НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:24

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

EurActiv: Азербайджан е готов да инвестира в газификацията на България

EurActiv: Азербайджан е готов да инвестира в газификацията на България

16 Януари 2018 | 08:59 | Агенция "Фокус"
София/Баку. Азербайджан, чрез своята държавна компания СОКАР, е готов да инвестира в газификацията на България. Това бе съобщено от президента на страната Илхам Алиев по време на среща с българския премиер Бойко Борис в Баку, предава EurActiv.
Преди повече от 10 години, България бе първата страна от Европейския съюз, която се съгласи да започне да купува около милиард кубически метра азерски газ годишно след отварянето на Южния газов коридор, който ще започне работа най-вероятно през 2020 г. Това количество се равнява на около 1/3 от годишното потребление на газ в България. Към момента, руският Газпром има фактически монопол в газоснабдяването на балканската страна, коментира електронното издание.
Борисов посочи, че около 90% от територията на Грузия, която е съсед на Азербайджан, има достъп до газ, като българският премиер се надява България също да постигне такива показатели скоро.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Азербайджанската държавна нефтена компания СОКАР проявява интерес към инвестиране в българската газопреносна мрежа (ОБЗОР)

Азербайджанската държавна нефтена компания СОКАР проявява интерес към инвестиране в българската газопреносна мрежа (ОБЗОР)

15 Януари 2018 | 21:48 | Агенция "Фокус"
София. Азербайджанската държавна нефтена компания СОКАР проявява интерес към инвестиране в българската газопреносна мрежа. Това стана ясно след срещата на министър-председателя на България Бойко Борисов и президента на Азербайджан Илхам Алиев в азербайджанската столица Баку. Българският премиер отчете, че едва 3% от територията на България е газифицирана, а в същото време въздухът у нас е замърсен заради използване на твърди горива за отопление. „Поставяме си амбициозната цел да разширим използването на материали за отопление на населението, които не водят до замърсяване“, каза премиерът Борисов. „Очакваме през месец юни да стартира изграждането на междусистемата газова връзка Гърция-България, а през месец юли да е готово разширението с Турция. Така за страната ни ще се гарантира получаването на договорените 1 млрд. куб. м./год. природен газ за България от втората фаза на находището Шах Дениз“, каза премиерът Борисов. По думите му има възможност за изготвяне на социални пакети, които да се предоставят на населението за отопление на природен газ.
По думите на президента Алиев 93% от територията на Азербайджан е газифицирана. Страната е инвестирала успешно в газификацията на Грузия и би могла да придаде опита и добрите си практики и в България. Президентът Алиев подчерта, че Азербайджан и България са стратегически партньори в реализацията на проекта за изграждане на Южния газов коридор, който ще гарантира енергийна сигурност за Европа.
Премиерът Борисов и президентът Алиев обсъдиха и важността на транспортните коридори номер 8 и 10, които ще свържат Европа и Азия. Във вторник ще бъде открита официално директната авиолиния София-Баку, която беше договорена през 2015 г., когато Алиев беше на посещение у нас. Очаква се новата транспортна връзка ще помогне за бизнеса между двете държави и ще укрепи още по-здраво икономическите, търговските и културните отношения.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илхам Алиев: България и Азербайджан и занапред ще си сътрудничат успешно

Илхам Алиев: България и Азербайджан и занапред ще си сътрудничат успешно

15 Януари 2018 | 21:00 | Агенция "Фокус"
Баку. Президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви след срещата си с българския министър-председател Бойко Борисов, че двете страни и занапред ще си сътрудничат успешно, предава АПА.
Президентът отбеляза, че в момента стокооборотът между двете страни не се намира на необходимото равнище. „Смятам, че съществуват добри възможности за взаимни инвестиции и ние ще работим в тази посока“, заяви Алиев.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Азербайджанската държавна нефтена компания СОКАР проявява интерес към инвестиране в българската газопреносна мрежа

Азербайджанската държавна нефтена компания СОКАР проявява интерес към инвестиране в българската газопреносна мрежа

