НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:02


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Чешкият президент призова НАТО да се активизира в борбата срещу „ислямския тероризъм“

ТАСС: Чешкият президент призова НАТО да се активизира в борбата срещу „ислямския тероризъм“

26 Декември 2017 | 18:50 | Агенция "Фокус"
Прага. Северноатлантическия алианс трябва да се бори по активно с „ислямския тероризъм“. Това заяви във вторник президентът на Чешката република Милош Земан, в рамките на традиционното си коледно обръщение към гражданите на страната, предава ТАСС.
„Ние (Чехия) сме част от ЕС и НАТО“, отбеляза той. „Ние трябва да действаме по-енергично в тези организации и да бъдем уверени, че партньорите ни, когато нещо не им харесва, ще ни съобщят за това“. „НАТО трябва да бъде значително по-активна в борбата с ислямския тероризъм“, подчерта Земан.
Той отново повтори, че принудителните механизми за разпределяне на бежанците в ЕС са неприемливи. „Миграционните квоти трябва да се определят в съответствие с нашите национални интереси. Никой не може да ни диктува кой да приемем на своята територия. Вярвам, че проектът за квотно разпределение на мигрантите ще отиде на боклука на историята, а след една година, вече никой няма да говори за него“, заяви чешкият президент.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 РИА Новости: Китайският външен министър заяви, че палестинският въпрос е „историческа трагедия“

РИА Новости: Китайският външен министър заяви, че палестинският въпрос е „историческа трагедия“

22 Декември 2017 | 10:35 | Агенция "Фокус"
Пекин. Според китайския външен министър Уан И въпросът за създаването на Палестинската държава остава нерешен вече десетилетия и е историческа трагедия, която не трябва да продължава повече, предава РИА Новости.
„Палестинският народ има законното право да създаде своя държава, това е общото тълкувание на цялата световна общност. Вече изминаха 70 години откакто ООН взе решение по въпроса, но мечтата на палестинците да имат своя държава така и не се осъществи. Това е историческа трагедия, която не може да продължава повече“, заяви Уан И. Той подчерта, че насоката за решаването на конфликта вече е определена – създаване на две държави.
Министърът призова диалогът между Израел и палестинците да се възобнови.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мевлют Чавушоглу: Вотът на Общото събрание за Ерусалим показа, че достойнството и суверенитета не са за продан

Мевлют Чавушоглу: Вотът на Общото събрание за Ерусалим показа, че достойнството и суверенитета не са за продан

21 Декември 2017 | 22:04 | Агенция "Фокус"
Анкара. Главната статия на първа страница на турския вестник Daily Sabah също е посветена на резолюцията на ООН за Ерусалим, като изданието цитира изказване на първия дипломат на Анкара. Според Мевлют Чавушоглу, фактът, че Общото събрание на ООН е гласувало убедително да осъди решението на американския президент Доналд Тръмп, с което той признава Ерусалим за израелска столица, показва че достойнството и суверенитетът „не са за продан“.
Турският външен министър разкритикува заплахите на САЩ, направени малко преди срещата на Общото събрание, отбелязва вестникът. Според Чавушоглу, коментарите на Вашингтон за спиране на средствата за развитие към организацията и страните, които са гласували „За“ приемането на решението, са „хулиганство“ и напълно неприемливи.
„Може да сте силни, но това не означава, че сте прави“, обърна се външният министър към САЩ, цитиран от изданието.
„Ерусалим е свещен за три монотеистични религии, хуманитарен дълг е да спасим града“, завърши обръщението си Чавушоглу.
Сред 35-те държави, които се въздържаха от вземане на страна са Австралия, Канада, Мексико и Филипините, отбелязва изданието.

Агенция "Фокус" припомня: Турция бе една от страните, които разкритикуваха най-остро взетото от Белия дом на шести декември решение. След като във вторник САЩ наложиха вето върху опит на Съвета за сигурност на ООН да осъди решението на Вашингтон, Анкара, заедно с Йемен, бе инициатор на извънредната среща на Общото събрание в четвъртък, 21 декември.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Haaretz: Общото събрание на ООН нанесе удар срещу Доналд Тръмп и Бенямин Нетаняху

Haaretz: Общото събрание на ООН нанесе удар срещу Доналд Тръмп и Бенямин Нетаняху

21 Декември 2017 | 21:36 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Общото събрание на ООН нанесе удар срещу американския президент Доналд Тръмп и израелския премиер Бенямин Нетаняху, такова е водещото заглавие на страниците на израелския вестник Haaretz. Изданието пояснява, че по време на извънредната среща на Общото събрание на организацията в четвъртък, 21 декември, 128 държави решиха да гласуват против действията на американския президент, който призна Ерусалим за израелска столица, като само девет бяха против.
Изданието посочва, че сред страните, подкрепящи резолюцията са Индия, Русия и Китай, които израелският премиер е смятал за свои съюзници. Но вестникът отбелязва, че някои държави са поднесли приятна изненада, като пояснява, че става въпрос за Унгария, Чешката република, Латвия, Румъния, Хърватия и Полша, които са сред 35-те въздържали се.
Изданието цитира реакцията на Нетаняху, който минути след края на вота заявим, че „Израел напълно отхвърля това абсурдно решение“. Министър-председателят продължи с думите „Ерусалим е наша столица, винаги е била и винаги ще бъде. Но аз оценявам факта, че нарастващ брой държави отказаха да участват в този театър“.
Израелското издание подкрепя своя премиер, като обръща внимание на „силните думи“, които според редакцията Нетаняху е използвал.
Представителят на Израел в ООН Дани Данън от своя страна нарече подкрепилите решението държави „кукли на конци“, като изрази увереността си, че „резолюцията е нищо повече от разсейване“, като тя „без съмнение ще свърши в кошчето за боклук на историята“.
САЩ също осъдиха гласуването, коментира изданието. „Съединените щати ще запомнят деня, в който бе организирана атака срещу нас в ООН“, заяви американският постоянен представител Ники Хейли заяви.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Post: ООН осъди решението на администрацията на Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел

Washington Post: ООН осъди решението на администрацията на Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел

21 Декември 2017 | 20:31 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Общото събрание на ООН гласува със смазващо мнозинство да осъди решението на администрацията на американския президент Доналд Тръмп, с което Белия дом призна Ерусалим за столица на Израел. Въпреки откровените заплахи на Вашингтон, че САЩ ще спрат финансирането си за организацията, 128 държави гласуваха „За“ приемането на решението, отбелязва американското издание Washington Post, като информира още, че девет страни са били против, а 35 въздържали се.
Решението обаче не е обвързващо юридически, припомня изданието, като цитира думи на американския постоянен представител в ООН Ники Хейли, според които американското посолство в Израел ще бъде преместено от Тел Авив в Ерусалим и „никакво решение на ООН не може да промени това“. Вотът на организацията обаче ще промени възгледите на Вашингтон към световната организация, смята Хейли.
Малко след гласуването, израелският премиер Бенямин Нетаняху благодари на Хейли и Тръмп затова че са „застанали зад Израел и зад истината“, защото „в крайна сметка, истината ще възтържествува“.
Макар да не е обвързващо, решението носи политическо съобщение, смята вестникът, като то ще даде отзвук най-вече в Близкия изток, където решението на американския президент даде началото на бурни граждански протести и остри държавни реакции.
Сред осъдилите решението на Белия дом държави са и неприятели на администрацията на Доналд Тръмп като Венецуела, Сирия и Северна Корея, завършва кометара си изданието.

