НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:59


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: Шести протест в защита на Природен парк „Пирин“ ще се проведе в града

Велико Търново: Шести протест в защита на Природен парк „Пирин“ ще се проведе в града

8 Февруари 2018 | 16:47 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Шести протест в защита на Природен парк „Пирин“ организират във Велико Търново. Протестът отново ще протече под формата на шествие, което ще тръгне от Студентски стол, по улица „Васил Левски“, до паметник „Майка България“. Това казаха за Радио „Фокус“ – Велико Търново организаторите от „Спаси Пирин! Save Pirin! – Велико Търново“. Недоволните граждани ще се съберат тази вечер в 18.30 часа пред Студентски стол. В още един град от област Велико Търново ще се проведе протест – Свищов. Хората ще се съберат в 18.00 часа. Те ще се обявят за спасяването на Пирин и против корупцията. В Габрово недоволните ще излязат на площад „Възраждане“ също от 18.00 часа.
„Фокус“ припомня, че исканията на протестиращите са за отмяна на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 година, с което бяха приети промени, разрешаващи строителство в Национален парк „Пирин“, и за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който според тях саботира основната функция на екоминистерството – да опазва природните богатства на България.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: Протестите срещу втори лифт в Банско са политически  - голяма част от хората вероятно дори не си дават сметка за какво точно протестират

Министър Нено Димов: Протестите срещу втори лифт в Банско са политически - голяма част от хората вероятно дори не си дават сметка за какво точно протестират

26 Януари 2018 | 09:30 | Агенция "Фокус"
София. Протестите срещу втори лифт в Банско са политически - голяма част от хората вероятно дори не си дават сметка за какво точно протестират. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.
„Законността е следната - изменението на плана на Национален парк „Пирин“ дава възможност да се правят инвестиционни намерения и нищо друго. Това е режим и до тук е спазен законът. Следва да бъде направен специализиран устройствен план, който да подлежи на екологична оценка и оценка на съответствието и, ако има инвестиционни намерения, те подлежат на Закона за въздействие върху околната среда. Тоест цялата последователност на законодателството в рамките на околната среда трябва да бъде спазено, на този етап единственото, което е променено е режимът“, обясни министър Димов. Според него протестът срещу втория лифт в Банско е политически. „Той от самото начало беше политически. В нито един момент не е бил друг. Голяма част от хората, които протестират вероятно дори не си дават сметка за какво точно протестират, защото нека да сме наясно – не става въпрос за 48% строителство, става въпрос за 2%, които и в момента са зона за спорт и в които може да се прави спортна инфраструктура. Така че това са 2%, а самият лифт ще бъде нищожен процент от тези 2. Изобщо не можем да говорим в тази посока“, посочи още министър Димов. „Лидерите на тези протести на практика са политически партии, които не успяха да влязат в парламента и кандидати за народни представители, които получаваха по 20-30 гласа, но които през всичките години са се опитвали по друг начин, избягвайки демократичното представителство, да прокарват тези и решения, които да спират развитието на България. На практика зимният туризъм в България е блокиран от десетилетия, не само през плановете за управление, но и през Закона за горите например“, отбеляза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството отново потвърди позицията си, че втори лифт на Банско ще има, но природата няма да бъде засегната (ОБЗОР)

Правителството отново потвърди позицията си, че втори лифт на Банско ще има, но природата няма да бъде засегната (ОБЗОР)

18 Януари 2018 | 21:51 | Агенция "Фокус"
София. На фона на протестите в 27 града в България и чужбина срещу изграждането на втори лифт в Банско, премиерът Бойко Борисов обяви сегашното правителство за „най-зеленото“ и застана зад решението на Министерския съвет от 28 декември 2017 г. С него бяха приети промени, разрешаващи строителство в националния парк. Протестиращите настояват за отмяна на решението, за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов и за обявяване на реалния собственик на концесионера "Юлен" АД и одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество.
В началото на правителственото заседание министър-председателят Бойко Борисов заяви, че в сряда в европарламента в Страсбург е имало много доброжелателни хора, които са изразили своята подкрепа по казуса. „Поел съм ангажимент към Зелените. Важно е да знаят нашите приятели и в България, и в чужбина, че по-зелено правителство от нашето няма. Ще забраним движението на автомобили нагоре, така че няма да е нужно да се поддържа пътят, да се осолява и да гинат други дървета“, коментира премиерът във връзка с изграждането на втори лифт в Банско.
Министърът на околната среда и водите Нено Димов за пореден път обясни, че при всички положения това, което може да се случи в буферната зона, която представлява 2% от територията на Национален парк „Пирин“, е само спортна инфраструктура. „Естествено, нито една керемида не може да бъде построена извън спортната и съпътстващата техническа инфраструктура. Нещо повече, ако погледнем целия парк „Пирин“ и грижата, която държавата полага за него, през последните години прирастът на гора е много сериозен. На практика, ние сме може би една от малкото страни в Европа, в която имаме прираст на природни ресурси, така че от тази гледна точка може да се каже, че това е точно така“, заяви Димов. По думите му строителството, което може да бъде, е изграждане на ски съоръжение. „Основно говорим за втория кабинков лифт, който трябва да реши проблема на ски курорта там“, добави той. Според него дизел и бензиновите коли при всички положения замърсяват много повече околната среда. Нено Димов подчерта, че ще бъде направен преглед и на дърветата около пътя, тъй като там вероятно също има ефект от този трафик, който стига, за да се качат колите и скиорите.
Вицепремиерът Валери Симеонов също коментира темата, като подчерта, че съвсем отговорно са взели решението за втори лифт на Банско и ще го прокарат. „Не има ефект от движението, а има една просека унищожени дървета, която е по-голяма от евентуалната бъдеща, която ще се прави за новия лифт. Ще се прави един единствен нов лифт, нищо друго няма да се прави там. Добре е това да го казваме, да го повтаряме, за да не се спекулира. Никакво строителство няма да има, защото и законът, и планът за управление го забранява. Най-малко ние ще позволим нарушение на закона. Точно обратното, законът ще бъде спазен“, подчерта Симеонов. По думите му екологията е от първостепенна важност за всички тях, но от друга страна трябва да дадат възможност и на зимния туризъм, специално в този курорт, за да не бъде задушаван повече от ограничените възможности за транспортиране на туристите. Вицепремиерът уточни, че за втория лифт на Банско имат и пълното съгласие и идеен проект от страна на инвеститора, на концесионера, изцяло в рамките на решението, което са взели.
Премиерът Бойко Борисов допълни, че мисли, че спокойно Симеонов може да се срещне с екозащитниците, за да говори с тях. „Това е нашата позиция – много точна, много ясна, много зелена. Изцяло свързана с опазване на околната среда. Единствената ни цел е този ангажимент, който имаме към хората в Банско, Разлог, туристическия бранш, да улесним качването на скиорите, сноубордистите и всички останали в планината и да намалим замърсяването от пътя, на който всички сте били и знаете какво е“, коментира още Бойко Борисов.
Въпреки изказаните тези от правителството, граждани от София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Велинград, Габрово, Казанлък, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Свиленград, Свищов, Сливен, Смолян, Стара Загора, Трявна, Хасково, а също Берлин, Брюксел, Виена, Лондон, Оксфорд, Прага, Сидни и Хамбург излязоха на протест в защита на Национален парк „Пирин“.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: В града ще се проведе трети протест срещу изграждането на втори лифт в Банско

Велико Търново: В града ще се проведе трети протест срещу изграждането на втори лифт в Банско

18 Януари 2018 | 17:26 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Трети протест срещу изграждането на втори лифт в Банско ще се проведе във Велико Търново. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново организаторите от „Спаси Пирин! Save Pirin! – Велико Търново“. Недоволните граждани ще се съберат в 18.00 часа на паметник „Майка България“, за да изкажат своето несъгласие. В още един град от област – Велико Търново ще се проведе протест – Свищов. Там хората ще се съберат от 17.30 часа пред беседката в градската градина.
Исканията са за отмяна на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г., с което бяха приети промени, разрешаващи строителство в Национален парк Пирин, и за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който според тях саботира основната функция на екоминистерството – да опазва природните богатства на България.
Надежда КРЪСТЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: В града ще се проведе втори протест под мотото „Да спасим Пирин!“

