НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:43


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Антоний Гълъбов: От изключителна важност е  доброто представяне на българската администрация по време на европредседателството

Проф. Антоний Гълъбов: От изключителна важност е доброто представяне на българската администрация по време на европредседателството

15 Януари 2018 | 10:13 | Агенция "Фокус"
София. От изключителна важност е доброто представяне на българската администрация по време на европредседателството. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ политологът проф. Антоний Гълъбов. Той допълни, че е важно да не допуснем в този период политическият дебат да усложни и да остави в страни усилията на администрацията.
„Преди всичко, това е много сериозно за българската публична администрация. За първи път тези хора, които вече от месеци се обучават и преминават специализирана подготовка, ще имат възможността да работят пряко с колегите си на съответните позиции във всички страни – членки на ЕС. Тъй като през изминалите дни възникна дебат затова доколко едно председателство е успешно, най-очевидният критерий е броят на законодателните инициативи, които са завършени с постигане на съгласие между страните“, коментира проф. Антоний Гълъбов. Той допълни, че няма вреда, която да е нанесена върху публичния образ на България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Речта на Доналд Туск на български език показа, че България е близка до сърцето му

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Речта на Доналд Туск на български език показа, че България е близка до сърцето му

13 Януари 2018 | 09:43 | Агенция "Фокус"
София. Речта на Доналд Туск на български показа, че България е близка до сърцето му. Това каза вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия „Надявам се хората да с чули прекрасната реч на Туск. Той завинаги спечели сърцата на българите. Беше наистина много вълнуващо. Често политиците казват някои неща на езика на държавата, в която са на гости, но не цяла реч. Оказа се, че той голяма част от нещата е търсил и е писал сам. Това показа отношение към България, което от Полша не идва за първи път. Комисарите бяха изключително изненадани. Това наистина е по-особен знак, защото цяла реч на български език показва, че България е близка до сърцето на Доналд Туск“, каза тя и обърна внимание, че той е председател на Европейския съвет, което според нея показва отношението му към страната ни като председател на Съвета. По повод многобройните протести в началото на европредседателството, Захариева заяви, че те са нещо нормално. „Цялата брюкселска преса беше тук. Спомням си всеки път, почти когато има Съвет в Брюксел, когато има среща на Г- 20, хората излизат и очакват, че ще ги чуят по-силно. Не бих казала ,че това беше нещо неочаквано“, обясни тя. Във връзка с чуждите издания, които говорят, че в България има корупция, Захариева коментира, че когато има все още задачи и проблеми, които не са решени, е хубаво да се говори, за да се търси решение. „Това общо възприятие за България, мен, разбира се, не ме радва“, коментира тя. „Ето сега антикорупционният орган беше приет. Трябва да се създаде, да се види как работи, да започне да работи. Има и редица други мерки. Предстои изменение на Наказателния кодекс точно в сферата на корупционните престъпления“, обясни Захариева. За политиката на България спрямо Турция, вицепремиерът заяви, че българският национален интерес е да имаме силен, стабилен и обединен Европейски съюз. „Ако имаме съсед, който не върви по европейските ценности и то съюзник в НАТО, който се отклонява и тръгва в друга посока – със сигурност не е от интерес на България. Трябва да говорим и да видим обективно какво можем да правим с Турция. От интерес на ЕС ли е да кажем, че прекратяваме всякакви отношения при положение, че Турция е изключително важна за борбата с тероризма държава, голям партньор в мигрантската криза?“, попита външният министър. Тя изрази радостта си, че вижда позитивни сигнали и от ЕС, и от страна на Турция.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Интерактивна изложба посрещна официалните гости на откриването на Българското председателство (ОБЗОР)

Интерактивна изложба посрещна официалните гости на откриването на Българското председателство (ОБЗОР)

11 Януари 2018 | 21:36 | Агенция "Фокус"
София. Интерактивна изложба с фотографии и картини на големи български художници посрещна официалните гости в специално изграденото изложбено пространство на площ от 700 кв. м в палатка до Народния театър „Иван Вазов“ в София. Мултимедийната експозиция бе прожектирана върху разнообразни по размери и форми прожекционни площи. Картините и фотографиите представят осем различни образа на страната, които допълват изречението „България е…“.
Първата серия изображения представя мистиката по българските земи с ритуалите на нестинари, лазарки, кукери, коледари, дъновисти.
Хилядолетната история на страната ще бъде пресъздадена чрез ювелирните артефакти от Варненското, Панагюрското и Преславското съкровища, както и с картини на останките от древни крепости и светилища в Татул, Преслав, Сердика, Средец, Перперикон, Старосел, Царевец, Хисаря.
Друга част от изложбата поставя акцент върху религията и показва различни архитектурни паметници на християнското изкуство като Боянската църква, Ивановските скални църкви, Свещарската гробница, Рилския манастир.
Tематичните линии на втората част от интерактивната изложба водят зрителите в модерната епоха. В нея са показани елементи от специфичната българска архитектура в Копривщица, Стария Пловдив, Созопол, Несебър.
Следващата серия картини насочва вниманието към природното богатство на България с минералните извори, Райското пръскало, Чудните мостове, водопадът край Триград, Ягодинската пещера, Магурата, Леденика, Белоградчишките скали. Следват спиращи дъха пейзажи от най-красивите места в България – Рилските езера, Родопите, Странджа, Пирин, Камен бряг, с пейзажи от всички сезони.
За финал е представена колекция от емблематични произведения на големи български художници, които олицетворяват различните епохи в развитието на българската култура.
Уникалната изложба бе представена първо пред българските медии, където министърът на българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова заяви, че това е изненада, която съчетава в себе си модерното и най-новите технологии. „България е мистика, история, култура. Всеки да намери своя отговор какво е България“, заяви министър Павлова. Тя уточни, че очакват много гости и в днешния ден, както и по време на председателството – над 25 000 души. „Няма как всеки един да бъде заведен в тези прекрасни кътчета на България. Затова се опитахме чрез тази изложба да им го покажем, да могат да го усетят, защото именно този тип представяне ще достигне до тях, все едно са били на място и са ги видели на живо. Изключително благодаря за подкрепата на Валя Балканска и на всички, които са с нас“, добави Павлова. По думите ѝ те са направили изложбата още по-жива, по-осезаема. Павлова уточни, че всички българи могат да видят изложбата онлайн на сайта на министерството. Тя коментира още, че Министерството на българското председателство е финансирало с 30 000 лв. интерактивната изложба. По думите ѝ за изграждането на шатрата е помогнало и финансирането от страна на ЕК и представителството на ЕК у нас.
Люба АЛЕКСИЕВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Антоний Гълъбов: За първи път европейският и българският дневен ред са толкова близки един до друг