Агенция "Фокус" припомня: Израел установява контрол над Източен Ерусалим през 1967 г. след Шестдневната война, като по-късно анексира завладените територии. Държавата смята града за своя единна и неделима столица. От своя страна палестинците желаят Източен Ерусалим да бъде столица на бъдеща независима тяхна държава. Всички страни, които имат дипломатически отношения с Израел са разположили своите посолства в Тел Авив за да избегнат вземане на страна в спора между Израел и Палестинската автономия.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бенямин Нетаняху: Не приемаме решението на ООН за Ерусали, но сме доволни след гласуването

Бенямин Нетаняху: Не приемаме решението на ООН за Ерусали, но сме доволни след гласуването

21 Декември 2017 | 20:16 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Израелският премиер Бенямин Нетаняху осъди решението на Общото събрание на ООН за Ерусалим, но заяви че е доволен заради големия брой страни, които не са подкрепили осъждането на действията на американския президент Доналд Тръмп да признае града за столица на Израел. Това съобщава AFP.
Министър-председателят заяви малко след вота, че „ние няма да приемем решението на ООН, но сме доволни от големия брой държави, които избраха да не го подкрепят.“

Агенция „Фокус“ припомня На извънредна среща на Общото събрание на ООН, проведена в четвъртък, 21 декември, 128 държави осъдиха решението на Белия дом да признае Ерусалим за столица на Израел. Девет страни се обявиха против, докато 35 се въздържаха. Така ООН призова САЩ да се откаже от действията си, но за Вашингтон решението на организацията няма обвързващ юридически характер.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Палестинската автономия приветства решението на ООН за Ерусалим

AFP: Палестинската автономия приветства решението на ООН за Ерусалим

21 Декември 2017 | 20:09 | Агенция "Фокус"
Рамала. Президентът на Палестинската автономия Махмуд Аббас приветства приетото от ООН решение, с което организацията осъжда признаването на Ерусалим за столица на Израел, това съобщава AFP, като се позовава на съобщена от говорителя на Аббас информация.
„Решението на ООН отново потвърждава, че справедливата палестинска кауза се радва на подкрепата на международната право и никакво решение от която и да е страна може да промени това“, се казва в направено изявление.
„Ние няма да прекратим усилията си в ООН и международните форуми с които искаме прекратяване на окупацията и създаване на независима палестинска държава със столица Източен Ерусалим“, се казва още в разпространеното съобщение.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Американският постоянен представител в ООН Ники Хейли: САЩ не желаят да си плащат за неуважение

Американският постоянен представител в ООН Ники Хейли: САЩ не желаят да си плащат за неуважение

21 Декември 2017 | 19:50 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Американският постоянен представител в ООН Ники Хейли заяви в четвъртък, малко след като Общото събрание на ООН осъди решението на Белия дом за Ерусалим, че организацията не може да очаква САЩ „да си плащат за привилегията да не бъдат уважавани“, пише американското издание Washington Examiner.
Хейли отбеляза, че от страната ѝ се иска да „плаща повече отколкото която и да е друга държава“, срещу което получава тази „съмнителна разлика“ между вложено и получено.
Изданието цитира още от думите на американския постоянен представител, според които „ние имаме задължение да искаме повече от нашите инвестиции. И ако нашите инвестиции се провалят, имаме задължени да вложим парите си по по-продуктивни начини“.
Хейли продължи протеста си срещу взетото решение, като отбеляза, че „САЩ ще запомнят този ден, в който бяхме атакувани в Общото събрание защото упражняваме правата си на суверенна нация“. „Ще си го спомним, когато отново бъдем призовани да дадем най-голямата вноска в бюджета на организацията,“ продължи Хейли и завърши с думите: „Ще си го спомним, когато толкова много страни дойдат при нас, какъвто навик имат, за да искат от нас да плащаме повече и използваме влиянието си в тяхна полза“.
Постоянният представител напомни, че решението на Тръмп от шести декември да признае Ерусалим за израелска столица не влиза в противоречие с възможността да бъдат водени преговори за двустранно решение на проблема между Израел и Палестинската автономия.

Агенция „Фокус“ припомня Изказването на Хейли е направено, след като на извънредна среща на Общото събрание на ООН, проведена на 21 декември, четвъртък, 128 държави осъдиха решението на Белия дом да признае Ерусалим за столица на Израел. Девет страни се обявиха против, докато 35 се въздържаха. Така ООН призова САЩ да се откаже от действията си, но за Вашингтон решението на организацията няма обвързващ юридически характер.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Общото събрание на ООН гласува 128 на девет гласа срещу решението на Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел

AFP: Общото събрание на ООН гласува 128 на девет гласа срещу решението на Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел

21 Декември 2017 | 19:31 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Общото събрание на ООН гласува с 128 гласа „За“, девет „Против“ и 35 въздържали се, да осъди решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, съобщава AFP.
По-рано държавният глава на САЩ заяви, че „ние гледаме“ като заплаши с контрамерки срещу страните, които смятат да подкрепят решението за отхвърляне на позицията на Белия дом.
Американският постоянен представител в ООН Ники Хейли отбеляза малко преди вота, че решението ще определи начина, по който САЩ ще гледат на организацията в бъдеще.
Гласуваното от ООН решение обаче не е юридически задължаващо спрямо САЩ.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Представителят на Израел в ООН: Няма да ни изгоните от Ерусалим

Представителят на Израел в ООН: Няма да ни изгоните от Ерусалим

21 Декември 2017 | 18:24 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Представителят на Израел в ООН заяви в четвъртък, по време на извънредното заседание на Общото събрание на организацията, че „никаква резолюция… няма да ни изгони от Ерусалим“, съобщава AFP.
Изявлението на представителя Дани Данън е направено на фона на очакваното гласуване на резолюция на Общото събрание, която да обяви Ерусалим за проблем между Израел и Палестинската автономия и анулира всяко решение относно статута на града, включително признаването му за израелска столица от на американския президент Доналд Тръмп.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Американският постоянен представител в ООН Ники Хейли: Това гласуване ще бъде запомнено

Американският постоянен представител в ООН Ники Хейли: Това гласуване ще бъде запомнено

21 Декември 2017 | 18:16 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Американският постоянен представител в ООН Ники Хейли заяви в четвъртък, по време на срещата на Общото събрание на ООН за Ерусалим, че „това гласуване ще бъде запомнено“, съобщава AFP.
Докато правеше своето изявление от трибуната, Хейли поясни, че „това гласуване ще определи как американците ще гледат на ООН и как ние ще гледаме на страни, които проявяват неуважение срещу нас в Организацията“.

