НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:40


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Пакистан преустанови сътрудничеството със САЩ в сферата на отбраната и разузнаването

ТАСС: Пакистан преустанови сътрудничеството със САЩ в сферата на отбраната и разузнаването

10 Януари 2018 | 11:00 | Агенция "Фокус"
Исламабад. Министърът на отбраната на Пакистан Хуран Дастгир Хан заяви, че Пакистан е преустановил сътрудничеството със САЩ в областта на отбраната и разузнаването след решението на Вашингтон да замрази финансовата помощ за Исламабад, предава ТАСС.
„Съществува широка сфера на сътрудничеството (със САЩ) по линия на разузнаването и отбраната, която ние преустановихме“, заяви пакистанския министър в сряда пред китайската агенция Синхуа.
Според думите на Хан, „е дошло време за вежлив и в същото време откровен, диалог между Пакистан и САЩ“.
Агенция „Фокус“ припомня:
Миналата седмица Държавният департамент на САЩ съобщи, че американските власти са взели решение да прекратят предоставянето на помощи за Пакистан в сферата на сигурността, докато властите в Исламабад не предприемат решителни действия против терористичните групировки, включително афганистанското движение „Талибан“ и пакистанската „Мрежа Хаккани“. Представителят на Управлението за военно сътрудничество на Пентагона Патрик Еванс заяви, че САЩ са замразили най-малко 900 млн. долара, предназначени за провеждането на антитерористични операции от Пакистан.
Преди това, президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази неудовлетворението си от начина, по който Исламабад противодейства на екстремистите, заявявайки, че САЩ, в течение на последните 15 години, напразно са предоставили на Пакистан повече от 33 милиарда долара финансова помощ.
Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Премиерът на Пакистан заяви, че страната му получава по 10 милиона долара годишно от САЩ, а не 2 милиарда долара, както твърди Доналд Тръмп

The Guardian: Премиерът на Пакистан заяви, че страната му получава по 10 милиона долара годишно от САЩ, а не 2 милиарда долара, както твърди Доналд Тръмп

6 Януари 2018 | 04:03 | Агенция "Фокус"
Исламабад. Министър-председателят на Пакистан Шахид Хакан Аббаси обяви, че е озадачен от заплахите на САЩ да спрат военната помощ за страната му, заявявайки, че тя е „много, много незначителна“ и че Пакистан е „на първата линия на борбата срещу терора“, в интервю пред британското левичарско издание The Guardian.
Аббаси заяви, че съобщенията, че САЩ обмисля да спре до 2 милиарда долара, давани под формата на военна помощ, са озадачаващи, тъй като цялата финансова помощ – гражданска и военна – получавана в действителност е много по-малка от тази сума.
„Не съм сигурен за какви американски помощи става въпрос тук“, изрази учудването си пакистанския премиер. „Цялата сума, която получаваме, поне за последните пет години, е по-малко от 10 милиона долара годишно. Това е много, много незначителна сума. Така че, когато прочетох във вестника, че някаква помощ, на стойност 250 или 500 или 900 милиона долара е спряна, се зачудих какви са тези пари“.
Доналд Тръмп използва първия си „туийт“ за 2018 година, за да заплаши Пакистан със спиране на военната помощ за страната заради „лъжите и измамите“ на Исламабад за тероризма, заявявайки: „Те дават убежище на терористите, които преследваме в Афганистан“. Президентът заяви, че САЩ „като глупаци“ са дали на Пакистан 33 милиарда долара за последните 15 години.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Defense One: Джеймс Матис омаловажи вероятността Пакистан да блокира снабдителните линии на НАТО към Афганистан

Defense One: Джеймс Матис омаловажи вероятността Пакистан да блокира снабдителните линии на НАТО към Афганистан

