се изключения от железните традиции в турската армия за съответствие на длъжност със звание – бел. на „Фокус”), посочва още ДХА.
Превод и редакция: Георги Димов
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ердоган: Казах ви го и от снощи -  турската армия започна военна операция в Сирия

Ердоган: Казах ви го и от снощи - турската армия започна военна операция в Сирия

13 Октомври 2017 | 16:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция и генерален председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Реджеп Тайип Ердоган говори на разширено съвещание на партийните структура в централата на ПСР в Анкара, пише вестник „Милиет”. Изказването му започна с препратка към негови думи отпреди десетина дни,. А именно, че „Турция неочаквано може да влезе военно в Сирия или в Ирак”; което от снощи вече е факт в сирийската провинция Идлиб.
Ердоган не пропусна да критикува и да се опълчи и срещу ЕС, по-специално за отпадането на визите за турски граждани. „ЕС постоянно отлага нашето право за свободно придвижване в държавите от Общността, като само ни залъгва и ни отвлича вниманието. Ние няма да избягаме от тепиха на борбата; вие ще избягате. Заемете вече ясна позиция, за да приключи най-накрая тази работа (в смисъл – сагата на преговорния процес; бел. на „Фокус”).”, откровеничи още Ердоган, цитиран от „Милиет”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Турската армия призна: Влязохме и вече сме в Идлиб

Турската армия призна: Влязохме и вече сме в Идлиб

13 Октомври 2017 | 12:25 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция официално оповести, че нейни военни подразделения са навлезли в сирийската провинция Идлиб, пише вестник „Джумхуриет”. „Координирано с разузнавателните дейности, започнати на 8 октомври, считано от 12 октомври подразделения на турските въоръжени сили започнаха да действат в района под формата на наблюдателни пунктове.”, се посочва в официалното съобщение, цитирано от „Джумхуриет”. Заедно със съобщението е публикувана и снимка, уточнява още „Джумхуриет”.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".


Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Турските части започнаха да създават наблюдателни постове в сирийската провинция Идлиб

Reuters: Турските части започнаха да създават наблюдателни постове в сирийската провинция Идлиб

13 Октомври 2017 | 10:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турските сили, които навлязоха късно в четвъртък в сирийската провинция Идлиб, са започнали да създават наблюдателни постове, предава Reuters.
"Съюзническите турски въоръжени сили навлязоха в сирийската територия и започнаха да създават наблюдателни постове", заяви Мустафа Сейари от Свободната сирийска армия.
Турция е изпратила конвой от около 30 военни превозни средства в Северозападна Сирия, потвърдиха още от ССА.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Middle East Monitor: Турските войски ще останат в Сирия до елиминиране на заплахите

Middle East Monitor: Турските войски ще останат в Сирия до елиминиране на заплахите

11 Октомври 2017 | 17:22 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на отбраната на Турция Нуреттин Чанъкли заяви, че Въоръжените сили на страната му трябва да останат в Сирия, докато не бъдат елиминирани заплахите срещу тях, предава Middle East Monitor.
„Турските сили напредват в Идлиб заедно със „Свободната сирийска армия“. Анкара подкрепя сирийците, които защитават себе си и земите си“, каза той, по време на визита в Грузия. „Въоръжените сили на Турция ще останат в Идлиб, докато не бъдат елиминирани заплахите срещу Турция от сирийска територия.“
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Турция продължава да трупа войски по границата със Сирия – този път подкрепление на 20-та бронетанкова бригада с подразделения от 5-та бронетанкова бригада

ДХА: Турция продължава да трупа войски по границата със Сирия – този път подкрепление на 20-та бронетанкова бригада с подразделения от 5-та бронетанкова бригада

