НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:30


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Guardian: Дейвид Дейвис обвини ЕС, че действа против предложените от Великобритания условия за преходния период

The Guardian: Дейвид Дейвис обвини ЕС, че действа против предложените от Великобритания условия за преходния период

9 Февруари 2018 | 01:36 | Агенция "Фокус"
Лондон. Европейската комисия публикува позициите си по преходния период по Брекзит, според който ЕС трябва да има силата да наказва Великобритания, затваряйки части от Единния пазар пред британските компании, ако разрешаването на споровете в Европейския съд се проточи, пише The Guardian.
Британският министър по въпросите, свързани с Брекзит, Дейвид Дейвис разкритикува Европейската комисия. „Този документ не е правно обвързващ, а е политически. Искаме изграждането на преходния период, който да е мост за бъдеще, където работим добре заедно. Не смятам, че е добра воля да се публикува документ с честно обезкуражаващ език, в който се намеква, че може по желание да се терминира, в същността си, преходният период“, заяви министърът.
„Лошата воля“ е голямо обвинение, смята изданието. Дейвис не просто намеква, че ЕК е направила грешка, той е близо до това да каже, че главният преговарящ на ЕС Мишел Барние е човек на който не може да се има доверие, коментира вестникът.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: ЕС ще има право да налага наказателни мерки срещу Великобритания по време на преходния период

The Guardian: ЕС ще има право да налага наказателни мерки срещу Великобритания по време на преходния период

7 Февруари 2018 | 02:56 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Брюксел ще има възможността да налага наказателни мерки срещу Великобритания по своя воля по време на преходния период след Брекзит, пише вестник Guardian, като се позовава на съдържанието на „изтекъл“ документ, изготвен от Европейския съюз.
Останалите 27 страни членки искат да имат правото да действат срещу Лондон без да е нужно да минават през ненужно дълъг юридически процес, засягащ Европейския съд, ако Брюксел реши, че Великобритания нарушава законите на организацията.
Тези наказателни мерки ще се изразяват чрез „преустановяването на определени ползи… от вътрешния пазар“ на Европейския съюз, според информацията на вестника, като от редакцията отбелязват, че това всъщност представлява риск от нанасяне на вреда на икономическите интереси на ЕС. Този вид санкции, които от Брюксел могат да въведат лесно и бързо ще засягат някои мита на определени стоки, както и временно преустановяване на действието на споразумението , което позволява на британските авиопревозвачи да летят до континента.
В документа, с който изданието разполага не се посочва кои действия от страна на Лондон биха могли да предизвикат наказателните мерки, но изглежда, че ЕС е намерил начин да гарантира правата на своите граждани във Великобритания след Брекзит, коментира изданието.
Изтеклият документ носи заглавието Преходни договорки по споразумението за изтеглянето и се отнася до преходния период, започващ след 29 март 2019 г.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Irish Times: ЕС губи търпение спрямо Великобритания заради забавянията в Брекзит

The Irish Times: ЕС губи търпение спрямо Великобритания заради забавянията в Брекзит

6 Февруари 2018 | 09:24 | Агенция "Фокус"
Дъблин. Време е Великобритания да изясни какви точно търговски и митнически отношения иска с ЕС след Брекзит. Според правителствени източници в Дъблин е необходимо британското правителство да представи „черно на бяло“ какви отношения иска със Съюза след Брекзит, пише The Irish Times.
„Позициите на ЕС и на Ирландия са ясни“, заяви източникът, добавяйки, че единствено липсва сигнал от Лондон каква е позицията му. „Трябва да упражним натиск, трябва да се фокусираме върху това постигнатите до момента споразумения да бъдат изпълнени“, смята той.
В Дъблин има притеснения, че гаранциите на британското правителство относно това, че границата в Ирландия няма да стане отново „твърда“, трудно ще бъдат поставени в правна форма, защото могат да се сблъскат с другите поети от Великобритания ангажименти.
Говорител на правителството на Ирландия заяви, че Великобритания трябва да направи своя избор. Самият министър-председател Лео Варадкар заяви, че „не е съвсем ясно какво Лондон иска по отношение на митническия съюз и Единния пазар“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Британският министър по въпросите свързани с Брекзит е убеден, че през март по въпроса с ЕС ще бъде постигнато  политическо разбирателство

Reuters: Британският министър по въпросите свързани с Брекзит е убеден, че през март по въпроса с ЕС ще бъде постигнато политическо разбирателство

26 Януари 2018 | 17:37 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският министър по въпросите, свързани с Брекзит, Дейвид Дейвис заяви, че е убеден, че политическо споразумение ще бъде постигнато по време на срещата на Европейския съвет през март, за да се осигури преходният период, след като страната излезе от ЕС през март 2019 г., предава Reuters.
„Нашата пряка цел е да постигнем споразумение по преходния период“, заяви Дейвис. „Понеже нашите цели по същество са едни, убеден съм, че ще постигнем разбирателство по време на срещата на Европейския съвет“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Тереза Мей оспори твърденията на финансовия министър за Брекзит

The Guardian: Тереза Мей оспори твърденията на финансовия министър за Брекзит

26 Януари 2018 | 03:54 | Агенция "Фокус"
Давос. Британският премиер Тереза Мей трябваше да употреби натиск и оспори твърденията на финансовия министър Филип Хамънд относно Брекзит, коментира The Guardian. Според вестника, това е нов бунт в Консервативната партия, който може да заплаши лидерството на Мей.
Хамънд предизвика гнева на Мей и другите евроскептици в партията си, след като в четвъртък заяви пред представители на бизнеса на Световния икономически форум в Давос, че Лондон ще търси само умерени промени в отношенията с Европейския съюз.
„Вместо да правим това, което се извършва обикновено в търговията, т.е. да вземем две различни икономики с ниски нива на търговски отношения, които впоследствие се приближават една към друга, в конкретния случай с Брекзит ние ще вземем две икономики, които имат високо ниво на търговски отношения помежду си, и надявам се много внимателно, ще ги разделим“.
След гневна реакция от страна на няколко министри, а вероятно и на премиера Мей, отбелязва изданието, Хамънд трябваше да приспособи своите твърдения спрямо възгледите на Мей, чрез официалната си страница в социалната мрежа „Туитър“, коментира още британският вестник. Финансовият министър увери, че след 29 март 2019 г. Великобритания вече няма да е част нито от ЕС, нито от Единния пазар на организацията, опровергавайки коментара за умереното разделяне в сферата на търговските отношения.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП започват преговорите за формиране на управляваща коалиция

AFP: Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП започват преговорите за формиране на управляваща коалиция

26 Януари 2018 | 01:05 | Агенция "Фокус"
Берлин. След близо четири месеца сондажи и предварителни преговори, в петък Съюзът (ХДС/ХСС) на Ангела Меркел и Хорст Зеехофер ще започне официални разговори с Германската социалдемократическа партия за формиране на правителство, съобщава AFP. Меркел се опита да формира правителство заедно със Свободната демократическа партия и формацията „Зелени“ но разговори пропаднаха в края на ноември. Лидерът на ГСДП Мартин Шулц се съгласи на свой ред да започне разговори с блока на Меркел и Зеехофер, въпреки изричното му обещание след изборите през септември, според което неговата формация няма да влезе в нова голяма коалиция. Двете страни постигнаха предварително споразумение, което бе одобрено от конгрес на ГСДП и официалните разговори могат да започнат.
Шулц заяви по-рано, че преговорите ще бъдат проведени „на пълни обороти… без никакви излишни неща“ да бъдат поставяни на дневен ред.
Дали Германия ще формира правителство все още не е сигурно, отбелязва агенцията, тъй като членовете на партията трябва да одобрят финалния вариант на коалиционно споразумение със Съюза (ХДС/ХСС), ако такова бъде постигнато.
По неофициални данни, Шулц, Меркел и Зеехофер ще започнат срещата си в 10:00 часа българско време.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Съюзът (ХДС/ХСС) на Ангела Меркел изключи отстъпки по миграционната политика в навечерието на преговорите с ГСДП

Reuters: Съюзът (ХДС/ХСС) на Ангела Меркел изключи отстъпки по миграционната политика в навечерието на преговорите с ГСДП

25 Януари 2018 | 18:24 | Агенция "Фокус"
Берлин. Високопоставени членове на Съюза (ХДС/ХСС), оглавяван от канцлера Ангела Меркел, заявиха в четвъртък, че няма да направят отстъпки на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) по миграционната политика в навечерието на предстоящите в петък официални преговори за формиране на правителство на Германия, предава Reuters.
В неделя, ГСДП проведе партиен конгрес, на който се взе решение за продължаване на прегорите със Съюза (ХДС/ХСС) за подновяване на голямата коалиция, която управляваше Германия през последните години.
Миграцията ще бъде една от най-спорните теми в преговорите, като се очаква блока на Меркел да заеме твърда позиция по въпроса, за да предотврати нов отлив на свои избиратели към дясната популистка „Алтернатива за Германия“, докато ГСДП винаги е заемала промигрантски позиции.
Меркел, лидерът на ГСДП Мартин Шулц и лидерът на ХСС Хорст Зеехофер трябва да се срещнат в 10:00 часа в петък сутринта, за да поставят началото на официалните коалиционни преговори.
Юлия Клокнер, депутат от ХДС, заяви, че лимитът от 180 до 220 хиляди бежанци на година е предвиден в предварителното коалиционно споразумение , съгласувано след сондиращите разговори по-рано този месец и е окончателен.
„Не искаме повече имиграция и определено не искаме безконтролна имиграция – Юсос (младежката организация на ГСДП) трябва да го приеме“, заяви Клокнер пред списание Focus. Младежката организация на социалдемократите се противопоставя категорично на ограничаване на броя на новите мигранти, както и на формирането на нова голяма коалиция, като цяло.
Дороти Баер, заместник-председател на ХСС, заяви, че нейната партия не може да направи отстъпки на ГСДП по въпроса за събирането на семейства бежанци на територията на Германия и че няма шанс за предоговаряне на предварителното споразумение. „Няма да отваряме отново главите, по които вече сме се споразумели“, категорична бе Баер.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тереза Мей в Давос: Думите за свободната търговия не винаги се подплатят с действия