Проф. Антоний Гълъбов: За първи път европейският и българският дневен ред са толкова близки един до друг

11 Януари 2018 | 20:40 | Агенция "Фокус"
София. За първи път европейският и българският дневен ред са толкова близки един до друг. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ проф. Антоний Гълъбов по повод официалния старт на Българското председателство. „Темите, които ще бъдат разисквани в бъдещия дневен ред са важни и за България. Тя трябва да се възползва от предоставената и възможност“, коментира той. „Темите за обща миграционна, енергийна политика и политика за сигурност и отбрана са важни и за нас“, посочи проф. Антоний Гълъбов. Според него България е посрещната от агресивна европейска пропаганда, но на изхода на Председателство критичното отношение ще бъде радикално променено.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европредседателството беше основна тема в декларациите на парламентарните групи в началото на третата пленарна сесия (ОБЗОР)

Европредседателството беше основна тема в декларациите на парламентарните групи в началото на третата пленарна сесия (ОБЗОР)

11 Януари 2018 | 20:34 | Агенция "Фокус"
София. С химните на България и на Европа започна третата пленарна сесия на 44-тото Народно събрание. Председателят на парламента Цвета Караянчева призова депутатите да си дадат сметка, че по време на Председателството са националният отбор на България и с действията си ще формират нагласите на европейския елит. Тя пожела конструктивизъм, чувство за общност, повече резултати и по-малко проповеди от парламентарната трибуна. „Да погледнем на европредседателството не като фон за ляв или десен популизъм, а като повод за сближаване, не за противопоставяне. Да загърбим вродения си нихилизъм, агресивно отрицание, солисти търсят в операта - българският парламент е крайно време да се държи като добре сработен оркестър“, коментира Цвета Караянчева.
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че депутатите нямат право да пропиляват шанса си в Европа да бъде чут гласът на България. Той ги призова да работят отговорно и ползотворно, да се водят единствено от националния интерес на страната. „11 години след приемането ни в ЕС предстои да покажем политическа култура и лоялност към европейските ценности. Следващите 6 месеца България е председател на Съвета на ЕС и добрите европейски новини и политически послания към цяла Европа ще тръгват от София“, посочи Цветан Цветанов. „Партизанските политически страсти няма как да допринесат за постигане на националните ни цели по време на Председателството“, коментира председателят на групата на ГЕРБ. Той поясни, че през новия политически сезон ГЕРБ ще предприеме законодателни инициативи за укрепване на обществения ред и сигурността, в сферата на образованието и труда, здравеопазването и нов достъпен модел за здравни грижи. Цветан Цветанов изтъкна, че за ГЕРБ задачата за справяне с корупцията няма алтернатива, а партията е готова да дебатира по спорните въпроси в Антикорупционния закон.
Според лидера на БСП Корнелия Нинова Председателството е шанс да изчистим образа на България. Тя заяви, че БСП няма да мълчи и ще бъде конструктивна. „Нека това председателство бъде не само оценено като добро домакинство, а България да постигне две цели“, заяви Корнелия Нинова и уточни, че целите са намаляването на корупцията и стандартът на живот на българите да се доближи до този на европейските граждани. Лидерът на БСП обясни, че 10 дни след началото на 2018 година българският народ продължава да се топи, 40 общински болници излизат на протест, санираните блокове текат, оградата по границата с Турция е паднала, увеличени са цените на тока и храните. Корнелия Нинова заяви, че БСП ще работи за алтернативата, която хората очакват.
Председателят на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров заяви, че по време на Председателството България ще покаже, че управлението е стабилно и патриотичните формации са надежден партньор. „Намеците за нестабилност не са верни, защото отразяват различието в партиите. Различие, което придава многообразие, а не води до разцепление“, посочи той. Волен Сидеров обясни, че „Обединени патриоти“ ще бъдат гаранция линията на повишаване на стандарта на живот, на условията за бизнеса и на социалния климат да продължи. „Нека да обръщаме по-малко внимание на поръчкови писания в чужди и наши медии, които да ни зареждат с негатизивъм и мазохизъм“, призова той.
Председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ изтъкна: „Не може да бъде постигнато трайно стабилизиране на Балканите без включването на Турция в общоевропейските процеси, колкото и трудно да изглежда това“. Той подчерта, че ДПС няма да спре да предупреждава, че включването на националисти във властта официализира езика на омразата по най-опасната ос- етнорелигиозната. „За да няма спекулации, заявяваме, че преформатирането на управлението не означава задължително влизане на ДПС в управлението“, коментира Мустафа Карадайъ. Той поясни, че според визията на ДПС България се нуждае от програма за ускорено развитие, включваща дълбоки реформи на най-важните сфери.
ПГ на „Воля“ ще работи за повишаване на стандарта на живот на българските граждани, на техните доходи, сигурност, достойно здравеопазване и образование. Това обяви лидерът на „Воля“ Веселин Марешки. „Надяваме се, че в това наше благородно, богоугодно и народоугодно дело ще бъдем последвани от максимален брой народни представители от всички политически партии“, коментира той и призова депутатите да бъдат по-смирени и самокритични.
В първия ден от третата пленарна сесия от БСП призоваха премиера Бойко Борисов да дойде в парламента във връзка с криминогенната ситуация в страната. Левицата определи встъпителните думи на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева като неуместни. „Потресен съм от това, което казахте, че едва ли не тук не трябва да правим проповеди, ние тук сме народни представители и защитаваме българските национални интереси. Вашите встъпителни думи бяха неуместни. Ние не сме виновни, че има 9 протеста“, коментира зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев. Той посочи, че премиерът Бойко Борисов е отговорен за националната сигурност, затова БСП го кани в парламента спокойно и смирено, за да обясни ситуацията в страната. Парламентът отхвърли предложението за изслушване на премиера Бойко Борисов за сигурността на гражданите. От ГЕРБ възразиха с мотив, че изслушване на министър-председателя не е необходимо, с оглед на изслушването на ръководството на МВР и на главния прокурор Сотир Цацаров в парламентарната вътрешна комисия.
Биляна ИВАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Антоний Гълъбов: България е изработила много конкретен дневен ред за Председателството, който не е в стилистиката на гръмките обещания, но е много важен

Проф. Антоний Гълъбов: България е изработила много конкретен дневен ред за Председателството, който не е в стилистиката на гръмките обещания, но е много важен

