НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:19


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Взгляд“: Има три основни версии за катастрофата на руския самолет в Сирия

„Взгляд“: Има три основни версии за катастрофата на руския самолет в Сирия

8 Март 2018 | 00:34 | Агенция "Фокус"
Москва. Има три основни версии за катастрофата на руския самолет в Сирия, пише руският вестник “Взгляд“.
В Хмеймим е бардак, разграден двор, летците се сменят през три месеца. Така оценяват ситуацията в смесения авиополк в руската военна база казват опитни летци.Слаба квалификация на екипажа и човешка грешка остават основните версии за катастрофата, макар и да не се изключва внезапно настъпило рядко природно явление.
В сряда в руски издания се тиражира версията, че представители на „Джейш ал Ислам“ – военна групировка в Сирия се е похвалила, че е свалила руски самолет с картечен огън,когато е бил на 100 метра от земята. Доказателства за тази версия обаче засега няма. Освен това на подобно изявлени не може да се вярва, тъй като групировката е съсредоточена в Изтояна Гута, а в провинция Идлиб, където е станал инцидента няма нейни представители.
Първата версия е трудно предсказуемо природно явление- внезапен вертикален порив на вятъра. Такова природно явление поставя пилотите в много сложна за управление на самолета ситуация, при която често летците действат обратно на това, което е правилно поради неадекватно усещане за разстоянието от самолета до земята. Според очевидци самолетът е заходил за кацане с крен (наклон на борда настрани). Подобно природно явление не може да се прогнозира.
Втората версия е техническа повреда.Това е и първата версия, с която излиза Министерство на отбраната на Русия. Самолетът е проверен преди полета, макар че е кацал на друго летище – Кувейрас, където обаче не е гасил двигателите. Не се изключва проблем с един от двигателите и ако това се е комбинирало със сложни атмосферни условия и вертикален вятър би могло да доведе до катастрофа.
Третата версия е човешка грешка на екипажа. Според генерал–лейтенант Валерий Горбенко, който коментира за изданието подготовката на летците след разпада на СССР се е влошила, защото летците летят по-малко. Генералът обяснява, че кацането в бойни зони е различно от обичайното и изискава специялна подготовка, защото обикновено се каца с рязко снижаване.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсант“: Военно-транспортен самолет не успя да кацне в Хмеймим

„Коммерсант“: Военно-транспортен самолет не успя да кацне в Хмеймим

7 Март 2018 | 01:58 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Военно-транспортен самолет не успя да кацне в Хмеймим. Това е най-голямата не-бойна загуба на руската армия в Сирия, пише руският вестник “Коммерсант“ .
Според вестника причината би могла да бъде техническа, но не по-малко вероятно е да е „грешка в пилотирането“, като се уточнява, че предстои разследване и разчитане на черните кутии на самолета.
По данни на очевидци самолетът започнал да се накланя настрани и надолу и се разбил почти вертикално в земята. Според експерт, потърсен от вестника, при катастрофи непосредствено преди кацането черните кутии не регистрират нищо необичайно. Източник, цитиран от изданието съобщава, че кацането се е извършвало при сложни метеорологични условия: силен страничен вятър, ниска облачност и мъгла.
По данни на Министерството на отбраната на Русия по самолета не е стреляно, но все пак трябва да се изчака анализа на черните кутии.
Този тип самолети се използват от самото начало на операциите на руската армия в Сирия. Те транспортират хора, продукти, техника, медикаменти и други необходими вещи. Според вестника в периода 2012 – 2017 година е загубен не един самолет Ан – 26, както на територията на Руската федерация така и в чужбина.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Катастрофата на самолета в Сирия може да бъде отдадена на  „технически проблем“

„Известия“: Катастрофата на самолета в Сирия може да бъде отдадена на „технически проблем“

7 Март 2018 | 01:21 | Агенция "Фокус"
Москва. Катастрофата на самолета в Сирия може да бъде отдадена на „технически проблем“, пише руският вестник „Известия“
В момента на катастрофата самолетът е изпълнявал маневра, за париране на страничния вятър, при което самолетът подхожда под ъгъл настрани спрямо полосата. Според източници, които са се намирали на един километър от пистата, самолетът там трябва да премине на височина 50 метра, а на 500 метра от пистата на 25 метра височина. По пътя на самолета няма никакви сгради или други препятствия.
В момента на катастрофата вятърът не е превишавал нормите, указани в ръководството за летателна експлоатация на този модел самолет. Тъй като базата се намира близо до морето – на около 5 километра там винаги духат странични ветрове.
Самолетът е преминал основен ремонт през 2011 година в Русия и има летателен ресурс до 2021 година.
Според експерт, цитиран от вестника вероятната причина е технически проблем, който на такава малка височина и при ниска скорост може да се окаже фатален.
Този модел самолет се произвежда от 1973 година и досега са известни няколко десетки катастрофи с него.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Российская газета“: Станаха известни подробностите за самолетната  катастрофа в Сирия