10 Октомври 2017 | 14:05 | Агенция "Фокус"
Шанлъурфа. ТИР-ове, натоварени с тежка военна техника, включително и танкове, снощи излезе от командването на 5-та бронетанкова бригада в Газиантеп на път за граничната със Сирия провинция Шанлъурфа, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА). Късно през нощта военният конвой пристигна в района на командването на 20-та бронетанкова бригада. При необходимост танковете и другите бронирани средства ще бъдат разположени в околиите Суруч, Акчакале и Джейлянпънар, непосредствено на границата със Сирия посочва още ДХА.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Ирак ще поеме контрол над мобилната мрежа на Кюрдския автономен регион

Anadolu Agency: Ирак ще поеме контрол над мобилната мрежа на Кюрдския автономен регион

10 Октомври 2017 | 03:35 | Агенция "Фокус"
Анкара. Иракското правителство обяви, че има план да поеме контрол над мобилните мрежи в северния Кюрдски автономен регион, предаде Anadolu Agency.
„Министерският съвет на Ирак реши, че всички мобилни телефонни мрежи в Кюрдския автономен регион трябва да бъдат поставени под контрола на федералното правителство“, пише в официално заявление на министър-председателя Хайдер ал Абади. Решението е част от мерките, предприети от Багдад срещу регионалното правителство на Иракски Кюрдистан в отговор на нелегитимния вот за обявяване на независимостта на областта.
Иракският министерски съвет също така сочи, че срещу обществените служители в Кюрдския автономен регион, които са замесени в референдума, ще бъдат предприети съдебни мерки.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kurdistan24: Всяка турска операция в Африн ще срещне силната съпротива на сирийските кюрди

Kurdistan24: Всяка турска операция в Африн ще срещне силната съпротива на сирийските кюрди

9 Октомври 2017 | 18:30 | Агенция "Фокус"
Ербил. Турската армия ще се изправи пред силен отпор от страна на кюрдските сили, ако властите в Анкара решат да нахлуят в сирийската провинция Африн, заяви представител на местните кюрдски власти, цитиран от Kurdistan24 .
„Всяка военна операция на турските сили в Африн ще се провали, тъй като ще предизвика сериозен и неочакван отпор“, заяви началникът на Отбранителния и самозащитен орган Резан Гило.
„Турското нашествие има за цел да провали кюрдския проект в Северна Сирия, както и да наложи обсада над Африн. Турция не се интересува от борбата срещу терористите“, добави кюрдският представител.
„Целта на турското правителство в Идлиб е да се попречи на кюрдите, да свържат кюрдските кантони на Сирия и да обявят федерация“, заяви кюрдският лидер от „Патриотичния съюз на Кюрдистан“ Хасан Салех.
Превод и редакция: Симеон МилановОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Турските въоръжени сили пресякоха границата на сирийската провинция Идлиб

Daily Sabah: Турските въоръжени сили пресякоха границата на сирийската провинция Идлиб

9 Октомври 2017 | 12:36 | Агенция "Фокус"
Анкара. Въоръжените сили на Турция съобщиха в понеделник, че военни части са започнали експедиционна дейност в сирийската провинция Идлиб, в съответствие с постигнатото в Астана споразумение за деескалация, съобщава вестник Daily Sabah.
В изявлението, публикувано на уебсайта на турската армия, се посочва, че военните елементи, които участват в мониторинговите сили, са започнали експедицията си на 8 октомври. Съгласно разпространения текст, целите на зоните за премахване на ескалацията, обявени на 30 декември 2016 г. и гарантирани от Турция, Русия и Иран чрез Астанския процес, са да се увеличи ефективността на режима за прекратяване на огъня чрез прекратяване на въоръжените сблъсъци, предоставяне на хуманитарна помощ на нуждаещите се, създаване на подходящи условия за завръщането на разселените лица и подкрепа за създаването на условия за мирно разрешаване на конфликта.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Един от лидерите на косовските сърби, Оливер Иванович, бе застрелян в Косовска Митровица. 16 януари 2018 г.
Един от лидерите на косовските сърби, Оливер Иванович, бе застрелян в Косовска М...

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.