НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:43


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Президентът Румен Радев: Решенията в отбраната се взимат хаотично и „на парче“, без дългосрочна визия

Президентът Румен Радев: Решенията в отбраната се взимат хаотично и „на парче“, без дългосрочна визия

16 Декември 2017 | 11:59 | Агенция "Фокус"
София. България може да бъде наистина сериозен фактор и за решенията, които се взимат в Европа, и за интеграцията на Западните Балкани. Това каза президентът Румен Радев в предаването „Годината на Дарик“ по „Дарик Радио“ „Следващият Консултативен съвет по национална сигурност ще бъде на 9 януари и той ще бъде за ролята за България в общата политика за сигурност и отбрана на Европа. Нашето участие – и като страна, която ще ръководи Председателството на Съвета на ЕС, по време на което ще се вземат важни решения за европейската сигурност и отбрана, и като участник в тези процеси, и като страна, която е с амбициите да бъде фактор за членството на Западните Балкани и трябва да организира и процесите за тяхната по-голяма сигурност“, заяви държавният глава. Той поясни, че закупуването на нови бойни самолети няма да бъда обсъждано на въпросния консултативен съвет. „Българските политици трябва да узреят за някои неща. Видях едно отношение, което не съответства на нивото на държавници – отношение, водещо към парализа на стратегическото мислене, на сигурността на държавата, изобщо за нейното бъдеще“, коментира президентът Радев.
По думите му решенията в отбраната се взимат хаотично и „на парче“. „Няма как да се стигне до консенсус. Трябва наистина сериозна работа“, допълни той. По темата за закупуването на нови изтребители президентът отбеляза, че тя е дискутирана достатъчно. „Тук се намесиха политически фактори, а не едно рационално мислене за сигурността и за бъдещето на България“, каза държавният глава. „Не искам да коментирам тази тема, защото тя върна целия процес по модернизацията на въоръжените сили поне с 1 година назад. Това води до много последствия, които тепърва се струпват на главата на министъра на отбраната, който е принуден сега да решава проблемите „на парче“, без ясна визия за структурирането на нашата отбрана, без дългосрочна визия за изграждането на отбранителни способности, без ясни механизми точно как ще ги градим“, коментира президентът Радев. „Мисля, че отново трябва да седнем на масата политици и държавници и тези проблеми да бъдат задълбочено обсъдени“, допълни той. По думите му на предишния Консултативен съвет за националната сигурност на страната е бил постигнат много добър консенсус, който обаче се разпаднал, когато е дошло време за действия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Според президента Румен Радев има „дефицит на държавническо мислене за секторите „Сигурност“ и „Отбрана“ – поставя въпроса на КСНС (ОБЗОР)

Според президента Румен Радев има „дефицит на държавническо мислене за секторите „Сигурност“ и „Отбрана“ – поставя въпроса на КСНС (ОБЗОР)

16 Декември 2017 | 01:39 | Агенция "Фокус"
София. Няма дефицит на функции на военно-транспортната ни авиация, има дефицит на стратегическо мислене по отношение на секторите „Сигурност“ и „Отбрана“. Това коментира държавният глава в отговор на въпрос по повод обявената обществена поръчка за ремонта на МИГ-овете и купуването на нови изтребители. „С интерес чух, че се търсят функции на военно-транспортната ни авиация. Може би си спомняте какви функции изпълняваше тя и мога да помогна да си спомните, че в периода 2009-2012 г. имаше около 70 полета с много интересни функции“, добави президентът.
Думите му дойдоха по повод изказване на премиера по време на заседание на Министерския съвет в сряда, в което той отбеляза, че има дисбаланси при осигуряването на средства за въоръжение на различните родове войски. Премиерът посочи, че основната част от закупената техника са транспортни вертолети и самолети, за които не е предвидена поддръжка при сключването на договорите, и сега са приземени. „От 12 „Кугър“-а, защото не е достатъчно само да ги платим, осем не летят. Но и на никой не му прави впечатление, че не летят, защото те нямат функции… И трите „Спартан“-а на 31 декември спират да летят, а сега лети само един от тях. Това ми докладва Каракачанов днес след направената от него проверка. Никой не можа да ми обясни от военните защо само транспортни средства и само за авиацията е отишла такава огромна сума от бюджета на държавата“, посочи Борисов. Той възложи на министрите на отбраната и на финансите да направят преглед и оценка на възможностите за договорите за поддръжка на наличната техника, които може да бъдат сключени до края на годината. „Всеки ден слушам още нови самолети да купуваме, а никъде и никой не говори за поддръжката колко ще струва след това. Най-вероятно по същия начин ще останат на летищата да си стоят така, както „Спартан“-ите и хеликоптерите“, каза премиерът.
В коментара си по темата държавният глава подчерта, че в тези сектори се харчат средства „на парче“ и няма ясно фокусирана визия как да се изграждат способности и съвместимост с нашите партньори поне за 10-15 години напред. „За мен тенденцията на абсолютна разпиляност все повече набира скорост“, заяви президентът и добави, че ще постави тези въпроси на Консултативен съвет за национална сигурност. Държавният глава уточни, че следващото заседание на КСНС на 9 януари 2018 г. ще бъде посветено на ангажиментите ни в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Президентът призова за разум при отделените средства за поддръжката на изтребителите МиГ-29. По думите на държавния глава те са наложителни, но може да се коментира много по отношение на параметрите. „Водещото трябва да бъде новата техника, там да бъде приоритетът. А за МиГ-29 трябва да се съобразяват разходите с това, което ще постигнем в бъдеще. Това важи и за бронираната бойна машина на пехотата, и за многофункционалните модулни и патрулни кораби. Аз също съм задал своите въпроси към министъра на отбраната. Очаквам отговор“, добави президентът.
Румен Радев изрази очакването си да бъде даден отговор и дали процедурата за новите кораби за Военноморските ни сили отговаря напълно на всички принципи за прозрачност, обективност и конкурентност. „Никой не се обезпокоява от факта, че от всички наши партньори в Европейския съюз и в НАТО, които бяха поканени, никой не отговори. Също така, надявам се, управляващите много ясно да изчистят въпроса дали има пълно съответствие между параметрите, заложени в проекта за инвестиционен разход, и тези параметри, които ще бъдат в договора. Наистина тук трябва да имаме пълна убеденост, че нещата са така и във финансово, и в оперативно изражение“, заяви президентът.
Весела ПЕТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Инвестициите за МИГ-29 са наложителни, но водещото трябва да бъде закупуването на нова техника