Пазарджик: В града ще се проведе втори протест под мотото „Да спасим Пирин!“

18 Януари 2018 | 14:36 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Тази вечер в 18.30 часа излизаме на втори граждански протест под мотото „Пазарджик: Да защитим Пирин, да защитим България!“, като част от националния протест „Да спасим Пирин!“, съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Костадин Деянов от Инициативния комитет. Той уточни, че протестът ще продължи до 20.30 часа на площад „Константин Величков“ в Пазарджик. По думите му исканията са за отмяна на решението на Министерски съвет от 28.12.2017 г., позволяващо застрояване с писти, лифтове и хотели на 48 % от територията на Национален парк "Пирин" и оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов.
„Фокус“ припомня, че първият протест в Пазарджик по същия повод бе проведен на 11 януари. Тогава на площад „Константин Величков“ се събраха около 50 души.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: Нито една керемида не може да бъде построена извън спортната и съпътстващата техническа инфраструктура в парк „Пирин“

Министър Нено Димов: Нито една керемида не може да бъде построена извън спортната и съпътстващата техническа инфраструктура в парк „Пирин“

18 Януари 2018 | 10:41 | Агенция "Фокус"
София. При всички положения това, което може да се случи в буферната зона, която представлява 2% от територията на Национален парк „Пирин“ е само спортна инфраструктура, както обявихте и вчера. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в началото на правителственото заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Естествено, нито една керемида не може да бъде построена извън спортната и съпътстващата техническа инфраструктура. Нещо повече, ако погледнем целия парк „Пирин“ и грижата, която държавата полага за него, през последните години прирастът на гора е много сериозен. На практика, ние сме може би една от малкото страни в Европа, в която имаме прираст на природни ресурси, така че от тази гледна точка може да се каже, че това е точно така“, заяви Димов. По думите му строителството, което може да бъде, е изграждане на ски съоръжение. „Основно говорим за втория кабинков лифт, който трябва да реши проблема на ски курорта там“, добави той. Според него дизел и бензиновите коли при всички положения замърсяват много повече околната среда. „При всички положения ще направим преглед и на дърветата около пътя. Там вероятно също има ефект от този трафик, който стига, за да качи колите и скиорите“, каза още Нено Димов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В 19 града в България и 8 в чужбина ще се проведат протести в защита на Национален парк "Пирин"

В 19 града в България и 8 в чужбина ще се проведат протести в защита на Национален парк "Пирин"

18 Януари 2018 | 09:09 | Агенция "Фокус"
София. В 19 града в България и 8 в чужбина ще се проведат протести в защита на Национален парк "Пирин", съобщиха организаторите. Граждани от София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Велинград, Габрово, Казанлък, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Свиленград, Свищов, Сливен, Смолян, Стара Загора, Трявна, Хасково, а също Берлин, Брюксел, Виена, Лондон, Оксфорд, Прага, Сидни и Хамбург ще протестират срещу приетото на 28 декември 2017 г. решение на Министерски съвет за Национален парк "Пирин". Протестното шествие в София започва от 18.30 ч. на площад „Независимост“ и ще тръгне по жълтите павета.
Исканията на протеста са за отмяна на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г., с което бяха приети промени, разрешаващи строителство в националния парк, за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който саботира основната функция на екоминистерството – да опазва природните богатства на България, и за обявяване на реалния собственик на концесионера "Юлен" АД и одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: В града ще се проведе трети протест срещу изграждането на втори лифт в Банско

Велико Търново: В града ще се проведе трети протест срещу изграждането на втори лифт в Банско

18 Януари 2018 | 08:39 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Трети протест срещу изграждането на втори лифт в Банско ще се проведе във Велико Търново. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново организаторите от „Спаси Пирин! Save Pirin! – Велико Търново“. Недоволните граждани ще се съберат на 18 януари в 18.00 часа на паметник „Майка България“, за да изкажат своето несъгласие. В още един град от област Велико Търново ще се проведе протест – Свищов. Там хората ще се съберат от 17.30 часа пред беседката в градската градина.
Исканията са за отмяна на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г., с което бяха приети промени, разрешаващи строителство в Национален парк „Пирин“, и за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който според тях саботира основната функция на екоминистерството – да опазва природните богатства на България.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Протест под мотото „Да спасим Пирин!“ ще се проведе в града

Пазарджик: Протест под мотото „Да спасим Пирин!“ ще се проведе в града

18 Януари 2018 | 07:44 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Втори граждански протест под мотото „Пазарджик: Да защитим Пирин, да защитим България!“ ще се проведе в града, като част от националния протест „Да спасим Пирин!“, съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Костадин Деянов от Инициативния комитет за протеста. Той уточни, че протестът ще се проведе от 18.30 до 20.30 часа на 18 януари на площад „Константин Величков“ в Пазарджик, с искания за отмяна на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г., позволяващо застрояване с писти, лифтове и хотели на 48 % от територията на Национален парк Пирин и оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов.
„Фокус“ припомня, че първият протест в Пазарджик по същия повод бе проведен на 11 януари. Тогава на площад „Константин Величков“ се събраха около 50 души.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: В града ще се проведе трети протест срещу изграждането на втори лифт в Банско

Велико Търново: В града ще се проведе трети протест срещу изграждането на втори лифт в Банско

17 Януари 2018 | 14:59 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Трети протест срещу изграждането на втори лифт в Банско ще се проведе във Велико Търново. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново организаторите от „Спаси Пирин! Save Pirin! – Велико Търново“. Недоволните граждани ще се съберат на 18 януари в 18.00 часа на паметник „Майка България“, за да изкажат своето несъгласие. В още един град от област Велико Търново ще се проведе протест – Свищов. Там хората ще се съберат от 17.30 часа пред беседката в градската градина.
Исканията са за отмяна на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г., с което бяха приети промени, разрешаващи строителство в Национален парк „Пирин“, и за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който според тях саботира основната функция на екоминистерството – да опазва природните богатства на България.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Протест под мотото „Да спасим Пирин!“ ще се проведе в града на 18 януари

Пазарджик: Протест под мотото „Да спасим Пирин!“ ще се проведе в града на 18 януари

17 Януари 2018 | 11:24 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Втори граждански протест под мотото „Пазарджик: Да защитим Пирин, да защитим България!“ ще се проведе в града, като част от националния протест „Да спасим Пирин!“, съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Костадин Деянов от Инициативния комитет за протеста. Той уточни, че протестът ще се проведе от 18.30 до 20.30 часа на 18 януари на площад „Константин Величков“ в Пазарджик, с искания за отмяна на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г., позволяващо застрояване с писти, лифтове и хотели на 48 % от територията на Национален парк Пирин и оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов.
„Фокус“ припомня, че първият протест в Пазарджик по същия повод бе проведен на 11 януари. Тогава на площад „Константин Величков“ се събраха около 50 души.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Изграждането на втори лифт в Банско е едно от решенията, с които България може да се гордее

Вицепремиерът Валери Симеонов: Изграждането на втори лифт в Банско е едно от решенията, с които България може да се гордее

11 Януари 2018 | 19:40 | Агенция "Фокус"
София. Изграждането на втори лифт в Банско е едно от решенията, с които България може да се гордее. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов по време на протеста под надслов "Аз иска да карам ски в България", който се провежда в София, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Искам да благодаря на организаторите, че бях поканен на това велико събитие. Днес показваме силата на Пирин и на всички обединени българи, които са дошли да защитят своите интереси. Това е едно от решенията, с които България може да се гордее и да привлича милиони туристи. Времето на големите обещания свърши, дойде времето на действията. Да живее България", каза Симеонов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Протестът под надслов „Аз искам да карам ски в България“ затвори движението по пл. "Александър Невски"

София: Протестът под надслов „Аз искам да карам ски в България“ затвори движението по пл. "Александър Невски"

11 Януари 2018 | 19:29 | Агенция "Фокус"
София. Протестът под надслов „Аз искам да карам ски в България“ затвори движението по пл. "Александър Невски", предаде репортер на Агенция „Фокус“. Стотици протестиращи от Благоевградска област и хора от цялата страна, които поддържат изграждането на втори лифт в Банско се събраха на площад "Александър Невски". Протестиращите изказаха своята благодарност на министър-председателя Бойко Борисов и на вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, затова, че са дали възможност на България да покаже своя потенциал в ски туризма. По покана на организаторите вицепремиерът Валери Симеонов също се включи в протеста.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Изграждането на втори лифт е победа не само за Банско, а за цяла Благоевградска област

