НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:55

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Пламен Павлов, историк: Мара Бунева е една от най-знаковите жени в българската история, тя е национална героиня на две държави – България и Македония

Проф. Пламен Павлов, историк: Мара Бунева е една от най-знаковите жени в българската история, тя е национална героиня на две държави – България и Македония

13 Януари 2018 | 12:39 | Агенция "Фокус"
София. Мара Бунева е една от най-знаковите жени в българската история, тя е национална героиня на две държави – България и Македония. Това каза историкът проф. Пламен Павлов в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с навършването на 90 години от атентата срещу юрисконсулта на сръбската полиция в Скопска област Велимир Прелич, който е застрелян с три куршума на брега на р. Вардар от българската революционерка и член на ВМРО Мара Бунева.
По думите му Мара Бунева е била българка с много силно интелектуално излъчване и много изискан вкус. „По време на тези събития, когато ликвидира сръбския екзекутор на българи от Македония, е модна шивачка и е изключително популярна в средите на сръбската каста, която вече управлява българските земи в Македония и по конкретно в Скопие“, каза още той и обясни, че това е съвсем целенасочено действие от нейна страна, за да може да изпълни задачата, която ѝ е дадена от Вътрешната македонска революционна организация.
„По линия на своята обвързаност с ВМРО Мара Бунева получава задачата да екзекутира някой от големите мъчители на българите в Македония, като за това ѝ е дадено известно право на избор – тоест, тя да прецени кой в най-голяма степен заслужава да стане знак на българското отмъщение за невероятните насилия и репресии върху нашите сънародници в поробените български земи в Македония. А Велимир Прелич не е случайна фигура - той може би олицетворява най-мракобесната роля на великосръбския и югославския авторитаризъм. На практика именно Прелич е организатор на сръбската въоръжена пропаганда – т.е. на тези бандитски чети, които навлизат в Македония и тероризират българите. Самият той е сниман неведнъж в униформа на такива чети, което показва, че лично е участвал в терора срещу българите, заради което е един от знаците на тази тиранична власт в Скопие и това особено силно проличава при процеса срещу българските студенти. Този процес през 1927 г. има много силен отзвук и в чужбина, тъй като не само че българите са осъдени на тежки присъди, но и са измъчвани по най-варварски средновековен начин със страхотни унижения върху тях. И това окончателно наклонява везните в полза на екзекуцията на Велимир Прелич, тъй като той е един от най-активните сръбски фактори, които правят този процес да бъде толкова ужасен. Така че тя избира много вярно кой трябва да бъде екзекутиран и тук всякакви призиви за помирение, които понякога се чуват в Европа, нямат никакъв смисъл. Става дума за една благородна българска млада жена - на 27 години, с образование, будеща симпатии в много широк кръг, офицерите в България въздишат по нея… И тази млада жена поставя над всичко интересите на България, интересите на поробените българи в Македония“, обясни проф. Павлов и уточни, че така тя се превръща в една от най-знаковите жени в българската история и в национална героиня на две държави – България и Македония.
„И тук искам да припомня безсмъртните слова на Ботев: „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“, които важат с пълна сила за личности като Мара Бунева“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Навършват се 90 години от подвига на Мара Бунева

„Локално“ (Македония): Навършват се 90 години от подвига на Мара Бунева

13 Януари 2018 | 10:30 | Агенция "Фокус"
Скопие. Днес се навършват 90 години от подвига на Мара Бунева, която застрелва сръбския управител Велимир Прелич в Скопие. Честването на събитието ще се отбележи в 11 часа сутринта местно време (12:00 българско) в църквата „Свети Димитър“ в града. След това ще бъдат поставени венци на мястото, където тя загива край Каменния мост на Вардар. Честванията се организират от Българския културен клуб в Скопие, предава македонската медия „Локално“.
Мара Бунева е родена в Тетово през 1901 година. Учи в гимназията в Скопие и след края на Първата световна война се премества в София, където завършва висше образование. Тя се жени за офицера от българската армия Христо Хранков. Брат ѝ Борис Бунев я привлича към ВМРО. Той започва да изпълнява нареждания от революционната организация, няколко пъти преминавайки границата с конспиративни задачи.
На 13 януари 1928 г., Бунева убива в центъра на Скопие на Каменния мост на река Вардар Велимир Прелич, а след това се застрелва в гърдите. Прелич е правен съветник на тогавашната сръбска Вардарска бановина и като такъв е отговорен за съдебния процес срещу Македонската младежка тайна организация .
На въпроса на сръбския офицер, който първи пристигал на мястото на нападението, защо е убила Прелич, смелата жена отговоря: "Заради тормоза извършен над моите братя. Защото обичам моята страна“.
Мара Бунева умира на следващия ден, 14 януари, от раните си. Погребението ѝ е извършено без свещеник и в незнаен гроб.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Канада. Торонто. 24 април 2018 г.
Канада. Торонто. 24 април 2018 г.

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.