11 Януари 2018 | 20:30 | Агенция "Фокус"
София. По време на председателството България трябва да постигне съгласие за това къде иска да застане в европейския процес. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ проф. Антоний Гълъбов по повод официалния старт на Българското председателство на Съвета на ЕС. „В това отношение публичният дебат по-скоро се ориентира към политическите противопоставяния и очакването на непосредствени материални ползи от този процес“, коментира проф. Антоний Гълъбов. Той допълни, че България е изработила много конкретен дневен ред, който не е в стилистиката на гръмките обещания, но е много важен.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: По време на председателството трябва да сме безпристрастен модератор, но в същото време - всеки българин да остане с усещането, че ЕС прави нещо за него

Премиерът Бойко Борисов: По време на председателството трябва да сме безпристрастен модератор, но в същото време - всеки българин да остане с усещането, че ЕС прави нещо за него

11 Януари 2018 | 20:21 | Агенция "Фокус"
София. От една страна по време на председателството трябва да сме безпристрастен модератор, но в същото време трябва всеки българин да остане с усещането, че ЕС прави нещо за него. Това каза министър-председател на Република България Бойко Борисов по време на официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС в Народния театър „Иван Вазов“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Премиерът първо помоли за благословията на патриарха и посочи, както е казано в Библията - без Господа не може нищо да се направи. Според него след словото на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който говори на български, всяка реч и всяко изказване са неуместни. „Ние като българи действително трябва да оценим, че председателят на Съвета си е положил толкова труд, за да покаже уважението на европейските институции към нашата история, към всички вас, които толкова усилия са положили“, каза Борисов. Според него е важно, че на едно място са се събрали президентът, вицепрезидентът и председателите на парламентарните групи. Борисов обяви, че днес е имал няколко часа разговори с големите европейски медии и няколко часа с Доналд Туск. „Тревогата във въпросите във всички е голяма“, посочи Бойко Борисов. Той обясни, че през 6-те месеца на председателството има много събития, които ще започнат, които да се развият, а трети ще завършат. Борисов изброи сред тях: кохезионната политика, големите проблеми в региона, земеделската политика, киберсигурността, общата европейска отбрана и миграцията. Министър-председателят обърна внимание на ситуацията в Крим и на нашите големи съседи. Според премиера страната ни има шанс да придвижи напред надеждата на народите на Западните Балкани. „През тези 6 месеца на нашето председателство трябва да се отворят много въпроси и отговори да се дадат“, каза Борисов. Според него през 2018 г. трябва председателствата на България и Австрия трябва да вървят така, че да има максимална приемственост на темите. „Да ни е успешно председателството, да направи нещо за България и за Европа, със скромните си възможности, които имаме. Още веднъж добре дошли на всички, успешно председателство“, каза Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер: Българското председателство съвпада с ключов момент за определяне на бъдещето на ЕС, не мога да си представя по-добър лидер от Бойко Борисов

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер: Българското председателство съвпада с ключов момент за определяне на бъдещето на ЕС, не мога да си представя по-добър лидер от Бойко Борисов

11 Януари 2018 | 20:08 | Агенция "Фокус"
София. Председателството съвпада с ключов момент, ред знакови инициативи за определяне на бъдещето на ЕС са в ход, не бих могъл да си представя по-добра личност от добрия ми приятел Бойко Борисов, която да поеме лидерството за 6 месеца, а и за по-нататък. Това каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС в Народния театър „Иван Вазов“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Преди 11 години, през 2007 година, България стана член на ЕС, но процесът започна много дълго преди това. Гордея се, че съм малка част от присъединяването на България“, посочи той. „Помня и друг момент от присъединяването на България към ЕС, в 1977-година в сонда в Космоса. Не знаем дали някой слуша тези гласове, но те заслужават да бъдат там“, коментира Жан-Клод Юнкер. „България води Европа от тази вечер, България е страна, към която изпитвам особена слабост“, заяви той. „Вашето място е в Европа, в еврото и ние сътрудничим с вас по този въпрос. Комисията е на страната на България“, изтъкна председателят на ЕК. „Съединението прави силата“, желая ви късмет и всичко най-хубаво за идното Председателство“, каза още Юнкер.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни: Българското председателство е добро време за размисъл как да направим ЕС по-ефективен, по-демократичен и по-гъвкав

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни: Българското председателство е добро време за размисъл как да направим ЕС по-ефективен, по-демократичен и по-гъвкав

11 Януари 2018 | 20:06 | Агенция "Фокус"
София. Българското председателство е добро време за размисъл как да направим ЕС по-ефективен, по-демократичен и по-гъвкав. Това каза председателят на Европейския парламент Антонио Таяни по време на официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС в Народния театър „Иван Вазов“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Съединението прави силата – девизът на Българи, който е избрани и за девиз на българското председателство на Съвета на ЕС. Заедно действително ние следва да преборим предизвикателствата и да направим Европа готова за бъдещето. Сега е добро време за размисъл как да направим ЕС по-ефективен, по-демократичен и по-гъвкав спрямо нашите граждани и особено по-младото поколение. Трябва да се вслушаме внимателно в техния глас и в техните очаквания“, заяви Антонио Таяни. „Миналият ноември имах привилегията да участвам в събирането на политическите лидери в Европа и в срещата със студентите от Софийския университет. Бях впечатлен от ентусиазма и знанието на българските студенти. Те имат огромни очаквания от Европа и разчитат на нас за конкретни отговори. Основното бе, че те искат повече заетост, повече работни места. За да създадем това, следва да привлечем повече инвестиции, особено в дигитална техника, туризъм. Нашите очаквания са да се фокусираме върху дигиталната техника и иновациите. Българските студенти също така ни помолиха да разрешим кризата с миграцията. Те бяха убедени, че единство общо европейско решение може да прекъсне притокът на мигранти. Те са прави в това. Ние всички сме съгласни, че европейската система следва да се приспособи към новите предизвикателства. Това трябва да стане в дух на сътрудничество и българското председателство е начин да се премина към конкретни действия“, каза още Таяни. Той благодари на българските институции и правителството за силния ангажимент в защита на общата граница на ЕС, както и за чудесното сътрудничество между българската армия и полиция и европейските им колеги. Антонио Таяни изрази надежда българското председателство да „павира“ пътят за по-доброто сътрудничество между ЕС и страните от Западните Балкани. „Европейският парламент е готов да помогне на вашето председателство по всички възможни начини“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Туск: Кой друг, ако не наследниците на най-старата държава в Европа, би бил на висотата на задачата да се поднови европейската перспектива на Западните Балкани

Доналд Туск: Кой друг, ако не наследниците на най-старата държава в Европа, би бил на висотата на задачата да се поднови европейската перспектива на Западните Балкани