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Изграждането на втори лифт е победа не само за Банско, а за цяла Благоевградска област

11 Януари 2018 | 18:42 | Агенция "Фокус"
София. Изграждането на втори лифт е победа не само за Банско, а за цяла Благоевградска област. Това каза пред журналисти кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов по време на протеста под надслов "Аз искам да карам ски в България", който се провежда в София, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Решението е важно за развитието на целия регион и затова сме тук, за да го подкрепим. Крайно време беше, като за мен дори е закъсняло. Тук има хора от цялата област, което е достатъчно показателно за важността на каузата. Мога да поздравя правителството за смелостта и за волята да вземат това решение и ние ще ги подкрепим. Защото в крайна сметка ние живеем в този край, дедите ни са живели и децата на нашите деца ще живеят. Така че защитаваме бъдещето си. А на еколозите, които са против, ще кажа: "Приятели, българи, не пречете на българи да живеят по-добре в България", каза още Камбитов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Банско Георги Икономов: През всички тези години една малка група псевдо еколози пречи за модернизирането на България

Кметът на Банско Георги Икономов: През всички тези години една малка група псевдо еколози пречи за модернизирането на България

11 Януари 2018 | 18:24 | Агенция "Фокус"
София. През всички тези години една малка група псевдо еколози пречи за модернизирането на България. Това каза пред журналисти кметът на Банско Георги Икономов по време на протест под надслов "Аз иска да карам ски в България", който се провежда в София, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Изграждането на втори лифт е нещо, което не е важно само за Банско, а е важно за цяла България, защото за добро или лошо Банско в момента е лицето на зимните спортове у нас. След две седмици в града ще има световна купа по сноуборд, а през следващите три години - световни купи по ски за мъже и жени. Чрез това, което прави Банско за зимните спортове, се рекламира цяла България като зимна ски дестинация. Така че това е едно изключително важно решение за цялото българско общество. През всички тези години ни пречеше една малка група псевдо еколози, които години наред пречат на модернизирането на България. Всички хора, които сме тук, искаме да се опълчим срещу "зелените" лъжи, защото те продължават всеки ден да манипулират общественото мнение. Това трябва да спре. Хората, които сме днес тук и които работим и живеем в Пирин, сме истинските изразители на зелената идея. Изразяваме своята категорична подкрепа за правителството и за решението, което взе за промяна в плана на управление, защото то е правилно", каза той и обясни, че на протеста днес са кметовете на Гоце Делчев, на Благоевград, на Струмяни и др. "Малко са каузите, които подкрепят кметове от различни политически партии", коментира още Икономов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Стотици граждани са се събрали на протест под надслов „Аз искам да карам ски в България“

София: Стотици граждани са се събрали на протест под надслов „Аз искам да карам ски в България“

11 Януари 2018 | 18:03 | Агенция "Фокус"
София. Стотици граждани са се събрали в София на протест под надслов „Аз искам да карам ски в България“, организиран от сдружение „Бъдеще за Банско“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. В протеста участват жители от всички общини на Благоевградска област, както и хора от цялата страна, които са изявили подкрепа за изграждането на втори лифт в Банско. Протестното шествие тръгва от ъгъла на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша" в посока Министерски съвет до площад "Александър Невски". Протестиращите носят плакати, които гласят: "Не стойте на "Орлов мост", елате ни на гости". Полицейското присъствие в района е засилено.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Москов, кмет на Гоце Делчев: Искам да изразя пълната си подкрепа за изграждане на втора кабинка в Банско

Владимир Москов, кмет на Гоце Делчев: Искам да изразя пълната си подкрепа за изграждане на втора кабинка в Банско

11 Януари 2018 | 14:06 | Агенция "Фокус"
Гоце Делчев. Искам да изразя пълната си подкрепа за изграждане на втора кабинка в Банско. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин Владимир Москов, кмет на Община Гоце Делчев. „Това е един жизнено важен проект за Благоевградска област. Тук говоря за развитие на икономика, туризъм и за работа. Не трябва да изпускаме този проект да не бъде реализиран и трябва да стартираме работа по него. Трябва да се спре с политизирането на казуса и улицата да не решава проблема, а експертите да говорят и да предложат решението, с което да се стартира и да се запази природата и гората на Банско“, коментира Москов.
По думите му има достатъчно екологични изисквания, които са определени от законите. Той подчерта, че с този проект няма да се наруши екологичното равновесие на територията на Пирин и страната. „Сега трябва да говорят експерти, а не политици и хора, които по една или друга причина се опитват да спекулират с този жизнено важен проект за област Благоевград. Трябва да се даде стимул за развитието на зимния туризъм, защото това е важно за България, Банско, Пампорово, Витоша, Боровец. Европа иска да кара ски при нас. Тези дадености от природата, трябва да ги използваме“, каза още Москов.
Лора КАЛЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Протест под надслов „Да спасим Пирин“ ще се проведе в града

Сливен: Протест под надслов „Да спасим Пирин“ ще се проведе в града

11 Януари 2018 | 13:52 | Агенция "Фокус"
Сливен. Протест под надслов „Да спасим Пирин“ ще се проведе тази вечер в Сливен. Събитието се организира чрез социалните мрежи. От 17:00 часа на главната улица до Стария бряст ще се съберат природозащитници и онези, които не са съгласни с решението на Министерски съвет за изменение и допълнение на Плана за управление на Национален парк „Пирин“, с което се разрешава строителството върху 48% от териториите на парка.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Икономов, кмет на Банско:  Изграждането на втора кабинка ще бъде сред основните акценти за 2018 година

Георги Икономов, кмет на Банско: Изграждането на втора кабинка ще бъде сред основните акценти за 2018 година

11 Януари 2018 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Банско. Изграждането на втора кабинка ще бъде сред основните акценти за Община Банско през 2018 година. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин Георги Икономов, кмет на Банско. „Трябва да преминем през всички процедури, които са изключително сложни и тежки, така че да вървим напред до получване на разрешеително за строеж“, заяви Икономов. По думите му приключването на улица „Гоце Делчев“ – трети последен етап, е също сред приоритетите.
„Продължаваме строителството на улица „Пирин“ над църквата. Вие знаете, че там правим една пешеходна улица. Предвидели сме да изградим нова детска градина, а това ще се случи благодарение на Министерски съвет, които отпуснаха целево средства за изграждане на нова детска градина, която ще бъде с капацитет 80 деца или четири групи по 20 деца“, посочи Икономов. По думите му ще бъдат направени подпорни стени в една част от река Глазне, където има липса на такива.
„Там имаме и проект за околовръстна улица, така че това са основните инфраструктурни проекти, които ще направим през годината. Очакваме подписване на договорите по програмите за селските райони, които включват рехабилитация на три улици в Банско и една в Добринище. Доста наситена ще бъде Инвестиционната програма на общината. Това обаче са много по- лесни неща след като водният цикъл мина и след като подземната структура вече е подновена и реновираната, това отгоре се прави много по лесно“, каза Иконмов.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Въвежда се временна организация на движението в града заради протест в подкрепа на Национален парк „Пирин“

Пловдив: Въвежда се временна организация на движението в града заради протест в подкрепа на Национален парк „Пирин“

11 Януари 2018 | 08:12 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Въвежда се временна организация на движението в Пловдив заради протест в подкрепа на Национален парк „Пирин“ на 11 януари. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от ръководството на ОП „Организация и контрол на транспорта“. От 19.00 до 19.40 часа на 11 януари поетапно или изцяло ще бъде спирано движението на пътни превозни средства в участъци от бул. „ Шести септември“, „Цар Борис III Обединител“ и ул. „Железарска“, без да се променят маршрутите на автобусите по линиите от масовия градски транспорт. Временната организация на движение ще бъде приложена от 19.00 до 19.15 часа по северното платно на бул. „Шести септември“, в отсечката от ул. „Бетовен“ до кръстовището с бул. „Цар Борис III Обединител“. От 19.15 до 19.30 часа организацията на движение ще обхване бул. „Цар Борис III Обединител“, в отсечката от бул. „Шести септември“ до ул. „Железарска“, а от 19.30 до 19.40 часа – по ул. „Железарска“, от бул. „Цар Борис III Обединител“ до ул. „Йоаким Груев“.
Шофьорите на градските автобуси са предупредени да карат внимателно и да се съобразяват с въведената временна организация на движение. От „Организация и контрол на транспорта“ призовават за повишено внимание и останалите водачи.
Тони МИХАЙЛОВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: В града ще бъде организиран протест срещу решението на Министерски съвет за изменение и допълнение на Плана за управление на Национален парк „Пирин“