Агенция „Фокус“ припомня: 193-е държави-членки трябва да гласуват по проекторезолюция, която да обяви Ерусалим за проблем между Израел и Палестинската автономия, който следва да бъде решен посредством двустранни преговори и според която също така всяко решение относно статута на града трябва да бъде анулирано.
По-рано тази седмица САЩ наложиха вето върху решение на Съвета за сигурност на организацията, което смяташе да обяви за невалидно признаването на града за израелска столица от страна на Белия дом.

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Общото събрание на ООН започна заседанието за Ерусалим

AFP: Общото събрание на ООН започна заседанието за Ерусалим

21 Декември 2017 | 17:26 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Общото събрание на ООН започна заседанието си, на което трябва да бъде обсъдено решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, съобщава AFP.
193-е държави-членки ще гласуват по проекторезолюция, която обявява Ерусалим за проблем между Израел и Палестинската автономия, който трябва да бъде решен посредством двустранни преговори и според която също така всяко решение относно статута на града трябва да бъде анулирано.
По-рано тази седмица САЩ наложиха вето върху решение на Съвета за сигурност на организацията, което смяташе да обяви за невалиди действията на Тръмп. Американският постоянен представител в ООН Ники Хейли заяви във вторник, че след заседанието то 21 декември, на САЩ „ще им бъдат лепнати някои неприятни определения“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В навечерието на вота на ООН за решението на Ерусалим: Бенямин Нетаняху отхвърли резултатите от гласуването

В навечерието на вота на ООН за решението на Ерусалим: Бенямин Нетаняху отхвърли резултатите от гласуването

21 Декември 2017 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. В навечерието на гласуването в Общото събрание на ООН на резолюция срещу решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, министър-председателят Бенямин Нетаняху отхвърли резултатите от вота, предава AFP.
„Израел отхвърля категорично този вот, макар още да не е минал“, категоричен бе Нетаняху в рамките на церемония, провеждана в южната част на страната.
„Отношението към Израел от много нации в света, на всички континенти, се променя отвъд стените на ООН и в крайна сметка ще се промъкне в ООН – този дом на лъжите", коментира Нетаняху.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Доналд Тръмп заплаши да намали американската помощ към държавите, гласували в ООН срещу решението му за Израел

Reuters: Доналд Тръмп заплаши да намали американската помощ към държавите, гласували в ООН срещу решението му за Израел

20 Декември 2017 | 22:01 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да намали финансовата помощ към страните, гласували в полза на проекторезолюцията на ООН срещу решението му да признае Ерусалим за столица на Израел, предава Reuters.
„Те получават стотици милиони и дори милиарди долари, а след това гласуват срещу нас. Е, ние гледаме кой как гласува. Нека гласуват срещу нас. Ще спестим много пари. Все ни е тази“, заяви Тръмп.
Общото събрание на ООН ще проведе рядка извънредна сесия по молба на арабските и мюсюлмански държави относно спорното решение на САЩ.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Кралят на Саудитска Арабия прие президента на Палестинската автономия

Reuters: Кралят на Саудитска Арабия прие президента на Палестинската автономия

20 Декември 2017 | 19:00 | Агенция "Фокус"
Рияд. Кралят на Саудитска Арабия Салман прие президента на Палестинската автономия Махмуд Аббас в Рияд и го увери в подкрепата си към палестинския народ, предава Reuters.
Кралят увери палестинския лидер, че Саудитска Арабия продължава да подкрепя правото на палестинците за независима държава с Източен Ерусалим като нейна столица. Двамата лидери също така обсъдиха последното развитие в палестинските територии.
Саудитска Арабия осъди решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел и смята, че то ще нарани чувствата на мюсюлманите по света.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Палестински министър осъди „заплахите на САЩ“ преди гласуването на Общото събрание на ООН относно Ерусалим

AFP: Палестински министър осъди „заплахите на САЩ“ преди гласуването на Общото събрание на ООН относно Ерусалим

20 Декември 2017 | 18:17 | Агенция "Фокус"
Рамала. Външният министър на палестинската автономия Рияд ал Малки обвини САЩ, че „заплашват“ страните членки на Общото събрание на ООН преди гласуването в него, което трябва да отхвърли решението на Вашингтон да признае Ерусалим за столица на Израел, предава AFP.
Според Ал Малки САЩ „правят поредната грешка, разпространявайки писмо, с което се опитват да заплашват другите държави и суверенните им решения да изберат как да гласуват“.
По-рано постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли предупреди страните, че ще ги докладва на президента Доналд Тръмп, ако те подкрепят проекторезолюцията, отхвърляща признаването.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли: На САЩ ще им бъдат лепнати някои определения, когато Общото събрание гласува резолюцията за Ерусалим

Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли: На САЩ ще им бъдат лепнати някои определения, когато Общото събрание гласува резолюцията за Ерусалим

20 Декември 2017 | 05:20 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли заяви, че на САЩ ще им бъдат лепнати някои неприятни определения, когато Общото събрание гласува резолюцията за отмянана на решението на Белия дом за Ерусалим. Това пише американското издание The Hill.
По думите на Хейли, „в ООН винаги ни призовават да правим повече и да даваме повече. Така че, когато ние вземаме решение, по волята на американския народ, относно това къде да разположим своето посолство, не очакваме тези, на които помагаме, да ни атакуват. В четвъртък ще се проведе гласуване, критикуващо нашето решение. На САЩ ще им бъдат лепнати някои определения“.
Съобщението на Хейли е публикувано на официалната ѝ страница в социалната мрежа „Туитър“.
По-рано във вторник Съветът за сигурност на ООН гласува резолюция за отменяне на решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за израелска столица. На проекта бе наложено вето от страна на САЩ. В четвъртък се очаква Общото събрание на организацията, по време на извънредно заседание, да призове Вашингтон да отмени решението си относно Ерусалим.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Махмуд Аббас може да посети Русия в най-скоро време

ТАСС: Махмуд Аббас може да посети Русия в най-скоро време

19 Декември 2017 | 19:25 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Палестинската автономия Махмуд Аббас може скоро да посети Русия. Това заяви във вторник пред журналистите съветникът на палестинския президент по външнополитическите въпроси и международните отношения Набил Шаат, предава ТАСС.
„Да, той ще посети“ Русия, заяви той, отговаряйки на съответстващ въпрос. „Президентът беше в Русия няколко пъти и ще отиде пак. Той ме изпрати преди своята визита, защото трябваше да пътува до Саудитска Арабия и Катар. В момента той пътува към Париж“, добави Шаат.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: След ветото на САЩ, Общото събрание на ООН ще се събере, за да обсъди статута на Ерусалим

Reuters: След ветото на САЩ, Общото събрание на ООН ще се събере, за да обсъди статута на Ерусалим

