НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:26


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Xinhua: Китай призова за запазване на споразумението за ядрената програма на Иран

Xinhua: Китай призова за запазване на споразумението за ядрената програма на Иран

14 Януари 2018 | 05:44 | Агенция "Фокус"
Пекин. Китай се обърна с призив към всички страни да допринесат за запазването на трудно постигнатото споразумение за ядрената програма на Иран, предава информационната агенция Xinhua.
По повод последните действия от страна на САЩ спрямо Иран, говорителят на Министерството на външните работи в Пекин направи изявление, в което подчерта, че международната общност широко подкрепя Съвместния всеобхватен план за действие и напълно признава, че Техеран прилага споразумението.
През юли 2015 г. след десетилетие на напрегнати преговори Иран и шест световни сили, а именно Китай, Русия, Великобритания, Франция, САЩ и Германия, постигнаха окончателно споразумение за спорната ядрена програма на Техеран, с което Западът обеща да облекчи санкциите срещу близкоизточната ислямска република в замяна на прекратяването на усилията на Иран да разработи ядрено оръжие.
Китай винаги е подкрепял твърдо сделката, подчерта говорителят на външнополитическото ведомство в Пекин, като добави, че тя е не само важно постижение, а и пример за разрешаване на международните въпроси чрез политически и дипломатически средства.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Желанието на Доналд Тръмп да пренапише иранската сделка е тест за отслабения дипломатически корпус на САЩ

The New York Times: Желанието на Доналд Тръмп да пренапише иранската сделка е тест за отслабения дипломатически корпус на САЩ

13 Януари 2018 | 19:57 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп поиска от европейските си партньори, участващи в иранската сделка, да преработят споразумението в срок от 120 дни, заплашвайки в противен случай с изтеглянето на САЩ от договорката. По такъв начин Тръмп постави пред себе си огромно предизвикателство, коментира на първата си страница The New York Times. Държавният глава направи множество пенсионирани бивши военни свои съветници, и позволи на Държавния департамент да отслабне, което поставя допълнителна тежест върху и без това голямото предизвикателство. А не става дума само за проблема около иранската ядрена сделка, пише още вестникът. Има още един фронт – кризата на корейския полуостров, която изведнъж премина към масата на преговори. Според настоящи и бивши официални лица, администрацията на Тръмп е принудена да прави промени в стратегията си, която до сега се водеше предимно от военни, взимащи присъщи за тях решения. Авторитетното американско издание изразява своето мнение, че около действащия американски президент има твърде много военни и твърде малко дипломати, които да се справят чрез преговори със стоящите пред САЩ проблеми. Гледната точка, изразена в статията, е подкрепена от мнението на някои анонимни бивши и настоящи служители в правителството, цитирани от вестника.
В петък Тръмп се съгласи неохотно да отложи отново въвеждането на санкции срещу Иран, свързани с ядрената програма на близкоизточната държава. Той обаче даде на европейските си партньори по сделката само четири месеца да измислят последващо споразумение, следващо принципите на иранската ядрена сделка, но със значително по-твърди постановления, припомня изданието.
Американският президент също така въведе санкции срещу някои официални лица от иранското правителство, включително и отговарящия за правните въпроси в страната, който е държан отговорен от Вашингтон за скорошните антиправителствени протести в множество ирански градове. Според изявление на Тръмп, протестите в Иран са свързани и с ядрената сделка. Споразумението и съпътстващата го отмяна на международните санкции срещу Техеран са позволили на местните власти да организират фонд за финансиране на тероризма и подтисничеството в страната, както и за „пълнене на джобовете“ на местните управляващи. Но по мнението на европейските страни, участващи в сделката(Франция, Великобритания и Германия), точно затова действието на споразумението не трябва да бъде премахвано, тъй като то разкрива престъпните аспекти на техеранското правителство, което в противен случай би хвърлило вината за проблемите в страната другаде, коментира вестникът.
В момента, пише авторитетното издание, Тръмп се изправя срещу отслабено иранско правителство – нещо, което никой не е очаквал. В същото време експертите, съветващи американския президент относно политиката му, засягаща Иран, са предимно военни, което поставя под въпрос резултата, ако САЩ последват тенденцията и също започнат да отдават по-голяма значение на дипломацията, вместо на заплахите.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Външните министри на Китай и Иран са обсъдили решението на Доналд Тръмп за ново отлагане на санкциите срещу техеранското правителство