Шумен: В града ще бъде организиран протест срещу решението на Министерски съвет за изменение и допълнение на Плана за управление на Национален парк „Пирин“

11 Януари 2018 | 08:08 | Агенция "Фокус"
Шумен. В Шумен ще бъде организиран протест в подкрепа на Пирин. Той ще се проведе от 18,30 часа на входа на Градската градина, е посочено на страницата в социална мрежа на организаторите на инициативата. Протестът е срещу решението на Министерски съвет за изменение и допълнение на Плана за управление на Национален парк „Пирин“, с което се разрешава строителството на големи територии от парка.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Протест срещу изграждането на втори лифт в Банско ще се проведе в града

Велико Търново: Протест срещу изграждането на втори лифт в Банско ще се проведе в града

11 Януари 2018 | 08:03 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Втори протест срещу изграждането на втори лифт в Банско ще се проведе във Велико Търново. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново организаторите от „Спаси Пирин! Save Pirin! – Велико Търново“. Недоволните граждани ще се съберат от 18.30 часа, на паметник „Майка България“, за да изкажат своето несъгласие. В още един град от област – Велико Търново ще се проведе протест – Свищов. Там хората ще се съберат тази вечер, от 17.30 часа пред беседката в градската градина.
Исканията са за отмяна на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г., с което бяха приети промени, разрешаващи строителство в Национален парк Пирин, и за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който според тях саботира основната функция на екоминистерството – да опазва природните богатства на България.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Природозащитници от града излизат на протест в защита на Национален парк „Пирин“

Пловдив: Природозащитници от града излизат на протест в защита на Национален парк „Пирин“

11 Януари 2018 | 07:59 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Природозащитници от Пловдив отново излизат на протест в защита на Национален парк „Пирин“. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив организаторите на протеста. Събитието ще започне в 18.30 и ще завърши в 20.30 часа, но този път началната му точка е площад „Съединение“, защото и девизът на евроредседателството е „Съединението прави силата!“.
„След като хиляди граждани от дузина български градове излязоха на 4 януари да искат отмяна на катастрофалното решение за Пирин и оставка на министър Нено Димов, реакция няма. Управляващите се надяват, че ние ще се уморим и няма да продължим да искаме спасението на Пирин от бетона. Да покажем в деня на откриване на Европредседатеството, че Пловдив застава заедно със София, Лондон, Варна, Велико Търново, Габрово, Плевен и Хасково срещу олигархичното срастване на власт и пари, което иска да унищожи нашите планини, гори и плажове!“, призовават организаторите. Исканията на еколозите са за отмяна на правителственото решение за Пирин, с което бяха приети промени, разрешаващи строителство в националния парк, и за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Протест под мотото „Да спасим Пирин!“ ще се проведе в града

Пазарджик: Протест под мотото „Да спасим Пирин!“ ще се проведе в града

11 Януари 2018 | 07:55 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Oт 18.30 до 20.30 часа на площад „Константин Величков“ ще се проведе граждански протест под надслов „Пазарджик: Да спасим Пирин!“, съобщиха за Радио „Фокус“ – Пазарджик от инициативния комитет за протеста. Исканията на протеста са за отмяна на решението на правителството за допускане на строителство в дивата пиринска природа и в 48 % от Национален парк Пирин, и оставка на сегашния министър на околната среда и водите. Инициативата в Пазарджик е част от националния протест „Да спасим Пирин!“.
Ваня НИКОЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Протест срещу изграждането на втори лифт в Банско ще се проведе в града

Велико Търново: Протест срещу изграждането на втори лифт в Банско ще се проведе в града

10 Януари 2018 | 16:29 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Втори протест срещу изграждането на втори лифт в Банско ще се проведе във Велико Търново. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново организаторите от „Спаси Пирин! Save Pirin! – Велико Търново“. Недоволните граждани ще се съберат на 11 януари, в 18.30 часа, на паметник „Майка България“, за да изкажат своето несъгласие. В още един град от област – Велико Търново ще се проведе протест – Свищов. Там хората ще се съберат тази вечер, от 17.30 часа пред беседката в градската градина.
Исканията са за отмяна на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г., с което бяха приети промени, разрешаващи строителство в Национален парк Пирин, и за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който според тях саботира основната функция на екоминистерството – да опазва природните богатства на България.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: На 11 януари природозащитници от града излизат на протест в защита на Национален парк „Пирин“

Пловдив: На 11 януари природозащитници от града излизат на протест в защита на Национален парк „Пирин“

10 Януари 2018 | 16:26 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Природозащитници от Пловдив отново излизат на протест в защита на Национален парк „Пирин“. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив организаторите на протеста. Събитието ще започне в 18.30 на 11 януари часа и ще завърши в 20.30 часа, но този път началната му точка е площад „Съединение“, защото и девизът на евроредседателството е „Съединението прави силата!“.
„След като хиляди граждани от дузина български градове излязоха на 4 януари да искат отмяна на катастрофалното решение за Пирин и оставка на министър Нено Димов, реакция няма. Управляващите се надяват, че ние ще се уморим и няма да продължим да искаме спасението на Пирин от бетона. Да покажем в деня на откриване на Европредседатеството, че Пловдив застава заедно със София, Лондон, Варна, Велико Търново, Габрово, Плевен и Хасково срещу олигархичното срастване на власт и пари, което иска да унищожи нашите планини, гори и плажове!“, призовават организаторите. Исканията на еколозите са за отмяна на правителственото решение за Пирин, с което бяха приети промени, разрешаващи строителство в националния парк, и за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: В града ще бъде организиран протест срещу решението на Министерски съвет за изменение и допълнение на Плана за управление на Национален парк „Пирин“

Шумен: В града ще бъде организиран протест срещу решението на Министерски съвет за изменение и допълнение на Плана за управление на Национален парк „Пирин“

10 Януари 2018 | 15:43 | Агенция "Фокус"
Шумен. В Шумен ще бъде организиран протест в подкрепа на Пирин. Той ще се проведе от 18,30 часа на 11 януари на входа на Градската градина, е посочено на страницата в социална мрежа на организаторите на инициативата. Протестът е срещу решението на Министерски съвет за изменение и допълнение на Плана за управление на Национален парк „Пирин“, с което се разрешава строителството на големи територии от парка.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Протест под мотото „Да спасим Пирин!“ ще се проведе в града

Пазарджик: Протест под мотото „Да спасим Пирин!“ ще се проведе в града

10 Януари 2018 | 15:13 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. На 11 януари, от 18.30 до 20.30 часа, излизаме на граждански протест „Пазарджик: Да спасим Пирин!“, каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик Костадин Деянов от инициативния комитет за протеста. Той уточни, че протестът ще е на площад „Константин Величков“ в Пазарджик, с искания за отмяна на решението на правителството за допускане на строителство в дивата пиринска природа и в 48 % от Национален парк Пирин, и оставка на сегашния министър на околната среда и водите.
„Така Пазарджик става част от националния протест „Да спасим Пирин!“. Искаме да дадем възможност на хората, които са съгласни с нашето мнение, да излязат заедно с нас и да изразят своето мнение“, коментира Деянов.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еврокомисарят Кармену Вела за казуса с НП „Пирин“: Нямаме основание за действия срещу България, защото няма нарушаване на европейското законодателство

Еврокомисарят Кармену Вела за казуса с НП „Пирин“: Нямаме основание за действия срещу България, защото няма нарушаване на европейското законодателство