19 Декември 2017 | 18:05 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Общото събрание на ООН, съставено от делегациите на 193 държави, ще проведе рядка извънредна сесия в четвъртък, по искане на арабските и мюсюлманските страни, заради решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, предава Reuters.
Палестинският пратеник пред ООН Рияд Мансур заяви, че Общото събрание ще гласува проекторезолюция, призоваваща за оттеглянето на декларацията на Тръмп. Същата проекторезолюция бе гласувана и от 15-членния Съвет за сигурност на ООН в понеделник, но постоянният представител на САЩ Ники Хейли наложи вето. Останалите 14 члена на СС гласуваха в полза на предложението на Египет , в което не се споменаваше специално решението на Белия Дом, а само се изразяваше „дълбоко съжаление за скорошните решения относно статута на Ерусалим“.
Мансур заяви в понеделник, че се надява на „огромна подкрепа“ за резолюцията в Общото събрание. Гласуването няма да е обвъзрващо, но, според него, има политическа тежест.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Палестинската автономия поиска провеждането на специална сесия на Общото събрание на ООН относно Ерусалим

РИА Новости: Палестинската автономия поиска провеждането на специална сесия на Общото събрание на ООН относно Ерусалим

19 Декември 2017 | 02:13 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Палестинската автономия поиска провеждането на специална сесия на Общото събрание на ООН относно статута на Ерусалим. Тя ще се състои тази седмица. Постоянният представител на палестинците в ООН Рияд Мансур и представителите на няколко арабски държави проведоха среща с председателя на Общото събрание Мирослав Лайчак малко след като САЩ наложиха вето върху резолюцията на Съвета за сигурност на Световната организация, призоваваща те да отменят решението си да признаят града за столица на Израел, предава РИА Новости.
„Изразихме желание да проведем срещата колкото се може по-скоро“, заяви Мансур. Става дума за извънредно заседание по формулата „единство в полза на мира“, при която Общото събрание може да препоръча на членовете на ООН да предприемат колективни мерки за подкрепа и възстановяване на международния мир и сигурност.
За разглеждане на Общото събрание на ООН ще бъде представена проекторезолюция, която според Мансур „ще бъде почти същата, като блокираната проекторезолюция за Съвета за сигурност“. „Надявам се, че документът ще бъде подкрепен от повечето страни членки. Това би означавало, че Общото събрание, без да се опасява от вето, ще заяви, че международната общност отказва да признае едностранната позиция на САЩ и нарушаването на международното право и резолюциите на Съвета за сигурност и на Общото събрание на ООН“, убеден е той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

САЩ наложиха вето срещу резолюция на ООН, призоваваща ги да отменят решението си за Ерусалим (ОБЗОР)

САЩ наложиха вето срещу резолюция на ООН, призоваваща ги да отменят решението си за Ерусалим (ОБЗОР)

19 Декември 2017 | 01:00 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Съветът за сигурност на ООН гласува проекторезолюция за отхвърлянето на решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, внесена от Египет. Както се очакваше САЩ наложиха вето на проекторезолюцията, въпреки че всички други 14 члена на СС подкрепиха мярката. Самото вето, наложено от постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли, демонстрира изолацията на Вашингтон по въпроса за Ерусалим, разгневило мюсюлманския свят и най-вече палестинците, искащи Източен Ерусалим за столица на своя бъдеща държава.
“Това, на което станахме свидетели днес в Съвета за сигурност, е обида. Тя няма да бъде забравена“, заяви постоянният представител на САЩ в Световната организация Ники Хейли и описа мярката като „още един пример за това, че ООН нанася повече вреди, отколкото ползи на израелско-палестинския мирен процес“.
Международната реакция не закъсня:
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху приветства решението. „Благодаря ви, посланик Хейли“, написа Нетаняху на официалния си профил в социалната мрежа „Туитър“. „Истината побеждава лъжите. Благодаря ви, президент Тръмп. Благодаря ви, Ники Хейли“, допълни той.
Според официално заявление на турското МВнР страната е „шокирана“ от наложеното вето, което "демонстрира за пореден път, че Вашингтон е загубил обективността си и че не е приемливо Съветът за сигурност да бъде оставян неефективен с подобно действие".
„Палестинските власти осъждат ветото на САЩ като надсмиване и издевателство над международната общност, разглеждайки го като поддръжка за израелската окупация и агресия“, отбеляза представителят на президента на Палестинската автономия Набил абу Рудейн . „Тези провокационни действия по отношение на международната общност ще доведат само до допълнителната изолация на САЩ, а ние ще продължим да действаме в защита на правата на нашия народ в рамките на ООН и във всички международни структури“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Regnum: Според Палестинската автономия САЩ ги очаква международна изолация след наложеното в ООН вето

Regnum: Според Палестинската автономия САЩ ги очаква международна изолация след наложеното в ООН вето

19 Декември 2017 | 00:15 | Агенция "Фокус"
Рамалла. Според прес-секретаря на правителството на палестинската автономия Набил Абу Рденех гласуването в Съвета за сигурност на ООН по резолюцията за статута на Ерусалим „доказва растящата международна изолация на САЩ“, предава Regnum.
Според палестинското правителство ветото на САЩ срещу резолюцията „няма да допринесе за мира в региона“.
По-рано Съветът за сигурност гласува резолюция, осъждаща „едностранното решение“ на САЩ да признаят Ерусалим за столица на Израел. 14 от страните от Съвета гласуваха за резолюцията, искаща решението да бъде оттеглено, но САЩ наложи вето.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Турция съобщи, че е „шокирана“ от наложеното вето на резолюцията на ООН относно Ерусалим

Reuters: Турция съобщи, че е „шокирана“ от наложеното вето на резолюцията на ООН относно Ерусалим

18 Декември 2017 | 23:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Според официално заявление на турското МВнР страната е „шокирана“ от наложеното вето спрямо резолюцията на Съвета за сигурност, призоваваща решението на САЩ да признае Ерусалим за столица на Израел да бъде отменено, предава Reuters.
В заявлението се съобщава, че решението на САЩ да наложат вето върху резолюцията, подкрепена от останалите 14 страни членки на Съвета за сигурност на ООН, демонстрира за пореден път, че Вашингтон е „загубил обективността си“ и че не е приемливо Съветът за сигурност да бъде оставян „неефективен“ с подобно действие.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бенямин Нетаняху: Благодаря на Ники Хейли за ветото на САЩ в ООН

Бенямин Нетаняху: Благодаря на Ники Хейли за ветото на САЩ в ООН

18 Декември 2017 | 22:49 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху приветства решението на постоянния представител на САЩ в ООН Ники Хейли да наложи вето върху резолюцията на Съвета за сигурност на Световната организация, отхвърляща решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, предава AFP.
„Благодаря ви, посланик Хейли“, написа Нетаняху на официалния си профил в социалната мрежа „Туитър“. „Истината побеждава лъжите. Благодаря ви, президент Тръмп. Благодаря ви, Ники Хейли“, допълни той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Палестинските власти определиха ветото на САЩ в СС на ООН като надсмиване над световната общност