11 Януари 2018 | 20:03 | Агенция "Фокус"
София. Добре е, че един от приоритетите на българското председателство е бъдещето на Западните Балкани. Кой друг, ако не вие, потомците на Спартак, наследниците на най-старата държава в Европа, вие които никога не сте загубили бойно знаме в битка, кой друг би бил на висотата на тази важна и изключително трудна задача да се поднови европейската перспектива за целия регион. Това каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск по време на официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС в Народния театър „Иван Вазов“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Туск, който произнесе речта си на български език, започна със стихотворението „Отечество любезно“ на Иван Вазов. „Като поляк, аз добре разбирам колко много работа, кураж и решимост ви е струвало на вас, българите, да постигнете тези европейски успехи за вашето Отечество“, каза Туск. „Никой не ви е дал нищо даром, вие самите на първо място сте творците на този исторически обрат, на тези нови по-нови красоти. По-младите поколения навярно свързват театъра, в който се намираме по-скоро с известния актьор Захари Бахаров и ролята му в култовия сериал „Игра на тронове“, отколкото с поезията на Вазов“, каза Туск. По думите му обаче историята на Балканите е по-интересна отколкото „Игра на тронове“. Според него всички искат сценария на Балканите да е стабилност, сигурност и благоденствие. Това заслужават хората в целия този регион“, посочи председателят на Европейския съвет. По думите му ЕС съществува, за да превърне именно този сценарий в реалност. „Вие винаги сте били решителни и смели, което потвърдихте и през последните години. Ето защо аз вярвам, че вашето председателство ще бъде толкова резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков в световната купа. С министър-председател, който би могъл да сплаши не един тракийски войн, ще се справите“, каза Туск.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Българските народни представители ще дадем своя принос към формирането на ключовите европейски политики

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Българските народни представители ще дадем своя принос към формирането на ключовите европейски политики

11 Януари 2018 | 20:01 | Агенция "Фокус"
София. Българските народни представители ще дадем своя принос към формирането на ключовите европейски политики. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС в Народния театър „Иван Вазов“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За мен е изключително удоволствие да приветствам всички вас по повод официалното откриване на първото Българско председателство на съвета на ЕС. 11 години след присъединяването на страната ни към Съюза на 1 януари 2007 г. - за нас това е чест, но и голяма отговорност“, заяви Караянчева. „Преди всичко бих искала да изразя своята увереност, че България ще бъде успешен ротационен председател на Съвета на ЕС и в продължение на 6 месеца ще е основен двигател на задачите от дневния ред на ЕС. Приемаме председателството като национална и надпартийна кауза, с която да се докажем като подготвен, конструктивен и коректен лидер на предстоящите ключови дебати за бъдещето на Съюза. Пред нас е нелеката отговорност да работим за консенсусни решения в ЕС“, добави тя.
„Имаме политическата воля да продължим да насърчаваме българското правителство в неговата роля на честен и неутрален посредник между държавите членки на ЕС, да постига конкретни резултати по стратегически европейски приоритети както в рамките на 6-месечния период на председателството, така и в контекста на 18-месечната политическа програма на трито – България, Естония и Австрия“, каза още тя.
По думите й българското парламентарно измерение ще следва водещия принцип на председателството за единствено и солидарност по пътя ориентиран към бъдещето. „През идните месеци ние, българските народни представители ще дадем своя ценен принос към формирането на ключовите европейски политики. Искрено вярвам в успеха на първото Българско председателство“, заяви Караянчева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: От 13 века България е Югоизточната порта на Европа - много сме дали и много можем да дадем на нашето европейско семейство

Президентът Румен Радев: От 13 века България е Югоизточната порта на Европа - много сме дали и много можем да дадем на нашето европейско семейство

11 Януари 2018 | 19:51 | Агенция "Фокус"
София. От 13 века България е Югоизточната порта на Европа - много сме дали и много можем да дадем на нашето европейско семейство. Това каза президентът Румен Радев по време на официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС в Народния театър „Иван Вазов“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „От 1 януари поехме председателството на Съвета на ЕС. От 11 години ние сме член на Съюза, но от 13 века България е Югоизточната порта на континента“, каза президентът и посочи, че това е скъпо платен исторически опит. „На Балканите знаем добре, че от разделението покълват трагедии. Европа е твърде голяма, за да бъде монолитна, но и твърде малка, за да бъде разделяна. Затова и мотото на нашето председателство е „Съединението прави силата“. България притежава изпитан във времето модел на добро съжителство между религиите. Ние сме родината на Кирилицата. България, която днес догонва развитите страни в Съюза, спаси своите евреи през най-мрачните години за континента. Това ме кара да вярвам, че много сме дали и много можем да дадем на нашето европейско семейство“, посочи Румен Радев. „Поемаме председателството в труден за Съюза момент. Глобалната несигурност превръща европейската отбрана в императив, миграцията и тероризмът изискват активен диалог с големите съседи на Съюза“, обясни президентът. Държавният глава коментира, че когато проблемите засягат всички, ключът е в реализма и солидарните усилия. „За да пребъде Европа, ни трябват разбираема реч, опростени процедури, взаимно доверие, ново самочувствие и надмогване на егоизма. „Вярвам, че през следващите 6 месеца всички вие нашите гости от Европа ще се чувствате у дома си сред римските руини и православните църкви на България. Особено тук в София, където православна църква, католическа катедрала, джамия и синагога са на няколко стотин метра една от друга. Това е уникално историческо разстояние, което ще напомня на всички нас, че Европа не е само икономическо пространство, а територия на свободата, вкоренена дълбоко в историята, културата и хуманизма, които не бива да загърбваме.
Добре дошли“, каза държавният глава.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Лиляна Павлова: Вярваме, че ЕС ще просперира чрез обединение около това, което ни сближава, а не ако се делим

Министър Лиляна Павлова: Вярваме, че ЕС ще просперира чрез обединение около това, което ни сближава, а не ако се делим