Тереза Мей в Давос: Думите за свободната търговия не винаги се подплатят с действия

25 Януари 2018 | 15:39 | Агенция "Фокус"
Давос. Британският министър-председател Тереза Мей заяви, че думите в подкрепа на свободната търговия трябва да се подплатят с действие, предава ABC News.
По време на речта си пред Световния икономически форум в Давос Мей подчерта, че на лице има три предизвикателства. Според нея поетите ангажименти по търговията със стомана трябва да се прилагат, донорите на хуманитарна помощ трябва да постигат своите цели и че Световната търговска организация трябва по-бързо да развие стандарти по услугите и електронната търговия, за да поддържа скорост, равна с промените в световната икономика. Същевременно тя допълни, че Великобритания ще продължи да бъде „глобален защитник“ на свободната търговия, след като напусне ЕС.
По-късно Мей ще се срещне с президента на САЩ Доналд Тръмп.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Германските коалиционни преговори ще започнат на 26 януари

Reuters: Германските коалиционни преговори ще започнат на 26 януари

25 Януари 2018 | 14:45 | Агенция "Фокус"
Берлин. Официалните преговори за формиране на управляваща коалиция между „Съюза“ (ХДС/ХСС) на германския канцлер Ангела Меркел с ГСДП ще започнат в петък, 26 януари, според партийни източници, цитирани от Reuters.
Меркел и Хорст Зеехофер, който води баварския Християн-социален съюз ще се срещнат с председателя на германските социалдемократи Мартин Шулц в 9:00 сутринта (10:00 българско време) в Берлин. След това ще се проведе среща между 15 водещи политици от трите партии.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Post: Присъстващите на Световния икономически форум в Давос очакват Тръмп

Washington Post: Присъстващите на Световния икономически форум в Давос очакват Тръмп

25 Януари 2018 | 14:37 | Агенция "Фокус"
Давос. В очакване на пристигането на президента на САЩ Доналд Тръмп на икономическия форум в Давос, сред присъстващите делегати се усеща очакване, пише Washington Post.
Очаква се в рамките на Форума Тръмп да се срещне с британския министър-председател Тереза Мей и с израелския министър-предесдател Бенямин Нетаняху. В петък той ще изнесе реч.
Датският министър-председател Ларс Льоке Расмусен заяви, че се надява Тръмп да разкрие своята платформа „Америка на първо място“, за да покаже, че не изключва сътрудничество с останалата част от света при справянето с глобалните предизвикателства.
„Смятам, че всички трябва да разберем, независимо дали сме лидери на малка, средна или голяма държава, че не можем да постигнем всичко сами“, заяви той.
На свой ред литовският президента Далия Грибаускайте заяви, че „се нуждаем от глобални решения и няма друг избор, освен да работим заедно и да не се изолираме един-друг“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тереза Мей в Давос: Отношенията между Великобритания и САЩ си силни, както винаги

Тереза Мей в Давос: Отношенията между Великобритания и САЩ си силни, както винаги

25 Януари 2018 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Давос. Британският министър-председател Тереза Мей заяви, че специалните отношения на страната ѝ със САЩ са силни както винаги. По време на своето посещение на Световния икономически форум в Давос тя заяви, че ще обсъди по време на срещата си с президента на САЩ Доналд Тръмп въпроси, свързани със Сирия, Северна Корея и Иран, предава Reuters.
„Специалните отношения между Великобритания и САЩ са силни, както винаги“, заяви Тереза Мей. „Това, за което ще говоря с Тръмп, е цял спектър от външнополитически теми, където се сблъскваме със споделени предизвикателства и по които работим заедно“, допълни тя.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Voice of America: Световните елити в Давос се готвят за програмата „Америка на първо място“ на Доналд Тръмп

Voice of America: Световните елити в Давос се готвят за програмата „Америка на първо място“ на Доналд Тръмп

25 Януари 2018 | 13:57 | Агенция "Фокус"
Давос. Президентът на САЩ Доналд Тръмп пристигна на Световния икономически форум Давос – първото посещение на американски държавен глава на събитието от Бил Клинтън насам през 2000 г., предава Voice of America.
Анализаторите смятат, че част от посетителите се готвят на сблъсък между различните визии за глобалната икономика. Очаква се Тръмп да представи програмата си „Америка на първо място“, според която САЩ ще поставят мита върху част от вноса и ще искат предоговаряне на световните търговски споразумения. Другите глобални сили, включително Европа, Китай и Япония на свой ред призовават към по-свободна търговия.
Организаторите се надяват на срещата да се намери помирение между противостоящите си гледни точки.
„Силно вярваме в диалога и вярвам, че фактът, че президентът на САЩ е тук ще открие дискусията за по-справедлива глобализация“, смята Борге Бренде, председател на Световния икономически форум.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Филип Хамънд в Давос: Услугите трябва да са част от споразумението за Брекзит

Филип Хамънд в Давос: Услугите трябва да са част от споразумението за Брекзит

25 Януари 2018 | 13:35 | Агенция "Фокус"
Давос. Британският министър на финансите Филип Хамънд заяви, че услугите, особено тези във финансовата сфера, трябва да присъстват в търговското споразумение между страната му и Великобритания след Брекзит, пише Washington Post.
По време на речта си пред Световния икономически форум в Давос Хамънд заяви, че единствено възможно споразумение „ще е такова, справедливо за всички“. „Споразумение, включващо стоките, но не и услугите, не може да е честно. Няма никога да е привлекателно за Великобритания“, допълни той.
Министърът допълни, че невъзможността да се сключи споразумение след Брекзит, включващо и финансовите услуги, ще вреди и на Великобритания, и на ЕС.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Ирландският министър-председател заяви, че иска споразумение „Норвегия плюс“ с Великобритания след Брекзит

Reuters: Ирландският министър-председател заяви, че иска споразумение „Норвегия плюс“ с Великобритания след Брекзит

25 Януари 2018 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Дъблин. Ирландският министър-председател Лео Варадкар заяви, че страната му иска отношенията на Великобритания с ЕС да бъдат по-близки от неговите отношенията му с Норвегия, но за това трябва да има специално споразумение, защото подобни отношения биха били безпрецедентни, предава Reuters.
„Смятам, че ще има специфично споразумение за Великобритания. Ирландия иска да сме колкото се може по-близки и да имаме „Норвегия плюс“, но смятам, че трябва да се впуснем в детайлите какво би значело това“, заяви Варадкар в кулоарите на Световния икономически форум в Давос.
По-рано главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние заяви, че бъдещото търговско споразумение между ЕС и Великобритания трябва да бъде подобно на тези, които Съюзът има с Канада и Норвегия. Но според Варадкар нито канадският, нито норвежкият модел ще са подходящи за Великобритания.
„Великобритания трудно може да се сравни с Норвегия, която е относително малка страна или с Канада, която е на друг континент“, заяви министър-председателят.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп пристигна в Швейцария, за да участва на Световния икономически форум в Давос

AFP: Доналд Тръмп пристигна в Швейцария, за да участва на Световния икономически форум в Давос

25 Януари 2018 | 12:05 | Агенция "Фокус"
Давос. Президентът на САЩ Доналд Тръмп се приземи на летището в Цюрих, за да участва на провеждания в Давос Световен икономически форум, предава AFP.
Тръмп се прехвърли на хеликоптер, за да приключи пътуването си до алпийския курорт, където световният политически и икономически елит очаква да разбере от него за неговата програма „Америка на първо място“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: ГСДП се събира за вътрешни консултации преди началото на коалиционните преговори със Съюза (ХДС/ХСС)

FAZ: ГСДП се събира за вътрешни консултации преди началото на коалиционните преговори със Съюза (ХДС/ХСС)

25 Януари 2018 | 07:23 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германската социалдемократическа партия (ГСДП) се събира в четвъртък за вътрешни консултации преди началото на преговорите за съставяне на нова голяма коалиция със Съюза (ХДС/ХСС), съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung. Очаква се срещата между партийното ръководство да започне в 11 часа местно време. Изявления пред журналисти след срещата не са планирани.
Съюзът (ХДС/ХСС) проведе консултациите си по-рано тази седмица. Лидерите на двете партии от политическия блок – Ангела Меркел (ХДС) и Хорст Зеехофер (ХСС) проведоха среща с председателя на германските социалдемократи Мартин Шулц в понеделник, само ден след ключовия конгрес на ГСДП в Бон, на който бе дадена „зелена светлина“ за коалиционните преговори. Очаква се те да започнат в петък. След приключването им ГСДП възнамерява да представи окончателното споразумение за гласуване от 440-те хиляди членове на партията. От резултатите от вота зависи дали политическата сила, водена от Мартин Шулц, ще взезе в новото федерално правителство.
.
Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Доналд Тръмп и Тереза Мей ще обсъдят "специалните отношения" между САЩ и Великобритания в рамките на среща в кулоарите на форума в Давос

The Daily Express: Доналд Тръмп и Тереза Мей ще обсъдят "специалните отношения" между САЩ и Великобритания в рамките на среща в кулоарите на форума в Давос

25 Януари 2018 | 05:59 | Агенция "Фокус"
Давос. В четвъртък, 25 януари, държавният глава на САЩ Доналд Тръмп ще проведе среща с министър-председателя на Великобритания Тереза Мей, припомня вестник The Daily Sabah.
Разговорът между двамата лидери, който ще се състои в кулоарите на Световния икономически форум в Давос, ще бъде насочен към подобряване на двустранните отношения и поставянето на основите на бъдещите търговски връзки между Лондон и Вашингтон след излизането на Обединеното кралство от структурите на Общността. В рамките на деня Мей ще изнесе реч на форума, след което ще проведе срещата с американския президент.
По-рано този месец Доналд Тръмп отмени планирана визита в Лондон, където трябваше да пристигне за откриването на новата сграда на американското посолство в страната. След това обаче Белият дом излезе с изявление, че държавният глава на САЩ ще се срещне с британския премиер по време на визитата си в швейцарския град с цел укрепване на „специалните отношения“ между САЩ и Великобритания.


Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел в Давос: Решението за това колко близко да бъде търговското партньорство между Брюксел и Лондон е в ръцете на британците

Ангела Меркел в Давос: Решението за това колко близко да бъде търговското партньорство между Брюксел и Лондон е в ръцете на британците

25 Януари 2018 | 05:02 | Агенция "Фокус"
Давос. Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел призова света да се бори срещу „отровния" ефект на популизма и да настоява за по-голямо сътрудничество между страните за преодоляване на икономическите проблеми, отбелязва британският вестник The Times.
Германският канцлер заяви, че иска „голямо партньорство" с Великобритания след излизането й от структурите на Общността, но подчерта, че достъпът на единния пазар изисква свобода на движение. „Решението за това колко близко да бъде партньорството е в техните (на британците – бел.р.) ръце“, подчерта Меркел.
Лидерът на Берлин предупреди, че на протекционизма трябва да се противопоставят страните, които все още работят съвместно.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Российская газета“: В Давос сравниха санкциите на Запада срещу Русия с икономическа война

„Российская газета“: В Давос сравниха санкциите на Запада срещу Русия с икономическа война

25 Януари 2018 | 04:16 | Агенция "Фокус"
Москва/Давос. В рамките на Световния икономически форум в швейцарския град Давос сравниха западните санкции срещу Русия с икономическа война, отбелязва вестник „Российская газета“.
Според Андрей Костин, председател на Борда на директорите на руската банка ВТБ, основната задача на санкциите на Запада е оказване на натиск на Русия, който да доведе до промяна на властта в Москва. Съгласно думите му, изречени в рамките на форума в Давос, практиката е показала, че в редица отрасли наложените ограничения са имали само краткосрочно влияние. Конкурентоспособността в енергийния и в ИТ-сектора се е повишила, а възстановяването на руската икономика подобрява ситуацията.
До тези изводи достигнаха руски бизнесмени и служители, присъствали на форума. По техни наблюдения заради санкциите високотехнологичните поръчки са пренасочвани към вътрешния пазар, който няма избор, освен да създаде продукт, започвайки от нулата. Той не е съвършен, но след време неговата конкурентоспособност ще се повиши, уверяват експертите.
„Твърде стар съм, за да се тревожа за себе си, но – разбира се, се безпокоя за банката“, заяви Костин с оглед на възможността за нови санкции. Докладът на САЩ за тях ще бъде публикуван следващата седмица. Съгласно думите на Костин, чрез санкционния режим Западът иска да „окаже по-голям натиск“ на страната. Банкерът изрази мнение, че случващото се излиза извън рамките на търговските ограничения и по-скоро заприличва на „голяма икономическа война“.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бившият британски премиер Дейвид Камерън: Брекзит не върви толкова зле, колкото си мислехме

Бившият британски премиер Дейвид Камерън: Брекзит не върви толкова зле, колкото си мислехме

24 Януари 2018 | 19:51 | Агенция "Фокус"
Давос. Бившият британски премиер Дейвид Камерън, който подаде оставка след референдума за излизането на Великобритания от Европейския съюз, заяви, че Брекзит не върви толкова зле, колкото хората са мислели че ще бъде, предава Reuters. По времето в което бе министър-председател, Камерън смяташе, че ако страната му излезе от ЕС, това би довело до тежка финансова криза.
В рамките на Световния икономически форум в Давос в сряда обаче, бившият премиер е отбелязал, че „това беше грешка, но не и катастрофа“. Според Камерън, „нещата вървят не толкова зле, колкото първоначално смятахме“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Post: „Америка на първо място“ не означава „Америка сама“ – Доналд Тръмп с намерение да пренастрои световното мнение за себе си

Washington Post: „Америка на първо място“ не означава „Америка сама“ – Доналд Тръмп с намерение да пренастрои световното мнение за себе си

24 Януари 2018 | 19:24 | Агенция "Фокус"
Давос. Членове на администрацията на Доналд Тръмп пристигнаха в швейцарския ски курорт Давос в сряда с ясно съобщено за световните лидери –„Америка първо“ не означава „Само Америка“, коментира американското авторитетно издание The Washington Post, като пояснява, че президентът на САЩ, заедно с още 10 души от своята администрация, ще отвърне на обвиненията, според които Вашингтон води политика против глобализацията и свободната търговия.
„Става въпрос за (политиката на Тръмп) „Америка първо“, но тази политика всъщност включва в себе си и работа с останалата част на света“, заяви финансовият министър Стивън Мнучин по време на пресконференция в сряда, докато Гари Коен, председателят на Националния икономически съвет постави нещата по този начин – „Америка първо“ не означава „Само Америка“.
Изданието коментира, че екипът на Тръмп е пристигнал в Давос с намерението да завърши последната права от победния спринт, започнал след приемането на мащабната данъчна реформа на президента миналия месец. Според делегацията, Световният икономически форум в Давос представлява възможност да се представят успехите на американския президент в икономическо отношение, както и да се направи реклама за привличане на чуждестранния бизнес. Безспорно едно от постиженията на Тръмп са няколкото поредни високи рекорда на стоковата борса и растеж в размер на почти три процента, постигнат през последните две тримесечия.
По думите на Мнучин, „САЩ се стремят към икономически ръст от три процента и по-висок Брутен вътрешен продукт. Икономическият ръст в САЩ определено е нещо добро за останалия свят“, смята финансовият министър. „Няма съмнение“, подчерта още Мнучин, че „знаците от пазара са изключително позитивни“.
Но начинанието на Тръмп няма да е лесно, отбелязва вестникът. Хиляди протестиращи се събраха в Цюрих, най-големият град в близост до Давос, като носеха плакати „Тръмп не е добре дошъл“. Протестиращи също така се опитаха да пробият засилената охрана на Форума в Давос.
Дори и някои световни лидери разкритикуваха негласно Тръмп. Премиерът на Индия Наренда Моди не спомена САЩ, но в дългата си реч даде блестяща защита за глобализацията. Подобни изказвания направиха канадският министър-председател Джъстин Трюдо и германският канцлер Ангела Меркел.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Френският външен министър: Преговорите за бъдещето на Сирия, провеждани под егидата на ООН, са последната надежда за политическо решение на кризата в страната

Френският външен министър: Преговорите за бъдещето на Сирия, провеждани под егидата на ООН, са последната надежда за политическо решение на кризата в страната

24 Януари 2018 | 17:55 | Агенция "Фокус"
Давос. Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан заяви в сряда, че провежданите под егидата на ООН преговори за бъдещето на Сирия, са „последната надежда“ за намиране на политическо решение за кризата в близкоизточната държава, предaва Reuters.
Според коментара на първия дипломат на Париж, направен в рамките на Световния икономически форум в Давос, „днес няма друга политическа перспектива освен тази, нашата последна надежда, която ще се проведе във Виена под егидата на Обединените нации, където засегнатите страни ще бъдат налице и където се надяваме да начертаем бъдещето на мирното решение на кризата“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел в Давос: Протекционизмът не е отговор за икономическите проблеми

Ангела Меркел в Давос: Протекционизмът не е отговор за икономическите проблеми

24 Януари 2018 | 16:38 | Агенция "Фокус"
Давос. Германският канцлер Ангела Меркел заяви по време на обръщението си на Световния икономически форум в Давос, че „протекционизмът не е отговор“ за световните икономически проблеми в световен мащаб, предава Reuters.
Канцлерът също така отбеляза, че тя е отворена за договаряне на партньорство между Европейския съюз и Великобритания след Брекзит,като обаче подчерта, че Съюзът няма да отстъпи от своите принципи по време на разговорите по въпроса.
По-рано американският финансов министър Стивън Мнучин защити протекционистката политика, водена от администрацията на президента Доналд Тръмп и заяви, че тя в никакъв случай не пречи на глобализацията и световната търговия.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle (Македония): „Моментът на истината“ между Алексис Ципрас и Зоран Заев в Давос

Deutsche Welle (Македония): „Моментът на истината“ между Алексис Ципрас и Зоран Заев в Давос

24 Януари 2018 | 15:39 | Агенция "Фокус"
Давос. D Вниманието на обществеността в Македония и Гърция днес е насочено към швейцарските Алпи, където премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев ще се опитат да разчистят дългогодишната мъгла в междудържавните отношения на надморска височина от 1560 метра. Срещата в Давос е първата възможност за двамата да потвърдят оптимистичните прогнози за възможно решаване на спора за името още през тази година, предава македонската редакция на немската медия Deutsche Welle.
Гръцкият вестник Катимерини, позовавайки се на източници близки до Ципрас, предава, че гръцкият премиер смята, че срещата със Заев ще бъде "момент на истината", от която "ще стане ясно дали Заев е наистина искрен в обявения интерес за намиране на компромис".
Въпреки това в Атина, твърди Катимерини, остава загрижеността по отношение на "конституцията на БЮРМ", която, според правителствени кръгове, съдържа "иредентистки цели".
По-специално се посочва член 49 от Конституцията на Република Македония, в който се казва, че "Републиката се грижи за положението и правата на членовете на македонския народ в съседните страни и за емигрантите от Македония ..."
Допълнително, Атина е загрижена и поради това, че евентуална промяна на Конституцията в съседната страна би бил дълъг процес.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ искат да работят с останалия свят, заяви министърът на финансите на страната преди форума в Давос