ТАСС: Палестинските власти определиха ветото на САЩ в СС на ООН като надсмиване над световната общност

18 Декември 2017 | 21:20 | Агенция "Фокус"
Рамала. Американското вето на резолюцията в Съвета за сигурност на ООН против признаването на Ерусалим за столица на Израел – това е надсмиване над международната общност. Това заяви представителят на президента на Палестинската автономия Набил абу Рудейн, предава ТАСС.
„Палестинските власти осъждат ветото на САЩ като надсмиване и издевателство над международната общност, разглеждайки го като поддръжка за израелската окупация и агресия“, отбеляза той. „Тези провокационни действия по отношение на международната общност ще доведат само до допълнителната изолация на САЩ, а ние ще продължим да действаме в защита на правата на нашия народ в рамките на ООН и във всички международни структури“.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Постоянният представител на САЩ пред ООН определи неприетата проекторезолюция за статута на Ерусалим като „обида“

AFP: Постоянният представител на САЩ пред ООН определи неприетата проекторезолюция за статута на Ерусалим като „обида“

18 Декември 2017 | 20:12 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Посланикът на САЩ пред ООН Ники Хейли определи в понеделник проекторезолюцията, отхвърляща решението на Вашингтон да признае официално Ерусалим за столица на Израел, като „обида“, предава AFP.
“Това, на което станахме свидетели днес в Съвета за сигурност, е обида. Тя няма да бъде забравена“, заяви Хейли и описа мярката като „още един пример за това, че ООН нанася повече вреди, отколкото ползи на израело-палестинския мирен процес“.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ наложи вето на проекторезолюцията в ООН за статута на Ерусалим

AFP: САЩ наложи вето на проекторезолюцията в ООН за статута на Ерусалим

18 Декември 2017 | 19:46 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. САЩ наложиха вето на проекторезолюцията в Съвета за сигурност на ООН, отхвърляща решението на американския президент Доналд Тръмп да признае официално Ерусалим за столица на Израел, след като всички други 14 члена на СС подкрепиха мярката, предава AFP.
Самотното вето, наложено от постоянният представител на САЩ пред ООН Ники Хейли, демонстрира изолацията на Вашингтон по въпроса за Ерусалим, разгневило мюсюлманския свят и най-вече палестинците, искащи Източен Ерусалим за столица на своя бъдеща държава.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Постоянният представител на САЩ пред ООН: Америка няма повече да допусне приемането на анти-израелски резолюции в СС на ООН

Постоянният представител на САЩ пред ООН: Америка няма повече да допусне приемането на анти-израелски резолюции в СС на ООН

18 Декември 2017 | 19:32 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. САЩ повече няма да повторят грешката от 2016-а година, когато се въздържаха при разглеждането на проекторезолюция в Съвета за сигурност на ООН относно незаконната колонизаторска дейност на Израел. Това заяви в понеделник постоянният представител на САЩ пред международната организация Ники Хейли преди гласуването на документа, отнасящ се до статута на Ерусалим, предава ТАСС.
Дипломатът напомни, че резолюция 2334 за заселническата дейност е разглеждана преди една година, когато президент на САЩ е бил Демократът Барак Обама. Според нейните думи, Съединените американски щати „винаги са стояли до Израел“, който е жертва на преднамерено отношение в световната организация. „Не ние го направихме на 23 декември 2016-а година и повече няма да допуснем подобна грешка“, заяви Хейли. Тя бе категорична, че резолюция 2334 представлява „голяма крачка назад за мирното разрешаване на конфликтите в Близкия Изток“.
„Ако имахме шанс да гласуваме още веднъж по резолюция 2334, мога да заявя с цялата си увереност, че Съединените американски щати ще гласуват против нея. Ние бихме се възползвали от правото си на вето“, заяви постоянният представител на САЩ.
СС на ООН, както се очаква, ще проведе гласуване по предложената от Египет проекторезолюция против признаването на Ерусалим за столица на Израел до края на понеделник. Документът идва в отговор на съответстващото решение на президента на САЩ Доналд Тръмп, обявено на 6 декември. В проекторезолюцията не се споменават Съединените американски щати, но се изразява „дълбоко съжаление във връзка със скорошното решение относно статута на Ерусалим“. В текста се съдържа и искане към страните „да не признават никакви действия или мерки“ противоречащи на резолюциите на СС и призив за „въздържане от създаване на дипломатически мисии в Ерусалим“.
Както заяви по време на заседанието на СС Ники Хейли, САЩ „няма да обсъждат къде суверенна страна е решила да разположи своето посолство“ и подчерта, че Вашингтон има „пълното право да направи това“.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Съветът за сигурност на ООН ще гласува проекторезолюция срещу решението на Доналд Тръмп за Ерусалим

Reuters: Съветът за сигурност на ООН ще гласува проекторезолюция срещу решението на Доналд Тръмп за Ерусалим

18 Декември 2017 | 00:53 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Съветът за сигурност на ООН се събира на заседание в понеделник, на което ще гласува предложена от Египет проекторезолюция, в която се призовава за отхвърляне на решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, предава Reuters.
В документа с обем от една страница, представен пред агенцията, не се споменават конкретно САЩ или Доналд Тръмп. Според източници от дипломатическите кръгове проекторезолюцията има широка подкрепа сред държавите в Съвета за сигурност на ООН и макар да е малко вероятно да бъде утвърдена, гласуването все пак ще изолира допълнително американския президент.
За да премине, проекторезолюцията трябва да получи девет гласа „за" и нито едно вето от петте постоянни държави-членки - САЩ, Франция, Великобритания, Русия и Китай.
Мисията на САЩ в ООН все още не е коментирала решението за гласуването на проекторезолюцията, която Египет представи в събота.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Съветът за сигурност ще гласува проекторезолюция за отхвърлянето на решението на САЩ за Ерусалим

AFP: Съветът за сигурност ще гласува проекторезолюция за отхвърлянето на решението на САЩ за Ерусалим

17 Декември 2017 | 21:13 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. В понеделник, 18 декември, Съветът за сигурност на ООН ще гласува проекторезолюция за отхвърлянето на решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, предава AFP, като се повозва на източници от дипломатическите кръгове.
Предложението за вота е внесено от Египет, уточнява агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Десетки хиляди индонезийци протестират срещу решението на Доналд Тръмп за Ерусалим

Reuters: Десетки хиляди индонезийци протестират срещу решението на Доналд Тръмп за Ерусалим

