НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:55

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Пламен Павлов: След договора за добросъседство в Македония трябва да се върне нормалното мислене и вече да не се разрушава плочата на Мара Бунева в Скопие

Проф. Пламен Павлов: След договора за добросъседство в Македония трябва да се върне нормалното мислене и вече да не се разрушава плочата на Мара Бунева в Скопие

13 Януари 2018 | 13:29 | Агенция "Фокус"
София. След договора за добросъседство с Македония там трябва да се върне нормалното мислене и вече да не се разрушава паметната плоча на Мара Бунева в Скопие. Това каза историкът проф. Пламен Павлов в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с навършването на 90 години от атентата срещу юрисконсулта на сръбската полиция в Скопска област Велимир Прелич, който е застрелян с три куршума на брега на р. Вардар от българската революционерка и член на ВМРО Мара Бунева.
„Още по време на Втората световна война там е имало паметник, но той е ликвидиран от Титовия режим. Вече по време на демократичните промени българите от Скопие с подкрепа и на родолюбци от България сложиха паметна плоча, но тя многократно беше чупена и осквернявана и то не от „стандартни македонци“, а от фенове на футболни отбори или от хора, които вероятно са със сръбско или югославско самосъзнание, тъй като в Скопие има и не малко такива. Така че днес, вече в променени условия и с договор за добросъседство, трябва да видим дали отново ще бъде направен опит да се опорочи едно подобно събитие – отбелязването на паметта на една национална героиня. Така че това е един лакмус пред новата власт в Македония и искрено се надявам, че там постепенно се завръщат нормалните стандарти, завръща се мисленето за сметка на зомбирането. Така че нека господ да прости Мара Бунева и нека винаги да я помним, тъй като става въпрос за една от най-знаковите жени в българската история, а не само на историко-географската област Македония или само на днешна Република Македония“, каза още той.
Проф. Павлов обясни, че от днешна гледна точка трябва да възприемаме Мара Бунева като патриот и героиня, а не като терорист, тъй като терорът всъщност е едно от средствата на борба на огнетените срещу огнетителите. „Даже бих казал, че на практика става дума за изпълнение на присъда, защото когато един народ е поробен, мачкан и подлаган на всевъзможни унижения, той има право да се защити. Тоест, според мен, това е едно оправдано действие, за да може да бъдат защитени и българските студенти, подложени на такива чудовищни репресии в Македония, и въобще цялата атмосфера на терор. Само преди няколко дни - на 7 януари, беше денят, в който българските медии и специално Агенция „Фокус“ отбелязаха македонската Кървава Коледа – т.е. репресиите над най-ярките фигури на българския политически и културен елит, случили се на Коледа, по стар стил, през 1945 г. Така че Мара Бунева се вписва в този пантеон – може и да звучи малко патетично, но няма как да се каже иначе. Тя жертва личния си живот, а е можела да има много добра кариера и в София, и в Скопие, и в Русе, и къде ли не. Но, в крайна сметка, водена от любовта към ближния, от българската идея, от чувството за справедливост прави този подвиг, така че тя е героиня и нищо друго не може да се каже. Даже може би са слаби думите, но Мара Бунева наистина е знакова фигура – лице, което е било свързано и с културата, и с градския живот, но личната честност и здравите български корени се оказват по-силни от всичко“, коментира той.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов, историк: Мара Бунева е една от най-знаковите жени в българската история, тя е национална героиня на две държави – България и Македония

Проф. Пламен Павлов, историк: Мара Бунева е една от най-знаковите жени в българската история, тя е национална героиня на две държави – България и Македония

13 Януари 2018 | 12:39 | Агенция "Фокус"
София. Мара Бунева е една от най-знаковите жени в българската история, тя е национална героиня на две държави – България и Македония. Това каза историкът проф. Пламен Павлов в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с навършването на 90 години от атентата срещу юрисконсулта на сръбската полиция в Скопска област Велимир Прелич, който е застрелян с три куршума на брега на р. Вардар от българската революционерка и член на ВМРО Мара Бунева.
По думите му Мара Бунева е била българка с много силно интелектуално излъчване и много изискан вкус. „По време на тези събития, когато ликвидира сръбския екзекутор на българи от Македония, е модна шивачка и е изключително популярна в средите на сръбската каста, която вече управлява българските земи в Македония и по конкретно в Скопие“, каза още той и обясни, че това е съвсем целенасочено действие от нейна страна, за да може да изпълни задачата, която ѝ е дадена от Вътрешната македонска революционна организация.
„По линия на своята обвързаност с ВМРО Мара Бунева получава задачата да екзекутира някой от големите мъчители на българите в Македония, като за това ѝ е дадено известно право на избор – тоест, тя да прецени кой в най-голяма степен заслужава да стане знак на българското отмъщение за невероятните насилия и репресии върху нашите сънародници в поробените български земи в Македония. А Велимир Прелич не е случайна фигура - той може би олицетворява най-мракобесната роля на великосръбския и югославския авторитаризъм. На практика именно Прелич е организатор на сръбската въоръжена пропаганда – т.е. на тези бандитски чети, които навлизат в Македония и тероризират българите. Самият той е сниман неведнъж в униформа на такива чети, което показва, че лично е участвал в терора срещу българите, заради което е един от знаците на тази тиранична власт в Скопие и това особено силно проличава при процеса срещу българските студенти. Този процес през 1927 г. има много силен отзвук и в чужбина, тъй като не само че българите са осъдени на тежки присъди, но и са измъчвани по най-варварски средновековен начин със страхотни унижения върху тях. И това окончателно наклонява везните в полза на екзекуцията на Велимир Прелич, тъй като той е един от най-активните сръбски фактори, които правят този процес да бъде толкова ужасен. Така че тя избира много вярно кой трябва да бъде екзекутиран и тук всякакви призиви за помирение, които понякога се чуват в Европа, нямат никакъв смисъл. Става дума за една благородна българска млада жена - на 27 години, с образование, будеща симпатии в много широк кръг, офицерите в България въздишат по нея… И тази млада жена поставя над всичко интересите на България, интересите на поробените българи в Македония“, обясни проф. Павлов и уточни, че така тя се превръща в една от най-знаковите жени в българската история и в национална героиня на две държави – България и Македония.
„И тук искам да припомня безсмъртните слова на Ботев: „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“, които важат с пълна сила за личности като Мара Бунева“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Денко Малески. 22 март 2018 г.
Денко Малески. 22 март 2018 г.

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.