AFP: САЩ искат да работят с останалия свят, заяви министърът на финансите на страната преди форума в Давос

24 Януари 2018 | 11:55 | Агенция "Фокус"
Давос. Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви в сряда, че участието на президента на страната Доналд Тръмп на Световния икономически форум в швейцарския град Давос има за цел да насърчи международните партньорства, въпреки протекционистките политики на администрацията в Белия Дом, предава AFP.
“Това участие цели да представи политиката „Америка на първо място“, която не означава, че нямаме намерение да работим с останалия свят“, заяви Мнучин в кулоарите на елитната бизнес конференция в швейцарския ски курорт.
„Тя означава само, че президента Тръмп ще защитава американските интереси, както и повечето правят за собствените си страни“, добави той.
Американският държавен глава трябва да се изкаже пред делегатите на форума в петък.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В92: Президентът на Сърбия ще вземе участие в Световния икономически форум в Давос

В92: Президентът на Сърбия ще вземе участие в Световния икономически форум в Давос

24 Януари 2018 | 11:17 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич ще участва в 48-ото издание на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, който ще се проведе от 24 до 26 януари, предава англоезичната редакция на белградското радио В92, като се позовава на съобщение от президентския кабинет.
Вучич ще даде реч в Давос, по време на сбирка под надслова „Европа в Света“, от перспективата на Западните Балкани, а освен това ще вземе участие в сесия за „ускорения процес на дългосрочното развитие“, както и в дискусия по темата за Новите лидери за Европа.
Сръбският държавен глава ще участва в срещи с присъствието на германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Еманюел Макрон, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и президентът на САЩ Доналд Тръмп.
По време на тридневния си престой в Давос, Вучич трябва да проведе разговори с Комисарят по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан, президентът на Полша Анджей Дуда, както и други служебни лица и предприемачи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: Мнозинството германци са недоволни от решението на социалдемократите за коалиционни преговори със Съюза (ХДС/ХСС), показва проучване

Der Spiegel: Мнозинството германци са недоволни от решението на социалдемократите за коалиционни преговори със Съюза (ХДС/ХСС), показва проучване

23 Януари 2018 | 10:44 | Агенция "Фокус"
Берлин. След извънредния партиен конгрес на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) в Бон председателят й Мартин Шулц се чувства по-силен. „Мисля, че това е така“, бе отговорът, който той даде на съответващ журналистически въпрос. Тази седмица предстои започването на същинската част от преговорите със Съюза (ХДС/ХСС) за съставяне на федерално правителство, но проучване показва, че мнозинството германци са разочаровани от „зелената светлина“, която ГСДП даде за преговорите за нова голяма коалиция, отбелязва изданието Der Spiegel.
На въпрос „Как оценявате решението на конгреса на ГСДП за започване на коалиционни преговори с ХДС и ХСС?", повече от половината респонденти признават, че го възприемат „негативно“, а за 32% то дори е „много негативно“. Като „положително“ го определят около 40 на сто от германските граждани, включени в проучването.
Интересно е да се отбележи, че противопоставянето на нова голяма коалиция е най-силно сред младите – 65,6% от респондентите във възрастовата група от 18 до 29 години признават, че резултатите от конгреса в Бон са негативни. За разлика от тях, 53,5% от групата над 65-годишна възраст подкрепят правителство между Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП.
Проучването е проведено онлайн в сътрудничество с института Civey в периода от 21 до 22 януари 2018 г. В него са се включили около пет хиляди респонденти, уточняват от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Zeit: Младежкият съюз на ГСДП обвини ръководството на партията в „безсмислен обратен завой“

Die Zeit: Младежкият съюз на ГСДП обвини ръководството на партията в „безсмислен обратен завой“

22 Януари 2018 | 11:11 | Агенция "Фокус"
Берлин. Младежкият съюз на Германската социалдемократическа партия (Юсос,ГСДП) разкритикува решението на делегатите за влизане в преговори със Съюза (ХДС/ХСС) за нова голяма коалиция в Берлин, отбелязва националният ежедневник Die Zeit.
В рамките на извънредния конгрес в Бон, 600-те делегати на ГСДП подкрепиха коалиционните преговори с политическия блок, воден от канцлера Ангела Меркел. Председателят на Юсос Кевин Кюнерт определи решението на партийното ръководство като „безсмислен обратен завой“ и обяви, че ще продължи кампанията срещу нова голяма коалиция.
От редакцията припомнят, че ако бъде постигнато коалиционно споразумение между ГСДП и Съюза (ХДС/ХСС), то ще бъде подложено на гласуване от социалдемократите. Членовете на партията са повече от 440 хил.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: Ангела Меркел след конгреса на ГСДП – три препятствия, които застават на пътя й за четвърти мандат

Der Spiegel: Ангела Меркел след конгреса на ГСДП – три препятствия, които застават на пътя й за четвърти мандат

22 Януари 2018 | 10:51 | Агенция "Фокус"
Берлин. Преодоляването на три препятствия дели Ангела Меркел от четвърти мандат на канцлерския пост в Берлин, коментира германското издание Der Spiegel във водеща статия, посветена на последните събития в страната.
В рамките на извънредния конгрес в Бон, малко под 56% от 600-те делегати на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) дадода „зелена светлина“ на започването на коалиционни преговори със Съюза (ХДС/ХСС). Това, което се случи в Бон, бе обобщено незабавно на около 600 километра източно от града. „Това решение разчиства пътя за преговорите“ за съставяне на новото федерално правителство на Германия, бе първата реакция на канцлера Ангела Меркел след обявяването на резултатите от гласуването.
Лидерът на Християнсоциалния съюз (ХСС) Хорст Зеехофер също посрещна с облекчение новината и призова разговорите със социалдемократите да бъдат подновени още в понеделник. Целта е в началото на февруари да бъде постигнато финално споразумение между ГСДП и Съюза (ХДС/ХСС), припомни баварският политик. Фракционният лидер на Съюза (ХДС/ХСС) Фолкер Каудер бе по-предпазлив – той постави като граница за споразумението първата седмица на месец март.
Решението, взето в Бон, внесе успокоение сред членовете на политическия блок, воден от Ангела Меркел. „Падна ми камък от сърцето“, призна вицепредседателят на Християндемократическата партия (ХДС) Томас Щробл.
Каква обаче е реалната ситуация след извънредния конгрес на ГСДП? Нова голяма коалиция в Берлин ще има, но само при определени условия. Ръководството на германските социалдемократи спечелиха неделния вот с предложение коалиционните преговори да включват „конкретни ефективни подобрения“ на принципното споразумение, постигнато между ГСДП и Съюза (ХДС/ХСС) на 12 януари. Те са обобщени в три точки: да бъде сложен край на временните трудови отношения, да бъде сложен край на „второкласното“ здравеопазване в Германия, и да бъде сложен край на неограниченото събиране на семейства на бежанци, пребиваващи на територията на страната. От уреждането на тези три въпроса ще зависи успехът за съставяне на новото федерално правителство, подчертават от редакцията.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Ангела Меркел на сантиметри от формиране на коалиция в Германия

The New York Times: Ангела Меркел на сантиметри от формиране на коалиция в Германия

21 Януари 2018 | 22:02 | Агенция "Фокус"
Берлин. Като част от продължаващата политическа криза в Германия, канцлерът Ангела Меркел се придвижи само от няколко сантиметра от заветната цел – формирането на коалиционно правителство с Германската социалдемократическа партия, коментира на първите си страници вестник The New York Times. Изданието пояснява, че по време на конгреса на водената от Мартин Шулц формация, присъстващите делегати са гласували с 362 на 279 гласа „ЗА“ започване на официални преговори за формиране на правителство със Съюза (ХДС/ХСС).
Но има още едно, последно главоболие за канцлера, отбелязва изданието – членовете на ГСДП ще трябва да одобрят финалния вариант за коалиционното споразумение.
Авторитетният американски вестник припомня, че имаше немалък дебат относно това дали е правилно социалдемократите да участват в ново правителство заедно със Съюза(ХДС/ХСС), като той бе предизвикан от слабите резултати на ГСДП по време на парламентарните избори през септември, дошли мандат на съвместно управление.
През 2005 г., когато ГСДП за първи път влиза в коалиция с Меркел, партията имаше подкрепа от 34%, която се стопи до 20% през септември 2017 г., което е най-слабият резултат на формация от 1933 г. насам.
Най-голяма опозиция за влизането в нови преговори за правителство оказаха от младежкото крило на партията, отбелязва още изданието.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: ГСДП гласува в полза на започване на коалиционни преговори с Ангела Меркел

Reuters: ГСДП гласува в полза на започване на коалиционни преговори с Ангела Меркел

21 Януари 2018 | 18:12 | Агенция "Фокус"
Бон. Германската социалдемократическа партия (ГСДП) гласува в неделя за започване на официални коалиционни преговори със Съюза (ХДС/ХСС), оглавяван от Ангела Меркел, придвижвайки Германия с една стъпка по-близо до формиране на стабилно правителство след месеци на политическа неопределеност, предава Reuters.
Партийните делегати гласуваха с 362 гласа „за“ срещу 279 гласа „против“ продължаване на преговорите с Блока на Меркел, след като по-рано този месец лидерите на ГСДП сключиха предварително коалиционно споразумение.
Очаква се официалните преговори да започнат през идната седмица, което ще донесе облекчение на партньорите на Германия в Европа, където Меркел отдавна играе основна роля в решаването на въпросите в сферите на икономиката и сигурността. Партийните членове на ГСДП ще трябва да гласуват и за одобряване на заключителната коалиционна сделка, ако има такава.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Мартин Шулц призова делегатите на конгреса на ГСДП да гласуват за провеждане на официални коалиционни преговори със Съюза (ХДС/ХСС) на Ангела Меркел