11 Януари 2018 | 19:45 | Агенция "Фокус"
София. Историята ни е научила да бъдем толерантни, гостоприемни и диалогични. Така сме се съхранили 13 века, така вярваме, че ще запазим и ще просперира ЕС, а не ако се делим на малки и големи, на богати и бедни, на Изток и Запад, а само чрез обединението около това, което ни сближава. Това каза министърът на българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова по време на официалното откриване на председателството в Народния театър „Иван Вазов“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За нас българите присъединяването към ЕС преди 11 години беше сбъдната мечта. Днес ми позволете от сърце да благодаря на всички, които през изминалите години и до ден днешен работиха усилено, за да достигнем днес до този исторически за България момент“, посочи тя. „С гордост и самочувствие поемаме отговорността на председател на Съвета на ЕС. Ние българите вярваме в доброто, в доброто утре, имаме волята, енергията и решимостта да работим за него заедно с вас“, заяви Лиляна Павлова. „България има много какво да даде на Европа - от нашата богата култура, история, традиции, фолклор, изкуство, до иновациите, технологиите, знанията и таланта на българите. Нашата древна култура събира най-доброто от всички цивилизации, преминали през земите ни“, посочи министърът. „Готови сме да посрещнем и да преодолеем всички предизвикателства, които стоят пред нас. Повече от всякога вярваме в посланието на Българското председателство- „Съединението прави силата“, каза още тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Лиляна Павлова: Министерството на българското председателство е финансирало с 30 000 лв. интерактивната изложба „България е…“

Министър Лиляна Павлова: Министерството на българското председателство е финансирало с 30 000 лв. интерактивната изложба „България е…“

11 Януари 2018 | 12:49 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на българското председателство е финансирало с 30 000 лв. интерактивната изложба „България е…“. Това каза пред журналисти министърът на българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова след представянето на интерактивната изложба за културно-историческото наследство на България в специално изградено пространство пред Народния театър „Иван Вазов“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Павлова уточни, че за изграждането на шатрата е помогнало и финансирането от страна на ЕК и представителството на ЕК у нас. "Финансирането от страна на министерството е в размер на 30 000 лв.“, обясни Лиляна Павлова.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Лиляна Павлова: Интерактивната изложба „България е…“ ще заведе гостите ни за европредседателството до прекрасните кътчета на страната

Министър Лиляна Павлова: Интерактивната изложба „България е…“ ще заведе гостите ни за европредседателството до прекрасните кътчета на страната

11 Януари 2018 | 12:43 | Агенция "Фокус"
София. Интерактивната изложба „България е…“ ще заведе гостите ни за европредседателството до прекрасните кътчета на страната. Това каза министърът на българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова по време на представянето на интерактивната изложба за културно-историческото наследство на България в специално изградено пространство пред Народния театър „Иван Вазов“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това е изненада, която сме подготвили за всички гости на официалното откриване на българското председателство. Една изненада, която съчетава в себе си модерното и най-новите технологии, които ни дават възможност за този виртуален, дигитален, модерен начин една интерактивна изложба на българската природа, изкуство, красота, мистерия, за да можем да направим и естественото продължение за това, че България е едно съкровище, което трябва да бъде разкрито. Това са 8 теми и всяка една от тях дава продължение на изречението „България е…“. България е мистика, история, култура. Всеки да намери своя отговор какво е България“, заяви министър Павлова. Тя уточни, че очакват много гости и в днешния ден. „Много гости очакваме и по време на председателството – над 25 000 души. Няма как всеки един да бъде заведен в тези прекрасни кътчета на България. Затова се опитахме чрез тази изложба да им го покажем, да могат да го усетят, защото именно този тип представяне ще достигне до тях, все едно са били на място и са ги видели на живо. Това е нашето желание. Изключително благодаря за подкрепата на Валя Балканска и на всички, които са с нас, които да направят тази изложба още по-жива, по-осезаема, за да докоснем сърцата на всички, за да покажем богатата ни история, култура, изкуства, нашите артисти, произведения и всичко това, което имаме, с което сме богати и с което се гордеем. Малко по-късно тук ще дойдат всички международни медии – 56, които също ще имат възможност да видят тази изложба чрез вас“, допълни тя. Павлова уточни, че ще покажат изложбата и на всички българи. „Тя е достъпна вече онлайн на нашия сайт, за да може всеки да я свали и да я види и усети. В 18.30 часа гостите ще могат да я усетят. Днес ще разчитам на вас, уважаеми представители на медиите, вие сте нашите посланици. Мястото беше градено няколко дни – сериозно съоръжение и инфраструктура, за да може да изглежда по този начин. Благодаря за денонощния труд на всички, които работиха. Надявам се, че това ще е една прекрасна, красива, модерна изненада за нашите гости“, каза още Лиляна Павлова.
Люба АЛЕКСИЕВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ЕП Антонио Таяни ще посети София за официалното откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС

Председателят на ЕП Антонио Таяни ще посети София за официалното откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС

11 Януари 2018 | 11:40 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Европейския парламент (ЕП) Антонио Таяни ще посети София, за да участва в официалното откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС заедно с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Това съобщиха от пресслужбата на ЕП. Събитието ще се проведе в Народния театър „Иван Вазов“ от 19:30 часа.
Преди посещението председателят на ЕП Таяни заяви: „Председателството на България идва във важен момент, когато нашият Съюз трябва да удовлетвори очакванията на гражданите във връзка с основни проблеми като миграция, сигурност и създаване на работни места за младите хора.
Убеден съм, че България ще поеме отговорността и ще работи усилено над тези проблеми в тясно партньорство с Европейския парламент“.
Председателят Таяни ще бъде посрещнат от президента на България Румен Радев и премиера Бойко Борисов и ще произнесе реч по време на церемонията по откриването.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: По време на Председателството България ще покаже, че управлението е стабилно и патриотичните формации са надежден партньор

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: По време на Председателството България ще покаже, че управлението е стабилно и патриотичните формации са надежден партньор

11 Януари 2018 | 10:15 | Агенция "Фокус"
София. По време на Председателството България ще покаже, че управлението е стабилно и намеците за нестабилност не са верни, защото отразяват различието в партиите. Различие, което придава многообразие, а не води до разцепление. Това каза председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров в декларация от името на групата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Започваме Председателството с едно невиждано до момента управление - през целия Преход до днес патриотични формации не са участвали във властта“, посочи той. „Убеден съм, че Председателството ще завърши с убеждението, че в България патриотичните формации са надежден партньор“, заяви Волен Сидеров.
„Обединени патриоти“ ще бъде гаранция линията на повишаване на стандарта на живот, на условията за бизнеса и на социалния климат да продължи“, изтъкна председателят на ПГ на „Обединени патриоти“. Според него България не е имала по-добра позиция спрямо Западните Балкани. „Нека да обръщаме по-малко внимание на поръчкови писания в чужди и наши медии, които да ни зареждат с негатизивъм и мазохизъм“, призова Волен Сидеров.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Председателството е шанс да изчистим образа на България – БСП ще бъде конструктивна, но не мислете, че ще мълчим

Корнелия Нинова, БСП: Председателството е шанс да изчистим образа на България – БСП ще бъде конструктивна, но не мислете, че ще мълчим