17 Декември 2017 | 08:45 | Агенция "Фокус"
Джакарта. Десетки хиляди мюсюлмани протестират в Джакарта срещу решението на Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, предава Reuters.
Това е най-големият протест в Индонезия след решението на президента на САЩ. Полицията изчислява, че в протестите, организирани от местните мюсюлмански групи, са участвали 80 хил. души. Протестът е мирен, но полицейски кордони преграждат достъпа на тълпата към американското посолство в Джакарта.
„Призоваваме страните по света да отхвърлят едностранното и незаконно решение Ерусалим да бъде столица на Израел“, заяви Ануар Аббас, генерален секретар на Индонезийския съвет на пазителите, преносителите и тълкувателите на ислямската доктрина и право. „Призоваваме всички индонезийци да обявят бойкот на стоките от САЩ и Израел, ако Тръмп не отмени решението си“, допълни той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Постоянният представител на Израел пред ООН: Ерусалим ще бъде наша столица независимо от решенията на организацията

Постоянният представител на Израел пред ООН: Ерусалим ще бъде наша столица независимо от решенията на организацията

17 Декември 2017 | 02:16 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Ерусалим ще бъде столица на Израел независимо от резултатите на гласуването и дискусиите по този въпрос. Това заяви в събота постоянният представител на еврейската държава пред ООН Дани Данон, коментирайки обсъжданията в Съвета за сигурност на ООН по проекторезолюцията против признаването на Ерусалим за столица на Израел, която се предприема в отговор на съответстващото решение на американския президент Доналд Тръмп, предава ТАСС.
„Никакво гласуване няма да промени очевидната реалност, която се състои в това, че Ерусалим е бил и завинаги ще бъде столица на Израел. Заедно с нашите съюзници ние ще продължим борбата за историческа справедливост“, се казва в писмено заявление на дипломата. Той изрази и недоволството си от това, че проекторезолюцията се разглежда, докато в Израел празнуват Ханука – празник в памет на освобождението на Ерусалим през II в. преди Христа и обвини палестинците в опит „да пренапишат историята“.
Както Агенция „Фокус“ вече информира, арабските страни планират да предложат своята проекторезолюция за гласуване в понеделник, 18 декември, разчитайки да получат подкрепата на всички 14 члена на СС на ООН, с изключение на САЩ. Целта на документа се състои в това, да все закрепят съществуващите принципи на израелско-палестинското урегулиране, съгласно което статутът на Ерусалим трябва да бъде определен в хода на директни преговори между страните. В проекторезолюцията не се споменават САЩ, но се изразява „дълбоко съжаление във връзка със скорошното решение, относно статута на Ерусалим“. Освен това, в текста се съдържа искане към страните „да не признават никакви действия или мерки“ противоречащи на резолюциите на СС на ООН и призив за „въздържане от създаване на посолства в Ерусалим“.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Палестинците ще организират „мащабна демонстрация“ срещу посещението на американския вицепрезидент в Ерусалим

AFP: Палестинците ще организират „мащабна демонстрация“ срещу посещението на американския вицепрезидент в Ерусалим

16 Декември 2017 | 22:50 | Агенция "Фокус"
Рамала. Фракцията на президента на Палестинската автономия Махмуд Аббас – „Фатах“ – призова в събота за организиране на мащабна демонстрация следващата седмица, в знак на протест срещу визитата на американския вицепрезидент Майк Пенс в Ерусалим, след като Вашингтон призна официално Свещения град за столица на Израел, предава AFP.
Аббас вече отмени предвидената си среща с Пенс, който пристига в Ерусалим в сряда, 20 декември и предупреди, че Вашингтон повече няма да играе ролята на медиатор в израело-палестинския мирен процес.
„Призоваваме за яростни протести около входовете на Ерусалим и в Стария град, по време на визитата на американския вицепрезидент Майк Пенс в сряда“, заявиха от „Фатах“ чрез съобщение.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Съветът за сигурност на ООН предвижда да разгледа проекторезолюция за отхвърляне на решението на САЩ за Ерусалим

AFP: Съветът за сигурност на ООН предвижда да разгледа проекторезолюция за отхвърляне на решението на САЩ за Ерусалим

16 Декември 2017 | 21:57 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Съветът за сигурност на ООН обмисля да разгледа проекторезолюция, която да потвърди, че всяко едностранно решение за статута на Ерусалим няма юридическа стойност и трябва да бъде анулирано, според текста, придобит от AFP в събота.
Предложената мярка идва в отговор на решението на САЩ да признае официално Ерусалим за столица на Израел.
Съветът може да гласува предложената от Египет проекторезолюция най-рано в понеделник, според дипломатически източници.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Германия – протестите срещу признаването на Ерусалим за столица на Израел продължават

FAZ: Германия – протестите срещу признаването на Ерусалим за столица на Израел продължават

16 Декември 2017 | 16:23 | Агенция "Фокус"
Франкфурт/Майн. Без сблъсъци и безредици преминава протестът в германския град Франкфурт на Майн, организиран в знак на несъгласие с решението на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, отбелязва националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
По данни на полицията в района на Централната гара в града са се събрали около 500 души – значително по-малко от очакваното. Демонстрацията им се провежда под мотото „За Ерусалим, против решението на Тръмп“. Организаторите очакваха в нея да се включат до около 2,5 хил. души.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Тайип Ердоган: Турция ще стартира инициативи в ООН за анулиране на решението на САЩ за Ерусалим

Реджеп Тайип Ердоган: Турция ще стартира инициативи в ООН за анулиране на решението на САЩ за Ерусалим

16 Декември 2017 | 10:30 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му ще стартира инициативи в ООН за анулиране на „срамното“ решение на Вашингтон да признае Ерусалим за столица на Израел, пише Hurriyet.
„Турция възнамерява да направи нещо по въпроса. Ние ще работим за анулирането на това незаконно решение – първо в Съвета за сигурност, а след това в Общото събрание на ООН“, заяви Ердоган. Според него САЩ нарушават резолюция на Съвета за сигурност от 1980 г. по Ерусалим, „а нито една държава не е над закона“.
Президентът допълни, че мюсюлманите „никога няма да се подчинят на такива двойни стандарти и несправедливост“ и посочи, че Анкара ще започне инициативи, чрез които другите страни да признаят Палестинската държава.
„В момента 137 страни по света признават Палестинската държава. С божията воля този брой ще се увеличи с наши усилия“, заяви той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: Турският президент ще търси отменяне на решението на Доналд Тръмп за Ерусалим в ООН

VOA: Турският президент ще търси отменяне на решението на Доналд Тръмп за Ерусалим в ООН

16 Декември 2017 | 04:30 | Агенция "Фокус"
Коня. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган смята да търси отменяне на решението на Доналд Тръмп за Ерусалим в ООН, предава радио Voice of America, като се позовава изказвания на самия Ердоган.
По време на своя пресконференция в Коня в петък, държавният глава заяви, че „ние ще работим за отменянето на това несправедливо решение първо в Съвета за сигурност на ООН и ако бъде наложено вето, ще се обърнем към Общото събрание“.
Ердоган се показа като един от най-яростните критици на решението на американския президент на признае Ерусалим за израелска столица. Изказването му е направено два дни след срещата на Организацията за ислямско сътрудничество в сряда, по време на която държавите членки призоваха международната общност за припознае Източен Ерусалим за столица на Палестинската автономия.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Според палестинския червен полумесец четирима са загинали и близо 900 ранените след сблъсъците в петък