15 Януари 2018 | 17:50 | Агенция "Фокус"
Баку. Азербайджанската държавна нефтена компания СОКАР проявява интерес към инвестиране в българската газопреносна мрежа. Това стана ясно след срещата на министър-председателя на България Бойко Борисов и президента на Азербайджан Илхам Алиев в Баку, Азербайджан, съобщиха от правителствената информационна служба.
„Едва 3% от територията на България е газифицирана, а в същото време въздухът у нас е замърсен заради използване на твърди горива за отопление. Поставяме си амбициозната цел да разширим използването на материали за отопление на населението, които не водят до замърсяване“, каза премиерът Борисов. По думите на президента Алиев 93% от територията на Азербайджан е газифицирана. Страната е инвестирала успешно в газификацията на Грузия и би могла да предаде опита и добрите си практики и в България.
След срещата енергийните и икономическите министри на двете страни ще разработят план за инвестиране в газопреносната мрежа на България.
Президентът Алиев подчерта, че Азербайджан и България са стратегически партньори в реализацията на проекта за изграждане на Южния газов коридор, който ще гарантира енергийна сигурност за Европа. „Очакваме през месец юни да стартира изграждането на междусистемата газова връзка Гърция-България, а през месец юли да е готово разширението с Турция. Така за страната ни ще се гарантира получаването на договорените 1 млрд. куб. м./год. природен газ за България от втората фаза на находището Шах Дениз“, каза премиерът Борисов. По думите му има възможност за изготвяне на социални пакети, които да се предоставят на населението за отопление на природен газ.
Премиерът Борисов и президентът Алиев обсъдиха и важността на транспортните коридори номер 8 и 10, които ще свържат Европа и Азия. Директната авиолиния София-Баку, която утре ще бъде открита официално, беше договорена през 2015 г., когато Алиев беше на посещение у нас. Новата транспортна връзка ще помогне за бизнеса между двете държави и ще укрепи още по-здраво икономическите, търговските и културните отношения.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев: Газификацията на България може да бъде осъществена с инвестиции от страна на СОКАР

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев: Газификацията на България може да бъде осъществена с инвестиции от страна на СОКАР

15 Януари 2018 | 17:35 | Агенция "Фокус"
Баку. Газификацията на България може да бъде осъществена с инвестиции от страна на СОКАР и съм сигурен, че в най-близко бъдеще ще започнем работа в тази посока. Това каза президентът на Азербайджан Илхам Алиев, който се срещна с българския премиер Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция "Фокус". Алиев обяви, че основна тема на разговорите му с Борисов е бил газът. "Над 3 трилиона куб. м. газ могат да бъдат доставени от Азербайджан до Европа и това в момента се случва с успешното реализиране на Южния газов коридор. По този начин газовите проблеми на Европа ще могат бъдат решени. Днес с Борисов дадохме нареждане на съответните министерства и ще проверим информацията за взаимна работа", заяви президентът на Азербайджан.
Той добави, че по време на срещата с българския премиер двамата са потвърдили, че България и Азербайджан ще се постараят да осигурят търговски стоокообмен, който сега не е на нужното равнище. "Смятаме, че имаме добри възможности за инвестиции и ще продължаваме преговорите", коментира Алиев и добави, че посещението на Борисов в страната е от голямо значение.
"В Азербайджан започваме годината с Вашето посещение и се радвам, че продължаваме прекрасно да си сътрудничим и да провеждаме редовно посещения на най-високо равнище", обърна се Алиев към Бойко Борисов. "На срещата поздравих Борисов за европредседателството на България и съм сигурен, че България достойно ще изиграе тази своя роля. България за нас е близък приятел", каза още той.
"Утре ще се състои първият полет от Баку до София и той ще съдейства за укрепването на връзката между двата народа", добави президентът на Азербайджан.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Милиони домакинства в България ще се отопляват без да замърсяват околната среда, благодарение на доставките от азерски газ

Премиерът Бойко Борисов: Милиони домакинства в България ще се отопляват без да замърсяват околната среда, благодарение на доставките от азерски газ