11 Януари 2018 | 10:02 | Агенция "Фокус"
София. Председателството е шанс да изчистим образа на България – БСП ще бъде конструктивна, но не мислете, че ще мълчим. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация за приоритетите на групата през новия политически сезон, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На 17 януари ще внесем вот на недоверие за корупция. Някои казват - защо го правим на прага на председателството. Правителството няма да падне“, коментира Нинова. Тя обясни, че от БСП го правят, защото правителството създава условия 10 млрд. лв. да се крадат годишно. „Защото според „Евробарометър“ 83% от българите сочат корупцията като основен проблем на държавата. Според българските фирми и българските работодатели - 88% от тях казват, че обществените поръчки се оценяват субективно. Ние няма да мълчим пред това. Казвате 6 месеца да мълчим. Не! Това не са наши думи, а общи оценки на народа и на партньорите. Председателството е шанс да изчистим образа на България“, каза лидерът на БСП. Корнелия Нинова посочи, че председателството е шанс правителството на Бойко Борисов да не си затваря очите пред проблемите и да не казва, че БСП е лошата, а когато европейските партньори определят България като корумпирана кабинетът да твърди, че и там се краде. „Нека това председателство бъде не само оценено като добро домакинство, а България да постигне две цели“, каза Нинова. Тя посочи, целите са накрая европейските партньорите и народът да кажат, че за тези 6 месеца корупцията е намаляла и поне малко стандартът на живот в страната се е доближил до този на европейските граждани. „Това за нас би била успешна политика на председателството. Ние ще работим за това. Ще бъдем конструктивни, но не мислете, че ще мълчим, когато правите грешки и вместо постигането на тези цели водите България назад“, подчерта Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Социологът Кънчо Стойчев: Преекспонирането на българското европредседателство ще доведе до сериозни разочарования

Социологът Кънчо Стойчев: Преекспонирането на българското европредседателство ще доведе до сериозни разочарования

11 Януари 2018 | 09:47 | Агенция "Фокус"
София. Преекспонирането на българското европредседателство ще доведе до сериозни разочарования. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ социологът Кънчо Стойчев. По думите му твърдението, че страната ни председателства Европа е далеч от истината, тъй като ротациононното поемане на тази задача дава на България само техническа функция. „Истината е следната - има Съвет на министрите в Европа, чисто ритуално този съвет, ротационно за шест месеца се председателства от дадена страна. Не искам да подценя ролята на председателя на едно събрание. Това е една техническа функция и да се създават очаквания за някакви постижения на България в изпълнението на тази функция е много подвеждащо и би могло да се превърне в бумеранг и разочарование. Да, ние трябва да се справим с тази техническа задача и смея да твърдя, че ще се справим, но нищо повече от това не следва“, обясни той. Кънчо Стойчев коментира още, че това, което ще последва от председателството е, че България ще попадне под светлините, насочвайки вниманието на Европа към нас. Така обаче изпъкват убийства и корупционни проблеми, с които държавата ни е неспособна да се справи, добави социологът.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Нямаме право да пропиляваме шанса си да бъде чут гласът на България, трябва да работим отговорно и да се водим от националния интерес

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Нямаме право да пропиляваме шанса си да бъде чут гласът на България, трябва да работим отговорно и да се водим от националния интерес

11 Януари 2018 | 09:44 | Агенция "Фокус"
София. Да си дадем ясна сметка, че нямаме право да пропиляваме шанса си да бъде чут гласът на България. Трябва да работим отговорно, да работим ползотворно и да се водим единствено от националния интерес на страната. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в декларация от името на групата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нека да работим всеотдайно за националните интереси на България и за постигане на добри и бързи резултати. Вярвам, че новата година ще е много динамична и ползотворна за работата на българския парламент“, заяви той. „11 години след приемането ни в ЕС предстои да покажем политическа култура и лоялност към европейските ценности. Следващите 6 месеца България е председател на Съвета на ЕС и добрите европейски новини и политически послания към цяла Европа ще тръгват от София“, посочи Цветан Цветанов. „Това прави работата ни като народни представители несъизмеримо по-отговорна, защото знаем, че народът на България не иска да бъдем фон в хор на европейските гласове. Желаем гласът ни да се чува все по-силно и все повече хора да се вслушват в него“, изтъкна той. „Партизанските политически страсти няма как да допринесат за постигане на националните ни цели по време на Председателството“, коментира Цветан Цветанов. „Основните събития на парламентарното измерение на Председателството са 6, като за 3 от тях се очаква в страната ни да дойдат близо 300 делегати и гости”, уточни председателят на ПГ на ГЕРБ. Той поясни, че през новия политически сезон ГЕРБ ще предприеме законодателни инициативи за укрепване на обществения ред и сигурността, в сферата на образованието и труда, здравеопазването и нов достъпен модел за здравни грижи.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Ние сме националният отбор на България, да си дадем сметка, че действията ни ще формират нагласите на европейския елит

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Ние сме националният отбор на България, да си дадем сметка, че действията ни ще формират нагласите на европейския елит

11 Януари 2018 | 09:14 | Агенция "Фокус"
София. В деня, в който България официално поема Председателството на Съвета на ЕС нека си дадем сметка, че ние сме националният отбор на България и нашите действия и послания, които излъчваме ще формират нагласите на европейския елит. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в началото на третата парламентарна сесия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нека си пожелаем конструктивизъм, чувство за общност, повече резултати и по-малко проповеди от парламентарната трибуна“, заяви тя. „Да погледнем на европредседателството не като фон за ляв или десен популизъм, а като повод за сближаване, не за противопоставяне. Да загърбим вродения си нихилизъм, агресивно отрицание, солисти търсят в операта - българският парламент е крайно време да се държи като добре сработен оркестър“, посочи Цвета Караянчева. „В първия парламентарен ден от новия политически сезон Ви поздравявам с настъпването на новата 2018 година. Пожелавам Ви здраве, разбирателство, консенсус, доверие и повече продуктивни дебати и сближаване на позициите по ключовите за страната ни въпроси“, коментира председателят на парламента и пожела на депутатите новата 2018 година да бъде доброплодна и благопреуспяваща.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Лиляна Павлова за протестите и вота на недоверие: Щом са преценили, че сега е моментът - нека

Министър Лиляна Павлова за протестите и вота на недоверие: Щом са преценили, че сега е моментът - нека