Reuters: Мартин Шулц призова делегатите на конгреса на ГСДП да гласуват за провеждане на официални коалиционни преговори със Съюза (ХДС/ХСС) на Ангела Меркел

21 Януари 2018 | 15:34 | Агенция "Фокус"
Бон. Лидерът на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) отправи емоционален апел към делегатите на партийния конгрес да гласуват за започване на официални коалиционни преговори със Съюза (ХДС/ХСС) на Ангела Меркел, предава Reuters.
Шулц среща сериозна съпротива от лявото крило на ГСДП, както и от младежките организации на партията, които искат социалдемократите да останат в опозиция, за да се преструктурират след провала на последните парламентарни избори през септември, когато партията записа най-слабия си резултат в историята на Федералната република, след 1949 година.
По време на изказването си в Бон, където знаковите канцлери на ГСДП Вили Брандт и Хелмут Шмит спечелиха репутациите си на световноизвестни държавници, докато управляваха Западна Германия, Шулц призова делегатите да се съгласят ГСДП да изкара още един мандат като младши партньор в коалиция с Блока на Ангела Меркел.
„ГСДП трябва и ще бъде видима, гласовита и разпознаваема“, заяви Шулц, предизвиквайки бурни аплодисменти в препълнения Световен конферентен център в бившия столичен град.
„Искаме одобрението ви да започнем коалиционни преговори“.
Около 600 делегати се събраха на специален партиен конгрес в Бон, за да обсъдят и гласуват, дали техните лидери трябва да продължат усилията си за подновяване на съюза с Блока на Меркел за още четири години.
ГСДП и Съюза (ХДС/ХСС), които загубиха голяма част от подкрепата си за сметка на крайно-десните на 24 септември, постигнаха предварително споразумение по-рано този месец след завършека на сондиращите разговори, но критиците, включително лидерът на младежката организация на ГСДП Кевин Кюнерт, са категорични, че споразумението не отразява исканията на гласоподавателите на социалдемократите.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГСДП решава на извънреден конгрес в Бон за бъдещето на коалиционните преговори със Съюза (ХДС/ХСС) (ОБЗОР)

ГСДП решава на извънреден конгрес в Бон за бъдещето на коалиционните преговори със Съюза (ХДС/ХСС) (ОБЗОР)

21 Януари 2018 | 06:26 | Агенция "Фокус"
Бон. В неделя, 21 януари, Германската социалдемократическа партия (ГСДП) се събира на извънреден конгрес в Бон, в рамките на който 600 делегати ще вземат решение дали водената от Мартин Шулц политическа сила да влезе в преговори със Съюза (ХДС/ХСС) за съставянето на нова голяма коалиция в Берлин.
Лидерът на германските социалдемократи подчерта европейското измерение на извънредния конгрес на партията. „В неделя не само Германия ще гледа към Бон, но и голяма част от Европа, няма съмнение, че всички делегати са наясно с техните отговорности", увери Шулц.
Принципното споразумение между партиите бе постигнато на 12 януари, след финален рунд от преговори, продължил повече от денонощие. Веднага след това обаче съпротивата в редиците на ГСДП срещу коалиция с политическия блок на канцлера Ангела Меркел, бе възобновена с пълна сила.

Само ден след постигането на предварителната сделка, в редиците ГСДП отново се противопоставиха на съвместното управление с политическия блок на Ангела Меркел. Тонът зададоха социалдемократите в провинция Саксония-Анхалт, които гласуваха на конгрес партията им да не влиза в нова голяма коалиция със Съюза (ХДС/ХСС). Отхвърлянето на предварителното споразумение за коалиция премина с тънко мнозинство – 52 „против“ срещу 51 „за“.
„Понастоящем не е възможно надеждно управление със Съюза", се казва в заключителния документ на делегатите. Резултатите от предварителните сондажи в Берлин са показали, че целите на ГСПД не може да бъдат изпълнени, става ясно още от документа. Примерът им бе последван от социалдемократите в Северен Рейн-Вестфалия, коиот също поставиха под съмнение одобряването на споразумението, а като основен аргумент приведоха слабия изборен резултат на партията, отчетен в гласуването от септември миналата година, след четири години на съвместно управление със Съюза (ХДС/ХСС).

От развитието на събитията останаха най-доволни младите социалдемократи. Още през декември Младежкият съюз на ГСДП застана начело в кампанията срещу съставянето на нова голяма коалиция с партията, водена от канцлера Ангела Меркел.
Младите социалдемократи публикуваха на интернет страницата си петиция под мотото #NoGroko, с която призоваха всички членове на партията да подкрепят съпротивата им.
В текста бе казано: „Ние оставаме на позицията, че оттеглянето на ГСДП от голямата коалиция е наложително и правилно“. По-нататък в документа се отбелязваше, че липсата на противопоставяне между отделните политически партии в страната е допринесло за укрепването на десните популисти в Германия.
„Демокрацията живее от конфронтацията на политическите лагери - и този конфликт трудно се осъществява в голяма коалиция", написа тогава Младежкият съюз на ГСДП. Ефектът от това може да се наблюдава и в други европейски страни, убедени са младите социалдемократи.
През последните години стана ясно, че в големите коалиции „постигат малък напредък, но не взимат важните решения“. Преразпределението на богатството, инвестициите в бъдещето, борбата срещу детската бедност, по-нататъшното развитие на европейската интеграция и много други проекти изискват спешни действия, предупредиха от Младежкия съюз на ГСДП.

Дали вторият опит за съставяне на федерално правителство в Германия ще бъде успешен, ще стане ясно по-късно през деня. В навечерието му обаче председателят на Християнсоциалния съюз (ХСС) Хорст Зееховер сподели, че очаква германските социалдемократи да кажат „да“ на преговорите за нова голяма коалиция. Ако ГСДП даде „зелена светлина“ на коалиционните преговори, то разговорите може да бъдат финализирани още в първите дни на февруари, изрази увереност баварският политик. А това означава, че новото федерално правителство може да положи клетва през първата половина на месец март.

Партиите управляваха заедно през последните четири години. На изборите през септември 2017 г. тежки удари понесоха както ХДС и ХСС, така и ГСДП. Първоначално социалдемократите изключиха категорично възможността за нова коалиция с блока на Меркел, но след колапса на преговорите за „ямайски“ съюз партията на Мартин Шулц седна на масата за преговорите в Берлин – не без намесата на държавния глава Франк-Валтер Щайнмайер.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Настъпи денят „Д“ за Ангела Меркел

The Daily Express: Настъпи денят „Д“ за Ангела Меркел

21 Януари 2018 | 03:22 | Агенция "Фокус"
Берлин. Бъдещето на Ангела Меркел като канцлер на ФРГ ще бъде решено в неделя, 21 януари, когато 600 делегати на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) ще гласуват на извънреден конгрес в Бон за влизането в нова голяма коалиция – четири месеца, след като нейната власт бе разбита на катастрофалните избори за федерален парламент, коментира британското издание The Daily Express.
Канцлерът се бори да спаси политическата си кариера, след като не успя да състави коалиция на фона на неубедителния резултат от изборите през септември. Съюзът (ХДС/ХСС) и ГСДП успяха да постигнат предварително споразумение миналата седмица, но то все още не е получило официално одобрение от социалдемократите.
Председателят на ГСДП и бивш председател на Европейския парламент Мартин Шулц трябва да получи подкрепата на делегатите, за да продължи преговорите с водения от Меркел политически блок. Той е изправен пред силна реакция от лявото крило и Младежкия съюз на партията, които твърдят, че споразумението не носи почерка на социалдемократите.
Според тях ГСДП ще събере повече позитиви, ако остане в опозицията, след като отбеляза най-лошия си изборен резултат от 1949 г. насам.
Отрицателният вот на делегатите ще удължи политическата безизходица в Германия, която е най-голямата европейска икономика. Страната е без правителство след изборите през септември, на които крайнодясната „Алтернатива за Германия“ постигна забележителен успех.
Възможните сценарии след това ще включват нови избори или правителство на малцинството, водено от Меркел. Последният вариант е без прецедент в следвоенната история на Германия.
От редакцията коментират, че за Ангела Меркел е настъпил денят „Д“, в който с политическата й кариера може да бъде свършено, правейки асоциация с началото на десанта в Нормандия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Хорст Зеехофер очаква германските социалдемократи да кажат „да“ на преговорите за нова голяма коалиция

FAZ: Хорст Зеехофер очаква германските социалдемократи да кажат „да“ на преговорите за нова голяма коалиция

21 Януари 2018 | 02:46 | Агенция "Фокус"
Мюнхен. Председателят на Християнсоциалния съюз (ХСС) Хорст Зеехофер очаква германските социалдемократи да кажат „да“ на преговорите за нова голяма коалиция, отбелязва националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Ако Германската социалдемократическа партия (ГСДП) даде „зелена светлина“ на коалиционните преговори, то разговорите може да бъдат финализирани още в първите дни на февруари, изрази увереност баварският политик. А това означава, че новото федерално правителство може да положи клетва през първата половина на месец март.
В неделя, 21 януари, ГСДП се събира на извънреден конгрес в Бон, в рамките на който 600 делегати ще вземат решение дали партията да влезе в преговори със Съюза (ХДС/ХСС) за съставянето на нова голяма коалиция в Берлин. Принципното споразумение между партиите бе постигнато на 12 януари, след финален рунд от преговори, продължил повече от денонощие. Веднага след това обаче съпротивата в редиците на ГСДП срещу коалиция с политическия блок, воден от канцлера Ангела Меркел, бе възобновена с пълна сила.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAS: Мартин Шулц е „горд“ от дискусиите в ГСДП за бъдещето на коалиционните преговори със Съюза (ХДС/ХСС)