9 Януари 2018 | 21:07 | Агенция "Фокус"
София. В момента нямаме основание да предприемаме каквито и да било действия срещу България, защото няма нарушаване на европейското законодателство“. Това каза в интервю за БНТ еврокомисарят за околната среда, морските въпроси и риболова Кармену Вела, който коментира казуса с промяната в Плана за управление на НП „Пирин“ е евентуалният строеж на втори лифт в „Ски зона“ Банско. „Да започна с това, че планината Пирин е един много важен регион. Тя е уникална. Част от Натура 2000 и ако не се лъжа е в листата на ЮНЕСКО. Тя също така е и местообитание за важни животински видове. Когато става дума за мерки за запазване на околната среда и планове за управление на регионите в Натура 2000, властите трябва да са взели всички мерки, в съответствие с европейското законодателство. Ние следим какво става във всички региони в Европа, които са част от Натура 2000 и ще следим и какво ще се предприеме в Пирин“, заяви комисар Вела. Той допълни, че всички държави-членки на ЕС трябва да полагат и повече усилия за справянето с проблема със замърсяването на въздуха.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Здравка Чимева, специалист в областта на организираните почивки: Трябва да бъде изграден втори лифт в Банско, ако искаме да развиваме зимен туризъм у нас

Здравка Чимева, специалист в областта на организираните почивки: Трябва да бъде изграден втори лифт в Банско, ако искаме да развиваме зимен туризъм у нас

9 Януари 2018 | 14:30 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Трябва да бъде изграден втори лифт в Банско, ако искаме да развиваме зимен туризъм у нас. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Здравка Чимева, специалист в областта на организираните почивки от Благоевград, във връзка с казуса „Банско“ и изграждането на втори кабинков лифт в курортния град. Според нея ситуацията с големите опашки, които се наблюдават в момента, е абсолютно мъчение за туристите.
„Не е нормално да отидеш на ски и да чакаш 1-2 часа, за да се качиш на лифта, за да можеш да се спуснеш за 30 минути. Не знам каква точно е причината процесът с изграждането на втората кабинка в курорта да се стопира непрестанно, но, ако еколозите ги смущава това, че ще се наруши природата, то нека видят какво е в Алпите. Аз лично съм била в Дахщайн, където има ужасно много писти. Може би по-важното от екологична гледна точка е да се грижим за чистота на планината – да няма боклуци, да има добър достъп и прочие“, каза още Чимева. По думите ѝ има хиляди неща, които могат да се направят, за да се съхрани природата.
„Моето мнение е, че вторият кабинков лифт няма да навреди на природата. Още повече, че, ако искаме да развиваме зимен туризъм у нас и по-специално - в Банско, трябва да се абстрахираме от интересите на големи и малки инвеститори, еколозите, "сините", "червените" и така нататък. Крайно необходимо е да създадем добри условия за развитието на този вид туризъм“, допълни Чимева. Тя коментира още, че ако не се направи нещо за подобряването на спортната инфраструктура в Банско, има сериозна опасност много от хотелските бази в курорта и близките населени места да останат празни за в бъдеще.
"Не бива да се допуска спирането на развитието на туризма в Банско и региона, заради отсичането на няколко дървета", посочи Здравка Чимева. Според експерта по туризъм проблемът с незаконната сеч в страна е много по-сериозен и именно на него трябва да се обърне внимание, защото се унищожават огромни количества дървета. „При нас проблемът е, че ние сме „модерни“ и твърде крайни. Като се каже, че трябва да се пази природата, нещата се разбират някак странно. Моите наблюдения са, че всъщност ние не си пазим природата, дори напротив. Вижте колко много боклуци има навсякъде. Ние просто нямаме култура на чистото. Вижте например в Благоевград колко димящи кофи за боклук има, тъй като някой е решил, че там трябва да изхвърли остатъците от печката, с която се отоплява. Погледнете реките, в какво състояние са. Това са нещата, които трябва да ни вълнуват по отношение пазенето на околната среда, а не, че ще се изрежат няколко дървета“, каза още Чимева.
Тя подчерта, че не е специалист в тази област, но не мисли, че трябва да се допуска за сметка на една просека да се спира развитието на туризма. „Вижте например колко незаконни сечища има. В тези случаи, къде са еколозите? Къде са защитниците на природата? Мисля, че трябва най-сетне проблемът да се реши глобално. Природата е около нас, на всяка крачка, природата е нашият въздух. Природата, това сме ние. Задължително е да я пазим и да се отговорни спрямо нея, а не само да вдигаме шум“, заяви Чимева. Тя изрази надежда, че в скоро време ще бъде намерено решение на проблема.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Икономов, кмет на Банско: В момента се изготвят планове за регулация на вече усвоени и застроени територии

Георги Икономов, кмет на Банско: В момента се изготвят планове за регулация на вече усвоени и застроени територии

5 Януари 2018 | 17:11 | Агенция "Фокус"
Банско. В момента се изготвят планове за регулация на вече усвоени и застроени територии. Това каза за Радио „Фокус“- Пирин кметът на Община Банско Георги Икономов. „По повод тиражираните неверни твърдения за нов бум на строителство в град Банско, уточняваме следното, че през 2012г. Община Банско започва процедура по изготвяне на Общ устройствен план на Общината (ОУПО). В процеса на проучване и изготвяне на Плана, се установява, че в годините между 2004 – 2010г. извънрегулационните граници на Банско са урбанизирани и са застроени големи територии от местностите Гуровица, Свети Иван, Грамадето, Кошерината, Карантията, Средореко, Асаница и Герачни улици. Като предвиждане в ОУПО се залага изработването на ПУП-ПРЗ (Подробен устройствен план – План за регулация и застрояване), с който да се урегулират застроените с индивидуални ПУП-ове територии и да се изгради необходимата техническа инфраструктура и транспортни връзки между тях и стария град“, каза Икономов. По думите му в последствие през 2014г. се възлага изработването на ПУП-ПРЗ за Селищни образувания на гр. Банско, който следва стриктно предвижданията на проекта на ОУПО и в който те са определени с устройствена зона „Ок“ – „за курорт“. В последствие ОУПО минава необходимите съгласувания, като е изготвена и приета Екологична оценка (ЕО) и влиза в сила с Решение №305 от Протокол №18/28.12.2016г. на Общински съвет – Банско. С проекта за ПУП-ПРЗ за селищни образувания в землището на гр.Банско се обхваща обща площ от 1894 дка. Към днешна дата 55,6% (1054дка) от площите са застроени със жилищни сгради и сгради за обществено обслужващи дейности. Едва около 34% (644дка) са земеделски територии. „Проектът за ПУП–ПРЗ предвижда урегулиране на цялата територия, което обхваща основно застроени земи, с цел осигуряване на транспортна и техническа инфраструктура за обслужването им. Разработката не обхваща територии извън предвидените в ОУПО, не засяга територии на НП „Пирин“, предвижда буферни зони по границите с Парка и не е пряко свързана с инвестиционни намерения за бъдещи спортни съоръжения“, каза Икономов. По думите му около 20% от незастроената територия е предвидена за изграждане на озеленяване, паркове, градини, транспорт и комуникации. Предвиждането на предварителния проект (в процес на съгласуване) е урбанизиране на земеделските територии, които са разположени между вече застроени земи, като новите територии, отредени за жилищно застрояване и обществено обслужване са 382 дка от общо 1894 дка, обхванати от разработката. Това са основно земеделски земи, намиращи се между вече урбанизирани терени и до които вече е осигурена техническа инфраструктура. Предварителния проект за ПУП-ПРЗ е предаден и обявен преди влизане в сила на ОУПО. Окончателният проект се разработва съгласно вече одобрените правила за прилагане на ОУПО, от което ще се появи разлика в прогнозните стойности за бъдещото застрояване. Градоустройствените показатели на новообразуваните УПИ са намалени с около 2 пъти от тези на вече застроените имоти, като съгласно ОУПО те са Плътност на застрояване 30%, Кинт 0.9, Мин. озеленяване 50% и Максимална височина 10м (3ет.), задължително е осигуряването на паркоместа за посетителите в границите на имота.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Кметът на Банско Георги Икономов свиква брифинг на тема „Истината за градоустройството и градската среда на курортния град“

Благоевград: Кметът на Банско Георги Икономов свиква брифинг на тема „Истината за градоустройството и градската среда на курортния град“

5 Януари 2018 | 14:17 | Агенция "Фокус"
Банско. Кметът на Банско Георги Икономов свиква брифинг от 16.00 в сградата на общинската администрация. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Темата е „Истината за градоустройството и градската среда на курортния град“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Възстановено е движението на Орлов мост

София: Възстановено е движението на Орлов мост

4 Януари 2018 | 21:18 | Агенция "Фокус"
София. Възстановено е движението на Орлов мост. Това съобщиха за Агенция "Фокус" от пресцентъра на Столична община. По-рано движението бе блокирано от десетки протестиращи, които са против изграждането на втора кабинкова линия в Банско и строежа в НП "Пирин".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Заради протеста срещу строежа в НП „Пирин“ движението по Орлов мост е спряно