11 Януари 2018 | 08:52 | Агенция "Фокус"
София. България е демократична държава, всеки има право да изрази мнението си. Това каза министърът за българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Лиляна Павлова в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. По думите ѝ протестите и криминалните инциденти от последните дни няма да повлияят на имиджа ни пред гостите за председателството. „Нека протестират, ние сме демократична държава, няма какво да крием, всеки има право да изрази мнение, след като е решил, че точно днес е денят", коментира Павлова. По думите ѝ броят им вече е набъбнал до 11. Тя се пошегува, че това е знак, че „искаме да дадем най-доброто от себе си“.
„Дали няма малко да се припокрият и взаимоизядат? Има го и този вариант. Но щом искат да протестират, нека. Дано Европа успее да разграничи кой протест за какво е. Това е малко като да се оплачеш на арменския поп“, заяви тя. Според нея „е прекалено“ да се протестира в момента за проблеми във вътрешнополитически план, но отново заяви: „Нека протестират. Председателството не е нито на правителството, нито на някой от нас, нито мое лично, то е на всички българи“.
По думите ѝ тези демонстрации, заедно с криминалните инциденти от последните дни, са вътрешен проблем и те няма да повлияят на имиджа ни пред гостите за европредседателството.
Павлова посочи още, че опитите за дискредитиране на правителството по директен и индиректен начин са факт. „То очевидно е политическа заявка на опозицията. Но дискредитирането на правителството самоцелно носи изключително негативен отзвук върху държавата“, посочи Павлова.
Помолена да коментира убийството на бизнесмена Петър Христов тя посочи, че „прикачването му към председателството, търсенето на дълбока конспирация е контрапродуктивно“. И призова да оставим органите да си свършат работата.
Спокойствието и сигурността на държавата не са под въпрос и не трябва да се насажда притеснение. Нека не всяваме паника, призова Павлова.
Спрях да се изненадвам, използват се всички начини за дискредитиране. Предлагам да фокусираме усилията си в нещо позитивно, каза още тя.
Министърът изтъкна, че за официалното откриване на българското европредседателство у на идват и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, и председателят на Европейския съвет Доналд Туск, и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, заедно с еврокомисарите. Това не се случва на всяко откриване и е знак за подкрепа, посочи тя.
По думите ѝ европредседателството е важно, защото едно е да виждаш как се управлява една сложна машина, друго е, когато поемеш управлението. Това е добра възможност да знаем и познаваме всяка тема и позицията на всяка държава, което е полезно за нас. Второто е начинът, по който ще защитим нашия национален интерес и интереса на другите държави по важните теми, например сигурността, какъв бюджет и каква Европа искаме. От нас зависи да дадем възможност дебатът да се случи, да сме такъв балансьор и посредник, че да сме обединител, да сме тези, които да намерят баланса за решението. Можем да си върнем и самочувствието, не че сме малки и мълчаливи. Първият успех на България вече в факт – поставихме на дневен ред на темата за Западните Балкани, посочи тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Автентични и модерни фолклорни изпълнения откриват Българското председателство на Съвета на ЕС в София

Автентични и модерни фолклорни изпълнения откриват Българското председателство на Съвета на ЕС в София

11 Януари 2018 | 08:45 | Агенция "Фокус"
София. Изпълнения на автентични фолклорни песни и композиции, старинни църковни песнопения, народни танци и фолклорни ритми със съвременно звучене са включени в културната програма на Церемонията по откриването на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС), която ще се проведе от 19:30 до 20:30 часа в Народния театър „Иван Вазов“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018.
Церемонията ще бъде открита с изпълнение на химна на Република България от Детския хор на Българското национално радио. Следват встъпителни думи от министъра за Българското председателство Лиляна Павлова и речи на президента на Република България Румен Радев, председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, председателя на Съвета на Европейския съюз Доналд Туск, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателя на Република България Бойко Борисов. След панела с речите Детският хор ще изпълни и химна на Европейския съюз.
В културната програма са включени изпълнения на камерния ансамбъл „Йоан Кукузел-Ангелогласният”, вокалната акапелна формация „Ева Квартет”, Стоян Янкулов и ансамбъл „Чинари”, Националния фолклорен ансамбъл „Българе”, инструменталната формация „Булгара” и дуета Крис и Велин.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят и членовете на Европейската комисия ще бъдат на официално посещение в България по повод откриването на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз

Председателят и членовете на Европейската комисия ще бъдат на официално посещение в България по повод откриването на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз

11 Януари 2018 | 08:22 | Агенция "Фокус"
София. Днес и 12 януари председателят Жан-Клод Юнкер и членовете на Европейската комисия (EK) ще бъдат на официално посещение в България по повод откриването на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Церемонията по откриване започва с концерт в 19:00 часа и ще бъде последвана от официална вечеря, на която домакин е премиерът Бойко Борисов. Това съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България.
На 12 януари членовете на Европейската комисия ще участват в срещи с министрите от българското правителство, на които ще обсъждат основните приоритети на Председателството, сред които: външни работи, сигурност и отбрана, миграция и правосъдие; приобщаваща и стабилна Европа, близка до гражданите; конкурентна, иновативна и дигитална Европа.
След обсъжданията ще се проведе общо заседание на Колегиума на комисарите и българското правителство с участието на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателя Бойко Борисов.
Председателят Юнкер и премиерът Борисов ще дадат и пресконференция за медиите.
В програмата на Председателя Юнкер са включени и самостоятелни срещи с президента на Република България Румен Радев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и министър-председателя Бойко Борисов. Колегиумът на комисарите ще се срещне и с Председателския съвет на Народното събрание.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще участва в церемонията по откриването на Българското председателство на Съвета на ЕС

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще участва в церемонията по откриването на Българското председателство на Съвета на ЕС

11 Януари 2018 | 07:46 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще участва в церемонията по откриването на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС) в Народния театър „Иван Вазов“. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Церемонията ще започне с изпълнение на химна на Република България от Детския хор на Българското национално радио. Следват встъпителни думи от министъра за Българското председателство Лиляна Павлова и речи на президента на Република България Румен Радев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, председателя на Европейския съвет Доналд Туск, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателя на Република България Бойко Борисов. След това Детският хор ще изпълни и химна на Европейския съюз.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Въвеждат се промени в движението заради откриването на Българското председателство на съвета на ЕС и посещение на Колежа на членовете на ЕК

София: Въвеждат се промени в движението заради откриването на Българското председателство на съвета на ЕС и посещение на Колежа на членовете на ЕК

