НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:39


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Тодор Кантарджиев: Най-много болни от грип има в областите Перник, Пазарджик, Габрово, Благоевград и Стара Загора

Проф. Тодор Кантарджиев: Най-много болни от грип има в областите Перник, Пазарджик, Габрово, Благоевград и Стара Загора

15 Януари 2018 | 11:18 | Агенция "Фокус"
София. Най-много болни от грип има в областите Перник, Пазарджик, Габрово, Благоевград и Стара Загора. Това съобщи за Агенция „Фокус“ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. „Средно за страната броят на болните е 168 хил. от 10 хил. население. Спокойно може да се направи сметка, че втората седмица на 2018 г. са боледували около 190 хил. души. Това, което е ние предположихме – силно пресилено беше коментирано, че в област Пловдив има грипна епидемия. В момента обстановката в Пловдив не е епидемична. 137 хил. души от 10 хил. население са със симптоми на грипоподобни заболявания“, обясни проф. Кантарджиев. Той уточни, че най-много случаи на заболели в областите на страната има в Перник. „280 болни на 209 през първата седмица на 2018 г., когато беше обявена епидемията. Това доказва, че противоепидемичните мерки, които се взимат в момента не са дали необходимия резултат“, поясни проф. Тодор Кантарджиев.
„В област Пазарджик има много случаи и в момента там болните са 255 хил. от 10 хил. население. Най-засегнатите области са Габрово – 201 от 10 хил. население, Благоевград – 214 от 10 хил. население, Стара Загора – 234 от 10 хил. население. За всички тези области предупредихме по-миналата седмица“, каза още той.
По думите му към момента епидемията се развива в контролируеми граници. „Броят на болните в страната за 2-рата седмица на 2018 г. е равен на броя през 2017 г. С тази разлика, че 2017 г. имахме тенденция на намаляване на случаите на грип, а през 2018 г. имаме тенденция на увеличаване“, допълни той.
По-късно се очаква информация за доказаните вируси в страната. По думите му е важно колко от изпратените материали са на болни хора. Проф. Кантарджиев даде пример с изпратени от Варна 46 материала, от които 3 са положителни. Болните във Варна са 160 души.
Мариела РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Тодор Кантарджиев: До 1-2 седмици очаквам и в София предпоставки за грипна епидемия

Проф. Тодор Кантарджиев: До 1-2 седмици очаквам и в София предпоставки за грипна епидемия

13 Януари 2018 | 16:52 | Агенция "Фокус"
София. В момента в столицата още не е епидемична обстановката за грип, но очаквам до 1-2 седмици да се появят такива предпоставки. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев във връзка със зачестилите грипни заболявания. „Симптомите на грипа са описани от Световната здравна организация. Те са внезапно начало и в рамките на 2-3 часа поява на болки по мускулите, ставите, отпадналост. Обикновено болки в гърлото, непродуктивна, дразнеща кашлица в белия дроб, често пъти има главоболие, боязън от светлината. Телесната температура е 38 градуса“, обясни проф. Кантарджиев.
По думите му различните типове грип поразяват различни възрастови групи. „А1H1 главно млади хора, пълни хора, бременни жени, всички с хронични заболявания. H3N2 – главно възрастните хора с хронични заболявания. Това не значи, че от него не могат да заболеят и деца. Затова трябва да се избягват болните хора. Който е вкъщи трябва да носи маска, за да не зарази и околните. Маската трябва да се сменява на два и половина часа и хората трябва да се консултират с лекар. Тези в големите градове е хубаво да имат антигрипни лекарства под ръка и при поява на грип в семейството да се обадят на личния лекар, а не да ходят с градския транспорт на прегледи“, допълни той.
Проф. Кантардижев посъветва хората да използват тоалетни кърпички с антимикробно действие, да избягват на болни хора, да правят разходки на чист въздух и да избягват местата, където се събират много хора и най-вече се кашля.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Веселка Мончева, РЗИ: Много хора не могат да различат грипа от настинката

Д-р Веселка Мончева, РЗИ: Много хора не могат да различат грипа от настинката

13 Януари 2018 | 16:26 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Много хора не могат да различат грипа от настинката. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Веселка Мончева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ към РЗИ-Благоевград. Тя поясни, че едната основна разлика е, че настинката започва постепенно, а грипът внезапно. Д-р Мончева допълни, че настинката протича без температура, а грипът е с висока температура. Тя добави още, че показателни за настинката са хрема, кашлица, главоболие и отпадналост. По думите ѝ настинката не пречи на човек да върши ежедневните си задължения, за разлика от грипа, при който болните обикновено са на легло.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Тодор Кантарджиев: Около 48 000 души са заболелите от грип в страната

Проф. Тодор Кантарджиев: Около 48 000 души са заболелите от грип в страната

13 Януари 2018 | 15:13 | Агенция "Фокус"
София. Заболелите от грип в момента, по мои изчисления в последната седмица, са към 48 000 души в страната. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев във връзка със зачестилите грипни заболявания. „Решението за обявяване на епидемични мерки в дадена област е по предложение на локалното РЗИ и се взима от местната управа. Фактически, епидемичната обстановка в страната можем да кажем, че някои от областите имат една значително повишена заболеваемост. Това са: Перник, Пазарджик, Смолян, София-област, Сливен. За 5 дни сме изследвали 134 проби, като са доказани пет вируса H1N1 (пандемичен грип), H3N2. Останалите 34 са група B. Той обикновено се явява в началото и в края на епидемията. Засега виждате 34 са група B, а 6 са група А“, обясни проф. Кантарджиев. По думите му засегнати с много положителни проби от група В са: Пазарджик, Сливен, Благоевград, където има група А - H3N2 и H1N1. „H1N1е този, който преди години наричахме „свински грип“, H3N2 е грипът, който в момента доминира в САЩ и Западна Европа. До две седмици ще можем да кажем кой от тях ще вземе превес. Засега прави впечатление, че наистина е много голям процентът на група В грипни вируси“, каза още проф. Тодор Кантарджиев.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Швеция продължава да се бори за потушаването на горските пожари. 22 юли 2018 г.
Швеция продължава да се бори за потушаването на горските пожари. 22 юли 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.