София: Заради протеста срещу строежа в НП „Пирин“ движението по Орлов мост е спряно

4 Януари 2018 | 20:44 | Агенция "Фокус"
София. Заради протеста срещу строежа в НП „Пирин“ движението по Орлов мост е спряно. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на Столична община. Част от градския транспорт се отклонява по бул. „Драган Цанков“, а останалите се отбиват по бул. „Васил Левски“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Приключи протестът на главен път Е-79 край Симитли

Благоевград: Приключи протестът на главен път Е-79 край Симитли

4 Януари 2018 | 20:09 | Агенция "Фокус"
Симитли. Приключи протестът на жителите на Банско и общините от областта. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Димитър Русков, от Сдружение „Бъдеще за Община Баснко“. По думите му протестът на главен път Е-79 е продължил час и 10 минути. Като на място са се събрали около 2000 души. Той определи, че това е най-масовият протест, който е провеждан до този момент в подкрепа на втората кабина в Банско. Русков каза, че на 11 януари ще бъде проведен хепънинг в София. Поради блокадата на главен път Е-79 се образуваха колони от автомобили и в двете посоки.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Радан Кънев заплаши Борисов, че ще събори правителството, ако разреши втори лифт в Банско

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Радан Кънев заплаши Борисов, че ще събори правителството, ако разреши втори лифт в Банско

4 Януари 2018 | 19:48 | Агенция "Фокус"
София. Проектът за ски зона Банско е бил блокиран в миналия парламент от Реформаторския Блок. Това заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов пред Канал 3. По думите му председателят на ДСБ е заплашил Бойко Борисов с разваляне на коалицията и падане на правителството, ако бъде дадена зелена светлина на проекта за втори кабинков лифт.
Според Каракачанов, реализирането на втория кабинков лифт няма да застраши природата, тъй като ще изисква премахване на едва 2000 кубика дървесен материал, както и няма да премине през нито една територия с вековни гори. В решението на Министерски съвет също имало изрична забрана за всякакво строителство на хотели и къщи в парка и единственото изключение е за втори кабинков лифт.
Лидерът на ВМРО изрази учудване, че протестиращите не се интересуват от над 2 милиона кубика незаконна сеч на година, които в голямата си част се изнасят от „мургавите ни съграждани“. По думите му в България оперира мрежа от неправителствени организации с чуждестранно финансиране, които целенасочено блокират развитието на планинския туризъм в България. Същите организации са опитали да наложат на българското правителство и проект за тунел по автомагистрала "Струма", който би струвал 4 млрд. лева и би могъл да се изпълни единствено от две чуждестранни строителни компании.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Протестиращи са затворили главен път Е-79 в района при разклона за Банско край Симитли

Благоевград: Протестиращи са затворили главен път Е-79 в района при разклона за Банско край Симитли

4 Януари 2018 | 19:08 | Агенция "Фокус"
Симитли. Протестиращи са затворили главен път Е-79 в района при разклона за Банско край Симитли, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Протестът е в подкрепа изграждането на втори лифт в Банско. На място са се събрали около 2000 души, подкрепени са от кмета на Банско - Георги Икономов, кмета на Благоевград - д-р Атанас Камбитов, кмета на Струмяни - Емил Илиев, кмета на Петрич - Димитър Бръчков, кмета на Сандански - Кирил Котев, кмета на Симитли - Апостол Апостолов и кмета на Гърмен Минка Капитанова. На място присъстват и народните представители Александър Мацурев, Георги Динев, Стефан Апостолов и Атанас Стоянов. Не е ясно кога протестиращите ще освободят движението. Заради блокадата са се образували колони от автомобили и в двете посоки на главен път Е-79. Полицейското присъствие в района е засилено.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Свищов: Близо 25 души протестират срещу решението за строителство в Национален парк "Пирин"

Свищов: Близо 25 души протестират срещу решението за строителство в Национален парк "Пирин"

4 Януари 2018 | 19:02 | Агенция "Фокус"
Свищов. Близо 25 души протестират срещу решението за строителство в Национален парк "Пирин" в Свищов, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Юлен“ АД ще наемат проектанти за трасето за втори кабинков лифт в „Ски зона Банско“ и ще изготвят мотивирано предложение

„Юлен“ АД ще наемат проектанти за трасето за втори кабинков лифт в „Ски зона Банско“ и ще изготвят мотивирано предложение

4 Януари 2018 | 17:02 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на околната среда и водите Нено Димов се срещна днес с кмета на община Банско Георги Икономов и с представители на концесионера на „Ски зона Банско“ - „Юлен“ АД. Това съобщиха от пресцентъра на МОСВ.
На министъра бе представен идейният проект за втори лифт, който преди дни концесионерът показа в медиите.
От „Юлен“ АД заявиха пред министър Димов, че ще наемат проектанти, които да определят по геодезичен начин точното трасе за втори кабинков лифт в „Ски зона Банско“ и да изготвят мотивирано предложение.
Като следваща стъпка, концесионерът предвижда да се обърне към кмета на община Банско с искане за започване на процедура по изготвяне на Подробен устройствен план (ПУП), който подлежи на екологична оценка.
Участниците в срещата увериха министър Димов, че ще бъдат спазени всички процедури, предвидени в екологичното законодателство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Икономов, кмет на Община Банско: Решението на Министерски съвет за втория лифт е само първата битка, която спечелихме, но сега предстоят следващите

Георги Икономов, кмет на Община Банско: Решението на Министерски съвет за втория лифт е само първата битка, която спечелихме, но сега предстоят следващите

4 Януари 2018 | 16:37 | Агенция "Фокус"
Банско. Решението на Министерски съвет е само първата битка, която спечелихме, но сега предстоят следващите. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин кметът на Община Банско Георги Икономов във връзка с решението на правителството от последните дни на годината за промяна на Плана за управление на Национален парк „Пирин“. „Кога ще бъде започнато построяването на втората кабинка е изключително трудно да се каже, защото всичките тези решения и процесът по реализацията им ще бъдат спъвани от обжалвания на различните процедури. Според мен един реалистичен период да се реализира, или поне да започне строителството на кабинката, е между две и три години. Това решение е изключително важно за целия регион. Не трябва да забравяме, че получихме подкрепа от всички кметове от Благоевградска област, независимо от тяхната принадлежност, с което те изразиха, че този проект е изключително важен за целия регион и хората им работят в Банско, а това намалява безработицата в техните общини“, каза Икономов. По думите му всички, които протестират против това в редица градове на страната, трябва да са наясно, че в Банско през зимния сезон работят стотици хора, а да не се кажа и хиляди от тези региони, защото там няма работа и се препитават в града. „Какво ще стане ако ние спрем развитието или затворим ски курортите. Тези хора ще се върнат в техните общини и ще трябва да им плащат за безработица. Нека да се замислят тези хора преди да правят каквото и да е, а не да се подвеждат по апокалиптичните лозунги на зелените“, каза Икономов.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Икономов, кмет на Община Банско: По време на коледно-новогодишните празници отново се наблюдаваха огромни опашки от туристи на кабинковия лифт

Георги Икономов, кмет на Община Банско: По време на коледно-новогодишните празници отново се наблюдаваха огромни опашки от туристи на кабинковия лифт

4 Януари 2018 | 15:01 | Агенция "Фокус"
Банско. По време на коледно-новогодишните празници отново се наблюдаваха огромни опашки от туристи на кабинката. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин кметът на Община Банско Георги Икономов. „Имаше достатъчно снимки в интернет пространството и в медиите, които показваха пак огромната опашка на кабинката. Много телевизии и медии показаха задръстванията между Банско и Симитли при предвижването на туристите към града ни, така че безпочвени са твърденията на зелените, че Банско е един курорт, който не се харесва и се избягва от туристите. Напротив, Банско става всяка година става все по желан и бележим ръст на туристите, които искат да дойдат в Банско и това признават самите туристи, а най- вече чуждестранните, които могат да направят сравнение“, каза Икономов. "Изпитвам задоволство от това, че министър Нено Димов прегърна моята отдавнашна идея да се ограничи достъпа на автомобили в планината. Това го лансирам от доста години, а за първи път още през 2013 година. Такава е практиката във всички европейски национални паркове - да се заплаща някаква такса за посещение в парка или да се ограничи достъпа на автомобили. Това може да се случи, когато бъде изграден алтернативен достъп, какъвто в момента е втората кабинка. Това е екологичният подход и се опазва природата, а не както псевдо-еколозите обясняват как трябва да се вкара още 100 или 200 автобуса в планината, които да я замърсяват с изпарения и с това да сме извозвали хората“, каза Икономов.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: В града ще се проведе протест срещу изграждането на втори лифт в Банско

