НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:28

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Обявиха грипна епидемия на територията на Пернишка област (ОБЗОР)

Обявиха грипна епидемия на територията на Пернишка област (ОБЗОР)

14 Януари 2018 | 05:33 | Агенция "Фокус"
Перник. РЗИ – Перник обяви грипна епидемия на територията на Пернишка област, която влезе в сила от 13 януари. От Министерско на здравеопазването съобщиха, че до второ нареждане се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации. От РЗИ – Перник са разпоредили на директорите на болниците при необходимост да осигурят допълнителни легла за вътрешните отделения на съответните структури. Връчено е и предписание на началника на Регионално управление на образованието в Перник 15, 16 и 17 януари да бъдат обявени за неучебни дни на територията на областта.
Предгрипна епидемия е обявена в област Пловдив, а заболеваемостта е висока в областите Стара Загора, Пазарджик, Габрово и София – област.
От здравното министерство уверяват, че регионалните здравни инспекции следят епидемичните нива и предприемат незабавни мерки.
В интервю за Агенция „Фокус“ директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев посочи, че според негови изчисления заболелите от грип в страната към момента са около 48 000 души. Той подчерта, че в момента в столицата още не е епидемична обстановката за грип, но очаква до 1-2 седмици да се появят такива предпоставки. Проф. Кантарджиев посочи и какви са основните симптоми: „Внезапно начало и в рамките на 2-3 часа поява на болки по мускулите, ставите, отпадналост. Обикновено болки в гърлото, непродуктивна, дразнеща кашлица в белия дроб, често пъти има главоболие, боязън от светлината. Телесната температура е 38 градуса. По думите му различните типове грип поразяват различни възрастови групи.
Проф. Кантардижев посъветва хората да използват тоалетни кърпички с антимикробно действие, да правят разходки на чист въздух и да избягват местата, където се събират много хора.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Перник: Най-висока е заболяемостта от грип във възрастовите групи 0-4 г. и 5-14 г.

Перник: Най-висока е заболяемостта от грип във възрастовите групи 0-4 г. и 5-14 г.

13 Януари 2018 | 15:16 | Агенция "Фокус"
Перник. Директорът на РЗИ-Перник е обявил Грипна епидемия на територията на Пернишка област при наличие на данни за циркулация на грипни вируси тип А и тип Б. Това съобщиха от РЗИ Перник. За периода от 8 до 11 януари най-висока е заболяемостта във възрастовите групи 0-4 г. (718,95%00) и 5-14 г. (949,55%00). С цел ограничаване на епидемичния процес и превенция на усложненията от страна на долните дихателни пътища (бронхити и пневмонии), началникът на РУО на МОН е обявил дните от 15 до 17 януари включително за неучебни.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Денко Малески. 22 март 2018 г.
Денко Малески. 22 март 2018 г.

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.