НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:47


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Нено Димов: Назначена е проверка по казуса за отписването на 10 дка от парк „Витоша“

Министър Нено Димов: Назначена е проверка по казуса за отписването на 10 дка от парк „Витоша“

16 Януари 2018 | 13:50 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Министерството на околната среда и водите назначи проверка по казуса за отписването на 10 дка от Природен парк „Витоша“, въпреки че има окончателно решение на Върховния административен съд (ВАС) по казуса. „Няма да предприемаме никакви действия, докато не се извърши повторна проверка, която да гарантира какво е качеството на тези терени и дали те могат, или не могат да останат в парка”, каза пред журналисти в Асеновград министърът на околната среда и водите Нено Димов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Той уточни, че срокове за приключване на проверката не може да се дадат, тъй като това е свързано с експертна дейност.
„Това е казус, който датира от 2003 година. На практика през 2013 година министърът на околната среда и водите отказва да извади тези малко над 10 дка от парка, след което се завеждат съдебни дела, и на 3-членен, и на 5-членен състав. Отказът е отменен от съда”, обясни министър Димов. „На тази база, съблюдавайки законовите основания, издадох заповедта, тъй като законът трябва да се спазва”, добави той.
По думите му след това в министерството е получена жалба от неправителствена организация, в която има основателни мотиви срещу решението на съда. Тази жалба е била взета предвид и с вчерашна дата министърът е издал заповед за оттегляне на предишната своя заповед. Нено Димов подчерта, че ще бъде направена повторна проверка, която да гарантира, че общественият интерес ще бъде спазен. „При всички положения спазването на закона е важно, но и защитата на обществения интерес е важна”, добави министър Нено Димов.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов оттегли заповед за изключване на имоти от ПП „Витоша“

Министър Нено Димов оттегли заповед за изключване на имоти от ПП „Витоша“

16 Януари 2018 | 12:13 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на околната среда и водите Нено Димов оттегли заповед, с която от границите на Природен парк „Витоша“ се изключват два имота с обща площ 10, 39 дка. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите. Имотите са изключени от границите на природния парк в изпълнение на две съдебни решения на Върховния административен съд от 2016 и 2017 г. С решенията на съда е отменен отказът на министъра на околната среда и водите да изключи тези имоти от територията на парка.
Основание за оттеглянето на заповедта е постъпила жалба до Върховния административен съд от сдружение „Коалиция Природа България“. В жалбата са изложени доводи, че въпреки решенията на Върховния административен съд, компетентният орган е трябвало да извърши нарочна проверка дали описаните имоти имат характеристиките на защитени територии. С оглед максималната защита на обществения интерес и на Природен парк „Витоша“, министърът реши да назначи повторна проверка за изясняване на случая.
Процедурата, в която са предложени за изключване двата имота от Природен парк „Витоша“ е започнала през 2003 г. На 27. 07. 2016 г. тричленен състав на ВАС отменя решение на министъра на околната среда и водите от 2013 г, с което се отказва намаляване на площта на Природен парк „Витоша“ с двата поземлени имота. На 4. 04. 2017 г. петчленен състав на ВАС потвърждава решението на тричленния. В изпълнение на тези решения, на 24. 11. 2017 г. министърът на околната среда и водите е издал заповед, с която територията на Природен парк „Витоша“ е намалена с площта на двата имота. С оглед максималната защита на обществения интерес и защитените територии на Природен парк „Витоша“, тази заповед се оттегля до приключване на проверката.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Скопие се провежда лидерска среща за референдума за името. 19 юли 2018 г.
В Скопие се провежда лидерска среща за референдума за името. 19 юли 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.