РИА Новости: Според палестинския червен полумесец четирима са загинали и близо 900 ранените след сблъсъците в петък

16 Декември 2017 | 03:41 | Агенция "Фокус"
Рамала/Тел Авив. Палестинският червен полумесец публикува данни, в които посочва броя на загиналите и пострадалите по време на сблъсъците между израелски власти и палестинци в петък, предава РИА Новости. Според организацията, общо 888 жители на Палестинската автономия са получили наранявания, докато жертвите са общо четирима души.
Двама от палестинците са загинали в Ивицата Газа, един в Рамала и един в Ерусалим. „Те са били убити от израелските войници в хода на стълкновенията“, заявиха от червения полумесец.
Десет души от пострадалите са със сериозни наранявания.
Палестинците протестират с различна степен на интензивност от шести декември насам, заради решението на американския президент да признае Ерусалим за столица на Израел.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Xinhua: Албания се придържа към линията на ЕС относно израелско-палестинския въпрос

Xinhua: Албания се придържа към линията на ЕС относно израелско-палестинския въпрос

15 Декември 2017 | 04:12 | Агенция "Фокус"
Тирана. Албанското правителство даде ясна позиция относно въпросите, свързани с решението на САЩ да признаят Ерусалим за столица на Израел, заявявайки, че подкрепя позицията на ЕС. Външният министър на Албания Дитмир Бушати обяви, че позицията на страната остава непроменена – това означава, че Албания стои до ЕС срещу решението на Доналд Тръмп, предава Xinhua.
„Различни хора ме питат защо не сме говорили досега. Това, което мога да кажа е, че позицията на албанското правителство си остава същата като през последните години, отразявайки ролята на ООН, придържайки се към линията на ЕС“, заяви Бушати по време на пленарно заседание в албанския парламент.
„Нашата външна политика се придържа на 100% с тази на ЕС“, допълни министърът.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Туск: Позицията на европейските лидери относно Ерусалим остава непроменена

Доналд Туск: Позицията на европейските лидери относно Ерусалим остава непроменена

14 Декември 2017 | 23:24 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск заяви, че лидерите на Съюза отхвърлят решението на Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел. Той допълни, че те са единодушни, че статутът на града трябва да се реши чрез преговори, предава AFP.
„Лидерите на ЕС потвърждават ангажимента си към двудържавното решение на въпроса и в този контекст позицията на Европейския съюз относно Ерусалим остава непроменена“, написа Туск на профила си в социалната мрежа „Туитър“, след като лидерите на страните членки на ЕС обсъдиха въпроса по време на среща на високо равнище, провела се в Брюксел.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Турската опозиция подкрепи идеята за отваряне на турско посолство в Източен Ерусалим

Daily Sabah: Турската опозиция подкрепи идеята за отваряне на турско посолство в Източен Ерусалим

14 Декември 2017 | 19:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на главната турска опозиционна формация, Народнорепубликанската партия Кемал Кълъчдароглу, обяви, че подкрепя идеята за откриване на турско посолство в Източен Ерусалим, пише вестник Daily Sabah. Коментарът му е направен след като в сряда Организацията за ислямско сътрудничество излезе с декларация, която признава Източен Ерусалим за столица на Палестинската автономия, припомня вестникът.
„Искам правителството да приложи това решение и отвори посолство в Източен Ерусалим“, заяви в четвъртък лидерът на опозицията.
В сряда лидерите на страните членки от Организацията за ислямско сътрудничество осъдиха решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, като на свой ред обявиха, че източната част на града е център на Палестинската автономия.
По-рано в четвъртък, външният министър на Турция Мевлют Чавшушоглу разкри, че Анкара ще направи всичко възможно за „признаването на Източен Ерусалим за столица“ на една бъдеща независима палестинска държава.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Турският външен министър: Ще направим всичко възможно за признаването на Източен Ерусалим за столица на палестинска държава

Турският външен министър: Ще направим всичко възможно за признаването на Източен Ерусалим за столица на палестинска държава

14 Декември 2017 | 17:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Ще направим всичко възможно за признаването на Източен Ерусалим за столица на една бъдеща независима палестинска държава, това заяви в четвъртък външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу, пише вестник Daily Sabah.
„Признаването на палестинска държава съвпада с решения на ООН. Ние ще се борим за признаването на Източен Ерусалим за палестинска столица“, заяви в четвъртък Чавушоглу, ден след като в сряда Организацията за ислямско сътрудничество призна града за столица на Палестинската автономия, но столица намираща се под „окупация“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Jerusalem Post: Вицепрезидентът на САЩ отложи посещението си в Израел

The Jerusalem Post: Вицепрезидентът на САЩ отложи посещението си в Израел

14 Декември 2017 | 12:07 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс отложи визитата си в Израел, предвидена за неделя, 17 декември, изтъквайки като причина продължаващите дебати във Вашингтон, около реформата на данъчната система на САЩ. Кнесетът (израелският парламент) вече потвърди новината, пише израелското издание The Jerusalem Post.
Пенс е заявил, че вместо в неделя, може да пристигне във вторник или сряда(19-20 декември).
Посещението на американския вицепрезидент в Израел идва след официалното признаване на Ерусалим за столица на еврейската държава, от администрацията на президента Доналд Тръмп.
Визитата в Израел е част от по-широка регионална обиколка, по време на която Пенс ще посети и палестинските територии. Очаква се, че той ще се изкаже от трибуната на Кнесета, като последния високопоставен американски политик, който направи това, беше Джордж Буш младши, през 2008 година. В интервю пред американска телевизия, Пенс заяви, че е горд от получената възможност.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Израел затвори границата си с Ивицата Газа, в отговор на палестинските ракетни атаки

Reuters: Израел затвори границата си с Ивицата Газа, в отговор на палестинските ракетни атаки

14 Декември 2017 | 10:54 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Израел затвори граничните пунктове с Ивицата Газа, в отговор на ежедневния ракетен обстрел, на който палестинците подложиха страната, след обявяването на решението на американския президент Доналд Тръмп да признае официално Ерусалим за столица на Израел, предизвиквало гнева на целия арабски и по-голямата част от мюсюлманския свят, предава Reuters.
Самолети от израелските Военновъздушни сили нанесоха удари по три съоръжения, принадлежащи на групировката „Хамас“, преди изгрев в четвъртък, след поредния ракетен обстрел, осъществен от територията на Ивицата Газа, съобщиха израелските военни.
Според съобщението, самолетите са бомбардирали тренировъчни лагери и оръжейни складове.
Въпреки че няма информация за жертви от разменените удари, израелското ръководство взе решение да затвори ГКПП „Керем Шалом“ по съображения за сигурност. По този начин Израел затваря основния търговски път, по който Ивицата Газа се снабдява с всичко необходимо. Освен това е затворен и ГКПП „Ерец“. И за двата случая, мерките влизат сила в четвъртък. В съобщението на израелските военни не се споменава за колко време ще бъдат затворени граничните проходи.
От 6 декември, когато Тръмп обяви решението си, до сега, срещу Израел са изстреляни най-малко 15 ракети, като нито една от тях не успя да нанесе щети.
Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times of Israel: Израелската армия е нанесла удари по Ивицата Газа в отговор на ракетен обстрел