6 Януари 2018 | 00:57 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис омаловажи вероятността Пакистан да блокира снабдителните линии на НАТО към Афганистан, след като администрацията на президента Доналд Тръмп обяви, че ще спре военната помощ за Исламабад, предава американският военен портал Defense One.
Силите на Алианса разчитат на пакистанските пътища, за да доставят припаси в Афганистан. Пакистан вече веднъж ги затвори, след като през 2011 година въздушен удар на САЩ уби около 20 пакистански военнослужещи.
„Не, не съм притеснен“, заяви Матис пред репортерите в Пентагона, отговаряйки на съответстващ въпрос.
Агенция „Фокус“ припомня:
Администрацията на Тръмп обяви в четвъртък, че има намерение да спре военната помощ, възлизаща на около 1 милиарда долара годишно, която предоставя на Пакистан заради „лъжите и измамите“ на Исламабад. Министърът на външните работи на азиатската страна Хавая Асиф отвърна, че САЩ са „приятел, който винаги предава съюзниците си“.
Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Global Times(Китай): “Туийтовете“ на Доналд Тръмп приближиха Китай и Пакистан

Global Times(Китай): “Туийтовете“ на Доналд Тръмп приближиха Китай и Пакистан

5 Януари 2018 | 23:30 | Агенция "Фокус"
Пекин. „Туитър“ атаката на американския президент Доналд Тръмп срещу Пакистан на Нова година помага за подобряването на и без това отличните отношения между Пакистан и Китай. Няколко дни след тирадата,се разбра за две важни развития във финансовото и военното сътрудничество между Пекин и Исламабад, пише китайското правителствено издание за външна политика Global Times.
„Туийтът“ на Тръмп, в който той обвини Пакистан, че дава убежище на терористи, предизвика яростна реакция в Исламабад и твърда подкрепа за него от Пекин – развитие, което, според експертите, е сигурен знак за по-нататъшното задълбочаване на отношенията между двете азиатски страни. Същевременно, САЩ, в по-широката си геополитическа стратегия, ще се стреми към по-близки отношения с Индия, в противовес на Пакистан.
Във вторник, ден след атаката на Тръмп, Държавната банка на Пакистан анонсира, че е предприела мерки за използване на китайския юан в двустранната търговия и финансовите транзакции, което ще позволи на публичния и частния сектори да избират свободно с коя валута да оперират.
Експертът Донг Денгксин посочи, че съдържанието на съобщението не представлява драматична промяна в политиката на страната, тъй като юанът вече се използва от множество пакистански компании, но времето, в което то бе направено, прави този ход важен.
„По-скоро това е политическо изявление в отговор на натиска от САЩ, в което се казва на Вашингтон, че Пакистан има страхотни отношения с Китай и че те ще станат дори още по-добри“, заяви Донг.
Изявлението предизвика позитивна реакция от страна на Министерството на външните работи на Китай:
„Насърчаваме компаниите и от двете държави да използват нашите валути в двустранната търговия и за правене на инвестиции. Приветстваме мерките, предприети от Пакистан“, заяви говорителят на китайското външно ведомство Генг Шуанг в четвъртък.
Военното сътрудничество между Пекин и Исламабад може също да бъде разширено, в отговор на стратегическото сближаване между САЩ и Индия, която не е в лоши отношения нито с Пакистан, нито с Китай.
Американското издание Washington Times съобщи в сряда, че Китай води преговори с Пакистан за построяване на втора екстериториална военна база в опит за усилване на китайската военна мощ край стратегическите морски пътища.
Съоръжението може да бъде построено край Дживани, пристанище, намиращо се в близост до границата с Иран на крайбрежието на Оманския залив и разположено доста близо до китайското търговско пристанище в Гуадар.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: САЩ преустановяват оказването на помощ за пакистанската армия

The Washington Post: САЩ преустановяват оказването на помощ за пакистанската армия

4 Януари 2018 | 23:13 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Администрацията на американския президент Доналд Тръмп преустанови оказването на помощ за пакистанската армия, докато Исламабад не предприеме „решителни действия" срещу талибаните и мрежата на групировката „Хакани", които извършват нападения срещу военнослужещи на САЩ в Афганистан, съобщава вестник The Washington Post.
Говорителят на Държавния департамент Хедър Науър не поясни до каква степен е преустановена помощта, като заяви единствено, че все още се уточняват подробностите.
Вашингтон вече задържа отпускането на 255 млн. долара, която Пакистан трябваше да използва за закупуване на американско военно оборудване.
По-рано в четвъртък министърът на отбраната Джемс Матис заяви, че политиката за военна помощ „все още се формулира".


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Зоран Заев и Алексис Ципрас след подписването на договора за името в Преспа - 17 юни 2018 година
Зоран Заев и Алексис Ципрас след подписването на договора за името в Преспа - 17...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.