FAS: Мартин Шулц е „горд“ от дискусиите в ГСДП за бъдещето на коалиционните преговори със Съюза (ХДС/ХСС)

21 Януари 2018 | 00:43 | Агенция "Фокус"
Берлин. Председателят на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц е горд от начина, по който водената от него политическа сила дискутира бъдещето на коалиционните преговори със Съюза (ХДС/ХСС).
„Гордея се с това колко сериозно и справедливо този труден въпрос беше обсъден в ГСПД. Партията винаги е била силна, когато представителите на цялото общество обсъждат въпроси от основно значение“, заяви Шулц за Die Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.
Лидерът на германските социалдемократи подчерта европейското измерение на извънредния конгрес на партията. „В неделя не само Германия ще гледа към Бон, но и голяма част от Европа, няма съмнение, че всички делегати са наясно с техните отговорности", увери Шулц.
В неделя, 21 януари, ГСДП се събира на извънреден конгрес в Бон, в рамките на който 600 делегати ще вземат решение дали партията да влезе в преговори със Съюза (ХДС/ХСС) за съставянето на нова голяма коалиция в Берлин. Принципното споразумение между партиите бе постигнато на 12 януари, след финален рунд от преговори, продължил повече от денонощие. Веднага след това обаче съпротивата в редиците на ГСДП срещу коалиция с политическия блок, воден от канцлера Ангела Меркел, бе възобновена с пълна сила.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ZDF: Ангела Меркел отхвърли призивите на ГСДП за предоговаряне на принципното коалиционно споразумение

ZDF: Ангела Меркел отхвърли призивите на ГСДП за предоговаряне на принципното коалиционно споразумение

17 Януари 2018 | 23:04 | Агенция "Фокус"
Берлин. Мнозина в редиците на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) изглежда са разочаровани от резултатите на предварителните сондажи за нова голяма коалиция, но канцлерът на ФРГ и лидер на Съюза (ХДС/ХСС) попари надеждите им за преразглеждане на документа, отбелязва телевизионният канал ZDF.
Съюзът (ХДС/ХСС) вече е направил "сериозни отстъпки", подчерта Меркел с оглед на призивите от водещи социалдемократи за въвеждане на промени в споразумението, като същевременно допълни, че крайъгълните камъни са договорени и няма да бъдат преразгледани.
По-рано лидерът на ГСДП Мартин Шулц изрази увереност, че при предстоящите преговори за коалиция "едно или друго със сигурност ще бъде добавено". В неделя, 21 януари, 600 делегати на ГСДП ще гласуват за влизане на партията в преговори с политическия блок на Меркел за съставяне на новото федерално правителство в Берлин.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Ангела Меркел разчита на ГСДП да „вземат отговорно решение“ относно коалицията

Reuters: Ангела Меркел разчита на ГСДП да „вземат отговорно решение“ относно коалицията

17 Януари 2018 | 16:38 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че страната ѝ се нуждае от стабилно правителство и че разчита на потенциалните си коалиционни партньори от Социалдемократическата партия да решат по време на своя конгрес в края на седмицата, че ще дадат пълна подкрепа за коалиционни преговори, предава Reuters.
Меркел заяви по време на пресконференция в Берлин, че разчита социалдемократите да „вземат отговорното решение“. „Няма да се меся в това“, уточни канцлерът.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Силите на коалицията начело със САЩ са обучили 120 хиляди иракски войници за две години

ТАСС: Силите на коалицията начело със САЩ са обучили 120 хиляди иракски войници за две години

17 Януари 2018 | 01:06 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Повече от 120 хиляди военнослужещи от силите за сигурност и Министерството на вътрешните работи на Ирак са преминали подготовка под ръководството на инструктори от оглавяваната от САЩ коалиция за последните две години. Това съобщи на 16 януари на брифинг в Пентагона бригадният генерал Матю Глин, заместник-командващ на операцията Inherent Resolve ( „Непоколебима решимост“ ), която провеждат в Ирак и Сирия коалицията от държави начело със САЩ, предава ТАСС.
Само за последните няколко месеца, според думите на генерала, коалицията е организирала боевата подготовка на хиляда сътрудници на иракските сили за сигурност, а през идните няколко седмици подготовката си ще завършат още 500 военнослужещи.
Отговаряйки на въпрос за мащабите на операцията срещу терористите от групировката „Ислямска държава“ в Ирак, Глин отбеляза, че все още съществуват отделни клетки на терористите, но те действат несъгласувано. „Съхраняват се отделни клетки на терористите от „Ислямска държава“, които се опитват да създадат нестабилна обстановка в няколко района и населени места“, заяви военният.
„Тези остатъци от „Ислямска държава“ са изолирани“, добави той. „Ако се опитат да се обединят или да се прехвърлят в други райони, то силите за сигурност в Ирак ще направят всичко възможно, за да им попречат. Целта е да ги изолираме в тези райони, в които се намират в момента и да им оставим само две възможности: да се предадат или да умрат“.
Генерал Глин заяви, че не разполага с точни данни за броя на джихадистите в Ирак и Сирия. „Не отделяме внимание на въпроса за тяхната численост“, обясни той. „Придаваме основно значение на това къде действат и какво предприемат“. В момента, подчерта генералът, „Ислямска държава“ вече няма тази структура, която е имала групировката по-рано.


Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Мартин Шулц призова ГСДП да не блокира преговорите за коалиция със Съюза (ХДС/ХСС)

FAZ: Мартин Шулц призова ГСДП да не блокира преговорите за коалиция със Съюза (ХДС/ХСС)

16 Януари 2018 | 19:57 | Агенция "Фокус"
Берлин. Председателят на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц продължава с усилията си да преодолее големия скептицизъм сред съпартийците си за влизане в нова голяма коалиция със Съюза (ХДС/ХСС) на канцлера Ангела Меркел, отбелязва националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Лидерът на германските социалдемократи призова партията си да не блокира стартирането на преговорите за съставяне на федерално правителство в Берлин. "Заслужа си", увери Шулц в рамките на връзка на живо с потребителите на социалната мрежа "Фейсбук", като същевременно припомни, че въпросът засяга както Германия, така и Европа.
В неделя, 21 януари, на извънреден конгрес в Берлин 600 делегати на ГСДП ще гласуват решението за започване на преговори за коалиция със Съюза (ХДС/ХСС). Предварителното принципно споразумение бе съгласувано на 12 януари, след рунд от преговори, продължил повече от денонощие, припомнят от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Zeit: Политици от Съюза (ХДС/ХСС) отхвърлиха искането на социалдемократите за изменения в предварителното коалиционно споразумение

Die Zeit: Политици от Съюза (ХДС/ХСС) отхвърлиха искането на социалдемократите за изменения в предварителното коалиционно споразумение

15 Януари 2018 | 08:51 | Агенция "Фокус"
Берлин. Политици от Съюза (ХДС/ХСС) отхвърлиха призивите на редица социалдемократи за „подобрения“ на предварителното коалиционно споразумение, постигнато в петък, 12 януари, след седмица на интензивни преговори и рекорден последен рунд на преговори, продължил повече от денонощия, отбелязва националният ежедневник Die Zeit.
„Ако някой е гласувал документа, а сега иска да го предоговоря, то той вероятно е присъствал само физически на предварителните сондажи“, коментира вицепреседателят на Християндемократическия съюз (ХДС) Юлия Клокнер. „Това не прави добро впечатление. Ние разчитаме на надеждността. В пакета беше договорено всичко“, допълни Клокнер.
В подобен дух са и коментарите на колегата й от Президиума на ХДС – Томас Щробл. „Съюзът (ХДС/ХСС) строго се противопоставя на повторното отваряне на отделни точки от съдържанието на документа. Предварителното споразумение е в основата на всички по-нататъшни дискусии. Основни неща, които не влизат в него, няма да бъдат включени и в коалиционния договор“, отбеляза християндемократът.

Агенция „Фокус“ припомня:

Три месеца и половина след провеждането на изборите за Бундестаг, Германия най-сетне направи крачка към съставянето на ново федерално правителство - втори опит на канцлера Ангела Меркел да състави кабинет, след като през ноември усилията за формиране на „ямайски“ съюз претърпяха пълно фиаско.
След финален рунд от преговори, продължили повече от денонощие, в петък Съюзът (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) обявиха, че е постигнат пробив в предварителните сондажи за започването на преговори за голяма коалиция в Берлин. Първоначалната еуфория от постигнатото споразумение още не бе отминала, когато стана ясно, че не всички в Германия са доволни от резултатите от преговорите.
Макар да има принципно съгласие за нова голяма коалиция, Ангела Меркел е принудена да очаква с напрежение „присъдата“ за политическото си бъдеще, което остава в ръцете на коалиционния партньор. Председателят на ГСДП Мартин Шулц обаче е изправен пред сериозното предизвикателство да „продаде“ на собствената си партия принципното споразумение.
Само ден след постигането на предварителната сделка, в редиците ГСДП отново се противопоставиха на съвместното управление с политическия блок на Ангела Меркел. Тонът зададоха социалдемократите в провинция Саксония-Анхалт, които гласуваха на конгрес партията им да не влиза в нова голяма коалиция със Съюза (ХДС/ХСС). Отхвърлянето на предварителното споразумение за коалиция премина с тънко мнозинство – 52 „против“ срещу 51 „за“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мария Стоянова: ЕС е тема номер едно в предварителното коалиционно споразумение между Съюза (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия

Мария Стоянова: ЕС е тема номер едно в предварителното коалиционно споразумение между Съюза (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия

15 Януари 2018 | 08:04 | Агенция "Фокус"
София. Европейският съюз (ЕС) е тема номер едно в предварителното коалиционно споразумение между Съюза (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ Мария Стоянова, дългогодишен журналист в Германия. Тя допълни, че от споразумението възникват много въпроси, включително и за нашата страна. „Доколко това споразумение ще доведе до правителство е един въпрос, на който към днешна дата не може да се даде еднозначен отговор, защото в редиците на социалдемократите съпротивата е доста голяма. В средите на социалдемократите има противоборство срещу собственото ръководство и лидера Мартин Шулц. Младежката организация на социалдемократите категорично е против започването на коалиционни преговори. Следващата неделя ще се свика конгрес, на който ще вземат участие 600 делегати и ще се реши дали да се пристъпи към коалиционни преговори, заяви Мария Стоянова.
Тя допълни, че не може да се каже категорично, че ще се стигне до съставяне на правителство. По думите й бъдещето на трима политици зависи от това как ще завършат преговорите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: Членове на Съюза (ХДС/ХСС) изключиха възможността за промяна на предварителното коалиционно споразумение

Deutsche Welle: Членове на Съюза (ХДС/ХСС) изключиха възможността за промяна на предварителното коалиционно споразумение

14 Януари 2018 | 21:04 | Агенция "Фокус"
Берлин. Членове на Съюза (ХДС/ХСС) изключиха възможността за промяна на предварителното коалиционно споразумение, постигнато тази седмица с Германската социалдемократическа партия, съобщава Deutsche Welle. В интервю за местна медия, Томас Строб, един от членовете на Християндемократическия съюз е заявил, че „Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП водеха сериозно преговори“, а не са си „играли в пясъчника“. „Това, за което се договорихме, е валидно“, бяха думите на Строб. Мнение му подкрепиха и други негови колеги в социалните мрежи.
По-рано някои от лидерите на ГСДП обещаха да потърсят промени в предварителното споразумение заради неодобрение сред голяма част от членовете на партията.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Лидерите на ГСДП искат да променят условията на коалиционната сделка с Ангела Меркел, за да убедят скептичните членове на партията да се съгласят на нова „голяма коалиция“

Reuters: Лидерите на ГСДП искат да променят условията на коалиционната сделка с Ангела Меркел, за да убедят скептичните членове на партията да се съгласят на нова „голяма коалиция“

14 Януари 2018 | 18:58 | Агенция "Фокус"
Берлин. Лидерите на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) обещаха в неделя да потърсят подобрения в споразумението от предварителните разговори със Съюза (ХДС/ХСС) за формиране на управляваща коалиция в Германия, за да спечелят скептично настроените членове на партията да се съгласят на подновяване на коалицията, предава Reuters.
Лидерите на социалдемократите трябва да получат одобрението на партийните членове на конгреса, предстоящ на 21 януари, когато делегатите ще гласуват за споразумението, постигнато в петък, 12 януари, след 25 часа предварителни разговори. Само тогава, те могат да продължат към формалните преговори за съставяне на коалиция.
„Преговорите са различни от предварителните разговори“, заяви Малу Дрейер, премиер на федералната провинция Райнланд-Палатинат и вицепредседател на ГСДП, пред немската медийна група Funke.
“Ще се опитаме да постигнем повече успехи в коалиционните преговори“, добави той.
Проучване на общесвеното мнение в Германия, направено в петък и публикувано в неделя, показа, че 56% от германците приветстват рамковото споразумение, постигнато, след като разговорите между Блока на Меркел и две по-малки партии се провалиха през ноември.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Първа победа на противниците на голямата коалиция в редиците на германските социалдемократи (ОБЗОР)

Първа победа на противниците на голямата коалиция в редиците на германските социалдемократи (ОБЗОР)

14 Януари 2018 | 06:37 | Агенция "Фокус"
Берлин. Три месеца и половина след провеждането на изборите за Бундестаг, Германия най-сетне направи крачка към съставянето на ново федерално правителство - втори опит на канцлера Ангела Меркел да състави кабинет, след като през ноември усилията за формиране на „ямайски“ съюз претърпяха пълно фиаско.
След финален рунд от преговори, продължили повече от денонощие, в петък Съюзът (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) обявиха, че е постигнат пробив в предварителните сондажи за започването на преговори за голяма коалиция в Берлин. Първоначалната еуфория от постигнатото споразумение още не бе отминала, когато стана ясно, че не всички в Германия са доволни от резултатите от преговорите.
Макар да има принципно съгласие за нова голяма коалиция, Ангела Меркел е принудена да очаква с напрежение „присъдата“ за политическото си бъдеще, което остава в ръцете на коалиционния партньор. Председателят на ГСДП Мартин Шулц обаче е изправен пред сериозното предизвикателство да „продаде“ на собствената си партия принципното споразумение.

Само ден след постигането на предварителната сделка, в редиците ГСДП отново се противопоставиха на съвместното управление с политическия блок на Ангела Меркел. Тонът зададоха социалдемократите в провинция Саксония-Анхалт, които гласуваха на конгрес партията им да не влиза в нова голяма коалиция със Съюза (ХДС/ХСС). Отхвърлянето на предварителното споразумение за коалиция премина с тънко мнозинство – 52 „против“ срещу 51 „за“.
„Понастоящем не е възможно надеждно управление със Съюза", се казва в заключителния документ на делегатите. Резултатите от предварителните сондажи в Берлин са показали, че целите на ГСПД не може да бъдат изпълнени, става ясно още от документа.

Социалдемократите в Северен Рейн-Вестфалия също поставиха под съмнение одобряването на споразумението, а като основен аргумент приведоха слабия изборен резултат на партията, отчетен в гласуването от септември миналата година, след четири години на съвместно управление със Съюза (ХДС/ХСС).

Междувременно редица водещи политици от ГСДП призоваха за въвеждането на изменения в предварителното коалиционно споразумение, постигнато след седмица на интензивни преговори. Сред тях е кметът на Берлин Михаел Мюлер, който не скри, че гледа „много критично“ на възможното съставяне на нова голяма коалиция в Германия. Съгласно думите на Мюлер, в документа има и „добри подходи“, като например този за образованието. Но „за жилищната политика, в раздела за имиграцията и интеграцията не може да се каже същото“, подчерта Мюлер.
Вицепредседателят на ГСДП Ралф Щегнер също се изказа критично по отношение на постигнатите резултати от предварителните сондажи за нова голяма коалиция.

На свой ред бившият председател на ГСДП Зигмар Габриел разкритикува решението на съпартийците си да отхвърлят нова голяма коалиция в Берлин.
„Това е израз на недоверие“ към ръководството, подчерта Габриел, като допълни, че решението за коалиране със Съюза (ХДС/ХСС) трябва да бъде взето от партийния връх.

От развитието на събитията останаха най-доволни младите социалдемократи. Още през декември Младежкият съюз на ГСДП застана начело в кампанията срещу съставянето на нова голяма коалиция с партията, водена от канцлера Ангела Меркел.
Младите социалдемократи публикуваха на интернет страницата си петиция под мотото #NoGroko, с която призоваха всички членове на партията да подкрепят съпротивата им.
В текста бе казано: „Ние оставаме на позицията, че оттеглянето на ГСДП от голямата коалиция е наложително и правилно“. По-нататък в документа се отбелязваше, че липсата на противопоставяне между отделните политически партии в страната е допринесло за укрепването на десните популисти в Германия.
„Демокрацията живее от конфронтацията на политическите лагери - и този конфликт трудно се осъществява в голяма коалиция", написа тогава Младежкият съюз на ГСДП. Ефектът от това може да се наблюдава и в други европейски страни, убедени са младите социалдемократи.
През последните години стана ясно, че в големите коалиции „постигат малък напредък, но не взимат важните решения“. Преразпределението на богатството, инвестициите в бъдещето, борбата срещу детската бедност, по-нататъшното развитие на европейската интеграция и много други проекти изискват спешни действия, предупредиха от Младежкия съюз на ГСДП.

Какво обаче мислят гражданите на ФРГ по въпроса? Проучване, проведено в деня след пробива в предварителните сондажи показа, че голяма част от германците оценяват отрицателно резултатите, постигнати след седмица на преговори в Берлин.
Според проучването само около една трета от респондентите възприемат като „положителни“ резултатите от сондажите: една четвърт от анкетираните заявяват, че споразумението е „доста положително". Един от всеки десет го оценява като „много положително".
За разлика от тях, 28,1% от анкетираните са на мнение, че крайните резултати от преговорите между Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП са „отрицателни", а 21,6% - „много отрицателни". Мнение не споделят 14,5% от участвалите в анкетата.

