НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Пламен Павлов, историк: Мара Бунева е една от най-знаковите жени в българската история, тя е национална героиня на две държави – България и Македония

Проф. Пламен Павлов, историк: Мара Бунева е една от най-знаковите жени в българската история, тя е национална героиня на две държави – България и Македония

13 Януари 2018 | 12:39 | Агенция "Фокус"
София. Мара Бунева е една от най-знаковите жени в българската история, тя е национална героиня на две държави – България и Македония. Това каза историкът проф. Пламен Павлов в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с навършването на 90 години от атентата срещу юрисконсулта на сръбската полиция в Скопска област Велимир Прелич, който е застрелян с три куршума на брега на р. Вардар от българската революционерка и член на ВМРО Мара Бунева.
По думите му Мара Бунева е била българка с много силно интелектуално излъчване и много изискан вкус. „По време на тези събития, когато ликвидира сръбския екзекутор на българи от Македония, е модна шивачка и е изключително популярна в средите на сръбската каста, която вече управлява българските земи в Македония и по конкретно в Скопие“, каза още той и обясни, че това е съвсем целенасочено действие от нейна страна, за да може да изпълни задачата, която ѝ е дадена от Вътрешната македонска революционна организация.
„По линия на своята обвързаност с ВМРО Мара Бунева получава задачата да екзекутира някой от големите мъчители на българите в Македония, като за това ѝ е дадено известно право на избор – тоест, тя да прецени кой в най-голяма степен заслужава да стане знак на българското отмъщение за невероятните насилия и репресии върху нашите сънародници в поробените български земи в Македония. А Велимир Прелич не е случайна фигура - той може би олицетворява най-мракобесната роля на великосръбския и югославския авторитаризъм. На практика именно Прелич е организатор на сръбската въоръжена пропаганда – т.е. на тези бандитски чети, които навлизат в Македония и тероризират българите. Самият той е сниман неведнъж в униформа на такива чети, което показва, че лично е участвал в терора срещу българите, заради което е един от знаците на тази тиранична власт в Скопие и това особено силно проличава при процеса срещу българските студенти. Този процес през 1927 г. има много силен отзвук и в чужбина, тъй като не само че българите са осъдени на тежки присъди, но и са измъчвани по най-варварски средновековен начин със страхотни унижения върху тях. И това окончателно наклонява везните в полза на екзекуцията на Велимир Прелич, тъй като той е един от най-активните сръбски фактори, които правят този процес да бъде толкова ужасен. Така че тя избира много вярно кой трябва да бъде екзекутиран и тук всякакви призиви за помирение, които понякога се чуват в Европа, нямат никакъв смисъл. Става дума за една благородна българска млада жена - на 27 години, с образование, будеща симпатии в много широк кръг, офицерите в България въздишат по нея… И тази млада жена поставя над всичко интересите на България, интересите на поробените българи в Македония“, обясни проф. Павлов и уточни, че така тя се превръща в една от най-знаковите жени в българската история и в национална героиня на две държави – България и Македония.
„И тук искам да припомня безсмъртните слова на Ботев: „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“, които важат с пълна сила за личности като Мара Бунева“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Навършват се 90 години от подвига на Мара Бунева

„Локално“ (Македония): Навършват се 90 години от подвига на Мара Бунева

13 Януари 2018 | 10:30 | Агенция "Фокус"
Скопие. Днес се навършват 90 години от подвига на Мара Бунева, която застрелва сръбския управител Велимир Прелич в Скопие. Честването на събитието ще се отбележи в 11 часа сутринта местно време (12:00 българско) в църквата „Свети Димитър“ в града. След това ще бъдат поставени венци на мястото, където тя загива край Каменния мост на Вардар. Честванията се организират от Българския културен клуб в Скопие, предава македонската медия „Локално“.
Мара Бунева е родена в Тетово през 1901 година. Учи в гимназията в Скопие и след края на Първата световна война се премества в София, където завършва висше образование. Тя се жени за офицера от българската армия Христо Хранков. Брат ѝ Борис Бунев я привлича към ВМРО. Той започва да изпълнява нареждания от революционната организация, няколко пъти преминавайки границата с конспиративни задачи.
На 13 януари 1928 г., Бунева убива в центъра на Скопие на Каменния мост на река Вардар Велимир Прелич, а след това се застрелва в гърдите. Прелич е правен съветник на тогавашната сръбска Вардарска бановина и като такъв е отговорен за съдебния процес срещу Македонската младежка тайна организация .
На въпроса на сръбския офицер, който първи пристигал на мястото на нападението, защо е убила Прелич, смелата жена отговоря: "Заради тормоза извършен над моите братя. Защото обичам моята страна“.
Мара Бунева умира на следващия ден, 14 януари, от раните си. Погребението ѝ е извършено без свещеник и в незнаен гроб.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Швеция продължава да се бори за потушаването на горските пожари. 22 юли 2018 г.
Швеция продължава да се бори за потушаването на горските пожари. 22 юли 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.