„Российская газета“: Станаха известни подробностите за самолетната катастрофа в Сирия

7 Март 2018 | 00:26 | Агенция "Фокус"
Москва. Станаха известни подробностите за самолетната катастрофа в Сирия, пише вестник “Российская газета“.
Президентът на Руската федерация Владимир Путин е приел доклада на министъра на отбраната Сергей Шойгу за катастрофата на руския военно-транспортен самолет Ан – 26 в Сирия, заявява прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков.
„(Владимир) Путин, намирайки се на работно посещение в Свредловска област е изслушал по телефона доклада на министър Шойгу за катастрофата на самолета Ан – 26 в близост до авиобазата Хмеймим, президентът е получил най-последната към дадения момент информация“, заявява Песков и добавя, че „президентът на Руската федерация е изразил дълбоки съболезнования на роднините и близките на загиналите в авиокатастрофата , а така също и на личния състав на Министерството на отбраната във връзка със загубата на другари“.
Става ясно, че самолетът е изпълнявал планов полет на територията на Сирийската Арабска република и по предварителни данни самолетът се е сблъскал със земята на 500 метра от Хмеймим. За разследването на авиокатастрофата е създадена оперативно-следствена група. Главната военна прокуратура е организирала проверка във връзка с авиокатастрофата.


Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Метеорологичните условия при кацането на катастрофиралия руски военно-транспортен  самолет са били нормални

ТАСС: Метеорологичните условия при кацането на катастрофиралия руски военно-транспортен самолет са били нормални

6 Март 2018 | 22:27 | Агенция "Фокус"
Москва. Метеорологичните условия при кацането на катастрофиралия руски военно-транспортен самолет са били нормални, предава ТАСС по данни на руското Министерство на отбраната.
От министерството съобщават, че командирът на самолета е имал повече от три хиляди летателни часа на този тип самолет и е кацал многократно на военното летище Хмеймим.


Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: При катастрофата на Ан-26 в Сирия са загинали руски генерал-майор и 26 офицери

ТАСС: При катастрофата на Ан-26 в Сирия са загинали руски генерал-майор и 26 офицери

6 Март 2018 | 21:38 | Агенция "Фокус"
Москва. Руското министерство на отбраната съобщи, че при катастрофата на самолета Ан-26 в Сирия са загинали един генерал-майор и 26 офицери, предава ТАСС.
„В резултат на трагедията загинаха 27 офицери, от които един с чин генерал-майор, а също така и други военнослужещи. На борда на самолета нямаше нито едно цивилно лице“, съобщиха от руското министерство на отбраната.
По-рано днес при кацане на летище „Хмеймим“ в Сирия се разби руски транспортен самолет Ан-26 с 39 души на борда. Няма оцелели.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: На борда на разбилия се в Сирия Ан-26 са се намирали 39 руски военнослужещи

ТАСС: На борда на разбилия се в Сирия Ан-26 са се намирали 39 руски военнослужещи

6 Март 2018 | 19:05 | Агенция "Фокус"
Москва. Министерството на отбраната на Русия съобщи, че на борда на разбилия се при кацане на сирийското военно летище „Хмеймим“ самолет Ан-26 са се намирали 33 пътници и шестима души екипаж. На семействата им ще бъде оказана цялата необходима помощ, предава ТАСС.
По-рано се съобщаваше, че загиналите руски военнослужещи са 32 души.
„Според уточнените данни, на борда на транспортния самолет Ан-26, претърпял катастрофа при кацане на летище „Хмеймим“ са се намирали 33 пътници и шестима души екипаж. Всички те са руски военнослужещи. Не е стреляно но самолета“, съобщава министерството в официално свое заявление.
„На семействата и близките на загиналите военнослужещи ще бъде оказана цялата възможна помощ и подкрепа“, подчертават от министерството на отбраната.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Российская газета“: Сирийските военнослужещи са засилили охраната край руската база в Хмеймим