11 Януари 2018 | 07:45 | Агенция "Фокус"
София. Въвеждат се промени в движението в центъра на София, свързани с церемонията по откриването на Българското председателство на съвета на Европейския съюз (ЕС) и посещение на Колежа на членовете на Европейската комисия (ЕК). Това съобщиха от пресцентъра на Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018.
Забраняват се престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите, превозващи участниците в мероприятията, както следва:
До отпътуване на делегациите на 12 януари 2018 г.:
- на ул. „Ген. Гурко” между ул. „Г. С. Раковски” и ул. „Кн. Александър І”.
До приключване на мероприятията 11 януари 2018 г.:
- на ул. „Кн. Александър І” между ул. „Ген. Гурко” и бул. „Цар Освободител”;
- на ул. „Аксаков” между ул. „Дякон Игнатий” и ул. „Г.С.Раковски”;
- на ул. „Дякон Игнатий” между ул. „Ген. Гурко” и бул. „Цар Освободител”;
- на ул. „Кузман Шапкарев” между ул. „Иван Вазов” и ул. „Ген. Гурко”;
- на ул. „Славянска” между ул. „Г.С.Раковски” и ул. „Дякон Игнатий”;
- на ул. „Г.Бенковски” между бул. „Цар Освободител” и ул. „Иван Вазов”;
- на ул. „Иван Вазов” между ул. „Г. С. Раковски” и ул. „Дякон Игнатий”.
От 06.30 часа до приключване на събитията на 11 януари 2018 г.:
- на площад „Кн. Александър І”, срещу Национална художествена галерия;
- на пл. „Кн. Александър І” между бул. „Цар Освободител” и ул. „Московска”.
От 17.30 часа на 11 януари 2018 г. са приключване на мероприятията на 12 януари 2018 г.:
- на ул. „Доспат” между бул. „Витоша” и ул. „Баба Неделя”;
. на ул. „Баба Неделя”;
- на ул. „Д-р Христо Стамболски”.
Забранява се влизането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите обслужващи мероприятията, само при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция” при СДВР, както следва:
От 08.00 часа до приключване на 11 януари 2018 г.:
- по ул. „Ген. Гурко” между ул. „Г.С.Раковски” и ул. „Кн. Александър І”;
- по ул. „Кн. Александър І” между ул. „Ген. Гурко” и бул. „Цар Освободител”;
- по ул. „Аксаков” между ул. „Дякон Игнатий” и ул. „Г. С. Раковски”;
- по ул. „Дякон Игнатий” между ул. „Ген. Гурко” и бул. „Цар Освободител”;
- по ул. „Кузман Шапкарев” между ул. „Иван Вазов” и ул. „Ген. Гурко”;
- по ул. „Славянска” между ул. „Г.С.Раковски” и ул. „Дякон Игнатий”;
- по ул. „Г.Бенковски” между бул. „Цар Освободител” и ул. „Иван Вазов”;
- по ул. „Иван Вазов” между ул. „Г.С.Раковски” и ул. „Дякон Игнатий”.
От 08.00 часа на 12 януари 2018 г. до приключване на мероприятията:
- по ул. „Доспат” между бул. „Витоша” и ул. „Баба Неделя”;
- по ул. „Баба Неделя”;
- по ул. „Д-р Христо Стамболски”.
За времето от 11.00 до 12.00 часа на 12 януари 2018 г. се закрива спирка с код 0395 (бул. "Черни връх"), под „Моста на влюбените”, след бул. „Черни връх”, посока бул. „България”.
Столична дирекция на вътрешните работи осигурява охрана на мероприятието, постове за контрол и регулиране на движението на възлови кръстовища за горепосоченото време и места.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Официалният старт на Българското председателство ще бъде даден на тържествена церемония в Народния театър

Официалният старт на Българското председателство ще бъде даден на тържествена церемония в Народния театър

11 Януари 2018 | 07:06 | Агенция "Фокус"
София. Официалният старт на първото Българско председателство на Съвета на ЕС 2018 ще бъде даден с тържествена церемония в Народния театър. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Преди официалното откриване премиерът Бойко Борисов ще проведе работна среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, на която ще бъдат обсъдени предизвикателствата пред Европа по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Във фокуса на срещата ще бъдат българските приоритети, част от програмата на триото Естония - България - Австрия. Това са перспективата пред Западните Балкани, продължаването на кохезията, сигурността и стабилността на ЕС, цифровата икономика, както и бъдещето на Европа и младите хора в Общността.
Председателят на Европейския съвет пристига в България за откриването на първото Българско председателство на Съвета на ЕС, което ще стане с откриващ концерт в Народния театър. Освен него, официални гости на церемонията ще са президентът на Република България Румен Радев, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателят на Република България Бойко Борисов.
Преди тържественото откриване в Народния театър официалните гости ще разгледат интерактивна изложба с фотографии и картини на големи български художници. Мултимедийната експозиция ще бъде прожектирана върху разнообразни по размери и форми прожекционни площи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Официалният старт на Българското председателство ще бъде даден на тържествена церемония в Народния театър на 11 януари

Официалният старт на Българското председателство ще бъде даден на тържествена церемония в Народния театър на 11 януари

10 Януари 2018 | 17:36 | Агенция "Фокус"
София. Официалният старт на първото Българско председателство на Съвета на ЕС 2018 ще бъде даден на 11 януари с тържествена церемония в Народния театър. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Преди официалното откриване премиерът Бойко Борисов ще проведе работна среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, на която ще бъдат обсъдени предизвикателствата пред Европа по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Във фокуса на срещата ще бъдат българските приоритети, част от програмата на триото Естония - България - Австрия. Това са перспективата пред Западните Балкани, продължаването на кохезията, сигурността и стабилността на ЕС, цифровата икономика, както и бъдещето на Европа и младите хора в Общността.
Председателят на Европейския съвет пристига в България за откриването на първото Българско председателство на Съвета на ЕС, което ще стане с откриващ концерт в Народния театър. Освен него, официални гости на церемонията ще са президентът на Република България Румен Радев, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателят на Република България Бойко Борисов.
Преди тържественото откриване в Народния театър официалните гости ще разгледат интерактивна изложба с фотографии и картини на големи български художници. Мултимедийната експозиция ще бъде прожектирана върху разнообразни по размери и форми прожекционни площи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев ще участва в церемонията за откриването на Българското председателство на Съвета на ЕС на 11 януари

Президентът Румен Радев ще участва в церемонията за откриването на Българското председателство на Съвета на ЕС на 11 януари

10 Януари 2018 | 14:05 | Агенция "Фокус"
София. На 11 януари 2018 г. от 19.00 часа в Народния театър „Иван Вазов“ държавният глава Румен Радев ще участва в церемонията за откриването на Българското председателство на Съвета на ЕС. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Президентът ще бъде и гост на концерта по случай началото на Председателството.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Скопие се провежда лидерска среща за референдума за името. 19 юли 2018 г.
В Скопие се провежда лидерска среща за референдума за името. 19 юли 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.