ТАСС: Външните министри на Китай и Иран са обсъдили решението на Доналд Тръмп за ново отлагане на санкциите срещу техеранското правителство

13 Януари 2018 | 15:45 | Агенция "Фокус"
Пекин/Техеран. Външният министър на Китай Ван И е провел телефонен разговор с първия дипломат на Иран Мохамад Джавад Зариф, в който двамата са обсъдили решението на американския президент Доналд Тръмп да отложи отново въвеждането на санкции срещу близкоизточната страна, съобщава ТАСС.
Според външният министър на Китай, „съществуващите международни договорки по въпроса (с иранското ядрено споразумение – бел. прев.) са одобрени от Съвета за сигурност на ООН и всяка държава е отговорна за своята част от споразумението“. Първият дипломат на Пекин е подчертал също така важността на споразумението, изказвайки увереността си, че Иран ще спазва поетите ангажименти. От своя страна Зариф е изразил съгласието си с позицията на Китай по въпроса.

Агенция „Фокус“ припомня:
По-рано в петък, президентът на САЩ Доналд Тръмп прие решение да продължи режима на сваляне на санкциите по отношение на Иран, които бяха отменени в рамките на реализацията на споразумението от 2015 година за ядрената програма на Техеран, известно като Съвместен всеобхватен план за действие(СВПД). Но, както съобщи представител на американската администрация от висок ранг, това се прави за последен път. Според неговите думи, Вашингтон има намерение да работи със своите съюзници над внасянето на изменения в споразумението.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мохамад Джавад Зариф: Иранското ядрено споразумение не подлежи на предоговаряне

Мохамад Джавад Зариф: Иранското ядрено споразумение не подлежи на предоговаряне

13 Януари 2018 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заяви, че ядреното споразумение със страната му, официално познато като Съвместен всеобхватен план за действие, „не подлежи на предоговаряне“, пише Tehran Times.
„Политиката на Тръмп е отчаян опит да се подкопае едно твърдо международно споразумение“, заяви Зариф. Той допълни, че „вместо да си повтарят думите, САЩ трябва да спазват този договор, точно както и Иран“, допълни той.
Според споразумението, подписано между Иран, ЕС, Германия и петте постоянни страни членки на Съвета за сигурност на ООН Техеран се съгласява да ограничи ядрената си програма в замяна на отменяне на свързаните с нея санкции. Споразумението влезе в сила през януари 2016 г.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Рябков, заместник-външен министър на Русия: Заявленията на Доналд Тръмп относно Иран поставят под въпрос договореностите на САЩ

Сергей Рябков, заместник-външен министър на Русия: Заявленията на Доналд Тръмп относно Иран поставят под въпрос договореностите на САЩ

13 Януари 2018 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Москва. Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков заяви, че последните заявления на президента на САЩ Доналд Тръмп поставят под въпрос способността на страната му да спазва международните си договорености, предава РИА Новости.
„Всичко това засилва мнението ни, че, от една страна, способността да спазва договори на САЩ, като обект на международните отношения, застава все повече под въпрос. От друга страна, арсеналът на външнополитическите средства, използвани във Вашингтон за решаването на някои задачи, неотклонно клони към шантаж и натиск. Това е една от най-тревожните тенденции на международната арена“, заяви Рябков.
По-рано Тръмп заяви, че за последен път удължава режима за сваляне на санкции в рамките на Иранското ядрено споразумение и поиска от ЕС да участва в „поправянето“ на споразумението, отбелязвайки, че в момента е настъпил последния шанс да се внесат корекции по него.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Иран съобщи, че ще отговори на американските санкции срещу ръководителя на съдебните му власти

Reuters: Иран съобщи, че ще отговори на американските санкции срещу ръководителя на съдебните му власти