Велико Търново: В града ще се проведе протест срещу изграждането на втори лифт в Банско

4 Януари 2018 | 14:34 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. В града ще се проведе протест срещу изграждането на втори лифт в Банско. Недоволните граждани се организират в социалните мрежи, съобщиха организаторите на протеста. Те ще се съберат в 17.00 часа на паметник „Майка България“, за да изкажат своето несъгласие. Исканията са за отмяна на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г., с което бяха приети промени, разрешаващи строителство в Национален парк "Пирин", и за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който според тях саботира основната функция на екоминистерството – да опазва природните богатства на България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Икономов, кмет на Община Банско: Почти всички кметове от област Благоевград ще подкрепят протеста в подкрепа на решението на Министерски съвет за втори кабинков лифт

Георги Икономов, кмет на Община Банско: Почти всички кметове от област Благоевград ще подкрепят протеста в подкрепа на решението на Министерски съвет за втори кабинков лифт

4 Януари 2018 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Банско. Почти всички кметове от област Благоевград ще подкрепят протеста в подкрепа на решението на Министерски съвет. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин кметът на Община Банско Георги Икономов. „Това е контрапротест срещу лъжите и безочието на зелените, които със своите мрежи и финансиране ангажират хора не само от София, а от всякакви региони на страната, да протестират срещу това решение, което е абсолютно законно и логично, както и нужно на местната общност и на благоевградския регион. То е важно не само на благоевградския регион, а е изключително важно за цялата страна, защото както много често съм казвал Банско винаги се дава за пример по отношение на развитие на зимния туризъм и то не само в България“, каза още Икономов. Той подчерта, че в Банско се правят световни купи по ски и сноуборд, а в същото време зелените са един прът в развитието на курорта. „Това е един контрапротест срещу тяхното безочие и техните лъжи, които продължават и днес. Тези лъжи са, че ще се застроява 48% от парка, което е пълна глупост. Много добре го обясни министър Нено Димов, че 2,2 % представляват ски зоната в Банско, а 0,6 % в Добринище, за която даже не говорим в момента за развитие. Другите 45,2% , от които те смятат тази сума 48, представляват зони, в които Плана за управление разрешава водохващанията. Те са разрешени и според член 21 от Закона за защитените територии, така че няма нищо вярно в това, което те твърдят. Такива 48% застрояване няма и крайно време е всеки да го разбере. Другите безочливи лъжи на Тома Белев са, че сме щели още 1 330 декара да урбанизираме, да правим още 40 000 нови легла, което също така няма нищо вярно. Това са едни територии, които вече са построени вече там“, каза Икономов. Той каза още, че в момента се прави улична регулация на вече усвоени територии и точно в тях са и хотелите, като в момента в Банско има 20 000 леглова база. „Нищо ново не се предвижда и няма да има усвояване на нови територии, а най-малко на 40 000 нови легла в Банско. Политиката и изказванията на зелените се основават само на лъжи и манипулации, които те поставят безочливо всеки ден. Няма нищо вярно в техните твърдения. Другата причина, поради която ние ще застанем днес на пътя на Симитли, за да изразим подкрепа към решението на Министерски съвет, защото то е правилно, разумно, икономически обосновано и търсим решение на местните общности. Нашият митинг е в подкрепа на решението правителството и против безочливите лъжи на зелените“, каза Икономов.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Икономов, кмет на Община Банско: Най-големият ни успех през 2017 г. е решението на правителството за промяна на Плана за управление на Национален парк „Пирин“

Георги Икономов, кмет на Община Банско: Най-големият ни успех през 2017 г. е решението на правителството за промяна на Плана за управление на Национален парк „Пирин“

4 Януари 2018 | 13:34 | Агенция "Фокус"
Банско. Най-големият ни успех през 2017 г. е решението на правителството от последните дни на годината за промяна на Плана за управление на Национален парк „Пирин“. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин кметът на Община Банско Георги Икономов. По думите му това ще даде възможност за развитие на ски зоната в близките две - три години занапред. „Това е и първата стъпка, с която правителството казва, че зимният туризъм е приоритет за цяла България. Това е едно изключително важно събитие, което се случи за общината, след близо осем години, през които заявяваме нашето желание това нещо да бъде факт“, каза Икономов. Той подчерта, че другото изключително важно за 2017 година е Водният цикъл, който е бил изключително труден на територията на града, но вече е приключил. „Вече имаме Акт 16 и пречиствателната станция също работи от няколко месеца. Улиците са възстановени, един тежък проект вече е зад гърба ни. Това са двете важни неща, а останалите неща са просто рутинни, които се случват постоянно“, каза Икономов.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Икономов, кмет на Община Банско: Настоявам за забрана на автомобилите в Национален парк „Пирин” още от 2013 година

Георги Икономов, кмет на Община Банско: Настоявам за забрана на автомобилите в Национален парк „Пирин” още от 2013 година

4 Януари 2018 | 13:03 | Агенция "Фокус"
Банско. Кметът на Банско настоява за забрана на автомобилите в Национален парк „Пирин” още от 2013 година. Това съобщиха от пресцентъра на Община Банско. Във връзка със заявената позиция от министъра на околната среда и водите Нено Димов по време на директния брифинг във фейсбук страницата на МОСВ, както и в отговор на обвиненията на някои екологични организации в България, кметът на Банско Георги Икономов направи следното заявление:
„Винаги съм твърдял, че основен замърсител на околната среда в Национален парк „Пирин“ са автомобилите, чийто достъп в планината е свободен. През всичките тези години, в които казусът за промяна на Плана за управление на парка се обсъждаше, моята теза винаги е била и е, че този достъп трябва да бъде ограничен. Това е правилното решение, това е истинският екологичен подход, а не измислените съображения на група хора, нарекли сами себе си „еколози“. Затова не мога да не бъда удовлетворен, че министър Нено Димов също застава зад тази моя идея. Защото, повтарям, истинските замърсители на околната среда са автомобилите! Факт, който услужливо се пренебрегва, за да излизат на преден план лъжите и инсинуациите на тъй наречените „спасители“ на парк „Пирин“. Предприемането на стъпки в тази посока са наложителни и те трябва да бъдат направени!
Територията на Пирин е изключително държавна собственост и правомощията на местната власт да регулира и ограничава присъствието на автомобили в планината, са минимални. Още от 2013 година настоявам и търся начини това да се случи. Много са посоките, в които може да се работи, но изграждането на паралелна инфраструктура, какъвто е кабинковия лифт, е задължително. Това ще даде възможност за достъп до планината по един алтернативен и щадящ начин. За втора година се опитваме да ограничаваме движението на автомобилите в парк “Пирин” през летните ваканционни месеци. Предстои монтирането на камера, оборудвана с брояч на преминаващите МПС. Устройството ще даде възможност да придобием реална представа за размера на замърсяването от отделяните автомобилни газове”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: По-късно днес ми предстои среща с инвеститори за втория лифт на Банско

Министър Нено Димов: По-късно днес ми предстои среща с инвеститори за втория лифт на Банско

4 Януари 2018 | 12:21 | Агенция "Фокус"
София. Предстои среща с инвеститори, извикал съм ги днес по-късно. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в Отдел „Пътна полиция“ на СДВР във връзка с инвестиционните намерения за втори лифт на Банско, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Разбирам, че ще има протести довечера и на Е-79 и в София. Протестите са нормална форма и част от демокрацията“, посочи той.
В отговор на въпрос какви са възможните решения за добива на природен газ в Генерал Тошево министърът обясни: „Приоритет на правителството е запазването на здравето и живота на хората. Ще търсим решение в тази посока. Имахме работна среща вчера с министъра на енергетиката и на земеделието. Продължаваме проверките и на информацията, получена вчера“. „Докато не съберем информация по всички подадени сигнали няма да процедираме с ОВОС. Изпратили сме до 8 институции становища и чакаме отговорите“, уточни той. „Инвеститорът е прав, че референдумът не е задължителен при ОВОС, но сигналите, които сме получили и становищата, които очакваме ще бъдат взети предвид в процедурата по приемането на доклада“, поясни Нено Димов. „Експертният съвет може да излезе с 4 решения. Първото да не одобри инвестиционното намерение. Второто- да го върне за преработване. Третото да го върне за доработване и четвъртото е да го одобри“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Русков, Сдружение „Бъдеще за Община Банско“: За поредна година туристите отново чакат дълго време, за да ползват лифта на Банско