„Российская газета“: Сирийските военнослужещи са засилили охраната край руската база в Хмеймим

5 Януари 2018 | 03:15 | Агенция "Фокус"
Москва. Сирийските военнослужещи са засилили значително охраната на територията, прилежаща към военновъздушната база в Хмеймим, където са дислоцирани руските военни, отбелязва вестник „Российская газета“.
Съответната информация бе потвърдена от представители на Министерството на отбраната в Москва, откъдето обясниха, че затягането на мерките за сигурност е свързано с екстремистката атака срещу базата, извършена в последния ден на 2017-та година.
По-рано военното ведомство коментира разпространената в медиите информация за нападението срещу руската база в Сирия. По негови данни членове на терористична групировка са подложили на минометен обстрел военновъздушната база, в резултат на което са загинали двама военнослужещи на Москва. Издирването на отговорните за атаката продължава, увериха руските военни.
В същия ден, в който е било извършено нападението, на 15 км от летището в Хама се разби руски хеликоптер Ми-24. Загинаха двамата пилоти на машината, трети член на екипажа бе ранен и евакуиран за оказване на необходимата медицинска помощ. Като причина за катастрофата бе посочена техническа неизправност, припомнят от редакцията.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Интерфакс: Руското министерство на отбраната съобщи, че двама военнослужещи са загинали след нападение срещу руската база в Хмеймим на 31 декември

Интерфакс: Руското министерство на отбраната съобщи, че двама военнослужещи са загинали след нападение срещу руската база в Хмеймим на 31 декември

4 Януари 2018 | 09:22 | Агенция "Фокус"
Москва. От руското министерство на отбраната съобщиха, че двама военнослужещи са загинали след като групировка, определена като бунтовническа, е извършила артилерийски обстрел срещу руската база в Хмеймим, Сирия, съобщава Интерфакс. Нападението е извършено на 31 декември, но за него се съобщава в четвъртък, четвърти януари. От министерството обаче опровергаха по-ранната информация, появила се в някои медии, според която седем бойни самолета са били унищожени. Според ведомството, руският контингент в Сирия се намира в бойна готовност и ще продължи да изпълнява поставените ѝ задачи.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Най-малко седем руски самолета са били унищожени в Сирия

Daily Sabah: Най-малко седем руски самолета са били унищожени в Сирия

4 Януари 2018 | 08:03 | Агенция "Фокус"
Москва/Дамаск. Най-малко седем руски самолета са били унищожени след артилерийски обстрел срещу руската база в Хмеймим в новогодишната нощ, пише в четвъртък вестник Daily Sabah, като се позовава на информация, публикувана късно в сряда в някои руски издания. Съгласно информацията десет военни са пострадали по време на атаката от страна на военна групировка, определена като бунтовническа.
Най-малко четири бомбардировача Su-24, два изтребителя S-35S и транспортен самолет An-72 са били унищожени вследствие на обстрела. Руското министерство на отбраната не е коментирало информацията, съобщена пред руския вестник „Коммерсант“ от „военнодипломатически източници“.
По-рано в сряда бе потвърдено, че заради техническа неизправност хеликоптер Mi-24 се е разбил в Сирия, като двамата намиращи се на борда пилоти са загинали в инцидента.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсант“: Терористи обстреляха руско военно летище в Сирия – унищожени са седем самолета

„Коммерсант“: Терористи обстреляха руско военно летище в Сирия – унищожени са седем самолета

4 Януари 2018 | 04:01 | Агенция "Фокус"
Москва. В сирийската провинция Латакия на руското военно летище "Хмеймим" на 31 декември се е случил инцидент. Базата е била подложена на минометен обстрел от страна на радикалните ислямисти, пише „Коммерсант“, позовавайки се на военни източници.
В резултат на нападението терористите са унищожили четири фронтови бомбардировача Су-24, два многоцелеви изтребители Су-35 С и един военно-транспортен самолет АН-72. По предварителни данни ранени са повече от десет руски-военнослужещи.
Министерството на отбраната на Русия няма коментар относно инцидента. Нападението над руската база „Хмеймим“ от терористите е едно от най-сериозните произшествия, откакто преди две и половина години започна операцията на Русия в Сирия.


Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Зоран Заев и Алексис Ципрас след подписването на договора за името в Преспа - 17 юни 2018 година
Зоран Заев и Алексис Ципрас след подписването на договора за името в Преспа - 17...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.