НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:34


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Sarajevo Times: Сръбският президент не се присъедини към празнуването на Деня на босненската Република Сръбска, обявено за незаконно от Конституционния съд на страната

Sarajevo Times: Сръбският президент не се присъедини към празнуването на Деня на босненската Република Сръбска, обявено за незаконно от Конституционния съд на страната

10 Януари 2018 | 10:51 | Агенция "Фокус"
Баня Лука. Сръбското правителство бе представено от вицепремиера и министър на вътрешните работи Небойша Стефанович на празненствата по случай Деня на Република Сръбска в Баня Лука. Президентът на Сърбия Александър Вучич не се присъедини към мероприятията, защото е имал други ангажименти, както съобщиха от кабинета му, пише босненското електронно издание Sarajevo Times.
Сред другите високопоставени сръбски политици, присъствали на тържествата, е министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин, който се е присъствал и на церемония по награждаването на бившия сръбски президент Томислав Николич в президентската резиденция.
Николич, присъствал на тържествата и през 2017-а година в ролята си на президент на Сърбия, беше в Баня Лука, където бе награден с медал на Република Сръбска.
Министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич също не е присъствала на мероприятията.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Eurasia Daily: Сърбия възнамерява да посвети 2018 г. на развитието на сръбския народ в Косово

Eurasia Daily: Сърбия възнамерява да посвети 2018 г. на развитието на сръбския народ в Косово

4 Януари 2018 | 04:49 | Агенция "Фокус"
Белград. Директорът на Управлението на Косово и Метохия на Сърбия Марко Джурич заяви, че 2018 г. трябва да стане година за развитие на сръбския народ в Косово, както в политически, икономически, така и в културен план, пише Eurasia Daily.
„Отдаде ни се да запазим ядрото на своята система в Косово и в Метохия, да съхраним работните места за нашите хора и да добавим работни места в Прищина. Така ние стабилизирахме условията за съществуването и за нас би било нормално, ако тези условия продължат да се подобряват и през 2018 г.“, заяви Джурич. Отговаряйки на въпрос какво означава „нормализацията на отношенията“ през 2018 г. сръбският чиновник отбеляза:
„Ние искаме да живеем в мир, за да можем да планираме собственото си бъдеще и да се чувстваме самите себе си“. При това Джурич призна, че определени политически структури в Прищина имат предвид нещо съвсем друго, но двете концепции за нормализацията трябва да се съгласуват така, че да се защитят интересите на сърбите и на другите граждани на Сърбия в Косово. Според него наличието у Сърбия на т.нар. „златен глас“ в учрежденията на Косово ще създаде потенциал за постигането на още по-значителни резултати през 2018 г.
„Какво ни е нужно, за да оцелеем тук? Едно от първите предварителни условия е политическото единство на сръбските представители, което трябва да бъде организирано и да действа като армия в политически смисъл. През 2017 г. ние се приближихме до тази цел, макар и все още да имаме много работа“, отбеляза Джурич.
Председателят на сръбското управление по Косово отбеляза, че предложението на президента на Сърбия Александър Вучич да започне „вътрешен диалог“ по Косово е стимулирало включването в решението на косовския проблем на значително повече хора, откогато и да е преди. „Инициативата на президента Вучич поощри търсенето на решения и мобилизацията на нашата общественост“, допълни Джурич.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Российская газета: В Белград и в Баня Лука е разработена стратегия за запазването на сръбската нация

Российская газета: В Белград и в Баня Лука е разработена стратегия за запазването на сръбската нация

4 Януари 2018 | 03:12 | Агенция "Фокус"
Белград. На практика е завършен проектът за съвместната декларация на Република Сръбска в Босна и Херцеговина и на Сърбия за запазването на сръбската нация. Това бе съобщено от декана на юридическия факултет на Университета в Белград и един от създателите на документа Сима Аврамович, цитиран от руското издание Российская газета.
„Макар и документът да се нарича декларация, което предвижда прокламация, все пак той ще бъде акт, повече носещ юридически, отколкото политически характер“, подчерта експертът, добавяйки, че работата по него е на практика завършена.
Информацията е потвърдена и от президента на Република Сръбска Милорад Додик, който съобщи, че документът ще бъде утвърден и представен през обществеността още на 15 февруари – в Деня на държавността на Сърбия. Той смята, че декларацията трябва да служи за защита на интересите на всички сърби, независимо от това на чия територия живеят.
„Целта ни е да получим в началото на ХХI век документ, който да бъде в състояние да отговори на предизвикателствата на съвремието и да бъде предаден за наследство на поколения сърби, където и да се намират, в качеството на основа за провеждането на националната политика. Предишното столетие сърбите с право наричаха век на националните страдания. Затова и сме длъжни в следващите десетилетия да направим всичко, за да избегнем нови страдания и едновременно с това да укрепим нашата национална идентичност и национални държави – Сърбия и Република Сръбска“, смята Додик.
Междувременно президентът на Сърбия Александър Вучич отбеляза, че основната задача на декларацията е защитата на правата, свързани със запазването на идентичността на сръбския народ.
„Сърбия уважава териториалната цялост на Босна и Херцеговина, но ние не искаме някой да ни упреква, че ние принадлежим към един народ и се гордеем с това“, отбеляза той. „Това е наше право, което не противоречи на международните правови актове и на Дейтънското споразумение – правото да уважаваме и съхраняваме нашата идентичност“, допълни президентът.
В Русия внимателно следят процесите на Балканите, стараят се да оказват най-силно съдействие на приятелския сръбски народ. Управляващата партия „Единна Русия“ дори се застъпи с инициатива за присъединяването на Русия към горепосочената декларация, което би могло да способства включително и за запазването на кирилицата.
„В Русия виждат сериозен натиск, който продължават да оказват външните сили от САЩ и НАТО на сръбския свят и на Балканите като цяло, ние преживяваме драматичните събития, които се случват в Черна гора и в Македония. При това ние продължаваме да предлагаме мирни, цивилизовани начини за решението дори и на най-застарелите и сложи проблеми“, заяви депутатът от Руската Дума и заместник-секретар на Генералния съвет на партия „Единна Русия“ Сергей Железняк. Той допълни, че политическото движение „се застъпва за инициативата на подготовката на съвместни декларации заедно с партиите на балканските държави, целящи запазването на сръбската национална идентичност, култура, език и кирилица“.
В резултат на острия междуетнически конфликт между 1992 и 1995 г. на територията на Босна и Херцеговина загинаха повече от 100 хил. души, а броят на бежанците достигна до повече от 2,2 млн. души, което го постави сред най-мащабните хуманитарни катастрофи в Европа от Втората световна война насам. В момента Босна и Херцеговина имат сложна система на власт, отчитаща интересите на трите държавообразуващи народа. Тя се състои от два етнитета – Федерация Босна и Херцеговина – мюсюлманкщо-хърватска и Република Сръбска. В същността си това е съюз от две самостоятелни териториални образования, над които стоят Съвет на министрите и Президиум. Такъв модел е предвиден от Дейтънското мирно споразумение, сложило край на войната.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер Себастиан Курц. 21 юни 2018 година
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.