Димитър Русков, Сдружение „Бъдеще за Община Банско“: За поредна година туристите отново чакат дълго време, за да ползват лифта на Банско

4 Януари 2018 | 11:36 | Агенция "Фокус"
Банско. За поредна година туристите отново чакат дълго време, за да ползват лифта на Банско. Това каза за Радио „Фокус“- Пирин Димитър Русков, представител на Сдружение „Бъдеще за Община Банско“. По думите му по време на коледните и новогодишните празници е имало отново опашки от туристи на лифта. „Всеки може да погледне онлайн на камерите и да види какво е положението. Най-големият бизнес в Банско е да имаш бус и да караш туристи към пистите, защото опашките са огромни дори и днес“, каза Русков. По думите му такава ще бъде ситуацията до края на февруари. „Всичко това е очевадно и ние нямаме друг вариант. Всеки ден се качват 100 или 200 буса и то по няколко пъти“, каза Русков.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Жителите на Банско отново ще блокират главен път Е-79 в подкрепа на изграждането на втори кабинков лифт

Благоевград: Жителите на Банско отново ще блокират главен път Е-79 в подкрепа на изграждането на втори кабинков лифт

4 Януари 2018 | 11:09 | Агенция "Фокус"
Банско. Жителите на Банско отново ще блокират първокласен път Е-79. Това каза за Радио „Фокус“- Пирин Димитър Руксов, представител на Сдружение „Бъдеще за Община Банско“. Отново протестиращите ще се съберат на моста на главен път Е-79 в Симитли. Блокадата на пътя ще започне в 18.30 часа, като се очаква жителите на Банско да бъдат подкрепени от жители на съседни общини. „Ще блокираме първокласен път Е-79, за да подкрепим решението на Министерски съвет и да се опълчим на „зелената мафия“. Опасяваме се, че протестите на зелените могат да обърнат решението на Министерски съвет. Също така изразяваме нашата позиция, тъй като те ще протестират в София против това решение. Ние ще блокираме Е-79, за да подкрепим Правителството и по-скоро да подкрепим тяхното решение в посока изграждане на втора кабинка“, каза още Русков. Той подчерта, че те ще изразят своята позиция. „Не искаме да стане така, че ето има вече решение и всички се покриха. Ние искаме да си отстояваме позицията докрай“, каза Русков. По думите му твърденията на зелените са лъжа. „Първото е, че ще бъдат изрязани над 40% от територията на парка, а това не е истина. Става въпрос за 2% от територията на парка, която е в ски зона Банско и за 0,6% ма територията на Добринище. Това е най-голямата лъжа. Втората им лъжа е, че ще бъдат изсечени голям брой вековни дървета. При положение, че имаме идеен проект, който показва, че голяма част от новата кабина ще мине успоредно до старата. Това е най-добре измисления вариант, който да щади природата и най-щадящия дърветата. Въпреки всичко, новият проект, който ще бъде проектират един ден ще мине през всички екологични експертизи и оценки, така че да бъде избран най- оптимални вариант за кабинковата линия“, каза още Русков.

„Фокус“ припомня, че на 13 декември жителите на Банско, водени от кмета Георги Икономов, както и кметовете на общините Разлог – Красимир Герчев, Симитли – Апостол Апостолов, Петрич – Димитър Бръчков, Сандански – Кирил Котев, Якоруда – Нуредин Кафелов и Струмяни – Емил Илиев, затвориха главен път Е-79 край Симитли. Движението към и от Гърция беше спряно за няколко минути от протестиращите, които бяха стотици. Протестът бе в отговор на исканията на природозащитниците да не се развива ски зона Банско и да не се изграждат нови съоръжения в концесионната зона. Протестиращите бяха подкрепени също от кметовете на Гоце Делчев, Белица и Гърмен, които бяха възпрепятствани да присъстват, но заявиха своята съпричастност. На място бяха и народните представители от Благоевградска област – Александър Мацурев и Атанас Стоянов. С плакати и скандирания „Народът на Банско срещу зеления рекет”, „Българите срещу зелената мафия” и „Искаме бъдеще за децата си”, протестиращите заявиха своята категоричност „ЗА” развитието на Банско и „Против” псевдо-еколозите, които се намесват в регионалното развитие, без да успеят да извадят нито един екологичен довод.
На 28 декември протестиращи жители на Банско и околните населени места отново блокираха главния път Е-79 край Симитли. Най-малко 200 души се събраха при входа на Симитли, за да настояват отново за изграждането на втори кабинков лифт в Банско. Събралите се носеха плакати, на които пишеше: „Народът на Банско срещу зеления рекет”, „Искаме бъдеще за децата си”, „Българите срещу зелената мафия” и др.
На протеста присъства и кметът на Банско Георги Икономов, кметът на Симитли Апостол Апостолов и кметът на Добринище Китан Галчев. Те очакваха решението на Министерски съвет, с което да стане ясно ще има или не втори лифт в курорта. Като изключително несъстоятелни и лъжливи Икономов определи твърденията на природозащитниците, които протестираха пред сградата на Министерски съвет в столицата срещу изграждане на въпросното съоръжение. Протестиращите край Симитли бяха придружени от кукерска група. В крайна сметка още същия ден Министерски съвет подкрепи изграждането на втора кабинка.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Мирно шествие в подкрепа на Национален парк „Пирин“ ще се проведе в града

Бургас: Мирно шествие в подкрепа на Национален парк „Пирин“ ще се проведе в града

4 Януари 2018 | 10:08 | Агенция "Фокус"
Бургас. Мирно шествие в подкрепа за Пирин ще се проведе в Бургас, съобщиха от Българска фондация „Биоразнообразие“. Хората ще се съберат пред Часовника на главната улица „Богороди“ в 18.30 часа, след което ще се отправят към пл. „Тройката“. Основните исканията са преразглеждане на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 година за промяна Плана за управление на Национален парк „Пирин“ от 2004 г., с което се отваря за строителство 48% от територията на парк „Пирин“ и оставка на министъра на околната среда и водите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Апостол Апостолов, кмет на Симитли: Крещяща е нуждата от изграждане на втори кабинков лифт в Банско за всички, живеещи и препитаващи се в Пирин

Апостол Апостолов, кмет на Симитли: Крещяща е нуждата от изграждане на втори кабинков лифт в Банско за всички, живеещи и препитаващи се в Пирин

4 Януари 2018 | 09:38 | Агенция "Фокус"
София. Крещяща е нуждата от изграждане на втори кабинков лифт в Банско за всички, живеещи и препитаващи се в Пирин. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ кметът на Симитли Апостол Апостолов по повод днешния пореден протест на жители на Банско и Симитли, в подкрепа на Правителството и неговото решение в полза на икономическото развитие на региона. Апостолов обясни, че решението на Министерски съвет (МС), позволяващо изграждане на втори кабинков лифт в Банско, не касае създаването на нови хотели и леглова база, а използването на вече съществуващите такива, за които пистите и лифтовете се оказват недостатъчни.
„Ние сме хората, които са родени тук. Ние сме хората, които действително обитаваме планината и които се препитаваме от планината, за разлика от тези, които протестират на жълтите павета и изобщо не са стъпвали в планината. За разлика от тях ние сме хората, които искат да има икономическо развитие в региона. Разбира се, ние сме твърдо „за“ спазването на всякакви екологични норми и за спазването на всички параметри при строителството на тези съоръжения, за да може да си запазим планината. Ако не запазим прекрасната Пирин планина, едва ли ще има туристи, които да дойдат да ни посетят“, обясни той. Апостол Апостолов изрази надежда, че решението на МС, даващо зелена светлина за изграждане на втори кабинков лифт, ще бъде изпълнено, въпреки протестите срещу него.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер Себастиан Курц. 21 юни 2018 година
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.