15 Януари 2018 | 17:22 | Агенция "Фокус"
Баку. Доставката на 1 млрд. куб. метра азерски газ годишно, след изграждането на интерконектора с Гърция, ще даде възможност на милиони домакинства в България да се отопляват без да замърсяват околната среда. Това каза премиерът Бойко Борисов, който се срещна с президента на Азербайджан Илхам Алиев, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Благодаря за поканата на колегите в Азербайджан, специално от президента Румен Радев. Едва 3% от България е газифицирана, като в същото време можем да се "похвалим" с изключително замърсен въздух, който идва не толкова от автомобили, колкото от използването на дърва за огрев", посочи премиерът Борисов. "Близо 90 и кусур процента от територията на Азербайджан и Грузия вече е газифоцирана с азерски газ, а пред нас имаме две възможности - надявам се през юли да бъде първата копка по интерконектора с Гърция и ще пуснем този с Турция. Имаме подписани 1 милиард куб. метра азерски газ на изключително ниска цена и ако успеем да я изградим, ще можем да направим цели социални пакети, за да не използваме дърва. Министрите ще направят план как това да се случи, защото азерската страна предлага най-ниска цена. Това ще даде възможност на милиони домакинства в България да се отопляват без да замърсяват околната среда", коментира още той. "Имаме над 300 км готови жп линии, а другите ги ремонтираме. Изключително съм радостен и за работата ни по Коридор N8. Има готови много пътища, така че има възможност големи товари да вървят в двете посоки. Като се надяваме този стокообмен да се увеличи. Смятам, че откриването на новата директна авиолиния София - Баку ще увеличи туристите в двете посоки", каза българският премиер.
"Изключително съм благодарен, че колегите в Македония днес ратифицираха договора за добросъседство", допълни той.
Цветилена СИМЕОНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Директната връзка София-Баку ще помогне за бизнеса между двете страни

Премиерът Бойко Борисов: Директната връзка София-Баку ще помогне за бизнеса между двете страни

15 Януари 2018 | 15:36 | Агенция "Фокус"
Баку. Директната връзка София-Баку ще помогне за бизнеса между двете страни. Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на срещата с президента на Азербайджан Илхам Алиев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Действително има много обич между двата наши народа. Досега всичко, което сме се разбрали, се е случило. И мисля, че директната връзка между София и Баку ще помогне за бизнеса между двете страни. Ние проучихме вашия опит в електроразпределителните мрежи в Грузия и на други места. Надявам се президента Алиев да даде своята благословия и разпореждане за СОКАР", посочи българският премиер.
Във вторник на летището в азерската столица премиерите Бойко Борисов и Артур Расизаде официално ще открият авиолинията София-Баку.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започна срещата между премиера Бойко Борисов и президента на Азербайджан Илхам Алиев

Започна срещата между премиера Бойко Борисов и президента на Азербайджан Илхам Алиев

15 Януари 2018 | 15:24 | Агенция "Фокус"
Баку. Започна срещата между премиера Бойко Борисов и президента на Азербайджан Илхам Алиев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Българският министър-председател е в Баку по официална покана на президента Алиев. В българската делегация са също и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и министърът на икономиката Емил Караниколов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Азербайджан

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Азербайджан

15 Януари 2018 | 14:35 | Агенция "Фокус"
Баку. Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Баку, където ще бъде на двудневно посещение, по покана на президента на Азербайджан Илхам Алиев, предаде репортер на Агенция "Фокус". Премиерът Бойко Борисов и президентът на Азербайджан Илхам Алиев ще проведат среща, последвана от пленарни разговори. В българската делегация, която пристигна в Баку, са също и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и министърът на икономката Емил Караниколов.
Утре на летището в азерската столица премиерите Бойко Борисов и Артур Расизаде официално ще открият авиолинията София-Баку.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов заминава на официално посещение в  Азербайджан

Премиерът Бойко Борисов заминава на официално посещение в Азербайджан

15 Януари 2018 | 07:24 | Агенция "Фокус"
Баку. Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде на официално посещение в Баку на 15 и 16 януари по покана на президента на Азербайджан Илхам Алиев. В рамките на днешния ден премиерът Бойко Борисов и президента на Азербайджан Илхам Алиев ще разговарят, а след срещата им ще се проведат пленарни разговори. В българската делегация са включени министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и министърът на икономката Емил Караниколов.
Утре на летището в азерската столица премиерите Бойко Борисов и Артур Расизаде официално ще открият авиолинията София-Баку.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Един от лидерите на косовските сърби, Оливер Иванович, бе застрелян в Косовска Митровица. 16 януари 2018 г.
Един от лидерите на косовските сърби, Оливер Иванович, бе застрелян в Косовска М...

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.