Президентът Румен Радев: Инвестициите за МИГ-29 са наложителни, но водещото трябва да бъде закупуването на нова техника

15 Декември 2017 | 12:47 | Агенция "Фокус"
София. Инвестициите за МИГ-29 са наложителни, но водещото трябва да бъде закупуването на нова техника. Това каза пред журналисти държавният глава Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Министърът на отбраната е поставен в една изключително трудна ситуация и той все повече започва да го осъзнава. Принуден е да прави разходи, които са не винаги са нецелесъобразни. Надявам се да има разум и при инвестициите за МИГ-29, те са наложителни, но тук може много да се коментира в какви параметри. Водещото трябва да бъде новата техника. Там да бъде приоритетът. Разходите за МИГ-29 трябва да се съобразяват с това, което ще постигнем за в бъдеще“, заяви президентът. „Така е и за многофункционалните модулни патрулни кораби. Дал съм своите въпроси към министъра на отбраната, очакваме договор. Надявам се да си отговорят управляващите – дали процедурата за корабите отговаря напълно на всички принципи за прозрачност, обективност и конкурентност. Трябва да имаме пълна убеденост – че нещата са така – и във финансово съдържание, и в оперативно съдържание“, допълни той.
Весела ПЕТРОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Има дефицит на държавническо мислене за секторите „Сигурност“ и „Отбрана“ – ще поставя този въпрос на Консултативен съвет по национална сигурност на 9 януари 2018 г.

Президентът Румен Радев: Има дефицит на държавническо мислене за секторите „Сигурност“ и „Отбрана“ – ще поставя този въпрос на Консултативен съвет по национална сигурност на 9 януари 2018 г.

15 Декември 2017 | 12:35 | Агенция "Фокус"
София. Има дефицит на държавническо мислене за секторите „Сигурност“и „Отбрана“. Това каза пред журналисти държавният глава Румен Радев, който взе участие в тринадесетия Национален иновационен форум, по повод обявената обществена поръчка за ремонта на МИГ-овете и купуването на нови изтребители, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тази тема вече се преекспонира. От това, което чух и прочетох, на заседанията на Министерски съвет, тези неща се повдигат, когато има някакви други проблеми. Също така с интерес чух, че се търсят функции на военно-транспортната ни авиация. Аз мога да припомня какви функции изпълняваше тя. В периода 2009-1012 година имахме някъде към 70 полета с много интересни функции. Така че няма дефицит на функции, има дефицит на стратегическо мислене, на държавническо мислене по отношение на секторите „Сигурност“ и „Отбрана“. Има харчене на парче. Това вече е факт“, коментира президентът Радев. По думите му няма ясно фокусирана визия как да се изграждат способности, съвместимо с партньорите ни, за поне 10-15 години напред. „Това са важни неща. За мен тенденцията за една абсолютно разпиляност все повече набира скорост. Аз ще поставя много ясно този въпрос на Консултативен съвет по национална сигурност. С връщането на проекта за придобиването на нов тип изтребител на практика всичко се върна в началото“, каза още държавният глава и добави, че дата на която ще се проведе е 9 януари 2018 г.
Весела ПЕТРОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер Себастиан Курц. 21 юни 2018 година
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.