13 Януари 2018 | 09:30 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иранското правителство заяви, че ще отговори на санкциите, наложени от САЩ върху ръководителя на иранските съдебни власти аятолах Садик Лариджани, предава Reuters.
По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще продължи действието на режима за отмяна на санкциите срещу Иран, за да даде последен шанс да се поправят „грешките“ в Иранското ядрено споразумение от 2015 г.
Правителството във Вашингтон същевременно обяви, че ще наложи санкции срещу 14 компании и лица в Иран, включително и върху Лариджани.
„Враждебните действия на режима на Тръмп пресякоха червените линии за поведение на международната общност и са нарушение на международното право. Със сигурност те ще бъдат посрещнати със сериозната реакция на Иран“, пише в официално заявление на МВнР на страната.
Външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф на свой ред заяви, че решението на Тръмп подкопава устоите на международното споразумение.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп продължи действието на режима за отмяна на санкциите срещу Иран, но поиска изменения в ядрената сделка(ОБЗОР)

Доналд Тръмп продължи действието на режима за отмяна на санкциите срещу Иран, но поиска изменения в ядрената сделка(ОБЗОР)

13 Януари 2018 | 05:04 | Агенция "Фокус"
Президентът на САЩ Доналд Тръмп продължи действието на режима за сваляне на санкциите срещу Иран в петък, 12 януари, отменени с подписването на Съвместния всеобхватен план за действие(СВПД) за иранската ядрена програма, между петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН (САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция), Германия и Иран на 2 април 2015 година. Според него, Техеран се задължава да ограничи до минимум обогатяването на уран, с което разработването на ядрена бомба от страната се забавя с десетилетия.
В замяна на отказа от разработване на ядрено оръжие, Иран най-после се сдоби с поетапна отмяна на икономическите санкции, наложени от САЩ след Ислямската революция от 1979 година и разширени през 1995 година, когато в тях бяха включени компании, работещи с иранското правителство. През 2006 година Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за налагане на международни санкции на Ислямската република заради отказа й да прекрати програмата си за обогатяване на уран. Първоначално, под санкциите на Вашингтон попадаха инвестициите в петрол, газ и петрохимикали, износа на петролни продукти и бизнес отношения с Ислямския революционен гвардейски корпус, а на по-късен етап те обхванаха банковите и застрахователни транзакции, превоза на стоки и др.
След като на 13 октомври 2017 година, американският президент отказа да сертифицира пред Конгреса (долната камара) на САЩ, че Иран изпълнява ангажиментите, поети с ядреното споразумение, на основание, че Техеран „нарушава духа на сделката“, въпреки че инспекциите на Международната агенция за атомна енергетика(МААЕ) показаха обратното, в петък той подписа съответстващ указ, с който продължи действието на режима за сваляне на санкциите. Говорител на Белия Дом разясни, че Тръмп прави това за последен път, за да има възможност „да работи с европейските съюзници над изменения в споразумението“, които да „поправят катастрофалните пропуски в сделката, или в противен случай, САЩ ще се оттеглят от нея“.
„Въпреки огромното си желание“, американският президент не изтегли Вашингтон от иранската ядрена сделка, а само наложи отделни санкции на 14 официални лица и компании, свързани с нарушения на човешките права, цензура и разпространение на оръжия около протестите, които разтърсиха Иран в периода около Нова година. Това се случи заради твърдата европейската съпротива срещу развалянето на сделката, изразена един ден по-рано, на 11 януари, в Брюксел, когато външните министри на Великобритания, Франция и Германия, еврокомисарят по външната политика и първият дипломат на Иран се събраха на символична среща в навечерието на решението на американския държавен глава, на която изразиха категорична подкрепа за запазване на ядрената сделка и я определиха като безалтернативна.
В реакция на днешната изява на Тръмп, външният министър на Иран Джавад Зариф заяви, че действията на американския президент са „отчаян опит за разваляне“ на СВПД и подчерта, че сделката не подлежи на преразглеждане.
По същото време дойде и реакция от Берлин, в която за пореден път бе потвърдена позицията, че „Федералното правителство ще продължи кампанията за пълно прилагане на ядрената сделка“ и че Германия ще се консултира с Великобритания и Франция как да се процедира по въпроса.

Редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Швеция продължава да се бори за потушаването на горските пожари. 22 юли 2018 г.
Швеция продължава да се бори за потушаването на горските пожари. 22 юли 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.