Дали вторият опит за съставяне на федерално правителство в Германия ще бъде успешен, ще стане ясно на 21 януари, когато социалдемократите ще гласуват споразумението на специален конгрес в Берлин.
Партиите управляваха заедно през последните четири години. На изборите през септември 2017 г. тежки удари понесоха както ХДС и ХСС, така и ГСДП. Първоначално социалдемократите изключиха категорично възможността за нова коалиция с блока на Меркел, но след колапса на преговорите за „ямайски“ съюз партията на Мартин Шулц седна на масата за преговорите в Берлин – не без намесата на държавния глава Франк-Валтер Щайнмайер.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Какво предвижда предварителното коалиционно споразумение между Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП в областта на външната политика? (Агенция „Фокус“)

Какво предвижда предварителното коалиционно споразумение между Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП в областта на външната политика? (Агенция „Фокус“)

14 Януари 2018 | 05:30 | Агенция "Фокус"
Берлин. Три месеца и половина след провеждането на изборите за Бундестаг, Германия най-сетне направи крачка към съставянето на ново федерално правителство. След финален рунд от преговори, продължили повече от денонощие, Съюзът (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) обявиха, че е постигнат пробив в предварителните сондажи за започването на преговори за голяма коалиция в Берлин.
Разговорите на работните групи, които трябваше да покажат ясно дали има шансове за нова голяма коалиция – втори опит на канцлера Ангела Меркел да състави кабинет, след като през ноември усилията за формиране на „ямайски“ съюз претърпяха пълно фиаско, започнаха в неделя, 7 януари. Преговорите трябваше да бъдат приключени още в четвъртък, а в петък, 12 януари, да бъде направено официално изявление от партиите за постигнатите резултати.
Германия обаче осъмна в неяснота, докато представителите на партиите продължаваха да заседават в Берлин.
Чакането обаче си заслужаваше – в часовете преди обед в петък най-напред източници, а след това и официални лица потвърдиха постигането на предварително коалиционно споразумение.
В последвалите часове частичо бе разкрито и съдържанието на предварителното споразумение. Първото, което бе съобщено от медиите, бе решението по спорната тема за политиката на убежище. Съюзът (ХДС/ХСС) и ГСДП са постигнали съгласие за ограничаване на броя на приеманите бежанци в Германия. Годишно техният брой не бива да надвишава диапазона между 180 хил. и 220 хил. души – план, който малко по-късно през деня „зелените“ в Германия определиха като „нечовешки“.
Първоначалната еуфория от постигнатото споразумение още не бе отминала, когато стана ясно, че не всички в Германия са доволни от резултатите от преговорите. Макар да има принципно съгласие за нова голяма коалиция, Ангела Меркел е принудена да очаква с напрежение „присъдата“ за политическото си бъдеще, което остава в ръцете на коалиционния партньор. Мартин Шулц обаче е изправен пред сериозното предизвикателство да „продаде“ на собствената си партия предварителното коалиционно споразумение от 28 страници. На 21 януари около 600 делегати ще гласуват на извънреден конгрес документа. Сделката между ГСДП и Съюза (ХДС/ХСС) обаче бе посрещната с открита враждебности от Младежкия съюз на социалдемократите. В провинция Саксония-Анхалт съпартийците на Шулц вече отхвърлиха влизането на ГСДП в коалиция с водения от Меркел политически блок.
Въпреки това медиите в страната продължават да разнищват съдържанието на документа, представен от Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП като принципна основа за възможното им бъдещо управление. Какво обаче е заложено в текста по отношение на външната политика?
На първо място партиите откроиха като своя най-важна задача укрепването на Европейския съюз. Именно с това започва и съвместното им комюнике, разпространено в края на преговорите. Още в първия абзац трите партии констатират, че „Германия е безкрайно свързана с Европа“. Е само силна, обединена Европа може да бъде за Германия гарант за „добро бъдеще, за свободата и благоденствието“.
Воденият от канцлера на ФРГ политически блок Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП на Мартин Шулц обещаха да работят заедно с Франция за укрепване и реформа на еврозоната, ако успеят да съставят федерално правителство.
„Искаме... в тясно сътрудничество с Франция, да укрепим и реформираме устойчиво еврозоната, така че еврото да може по-добре да издържа на глобални кризи", се казва в проектодокумента на споразумението с обем от 28 страници, което бе предадено на медиите още в петък.
Потенциалните партньори от бъдещото германско правителство не пропускат да отбележат променения баланс на политическите, икономическите и военните сили в света. Те обръщат внимание на новите акценти в американската политика, на укрепването на позициите на Китай и на действията на Русия на международната сцена, след което стигат до заключението, че „единствено заедно с ЕС Германия има шанс да се утвърди в света и да защити общите интереси".
По-натам в документа се посочват задачите, които новото федерално правителство трябва да реши в името на европейската интеграция: политически, икономически, инвестиционни, социални, научни, отбранителни. За решаването им – и за обновяването на ЕС, Берлин ще заложи на френско-германското сътрудничество.
Две от ключовите за Германия държави – Руската федерация и Турция, също се споменават в документа. Русия се споменава само веднъж – в изложения най-горе контекст. Но на Турция е посветен цял абзац – тя е определена като „важен партньор и съсед“ на ЕС.
Същевременно обаче партиите отбелязва влошената ситуация в Турция по отношение на съблюдаването на принципите на демокрация, на правовата държава и на правата на човека. Поради тази причина Съюзът (ХДС/ХСС) и ГСДП се обявяват против откриването на нови глави от преговорите за турското членство в Общността, против либерализацията на визовия режим и включването на страната в Европейския митнически съюз.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: Половината от германците са недоволни от резултатите от предварителните сондажи за нова голяма коалиция, показва проучване

Der Spiegel: Половината от германците са недоволни от резултатите от предварителните сондажи за нова голяма коалиция, показва проучване

14 Януари 2018 | 04:15 | Агенция "Фокус"
Берлин. Три месеца и половина след провеждането на изборите за Бундестаг, Германия най-сетне направи крачка към съставянето на ново федерално правителство. В петък, 12 януари, след финален рунд от преговори, продължили повече от денонощие, Съюзът (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) обявиха, че е постигнат пробив в предварителните сондажи за започването на преговори за голяма коалиция в Берлин. Но изглежда не всички са доволни от предварителното коалиционно споразумение: социалдемократите в провинция Саксония-Анхалт вече отхвърлиха документа, Младежкият съюз на ГСДП и лявото крило на партията също не скриха разочарованието си. А гражданите? Изданието Der Spiegel привежда данни от резултатите от анкета, която показва, че голяма част от германците оценяват отрицателно резултатите, постигнати след седмица на преговори в Берлин.
Според проучването само около една трета от респондентите възприемат като „положителни“ резултатите от сондажите: една четвърт от анкетираните заявяват, че споразумението е „доста положително". Един от всеки десет го оценява като „много положително".
За разлика от тях, 28,1% от анкетираните са на мнение, че крайните резултати от преговорите между Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП са „отрицателни", а 21,6% - „много отрицателни". Мнение не споделят 14,5% от участвалите в анкетата.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Водещи социалдемократи призоваха за промени в предварителното коалиционно споразумение със Съюза (ХДС/ХСС)

FAZ: Водещи социалдемократи призоваха за промени в предварителното коалиционно споразумение със Съюза (ХДС/ХСС)

14 Януари 2018 | 02:59 | Агенция "Фокус"
Берлин. Редица водещи политици от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) призоваха за въвеждането на изменения в предварителното коалиционно споразумение, постигнато с водения от канцлера Ангела Меркел Съюз (ХДС/ХСС).
Сред тях е кметът на Берлин Михаел Мюлер, който не скри, че гледа „много критично“ на възможното съставяне на нова голяма коалиция в Германия. Съгласно думите на Мюлер, в документа има и „добри подходи“, като например този за образованието. Но „за жилищната политика, в раздела за имиграцията и интеграцията не може да се каже същото“, подчерта Мюлер.
Вицепредседателят на ГСДП Ралф Щегнер също се изказа критично по отношение на постигнатите резултати от предварителните сондажи за нова голяма коалиция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Ангела Меркел постигна сделка с ГСДП, но съдбата й все още е в ръцете на коалиционния й партньор

The Times: Ангела Меркел постигна сделка с ГСДП, но съдбата й все още е в ръцете на коалиционния й партньор

14 Януари 2018 | 01:40 | Агенция "Фокус"
Берлин. В петък канцлерът на ФРГ и лидер на Съюза (ХДС/ХСС) Ангела Меркел постигна предварително споразумение за съставяне на правителство с Германската социалдемократическа партия (ГСДП), но сега е принудена да очаква с напрежение „присъдата“ за политическото си бъдеще, което остава в ръцете на коалиционния партньор, коментира британското издание The Times.
Германският канцлер се ангажира със серия обещания, включително за обществените разходи и за по-голяма интеграция в Европейския съюз, за да убеди председателя на ГСДП Мартин Шулц да влезе в нова голяма коалиция в Берлин. Шулц обаче е изправен пред сериозното предизвикателство да „продаде“ на собствената си партия предварителното коалиционно споразумение от 28 страници.
На 21 януари около 600 делегати ще гласуват на извънреден конгрес документа. Сделката между ГСДП и Съюза (ХДС/ХСС) обаче бе посрещната с открита враждебности от Младежкия съюз на социалдемократите. В провинция Саксония-Анхалт съпартийците на Шулц отхвърлиха влизането на ГСДП в коалиция с водения от Меркел политически блок.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Zeit: Зигмар Габриел разкритикува решението на социалдемократите в Саксония-Анхалт

Die Zeit: Зигмар Габриел разкритикува решението на социалдемократите в Саксония-Анхалт

14 Януари 2018 | 00:22 | Агенция "Фокус"
Берлин. Бившият председател на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Зигмар Габриел разкритикува решението на съпартийците си във федералната провинция Саксония-Анхалт да отхвърлят нова голяма коалиция в Берлин, съобщава националният ежедневник Die Zeit.
„Това е израз на недоверие“ към партийното ръководство, подчерта Габриел, като допълни, че решението за коалиране със Съюза (ХДС/ХСС) трябва да бъде взето именно от него.

Агенция „Фокус“ припомня:

Само ден след постигането на предварително коалиционно споразумение между Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП, в редиците на партията, водена от Мартин Шулц, отново се противопоставиха на съвместното управление с политическия блок на Ангела Меркел.
Социалдемократите в провинция Саксония-Анхалт гласуваха на конгрес в подкрепа на настояването на Младежкия съюз на ГСДП партията им да не влиза в нова голяма коалиция със Съюза (ХДС/ХСС).
„Понастоящем не е възможно надеждно управление със Съюза", се казва в заключителния документ на делегатите. Резултатите от предварителните сондажи в Берлин са показали, че целите на ГСПД не може да бъдат изпълнени, става ясно още от документа.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Швеция продължава да се бори за потушаването на горските пожари. 22 юли 2018 г.
Швеция продължава да се бори за потушаването на горските пожари. 22 юли 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.