НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:03


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Новая Газета: България официално пое председателкия пост в ЕС

Новая Газета: България официално пое председателкия пост в ЕС

12 Януари 2018 | 03:13 | Агенция "Фокус"
София. На 11 януари България официално започна председателството си в Съвета на ЕС. За първи път, откакто влезе в ЕС през 2007 г. балканската държава в течение на идните шест месеца ще координира дейността на основните органи и институции на Европейския съюз, пише Новая Газета.
Според наложилите се в ЕС традиции, всяка страна, поемаща председателството, сама определя основните политически приоритети, на които иска да се постави акцент. България избра наред с усъвършенстването на системите на европейската сигурност и активизацията на процеса по интеграция на Западните Балкани в ЕС. Освен това София се надява да внесе своя положителен принос за нормализацията на отношенията между Брюксел и Анкара.
На тържествената церемония в българската столица пристигнаха водещи европейски политици: председателя на Европейския съвет Доналд Туск, председателя на Европейски парламент Антонио Таяни и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заедно с всички еврокомисари.
На 12 януари, денят след откриването са планирани съвместни заседания на Европейската комисия и българските министри, на които се предполага обсъждането на актуалните проблеми: Брекзит и измененията във формирането на бюджета на ЕС, миграционната политика и мерките по засилването на интеграцията.
Като цяло програмата на българското председателство в ЕС предвижда, че в близките шест месеца в страната ще бъдат проведени повече от 400 различни мероприятия от общоевропейски мащаб, от които 25 срещи на високо равнище.
Българските власти отговорно са пристъпили към почетните си задължения. Цялата минала година се води активна подготовка за работата. Дори бе създадено специално министерство за председателството в ЕС.
Въпреки това представителите на българската опозиция и политически и обществени организации в навечерието на председателството не се отказаха от остра критика по адрес на управляващата коалиция. Основните им критики са недостатъците в социалната политика, отсъствието на реална борба срещу корупцията и нежеланието да се проведе реална реформа на правосъдието.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова ТВ“ (Македония) : Доналд Туск откри с поезия церемонията за началото на българското председателство в Съвета на ЕС

„Нова ТВ“ (Македония) : Доналд Туск откри с поезия церемонията за началото на българското председателство в Съвета на ЕС

11 Януари 2018 | 23:48 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск рецитира поезия на български език на церемонията по повод началото на българското председателство в Съвета на ЕС, предаде Нова ТВ
„Отечество любезно, как хубаво си ти!
Как чудно се синее небето ти безкрайно!
Как твоите картини меняват се омайно!
При всеки поглед нови, по-нови красоти“
"Тези думи на Иван Вазов улавят духа на днешното празненство. Тук съм като председател и като поляк. Защото като поляк разбирам колко много работа и усилия ви е струвало на вас, българите, да постигнете тези европейски успехи за вашето отечество. Никой не ви е дал нищо даром. Вие самите на първо място сте творците на този исторически обрат, на тези нови, все нови красоти", заяви Туск по време на церемонията, отбелязана в Народен театър „Иван Вазов“ в София.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: България започва своето председателство в Съвета на ЕС

ТАСС: България започва своето председателство в Съвета на ЕС

11 Януари 2018 | 22:11 | Агенция "Фокус"
София. България започна своето половингодишно ротационно председателство в Съвета на ЕС, което ще продължи до 30 юни. Посветената на това събитие церемония премина в Народния театър "Иван Вазов" в София. На нея присъстваха ръководителите на трите основни институции на Съюза – председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, предава ТАСС.
„Преди 11 години, когато България влезе в ЕС, нашата мечта стана реалност. Днес ние сме готови да дадем на Европа своята хилядагодишна култура, нашето изкуство, а също така нашите цифрови технологии и вяра в бъдещето на ЕС. Нашата вековна история ни научи на толерантност“, заяви, откривайки церемонията, министърът на българското председателство в Съвета на ЕС Лиляна Павлова. На свой ред президентът на България Румен Радев заяви, че България „в течение на 13 века бе югоизточната врата на Европа и мост между Изтока и Запада“. „Днес Европа е твърде голяма, за да бъде монолитна, но твърде малка, за да не е единна“, допълни той.
В близките шест месеца в София ще преминат повече от 300 официални мероприятия, в това число повече от 30 с участието на политически лидери на европейските държави, а страната ще бъде посетена от повече то 25 хил. официални гости.
Туск заяви, че на поста България трябва да успее в придвижването на европейското бъдеще на Балканите. „Стабилността, сигурността и разцвета са това, което жителите на региона заслужават. Радвам се, че една от перспективите на българското председателство ще бъде европейското бъдеще на Балканите. Именно България има всички основания да успее в тази работа“, допълни той.
Той произнесе своята реч на Български език, започвайки със стихове на българския поет Иван Вазов за красотата на тази страна, с което предизвика бурни аплодисменти в залата, където се събраха български и европейски политици и чиновници.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер Себастиан Курц. 21 юни 2018 година
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.