The Times of Israel: Израелската армия е нанесла удари по Ивицата Газа в отговор на ракетен обстрел

14 Декември 2017 | 03:59 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. В нощта срещу четвъртък израелските военновъздушни сили са нанесли три удара по позиции на „Хамас“ в Ивицата Газа в отговор на ракетен обстрел, съобщава вестник The Times of Israel.
В изявление от армията на Израел се пояснява, че бомбардировките са поразили военни тренировъчни центрове и складове за оръжия, използвани от „Хамас“.
„Израел няма да допусне никакви опити за нараняване на своите граждани и ще продължи да защитава суверенитета си по решителен начин“, се казва в изявлението от израелската армия.
Съгласно съобщенията в палестинските медии, въздушните удари са нанесени в южната част на Ивицата Газа и западно от град Газа.
Не се привеждат данни за пострадали или загинали.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Бенямин Нетаняху заяви, че не е впечатлен от изявлението на Организацията за ислямско сътрудничество относно Ерусалим

AFP: Бенямин Нетаняху заяви, че не е впечатлен от изявлението на Организацията за ислямско сътрудничество относно Ерусалим

13 Декември 2017 | 19:26 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че не е впечатлен от общото становище на Организацията за ислямско сътрудничество, в което държавите членки призовават света да признае Източен Ерусалим за столица на Палестинската автономия, предава AFP.
“Не сме впечатлени от всички тези заявления“, отбеляза Нетаняху по време на своя реч в сряда, като изрази надеждата си, че много страни ще последват примера на американският президент Доналд Тръмп и признаят Ерусалим за израелска столица.
Агенция „Фокус“ припомня: По-рано в сряда, 13 декември, в Истанбул бе проведена извънредна среща на Организацията за ислямско сътрудничество, която осъди действията на Тръмп и призова всички държави по света да признаят града за столица на Палестинската автономия.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Jerusalem Post: Американският вицепрезидент ще посети Стената на плача в неделя, според източници

Jerusalem Post: Американският вицепрезидент ще посети Стената на плача в неделя, според източници

13 Декември 2017 | 17:35 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Американският вицепрезидент Майк Пенс смята да посети Стената на плача на Западния бряг в неделя, по време на двудневно посещение в Израел, пише Jerusalem Post, позовавайки се на свои източници.
Ако информацията се окаже вярна, то Пенс ще се окаже първият официален представител на Вашингтон, посетил мястото, седем месеца след като това направи и държавният глава на САЩ Доналд Тръмп.
Според източниците на израелското издание, Пенс най-вероятно няма да бъде придружен от премиера на страната Бенямин Нетаняху.

Агенция "Фокус" припомня: По-рано Тръмп разкри, че вицепрезидентът ще извърши официално пътуване до Близкия изток, за да препотвърди ангажимента на САЩ към мирния процес в региона, след като държавният глава призна Ерусалим за столица на Израел на шести декември. Изявлението на Тръмп предизвика тридневни сблъсъци между израелските власти и палестинци миналата седмица, вследствие на които стотици бяха ранен, а няколко души загинаха. По-рано в сряда Организацията за ислямско сътрудничество също осъди действията на Белия дом и призова света да признае Източен Ерусалим за столица на Палестинската автономия.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Турският президент заяви, че Доналд Тръмп има „ционистко съзнание“ заради признаването на Ерусалим за израелска столица

AFP: Турският президент заяви, че Доналд Тръмп има „ционистко съзнание“ заради признаването на Ерусалим за израелска столица

13 Декември 2017 | 17:12 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че американският държавен глава Доналд Тръмп има „ционистко съзнание“, заради решението му да признае Ерусалим за столица на Израел, предава AFP.
„Истинският собственик на тези земи е Палестинската автономия. Тръмп иска всичко да бъде за Израел. Това е продукт на евангелистко и ционистко съзнание“. Това се казва в изявлението на Ердоган, направено в края на срещата на Организацията за ислямско сътрудничество, състояла се в сряда в Истанбул.
Турският президент отбеляза още, че „няма никакво съмнение“, че САЩ вече не могат да бъдат медиатор в израело-палестинския конфликт.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Статутът на Йерусалим трябва да се решава в преговори между Израел и Палестина

Министър Екатерина Захариева: Статутът на Йерусалим трябва да се решава в преговори между Израел и Палестина

13 Декември 2017 | 16:59 | Агенция "Фокус"
София. Статутът на Йерусалим трябва да се решава в преговори между Израел и Палестина. Едностранното решаване на въпроса няма да помогне. Това каза пред журналисти външният министър Екатерина Захариева по повод решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел след изслушването й в Комисията по външна политика, предаде репортер на „Агенция Фокус“. „Позицията ни е ясна от самото начало - това трябва да става в мирен диалог между Израел и Палестина“, заяви тя. „Българската позиция беше изразена веднага след изказването на американския президент Доланд Тръмп, беше потвърдена и на Съвета на външните министри на ЕС“, обясни Екатерина Захариева. „Това решение на американския президент може пък да даде тласък на диалога и на решението. Надаваме се да няма насилие“, коментира тя.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мария Захарова: Възобновяването на палестинско-израелските преговори ще понижи напрежението в региона

Мария Захарова: Възобновяването на палестинско-израелските преговори ще понижи напрежението в региона

13 Декември 2017 | 15:50 | Агенция "Фокус"
Москва. Според прес-секретаря на руското МВнР Мария Захарова възобновяването на палестинско-израелските преговори ще способства за намаляването на напрежението в Близкия изток, където обстановката се изостри, след решението на Вашингтон да пренесе посолството на САЩ в Израел от Тел Авив в Ерусалим, предава ТАСС.
"Москва с дълбока загриженост възприема ситуацията в региона, причинена от решението на правителството на САЩ относно Ерусалим“, заяви тя. „Убедени сме, че изходът от порочния кръг на насилие и напрежение може да бъде възобновяването на израелско-палестинските преговори за постигане на трайно и разбира се дългосрочно решение на конфликта, въз основа на добре известни решения на международната общност. Изхождаме от предположението, че преди това всички заинтересовани страни трябва да проявят сдържаност и да не позволяват действия, заради които невинни хора могат да пострадат и перспективите за възстановяване на мира, справедливостта и сигурността за всички в този регион да бъдат загубени ", допълни тя.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Зоран Заев и Алексис Ципрас след подписването на договора за името в Преспа - 17 юни 2018 година
Зоран Заев и Алексис Ципрас след подписването на договора за името в Преспа - 17...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.